Karkkipäivä
Karkkipäivä

’Nix

Chamonix, miehen suussa tuttavallisemmin ’Nix. Tuttu laskettelijoille ja vuorikiipeilijöille. Jos ei laske tai kiipeä vuorta niin tuntee todennäköisesti ainakin Euroopan korkeimman vuoren, Mt. Blancin, jonka juurella Chamonix lepää.

Minä olen kaukana alpinistista.

Mutta nyt olen täällä! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen matkustellut Euroopassa aika paljon, ja useimmat paikat, uudetkin, tuntuvat aina jollain tapaa tutuilta. Eurooppalaisilta. Vanhoissa kaupungeissa on se tietty mukulakivinen ja keskiaikaisten rakennusten luoma tunnelma. Välimeren aurinkokohteissa turkoosi meri ja valkoiseksi kalkitut talot tuntuvat aina yhtä rakkailta – ja aina yhtä tutuilta. On reissussa mutta tavallaan ”kotona” siinä ympäristössä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuorien keskellä on toisin.

Olen Alppi-seudulla vasta kolmatta kertaa elämässäni. Tämä paikka tuntuu tuoreelta. Erilaiselta. En ole tottunut vuoriin, ja ne yllättävät joka kerta. Suomessa ei näe mitään tällaista, tunturit ovat kesyjä mäkiä jotka laiskasti polveilevat hädin tuskin havaittavia huippuja muodostaen.

Sveitsissä ja Ranskassa vuoret kohoavat silmissäni taivaan kanteen saakka. Jaksan hämmästellä niitä niska kenossa kuin pieni lapsi. Huudahtelen miehelleni kuin innostunut tenava iskälleen, ”Katso, katso! Miten korkeita…!” Kuvat eivät kerro mitään. Jos olet nähnyt vain tunturit, oikea vuori salpaa henkesi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bussimatka Genevestä Chamonixiin kestää vain runsaan tunnin.

Siellä se alkaa häämöttää; Mt. Blancin massiivi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chamonixin kylä on kuin täydellinen postikortti-idylli. Astuessani bussista olin sokerihuurrettu ihastuksesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etenin ehkä kymmenen askelta kerrallaan ja pysähdyin ottamaan kuvaa. Mies meni kaukana edellä. Hänelle ’Nix on jo tuttu.

Chamonix0_kollaasi1

”Hei, minähän olen ulkomailla!” :)

Genevekin tuntui vain yhden aiemman vierailun perusteella tutulta, mutta Chamonix…. Uusi maailma!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylän keskellä patsaaksi ikuistetut muinaiset alpinistit katsovat kohti Blancin huippua.

Chamonix0_kollaasi2

’Nix by night.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aiguille du Midi, 3842 metrin korkeudessa. Sinne suuntaamme lauantaina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta tänään kohteena on Le Brévent, 2525 m, josta patikoimme Lac Noirsin ja Lac Cornun järville ja allekirjoittaneen voimien puitteissa aina La Blancin jäätikköjärvelle. Nivuseni ei valitettavasti vaikutakaan täysin toipuneelta Kevon jäljiltä ja alkoi eilen jälleen osoittaa rasittumisen merkkejä. (Kiitos muuten eräälle lukijalle joka otit minuun yhteyttä tuon nivus-jutun tiimoilta, luin viestisi mutta en ole ehtinyt vielä vastaamaan. On minulla sympaattisia lukijoita kun huolehtivat terveydestäni..! <3)

’Nix kuittaa tältä aamulta. Nyt eväät kasaan ja kohti vuorta! :) Täällä ei ole ainakaan hyttysiä! ^_^

En muuten tiedä jännittääkö minua enemmän nivuseni kesto vai nuo köysiradat kopperoineen…. Toiset nauttivat köysiratakyydeistä, minut ne liimaavat ahdistuneena kopin seinään ja jokainen nytkäys lennättää pulssin kattoon…

Kommentit (20)

 1. Hessu

  Kuulostaa ihanalta! Rakastan kesä-alppeja (en ole vielä koskaan ollut siellä talvella, mutta monta kertaa kesällä, yleensä juurikin Mont Blancin juurella mutta Italian puolella), joten ihanaa lukea sun matkatarinoita sieltä.
  Toivottavasti nivusesi jaksaa ja kestää reissussa mukana.

 2. Annika

  Siis miten paljon bloggaamalla oikein tienaa??? Jos siis ymmärsin oikein, että blogi on ainoa työsi? Olen luullut, että kyse on ihan pienistä tuloista, mutta jos pystyt tekemään monta ulkomaanmatkaa vuodessa, niin ei voikaan olla kyse ihan pikkurahasta. Ei tarvitse mitään summia alkaa sanoa(tiedän, ettei suomalaiset mielellään sano palkkkaansa), mutta mistä ne tulot koostuu? Pelkistä mainoksistako saat noin paljon rahaa? Nyt olen ihan kateellinen, olen selvästikin väärällä alalla! :D

  • Sanni

   Nyt olen ihan kateellinen, olen selvästikin väärällä alalla! :D

   Kyllä bloggaus vain tuo elannon jo monellekin suomalaiselle :) Ei muuta kuin blogi pystyyn vaan! ^_^

   Mutta blogi ei ole minun ainoa työni, teen freelance-keikkoja eri kosmetiikkalafkoille ja lisäksi teen myös töitä vanhassa työpaikassani Maarianhaminassa. Ihan pelkillä blogituloilla en näin runsaasti reissaisi, vaikka kengännauhabudjetilla useimmiten mennäänkin :) Kolme tai neljäkin minun reissuani vastaa kuluiltaan varmaankin keskimäärin yhtä ”normi-suomalaisturistin” Etelän matkaa. Vai kuinka monen perusmatkailijan veikkaat viettävän vaikka kaksi viikkoa Kreikassa yhteensä 500 eurolla? :D Siis niin että tuo 500 kattaa kaiken lennoista ruokaan ja majoitukseen? ;)

   Ulkomaanmatkat eivät mielestäni ole erityisen kuvaava mittapuu kenenkään varallisuudelle. :)

   Pelkistä mainoksistako saat noin paljon rahaa?

   Ainiin tähän piti vielä vastata. Minä en saa mitään suoria mainostuloja, niinkuin ei kukaan Indiedays-portaalin bloggaaja. Indiedays maksaa meille korvausta = vähän niinkuin kuukausipalkkaa blogin pidosta. Indiedays puolestaan tietysti tekee rahaa myymällä mainostilaa ja co-creation-kampanjoita, mutta meillä bloggaajilla ei ole mitään omia mainosdiilejä.

   Jotkut omia mainosdiilejä sopivat itsenäiset bloggaajat tienaavat varmaan hurjasti enemmän, ja siihen päälle vielä affiliate-tulot ja Google adsit ja mitä niitä nyt kaikkia onkaan. Indiedays-bloggaajat eivät saa tehdä affi-sopimuksia tai muitakaan omia blogimainosdiilejä. Tämä sopii minulle mainiosti, sillä itse haluan vain keskittyä blogin kirjoittamiseen, en miettiä mainossopimuksia ja tapoja saada affi-klikkejä.

 3. Mimmi

  Vuoret vaikuttivat minuun ekalla kerralla ihan samalla tavalla ja jaksan sitä aina päivitellä! Minä pääkaupunkiseudun tyttö, joka oli kyllä käynyt Lapissa, päädyin Pohjois-Italian Dolomiittien juurelle. Riitti yksi rautatietunneli Po-joen tasangon ja laakson välillä muuttamaan maiseman, ja yhtäkkiä ne jättiläiset olivat siinä, koko ajan läsnä vaikka minne katsoi… Kesti hetken totutella, ettei alkanut ihan ahdistaa :) Nyt en enää vaihtaisi niitä mihinkään, en ainakaan siihen tasankoon! Kuuluvat tämän kaupungin ympärille ja tuntuvat kotoisilta. Mukavaa patikointia teille sinne Sveitsiin!

  • Mimmi

   …juuri tarkistin, että olettekin jo Ranskassa :) Nauttikaa ja tsemppiä nivusen kanssa!

   • Sanni

    Jees, Ranskan puolella nyt :) Onneksi nivunen kesti tänään! Hyvin meni :)

  • Sanni

   ja yhtäkkiä ne jättiläiset olivat siinä, koko ajan läsnä vaikka minne katsoi… Kesti hetken totutella, ettei alkanut ihan ahdistaa :)

   Kuulostaa mahtavalta..! Voin niin samaistua..! :)

 4. Riina

  Oh, muistan itsekin sen tunteen, kun ensimmäisen kerran näin Alpit – tai ylipäänsä vuoret! Aivan niin kuin sanoit, se oli henkeäsalpaavaa. Olin tuolloin juurikin Sveitsissä käymässä sukulaisteni luona. Mutta niinhän siinä sitten kävi, että rakastuin vuoriin sydämeni pohjasta! Nyt on nähty jo Himalajakin, joka ollut suurena unelmana tuosta Alppi-neitsyyden menetyksestä lähtien. Ne ne vasta hengen salpaakin! Huh!

  Ihanan näköinen tämä Nix! Keski-eurooppalaiset kaupungit Alppien juurella ovat niin sympaattisia ja ihania!

  • Sanni

   Nyt on nähty jo Himalajakin, joka ollut suurena unelmana tuosta Alppi-neitsyyden menetyksestä lähtien. Ne ne vasta hengen salpaakin! Huh!

   Oijjoi…! Voin vain yrittää kuvitella…! Tosiaan kun tämä 4 km plus’kin tuntuu jo ihan järjettömän korkealta, niin täytyy sanoa etten pysty edes mielessä piirtelemään miltä joku 8-tonninen sitten näyttää livenä…..

 5. Tiia

  Mä niiiiin tiedän ton tunteen. Itse en ollut nähnyt edes tuntureita aiemmin. Muistan ikuisesti sen ensimmäisen kisamatkan, liekö ollut Firenzeen, kun nukahdin ”kotipihassa” ja heräsin keskellä Apenniineja. Se tunne! Ja se, kun on pakko matkaseuran ihmetellessä ja kaikkien hämmennykseksi todeta: ”Non ho mai visto le montagne”. Mä oikeasti tajusin sen asian vasta sillä hetkellä ensimmäistä kertaa elämässäni: En ole ikinä nähnyt vuoristoa!

 6. Hennaa

  Alpit on mahtavuutta! Ite oon ollu joskus ihan penskana Ranskan Avoriazissa laskemassa ja sitten vähän vanhempana oltiin Ranskan Morzinessa laskemassa. Ihan huikeeta :) Tuommoseen aikaan en olekaan Alpeilla käynyt.

 7. Tiltu

  Sait minut kiinnostumaan Sveitsiin matkustamisesta. Kaikkea nämä kosmetiikkablogit teettääkin ;)
  Miltä hintataso siellä sinusta tuntuu? Majoitus, syöminen, liikkuminen, ostokset jne=
  Sanotaan, että on kallista, mutta onko Suomeen verrattuna? Sanotaanhan Lontoostakin, että se on kallis, eikä se minun mielestäni nyt mikään ihan ökykallis ole.

  • Sanni

   Minusta Sveitsin hintataso vastaa täysin Suomea. Muille eurooppalaisille maa siis varmaan onkin kallis, mutta suomalaisille ja epäilemättä norjalaisille ei. ;) Itse asiassa yllätyin mielettömästi kun vierailin Sveitsissä ensimmäistä kertaa, joskus on etua tulla kalliista maasta kuin Suomi… ^_^

   Geneve taitaa olla Sveitsin kalleinta seutua, ja ravintolaruoka on selvästi kalliimpaa siellä. Niin myös majoitus pääsääntöisesti. Edellisellä Geneven vierailulla emme onnistuneet löytämään kukkarolle sopivaa vaihtoehtoa ja yövyimme Ranskan puolella, mutta nyt bongasin erittäin hyvän huoneistohotellin aivan Geneven ydinkeskustasta hintaan 60 euroa per lärvi. Se on ihan sairaan hyvä hinta eikä 120 euroa huoneesta ole mikään kallis Suomessakaan vaan aika perustasoa.

   Jos matkaat Geneveen, varaudu hieman korkeampaan budjettiin. Zürichissä tai muulla Sveitsissä pärjäät samalla kulutuksella kuin Suomessa.

   • Tiltu

    Kiitos :)

    ..ja onnea nivusen kanssa sekä antoisaa loppureissua ^^

 8. Kirsi

  Ihania kuvia ja upeita maisemia! Tykkään lukea reissupostauksiasi, löydät aina niin kiinnostavia ja erilaisia juttuja näistä kohteista. Saanko muuten kysyä, minkä merkkistä kameraa käytät, kun onnistut saamaan niin hyviä kuvia?

  • Sanni

   Kuvaan 90-prosenttisesti Canonilla, joulukuussa ostin Canonin 6D:n. Välillä kuvaan Olympuksen E-PL5:lla, esim. täällä reissussa se on mukana Canonin ohella. Itse en jaksa kantaa raskasta 6D:ta vuorilla (tai no se linssi sen painavaksi tekee..) mutta mies on hyvä kantojuhta. :)

 9. Aamu

  Upean näköistä! Eräs ystäväni on Chamonix’sta kotoisin. Täytyisi joskus käydä hänen luonaan siellä. :)

 10. Heidi V.

  Minä kävin tuossa pääsiäisen aikaan Sveitsissä, ja pakko sanoa että hieno maa mutta vaikka Suomessa onkin kallista, niin mielestäni Sveitsi oli vielä siitäkin kalliimpi. Esim. ravintolassa tilaamani risotto oli halvin annos listalla ja sen hinta oli silti 22 euroa, vaikka täällä Suomessa olisin moisen (en edes kovin kummoisen) annoksen saanut puolella hintaa tuosta. Samoin muilla ystävilläni on samanlaisia kokemuksia Sveitsin kalleudesta, mutta toisaalta nyt puhutaan maasta jossa minimipalkka on 3000 euroa/kk verrattuna Suomen reiluun tonniin. Toki varmaan on olemassa halvempiakin rafloja tuolla mutta ne missä me kävimme olivat mielestäni silti kalliita, vaikka esmes kävimme syömässä buffassa eräänä päivänä joka oli sellaista ”halpaa”. Toki tämäkin on varmaan suhteellisuuskysymys ja kenelle nyt mikäkin on halpaa. Itse näin kaksi työpaikkaa omaavana ja alle keskituloisena koin paikan todella kalliiksi, ja me olimme ihan pienessä tuppukylässä emmekä missään suurkaupungissa.

 11. Suski

  Suosittelen kaikille vuori-intoilijoille Itävaltaa, sympaattinen maa mutta edullinen hintataso!

  • Miia

   Komppaan! Itävalta on hurmaavan ihana maa. Itse olen reissannut Itävallan Alpeilla kolmisenkymmentä vuotta talvisin ja jonkun kerran kesälläkin kyllästymättä ikinä. Olen ollut Wienissä töissä, ja voin vakuuttaa, että se on käymisen arvoinen kesäkaupunki!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.