Operaatio verisuonten laserhoito – ja kuinkas kävikään….

Nyt on vuorossa vähän erilainen kirjoitus. Se käsittelee alaraajojen verisuonten esteettistä hoitoa lasermenetelmällä. Aihe on kiinnostava, mutta jutusta tuli ikäväkseni vähän eri lailla kiinnostava kuin olin ajatellut.

Vasenreisi_231017_IMG_1748_450px

Kirjoitin kolme vuotta sitten silmänaluseni verisuonen häivytysoperaatiosta, joka suoritettiin Siluetti-sairaalassa Helsingissä.

Toimenpide oli onnistunut ja vaikka suoni ei täysin kokonaan kadonnutkaan, olin tulokseen ja laseroperaation helppouteen tosi tyytyväinen. Selvästi erottunut suoni on enää vain kevyesti kuultava ja tietyssä valossa käytännössä näkymätön.

Verisuoni_ennen_jalkeen
Silmänalunen ennen – jälkeen

Silmänalusoperaatiosta saakka mielessäni on kareillut saman käsittelyn suorittaminen myös reisiäni kirjavoittaville suonille. Niin kauan kuin muistan, minulla on ollut reisissäni luutasuonia eli teleangiektasiaa; pieniä verkkomaisesti risteileviä, punertavia ja sinertäviä hiussuonia. Hämähäkkisuoniksikin niitä kutsutaan. Suonia on kaikkialla reisissäni ja säärissäni, mutta näkyvimmät alueet ovat oikean etureiteni polvitaipeen lähellä ja vasemman reiteni ulkosivussa.

Hämähäkkisuonet ovat aina häirinneet minua jonkin verran, etenkin kesäisin uikkariaikaan. Ongelma on pelkästään esteettinen eikä suonista ole mitään terveydellistä haittaa. Siksi niiden hoitaminen tuntui toisaalta myös turhalta ja suoraan sanottuna turhamaiselta. Maksaisinko monta sataa euroa käsittelystä, jolla saisin vain nätimmät sääret uimarannalle…? Ymmärrettävästi toimenpiteen järkevyys ja saatu hyöty tuntuivat kyseenalaisilta. Silti…

SiluettieKlubi

Tämän vuoden syksyllä silmiini osui Siluetin eKlubin uutiskirjeessä tarjous: laserhoidot verisuonille ja pigmenttimuutoksille etuhintaan 355€ lokakuun ajan, kun hinta normaalisti on 455€.

Ei tuokaan hinta minulle mikään halpa ole, mutta jonkin aikaa mietittyäni sain perusteltua sijoituksen itselleni sillä, että saisin tästä samalla myös kiinnostavaa blogimateriaalia. Koska blogi on minulle myös työtä, laitan rahaa erinäisiin asioihin joista saan blogiin sisältöä, viime vuodelta esimerkkinä paljon tunteita herättänyt vierailuni Hiusakatemiassa.

Verisuonet_laser_yleista_IMG_4547
Tekstin saa klikattua isommaksi

Kun sitten kävi miten kävi, tuntui sijoitus erityisen ironiselta. Voin vain todeta, että sain kuitenkin materiaalia blogikirjoitukseen. Erilaista materiaalia.

Tiedämme, mitä riskejä moniin esteettisiin kuten myös terveyden kannalta perusteltuihin operaatioihin voi liittyä, ja silti käymme hoidoissa. Riskit ovat useimmissa tapauksissa pieniä, ja on luonnollista ajatella, ”ei se minun kohdalleni satu”. Tämä on kertomus siitä, kun kaikki ei menekään odotetun mukaisesti.

Kerron heti alkuun, että asiasta on keskusteltu Sairaala Siluetin kanssa hyvässä hengessä ja he ovat tätä kovasti pahoitelleet ja ovat myös tietoisia siitä, että kirjoitan kokemuksesta blogiin. Tarkoitukseni ei ole lytätä Siluettia, vaan kertoa rehellisesti kokemuksestani tästä laserhoidosta ja siihen liittyneestä palvelusta. Kaiken kaikkiaan koko episodia tuntui varjostavan erikoisen huono tuuri.

