Nisyros – helmi Kosin kainalossa

Tänään matkataan hetkeksi pois tammikuisesta Suomesta.

Saanko esitellä:

Nisyros_IMG_2963

Sympaattinen, upea Nisyros.

Nisyros_kartta

Kosin eteläpuolella sijaitseva pikkuinen Nisyros on Kosille samaa mitä hurmaava Symi on Rhodokselle; suosittu päiväretkikohde ja monille turisteille tuttu vain sellaisena. Täällä käydään nopeasti katsomassa tulivuoren kraateria ja palataan lounaan jälkeen Kosille.

Kannattaa joskus harkita pidempääkin visiittiä. Yli 40 Kreikan saaren kokemuksella voin sanoa, että Nisyros on yksi Kreikan saarten pieniä jalokiviä.

Vulkaanisella Nisyroksella on maisemat, jollaisia et löydä mistään muualta Kreikasta. Koko saari on itse asiassa tulivuori, keskellään läpimitaltaan 4 km leveä caldera. Calderan sisällä on useita kraatereita, joista suurin ja tunnetuin on 4000 vuotta vanha Stefanos. Nisyroksen tulivuori on edelleen aktiivinen mutta nukkuu, viimeksi se on purkautunut vuonna 1888.

Nisyros_IMG_2734_2

Nisyrokselle pääsee lyhyellä laivakyydillä ”isoveli”-Kosilta. Nopealla aluksella matka taittuu alle tunnissa, hitaalla pikkulaivalla kuten Kosin ja Nisyroksen väliä päivittäin seilaavalla Panagia Spilianilla matka kestää kaksi tuntia.

Nisyroksella on runsaat 1000 asukasta ja saarella on neljä kylää: pääkylä Mandraki, kalastajakylä Pali sekä calderan reunalla roikkuva Emporios ja huikean kuvauksellinen Nikia.

Vaikka Nisyros kuuluu Dodekanesian saariryhmään, sen arkkitehtuuri muistuttaa Kykladeja valkoisine, tasakattoisine taloineen ja sinisine ikkunoineen ja ovineen. Saaren arkkitehtuurille tyypillisiä ovat myös kauniit, pienten kivien muodostamilla mosaiikeilla koristellut aukiot.

Nisyros_IMG_2757

Pegasus-mosaiikki yhdellä Mandrakin söpöistä aukioista.

Vierailin Nisyroksella viime huhtikuussa, ja löysin hiljaisen, vielä talven jäljiltä nukkuvan saaren. Ennen kuin Kosin päiväretkialukset aloittavat sesonkinsa toukokuussa, saari nukkuu ja useimmat majapaikat ovat kiinni.

Sesongin ulkopuolella Nisyroksella vieraileva Kreikan matkaaja saa nauttia saaren upeista nähtävyyksistä kuten Stefanoksen kraaterista omassa rauhassa, mutta toisaalta palvelut ovat harvassa ja päiväsaikaan ruokapaikkojakin voi olla vaikea löytää.

Nisyros_IMG_2760

Nisyros_IMG_2784_2

Pääkylä Mandrakin merenrantaa halaava alue tuo minulle paikoin mieleen miniatyyriversion Mykonoksesta. Kun tuulee, aallot lyövät täällä suoraan rantakadulle ja rakennusten seiniin ihan niinkuin Mykonoksen ”Pikku Venetsiassa”.

Nisyros_IMG_2713
Nisyros_IMG_2814

Mandrakin rantakatu päättyy kylän pienelle piilossa sijaitsevalle rannalle, jonne pääsee kallioisen niemen kärjen kiertäviä portaita.

Nisyros_IMG_8560

Ensimmäisenä päivänä löysin kylästä kaksi auki olevaa ravintolaa, joista toisesta sai vain lihaa. Toisesta sai muutaman kasvisruoka-annoksen, kuten kuvan briamin (tuttu pöperö monelle Kreikan kävijälle), mutta ei kalaa. Sain kuulla, että kalaa saa huhtikuussa vain Nisyroksen kalastajakylästä Palista.

Hiilihydraattitietoiselle kala-kasvissyöjälle tilanne, jossa ei voi kuin tehdä kompromisseja :)

Nisyros_IMG_2937

Näkymä Mandrakin kattojen yli Panagia Spilianin luostarilta.

Luostarin kirkolle vievillä portailla minua vastaan tuli hääseurue. Myöhemmin, viinilasillista rantakadun kahvilassa nauttiessani sain kutsun samaisen pariskunnan hääjuhliin, jonne kaikki kyläläiset ovat tervetulleita. Juhlat jäivät kuitenkin väliin.

Nisyros_Mandraki_

Mandraki on varmasti yksi hurmaavimmista Kreikan saarten pää”kaupungeista” joissa olen käynyt.

Autottoman keskustan pikkuiset labyrinttikujat näyttävät ensin toivottomilta suunnistaa, mutta koska kylä on hyvin pieni, ei tarvitse eksyä kuin pari kertaa kunnes kujien logiikka alkaa hahmottua. Sain vaellella täällä aivan yksin. Päivittäisillä kävelyillä vastaan tulevat ihmiset saattoi laskea kahden käden sormilla. Niin kaunista ja rauhallista.

Kreikkalainen ystäväni Marianna ei suotta ole kaikki nämä vuodet sanonut, että aivan varmasti tulen rakastumaan Mandrakiin. <3

Nisyros_IMG_2825

Mandrakin tuuliselle rannalle oli huhtikuisena sunnuntaina uskaltautunut lisäkseni yksi henkilö. Minä en sentään heittäytynyt auringonottoon vaan ihailin keväistä kukkaloistoa ja aina niin syvänsinistä merta.
Nisyros_IMG_2824
Nisyros_IMG_2905_2Unikot…! <3
Nisyros_IMG_2854
Nisyros_IMG_2922

Panagia Spilianin luostari.
Nisyros_IMG_2938   Nisyros_IMG_8647_2

Lempikatuni Mandrakissa. Otin ehkä sata kuvaa näiden portaiden joka kulmasta….Nisyros_Mandraki_rantakatu

Sain kuulla, että Mandrakin rantakatua ei meinaa samaksi paikaksi tunnistaa vain kuukautta myöhemmin, kaikkien ravintoloiden ollessa auki ja kadun täyttyessä niin kreikkalaisista kuin ulkomaalaisista turisteista.

Minä sain seurakseni vain yhden paikallisen valokuvaajan ja muutaman hääjuhlien vieraan. :)

Käydään seuraavaksi saarikierroksella saaren muissa kylissä ja tietysti calderalla.

EMPORIOS

Nisyros_Emporios_IMG_3080

Emporioksen kylä vaikuttaa ensi näkemältä hylätyltä. Autiot rauniotalot luovat aavemaista tunnelmaa, mutta siellä täällä erottaa muutamia kunnostettuja, asuttuja taloja. Emporios on aikoinaan ollut saaren merkittävimpiä asutuskeskuksia, mutta nyt kylän asukasluku on alle 30.

Tutustuin vierailullani mm. ateenalaiseen taidemaalariin, joka oli ostanut yhden kylä rauniotaloista ja oli kunnostamassa sitä taiteilijaretriitiksi.

Nisyros_Emporios_IMG_8748
Klikkaa kuva isommaksi

Emporioksen sijainti on äärimmäisen kuvauksellinen; kylän laelta avatuvat 360 asteen näkymät ympäri saarta. Otin kuvan tulevan taiteilijaretriitin katolta. Ehkä se on jo valmis…? :)

Nisyros_Emporios_IMG_3049 Nisyros_Emporios_IMG_3064

Näissä maisemissa kelpaa maalata, arvaan…

STEFANOS

Nisyros_Stefanos_IMG_3087

Kun auto laskeutuu Emporioksen jälkeen alas calderan pohjalle, tuntuu kuin perinteinen Kreikka jäisi taakse ja lipuisi johonkin toiseen maailmaan ja ulottuvuuteen. Ajaessasi calderaa halkovaa tietä aution ja hiljaisen maiseman keskellä vulkaanisten mineraalien värjäämien vuorenrinteiden kohotessa ympärillä olo on melkein aavemainen. Out of this world?

Calderan läpi kulkee yksi tie, joka päätyy Stefanoksen kraaterille.

Nisyros_Stefanos_IMG_3155

Kartasta näemme, kuinka laajan alueen saaresta caldera kraatereineen muodostaa.

Nisyros_Stefanos_IMG_8768
Klikkaa kuva isommaksi

Huomasin, että tulivuoren erityistä tunnelmaa oli vaikea tallentaa kuviin.

Kraaterin pohjalla kulkiessani minusta tuntui kuin kävelisin suunnilleen eri planeetalla, olin melkein hengästynyt tunnelman ainutlaatuisuudesta.

Maan uumenista kohoava höyry, rei’istä kantautuva vaativa suhina, jalkojen alla tuntuva kuumuus… kävelin tulivuoren päällä…!  Ulkomaailmallista tunnetta vahvisti se, ettei kraaterilla ollut ketään muita vierailijoita kuin minä ja kuskini. Kesällä täällä on aamusta iltaan bussilasteittain ihmisiä.

Nisyros Stefanos Crater from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Stefanos on yksi maailman suurimmista ja parhaiten säilyneistä hydrotermaalisista kraatereista.

Nisyros_Stefanos_IMG_3096 Nisyros_Stefanos_IMG_3105 Nisyros_Stefanos_IMG_3110 Nisyros_Stefanos_IMG_3132 Nisyros_Stefanos_IMG_3146  Nisyros_Stefanos_IMG_3187

Upea, ainutlaatuinen paikka.

NIKIA

Nisyros_Nikia_IMG_3162

Nikian kylä calderan toisella laidalla tunnetaan Nisyroksen kuvauksellisimpana.

Etenkin pittoreski pääaukio Porta (kuvassa) on saaren kuvatuimpia kohteita. Jälleen, sain aukion itselleni… Tosin, nälkääni en saanut sammutettua sillä yksikään Nikian ravintoloista ei ollut auki. Off-season-matkustuksella on puolensa ja puolensa.

No, sain ainakin ruokaa silmilleni. Nukkekotimaisen pieni ja sievä Porta on todellakin kuvauksellisin aukio jonka olen Kreikassa kohdannut.

Nisyros_Nikia_IMG_8783
Klikkaa kuva isommaksi
Nisyros_Nikia_IMG_8780
Klikkaa kuva isommaksi

Nisyros_Nikia_IMG_3204 Nisyros_Nikia_IMG_3212

.

PALI

Nisyros_Pali_IMG_3013

Kalastajakylä Pali on Nisyroksen toiseksi suurin kylä Mandrakin jälkeen. Suuntaa tänne mikäli olet merenelävien ystävä; kylästä löydät saaren ainoat kalatavernat.

Jos reippailu kiinnostaa, Paliin pääsee Mandrakista kävellen noin tunnissa.

Myös tulivuorelle pääsee Mandrakista jalkaisin, sinne on useita vaellusreittejä, osa vaativiakin.

Nisyros_Pali_IMG_3272

Nisyros_Pali_IMG_3271

Söin Palin rantakadulla (ainoana asiakkaana) Nisyros-reissuni ainoan kalaruoan. Joka katosi nälkäiseen vatsaani niin nopeasti, että en ehtinyt edes ottaa kuvia – poikkeuksellista tälle ruokamatkailijalle ^_^

*

Sympaattisten kylien ja dramaattisten maisemien Nisyros on helmi. Pikkuinen saari palkitsee vierailijansa pysäyttävän upealla luonnolla, toinen toistaan kuvauksellisemmilla taskukokoisilla kylillään ja autenttisella Kreikan saaren tunnelmallaan. Täällä et ehkä saa taksia huhtikuussa, mutta koet aidon pienen kyläyhteisön tunnelman – ja ystävyyden. Minullakin olisi jo ollut kämppä ja osa-aikatyö saarella kahden ja puolen vuorokauden vierailun jälkeen <3

Asema suuren mainstream-turismisaaren naapurina ja Kosin standardipäiväretkikohteena samalla hyödyttää mutta myös harmittaa saarelaisia. He toivoisivat useamman vierailijan jäävän Nisyrokselle pidemmäksi aikaa. ”Moni näkee vain kraaterin ja Mandrakin rantakadun lounasravintolan, sitten he palaavat Kosille. He eivät koskaan tutustu Nisyroksen perinteisiin ja kulttuuriin.”

Minä jo odotan että pääsen saarelle uudestaan. Tunteeko joku teistäkin samoin? Kuka on käynyt Nisyroksella? :)

.

Kaipaatko vinkkejä Kreikkaan? Tsekkaa Suuri Kreikka-hakemistoni, matkatarinoita ja vinkkejä kymmenistä eri Kreikan kohteista saarittain listattuna. Jos suunnittelet pakettimatkaa Kreikkaan, myös tästä jutusta voi olla hyötyä. :) Kohteet ovat viime kesäkaudelta mutta melkein kaikki samat kohteet ovat matkanjärjestäjien valikoimassa myös tulevana kesänä.

Kommentit (37)
 1. Nyt ei pysty katsomaan noin ihania kuvia – matkakuume ja kaukokaipuu tosi pahana… Mutta mihinpä sitä koululaisten äiti yhtäkkiä lähtisi :D Ja työtönkin vielä. Mutta onneksi toiveikas siitä, että ehkä tää elämä muuttuu valoisampaan suuntaan. Ai niin, mikä se oli se Instagram-ammattilainen, josta kerran kirjoitit **alkaa selvittää asiaa ** ;)

  Mutta kiitos siis, että jaat matkakertomuksia! Ne on tärkeitä <3

  1. Ai niin, mikä se oli se Instagram-ammattilainen, josta kerran kirjoitit **alkaa selvittää asiaa ** ;)

   Serkkuni poika Jared jolla on Instassa tili Utah Unique ^_^

   https://www.instagram.com/utahunique/

   Valoa Tarjan kevääseen toivoen <3

   1. Kiitos! ? pitää tutustua ihan silkasta mielenkiinnosta asiaa kohtaan: kauas on tultu jopa oman työuran alkuajoista, ammattien kirjo on loppumaton! Mitähän sitä itse uskaltaisi keksiä…
    Valoa myös sinun kevääseesi, Sanni! ❤

    1. Kiitos :)

 2. ’Voisko ihanammin päivän enää alkaa’ ….. tältä ainakin tuntui, kun aamukahvia hörppiessäni tämä postaus aukesi ruudulle – aivan mahtava kokonaisuus kaikkine upeine kuvineen :)

  Itselleni tulee muisto Nisyrokselta eräältä purjehdusreissulta: Olimme aamupäivällä lähteneet liikkeelle Symiltä ja päivän seilaamisen jälkeen saapuneet illansuussa meltemin jo tyyntyessä Palin satamaan. Laiturista löytyi hyvästä kohtaa rantautumispaikka ja kiinnittäytyminen sujui rutiinilla…. jotain kuitenkin oli meneillään, kun sataman vesi väreili oudosti…
  Pian myös huomasimme, että veneen ankkuri oli yllättäen irronnut pohjasta ja jouduimme aloittamaan satamamanööverit alusta… ei onneksi mikään kovin haastava operaatio illan tyvenessä… Toisella yrityksellä ankkuri saatiin pitämään ja siinä vaiheessa laiturillekin oli jo ilmestynyt paikallista väkeä ystävällisesti ottamaan kiinnitysköysiä vastaan ja kysymään ’huomasitteko, että täällä oli maanjäristys?’
  Tämä oli meidän aina niin vastuuntuntoiselle ’anchorman’illemme huojentava tieto ja hän totesikin: ’Laskin kyllä ankkurin jo ekallakin kertaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta minkäs sille voi jos maanjäristys ravistaa sen irti pohjasta’….. Noh, oli selitys pätevä tai ei, niin ainakin tästä muistimme, että seutu on seismisesti aktiivista aluetta. Sillä kertaa järistys oli onneksi niin pieni, että mitään isompia vahinkoja ei maissakaan näyttänyt syntyneen.

  Liekö tämän tapauksen, vaiko vain päivällä porottaneen kuuman auringon ja kasvoille roiskuneen suolaveden vaikutusta se, että läheiseen rantatavernaan saavuttuamme pöytään kannetut jääkylmät aperitiiviouzot ja hetken päästä tarjoillut grillatut kala-annokset maistuivatkin niin poikkeuksellisen herkullisilta? – Olisi todella hauskaa päästä vierailemaan Nisyroksella uudestaan ja viettää siellä myös aiempaa hieman enemmän aikaa :)

  Suurkiitokset Sanni tästä hymyn huulille sekä kesäisen auringon tammikuun kaamoksen keskelle tuoneesta postauksestasi :)

  1. Sinun pitäisi Jukka harkita omaa Kreikka-blogia, niin paljon olet Kreikan vesillä kokenut :) Hauskaa saada kuulla aina paloja teidän reissuilta :)

   Suurkiitokset Sanni tästä hymyn huulille sekä kesäisen auringon tammikuun kaamoksen keskelle tuoneesta postauksestasi :)

   Ole hyvä vain, itsekin haen aurinkoa tunnelmiin, vaikka talvi pakkasineen muuten kelpaa. :) Nyt oli vihdoin Nisyroksen aika, heräsin eilen ja tiesin että tänään haluan kirjoittaa Nisyroksesta :)

   1. Alkoi sen verran tuo Nisyros kutkutella mielessä, että katselin Openseas.gr:stä hieman yhteyksiä Ateenasta: Esim lauantaina 9.6. pääsisi sopivasti Blue Starilla, jolloin perillä olisi aamulla 10.6.
    Mikäli perillä haluaisi olla vaikkapa 2-3 päivää, tuli jatkoyhteydestä pieni pähkinä:
    Openseas.gr:n mukaan Kosille pääsisi jatkamaan joko jo 11.6 (=liian pian) tai sitten vasta 15.6., joka puolestaan tuntuu ehkä hieman pitkältä ajalta näin pienellä (vaikkakin ihanalla) saarella. Kosilta puolestaan on hyvin jatkoyhteyksiä eteenpäin, joten se olisi hyvä ’vaihtopysäkki’.
    Kysymys kokeneemmalta laivareissaajalta: Onko niin, että nuo ’paikallisvuorot’ (tyyppiä Panagia Spiliani) eivät näy Openseas sivustolla?? Eli siis käytännössä monien saarten välillä voi liikkua joustavammin, kuin vain Openseas’ta löytyvien aikataulujen puitteissa??

    Vaikka paljon olenkin Kreikan saaristossa vuosien varrella liikkunut, niin aina aikaisemmin alla on ollut joko vuokravene (= itse laadittu reititys & aikataulutus :) tai sitten on reissattu lentäen suoraan kohteeseen. Tämän johdosta laivamatkailussa tuolla seudulla olen jokseenkin noviisi :)
    Iso kiitos vinkeistäsi :)

    1. Kysymys kokeneemmalta laivareissaajalta: Onko niin, että nuo ’paikallisvuorot’ (tyyppiä Panagia Spiliani) eivät näy Openseas sivustolla??

     Joo, näin on, monet pienet paikalliset ”bussilaivat” eivät näy Openseasin sivuilla. Panagia Spiliani kyllä näkyy, ainakin minä löysin Panagia Spiliani -yhteydet kun katsoin aikatauluja nyt tammikuulta. Varustamo on Kateros NE, laivan nimi lukee kreikaksi.

     Visi Nisyroksen sivuilta löytyy Panagia Spilianin aikataulu, mutta en tsekannut onko se varmasti ajan tasalla (eli en verrannut Openseasin tietojen kanssa):

     http://www.visitnisyros.gr/en/plane-and-boat-tickets/ferry-tickets-timetables#monday

     Visit Nisyroksen kautta saa varmasti varmuuden asiaan:

     http://www.visitnisyros.gr/en/contact

     Toisaalta – Openseas on Kreikan valtion ylläpitämä eli tietojen pitäisi olla niin lähellä luotettavaa kuin mahdollista, ja kun siellä nuo Panagian aikataulut näkyvät niin luottaisin niihin. :)

     1. Voila’ – kiitos paljon; niinpä näkyykin nyt kun etsin tammikuulle :)
      Kun etsin kesäkuulle niin eipä näykään eli selitys taitaakin olla se, etteivät nuo pienemmät varustamot/ paikallisvuoroja kulkevat laivat ole vielä julkaisseet kesäaikataulujaan ?
      Tilanne näyttää samalta ’Doden’ (Dodekanisos Seaways) kanssa, joka ajaa Rodos – Samos väliä pysähdellen lähes kaikilla pienemmilläkin saarilla tuon reitin varrella (mm. Leroksella Agia Marinassa, joka on eri puolella saarta kuin pääsatama Lakki) ?
      Alkaa näyttää lupaavalta reissun suunnittelu… ?

      1. Kun etsin kesäkuulle niin eipä näykään eli selitys taitaakin olla se, etteivät nuo pienemmät varustamot/ paikallisvuoroja kulkevat laivat ole vielä julkaisseet kesäaikataulujaan ?

       Eivät aina suuretkaan, GTP:n (Greek Travel Pages) sivuilta näkee mihin saakka tällä hetkellä julkaistut aikataulut ovat voimassa. GTP ei ole käyttöliittymältään yhtä visuaalisesti simppeli ja ”helppo” kuin Openseas mutta tarjoaa kaikkein yksityiskohtaisimman informaation Kreikan laivayhteyksistä.

       https://www.gtp.gr/RoutesForm.asp

       Mä aina teen yleisluontoiset haut Openseasissa ja katson sitten tarkemmat nippelitiedot GTP:stä :) – ja hinnat Danaesta ^_^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *