Opas Kreikan saarihyppelyyn

Minulla on takana 19 vuoden kokemus Kreikan matkailusta ja kymmenittäin laivamatkoja maan kauniissa saaristossa.

Kolme viimeistä syksyä olen omistanut yksinomaan Kreikan saarihyppelylle, ja taskuun on kertynyt mukavasti jakamisen arvoisia vinkkejä.

Jos haaveilet matkasta Kreikan kauniille saarille, tai olet jo päättänyt lähteä ja reissu on konkreettisessa suunnitteluvaiheessa, tästä postauksesta voi olla sinulle hyötyä :)

Kreikanvinkit_Karpathos

MILLOIN MENNÄ?

Jos sinulla on vapaus valita mihin aikaan lähteä, ovat syksy, kevät ja alkukesä suositeltavimpia sesonkeja. Heinä-elokuussa Kreikassa on tukalan kuuma, hinnat korkeimmillaan ja suosituimmat laivayhteydetkin usein pitkälle ennakkoon loppuunvarattuja. Tietysti saat myös ”taistella” majapaikoista kymmenien tuhansien muiden turistien kanssa.

Loman ajankohdan valinta ei tietenkään aina ole mahdollista, ja jos lähdet Kreikkaan vilkkaimmalla sesongilla, voi olla hyvä varata ainakin joitain suosituimpia laivareittejä kuten Pireus-Santorini jo ennalta Suomesta käsin. Liput voi helposti varata netissä. Vaikka suositut reitit ovat monesti täynnä, on kesäkauden etuna vuorojen tiheys. Toisin kuin syksyllä ja talvella, ovat pienemmätkin saaret kesäkaudella linkitettyinä päivittäin.

Kreikanvinkit_Symi

Keväällä merivesi on vielä viileää mutta maa vehreimmillään ja kukkaloisto tietysti upeimmillaan. Huhtikuusta kesäkuun alkupuoliskolle on erittäin miellyttävä ajankohta matkustaa Kreikkaan, etenkin heille jotka eivät viihdy hellesäissä.

Syksy on parasta aikaa meille, jotka rakastavat lämpöä, aurinkoa ja linnunmaitoista merivettä. Merivesi on lämpimimmillään mutta pahimmat helteet jo takana. Hinnat ovat keväällä ja syksyllä samaa tasoa, majoitusta voi saada jopa puoleen hintaan kesäsesongin hinnoista. Lämpötilat syys-lokakuussa ovat kauttaaltaan vielä 30 asteessa, Dodekanesian saaristossa ja Kreetalla kesä voi jatkua pitkälle marraskuuhunkin.

Kreikanvinkit_Kassos

MITEN MENNÄ?

Jos haluat lentää edullisesti, parhaat vaihtoehdot tällä hetkellä ovat Norwegian ja Ryanair. Norwegian on ainoa halpalentoyhtiö joka lentää Kreikkaan (Ateenaan) suoraan Helsingistä. Liput alkaen noin 79€ suuntaansa. Edit. Kappas – kreikkalainen Aegean on myös alkanut lentää Helsinki-Ateena-väliä! Norskin lisäksi täältä pääsee siis myös toisella edullisella lentoyhtiöllä suoraan Ateenaan. Liput alkaen 80 € / suunta.

Ryanairilta saa usein vieläkin edullisempia lippuja, mutta matka on aloitettava Ruotsista Skavstan kentältä, joka on noin 90 minuutin bussimatkan päässä Tukholman City-terminaalista. Ryanair lentää Skavstasta kolmeen eri kohteeseen Kreikassa (kesäkauden 2015 tilanne).

Kolmas tapa lentää edullisesti (ja suoraan) on viime hetken lomalennot. Välillä voi löytää ihan superhalpoja diilejä; viime keväänä bonasin meno-paluun Santorinille hintaan 59€. Viime hetken lähtöjä voi kytätä vaikkapa Napsusta.

Kreikanvinkit_Paros

Kreikkaan pääsee toki myös junalla, mutta tämä tulee kiistatta kalliimmaksi kuin lentäminen, ja vie nopeimmillaan noin kolme päivää Suomesta.

