Karkkipäivä
Karkkipäivä

On tämä ihan älytöntä

Suomen matkailu.

Niin paljon kuin haluaisin kotimaan matkailua tukea, realiteetit eivät muuksi muutu: täällä on valtavan kallista matkustaa. On tiedetty jo vuosia, että Suomen ja muun Euroopan väliset matkat ovat usein halvempia kuin Suomen sisäiset, mutta kauemmaksikin pääsee halvemmalle.

Haluaisin viettää tammikuun lopussa synttäreitäni Lapissa, mutta pääsisin halvemmalla juhlimaan viikoksi Las Vegasiin kuin viikonlopuksi Rovaniemelle. :/

tukholmavegas_tammikuu

On tämä vain niin pirun outoa kustannuslogiikkaa että en tule tätä koskaan ymmärtämään. Ovatko lentokoneiden käyttökustannukset oikeasti niin paljon pienemmät kuin rautateiden, että sillä perusteella on mahdollista tarjota lentomatkoja niin paljon huokeammalla kuin junamatkoja?

lasvegascircuscircus_tammikuu17

Pääsisin Tukholmaan 12 eurolla. Sieltä voisin lentää suoralla lennolla Vegasiin 112 eurolla. Ja majoittua kuululle Stripille Fear And Loathing in Las Vegasista tuttuun Circus Circus -hotelliin alle 80 euron hintaan.

tampere_rovis_juna_

ounasvaara_rovis_yksi_yo

Tai, voisin ottaa junan Rovaniemelle. Yöjuna naispaikkahytillä maksaa enemmän kuin lento Las Vegasiin; 119 euroa. Voisin tietysti säästää nukkumalla penkillä hytin sijaan, lippu irtoaisi ”vain” 63 eurolla, tai päiväjunassa 54 eurolla. Mutta perillä Rovaniemellä saisin maksaa hotellihuoneesta alkaen  180 euroa / yö. Jopa yksinkertainen huone matkustajakodissa maksaa enemmän kuin Circus Circus -hotelli Vegasin Stripillä.

rovis_majoitus_tammikuu17

Kaikkein halvin majoitus Rovaniemellä, sänkypaikka hostellin 10 hengen makuusalissa, maksaa 32 euroa. Ehkä hostellimajoitus makuusalissa ei kuitenkaan ole se, mitä synttärimatkalla ensimmäiseksi hakisin… Maailman bilepääkaupungin sydämessä puolestaan majoittuisin hotelli-casino-huvikeskukseen 63 eurolla, tai itse asiassa 32 eurolla koska huone jaettaisiin miehen kanssa.

Rovaniemi 3 yötä: 108 euroa  (juna, halvin peruslippu) + 914 euroa (hotelli ***) = 1022 euroa

Las Vegas 7 yötä: 24 euroa (laivat) + 252 euroa (lennot) + 442 euroa (hotelli ***)  = 718 euroa

Vaikka Vegasin reissun matkakustannuksiin laskisi mukaan laivamatkalla nautitut ateriatkin, ei summa nousisi lähellekään Rovaniemi-viikonlopun kustannuksia.

Edit. Hintatiedot korjattu.

ounasvaara_3yota

circuscircus_viikko_

super8_vegas

Eikö tämä ole ihan hullua?

.

Silti, haluaisin oikeasti Lappiin.

Ylipäänsä, haluaisin harrastaa enemmän kotimaan matkailua. Se ei ole taloudellisesta näkökulmasta valitettavasti minulle mahdollista samassa mittakaavassa kuin ulkomaan matkailu, mutta täällä täytyy tyytyä lyhempiin pyrähdyksiin.

Minulla on suunnitteilla yksi kotimaan matkailuun liittyvä projekti, katsotaan lähdenkö toteuttamaan sitä.

Meanwhile; tonni Lapin lomaan vai parilla huntilla jonnekin Suomen ulkopuolelle? Jotenkin surullinen  valintatilanne. Ainahan voi jäädä myös kotiin.

Kommentit (140)

 1. Pahna

  Ja Rovaniemeltä ei muka löydy 27.1.-30.1. hotellihuonetta alle 180e/vrk? Fail.

  • Sanni

   Totta kai löytyy :) Tässä verrattiin kahta suunnilleen saman tason eli kolmen tähden hotellia. Mitä maksaa kolmen tähden majoitus Rovaniemellä synttäriviikonloppunani, mitä maksaa kolmen tähden majoitus Vegasissa synttäriviikonloppunani.

 2. Elina

  Selväähän se on että maksaa, tällä hetkellä Lapissa eletään vilkasta sesonkia ja se näkyy myös junamatkojen mutta erityisesti lentojen ja majoitusten hinnoissa. Jos katsoisit viikonloppumatkan hintaa sesongin ulkopuolella, saisit esimerkiksi yhdeksi Suomen parhaimmista hotelleista valitusta Arctic Light Hotellista huoneen noin 120€/yö. Eli tässä ei todellakaan ole mitään älytöntä. :)

 3. Sanna

  Tiedän että Rovaniemeltä saa huomattavasti edullisemminkin kuin 180€/yö, ja itse ostin juuri viikko takaperin junaliput ensi kuulle Turku-Rovaniemi välille, ja maksoin meno-paluuna 75€
  Siitä kulkuyhteydet vielä pohjoisemmaksi maksoivat hurjat 20€/suuntaansa (Kittilään).

  Majoitus maksoi viikon reissulle yhteensä 120€/7vrk/hlö.

  Joten en käsitä tuota sinun laskelmaasi. Ensinnäkin pohjoisessa on mahdollisuus majoittautua ilmaiseksikin, mikäli mielii kesäisin mennä. Talvisin löytyy edullisia majoitusvaihtoehtoja jos vain näkee vaivaa etsiä niitä. Ja jos huolii kauempaa kuin kilometrin päästä rautatie-asemaa/lentokenttää.

  • Sanni

   Jutussa verrattiin kahta saman tasoista (kolme tähteä) majoitusta, ei halvinta. Vegasin halvimmat majoitukset ovat vielä huomattavasti esimerkkihotelli Circusia halvempia.

 4. Mineraali

  Eiköhän nämä hinnat ole hinnoiteltu Lapissa näitä luxus matkailijoita varten, lisäksi Rovaniemellä on sesonki että rallit tuohon aikaan joka vaikuttanee hintoihin… Puhutaan kymmenistä tuhansista turisteista sinä aikana. Kemistä löytyy lasikoppi revontulimatkailuun n 20m2 ja 600e yö.(sesonki aika.) Ja täyteen varattuja ovat aina.

 5. Simo

  Moikka! Mä pääsin aika erilaisiin tuloksiin, sillä tonnilla pääsisin sekä Rovaniemelle että Las Vegasiin samana ajankohtana. Koen sen ainakin ite aika harhaanjohtavaksi kun Las Vegasiin matkustetaan penniä venyttämällä, mutta heti seuraavaks Rovaniemestä kuulutetaan isoon ääneen, ettei sinne alle tonnilla mennä. Kyllä sitä voi matkustaa minne vain ja maksaa siitä mitä haluaa, mutta vertailtaessa halvimpia hintoja olisi syytä vertailla kummastakin kohteesta ne halvimmat hinnat.

  http://www.rantapallo.fi/valokaapeli/kuinka-paljon-maksaa-viikonloppu-rovaniemelle/

 6. Nimetön

  Onko Vegasissa tammikuun lopulla high season? Lapissa sesonki kestää koko talvikauden ja siitä syystä myös kalliimmat hinnat.

 7. Hanna

  Ymmärrän kyllä sun pointin, mutta hyvä on kuitenkin muistaa ettei asiat ole näin mustavalkoisia. Lapin ja Vegasin vertaamiseen ei käy pelkästään halvimman lentoyhtiön &majoituksen hintojen huomiointi, puhutaan kuitenkin kahdesta kohteesta joiden hintatasoon vaikuttaa mm. Yleinen hinta-ja elintaso, verotus, kilpailu, sesongit… Lapin matkailuvetovoima tulee jostakin ihan muusta kuin halvoista hinnoista, onneksi! Joka tapauksessa suomi toki tarvitsee tervettä kilpailua :)

  • Sanni

   Olet varmaankin joskus vertaillut lukuisten muiden Suomen kohteiden ja ulkomaan kohteiden hintaeroa :) Ei tarvitse olla kyse Lapista ja Vegasista. Pääsen halvemmalla myös Barcelonaan kuin tervehtimään äitiäni Kuopioon.

 8. Risto

  Olen hiihtäjä ja käynyt Lapissa lukuisia kertoja, koska siellä on lunta hiihtämiseen. Harrastukset maksavat, niinpä en menisi edes ilmaiseksi Las Vegasiin, koska siellä ei liene lunta?
  Vertailtaessa Suomea muihin maihin pitää ottaa huomioon kustannuksiin talvi. Usein olen katsellut revontulia, se merkitsee pakkasia. Verrattuna 25 lämpöasteen Etelä-Eurooppaan 25 asteen pakkasia varten pitää rakentaa ja lämmittää talot, pohjustaa ja aurata tiet, hankkia lämpimät vaatteet jne. Kun Suomessa on 35 astetta pakkasta, lehdessä ei ole uutisia kylmään kuolleista, Etelä-Euroopasta kantautuu uutisia jo 10 asteen kylmyyteen kuolleista. Suomi on suuri ja harvaanasuttu maa, joka lisää kustannuksia. Mutta turvallinen, median mukaan ulkomaiset, mm. aasialaiset turistit ottavat sen matkakohteen valinnassaan huomioon. Jos halpaa matkaa haluaa, yksi kohde voisi olla Turkki. Saattaa halventua edelleen, jos turvallisuustilanne edelleen heikkenee.

 9. -J-

  Pakko mainita, että hostellista Rovaniemeltä löytyisi kyllä tammikuun vikalle viikonlopulle double room omalla kylppärillä hintaan 104 € / yö. Booking.comin arvostelutkin on paremmat kuin Vegasin hotelleilla.

  Mutta sehän on totta, että Suomi on kallis maa. Matkailualan työntekijä saa palkkaa yli tuplasti sen mitä jenkeissä. Sivukulujen kanssa yrittäjä maksaa Suomessa moninkertaisen summan Amerikkaan verrattuna pelkästään palkoissa, muut kustannukset vielä lisäksi. Asiakashan sen lopulta pulittaa. Mutta totta kai on aivan selvää sekin, että Lapin matkailuyrittäjä vetää mahdollisimman kovaa hintaa, koska se voi. Niin kauan kun asiakkaita riittää, hinta ei ole liian kova. Silleen se markkinatalous toimii.

  Having said that, niinku siellä ameriikassa sanotaan, Lappiin pääsee halvallakin, jos matkustaa eri aikaan kuin kaikki muut ja varaa ajoissa. Esimerkiksi Joulukuun alussa Norwegianilla Helsinki – Kittilä menopaluu yhteensä 50 €. Siirtymät lentokentältä majoitukseen ja takaisin yhteensä 30 € (joo noiden hintojen välillä on kyllä aika jännä suhde). Majoitus 50 € / yö privahuoneessa, ei dormissa.

  • Sanni

   Having said that, niinku siellä ameriikassa sanotaan, Lappiin pääsee halvallakin, jos matkustaa eri aikaan kuin kaikki muut ja varaa ajoissa.

   Selvähän se :) Halusin tässä jutussa kuitenkin kertoa, mihin hintaan pääsee a) Las Vegasiin tai b) Rovaniemelle nimenomaan synttäriviikonloppunani, katsoessa hintoja juuri sinä nimenomaisena päivänä kuin jutun kirjoitin. Ja kyllä se vain on ällistyttävää että toiselle puolelle maapalloa voi päästä puolet halvemmalla kuin Lappiin.

   Ihan kaikkiin kohteisiin voi löytää kengännauhabudjettityylisen tavan matkustaa kun on varaamassa oikeaan aikaan (yleensä erityisen ajoissa) ja tyytyy hostelli/Couchsurfing-majoitukseen tai käyttää esim. Suomessa kimppakyytisivustoja hyväkseen. Se ei kuitenkaan poista faktaa että ihan normaalimatkustaminen ja keskitason hotellien ja ravintoloiden palveluiden hyödyntäminen on Suomessa kallista. Puhumattakaan premium-tasosta. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kytätä erikoistarjouksia tai matkustaa alehintojen sesonkina. Suomen ulkopuolelle taas pääsee vuoden ympäri halvalla.

 10. Satu

  Törmäsin tähän tekstiin Helsingin uutisten nettisivulla. Hienoa että joku vihdoin nostaa tätä asiaa esiin, mitä.oon jo vuosia ihmetellyt!! Lappi olisi niin ihana kohde, mutta jos nelihenkinen perhe lähtee Kreetalle kahdeksi viikoksi 1800 euron hintaan niin…

  • kommentti

   Jos lentoliikenteestä joutuisi maksamaan veroa, ja jos vero olisi vaikka autojen luokaa, lennot olisivat niin kalliita, ettei Kreetalle moni Suomesta maksaisi. Nyt junat ja autot maksaa veroja, ja lentokoneet ja Ruotsin laivat on vapautettu monista veroista. Hintaetu lentämiselle on huima. Lentäen moneen paikkaan matkaa halvemmalla kuin autolla. Bensan hinnassa on noin 200 % veroa verottoman hinnan päällä. Lentopetrolissa vero on 0 %.

   • Sanni

    Enpäs tuota tiennytkään lentojen veroista. Mielenkiintoista ja selittää tietysti paljon.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.