Vasenreisi_261017_IMG_1787_450px

Jutun kirjoitus on odottanut kahdeksan viikkoa, koska USAn matka viivästytti jälkitarkastukseen pääsyäni. En halunnut kirjoittaa kokemuksesta ennen kuin sain kuulla lääkärin mielipiteen siitä mitä oli tapahtunut. Nyt jälkitarkastus ja tilannearvio on suoritettu ja pääsen kirjoittamaan.

”Operaatio verisuoni” käynnistyi vähemmän lupaavasti jo varausvaiheessa, kun sähköpostikommunikaatio Siluetin ajanvarauspalvelun kanssa toimi hitaasti. Kahdesti jouduin lähettämään uuden sähköpostin edellisen perään kun viestiini ei vastattu, kerran vastauksen saamiseen meni kome vuorokautta.

10 päivän viestien pallottelun ja sopivan ajan etsinnän jälkeen sain lopulta ajan varattua. Valitettavasti en pystynyt itse varaamaan aikaa verkkoajanvarauksesta, sillä se ei näyttänyt aikoja kuin yhdelle viikolle.

Käsittely oli torstaina 19. lokakuuta. Kohtasin seuraavan aukon asiakaspalvelussa hoitajani kysyessä minulta, olinhan syönyt herpeksenestolääkityksen. ”Anteeksi mitä..?” kysyin. Hoitaja näytti yhtä kysyvältä.

Kävi ilmi, että laserhoitoihin liittyvän herpesviruksen aktivoitumisriskin vuoksi suosituksena on ottaa suun kautta otettava herpesestolääkitys ennen käsittelyä. Siluetin henkilökunta informoi tästä laserhoitoihin tulevia asiakkaita, ja eihän asiakas tästä voisi muuten tietääkään. Herpesviruksen aktivoituminen voi tapahtua riippumatta siitä, onko henkilöllä aiemmin esiintynyt herpestulehdusta. Lääkitys on erittäin suositeltava ehkäisevä toimenpide. Siluetin asiakaspalvelusta ei kuitenkaan ollut mainittu minulle tästä mitään, mistä hoitajakin oli hämmästynyt.

Hetken hoitaja jopa näytti harkitsevan siirretäänkö aikaani eteenpäin, niin tärkeänä hän piti herpes-lääkityksen ottamista. Lopulta hän antoi minulle omista varastoistaan muutaman Zovirax-napin ja sanoi, että niiden vaikutus todennäköisesti riittää, kun ottaisin lääkkeen nyt saman tien ja heti seuraavien päivien aikana. Mielessäni mietin, miten näin tärkeä informaatio oli laiminlyöty ajanvarauksen yhteydessä.

Verisuonet_oikeareisi_Siluetti_IMG_1735Mitä verisuonimuutosten laseroinnissa tarkalleen ottaen tapahtuu?

Siluetti käyttää Cutera-lasermenetelmiä, joita on erilaisia hoidettavasta ihomuutoksesta riippuen. Minun hoidossani käytettiin CoolGlide Exel Nd Yag –menetelmää. Laserhoidossa suoneen kohdistetaan voimavalovälähdyksiä, mikä johtaa veren hyytymiseen suonessa. Lopulta elimistö sulattaa suonen pois = suoni häviää. Kerralla käsitellään vain yhtä tasoa jotta vältytään ei-toivotuilta vaikutuksilta kuten palovammoilta. Tarkoitus on hyydyttää verisuoni puhkaisematta sitä ja lämmittämättä ihoa liikaa. Laser”syöttöjen” välillä ihoa viilennetään tehokkaasti mikä osaltaan suojaa ihoa ylikuumenemiselta.

Paksummat suonet vaativat useamman käsittelyn, ohuet voivat hoitua jo yhdellä käsittelyllä. Hoidon suorittaa lääkäri tai sairaanhoitaja, kosmetologin koulutus ei ole riittävä.

Verisuonet_laserhoito_IMG_4544
Kuvan saa klikattua isommaksi

Minulle hoitajani kertoi, että etenkin oikean reiden verisuoni todennäköisesti vaatisi kaksi tai kolmekin käsittelyä (eli 2 tai 3 x 455€…. jaiks), mutta vasemman reiden pienemmät suonet saattaisivat hyvinkin häivyttyä yhdellä laseroinnilla.

Hoito sujui kutakuinkin niin kuin olin odottanut, vaikkakin joissain käsittelykohdissa tuntui muutamaan otteeseen niin voimakasta kipua, että jouduin pyytämään hoitajaa pitämään taukoa.

Laserointia suorittaessa hoitaja kommentoi useaan otteeseen, kuinka hän saattoi jo nähdä pienimpien suonten katoavan. Hän kuvaili, kuinka tyydyttävää tätä työtä oli tehdä, kun näki silmiensä edessä asiakkaan ihomuutosten katoavan.

Käsittelyn jälkeen en havainnut itse yhdenkään suonen kadonneen vaan koko käsittelyalue punoitti ja oli turvoksissa. Suuri osa suonista oli punaisempia kuin ennen käsittelyä. Minulle kerrottiin että se kuului asiaan, ja että suonten voimakas punoitus kertoi siitä, että ”hoito oli tepsinyt”. Ihmettelin mielessäni mitä hoitaja oli tarkoittanut ”silmiensä edessä katoavilla suonilla” mutta en viitsinyt kommentoida asiaa. Hoitajan silmät olivat varmasti tarkemmat kuin omani ja rutinoituneet erottamaan käsittelyn vaikutuksia.

Silmänalusverisuoneni käsittelyn yhteydessä tulos oli nähtävissä jo saman tien, mutta ajattelin, että kasvojen pientä suonta ei varmaan voinut verrata tähän laajempaan luutasuonten verkostoon.

Laserhoito_oikea_reisi_640pxLaserhoito_vasen_reisi_640px

Kysyin hoitajalta, kauanko turvotuksen ja punoituksen laskeminen vie aikaa, ja sain kuulla, että oireet katoavat yleensä 2-5 päivässä. Uuden laserkäsittelyn voisi tehdä neljän viikon kuluttua.

Hoitoa seuranneen illan aikana minulla oli ristiriitainen ja epämukava olo. Olin ehkä ollut naiivi kun kuvittelin, että tulos olisi ainakin osittain heti nähtävissä ja osa suonista olisi välittömästi häivyttynyt.

Katselin punaisena hohtavaa ihoani ja punaisia suonia. Käsiteltyä aluetta kuumotti ja pisteli voimakkaasti. Iho oli kipeä ja kosketusarka etenkin oikean reiden paksumman suonen kohdalta. Rauhoittelin itseäni keskittymällä ajatukseen, että oireet kuuluvat asiaan. Lopullinen tulos näkyisi vasta päivien tai viikkojen kuluttua.

Oikeareisi_edistyminen

Päivät kuluivat, ja odotetun toipumisen sijaan ihoni tila paheni; suonet tummenivat lisää ja niiden lisäksi ihoon alkoi tulla mustelmia. Lisäksi suurimman verisuonen alla tuntui kova patti, joka huolestutti minua erityisesti.

Hoitaja oli neuvonut ottamaan yhteyttä Siluetin asiakaspalveluun, jos ilmenisi mitään kysymyksiä hoitoon liittyen. Niin teinkin. Kirjoitin oireistani ja ilmaisin huoleni. Kysyin, kuuluiko tämä normaaliin paranemisprosessiin.

Sama juttu toistui kuin yrittäessäni varata aikaa; viestiini ei vastattu. Voitte varmasti ymmärtää että tässä vaiheessa minulla alkoi jo ymmärrys loppua, saivatko kaikki paikan asiakkaat odotella vastausta viesteihinsä useita päiviä? En odottanut yksityissairaalalta tällaista asiakaskohtaamista. Kolmantena päivänä laitoin viestin uudestaan sekä ilmaisin pettymykseni palveluun, ja nyt viestini ohjattiin pahoitellen sairaalan plastiikkakirurgi Timo Pakkaselle.

Pakkanen vastasi asiallisesti ja ystävällisesti. Vastauksessa sain kuulla, että ”alaraajojen verisuonten laserkäsittelyyn voi liittyä mustelmaisuutta ja turvotusta, joka yleensä häviää 2-3 viikon aikana”. Pakkanen suositteli tilanteen arvioimista 4-6 viikon kohdalla, mutta tuolloin olisin jo Yhdysvalloissa. Sovimme, että tulen jälkitarkastukseen heti matkalta palattuani.

Oikeareisi_071117_
Kolme viikkoa käsittelyn jälkeen

Päivät ja viikot kuluivat ja iho pysyi ikävän näköisenä. Toiveikkuus onnistuneesta tuloksesta alkoi hiipua, ja minut täytti surun ja itsesyytöksen tunne; suonet eivät olleet häivyttyneet vaan näyttivät päinvastoin pahemmilta kuin ennen käsittelyä. Miksi olinkaan lähtenyt tähän..?

