Karkkipäivä
Karkkipäivä

Onni voi olla Suomi ja riisipiirakat

Ai että mä olen hyväntuulinen tänään, on ollut tosi kiva päivä! Ja vielä äsken sain niin iloisia uutisia että ne on pakko jakaa täälläkin vaikka eivät oikeastaan blogiin mitenkään liitykään..!

Koska hyviä uutisia ei koskaan ole liikaa ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muistatteko israelilaisen ystäväni Idanin, josta kerroin toissa talvena? Israelilaisen, joka on hulluna Suomeen ja jonka suurin haave on viimeiset kuusi vuotta ollut päästä opiskelemaan Suomeen.

Miehen unelma toteutuu vihdoin sillä nyt tärppäsi – Idan on päässyt opiskelemaan ensi lukuvuodeksi Helsingin yliopistoon!

Idan_IMG_3024

Ensi syksynä Idan pääsee taas syömään rakkaita karjalanpiirakoitaan ja puhumaan suomea ihan oikeesti...! :D

Ihan mahtavaa! Miten voikin tulla niin iloiseksi toisen puolesta. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tutustuimme Couchsurfingin kautta kesällä 2013 kun houstasin Idania Ahvenanmaalla ja yhteys on säilynyt siitä saakka. Joidenkin Couchsurfing-tyyppien kanssa sitä vain kemiat kolahtaa ja ystävyys säilyy luonnostaan.

Idan on käynyt Suomessa viimeksi talvella 2014 jolloin kerroin hänen Tampere-päivästään blogissa. Vein miehen mm. Pyynikin näkötornin legendaariseen munkkikahvilaan ja tietysti maistamaan mustaa makkaraa Kauppahalliin. Päivä päättyi ultimaattiseen Suomitalvikokemukseen: avantouintiin. Uskalsihan kaveri lopulta pulahtaa veteen vaikka pikkuisen Israelin miestä jännitti…! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Me suomalaiset olemme vaatimattomia kotimaamme suhteen ja ajaudumme usein jopa vähättelemään maatamme (itse en ole pekkaa parempi, jatkuvasti huokailen tylsän kaupunkiarkkitehtuurimme epäesteettisyyttä), siksi on hyvä välillä nostaa esiin toisenlaisia tunnelmia vieraiden näkökulmasta. Suomeen voi tosiaan rakastua ja joku voi kokea ”kylmän ja harmaan Härmämme” maailman parhaana maana! :) Amerikkalainen ystäväni Sheila muuten kuuluu myös Suomi-faneihin. ”Astiankuivauskaapit, ah, parhaita keksintöjä koskaan..!” ^_^

Ei muuta kuin tervetuloa Suomeen, Idan! :) Ensi talvena avanto varmasti sujuu jo kuin vanhalta konkarilta ;)

P.S. Jaoin uutisen Idanin luvalla :)

Kommentit (35)

 1. Nimetön

  Minäkin haluaisin opiskelemaan Suomeen, en vain jaksa pääsykokeita. :D Mutta kiva juttu.

  Ot. kannattaakohan koko puuteri heittää pois, jos on havainnut puuterin päällä säilytetyssä meikkisienessä hometta?

  • Sanni

   Homeen ei kai lähtökohtaisesti pitäisi pystyä elämään vedettömässä tilassa eli puuterissa, eli tuntuisi epätodennäköiseltä että home olisi levinnyt puuteriin, mutta toisaalta en ole varma haluaisinko ottaa tsäänssejä.

 2. anumorchy

  Wau, hienoa! Terveisia vaan Idanille taalta kotimaastaan. Luin myos vanhasta postauksestasi tuon savutonnikalavinkin. Aika ovelaa. Kukahan tuon on keksinyt?

 3. Eevi

  Welcome, Idan! :)

 4. Mari

  Heh, heti kun näin postauksen ekan kuvan, tuli mieleen tonnikalavinkki. En ollut edes varma, että oliko tämä sama mies mutta olihan se Idan! Kaikkea hassua sitä takaraivoon jää vaikka tuntuu, ettei ainakaan mitään järkevää asiaa.
  Tervetuloa Suomeen Idan! Ja karjalanpiirakathan ON ihan parhaita!

 5. Kukka

  מזל טוב וברוך הבא! מה תלמד פה (אם אפשר לשאול)? הייתי חייבת לנצל את ההזדמנות הנדירה הזאת לכתוב כמה מילים בעברית. אחרי ארבע שנים בארץ אני ממש מתגעגעת לעברית, לחברים, לבמבה ולהמון דברים אחרים, לפעמים אפילו לבלגן

  Oli pakko :) kun pääsi pitkästä aikaa muutaman sanan kirjoittamaan hepreaksi. Ihan vaan onnittelin ja toivotin tervetulleeksi ja sillai… Luin tän postauksen aamulla ja siitä asti oon ajatellut herpeaksi, joten johonkin piti päästä sitä purkamaan :D

  • Sanni

   Whaat, tyypit täällä osaa hepreaa? :) No toisaalta miksipäs ei, kielihän se on sekin siinä missä muutkin :) Harvemmin vain törmää heprean taitajaan Suomessa. :)

   • Kukka

    Itse asiassa heprea on lopulta aika helppo kieli, jos unohtaa kirjoittamisen ja lukemisen, mut siis kielioppi on melko yksinkertainen. Ite oon kokenut heprean helpommaksi kieleksi kuin vaikka ranskan. Hassua muuten tuo, miten pelkkä tämän postin lukeminen aktivoi heprean aivoissani. Illalla tiskatessakin koko ajan mietin hepreaksi :) Suomessa tosiaan melko harvoin pääsee hepreaa käyttämään, ite puhun sitä lähinnä silloin tällöin unissa, joita näen :D Niin ja oon siis asunut neljä vuotta Israelissa ja osan ajasta myös opiskellut hepreaa, joten se on jo melkolailla selkäytimessä. Kiva oli kuulla, että sulla on israelilainen ystävä :)

    • Sanni

     Kerroin Idanille että hän oli saanut hepreankielisen kommentin ja hän ilahtui :) (Kävi siis lukemassa.)

     Minulle heprea näyttäytyy jo pelkkien aakkostensa (kutsutaanko niitä aakkosiksi..? Ei varmaan…) puolesta niin vaikealta että ilmaisu ”täyttä hepreaa” on mitä kuvaavin :D Osaan kyllä esim. kyrilliset ja kreikkalaisetkin aakkoset, mutta tuo heprea…. kun sitä ei yhtään pysty hahmottamaan. :) Tarkoittavatko merkit siinä kirjaimia vai foneettisia äänteitä vai tavuja, kuten kiinassa ja japanissa..? No, tätä voisin tietysti kysyä myös Idanilta :)

     • NG

      Hepreassa, kuten muissakin seemiläisissä kielissä, kirjaimet merkitsevät konsonantteja – vokaalit merkitään, jos merkitään, vokaalimerkeillä. Asiayhteydestä oppii lukemaan jo paljon :)

      Raamatussa Vanha testamentti (jonka alkukieli on heprea ja aramea) on kirjoitettu juuri näillä ’kärpäsentahramerkinnöillä’, niiden kanssa on joskus oltava tarkkana merkityksen tajuamisessa. Mutta sanomalehtiä ja modernia kirjallisuutta ei läheskään aina vokalisoida..

      • Sanni

       Aaa, okei. Paitsi että itse asiassa en ymmärtänyt tuosta paljonkaan :D ”Ei läheskään aina vokalisoida”… Seuraava kysymys onkin sitten ”mitä ovat vokaalimerkit”? :) (Ehkä tähän tulee nyt se klassinen ”katso Googlesta” -vastaus… ;))

       • NG

        Härifrån tvättas: :)

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikkud

        • Sanni

         Onpas mielenkiintoista :) Kiitos NG. Kauankohan mulla menisi että pääsisin hepreasta kärryille… Vaikuttaa ”pikkuisen” eri tason haasteelta kuin vaikka español :) Olisi kiinnostavaa käydä vaikka yksi kurssi.

  • Idan

   תודה תודה! :)
   בעקרון אני לומד מדעי המחשב ובלשנות, כך שאשמח לשלב בין השניים. עם זאת, אני לא מחויב לקורסים או מקצועות ספציפיים, כך שיכול להיות שארחיב על תחומי עניין נוספים.
   וכמובן שאני מתכנן ללמוד פינית קצת יותר לעומק :)

   מצחיק שאת רושמת ”בארץ” ומתייחסת לפינלנד, בדר”כ בעברית, ”הארץ” (בידוע) מתייחס לישראל.
   להביא לך במבה? :)

  • NG

   Oi va-Voi. Gam ani mitga’gat le-Balagan ;)

   • Sanni

    Noniin, täällä lähtee heprean salaseura kokoontumaan ^_^

 6. Kuorotipu

  Mä en varmaan ikinä tule ymmärtämään mikä jengiä vetää Suomeen. En mä täältä itse (ainakaan kovin tosissani) haluais muuttaa pois, mutta silti. Kyselen itse aina ulkomaalaisilta tutuilta miten tänne on päädytty ja valtaosa on kumppanin perässä. Ilmainen opiskelu on myös syy minkä ymmärrän ja työnkin jossain määrin. Mutta hienoa jos joku meissä oikeasti vetoaa muihinkin :D

  • Sanni

   Joo, Idanin kyseessä asiaan ei edes liity nainen :D Tyttöystävä on Israelissa. Idanin kohdalla Suomi-innostukseen vaikutti nimenomaan ja ennen kaikkea kieli. :) Mikä on melkeinpä vielä hullumpaa jostakin näkökulmasta kuin että joku ihastuisi meidän betonilaatikkoarkkitehtuuriin… ^_^

 7. NG

  Shalom ve-baruch-haBa gam mimeni :) (sorry, en jaksa muuttaa nyt aakkosia..)
  Tov sheharbe israelim ohavim et artzenu… Ani gam haiti gara ba-Israel ve-meod esmach kol pa’am she-yesh siarelim be finland :)

  • NG

   Tuli heti kirjoitusvirheitä :)

   Mutta, täälläkin kaipaan Israelia! ja kaikkia ihania nuoruusvuosia siellä.

   • Sanni

    Saako esittää niin henkilökohtaisen kysymyksen kuin että olitko kibbutsilla töissä vai missä merkeissä vietit aikaa Israelissa? :) Ymmärrän että menee yksityisasioihin mutta tulin uteliaaksi :)

    • NG

     Vastaus kysymykseen: En :)
     Voin kertoa e-mailissa tarkemmin, mutta en avaudu tässä sen enempää…

     • Sanni

      Ei tarvitse kertoa meilitsekään ellet halua, kunnioitan totta kai yksityisyyttäsi. :)

  • Idan

   כמות דוברי העברית שמגיבים לפוסט הזה מדהימה אותי :)
   אני לא יודע לגבי הרבה, אבל אני בהחלט אוהב את פינלנד כבר די הרבה זמן… סופסוף משהו מסתדר לי לגבי זה.

   אולי שווה לעשות מפגש בהלסינקי בעתיד לכל המגיבים והמגיבות פה… :)

   יש קהילה ישראלית בהלסינקי?

   • NG

    Ani betucha she-yesh israelim be-Helsinki, veaz ha-ir ha-zot lo gdola kol-kach, betach titpagesh mispar mihem be-atid :)
    Ulay tishol be-kehila ha-yehudit, hem muchanim la-azor lekol ha-mevakrim :)
    Kol tuv!

 8. anumorchy

  No minakin liityn salaseuraan
  בהצלחה בלימודים בפינלנד עידן

  Ei tama niin vaikea kieli ole. Lukeminen on kylla hitaampaa kuin suomen tai englannin lukeminen, jopa nyt 30 Israelin vuoden jalkeen.

  • Sanni

   Täytyypä perehtyä sun blogiin :) Mielenkiintoista :)

   Hauskaa nähdä sellainenkin päivä että mun blogin kommenttilaatikossa käydään keskustelua hepreaksi..! ^_^

   • Kukka

    :) Eipä tullut mieleen, että aiheutan heprearuuhkaa kommentteihin

  • Idan

   תודה!
   הייתי רוצה לקרוא בבלוג שלך (כמו שאני רוצה לקרוא פה)… אז אולי אחרי קורס פינית מתוגבר :)

 9. NG

  Israel – beit ha-meshuggaim ha-beinleumi ;)

 10. sanna

  Nyt on tää tyttö sulaa vahaa, super söpö poitsu♥

 11. Nimetön

  Oletan että et Sanni varmastikaan halua poliittista keskustelua blogiisi, mutta postauksesta minulle tuli väistämättä mieleeni Israelin poliittinen tila. Vaikka ystäväsi syyt tulla Suomeen ovatkin muunlaisia, niin en sikäli ihmettelisi, jos joku haluaisi asua mieluummin Suomessa kuin Israelissa.

  • anumorchy

   Luin joku aika sitten kaikissa OECD-maissa tehdysta ”onnellisuuskyselysta” ja yllattaen kylla Israel oli siella kaikesta huolimatta aika korkealla.

   • Nimetön

    Palestiinalaisille tehty vastaava kysely tuskin tuottaisi samansuuntaisia vastauksia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.