Useimmat aloittavat saarihyppelyn Ateenan satamakaupungista Pireuksesta (aikatauluissa kirjoitetaan muotoon PIRAEUS, hyvä muistaa), mutta reissun voi yhtä hyvin aloittaa miltä tahansa saareltakin. Pireuksesta yhteydet ovat laajimmat, valtavalta satama-alueelta lähtee päivittäin jopa 3-numeroinen luku laivoja.

.

MISTÄ LÖYDÄN TIETOA LAIVAYHTEYKSISTÄ?

Aikataulusivustoja Kreikan saaristoon on netissä pilvin pimein, osa parempia, osa huonompia. Jaan tässä kolme omaa luotettavaa suosikkiani, joita käytän aina.

Kreikanvinkit_Danae

DANAE.GR

Selkein layout ja nopein ja miellyttävin käyttää. Toisin kuin useimmat muut aikataulusivustot, Danae näyttää samalla hakutuloksella myös reittien hinnat.

Kreikanvinkit__Danae2

Miinukset:

Ei ole ns. älykäs sivu eli ei osaa etsiä mahdollisia olemassa olevia yhteyksiä lähtösataman perusteella. Yhteyksien olemassaolo selviää vain kokeilemalla; syötät esimerkiksi from Samos to Zakynthos, ja sivu vastaa, ettei tällaista yhteyttä ole.

Myös valittu päivämäärä vaikuttaa, sivu näyttää tiedot vain haetulle päivämäärälle. Jos torstain tulos on ”not found”, niin vaihtamalla perjantaihin yhteys voikin löytyä.

Hakee aikataulut vain alkaen viisi päivää eteenpäin.

Kreikanvinkit__Danae3

 

Etu:

Selkeys ja hintatiedot. Paras ja nopein työkalu silloin, kun hakee aikatauluja reitille, jonka tietää olevan olemassa (esimerkiksi itsestään selvät Pireus – Kreeta/Santorini/Rhodos jne).

Kreikanvinkit_Openseas1

OPENSEAS.GR

Selkeä ja älykäs sivu joka näyttää aikataulut laajemmalla aikavälillä kuin Danae.

Miinuksena Danaeen verrattuna hintatietojen puute. Hinnat saa selville vasta klikkaamalla hakutuloksista eteenpäin, jolloin ohjaudut matkatoimiston sivulle.

Kreikanvinkit_Openseas2

Openseasin paras ominaisuus on ehdottomasti sen älykäs hakukenttä, joka hakee from-kentän eli lähtösataman perusteella kaikki olemassa olevat yhteydet. Jos siis kirjoitat esimerkiksi Milos, hakukone näyttää to-kentässä mihin satamiin Milokselta ylipäänsä on mahdollista päästä. Käytännöllistä! Toiminto ei kuitenkaan ole aukoton, sillä ohjelman tietokanta näyttää kaikki vuoden ympäri olemassa olevat yhteydet. Osa yhteyksistä kuitenkin on tauolla syksy- ja talvikaudella.

Näin ollen, vaikka hakukenttä ensin näyttää sinulle että esimerkiksi Folegandrokselta on yhteys Kimolokselle, niin hakiessasi yhteyttä lokakuussa millä tahansa päivämäärällä, tulos on ”no results”. Tämä johtuu siitä, että yhteys on olemassa kesäkaudella mutta lakkaa syksyllä.

Kreikanvinkit_Openseas3

Todella hyödyllinen kohta Openseasin hakuohjelmassa on ”All”-vaihtoehto. (Näkyy ylimmässä Openseas-kuvassa To-kentässä). Sen valitsemalla näet kerralla kaikki saman päivän yhteydet tietyltä saarelta.

Olet vaikkapa Tinoksella, etkä osaa päättää mihin lähtisit seuraavaksi. Tiedät vain, että haluat lähteä perjantaina. Valitset päivämäärän ja from Tinos to All, ja saat ruudulle kaikki Tinokselta perjantaina lähtevät yhteydet. Sitten vain valitsemaan mihin paattiin hypätä.

Kreikanvinkit_GTP

GTP.GR (eli Greek Travel Pages)

Kaikkein informatiivisin ja yksityiskohtaisin aikataulusivustoista. Parhaana ominaisuutena se, että sivusto näyttää yhdellä hakutuloksella suoraan minä viikonpäivinä yhteys toteutuu, ei tarvitse erikseen hakea useilla päivämäärillä jotta yhteyden tiheys selviää. GTP:kään ei kuitenkaan näytä reittien hintoja.

Kreikanvinkit_GTP2

Layout on hieman puiseva Danaeen ja Openseasiin verrattuna eikä sivu myöskään toimi älykkäästi, eli se ei tarjoa sinulle mahdollisia yhteyssatamia valitessasi lähtösataman. Sen sijaan sivu näyttää aina tarkasti minä päivämäärinä viimeisin aikataulu on voimassa (aikataulut päivitetään muutaman viikon välein) ja milloin uusi aikataulu astuu voimaan.

Kreikanvinkit_GTP3

GTP:stä voi myös hakea pelkästään satamakoodeilla saarten nimien sijaan, jolloin saat hakutuloksista yhä vain yksilöllisemmät. Joillain saarilla on useita satamia, ja ehkäpä haluat lähteä juuri siitä satamasta jota lähimpänä asut? Muut hakusivustot näyttävät tulokset vain saaren nimellä erittelemättä, mikä satama on kyseessä, jos saarella on useita sellaisia.

.

Käytän usein kaikkia näitä kolmea hakusivustoa yhdessä. Ensin tarkistan Openseasista mille saarille paikasta X ylipäänsä on yhteys, sitten katson GTP:stä minä päivinä yhteys totetutuu ja Danaesta sen, paljonko matka maksaa. Olisihan se loistavaa, jos joku taho jonain päivänä kehittäisi sivuston, jossa yhdistyisivät kaikki nuo hakuominaisuudet…. :)

Kreikanvinkit_domatia

 

MAJOITUSVINKKEJÄ

Oma suosikkimuotoni majoittua Kreikassa on ehdottomasti yksityisen vuokraama huone eli domatia. Olen esitellyt domatia-systeemiä perusteellisemmin omassa postauksessaan.

Siistin, tilavan vuokrahuoneen omalla keittonurkkauksella saa syyskaudella jopa alkaen 15 euroa yö, keskihinta pyörii 20 eurossa. Erona edullisemman tason hotellimajoitukseen ei käytännössä ole kuin vastaanottotilojen ja aamiaishuoneen puute, ja tietysti hinta – hotellit ovat aina kalliimpia. Huoneen taso domatiassa ja yksinkertaisessa hotellissa voi olla ihan sama, usein jopa domatian eduksi. Kolmella-neljälläkymmenellä eurolla voi odottaa saavansa jo erityisen hyvätasoisen vuokrahuoneen (puhun nyt off-season –hinnoista, heinä-elokuussa hinnat voivat olla tuplat.)

Domatia_Andros

Domatiani Androksella

Vuokrahuoneiden tarjoajat ovat satamissa laivoja vastassa, ja kun jalkaudut laivasta, kohtaat pian joukon ”Rooms To Let” / ”Domatia” / ”Studios For Rent” –kylteillä varustettuja isäntiä ja emäntiä. Vuokraajat huutelevat kilvan hintojaan turisteille, ja siitä voi sitten napata kiinnostavimman tarjouksen. Usein vuokraajilla on myös kuvia huoneistaan, ja he järjestävät kyydin majapaikkaan.

Jos domatian tarjoajia ei jostain syystä olisi vastassa satamassa, voi huoneen vuokrata domatia-välityksen kautta. Useimmissa satamissa on pieni domatia-yhdistyksen pömpeli jonka henkilökunta auttaa löytämään vuokrahuoneen. Jos tällaistakaan luukkua ei ole näkyvillä, hakeudu turisti-infoon tai paikalliseen matkatoimistoon. Saarilla kaikki matkailun parissa työskentelevät ovat tavalla tai toisella tekemisissä domatiavuokrauksen kanssa.

Domatia_Skopelos2

Domatiani Skopeloksella

Nykyään osa domatioista on varattavissa myös netin kautta. Ainakin booking.comista löytää paljon vuokrahuoneita. Tunnistat domatiat hakutuloksista hinnan (alhaisimpia) ja nimen (yleensä aina ”Rooms/Studios”) perusteella.

Netin kautta varattavat domatiat ovat yhtä halpoja kuin satamassa saatu diili. Voit myös kokeilla tehdä niin, että varaat netin kautta domatiaan vain 1-2 ensimmäistä yötä ja neuvottelet sitten paikan päällä edullisemman hinnan lopuille päiville. Tämä on käytännössä onnistunut kohdallani aina – syyskauden etuja.

Kreikanvinkit_Kassos2

 

TURVALLISUUDESTA

Olen hypellyt Kreikan saarilla suurimmaksi osaksi yksin, enkä ole koskaan kokenut oloani turvattomaksi. Perääni ei huudella eivätkä vieraat ihmiset lähesty minua, eivät edes vaikka istun yksin illalla ravintolan pöydässä. Vuokrahuoneiden isännät eivät ole ehdotelleet sopimattomia eikä vuokraukseen ole muutenkaan liittynyt koskaan mitään ongelmia.

Sanon aina kaikille, että koen Kreikan turvalliseksi yksinäiselle naismatkaajalle, mutta se tuttu maalaisjärki kannattaa tietysti aina pitää mukana. Omalla tyylillä ja olemuksella voi myös olla paljon vaikutusta siihen, missä määrin paikalliset ottavat kontaktia.

Kreikanvinkit_Rhodos

BUDJETISTA

Kreikka on suomalaiselle edullinen maa matkustaa, syödä ravintolassa ja majoittua, mutta ei juurikaan shoppailla. Kosmetiikka ja vaatteet ovat Suomen hinnoissa, samoin kauppojen elintarvikkeet tuoreita kasviksia lukuun ottamatta. Maitotuotteet ovat jopa kalliimpia kuin Suomessa. Usein simppelissä tavernassa saattaa syödä halvemmalla kuin jos ostaisi illallistarvikkeet kaupasta. Horiatiki eli perinteinen kreikkalainen kyläsalaatti on hinta-laatusuhteeltaan parhaimpia budjettiluokan nälän sammuttajia; etenkin vähemmän turistillisissa paikoissa horiatiki-annokset ovat valtavia (ne on tarkoitettu jaettavaksi) ja ison kimpaleen fetaa kera kulhollisen mehukkaita tomaatteja, sipulia, paprikaa ja oliiveja saa alle viidellä eurolla.

Itse olen pärjännyt Kreikassa niinkin alhaisella päiväbudjetilla kuin 38 euroa, joka piti sisällään kaiken laivamatkoista ruokaan ja majoitukseen. Tällöin söin kuitenkin pääasiassa tölkkitonnikalaa ja kasviksia. Viiden kympin päiväbudjetilla elää jo totutusta tasosta riippuen herroiksi ja saa vuokrahuoneen lisäksi kaksi taverna-ateriaakin joka päivä.

Skopelos__

Toivon, että vinkeistäni oli hyötyä tai jopa inspiraatiota kaikille Kreikka-kuumeisille! :)

Itse lasken jo viikkoja syyskuuhun. Uudet saaret odottavat löytämistään, ja ne vanhat rakkaat jälleennäkemisen riemua…!

KATSO MYÖS:

Suuri Kreikka-hakemisto

– hakemisto kaikkiin juttuihini yli 40 Kreikan saaresta ja mantereen kohteista joilla olen käynyt.

Kommentit (81)
  1. Sinun pitäisi kirjoittaa kirja Kreikan saarista. Siitä olisi varmasti monille matkaajille iloa

  2. Hei,

    Miten olet yleensä maksanut domatia-huoneesi? Luottokortilla, käteisellä? Onko kortilta varattu takuusummaa tai oletko todistanut henkilöllisyytesi?

    1. Booking.comissa maksetaan luottokortilla, paikan päällä olen maksanut aina käteisellä. Osa domatia-vuokraajista hyväksyy vain käteisen, osa (etenkin ne jotka ovat Bookingissakin) hyväksyy myös kortin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *