Opas: näin saat kasvoöljyn toimimaan

Eikö kasvoöljy meinaa imeytyä? Tunnetko, että haluaisit käyttää kasvoöljyä, mutta et saa sitä toimimaan omalla iholla?

Tästä minioppaasta löydät yleisimmät syyt siihen miksi öljy ei tunnu toimivan, ja ratkaisut ongelmiin :)

Useimmiten öljyn imeytymisongelma on helposti poistettavissa, kun ottaa huomioon muutaman yksinkertaisen seikan öljyn käytössä sekä valinnassa.

Minulla on hyvät lähtökohdat puhua kasvoöljyjen puolesta, sillä kuulun niihin, jotka eivät kymmenen vuotta sitten olisi ”suurin surminkaan” laittaneet kasvoille öljyä. On lopulta hyvin intuitiivista kokea, että öljy kasvojenhoidossa on ”väärin” – olemmehan oppineet yhdistämään rasvoittuvan ihon epäpuhtauksiin. Miksi siis laittaa iholleen vielä lisää öljyä? Eikö iho vain tukkeudu?

Tämä oli oma suhtautumiseni. Koska olin nuorempana vieläpä herkästi saanut näppyjä rasvaisista voidekoostumuksista ja jopa meikkivoiteista, olin vahvasti siinä uskossa, että öljypitoiset tuotteet eivät sovi minun iholleni. Käytin yli 30-vuotiaaksi saakka vain kevyimpiä emulsiovoiteita ja rakastin vesipohjaisia seerumeita.

Ammattini myötä aloin pikku hiljaa tutustua öljyjen toimintamekanismiin iholla ja ymmärtää, että öljy itsessään ei tuki, vaan syy ihoreaktioihin on vääränlaisessa rasvahappokoostumuksessa. Ihotyypin kannalta oikeanlainen rasvahappokoostumus päin vastoin tasapainottaa ihoa ja jopa poistaa epäpuhtauksia.

Meni kuitenkin vuosia, että vesikoostumuksia rakastavana annoin öljyille mahdollisuuden omalla ihollani. Tälle tuli luontainen tilaisuus, kun ihoni alkoi kuivua, eivätkä kevyet emulsiovoiteet enää riittäneet kosteuttamaan. Ikääntyessä iho menettää kykyään tuottaa omia lipidejä eli rasva-aineita, minkä vuoksi anti-age-voiteetkin ovat tyypillisesti rasvaisempia.

Ahaa-elämykseni oli suuri, kun öljykokeilujen myötä oivalsin, etteivät öljyt todellakaan tukkineet ihoani ja iholle päin vastoin jäi parempi, pehmeämpi ja miellyttävämpi tunne kuin minkään muun ihonhoitotuotteen jäljiltä. Mitä enemmän öljyjä käytin, sitä enemmän niiden ihohyötyihin – ja tunteeseen iholla – ihastuin.

Rasvainen, kiiltävä ja tahmea pinta? Ehei, oikeaoppisella käytöllä öljy ei tee ihosta rasvaisen kiiltävää (ellet itse niin halua) vaan jättää himmeän, samettisen ja pehmeän pinnan joka sopii myös meikin alle.

Haluaisitko kokeilla? Lue oppaani ja löydä niksit kasvoöljyn käyttöön :)

* vinkit sisältävät mainoslinkkejä Jolielle, jossa kaikki tuotteet ovat parhaillaan alennuksessa 14.2. saakka ilmaisin toimituskuluin.

Muista kosteutus!

Helpoin tapa on suihkuttaa tai taputella iholle kosteuttavaa kasvovettä ja levittää öljy iholle, kun se tuntuu vielä hieman kostealta.

Suosituksia:

* Lavera Hydro Sensation Face Mist 12,50€ / 100 ml – paras edullinen!

* Novexpert Magnesium Mist 8,70€ /150 ml – hajusteeton & minimalistinen, sopii erittäin herkälle iholle

* Haut-Ségala Luomu Ruusuvesi 19,40€ / 250 ml – korkealaatuinen ruusuvesi ja iso pakkauskoko! 😍

* Novexpert Hyaluronic Acid Mist 25,20€ / 100 ml – superkosteuttava ja anti-age-vaikutteinen hyaluronihappokasvovesi

Tämä on varmasti yksi yleisimpiä syitä öljyn imeytymättömyysongelmaan.

Moni valmistaja neuvoo käyttöohjeissa laittamaan öljyä tarpeettoman paljon, suosituksissa näkee jopa 8-10 tipan määriä, mikä on valtava määrä öljyä ja ihan liikaa useimmille ihotyypeille. Iho imee vain sen öljyn minkä se tarvitsee, ja loput jäävät ihon pintaan kiiltämään. Tarve on yksilöllinen ja vaihtelee suuresti. Oma ihoni esimerkiksi imee korkeintaan kolme tippaa.

Valmistajat eivät voi tietää, minkä verran kunkin asiakkaan iho ottaa vastaan öljyä, joten paras neuvoni on:

älä seuraa valmistajan ohjeita vaan aloita aina 1-2 tipalla.

Kaupallisesta näkökulmasta voi käsittää, että valmistajat mielellään neuvovat asiakasta ”holvaamaan” öljyä, jotta pullo tyhjenee nopeammin ja asiakas ostaa pian uuden. Todellisuudessa useimmille riittää öljyn ravitsevuudesta riippuen 1-3 tippaa. Onneksi on myös paljon fiksuja valmistajia, jotka antavat ohjeeksi juuri tuon määrän.

Öljyn ei kuulu jäädä kiiltäväksi pinnaksi iholle, ellet itse näin halua – esimerkiksi oikein kuiva iho voi öisin nauttia runsaammasta öljyn määrästä, joka hitaasti imeytyy ihoon yön aikana. (Ellei sitten imeydy tyynyyn… ;))

Oikeanlaisen öljykoostumuksen löytäminen kaupan hyllyillä tai verkkokaupassa voi olla haastavaa, jos ei tunne öljyjä, tämä myönnettäköön. Moni saattaa siis vahingossa valita ihotyypilleen liian tuhdin öljyn.

Ennen kuin opit tuntemaan öljyjen koostumuksia, ja jos öljyn paksuus arveluttaa, voi olla hyvä kääntyä asiantuntevan myyjän puoleen. (Kuivalla ja ei-niin-herkästi epäpuhtauksia saavalla iholla öljyn valinta on helpompaa, sillä kuiva iho ottaa tyypillisesti ilolla vastaan kaikki öljyt.)

Koska kosmetiikkateollisuus käyttää kymmeniä ja jopa satoja erilaisia öljyjä on mahdoton antaa tyhjentävää listaa esimerkiksi ”ei-tukkivista” öljyistä. Useimmat kasvoöljyt myös muodostuvat monen eri öljyn sekoituksesta, ja joukossa voi olla rasvahappoprofiililtaan sekä ravitsevampia että tasapainottavampia öljyjä. Jos ihosi on epäpuhtauksiin taipuva ja olet epävarma öljyn laadusta, helpointa on valita öljy, joka on kehitetty suoraan epäpuhtaalle iholle.

Pari yleisluontoista tärppiä voin kuitenkin öljyistä antaa:

SKVALAANI (inci: squalane) on kevyt, ohut ja neutraali öljy joka imeytyy hyvin ja tuntuu iholla silkkiseltä. Ihossa on skvalaania luonnostaankin, minkä vuoksi iho tunnistaa skvalaanin koostumuksen ja ottaa sen helposti vastaan. Joissain kasvoöljyissä on skvalaanipohja, ja nämä sopivat usein erityisen hyvin myös sekaiholle ja epäpuhtaalle iholle. Lisätietoa skvalaanista tässä postauksessani.

PELLAVANSIEMENÖLJY (inci: linum usitatissimum seed oil) on yksi kaikkein ohuimpia ja kuivimpia kasviöljyjä. Se sisältää runsaasti monityydyttymätöntä alfalinoleenihappoa, jossa on hiiliatomien välillä kolme kaksoissidosta. Mitä enemmän kaksoissidoksia = sitä ohuempi ja kuivemman tuntuinen öljy.

PUOLUKANSIEMENÖLJY (inci: vaccinium vitis-idaea seed oil) sisältää pellavansiemenöljyn tavoin runsaasti alfalinoleenihappoa ja tuntuu iholla kevyeltä ja kuivalta.

VIINIRYPÄLEEN SIEMENÖLJY (inci: vitis vinifera seed oil) erittäin hyvä kosmetiikan perusöljy joka sopii kaikille ihotyypeille. Ominaisuuksiltaan se on kosteuttava ja antioksidanttinen. Viinirypäleen siemenöljyn koostumus on ohut mutta ravitseva, sen ihotuntu ei siis ole kuiva, mutta koostumus on kevyt.

ESTERIÖLJYT (incinimiä lukuisia, tyypillisiä mm. dicaprylyl ether, dicaprylyl carbonate, isoamyl laurate, dodecane, tridecane, undecane) ovat erittäin ohuita ja ”kuivia” apuöljyjä, jotka tekevät öljyseoksesta kevyemmän tuntuisen. Osa niistä auttaaa myös muiden öljyjen sisältämiä aktiiviaineita imeytymään paremmin. Etsi incistä estereitä, jos haet mahdollisimman ohutta ja kuivan tuntuista öljyä. Esteriöljyn tunnistaa siitä, että aineosan nimessä ei ole kasvin nimeä.

Muutama tuotevinkki eri ihotyypeille:

* Haut-Ségala Kaktusviikunaöljy 25,40€ / 50 ml – antioksidanttinen ja pehmentävä öljy normaalille ja ongelmattomalle (myös ikääntyvälle) iholle. Koostumus on kevyen ja keskitäyteläisen välillä. Ihana laadukas perusöljy kun haet minimalistista ihonhoitoa!

* Flow Cosmetics Detox Oil 38€ / 30 ml – superohut estereitä, teepuuöjyä ja ruusunmarjaa sisältävä öljy tasapainottaa ja puhdistaa epäpuhdasta ja rasvoittuvaa ihoa

* Whamisa Refresh Oil 51,50€ / 30 ml – yksi omista suosikkiöljyistäni, Whamisan ihanan sitruksisen tuoksuinen Refresh Oil on kehitetty sekaiholle mutta sopii mainiosti muillekin ihotyypeille. Koostumus on kevyt mutta ravitsevan tuntuinen ja jättää ihon aivan erityisen samettiseksi. Refresh-öljyssä on viinirypäleen siemenöljypohja sekä joukko antioksidanttisia ja ihon talineritystä tasapainottavia aktiiviaineita.

* Pai Rosehip Bioregenerate 19€ / 15 ml – ohut ja erittäin tehokas ruusunmarjaöljyjen ”Rolls Royce” hoitaa ja tasapainottaa niin ikääntyvää ja ryppyistä ihoa kuin näppyläistä sekaihoa. Ruusunmarjan sisältämä A-vitamiini silottaa juonteita ja häivyttää esimerkiksi aknearpia. Täydellinen tehoöljy sekä ikääntymisen merkkien että aknen oireiden hoitoon. Pain öljyssä on sekä ruusunmarjan siemen- että hedelmäöljyä.

* Haut-Ségala Ruusunmarjaöljy 31,40€ / 50 ml – täyteläisempi ruusunmarjaöljy sisältää Rubiginosa-laadun ruusunmarjan siemenöljyä, joka sisältää enemmän A-vitamiinia kuin yleisemmin käytetty Canina-laatu. Haut-Ségalan tuote koostuu 100% Rubiginosa-ruusunmarjaöljystä ja sopii Pai’n öljyä paremmin kuivalle iholle. Ihana ruusunmarjan tuoksu! Mun suosikkeja.

* Flow Cosmetics Rosehip Intensive Treatment Oil 30€ / 30 ml – kotimaisen brändin vaihtoehto ruusunmarjaöljylle: Flow’n tuote on ominaisuuksiltaan Pai’n tyylinen: se sisältää Canina-laadun ruusunmarjaöljyä sekä co2-uutetta ja on iholla kevyen tuntuinen. Mukana myös mustaherukan siemenöljyä joka osaltaan keventää öljyä ja lisää sen tasapainottavia ominaisuuksia.

* Djusie Fruit Glaze 48€ / 30 ml – skvalaania, viinirypäleen siemenöljyä ja puolukansiemenöljyä sisältävä silkkinen öljy ”tekee kaiken”: ravitsee, kirkastaa, tasapainottaa ja suojaa antioksidanttisesti. Erinomainen kaikille ihotyypeille, paitsi todella kuivalle.

* Laponie Face Oil 44€ / 30 ml – myös yksi omia suursuosikkejani, Laponien hajusteeton ja minimalistinen neljän kasviöljyn öljy on fantastinen öljy herkälle iholle ja kaikille ihotyypeille poislukien oikein kuiva iho. Yhdistelmä argan-, kaura-, ruusunmarja- ja vadelmansiemenöljyä on kosteuttava, uudistava, antioksidanttinen ja rauhoittava.

* Haut-Ségala Vanilla Oil 20,63€ / 50 ml – lämpimän vaniljan tuoksuinen öljy sisältää vain luomumanteliöljyä sekä Madagascarin vaniljahedelmän uutetta. Täyteläinen öljy sopii kuivalle ja herkälle iholle.

Jos ihon vesikosteutus on kunnossa ja olet löytänyt ihotyypillesi sopivan öljyn, mutta öljyllä on silti aika ajoin vaikeuksia imeytyä, syy voi olla kilpistyneessä ihosolukossa. Tällöin kuorinta auttaa tekemään ihon pinnasta vastaanottavaisemman öljyille kuten myös muille hoitotuotteille.

Kokeile:

* Mossa Juicy Peel 18,50€ / 60 ml – Mossan edullinen AHA-happokuorintanaamio sisältää maitohappoa.

* Mádara Creamy Clay AHA Peel Mask 36,90€ / 60 ml – Mádaran tehokas naamio sisältää sekä savea että 7% maitohappoa. Mun suosikki!

* Novexpert Expert Exfoliator 27,50€ / 50 ml – kolmitehoinen tuote sisältää rakeita, PHA-happoa sekä papaijan entsyymeitä ja kuorii ihoa erittäin tehokkaasti. PHA-hapot ja papaijaentsyymi sopivat useimmiten myös herkälle iholle, mutta kiitos rakeiden, suosittelen tätä kuorintaa vahvemmalle iholle jolla ei ole herkkyysoireita.

* Cattier White Clay Scrub 12,40€ / 100 ml – klassinen raekuorinta yhdistyy valkoiseen saveen tässä ihanassa raikkaan tuoksuisessa kuorinnassa. Omia suosikkejani!

VIELÄ LISÄÄ VINKKEJÄ TEHOSTAMAAN ÖLJYN IMEYTYMISTÄ:

Kokeile:

* Mossa Juicy Jelly 23,50€ / 100 ml – markkinoiden edullisimpiin kuuluva ihana jellymäinen hyaluronihappokosteuttaja – superhyvä pari öljyille!

* Flow Cosmetics Hyaluron & Probiotics -seerumi 42€ / 30 ml – ohut fluidimainen kosteusseerumi sisältää oivallisen kattauksen ruusuvettä, hyaluronihappoa ja probiootteja

* Mádara SOS Rose Jelly 36,50€ / 75 ml – toinen Mádaran kahdesta loistavasta jellykosteuttajasta. Rose-versio on rauhoittavampi ja sisältää probiootteja, sopii erinomaisen hyvin herkälle ja ärtyvälle iholle.

*

Toivottavasti oppaasta on Sinulle hyötyä ja löydät kasvoöljyjen hienot ominaisuudet myös omalla ihollasi :)

Jos kaipaat vinkkejä juuri sinun ihollesi sopivasta öljystä, autan mielelläni. Jätä kysymys kommentteihin :)

Tulossa on myös kevään aikana Suuri Kasvoöljyopas ja -hakemisto, johon koostan tietoa ja suosituksia kymmenistä eri kasvoöljyistä. Tarkoituksena on täydentää hakemistoa sitä mukaa, kun testaan uusia öljyjä. Myös oma postaus ruusunmarjaöljyille on luonnoksissa! ☺️

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (44)
 1. Hei! Ruusunmarjaöljyä on kehuttu niin blogissasi ja monissa muissakin, joten halusin sitä testata. Käytin alkuun sitä parin muun öljyn kanssa vuorotellen ja vaikutti siltä että se sopi epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholleni hyvin. Sitten päätinkin alkaa käyttää pelkästään ruusunmarjaöljyä, ja noin viikon käytön jälkeen tajusin että naamani on alkanut kovasti kukkimaan. Vaihdoin arganiin ja ihoni rauhoittui. Jäinkin tästä pohtimaan, voiko tuo ruusunmarjaöljy olla liian aktiivinen öljy käytettäväksi yksin? Blogistasi ymmärsin että kyseessä on ”luonnon retinoli”, mutta monethan ei retinolituotteikaan käytä päivittäin. Voiko siis tuo ruusunmarjaöljy aktivoida siis ihoa liikaa, ns. ”Purging” ilmiö? Vai eikö tuo vain muuten sopinut omalle iholle. Osaatko tähän sanoa mitään? :)

  1. Moikka Ruusunen,

   Kuvaamasi ilmiö kuulostaa tosiaan ”purging”-ilmiöltä, ruusunmarjaöljy kun aktivoi ihoa ja sisältää korkean pitoisuuden linolihappoa. Linolihappo on ns. keratolyyttinen happo joka puhdistaa ja itse asiassa suurina määrinä jopa kuivattaa ihoa.

   Blogistasi ymmärsin että kyseessä on ”luonnon retinoli”, mutta monethan ei retinolituotteikaan käytä päivittäin.

   Ruusunmarjaöljy sisältää retinoiinihappoa eli A-vitamiinin bioaktiivista muotoa, joka on vielä retinoliakin tehokkaampaa. Mutta! Retinoiinihapon määrä yhdessä ”annoksessa” ruusunmarjaöljyä (ne tipat jotka levitetään kasvoille) on niin pieni, että se ani harvoin aiheuttaa ihoärsytystä eikä ihoa tyypillisesti tarvitse totuttaa ruusunmarjaöljyyn. Tällä yritän sanoa, että ruusunmarjaöljyä ei voi verrata esimerkiksi 1% retinolia sisältävään tuotteeseen, vaikka kummatkin A-vitamiinia sisältävät. Ruusunmarjaöljyn ihoa uudistavat vaikutukset ilmenevät hitaammin kuin jos käyttää korkean pitoisuuden retinoli/retinaldehydi-tuotteita. Näin ollen ruusunmarjaöljy sopii mainiosti päivittäiseen käyttöön.

   Oireesi huomioon ottaen jatkaisin kuitenkin ruusunmarjaöljyn vuorottelua muiden öljyjen kanssa. Oletettavasti A-vitamiini yhdistettynä korkeaan linolihappopitoisuuteen on ihollesi jostain syystä liikaa yksinään käytettynä – mutta toisaalta, jos kyse on purging-ilmiöstä, se menee ohi kun malttaa odottaa. Voithan palata hetkellisesti vuorottelevaan käyttöön ja kokeilla sitten uudestaan yksinään.

   Toivottavasti löydätte jälleen ruusunmarjan kanssa yhteisen sävelen :)

 2. Eka testaamani öljy taisi olla novexpert, joka ei ehkä ollut mun iholle se paras… tai sitten laitoin sitä aina liikaa 🤭
  Djusien öljy on ihana ja sitä kyllä hulahtaa ihoon (kasvot,kaula ja dekoltee) se 4tippaa ihan huoleti,ei jää pyörimään ihon pinnalle. Mut yleensä käytän öljyn vain iltaisin, aamuisin jotain kosteusvoidetta, jos aamulla on tarkoitus meikata.
  Mun ihonhoidon on myös mullistanut kuorivat hoitonesteet- viime talvena käytin acidbloomia, nyt käytössä pari-kolme kertaa viikossa whamisan kaktus. Ei tarvitse kuorintoja erikseen, vaikka on mulla madaran peel ja mossan hiilikuorintakin. Käytän niitä todella harvoin.

  1. Djusien öljy on ihana ja sitä kyllä hulahtaa ihoon (kasvot,kaula ja dekoltee) se 4tippaa ihan huoleti,ei jää pyörimään ihon pinnalle

   Jos laittaa kaulalle ja dekolteelle niin varmasti uppoaa useampi tippa :) Mä yhä levitän hoitotuotteet vain kasvoille – se tapa istuu niin tiukassa, että en millään muista kaulaa ja dekolteeta, vaikka aika ajoin muistan että ai niin d’oh! Pitäisi laittaa myös vähintään kaulalle…

   Mun ihonhoidon on myös mullistanut kuorivat hoitonesteet- viime talvena käytin acidbloomia, nyt käytössä pari-kolme kertaa viikossa whamisan kaktus. Ei tarvitse kuorintoja erikseen,

   🙂👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *