Palashampoot – miksi yksi toimii ja toinen ei?

Palashampoot ovat nyt kovaa huutoa, ja se on ihan hyvä juttu – ne vähentävät huomattavasti pakkausjätettä ja sopivat erinomaisesti zero waste -trendiin.

Palashampoo ei kuitenkaan välttämättä ole helppo nakki. Yhdellä palashampoo toimii, toisen hiuksissa se on katastrofi. Joku ehkä huomaa, että yhden merkin palashampoo tuo mieleisen tuloksen, kun taas toisen merkin samannäköinen pala ei tunnu yhtään toimivan. Mistä ero johtuu?

Tiesitkö, että palashampoita on ainesosateknologialtaan kahdenlaisia, mutta ulospäin ero ei näy mitenkään?

Jos olet kokeillut yhtä palashampoota joka ei toiminut, ei kannata vielä luovuttaa. Toisen tyyppinen saattaa toimia kuin unelma!

SAIPPUOITU PALASHAMPOO

Perinteisenä pidetty palashampoo perustuu saippuaan, tai se siis on yhtä kuin saippua, mutta laadultaan yleensä hoitavampi kuin tavallinen käsisaippua.

SAIPPUOIDUN PALASHAMPOON EDUT:

Kaikkein luonnollisin – saippuointi ei vaadi labrakikkailuja eikä synteettisiä ainesosia.

Parhaimmillaan saippuoitu palashampoo tekee hiuksista ilmavat, kuohkeat ja runsaamman tuntuiset. Moni saippuoidun palashampoon käyttäjä kertoo, kuinka hius tuntuu muuttuvan ”kuin toiseksi” vapauduttuaan synteettisten hiustuotteiden sisältämistä kerrostuvista ainesosista. Parhaan hyödyn saippuapohjaisesta palashampoosta saakin, kun käyttää sitä osana synteettisiä ainesosia välttävää, mahdollisimman luonnollisiin aineisiin pohjautuvaa hiustenhoitorutiinia.

HAASTEET:

Ei toimi kaikkien hiuksissa, ja hiukset voivat jäädä tahmeiksi ja likaisen tuntuisiksi.

Syyt ovat moninaiset ja voivat johtua hiusten käsittelyistä ja huokoisuudesta, veden laadusta ja suunnilleen Kuun asennosta. – Kyllä, niin mystistä on saippuan erilainen käytös eri ihmisten näennäisesti samanlaatuisissa hiuksissa…!

TENSIDIPALASHAMPOO

Toinen palashampooteknologia perustuu synteettisiin tensideihin, joita käytetään nestemäisissä shampoissa, tuttuna esimerkkinä sulfaatit.

TENSIDIPALASHAMPOON EDUT:

Tuntuu hiuksissa hyvin samanlaiselta kuin normaali nestemäinen shampoo, joten jos pidät tavallisesta shampoosta eikä saippuapohjainen palashampoo ole toiminut toivotulla tavalla, valitse tutun tuntuman tuova tensidipala.

HAASTEET tai ”MIINUKSET” (näkökulmasta riippuen):

Mikäli haluna on välttää synteettisiä ainesosia sisältävää kosmetiikkaa, tensidipalashampoo ei sovi. Tensiditeknologiaan pohjautuvat palashampoot ovat vähemmän luonnollisia kuin saippuat ja niiden valmistus kuluttaa enemmän energiaa (koska synteettiset tensidit täytyy valmistaa labrassa).

Jos ongelmana perinteisen shampoon kanssa ovat olleet sulfaatit, on niillä palashampoon muodossa sama potentiaali ärsyttää hiuspohjaa. (Kaikissa tensidipalashampoissa ei ole sulfaatteja, tarkista erikseen incistä.)

Kokosin tähän muutamia yleisiä palashampoita, ja kerron ovatko ne saippua- vai tensidipohjaisia. Ehkä löydät tältä listalta uuden kokeiltavan, jos edellinen palashampoo ei toiminut? :)

LUSH 

Tensidipohjainen. Lushin palashampoissa käytetään sulfaatteja.

Kuvan Seanik-shampoo oli pitkään suosikkejani, kunnes värjäsin hiukset suoravärillä ja aloin käyttää miedompia shampoita – ja lopulta siirryin sulfaatittomiin.

NURME

Saippuapohjainen.

Nice to know: kuvan Sitruunaruoho-palashampoo voitti Vuoden Paras Uusi Luonnonkosmetiikkatuote palkinnon viime syksynä Malmön Scandinavian Natural & Organic Awardsissa.

FLOW COSMETICS

Saippuapohjainen. Kotimaisen Flow Kosmetiikan palashampoot kuuluvat virolaisen Nurmen ohella Suomen suosituimpiin palashampoisiin. Niiden suosio kertoo, että saippuoitu palashampoo toimii täällä monen hiuksissa.

Harmillisesti en itse kuulu heihin.

Omat palashampookokeiluni alkoivat juuri Flow’lla, ja näiden seikkailujen myötä opin, että saippuapohjainen palashampoo ei toimi minun hiuksissani ollenkaan.

INKUTO

Tensidipohjainen. Inkuton palashampoissa ei käytetä sulfaatteja, vaan näistä paloista löytää tensidejä kuten sodium lauryl sulfoacetate (joka on SLS-kirjainlyhennekaimaansa miedompi pesevä ainesosa), cocamidopropyl betaine ja sodium lauryl glucose carboxylate.

Sannin huomio: Inkuton palashampoot tuoksuvat taivaallisilta! Ostin herkullisen tuoksuisen ja värisen Mango-shampoon jo marraskuussa, mutta olen ehtinyt käyttää sitä vain kerran. Pesutulos oli miellyttävä, mutta shampoo ei vaahdonnut kovin runsaasti mikä hankaloitti sen levittämistä hiuspohjaan.

KAURILAN SAUNA

Saippuapohjainen.

FAMO 

Suosituksi kohonnut ”pöllöpalashampoo” on tensidipohjainen. Pesevä ainesosa on nimeltään Sodium Cocoyl Isethionate, joka on hyvin yleisesti kiinteissä shampoissa käytetty tensidi.

MISTÄ EROTAN ONKO PALASHAMPOO SAIPPUA- VAI TENSIDIPOHJAINEN?

Valmistajat eivät kerro pakkausselosteessa tai markkinoinnissa, onko kyseessä saippua- vai tensiditeknologiaan perustuva palashampoo. Se on vain osattava lukea itse ainesosaluettelosta – tai todettava pesutuntumalla. Emäksinen saippua tuntuu hiuksissa nahkeammalta kuin neutraali tai hapan tensidiliuos. Sulfaattipitoinen palashampoo on helppo tunnistaa -sulfate-ainesosistaan, mutta muut tensidit eivät ehkä ole kaikille kuluttajille niin tuttuja.

ETSI ÖLJYJÄ JA RASVOJA = SAIPPUAA

Helppo nyrkkisääntö on etsiä palashampoon ainesosaluettelon alusta öljyjä ja rasvoja; jos ensimmäisten kolmen ainesosan joukossa on rasvoja (esimerkiksi Coconut Oil, Olive Oil, Shea Butter) on kyseessä saippua.

Edit. Flow Cosmeticsin uusissa englanninkielisissä pakkauksissa lukee ”Shampoo Soap Bar” 👍 Niistä saippua siis käy heti ilmi.

Aidon saippuan ainesosaluettelo on lyhyt ja koostuu yleensä pelkästään rasvoista ja öljyistä sekä mahdollisesti lisävaikutuksia tuovista kasviuutteista, jauheista ja hajusteista.

Kaikki ainesosat on helppo tunnistaa, koska ne ovat kasvien nimiä. Synteettiset ainesosat taas kuulostavat usein siansaksalta, kuten ’distearolethyl dimonium chloride’

Toinen saippuan vihjesana on ’sodium +ate’, jonka löydät ainesosaluettelon alusta.

’Sodium + kasvin nimi + ate’ tarkoittaa saippuoimisprosessissa syntynyttä kasviöljyn tai rasvan suolaa ( sodium = natrium = suola).

Flow Kosmetiikan palashampoissa esimerkiksi käytetään Sodium Cocoatea (kookosöljyn suola), Sodium Sesameseedatea (seesamiöljyn suola) sekä Sodium Castoratea (risiiniöljyn suola).

Kaurilan Saunan palashampoissa käytetään mm. Sodium Apricot Kernelatea ja Sodium avocadatea (Aprikoosinkiviöljyn suola sekä avokadoöljyn suola).

*

Kuinka moni teistä käyttää palashampoota? Kuulutteko saippuapalojen vai tensidipalojen käyttäjiin?

Kommentit (28)
  1. Carita cosmetics on toiminut hyvin heti alusta asti!

  2. Seanik tuoksuu hyvälle,mutta uudessa palassani ei ollut tuoksua lähes lainkaan – kaamea pettymys :D
    Tuntuu toimivan myös aivan hyvin hiuksiini.

    Itse olen kokeillut vain tuota lushin Seanik palaa pariin kertaan.
    Pitää huvikseen kokeilla myös saippuapohjaista. Flow cosmetics teepuu on ollut ”testiin” -listalla jo hetken eli varmaan sitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *