Karkkipäivä
Karkkipäivä

Näin on marjat!

Kun tieni juhannuksen jälkeen vei vaelluksen merkeissä Lappiin, päätin lyödä kaksi ”kärpästä” yhdellä iskulla ja hyödyntää tilaisuuden vierailla eräässä kosmeettisesti varsin kiinnostavassa paikassa.

Kuinka moni tietää, että Suomen Torniossa valmistuu arvokkaita marjaöljyjä sellaisille kosmetiikkamerkeille kuin Estee Lauder, Gatineau, REN ja The Body Shop?

Näin on. Esimerkiksi The Body Shopin mansikkatuotteissa on suomalaista mansikansiemenöljyä ja Estee Lauderin anti age –voiteessa suomalaista mustikansiemenöljyä. Made in Finland.

Pieni Aromtech-tehdas Torniossa Pohjois-Suomessa valmistaa huippulaadukkaita öljyjä arktisista marjoista korkeateknologisella hiilidioksidiuuttomenetelmällä. Kokonaiselta nimeltään ’ylikriittinen hillidioksidiuutto’ on vielä kylmäpuristamistakin tehokkaampi menetelmä joka säilyttää öljyissä korkeimman ravintopitoisuuden. Systeemi on myös täysin ekologinen, hilidioksidia käytetään uudestaan eikä menetelmään sisälly kemikaaleja tai kuumennusta.

Kuulin Aromtechista aiemmin kesällä kun kävin hyvinkääläisen Flow Kosmetiikan tehtaalla tekemässä juttua. Flow on yksi Aromtechin asiakkaista. Kiinnostuin välittömästi ja otin yritykseen yhteyttä.

Torniossa paikan päällä minut otti vastaan Aromtechin markkinointipäällikkö Tiina Ulvinen.

Tehtaalla uutetaan öljyjä kymmenestä eri marjasta; mansikka, mustikka, puolukka, lakka, tyrni, mustaherukka, punaherukka, vadelma, karpalo ja arktinen karpalo. Tuotannosta noin kaksi kolmasosaa menee ravintolisiksi ja yksi kolmasosa kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin.

Yrityksen perustivat vuonna 1991 Veli-Markku Korteniemi ja Turun yliopiston elintarvikekemian professori Heikki Kallio. Idea lähti Korteniemen visiosta hyödyntää pohjoisia marjoja ja kasveja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kallio on tutkinut tyrnimarjaa Turun yliopistossa, ja Omega 7 -tyrniöljykapselit olivatkin yrityksen ensimmäinen tuote. Aromtechin Omega 7 –kapseli on pioneerituote ja maailmanlaajuinen markkinajohtaja, niitä on tänä päivänä myynnissä 20 maassa.

 

Lumene oli Aromtechin ensimmäinen kosmetiikka-alan asiakas kun yritys vuonna 2002 lanseerasi kosmetiikkavalmisteita markkinoivan ArctiCare-brändinsä. ArctiCaren tuotevalikoimaan kuuluu marjansiemenöljyjen lisäksi myös kasviuutteita kuten kauraa, turvetta, mesiangervoa ja katajanversoa. Lumene on edelleen tehtaan suurin asiakas. Muita asiakkaita ovat ylempänä mainittujen lisäksi mm. Dermosil, Nuxe, Logona, Aveda, Oriflame, Herbina ja Darphin.

Aromtech työllistää 17 henkilöä. Marjaöljyjä valmistuu tehtaalla vuosittain 15-20 tonnia josta n. 70% menee ulkomaille ja 30% Suomeen. Tuotekehittely pohjautuu aina tieteelliseen tutkimukseen ja tutkimusyhteistyötä tehdään paitsi Turun ja Kuopion yliopistojen myös lukuisten ulkomaisten yhteistyötahojen kanssa.

Marjoista osa hankitaan Suomesta ja osa ulkomailta. Esimerkiksi lakkaa, puolukkaa ja mustikkaa tulee Suomesta ja tyrniä puolestaan Venäjältä ja Himalajan vuoristoseuduilta, missä sillä on ihanteellisimmat kasvuolosuhteet.

Labratesteissä tyrnin pulppiöljyä.

Millainen on sitten marjan tie mättäältä voidepurkkiin tai ravintolisäksi? Välivaiheita ei ole ihan muutama. Kun marja on poimittu, se menee mehupuristamoon. Seuraavana on vuorossa puristusjäännöksen kuivaus, sitten siementen ja hedelmälihan erotus. Tässä vaiheessa marja saapuu Aromtechin tehtaalle vastaanottotarkastukseen. Marjaa saapuu kolmessa eri muodossa; siemeninä, ”pulppina” eli hedelmälihana sekä kokonaisena marjana.

Tehtaassa marja jauhetaan ennen uuttamista. Hiilidioksidiuutossa kuivatusta kasviraaka-aineesta saadaan irti rasvaliukoiset aineet. Raaka-aineesta maksimissaan vain n. 10% on öljyä, eli esimerkiksi 10 kilosta mustaherukansiemeniä saadaan n. kilo siemenöljyä. Öljypitoisuudet toki vaihtelevat ja joistain marjoista öljyä saa vielä paljon vähemmän.

Uuton jälkeen öljy menee jälkikäsittelyyn ja seuraavaksi laadunvalvontaan. Tämän jälkeen öljy pakataan ja välivarastoidaan.

Jos öljy on menossa kosmetiikan raaka-aineeksi, se on nyt valmis toimitettavaksi asiakkaalle. Se lähtee siis vaikkapa Lumenen tai Flow Kosmetiikan tehtaalle, jossa se jälleen varastoidaan ennen kuin sekoitetaan voidepohjaan, saippuaan tai muuhun kosmeettiseen valmisteeseen.

Aromtechin tuottamia marjaöljyjä on mm. näissä tuotteissa.

Jos öljy taas on menossa ravintolisäksi, se jatkaa matkaansa vielä ulkomaille kapseloitavaksi ennenkuin palaa Suomeen Aromtechin markkinointi- & jakelukumppanin Valioravinnon tehtaalle Pietarsaareen, jossa niille suoritetaan laadunvarmistus ja loppupakkaaminen.

Ei ole siis ihan nopea polku kasviöljyillä meidän terveys- ja ihonhoitotuotteisiimme. :)

Oli äärimmäisen kiinnostavaa saada tutustua tehtaaseen ja öljyjen prosessointiin. On se vain hassua miten ei ole koskaan tullut ajatelleeksikaan että tokihan Suomesta täytyy löytyä kosmetiikkatehtaiden lisäksi myös kosmetiikan raaka-aineiden tehtaita. Ja meidän oma maamme tarjoaa paljon hyödynnettäviä raaka-aineita! Seuraavan kerran kun sivelette vaikka jotain Body Shopin rasvaa kroppaanne, niin eikö vain olekin hauska ajatella että sen vaikuttava aine saattaa olla peräisin läheiseltä mättäältä? ^_^

Kommentit (45)

 1. zubi

  Kiitos jälleen kerran huippumielenkiintoisesta postauksesta. Nämä esittelyt ovat kertakaikkiaan huippuja, ihan blogisi parhaimmistoa! Tässä avautuu pala ihan uuteen maailmaan, eipä sitä tosiaan tule ajatelleeksi mistä kosmetiikan raaka-aineet ovat peräisin. Tämä yrityshän on vielä Tornion mittakaavassa tärkeä työllistäjäkin, hienoa!

 2. Marikki

  Tämä blogikirjoitus on hyvä esimerkki siitä, miksi luen tätä blogia vaikka en juurikaan meikkaa enkä ole kovin kiinnostunut kosmetiikasta.

  Juuri nämä pintaa syvemmältä -jutut ovat blogisi suola. Vaikka kirjoitat blogiasi vapaaehtoisesti ja saat Indiedaysiltä korvausta, alkoi harmittaa että teet meidän lukijoiden ja kosmetiikkafirmojen iloksi ja hyödyksi ilmaista työtä. Esimerkiksi tämä juttu on sellainen, etten ole mistään lehdestä lukenut samasta aiheesta.

  • Sanni

   alkoi harmittaa että teet meidän lukijoiden ja kosmetiikkafirmojen iloksi ja hyödyksi ilmaista työtä

   Kiitos paljon kommentistasi, Marikki. :) Mutta älä suotta ole harmissasi, en osaa nähdä ilmaisena työnä asioita, joita teen silkasta vilpittömästä innostuksesta ja uteliaisuudesta alaa kohtaan. Vaikka en saakaan jutuista taloudellista hyötyä, pidän itseäni tosi etuoikeutettuna että minulla ylipäänsä on mahdollisuus päästä kurkistamaan alan ”verhojen taakse”. Jo se itsessään on palkitsevaa. :)

 3. Minni

  Kiitokset todella mielenkiintosesta postauksesta! Tosi kiva lukea tälläisistäkin kosmetiikan osa-alueista, joita ei ole edes osannut ajatella. Upeaa että samalla tuot esille myös kotimaisia yrityksiä. :) Sun blogi on yks mun ehdottomista suosikeista, koska sun postaukset on aina laadukkaita ja mielenkiintosia :) Kiitos siitä!

 4. Bemu

  ”…Esim. Lumenen Cloudberry Escellength -ripsivärin on tutkimuksissa havaittu hoitavan ripsiä niin, että kuukauden käytön jälkeen ripsien tuuheus ja pituus ovat lisääntyneet…”
  Lehtiartikkelissa tuosta ko. tehtaasta. Minulla muuten menee ripsiväri vaihtoon ;D
  Loistava postaus Sanni. En olisi kyseiseen artikkeliin kiinnittänyt huomiota jos en olisi lukenut tätä!!

  • Sanni

   Oliko se se Yhteishyvän Lumene-artikkeli? Mäkin bongasin sen pari päivää sitten ja ajattelin että olipa hassu sattuma, Aromtech mainitaan täällä juuri kun olin tehnyt siitä jutun. :)

   • Bemu

    Oli Yhteishyvän Lumene-artikkeli :)

 5. Noora

  Heips! Tää juttu ei nyt liity postaukseen millään lailla, pahoittelut :D Muttamutta, sattuisko sulla olemaan kokemuksia/ootko kuullut Muradista? Tarkemmin vielä tosta Skin perfekting acne and shine controlista? Tunnisteistahan sitä ei löydy, mutta aattelinpa kysäistä. Ite oon ihan tumpelo noiden incien kanssa.. Huono iho vaivaa ja tuo tuote kiinnostaisi. Nyt käytän mineraalimeikkejä, koska en halua että on mitään turhaa tukkimassa huokosia.

  • Sanni

   Hei Noora!
   Valitettavasti Murad on tuttu vain nimenä, yhtään tuotetta en ole kokeillut enkä tiedä heidän tuotteistaan mitään.

 6. Minä vain-81

  Ei taas liity mitenkään postaukseen, mutta onko La Clareen Oliv antioksidanttivoide (sori väärinkirjoitus) puteli muuttanut ulkomuotoaan? Se näyttää oranssilta eikä ole sellainen kuin aiemmissa postauksissasi? minun pitäisi tila sitä ja nyt en tiedä onko samaa?

  • Sanni

   Joo, koko La Clareen Oliv -linja on muuttanut ulkomuotoaan ja saanut uudet pakkaukset. Kävin Ruohonjuuressa kokeilemassa antioksidanttivoidetta uudistuksen jälkeen ja minusta se tuntui ihan samanlaiselta kuin vanhakin, tosin olisi pitänyt parhaimman vertailun aikaansaamiseksi testata ihan kasvoille. Uudistuksen myötä tuohon antioksidanttivoiteeseen vaihtui teksti ”kuivalle iholle”, kun vanha oli kaikille ihotyypeille ja itse asiassa aika kevyen tuntuista.

 7. milipili

  Heh, mun pitäs päästä tonne töihin!

 8. Aurica

  Mahtavaa kun teet tällaisia tietoiskuja ja kiitos myös siitä flow jutusta! (:

 9. NG

  Wow! Hienoa kuulla. Tosin en ole vielä nähnyt Body Shopin purnukoissa mitään mainintaa suomalaisesta marjaöljystä – ei ehkä kuulosta niin eksoottisen houkuttelevalta myyntikikalta kuin sheavoi Ghanasta :-)

  • Sanni

   ei ehkä kuulosta niin eksoottisen houkuttelevalta myyntikikalta kuin sheavoi Ghanasta :-)

   Näin minäkin ajattelin… ;) Tosin TBS:hän taitaa mainita purkeissa erikseen vain yhteisökaupan kautta saaduista raaka-aineista.

 10. eekku

  enpäs kyllä tiennyt tuota ,itsekki olin vasta lomalla lapissa ja kävin myös torniossa

 11. lukija

  Hei! Pakko kysyä, kun en tiiä: kutsutaanko näitä marjasta/kasvista puristettuja ja mm. tuolla tehtaalla valmistettuja öljyjä eteerisiksi öljyiksi? vai jollain muulla nimellä? Kiitos raikkaasta blogistasi!

  • Sanni

   Moi lukija!

   Eteeriset öljyt ovat eri asia kuin marjansiemenöljyt. Eteerisiä öljyjä saadaan kasveista, mutta ymmärrykseni mukaan ei marjoista. Marjaöljyt ja eteeriset öljyt eroavat toisistaan esimerkiksi sillä, että marjaöljyt ovat laimentamattominakin ihan turvallisia iholle, kun taas eteeriset öljyt eivät (lukuunottamatta olikohan laventelia…). Eteerisillä öljyillä on aivan erilaisia hoitavia vaikutuksia ja ominaisuuksia kuin marjaöljyillä (tai muilla ”perus”kasviöljyillä, en hallitse oikein tätä terminologiaa… :P Siis esim vaikka jojobaöljy tai avokadoöljy, ne ovat kasviöljyjä mutta eivät eteerisiä öljyjä). Eteerisiä öljyjä käytetään aromaterapiaan, eli niillä vaikutetaan ”pintaa syvemmälle” moniin eri fyysis-psyykkisiin tiloihin, kun taas ”tavalliset” kasviöljyt hoitavat ihon pintaa –> pehmentävät, kosteuttavat, suojaavat. Eteeriset öljyt eroavat ”perus”öljyistä myös sillä, että ne (tai ainakin osa niistä) imeytyvät verenkiertoon saakka. Näin ollen niillä on myös lääkinnällisiä vaikutuksia. Tavallinen kosmetiikan öljyhän imeytyy vain ihon pintakerrokseen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.