Karkkipäivä
Karkkipäivä

Onnea on… ”uusi” tukka <3

Täältä tulee kimara hiuskuvia kera onnellisen omistajan :)

Hiusten pätkäisystä on nyt runsas kuukausi, ja katumuksen sijaan en voisi olla tyytyväisempi. Leikkaus on elämäni tapahtumissa sarjaa ”Hulluhan olin kun en tehnyt tätä jo aiemmin”, ihan niinkuin hiusten violetiksi värjäys viime vuonna.

Kyllä, pidän edelleen pitkistä hiuksista vielä enemmän. Ja haluaisin itsellenikin pitkät hiukset. Mutta en voi perimän saneleman hiuslaatuni puolesta saada pitkiä ja terveitä hiuksia.

Nyt kun näen, miten paljon paremmalta lyhyemmät hiukset näyttävät, olen luopunut älyttömästä halustani pitää kiinni rispaantuneesta letistäni. Oli pituusihanne mikä hyvänsä, niin kyllä terveiltä näyttävät hiukset ovat monissa tapauksissa – ainakin minun päässänikauneimmat. (Mattainen, pörröinen rastatukka voi myös olla ihan älyttömän kaunis, eli ihan kaikissa tapauksissa kiiltävä, napakkalatvainen tukka ei ole kaunein ;) Oma tyyli vaikuttaa tietysti.)

Colorfulhair_IMG_9582

Colorfulhair_IMG_4863

Kun esittelin uuden tukkani kampaajan jäljiltä toukokuun lopussa, minulta pyydettiin kuvia hiuksista myös laittamattomina luonnontilassa. Kampaajan käsissä pahinkin hampputukka saadaan taiottua hetkellisesti terveyden perikuvaksi, ja kieltämättä minunkin hiukseni näyttivät Susannan käsittelyn jäljiltä kuin jonkun toisen ihmisen tukalta. Toive muusta ”todistusaineistosta” oli siis perusteltu ^_^

Itse en harrasta hiusten laittoa vaan tukkani on 99% ajasta luonnontilassa (monina päivinä jopa harjaamaton). Viime vuodet olen pitänyt hiukseni suurimman osan ajasta kiinni iänikuisella hainhammasklipsilläni, mutta leikkauksen myötä kutrit ovat saaneet ihan uuden elämän ja nyt pidän niitä jatkuvasti auki. Niitä kehtaa pitää auki. ^_^ Ollakseen minun hiukseni, ne ovat oikein terveen ja eloisan näköiset, välillä jopa kiiltävät.

Kun katson peilikaapissa lojuvaa, nyt semi-työtöntä hainhammasklipsiäni, olen niin iloinen :)

Kuvasarja hiusteni uudesta elämästä:

Hiukset_kesa17_

Hiukset pesun ja kosteakampauksen jäljiltä.

Normaalisti en koskaan selvitä hiuksia kosteina koska ne eivät mene takkuun eivätkä siltä pohjalta vaadi sitä. Kosteakampaus vähentää mukavasti pörröisyyttä, mutta toisaalta myös latistaa tukkaa niin että se kuivuu enemmän päänmyötäisesti.

Hiukset_kesa17_IMG_4929

Hiukset kammattuina.

Hiukset_kesa17_IMG_4965

Hiukset ”normaalisti” pesun jäljiltä eli ei-kammattuina.

Hiukset_kesa17_IMG_502

Hiukset pestyinä ja ei-harjattuina.

Hiukset_kesa17_IMG_5010

Hiukset pestyinä ja harjattuina.

Hiukset_kesa17_IMG_5262

Hiukset yönutturan jäljiltä harjaamattomina.

Hiukset_kesa17_IMG_5303

Hiukset yönutturan jäljiltä harjattuina ja latvat öljykiiltosuihkeella käsiteltyinä.

*

Öljy. Yksi taikasana, jonka luulen ainakin osittain liittyvän siihen, miksi hiukseni olivat viimeisen vuoden aikana menneet aivan poikkeuksellisen huonoon kuntoon.

YR_HairOil

Olen jo 10 vuotta käyttänyt öljyjä säännöllisesti osana hiustenhoitoa, sekoitan kasviöljyjä hoitoaineisiin ja naamioihin lähes joka pesun yhteydessä.

Öljyjen aikaansaamaa pehmeyttä ja taipuisuutta ei tuo mikään muu tehoaine, ne ovat vertaansa vailla kuivan hiuksen hoidossa.

CrazyColor_IMG_4087

No, viimeiset 10 kuukautta en ole käyttänyt öljyä ollenkaan. Miksi? Koska värjäsin hiukseni violetiksi ja hiustenhoidollinen päämääräni on siitä lähtien ollut värin ylläpito – ja öljyt tunnetusti liuottavat hiusväriä. Olen halunnut minimoida kaikki väriä kuluttavat tekijät, niin myös öljynkin.

En ole ”Marge Simpson” -tukkaepisodia lukuunottamatta (jolloin halusin päästä eroon rumasta sinisen sävystä) lisännyt viime elokuun jälkeen hoitoaineisiin kertaakaan öljyjä. Puhumattakaan siitä että olisin tehnyt pre-wash-öljyhoitoja. Ei välttämättä ole kaukaa haettua, että tämä on osaltaan vaikuttanut hiusteni kuivumiseen ja ennätyksellisen pahaan rispaantumiseen.

CrazyColorViolette_

Toinen hiusten hoidollista käsittelyä vähentänyt tekijä on tietysti väri itse.

Kun nyt öljyn sijaan sekoitankin hoitoaineeseen tai naamioon joka pesun yhteydessä väripigmenttiä, niin sehän vähentää hiuksiin levitettävän hoitiscocktailin hoitavuutta. Suoraväreissä itsessäänkin on hoitavia ainesosia, mutta eivät ne tietenkään yhtä hoitavia ole kuin varsinaiset hiustenhoitoaineet. Joskus hoitoainecocktailissani hoitoainetta saattaa olla vain viidesosa, eli ”hoito” on yhtä kuin väri johon on lisätty vähän balsamia.

Olen nyt siis 10 kuukautta hoitanut hiuksiani reippaasti heikommin kuin edelliset 10 vuotta.

Oliivioljy_IMG_2985

Tämän pullon ostin huhtikuussa Kreikassa kun oivalsin, että hiusteni kunto saattaa liittyä tämän kaverin puutteeseen. Aloin Kreikassa tehdä hiuksiin öljymuhitteluja (pre-shampoo), ja huomasin (lievästi noloudekseni), ettei se edes liuottanut väriä niin älyttömän pahasti.

Yksinkertaisimmillaan saa siis hiustenhoidon tähtibuusterin kaupan ruokaosastolta. Kookos- ja oliiviöljy ovat mitä mainioimpia suortuvien pehmentäjiä.

Nyt öljy on taas palannut hoitorutiiniini. En lisää sitä jokaisen pesun yhteydessä kuten ennen, mutta viikkoluonteisesti.

Pitkiä ja terveitä hiuksia en extra virginilläkään varmasti saa, se on utopiaa, mutta ainakin edesautan näiden lyhempien kutrien eloisina ja taipuisina pysymistä. :) Tämän tukan kanssa on hyvä olla <3

Hiukset_kesa17_IMG_5373

Kommentit (45)

 1. Santtu

  Nyt hiuksesi ovat tosi kauniit! Se lovi oli tosiaan aika hullun näköinen, tasamittainen terve tukka on kyllä parempi. :) ♡

  Minulla itselläni on värjäämätön, tummanvaalea, luonnonlaineikas, lapoihin ulottuva kuontalo. Kuivuudesta en valitettavasti päässyt eroon edes värjäysten lopettamisen myötä, siihen lienee syypää hiusten laineikkuus/kihartuvuus. Öljyt ovat täälläkin päivittäisessä käytössä. Olen havainnut ylivoimaisesti parhaaksi jätettäväksi diy-hoitosuihkeen, johon laitan 2,5 dl vettä + 1 rkl silikonitonta hoitoainetta + 1 rkl öljyä (tämänhetkisessä coctailissa on viinirypäleensiemenöljyä). Tekee kihartuvasta tukasta superpehmeän ja erottelee kiharat/laineet tosi hyvin. Ja tulee tietenkin ylivoimaisesti edullisimmaksikin, mutta ennen kaikkea korostan tässä juuri tuota tehokkuutta.

  Tuollainen pehmodonitsi pitää kyllä askarrella itsellekin (tuleepa ylä-asteajat mieleen!!). Yönuttura kuullostaa nimittäin juuri siltä mitä tämä omakin pehkoni arvostaisi. :)

  • Sanni

   Kuivuudesta en valitettavasti päässyt eroon edes värjäysten lopettamisen myötä, siihen lienee syypää hiusten laineikkuus/kihartuvuus.

   Mä olen siinä käsityksessä että kihara/laineikas tukka on aina enemmän tai vähemmän kuiva suoraan hiukseen verrattuna, se on siihen hiuslaatuun luonnostaan kuuluva ominaisuus.

   Mun hiukset on aina olleet ”himmeät” ja hyvin heikosti kiiltävät, jo nuorena ennen kemiallisia käsittelyjä. Värjäys päinvastoin on tuonut niihin enemmän kiiltoa :)

   Sun DIY-hoitosuihke kuulostaa tosi hyvältä :)

 2. Eevis

  Ah, sun hiukset on kyllä valtavan kauniit. Mitä kiiltoöljysuihketta muuten käytät? Tuota suoravärin kuivattavuudesta mun onkin pitänyt sulta kysyä. Olen värjäillyt tukkaa suoraväreillä (muutamalla eri merkillä) talvesta asti, ja olen huomannut, että värjäyskertojen jälkeen hiukset on huomattavasti normaalia kuivemmat. Okei, hiukset yltää pakaroihin ja latvoissa oli vielä vanhaa vaalennusta jäljellä, eli ei ne nyt missään ihan huippukunnossa ollut alunperinkään, mutta ihan siedettävät kuitenkin. En laita väriä jokaisella pesukerralla vaan silloin tällöin, useimmiten sekoitan värin reiluun kouralliseen hoitoainetta (eli hoitoainetta tulee paaaaljon enemmän kuin normaalisti pesun yhteydessä) ja silti hiukset on heti värjäyksen jälkeen todella kuivat. Mistäköhän tämä voisi johtua? Mietin, että jääkö sitä väriä perusteellisesta huuhtomisesta huolimatta hiuksiin, ja se sitten kuivattaisi, kuivuus mielestäni helpottuu muutaman pesun jälkeen kun hoitoaineeseen ei sekoita väriä.

  • Sanni

   Mitä kiiltoöljysuihketta muuten käytät?

   Biolage R.A.W.in, se on siitä poikkeuksellinen ettei siinä ole silikonia ja silti hiukset jää liukkaan sileiksi. On siinä muitakin ainesosia kuin puhtaita öljyjä, mutta kaikki luonnollista perää, ei mitään synteettistä. Mun on pitänytkin kirjoittaa tuosta suihkeesta jossain postauksessa kun on niin mainio ja poikkeava perinteisten silotteluöljyjen joukossa (vrt. useimmat hiusöljyseerumien nimellä myytävät tuotteet joissa on enemmän silikonia kuin öljyjä).

   Tuosta suoravärin kuivattavuudesta en osaa sanoa muuta kuin sen mitä kirjoitin postauksessa, että arvelen hoitavuutta vähentävän vaikutuksen tulevan siitä, että pigmentin osuus on pois hoitavista ainesosista. Mutta sitten taas niissä tapauksissa (kuten sinun ja välillä myös minunkin, käytetyn suoravärin pigmenttisyydestä riippuen), kun hoitoainetta laitetaan värimixin yhteydessä paljon enemmän kuin normaalisti laittaisi pesun yhteydessä, kuivattavuus jää mysteeriksi. Ehkä niissä väripigmenteissä on jotain kuivattavaa..? Kuulostaa tosi epäuskottavalta mutta täytyy seuraavan tilaisuuden koittaessa kysyä joltain hiusväreihin perehtyneeltä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.