Lopulta neljännen viikon kohdalla mustelmat alkoivat viimein hiipua. Kuudennella viikolla saatoin havaita, että suonetkin vaikuttivat vihdoin aavistuksen häivyttyneen. Mutta…. patti ei hiipunut. Päin vastoin, se kovettui entisestään ja tuntui edelleen kipeältä. Aloin välttää alueen koskettamista, koska tulin siitä niin surulliseksi. Patti muistutti siitä mitä olin tehnyt. Summasin tilanteen päässäni näin: olin maksanut 355€ siitä, että sain kudokseeni jonkinlaisen vaurion ja hämähäkkisuoneni vaalenivat aavistuksen.

Verisuoni_oikeareisi_kehitys
Oikean reiden tummimman suonen kehitys

Tämän viikon torstaina pääsin vihdoin jälkitarkastukseen.

Sain kuulla sen mitä olin vähän pelännytkin: oikean reiden patti ei kuulu normaaliin paranemisprosessiin vaan on liian voimakkaan käsittelyn aikaansaama verihyytymä.

Timo Pakkanen myönsi suoraan, että hoidon aikana oikean reiden aluetta oli ”käsitelty vähän liian rankasti”, minkä seurauksena käsitelty verisuoni oli puhjennut ja vuotanut kudokseen. Suomeksi sanottuna: hoitaja oli arvioinut suoneen käytettävät laser-arvot väärin.

Olin aika voimakkaan tunnetilan vallassa. Tällaiseen hoitoon tullessa haluaa ilmoitetuista riskeistä huolimatta luottaa hoitohenkilökunnan ammattitaitoon. Mutta ihmisiä ovat ammattilaisetkin ja myös heille sattuu virhearviointeja. Tässä ei voinut muuta kuin todeta: nyt kävi näin.

Olisin mielelläni tietysti jutellut tapahtuneesta hoidon tehneet henkilön kanssa, mutta sain kuulla, ettei kyseinen henkilö enää ole Siluetilla töissä.

Edes hieman hyvä uutinen oli se, että verihyytymä kuulemma hyvällä todennäköisyydellä paranee ajan kanssa. Jos kaikki menee niin kuin pitäisi, kehon makrofagit eli syöjäsolut syövät verihyytymän pois. Paranemiseen voi kuitenkin mennä jopa vuosi, ja seuraava jälkitarkastusaikani on vuoden kuluttua.

Tulos kahdeksan viikon jälkeen:

Verisuonet_ennen_jalkeen_vasenOikeareisi_ennen_jalkeen

Tällainen oli tämä kokemus.

Voi varmasti ymmärtää, että en tässä tilanteessa koe mielekkäänä varata uutta laserkäsittelyä, jotta vielä näkyvissä olevat suonet mahdollisesti häivyttyisivät. Verihyytymäaluetta ei saa edes käsitellä vaan täytyy odottaa kunnes (jos…) se paranee.

Jutusta ei tullut toivomani kaltaista, mutta juttu siitä tuli kuitenkin.

On hyvä olla tietoinen riskeistä, joita yksinkertaiset ja kivuttomatkin esteettiset hoitotoimenpiteet, kuten laserkäsittelyt, sisältävät. Koska esteettinen hoito ei ole terveyden kannalta välttämätöntä, kannattaa punnita tarkkaan, onko mahdollinen saavutettu hyöty riskien arvoinen.

Minun saamani pieni vaurio ei ole verrattavissa oikeasti vakaviin komplikaatioihin joiden riskejä tietyt kirurgiset esteettiset toimenpiteet sisältävät, eikä pattini ole suuressa mittakaavassa yhtään mitään. Mutta se on muistutus siitä, että aina nämä toimenpiteet eivät onnistu odotetun mukaisesti.

Jos jotain, toivottavasti jutusta on apua vastaavia laseroperaatioita ja niiden mahdollisia riskejä harkitseville.

Kiitän Timo Pakkasta rehellisyydestä hoidon arvioinnin suhteen.

Verisuonet_laser_riskit_IMG_4546

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (65)
 1. Hei! Harmillinen kokemus. Toivottavasti sait asianmukaisen korvauksen pieleen menneestä toimenpiteestä.

  1. En saanut korvausta, koska mitään pysyvää vauriota ei (vielä) ole todettu. Asia katsotaan uudestaan vuoden kuluttua seuraavassa jälkitarkastuksessa. Asiakas myös allekirjoittaa hoitoon tullessaan hoitosuostumuskaavakkeen jolla hän ilmaisee ymmärtävänsä toimenpiteisiin liittyvät riskit. Se jäi vähän tulkinnanvaraiseksi, kuuluuko henkilökunnan tekemä virhearvio myös tällaisiin riskeihin.

   1. Kiitos tästä jaosta. Olen harkinnut vastaavaa toimenpidettä. Minulla myös taipeen kohdalla pullistunut suoni joka kipeä. Harkitsen vielä kysesistä hoitoa. Siluetista sen verran että kävin 2007 siellä rintojen korjausleikkauksessa. Tarvittavat tarkastukset ja tikit ym hoitui, mutta sen jälkeen 1v tarkastus, 3v tarkastus jne. ikinä EI aikoja tullut jos en olisi soittanut itse.
    Ärsyttävää, enkö ollut tarpeeksi hyvä asiakas. Maksetaan kuitenkin paljon euroja niin silti ei saanut palvelua. Vaihdoin paikkaa. Pikaista paranemista sinne ?ja ihana oli lukea Jenkkilän juttuja
    Itse piipahdin jouluostoksilla Nykissä. Tykkään jenkkien palvelukulttuurista?
    Hyvää joulunodotusta!

    1. Minäkin koin etten ollut tarpeeksi tärkeä asiakas kun viesteihini ei vastattu, tuli väkisin sellainen olo. Kurja kuulla että muillakin on ollut samanlaisia kokemuksia. Siluetti voisi ehkä nettisivullaan korostaa, että toivovat yhteydenottoja ensisijaisesti puhelimitse mikäli sähköposti ruuhkautuu helposti eivätkä henkilökunnan resurssit riitä sähköpostin hoitamiseen.

     Hyvää joulunodotusta sinullekin (ja joulutunnelma Nykissä on kyllä aivan ihana <3)

 2. Petra / Viilankantolupa
  16.12.2017, 20:15

  Voi apua mikä kokemus. Tosi kurjaa että kävi näin. :/ Olen itsekin havitellut suonikohjujen käsittelyä sääristä ja pienempien verisuonien käsittelyä kasvoista (en edes muistanut tätä sun silmänalussuonijuttua), mutta tämä sai taas ajattelemaan asiaa tarkemmin. Usein ne omaan silmään erottuvat virheet eivät toisille edes näy ja vaikka näkyisivätkin, niin entäs sitten. Sanoo hän nyt, tämän luettuaan ja murehtii niitä entiseen tapaan taas ensi viikolla..

  Toivotaan että patti haihtuu pian ja että tämä asiakaskokemus havahduttaa Siluettia pohtimaan protokolliaan asiakkaiden kohtaamisesta. Hirmu asiallisesti kirjoitit, vaikka pettymys epäilemättä kuohuu.

  1. Onnistuessaan nuo laserkäsittelyt voivat tuoda tosi hyviä tuloksia, mutta rahaa niihin saa kyllä uppoamaan koska yksi käsittely harvoin riittää. Ei riittänyt näemmä minullakaan edes niihin ohuimpiin suoniin. Jos ongelma olisi laajempi ja näkyvämpi, esimerkiksi todella voimakas couperosa kasvoissa, saadun hyödyn tunne sijoitukseen nähden on varmasti suurempi kuin esimerkiksi minun tilanteessani jossa jalkojen suonet olivat myönnettävästi aika mitättömiä suuressa kuvassa (vaikka minua häiritsivätkin). Eli ”ongelmaani” nähden tällainen käsittely on oikeasti aika tarpeeton, etenkin riskit huomioiden. Kyllä harmittaa, mutta elämä on. Aina ei tule tehtyä viisaita valintoja.

   Palaan patin kuulumisiin varmaankin tulevaisuudessa. Tapaamisessa varoiteltiin että se tulee tässä vaiheessa kovettumaan vielä lisääkin ennenkuin lähtee parantumaan. Koko polvitaipeesta on nyt tullut ”älä koske sinne” -aluetta…. :’-(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *