Nordic Natural Beauty Awards juhlii pohjoismaista luonnonkosmetiikkaa

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Natural Beauty Awards

Nyt pääsen kirjoittamaan tosi mielenkiintoisesta aiheesta ja sellaisesta, joka on hyvin lähellä sydäntäni. Pienten ääni. (Ja ihana kosmetiikka, tietysti!)

Teen töitä suurten ja tunnettujen luonnonkosmetiikkabrändien kanssa, ja olen omassa kuplassani tottunut tarkastelemaan luonnonkosmetiikkakenttää suurten toimijoiden näkökulmasta. Tavallinen kuluttajakin näkee markkinan yleensä vain tästä kulmasta: kävelet myymälään tai klikkaudut verkkokauppaan, ja kokemuksesi luonnonkosmetiikan – tai minkä tahansa kosmetiikan – valikoimasta, trendeistä ja tekijöistä määrittyy näiden ympäristöjen kautta.

Kuitenkin – on toinenkin taso. Pienten toimijoiden kenttä, joka on kuin oma erillinen universuminsa. Se on monimuotoisuudessaan yhtä laaja ja innovatiivinen kuin suurten brändien scene ja täynnään intohimoisia yrittäjiä ja fantastisia tuotteita. Mutta – tämä universumi on suureksi osaksi näkymätön meille tavallisille kuluttajille, jopa ammattilaisillekin. Näihin ihaniin tuotteisiin hyvin harvoin törmäät laajassa jakelussa tavarataloissa tai marketeissa. Jos missään.

Se on sääli – vaikka vaikeuden näkyä voi ymmärtää. Kilpailu on kovaa, ja kaikki eivät vain pääse esiin.

Yksi suuri haaste voi olla se, jos yrittäjän tuote ei ole kotimarkkinassaan trendikäs. Olen kirjoittanut esimerkiksi Ruotsin tilanteesta: naapurimaassamme luonnollisuusargumentti ei pure tavalliseen mainstream-kuluttajaan, ja harva kuluttaja edes tuntee termin ’luonnonkosmetiikka’. Se ei kuitenkaan estä luonnonkosmetiikkaan uskovia ruotsalaisia kosmetiikka-artesaaneja ja pieniä luonnonkosmetiikkayrityksiä panostamasta toimintaansa. Vaikka heidän tuotteitaan ei ikinä nähtäisi Åhlénsin hyllyllä tai Lykossa.

Koska he rakastavat sitä, mitä tekevät.

Valokeila on kuitenkin syttynyt.

💡

Pienten toimijoiden ääneksi ja ramppivaloksi on syntynyt suomalaisen Satu Mäkisen perustama Nordic Natural Beauty Awards.

Lisää Satusta ja hänen taustoistaan voi lukea esimerkiksi tästä englanninkielisestä, ruotsalaisen Sustainability Closetin haastattelusta.

Nyt neljänteen vuoteensa ehtinyt Awards-konsepti juhlistaa pohjoismaista, aitoa luonnonkosmetiikkaa ja tekee näkyväksi alan huikeita ammattilaisia ja luonnonkosmetiikan korkeaa tasoa pohjoismaissa. Osallistujat tulevat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista.

Nordic Natural Beauty Awards on paljon enemmän kuin ”yksi palkintogaala muiden joukossa”. Se puhuu yrittäjyyden, kestävän kehityksen, pohjoismaisen luonnon ja hyvinvoinnin sekä pienelläkin on merkitystä -asenteen puolesta. Niin pienillä yrityksillä kuin pienillä teoilla yhteisön ja ympäristön puolesta. Awardsien kylkeen on myös kehitetty alan toimijoiden vertaistukialusta, josta kerron lisää tuonnempana. Ihanaa, kun kilpailuasetelman sijaan vaalitaan me yhdessä -asennetta. 💕

Vaikka Awardseissa valitaan voittajia, tässä konseptissa kaikki ovat tavallaan voittajia, koska ytimessä on näkyvyys kaikille osallistujille. Satu Mäkinen on luonut kansainvälisen näyttämön ja verkostoitumisalustan, jollaista luonnonkosmetiikan pienillä toimijoilla ei aikaisemmin ollut.

Taikan käsisaippua palkittiin vuonna 2021

Vaikka puhun tässä pienistä yrityksistä, kilpailuun saavat toki osallistua kaiken kokoiset yritykset. Suomestakin on ollut mukana paikallisittain isoja nimiä kuten Taika, Erisan ja Frantsila. Meillä on se etu naapurimaihimme nähden, että Suomessa luonnonkosmetiikka on aika iso juttu, ja meillä luonnonkosmetiikkabrändit voivat kasvaa suuriksi ja tunnetuiksi. Valtaosa osallistujista on kuitenkin pieniä ja kotimaansa ulkopuolella jopa täysin tuntemattomia yrityksiä.

Olen seurannut Awardseja alusta saakka ja on ollut valtavan antoisaa ja ilahduttavalla tavalla yllättävääkin tajuta, miten elinvoimainen luonnonkosmetiikka-scene meillä lopulta onkaan Pohjoismaissa. Oikeasti, wow miten paljon hienoja tekijöitä täällä on! 🤩

Nyt kun vihdoin aloitin virallisen yhteistyön NNBA:n kanssa, on ollut suorastaan virkistävää perehtyä pienten brändien maailmaan vastakohtana tutuille tavaratalobrändeille. (Ei sillä, etteikö kaikenlaisille brändeille isoista nimistä pieniin käsityöläisiin ole paikkansa.) Tarinat, persoonallisuudet, innovaatiot… purkkien takana on niin paljon. Superinspiroivaa!

Tässä muutamia poimintojani edellisten vuosien ehdokkaista ja voittajista sekä tämän vuoden jo julkaistuista early bird -osallistujista. :) Early bird -ehdokkaisiin voi tutustua täällä.

Öljyputsarit ovat todellakin in, ja trendi näkyy myös Nordic Natural Beauty Awardseissa. :) Kuvassa viime vuonna voiton napanneet Ayu Organics Seabuck & Baobab Oil To Milk Cleanser (Paras Puhdistustuote), Kajo Cosmetics Hydrophilic Cleansing Oil (Paras Pakkausdesign) sekä tänä vuonna ehdolla oleva Grevinnans Rum’in Oil To Milk Cleanser. Kaikki tosi hyviä ja erinomaisesti iholta huuhtoutuvia.

Nämä kaverit ovat muuten tulossa mukaan syksylle kaavailemaani ”Öljyputsarit vertailussa vol. 2” -postaukseen. :) Ykkösosa oli niin suosittu ja hienoja putsareita tässä kategoriassa riittää, joten kakkososalle on ehdottomasti tilausta!

Suosikkihiustuotesarjani, ruotsalaisen Brunsin hiusnaamio palkittiin viime vuonna parhaana hiustenhoitoaineena. En yllättynyt..! 🤗

Norjalaisen Skin By Pi -sarjan Ruusu & Jasmiini -öljyseerumi oli ehdolla kasvotuotteiden kategioriassa viime vuonna. Jestas miten ihana koostumus tässä on…! 😍 Silkkinen öljyseerumi sisältää mm. tyrniöljyä, kaktusviikunaöljyä, bakuchiolia sekä jasmiiniabsouuttia ja ruusuöljyä.

Kahden helsinkiläisen ekokampaajan Alonia-hiustuotteet kilpailevat tänä vuonna hiustuotesarjassa. :)

Alonia-tuotteiden jujuna on räätälöity aromaterapiaelämys: tuotteisiin voi valita oman tuoksucocktailin neljästä eri vaihtoehdosta. Kaikki neljä tuoksua ovat niin ihania, että voisin ostaa ne kotiin sellaisinaan käytettäväksi ihon- tai hiustenhoitotuotteissa, tai miksei myös erityisen hemmottelevana löylytuoksuna..! Tuoksuherkätkin on huomioitu: Alonia-tuotteet saa myös ilman tuoksua.

Mun suosikiksi on noussut Focus -niminen Mänty & Sitruuna -tuoksu. (Focus – aika hauska sattuma.) Viime aikoina myönnän saunassani tuoksuneen aika monta kertaa ihanan rentouttavan Orvokki & Laventeli -tuoksun… 😍

Ja entäpä tämä suloinen, tanskalaisen Honningperler-sarjan kiinteä Body Peeling Bar -vartalokuorinta..? Niin söpö! Ja toimii..!

Kuvittelin sokeripohjaisen kuorinnan sulavan saunassa, mutta vielä mitä. Sokerinen pala kuorii ihon hyvinkin rouheasti ja tuoksuu geraniumille.

EDUSTATKO LUONNONKOSMETIIKKAYRITYSTÄ? TUNNETKO ALAN YRITTÄJÄN, JOKA ANSAITSISI NÄKYVYYTTÄ?

Tämän vuoden Nordic Natural Beauty Awardseihin ehtii vielä mukaan. Late bird -Ilmoittautuminen on auki 31.5.2023 saakka. Ilmoittautua voi Nordic Natural Beauty Awardsien sivulla täällä, ja sieltä saat myös lisäinfoa kilpailuun liittyen.

Awardseja voi myös lähestyä simppelisti somessa IG-sivun kautta. Tiimi puhuu suomea, ruotsia ja englantia.

Ehdokkaat julkaistaan 19.6. ja palkinnot jaetaan 26. lokakuuta.

KRITEERIT

Tuotteen tai tuotteiden ei tarvitse olla sertifioituja, mutta niiden tulee olla 100% luonnollisia kilpailun pääkategoriassa. Kosmetiikan tuotekehityksen ammattilainen tarkistaa tuotteiden luonnollisuuden ennen ehdolle pääsyä.

Kilpailussa on myös erityiskategoria 99% luonnollisille tuotteille.

Kaikki luonnonkosmetiikkatuotteet ihonhoidosta hiustenhoitoon ja värikosmetiikkaan ovat tervetulleita.

JURY

Tuomaristona toimii 50 pohjoismaista, kansainvälisesti tunnettua tähteä eri aloilta, mm. musiikin, elokuvien, urheilun ja muodin parista. Sneak peekin tuomaristosta voi käydä kurkkaamassa täällä, jury paljastetaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

”Miksi musiikki- tai urheilualan tyyppi kosmetiikkakilpailun tuomaristossa?” ehkä kysyt. Siksi, että Nordic Natural Beauty Awardseissa käyttäjäkokemus on se, millä on merkitystä. Tämä ei ole kilpailu, jossa kemistit ja kosmetologit arvioisivat tuotteita reseptiikan tai raaka-aineiden perusteella, vaan toimiva ja miellyttävä käyttökokemus ratkaisee. Pidän tästä! 👍 Kun juryn jäsenet eivät ole kosmetiikka-alan ammattilaisia, he antavat arvionsa tavallisen käyttäjän vinkkelistä.

Juryn tunnettuus puolestaan on tietysti hieno mahdollisuus pienille brändeille saada lisänäkyvyyttä. ❤️ Jurylla ei tosin ole velvoitetta esitellä tuotteita kanavissaan, vaan he tekevät sen, jos niin haluavat.

YLEISÖÄÄNESTYS

Syys-lokakuun aikana järjestetään yleisöäänestys, jossa myös sinä ja minä voimme äänestää suosikkejamme. Tämän äänestyksen tarkasta ajankohdasta tiedotetaan tarkemmin Awardsien somekanavissa ja nettisivulla. Ota siis some seurantaan!

PEER ACCELERATOR CIRCLE

Oletko alan yrittäjä? Kaipaisitko ideoiden ja ajatusten vaihtoa muiden alan pienten yritysten kanssa? Nordic Natural Beauty Awards -tiimi on perustanut kansainvälisen vertaistukikonseptin ja -alustan luomaan yhteistä tilaa pienemmille luonnonkosmetiikkayrittäjille maanosaan katsomatta. Peer Accelerator Circle -nimeä kantava konsepti on tällä hetkellä testausvaiheessa ja avaa ovensa uusille yrittäjille elokuusta eteenpäin.

Jonotuslistalle voi ilmoittautua osoitteessa https://naturalbeauty.directory/circle/

…JA VIELÄ JOTAIN UUTTA…

Tänä vuonna järjestetään samalla konseptilla ensimmäistä kertaa myös Euroopan laajuiset European Natural Beauty Awards. Lisätietoa täällä.

*

Palaan aiheeseen ja tämän vuoden ehdokkaisiin kesän ja syksyn aikana. 🙂

kauneus luonnonkosmetiikka
Kommentit (7)
 1. Tosi kiinnostavaa! En ollut kuullutkaan edes kaikista noista mainitsemistasi suomalaisbrändeistä.

  Jään myös innolla odottamaan seuraavaa öljypuhdistus-postausta..! 😍 Onko Pure Is Beautyn balmiputsari tällä kertaa mukana…?

  1. Pyrin saamaan myös Pure Beautyn putsarin mukaan :)

 2. Oon seurannut noita pari vuotta. Harmi, kun kaikkia kiinnostavia tuotteita mitä tuolla bongaa ei kuitenkaan saa Suomesta, tai en tiedä toimittaisiko nuo eri brändit tuotteitaan myös Suomeen.

  1. Osalla yrityksistä voi olla sellainen verkkokauppa, että toimittavat myös muihin maihin. Kannattaa tsekata :)

  2. Tuo ihanan näköinen norjalaisyritys toimittaa vielä vain Norjaan.. :/
   Säästyypä nekin rahat :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *