Karkkipäivä
Karkkipäivä

Neiti Etsivä ja voidepurkin sisällön arvoitus

Tiedättekö, mitä tässä on? No, siinä on mun (juuri uudesta huollosta tulleet) kynnet, mutta myös nokare kosteusvoidetta. Eikä mitä tahansa voidetta, vaan kalleinta vartaloemulsiota mitä työharjoittelupaikastani löytyy. Sen litrahinta on 1177,33€. Whoa.
Työharjoitteluni hauskoja puolia on tuotteiden testaaminen. Enhän voisi myydä tuotetta, jonka koostumuksesta tai vaikutuksista en tiedä mitään! Saan viedä tuotteista pieniä näytteitä kotiin, ja nyt uteliaisuuteni kohdistui tähän järjettömän hintaiseen vartalovoiteeseen. Mitä ihmeitä tämä luksusemulsio voi saada ihossa aikaan?
Koulussa meillä on kosmetiikan kemian tunneilla vertailtu kalliita ja halpoja kosmetiikan tuotteita keskenään. Tehdäänpä sama temppu nyt tälle tutkimuksen kohteena olevalle voiteelle. Otin verrokiksi toisen, litrahinnaltaan 43€ maksavan vartalovoiteen. Koska tuotteiden inci-listat (eli ainesosaluettelot) ovat kilometrin pituisia, käsittelen vain 10 ensimmäistä ainesosaa ja katson mitä muita vaikuttavia aineita incin loppupäässä on. Luettelon 5-6 ensimmäistä ainesosaa kertovat tuotteesta kaiken olennaisen, loppujen pitoisuus on niin pieni ettei niillä ole hoitotehon kannalta mitään merkitystä. Punaisella kirjoitetut ainesosat ovat vaikuttavia aineita. (Vaikuttava = ainesosa, jolla on ihoa pehmentävä tai kosteuttava vaikutus, eikä ole voiteessa pelkästään säilöntäaineena, emulgaattorina, viskositeettia säätelevänä yms aineena.)

Olen kirjoittanut joidenkin ainesosien eteen luvun, joka kertoo miten tehokas pehmentäjä aine on. 1 on tehokkain, 5 heikoin. Pehmentävät aineet ovat ihonhoitotuotteiden tärkeimpiä ainesosia, ja kosteuttavat jäävät (yllättävää kyllä) vasta kakkossijalle.

KALLIS VOIDE
Mitä lupaa tehdä?

Korjaa ihon kimmoisuutta. Ihosta tulee pehmeä, joustava, kiinteytetty. Voide muokkaa vartalon kurvit kohdalleen.

Ainesosat:
AQUA = vesi, toimii liuottimena
(3) HYDROGENATED POLYISOBUTENE = pehmentävä aine, viskositeetinsäätäjä
ALCOHOL = liuotin
GLYCERIN = glyseroli, kosteuttava aine
(1) LIMNATHES ALBA SEED OIL = kasviöljy, pehmentävä aine
(1) HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES = (kookos)triglyseridi, pehmentävä aine
BUTYLENE GLYCOL = kevyesti kosteuttava aine
POLYMETHYL METHACRYLATE = kalvonmuodostaja
(5) PENTAERYTHRITYL TETRAISOSTEARATE = pehmentävä aine, emulgaattori
(4) CETYL ALCOHOL = pehmentävä aine, emulgaattori

Muita incissä näkyviä vaikuttavia aineita; ruistankion siemenöljy, manteliöljy, auringonkukkaöljy (pehmentäviä aineita), kofeiini (”kiinteyttävä”) ja hyaluronihappo (kosteuttava). Nämä aineet ovat kuitenkin niin loppupäässä inciä ettei niillä ole mainittavaa hoitavaa vaikutusta. Laitoin kofeiinin kiinteyttävän vaikutuksen lainausmerkkeihin, sillä Paula Begounin mukaan mikään virallinen tutkimus ei ole tukenut tätä väitettä.
HALPA VOIDE
Mitä lupaa tehdä?

Syväkosteuttaa ihoa ja tekee sen pehmeäksi ja joustavaksi.

Ainesosat:
AQUA = vesi, toimii liuottimena
(1) PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL = aprikoosinsiemenöljy, pehmentävä aine
(1) ALOE BARBADENSIS GEL = aloen lehdistä puristettava mehu, pehmentävä aine
GLYCERIN = glyseroli, kosteuttava aine
(1) CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE = triglyseridi (rasva), pehmentävä aine
(3) OCTYLDODECANOL = pehmentävä aine, liuotin
(5) GLYCERYL STEARATE = pehmentävä aine, pinta-aktiivinen aine ja emulgaattori
AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE / VP COPOLYMER = kalvonmuodostaja
(2) CYCLOPENTASILOXANE = pehmentävä aine
(2) DIMETHICONOL = pehmentävä ja kosteutta sitova aine

Incin loppupää on huomattavasti kallista voidetta lyhyempi ja pitää sisällään vain voiteen säilyvyyteen, tuoksuun ja koostumukseen vaikuttavia aineita. Incin pituus ei kuitenkaan kerro mitään tuotteen laadukkuudesta. Kilometrien pituiset incit johtuvat usein siitä, että kosmetiikkafirmat valmistavat tuotteen eri tehtaista tilatuista ainecocktaileista, jotka vain yhdistetään. Allergioiden ja herkistymisen kannalta monia kymmeniä ainesosia sisältävät incit ovat huonompi juttu kuin lyhyet.


Mitä näistä inceistä voimme nyt sitten tulkita? Näemme, että kalliimmassa voiteessa on tehokkaasti pehmentäviä ainesosia vasta viidennellä ja kuudennella sijalla, kun taas halvemm
assa on jo incin kärkipäässä kolme tehokasta pehmentäjää. Kosteuttavana aineena on kummassakin tuotteessa glyseroli neljännellä sijalla. Kalliimmassa voiteessa on lisäksi hyvin kevyesti kosteuttavaa butyleeniglykolia seitsemännellä sijalla. Asiaan perehtymätönkin voi tämän tiedon perusteella päätellä, että halvempi voide on näistä kahdesta tehokkaampi pehmentäjä ja sopii erityisen kuivalle iholle.


Entäpä väitteet ”kurvien muokkauksesta”? Mitkä aineet kalliissa voiteessa kiinteyttävät ihoa? Kahdeksannella sijalla näemme kalvonmuodostajan (acrylate), joka itse asiassa on ainoa aine joka tässä voiteessa ”kiinteyttää”, jos jo aiemmin mainittu kofeiini jätetään omaan arvoonsa. Miten homma sitten toimii? Akrylaatti kuuluu muovisiin kalvonmuodostajiin. Kun muoviset kalvonmuodostajat polymeroituvat, ne kutistuvat ja muodostavat iholle ”kiristävän” kalvon ja saavat näin aikaan ihon hetkellisen kiinteytymisen.


Myös halvassa voiteessa on kalvonmuodostaja-aine (copolymer) kahdeksannella sijalla. Voimme päätellä, että myös tässä voiteessa on samalla lailla kiinteyttävä vaikutus kuin kalliissa.


Lopputulos: kummatkin voiteet kosteuttavat ja kiinteyttävät samalla lailla, ja lisäksi halpa voide on selkeästi tehokkaammin pehmentävä.

Ja joku maksaa tuosta toisesta voiteesta omaisuuden!! Tällaista on kosmetiikan karu totuus. Purkkien ulkonäkö vaihtelee ja sisältö on enemmän tai vähemmän sama. Toki löytyy myös todella heikosti pehmentäviä ja kosteuttavia halpoja voiteita, mutta niin myös kalliiltakin puolelta. Hinta ei todellakaan kerro mitään tuotteen tehosta. Vasta inci paljastaa mistä oikeasti maksat.


Ja mitkä olivat nämä tarkastelun kohteena olevat voiteet? Da-da-daa.. :

Diorin Capture Totale Haute Nutrition Firming Body Concentrate, 150ml, 176,60€

A-Brandin Aloe Vera Body Cream, 230ml, 9,90€Mitäs sanotte? Maksaisitteko kropparasvasta parisataa euroa? Ja tuliko jollekulle yllätyksenä tämä etsivätyön tulos? Oletteko yleensä taipuvaisia uskomaan ylellisen pakkauksen ja markkinointilauseiden luomiin mielikuviin ja lupauksiin?

Kommentit (24)

 1. Inkivääri

  Voisin tehdä lisääkin näitä incivertailuja kun teksti sai näin hyvän vastaanoton. :) Kiitos vaan kaikille kommenteista! Nämä jutut on munkin mielestä äärimmäisen mielenkiintoisia.

 2. JenniJ

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Pyrin itse nykyään olemaan inci-tietoisempi, joten minäkin lukisin mielelläni lisää vastaavanlaisia juttuja!

 3. Miina

  Hieno postaus, kiitos paljon! :)

  Kiva lukea tällaista järkevää ja kiinnostavaa juttua, jos on oikeastikin hyötyä.

 4. Miia

  En kyllä ostais noin kallista voidetta! Itse olen tyytynyt aina halpisrasvoihin ja olen ollut sitä mieltä, että ovat parempiakin kuin kalliimmat. Nythän tämä tuli vielä oikein selvitettyä. Oikein mielenkiintoinen postaus :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.