On tämä ihan älytöntä

Suomen matkailu.

Niin paljon kuin haluaisin kotimaan matkailua tukea, realiteetit eivät muuksi muutu: täällä on valtavan kallista matkustaa. On tiedetty jo vuosia, että Suomen ja muun Euroopan väliset matkat ovat usein halvempia kuin Suomen sisäiset, mutta kauemmaksikin pääsee halvemmalle.

Haluaisin viettää tammikuun lopussa synttäreitäni Lapissa, mutta pääsisin halvemmalla juhlimaan viikoksi Las Vegasiin kuin viikonlopuksi Rovaniemelle. :/

tukholmavegas_tammikuu

On tämä vain niin pirun outoa kustannuslogiikkaa että en tule tätä koskaan ymmärtämään. Ovatko lentokoneiden käyttökustannukset oikeasti niin paljon pienemmät kuin rautateiden, että sillä perusteella on mahdollista tarjota lentomatkoja niin paljon huokeammalla kuin junamatkoja?

lasvegascircuscircus_tammikuu17

Pääsisin Tukholmaan 12 eurolla. Sieltä voisin lentää suoralla lennolla Vegasiin 112 eurolla. Ja majoittua kuululle Stripille Fear And Loathing in Las Vegasista tuttuun Circus Circus -hotelliin alle 80 euron hintaan.

tampere_rovis_juna_

ounasvaara_rovis_yksi_yo

Tai, voisin ottaa junan Rovaniemelle. Yöjuna naispaikkahytillä maksaa enemmän kuin lento Las Vegasiin; 119 euroa. Voisin tietysti säästää nukkumalla penkillä hytin sijaan, lippu irtoaisi ”vain” 63 eurolla, tai päiväjunassa 54 eurolla. Mutta perillä Rovaniemellä saisin maksaa hotellihuoneesta alkaen  180 euroa / yö. Jopa yksinkertainen huone matkustajakodissa maksaa enemmän kuin Circus Circus -hotelli Vegasin Stripillä.

rovis_majoitus_tammikuu17

Kaikkein halvin majoitus Rovaniemellä, sänkypaikka hostellin 10 hengen makuusalissa, maksaa 32 euroa. Ehkä hostellimajoitus makuusalissa ei kuitenkaan ole se, mitä synttärimatkalla ensimmäiseksi hakisin… Maailman bilepääkaupungin sydämessä puolestaan majoittuisin hotelli-casino-huvikeskukseen 63 eurolla, tai itse asiassa 32 eurolla koska huone jaettaisiin miehen kanssa.

Rovaniemi 3 yötä: 108 euroa  (juna, halvin peruslippu) + 914 euroa (hotelli ***) = 1022 euroa
Las Vegas 7 yötä: 24 euroa (laivat) + 252 euroa (lennot) + 442 euroa (hotelli ***)  = 718 euroa

Vaikka Vegasin reissun matkakustannuksiin laskisi mukaan laivamatkalla nautitut ateriatkin, ei summa nousisi lähellekään Rovaniemi-viikonlopun kustannuksia.

Edit. Hintatiedot korjattu.

ounasvaara_3yota

circuscircus_viikko_

super8_vegas

Eikö tämä ole ihan hullua?

.

Silti, haluaisin oikeasti Lappiin.

Ylipäänsä, haluaisin harrastaa enemmän kotimaan matkailua. Se ei ole taloudellisesta näkökulmasta valitettavasti minulle mahdollista samassa mittakaavassa kuin ulkomaan matkailu, mutta täällä täytyy tyytyä lyhempiin pyrähdyksiin.

Minulla on suunnitteilla yksi kotimaan matkailuun liittyvä projekti, katsotaan lähdenkö toteuttamaan sitä.

Meanwhile; tonni Lapin lomaan vai parilla huntilla jonnekin Suomen ulkopuolelle? Jotenkin surullinen  valintatilanne. Ainahan voi jäädä myös kotiin.

 

Kommentit (140)
 1. WTF. Muuta tähän ei voi sanoa. Sattuipa sopivaan postauksesi kun luin juuri Kemikaalicoctail-blogin postauksen Lapin miltei ainoasta hostellista. Siellä kesällä taisi maksaa 19e yö, joten se on jo kohtuuhintainen. Siellä oli myös mökki- tai omahuonemahdollisuus. Talvella hinta olikin 90-100e näissä mökeissä.

  Itse olen haaveillut jo vuosia Suomi-tripistä, mutta ei sitä kyllä voi toteuttaa kuin autolla ja teltalla. Ei toivoakaan, että voisi nukkua muualla kuin teltassa. Tämä on surkeaa, koska autoilu ei kiinnosta ja unettomuudesta kärsivänä myös telttailu ei inspaa :( Junailu sen sijaan olisi ihanaa, mutta VR:n hinnoilla ehdoton NO NO. Onnibussissakaan ei jaksaisi 10h istua :D

  Suomessa olisi vaikka ja mitä nähtävää, mutta koska olen köyhä, taidan ensi kesänä suunnata Sloveniaan Suomen sijaan. Mitä matkakohdetta muuten itse suosittelisit Keski-Euroopasta? Minua kiinnostaa upeat luontokohteet (vuoret, metsät, järvet yms) ja edukkaat hinnat ja hyvä ruoka. Näiden perusteella mietin juuri tuota Sloveniaa :)

  Itse en ole juurikaan lapsuuden turistireissujen jälkeen matkustellut, joten olen täysin noviisimatkaaja.

  1. Me ollaan miehen kanssa tehty kahdesti viikon mittainen Suomi-roadtrip niin että ajettiin omalla autolla ja yövyttiin halvimmissa majapaikoissa mitä kohteista löytyi (tuttujen sohvia ei valitettavasti ollut tarjolla). Ajankohta oli kesä. Hintaa viikon matkalle tuli omalla autollakin niin paljon että eipä noita ihan joka kesä pysty tekemään, tai sanotaanko näin että mieluummin sitten käyttää saman summan vaikka 2-3 viikkoon Kreikassa, näin ainakin mun kohdalla. Niin älyttömän harmi.

   Vaikka olisi oma autokin alla niin majoitus ja ravintolaruoka on Suomessa niin kallista että kuten totesit, ei täällä voi matkustaa halvalla kuin majoittumalla telttaan tai kaverin/sukulaisen kotiin ja valmistamalla ruoat itse retkikeittimellä / kaverin keittiössä. Tykkään kyllä retkeilystäkin mutta kyllä sitä välillä tekee mielellään ihan rehellisiä kaupunkimatkojakin ja söisi kivoissa, tunnelmallisissa ravintoloissa. Siihen konseptiin ei oikein telttamajoitus iske….

   Kysyit kohdesuositusta Keski-Euroopasta. Mä en ole niin hurjan laajasti reissannut Keski-Euroopassa mutta kyllä Slovenia saa vahvan peukun hinta-laatu-suhteellaan. :) Sveitsihän nyt on ihan överi-ihana mutta hinnat tiedetään, ei mikään edullinen kohde. Mä olen Sveitsin ohella käynyt Keski-Euroopan maista eniten Tshekissä joka totta kai on myös mitä suositeltavin kohde, mutta enemmänkin kaupunkilomaan kuin luontolomaan. Prahassa ainakin on kulinaristin juhlat, niin paljon aivan ihania, persoonallisia, todella eri tyyppisiä ravintoloita joissa voi syödä edullisesti…

   Ljubljanaan on muuten Finnairilla usein hyviä tarjushintoja, nytkin on meno-paluu 179 € ja halvimmillaan olen nähnyt hintaan 129 € :) :) :)

 2. Rovaniemellä ja Lapissa muutenkin on tänä talvena kuulemma tosi paljon aasialaisia turisteja, joten se saattaa selittää tuota majoituksen hintaa. Lisäksi juuri tuohon aikaan ajetaan Tunturiralli, joka sekin lisää kysyntää. Junalippujen hinnat on kyllä älyttömiä ? Itsekin haluaisin käydä Lapissa talvella, kun siellä koskaan ole siihen aikaan ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *