Karkkipäivä
Karkkipäivä

Nimetön vastaus Fuengirolasta

Sain eilen illalla vastauksen sähköpostiini AR Cosmetics Academylta koskien kuvani luvatonta käyttöä koulun nettisivuilla. Kuten torstaina kerroin, on meikkikuvani esillä koulun Kauneusmeikkauskurssin kuvagalleriassa oppilastyönä.

Kirjoitin asiallisen viestin, johon sain sangen häkellyttävän vastauksen koulun anonyymiltä edustajalta. Vastaaja ei siis laittanut nimeään viestin alle, eikä nimeä näkynyt edes lähettäjätiedoissa.

Kirjoitin koululle seuraavanlaisen viestin:

”Moikka!

Kirjoitan Karkkipäivä-kosmetiikkablogia, ja yksi lukijoistani laittoi juuri linkkiä sivuillenne että olette käyttäneet meikkikuvaani osana kuvagalleriaanne.

Kuva nimeltä ”päivämeikkiharjoitus” eli ruskea silmämeikki on otettu blogistani. Saanko tiedustella miksi käytätte koulunne sivuilla toiselta luvatta otettua kuvaa joka ei liity kouluunne millään lailla? Luulisi teillä olevan lähikuvia silmämeikeistä omasta takaakin. Ja kuvagallerian tarkoitus on varmaan kuitenkin esitellä oppilaidenne töitä, ei jonkun bloggaajan. 

Voisitteko poistaa kuvan? Kuulisin myös mielelläni selityksen, miten viitsitte käyttää toisen kuvaa edustamaan koulunne opetusta.

terveisin, Sanni XXX”

ARCosmeticsAcademy_silmameikki

.

Sain hämmentävän ylimieliseen sävyyn kirjoitetun vastauksen. Nimetön vastaaja ilmoittaa heti alkuun ettei ole ”varastanut” minulta mitään kuvia, ja että kaikki sivuilla näkyvät kuvat on kuvattu heillä koulussa ammattivalokuvaajan toimesta. Kirjoittaja lisää, että koska heidän opettajansa on lahjakas ja tunnettu meikkaaja, ei heidän tarvitse käyttää muiden kuvia.

Jos kuvaani kuitenkin on käytetty, niin sen on kirjoittajan mukaan täytynyt tapahtua Facebookissa jonne koulun oppilailla on oikeus lisätä kuvia. Hän jatkaa, ettei kuvissani selvästikään ole copyrightia, kun ne pystyy netistä kopioimaan. (!!) Kirjoittaja lisää, ettei kyseessä tällöin lain mukaan ole rikos tai väärinkäyttö.

Lopuksi hän ilmoittaa, että JOS minua nyt kovasti kuvani käyttö harmittaa, niin hän poistaa sen välittömästi ja korvaa mielipahani koulun opettajan työllä.

!!

Enpä ole ennen törmännyt näin epäammattimaiseen ”asiakaspalveluun”. Kuvani on päivän selvästi koulun nettisivujen kuvagalleriassa, ja kun täysin asiallisesti otan asian tiimoilta yhteyttä, saan nimettömän vastauksen henkilöltä, joka käytännössä kieltää kuvan käytön ja vieläpä väittää, että JOS kuvaa olisi käytetty, se olisi silti laillista.

Tässähän ei nyt edes omalla kohdallani ollut alkujaan kyse mistään maailmanluokan loukkaantumisesta kuvani käyttöön liittyen tai minkään tekijänoikeudellisen korvauksen vaatimisesta, vaan silkka hämmästys röyhkeästä toiminnasta ja kiinnostus saada selvyys miksi näin on toimittu. (Mutta ymmärrän kyllä teitäkin joiden mielestä tekijänoikeuslain rikkominen on vakava asia johon täytyy puuttua.)

Nyt kuitenkin koulun asenne sai minut todella kiukkuiseksi. Kuvaani ei ole edelleenkään poistettu, enkä saanut kirjoittajalta mitään vastausta kun kerroin, että kyllä minulla luonnollisestikin on tekijänoikeus omaan kuvaani ja kysyin, eikö hän katsonut tarpeelliseksi laittaa nimeään viestiinsä.

Edelleenkään, mitkään korvaukset eivät minua kiinnosta, koska itse kuvan ”lainaus” ei siinä mielessä ole minulle iso juttu, mutta asiallista, ammattimaista ja ennenkaikkea pahoittelevaa suhtautumista olisin odottanut..! Oikeasti, todella röyhkeää!

Koululle voi varmaan laittaa palautetta ja kertoa, mitä mieltä tällaisesta toiminnasta on.

Edit. Sain kello 17.12 vastauksen nimensä tällä kertaa sisällyttäneeltä Anne Roseliukselta. Kuvani on nyt poistettu. Se oli kuulema joutunut koulun netti- ja Facebook-sivulle ulkopuolisen sivujentekijän toimesta. Tämä palveluntarjoaja on ottanut joitain kuvia Googlesta. Tämä on minulle annettu selitys.

Roselius myös tahtoi tehdä selväksi, että olin väärinymmärtänyt osan hänen ensimmäisestä viestistään; hänen aikeenaan ei suinkaan ollut korvata minulle aiheutunutta mielipahaa koulun opettajan työllä, vaan vain korvata luvatta otettu kuva galleriassa koulun opettajan kuvalla. Ja tämäkin siis alunperin vain siinä tapauksessa, JOS kuvan käyttö minua kovasti harmittaa. Eihän sen kai pitäisi. Ihme niuhotusta minulta puuttua siihen että kuvani esitetään jonkun vieraan koulun oppilastyönä.

Edit2. Toisen Roseliuksen kirjoittaman vastineen voi käydä lukemassa torstain postauksen kommenttilaatikosta TÄÄLTÄ.

Kommentit (53)

 1. Anna

  Todella epäammattimaista toimintaa koululta.

  Finnfoton sivuilta löytyy tietoa siitä, miten tuollaisiin kuvavarkauksiin kannattaa reagoida (etenkin jos jatkossakin ilmenee samanlaisia ongelmia): http://finnfoto.fi/tyokalut/

  Finnfotoon voi myös ottaa yhteyttä jos haluaa henk.koht. neuvontaa kuvavarkausasioissa.

 2. meow

  Hiljaiseksi vetää.

 3. Heidi

  En voi muuta kuin kompata, että tuo vastaus oli täydellisen luokaton. Pöyristyttävää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.