Karkkipäivä
Karkkipäivä

Onko suolavesisuihke hyväksi hiukselle?

Sain lukijalta kiinnostavan kysymyksen muotoilutuotehaaste-postaukseni kommenteissa:

”Osaatko Sanni, tai joku lukijoista, kertoa suolasuihkeen vaikutuksista hiukseen? Kampaajat ja naistenlehdet aina varoittelevat etelässä lomailijoita meriveden vaikutuksista hiuksiin ja vannottavat huuhtelemaan tukan kunnolla uimisen jälkeen. Miten suolasuihke vaikuttaa hiuksiin, siis kemiallisesti?”

En ollut tätä tullut aiemmin ajatelleeksikaan suolavesituotteiden yhteydessä (kumma kyllä), mutta tottahan se on, meriveden vaikutuksia hiukseen ei pidetä mitenkään ainakaan kuntoa kohentavana. Silti suolaveteen pohjautuvat muotoilutuotteet ovat supersuosittuja.

(No, niin on toisaalta föönauskin. ;))

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luonnon luoma suolavesi-tuulitukka Androksella :)

Otin yhteyttä SIM Sensitiven kemistiin Vesa Rämöön, jota olen haastatellut blogissa aiemmin. (Kiinnostavan haastattelun voit lukea täältä: Henkilökuvassa kosmetiikkakemisti osa 1 (koulutuksesta, työtehtävistä ja tuotekehittelystä)  ja osa 2 (vastauksia lukijoiden kysymyksiin).

Rämö kertoi suolaveden vaikutuksesta näin;

”Suola imee itseensä kosteutta eli kuivattaa hiusta jonkun verran. Suolan kuivattava vaikutus on luonnollisesti suoraan verrannollinen käytettyyn suolan määrään, ja myös hiustyyppi vaikuttaa.

Useimmiten tämä ominaisuus ei ole suolavesituotteiden käyttäjille kuitenkaan se tärkein tuotteen valintakriteeri eli asia (–> siis kuivattavuus, Sannin lisäys) on tiedossa jo ostopäätöstä tehdessä. Omalle hiukselle ja halutulle tyylille soveltuva suolasuihke löytyy vain kokeilemalla, sillä tuotteiden koostumuksissa on melko suuria eroja.”

SIM_suolasuihkeet

Pyysin Rämöä kertomaan myös SIMin valmistamien suolavesisuihkeiden koostumuksesta.

Rämön mukaan heidän suolasuihkeissaan ”rapsakkaa, tuuheaa ja mattaista beach-lookkia antaa suolan sijaan lähinnä pitopolymeeri polyacrylate-22, joka antaa suolamaisen efektin hiukseen kuivattamatta sitä. Varsinaista suolaa tuotteissa on vähän ja sen määrä on verrannollinen ns. perusshampoissa käytettäviin määriin, joissa suolaa käytetään tuotteen koostumuksen paksuntamiseen”.

Noniin. Taas olemme oppineet jotain uutta hiustuotekemian alalta. :) Suodaan nyt SIMille tästä mainos, ja pitäkääs siis silmät auki ainesosalle polyacrylate-22, (ja siihen miten korkealla varsinainen suola on incissä) jos etsitte vähemmän kuivattavaa suolavesisuihketta. ;)

Kiitos lukijalleni Paulii’lle kiinnostavan pointin esiintuomisesta. Halusin julkaista Rämön vastauksen omana pikkupostauksenaan, koska arvelin tiedon kiinnostavan muitakin lukijoita. :)

.

Mulla taitaa tällä hetkellä olla luontainen ”hiki-suurkaupunkisaaste-tukka-look”…. ^_^ Täytyy myöntää, että näilläkin saa tukkaan jonkinlaista havaittavaa tuuheutta :D

Kommentit (9)

 1. Tipi

  Sittenhän tuo suolasuihke olisi juuri omiaan helposti rasvoittuvalle hiuspohjalle. Jollain on valitettavasti itselläni.
  Täytyy testata! :)

  • tiippa

   Tai sitten ei. rasvoittuminen voi lisääntyä, jos päänahalle käyttää kuivattavia tuotteita, koska rasvoittuminen voi olla seurausta ihon kuivuudesta.

 2. Mia / Beauty Highlights

  Mä en ole missään vaiheessa innostunut suolasuihkeista, mikä varmaan johtuukin just siitä, että mun oma tukka on surffarilaineilla helposti itsestäänkin ja suolasuihkeet vaan pörröönnyttää ja kuivattaa mun hiuksia entisestään :D Mun hiukset on niin kuivaa hamppua suolasuihkeiden käytön jälkeen, että oon melkein jo luovuttanut niiden suhteen. Enemmänkin käytän sitten jotain silottavia ja erottelevia tuotteita, joilla voin rutistella ja korostaa laineita ;) Niillä saan juuri sen ”suolasuihke-efektin”, mitä perinteiset suolasuihkeet ei mun hiuksille anna :D

 3. Heidi

  Tuo polyacrylate kuulostaa ihan mikromuovilta, jotka aiheuttavat ongelmia vesistöihin päätyessään. Arvaanko oikein?

  • Sanni

   En valitettavasti tiedä, mutta CosIngin mukaan:

   Polyacrylate-22 is a complex polymer that is prepared by first reacting isophorone diisocyanate (IPDI with a copolymer made from Adipic Acid and Neopentyl Glycol. The isocyanate groups on the resulting polymer are then reacted with hydroxyethyl methacrylate followed by quenching with ethanol to eliminate residual urethane groups. Finally, the polymer above is copolymerized with acrylic acid, methacrylic acid, and methyl methacrylate, then partially neutralized with aminomethyl propanol (AMP)

 4. Pau

  Kiitos Sanni kun selvitit asiaa! Kuumehöyryissäni unohdin tämän yleensä käyttämäni nimimerkin kun tuosta suolasuihkeesta kyselin ja tulin sitten vaihtaneeksi identiteettiä ;)

  Taidan jättää suolasuihkeet ja myös nuo korvaavat polyakrylaattituotteet väliin. En ole kemisti, mutta kovasti on muovinen kaiku tuossa. Kuivattava suolakaan ei houkuta, joten täytyy mennä au naturel jatkossakin ^_^

  • Sanni

   Glad to help! :)

 5. Tuula

  Mitä sun Mago-pidennyksille kuuluu? Olen odottanut jatkoa niiden tarinalle, mutta ei ole kuulunut..

  • Sanni

   Ne poistettiin neljän kuukauden kuluttua kiinnityksestä suunnitelman mukaan :)

   En tehnyt aiheesta enää seurantapostausta kun en kokenut sitä oman postauksen ”kokoiseksi” asiaksi :D Magojen kanssa meni muuten oikein hyvin, mutta kävi ilmi, että hiuslaatuni on niin heiveröinen että jopa Magon kaltainen kaikkein hellävaraisin pidennysten kiinnitystekniikka kuluttaa sitä liikaa. Minulta katkesi yhteensä neljä kiinnityskohtaa kokonaisuudessaan, mikä ei tietenkään ollut kiva juttu. Tästä vedimme kampaajan kanssa johtopäätöksen, ettei minun hiuslaadulleni sovi pidennys ylipäänsä. Hiusteni heikko laatu oikeastaan tullut yllätyksenä – olenhan kärsinyt takaraivon alueen hapertuneesta hiusalueestakin jo 10 vuotta… :/ En siis ole enää vastaisuudessa ottamassa pidennyksiä, en millään tekniikalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.