Karkkipäivä
Karkkipäivä

Näin minä syön! Eli kuinka saan farkut taas jalkaan :)

Kuten oli aiemmin puhetta, tammikuu on Karkkipäivässä ravintokuu. (Mutta älkää aihetta kammoksuvat peljästykö, ruokapostauksia tulee muutama viikossa eivätkä ne syrjäytä kosmetiikkapostauksia.)

Moni teistä on toivonut juttua ruokavaliostani ja tarkempaa selostusta siitä mitä itse asiassa syön. Etenkin induktio-vaiheen syömiseen liittyvät vinkit tuntuvat kiinnostavan.

Aamiainen03012013

Aamupala tänään.

Yhden jutun teen nyt heti alkuun selväksi. Olen valinnut syödä vähähiilihydraattisesti, koska se toimii minulla. Mutta en ole mikään karppaukseen hurahtanut, kaikille leivättömyyden ja perunattomuuden ihmemaasta vouhottava ruokasaarnaaja. En sano teille, että kaikkien kannattaisi syödä näin. Olen vain iloinen, että löysin ruokavalion josta minulle tulee hyvä olo niin mieleen kuin kehoon.

Koska monet mieltävät karppauksen pelkäksi painonpudotusohjelmaksi, haluan korostaa, että en yritä laihduttaa. Olen aina ollut normaalipainoinen ja hoikka. Kun siirryin nykyiseen ruokavaliooni kesällä 2011, painoni tippui n. 2-3 kiloa, josta suurin osa taisi olla nestepöhöä. Tämän jälkeen painoni on pysynyt välillä 49-50 kg siitä suuremmin heilahtelematta. Eli karppaus ei suinkaan tarkoita sitä, että paino jatkaa putoamistaan kuukausi kuukaudelta.

En pidä termistä ’karppaus’, koska se tuntuu median raiskaamalta trendi-ilmaisulta. Sanan käyttö saa myös monen asennoitumaan jo valmiiksi negatiivisesti. Pidän enemmän nimistä ’vähähiilihydraattinen tai hiilihydraattitietoinen ruokavalio’. Koska karppaus kuitenkin on lyhyempi sana, käytän välillä teksteissä myös sitä.

Masu2

Vatsa turvoksissa jouluviikon ruokailun jäljiltä, 31.12.2012

Miksi karppaan?

Vastaan kysymykseen kertomalla, mitkä asiat olivat pielessä.

1. Ruokavalioni oli järkyttävän yksipuolinen enkä osannut laittaa muuta ruokaa kuin eineksiä ja keittää pastaa ja riisiä.

2. Vatsani oli käytännössä aina turvoksissa, ja minulla jatkuvasti raskas olo ja mielettömiä ilmavaivoja.

3. Voimallisiin nälkäkohtauksiin liittyvät, verensokerin heittelyn aikaansaamat päänsäryt ja heikotukset olivat päivittäisiä seuralaisiani

Turvotusta ei pidä sekoittaa rasvakertymiin. Vatsasi voi siis näyttää potkupallolta ja tuntua pinkeältä, vaikka rasvaprosenttisi olisi pohjalukemissa.

Tilanne ruokavaliomuutoksen jälkeen:

1. Syön monipuolisesti  ja valmistan lähes kaiken ruoan itse kastikkeista kasvispihveihin.

2. Vatsani on litteä, olo on kevyt eivätkä kaasut jyllää suolistossa.

3. Nälän tunne on erilainen ja tulee hitaasti ilman heikotusta, nälän tuntiessani minulla on aikaa valmistaa ruokaa vaikka kaksi tuntia ilman näännyttävää ”pakkosaadaruokaaNYTHETI!” -tunnetta

id_Masu

Vatsa tänä aamuna, 3.1.2013, induktion kolmas päivä

 

En ihannoi rasvan suurkulutusta, mikä sekin usein yhdistetään karppaukseen, mutta olen huomannut että nautin enemmän rasvaisista herkuista kuten kreikkalaisesta jogurtista ja juustoista kuin sokeri- tai tärkkelyspitoisista ruoista. Ehkä juuri siksikin nykyinen ruokavalioni tuntuu niin paljon tyydyttävämmältä kuin entinen. ”Entisen elämän” sipsi- ja pullamässäyksestä tuli aina huono omatunto ja vähänkään tiheämpi herkuttelu näkyi heti vyötäröllä, mutta nyt kermainen jogurttiannos ja kookosjauhoon leivottu muffinssi voivat kuulua aterioihini vaikka päivittäin ilman että housut alkavat yhtään kiristää. :)

En osaa mitenkään hienosti tai asiantuntevasti selittää vähähiilihydraattisen ruokavalion aikaansaamia muutoksia elimistössä, mutta yritän tiivistää pienen tärkeän pätkän. Elimistön aineenvaihdunnalla on kaksi tilaa, joko rasvaan (lipideihin) tai hiilihydraatteihin (glukoosiin) perustuva. Karppauksessa tähdätään rasva-aineenvaihduntaan, jolloin elimistö käyttää energialähteenä pääsääntöisesti kehon omia rasvavarastoja.

Greens

Kun hiilihydraattiaineenvaihduntainen ihminen syö runsaasti rasvaista ruokaa, hän lihoo. Minun aineenvaihduntani oli matkan aikana vaihtunut takaisin hiilihydraattipohjaiseksi, mutta jatkoin silti tuttujen kermamunakkaiden ja täysrasvajogurttieni syömistä. Tämän seurauksena reiteni kuljettivat kotiin nohevat tuliaiset lisäsenttien muodossa ja vanhat farkut yllättivät ahtaudellaan.

Siksi uusi vuoteni alkaa nyt induktiolla; vaiheella, jonka kävin läpi kesällä 2011 aloittaessani karppauksen. Induktio on tri Robert Atkinsin käyttämä termi, jolla tarkoitetaan erittäin niukkahiilihydraattista, tiukasti rajattua ruokavaliota. Vuorokauden aikana nautitut hiilihydraatit pidetään n. 20 gramman tuntumassa tai alla. Tällä keinolla elimistö ikäänkuin ”pakotetaan” siirtymään rasva-aineenvaihduntaan. Tätä tilaa kutsutaan ketoosiksi.

Alla kahden ensimmäisen induktiopäiväni ateriat. Ateriakokoni on yksi normaalikokoinen lautasellinen, pääaterioilla täysi ja muilla aterioilla vajaa. En noudata kirjaimellisesti Atkinsin induktiota jossa mm. maitotuotteet, pähkinät ja porkkana ovat kiellettyjen listalla. Syön tosin näitä ruoka-aineita vähemmän kuin normaalisti.

Ruokailut1_vk1

Tänään olen syönyt munakas-aamiaiseni lisäksi sinihomejuustolla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä maustetun tonnikalasalaatin, ja illalliseksi teen varmaankin katkarapusalaatin halloum-juustolla. Hyvin salaattivoittoisesti mennään! :)

Koostan induktioruokailuni näin: joka aterialla (vihreitä) vihanneksia ja joku proteiinin lähde. Käytännössä jäävuorisalaattia (suosikkini rapeutensa ja riittoisuutensa vuoksi), parsakaalia, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, kurkkua, kalaa, katkarapuja, kananmunaa, sieniä ja erilaisia juustoja. Lihansyöjillä on helpompaa! :) Näiden lisäksi pieniä määriä pähkinöitä ja värikkäitä vihanneksia kuten tomaattia, porkkanaa ja paprikaa.

Parsakaali

Edellisen induktiovaiheeni aikana söin myös joinain aamuina mantelileipää ja minuuttisämpylää. Aamiaisesimerkkejä; juustoinen sipulimunakas, leikkelelautanen (juustoa, kylmäsavulohta, salaattia), tonnikalavoileipä (mantelileivällä) ja täysrasvajogurtti-raejuustosekoitus vadelmilla ja kookoshiutaleilla (maitotuotteet ja marjat voivat jarruttaa ketoosia osalla). Lihansyöjien aamiaisvaihtoehdot täydentyvät vielä pekonilla, täyslihanakeilla, kinkkuleikkeleillä jne.

Kyllä, induktioviikkojen ateriat voivat tuntua tylsiltä ja yksipuolisilta, etenkin jos on vasta aloittamassa kokeiluja vähähiilihydraattisella tiellä, mutta salaattilautastensa kanssa kärvistelijöille sanon tämän: vaihe on vain kaksi viikkoa*. Kun sen jaksaa, niin normaali-vhh-aterioiden koostaminen tuntuu ihan naurettavan helpolta! ^_^

*) Ellet ole voimakkaasti ylipainoinen ja siirtynyt vhh:lle laihdutusmielessä, silloin induktiota voi jatkaa pidempään.

Kohti kevyttä oloa ja päälle sujahtavia farkkuja, siis! :)

Kommentit (71)

 1. Tiia

  Oho!
  Kerronko nyt minäkin kuvitelleeni sinut lähes supermallin mittoihin. Tosiasiassa olen itse sinua päätä pidempi;)

  Mahtava postaus ja kaikkien asiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Antti Heikkilän sivuihin.

 2. Abigail

  Minäkin olen elänyt luulossa, että olet pitkä nainen (175-180cm)!! Onpas hassua. :D

 3. Lihotuskuuri

  Täällä kanssa yksi pituudestasi hämmentynyt. Luullut pidemmäksi minäkin. Itse oon 170 cm ja paino hyppii siinä 45-49kg yli 50 kilon en vaan pääse. Olenkin tässä uuden työn ja vuoden kunniaksi meinannut jos jaksaisi tehdä jonkun muutoksen elämässä. Syömään säännöllisesti ja ”oikein” ja aloittaa vaikka saliharrastus lihasmassan toivossa. Itsellä se ongelma että kun syön, syön paljon ja sitä mitä tekee mieli. Aamupalaksi voin syödä 3 lautasellista puuroa tai leikkeleitä ja leipiä. Päivällä uppoaa helposti 1,5 rasiaa valmis pinaattilettuja jotka kuorrutettu juustolla,raejuustolla ja puolukka hillolla, töiden jälkeen menee helposti 600g jauhelihakastiketta ja 5 perunaa ja salaattia. Iltapalana puuroa tai salaattia suklaalevykin voi kurkkuun valahtaa.. Pitkin päivää tulee napsittua herkkuja tai kuivattuja hedelmiä kun en raakoina pysty syömään. Kaiki aina miettivät miten syön niin paljon ja silti olen niin hoikka ja sixpackki paistaa vaatteden läpi,silloin kun ei tule tuota raskausmahaefektiä :D. Tätä ihmettelen myös itse. Onkohan mulla jotain matoja :D olis kiva saada painoa yli 50kg mutta tuntuu että se kertyy aina mahaan pömpötykseksi ja ei tasaisesti jokapaikkaan. Ehkä mä liikun töissä kuitenkin niin paljon että kulutan kaiken mitä syön ( fyysisesti ja henkisesti rankkaa hommaa)Ehkä pitää alkaa pitämään kirjaa kaloreista ja varmistaa että menee joka päivä varmasti yli tarpeiden.hmmmm. Vinkkejä lihotuskuurille/massan nostatukselle???

 4. Nanna

  Moi Sanni!
  Itsekin juuri uudelleen joulun jälkeen vhh-ruokavalioon siirtymässä ja ketoosia kohti mennään! :)
  Aloin semmosta kyseleen, että ootkos syöny vielä joskus blogiisikin laittaamaasi Siemennäkkäriä? oon koukuttunu siihen, mutta kärsiiköhän sitä jokapäivä nakertaa näin alkuvaiheessa? Olen yrittäny mennä tosi niukoilla hiilareilla, aika sama ruokavalio kuin sulla itseasiassa! Mulla on nyt viides päivä menossa ja jo nyt näkee vatsan turvotuksen lähteneen. On se onnen tunne ku ei mahassa ahista! :)
  Tsemppiä sinnekin induktiovaiheeseen, vaikka liekkö sitä tarvit, tämähän on helppoa kuin heinänteko ;)

  • Sanni

   Aloin semmosta kyseleen, että ootkos syöny vielä joskus blogiisikin laittaamaasi Siemennäkkäriä?

   Sain näkkärin ohjeen aikoinaan vasta induktiovaiheen lopetettuani, eli en osaa sanoa miten se mahdollisesti jarruttelisi ketoosia…. Tällä hetkellä en sitä itse syö, mutta se johtuu lähinnä siitä että olen äitini luona enkä jaksa tänne ostaa niitä siemenjemmoja mitä mulla on kotona, eli ei ole raaka-aineita näkkärin valmistukseen… :P

   Yhdessä näkkäripellillisessä on hiilareita 24,4 g ja itse saan pellillisestä n. 14 näkkäriä. Näin ollen yhdelle näkkärille jää hiilareita alle 2 g. Eli kuvittelisin sellaisen mahtuvan hyvin induktiopäivänkin hiilareihin. :)

 5. Smettis

  Hyvä Sanni, mahtava postaus esimerkkeineen :) Kerrotko vielä, että mitä voisi syödä lounaaksi työpaikalla (itse teen kuitenkin eväät)? Vai voisiko soveltaa samaa pohjaa kuin päivällisellä/illallisella syödään?

  • Sanni

   Omia työlounasesimerkkejäni:
   1. Tonnikala/lämminsavulohisalaatti (usein vielä keitetyllä kananmunalla)
   2. Karppitortilla runsailla täytteillä (tofua, guacamolea, kasviksia, marinoitua lohta tai sieniä…)
   3. Lohipyörykät/pihvit keitetyillä/höyrytetyillä kasviksilla ja kermaviilikastikkeella (nopeimman mahdollisen kastikkeen saa kun sotkee vain pikkuisen kermaviiliä, sokeroimatonta sinappia ja mustapippuria :))
   4. Hampurilainen mantelileivällä tai Karppis-ruispalalla, täytteenä soijapihvi + muut perustäytteet (tai lihansyöjänä tietty oikea hampparipihvi)
   5. Munapiirakka salaatilla
   6. Wok-vihannekset tofulla ja katkaravulla
   7. Ratatouille-tyyppinen mössö johon heitetty soijasuikaleita tai pieneksi pilkottuja kalapyöryköitä

   Näitähän löytyy…! ^_^

   • Smettis

    Kiitos lukuisista esimerkeistä :)

 6. Kätsy Kissa

  Pystyisimpä tuohon samaan, mutta ajatus siitä, että syömistä pitäisi jotenkin tarkkailla saa minut huonolle tuulelle. Tarvetta kuitenkin olisi ruokavalion muutokselle. T: jokapäivä pömppömaha

  • Sanni

   Syömistä ei onneksi tarvitsekaan tarkkailla induktion jälkeen, kun kaapeissa on vain vähähiilarisia ruoka-aineita niin niistä voi ihan surutta ja grammoja mittailematta valmistaa aterioita. :)

 7. Tiitu

  Minäkin luulin sinua paljon pidemmäksi ja hämmästyin joskus tuota kuvaa, että olitkin noin pikkuinen: http://karkkipaiva.indiedays.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/sites/27/2012/04/Messut_osasto.jpg

  Olen kaksi kertaa kokeillut karppausta, eikä se toiminut minulla. Molemmilla kerroilla lähti ensimmäisen 1-2 viikon aikana 1-2 kiloa ja sitä seuraavan 1-2 kk:n aikana ei enää mitään. Eka kerralla olin ehkä liian lepsu enkä tajunnut, että esim. herneitä ei saisi syödä. Toisella kerralla olin supertiukka ja aloin pian olla ihan todella väsynyt. Olo parani heti, kun aloin syömään ”normaalisti”.

  Moni voi tietty olla sitä mieltä, että kyllä karppaus toimii kaikilla ja tein jotain väärin, esim. että rasvaa pitäisi saada näin ja näin monta grammaa päivässä ja proteiineja näin ja näin monta grammaa, mutta menisi liian hankalaksi minulle.

 8. Nelli

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Pakko kysyä, aiheuttaako tuo sinun ruokavalio ummetusta vai toimiiko kaikki normaalisti (päivittäin)? :)

  • Sanni

   Ihan alussa silloin 1,5 vuotta sitten aiheutti, koska elimistölle tuli tietty shokkina kun päivittäiset pastat ja leipävuoret jäi pois. Mutta ummetusta kesti vain muutamia päiviä eikä sen jälkeen ole ollut mitään ongelmia. Mikäli ummetusta ilmenee, kannattaa sekoittaa pellavansiemeniä vesi- tai smoothielasilliseen, itsekin olen nyt tehnyt niin ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä vaikka hommat pelaakin :)

 9. Nelli

  Kiitos vastauksesta :) Ihan nolotti kysyä vaikkakin niin luonnollinen asia kyseessä. Postaus todella motivoi kokeilemaan tätä ruokavaliota.

 10. Titina

  Itse jätin kanssa taakse turvonneen mahan kun poistin vehnäjauhon elämästäni. Paras ratkaisu pitkään aikaan, myös sokeria hiukan välttelen ainakin pidän määrät pieninä. Tosin motivaatio tuli helposti kun aloin saamaan pahoja oireita, allergiatesti näytti kuitenkin negatiivista.
  Todella mukava kuulla noista resepteistä ja mielellä niitä lisää luen. Meillä kaikki ruoka tehdään itse, ei mitään eineksiä. Kuka haluaa edes syödä niitä kun on kerran kokeillut itse, niin paljon paremman makuisia. Meillä on kaikki gluteenittomana ja tällä on parannettu lapseni ihosairaus, johon lääkärit antoivat vain lääkerasvoja. Ruokavaliolla aiheutetaan sairauksia, joten oikeanlaisella ruokavaliolla niitä myös parannetaan. Valoisaa vuotta 2013…

 11. Tyttö

  Kivaa luettavaa, paljon asiaa ja hyviä vinkkejä myös kaikille ei-karppaajille! Asiaakin kuitenkin oli. Uskon että tätä blogia lukee paljon aikuisuuden kynnyksellä tai sen juuri ylittäneitä ihmisiä ja turvotus/ilmavaivat ovat varmasti monelle tuttuja ilmiöitä. Haluaisin näin jutun tunnelmaa pilaamatta muistuttaa siitä, että samojen oireiden taustalla voi olla myös sinänsä yksinkertaisesti hoidettavia sairauksia, kuten keliakia tai laktoosi-intoleranssi (ja toki myös hankalampia ongelmia). Ainakin ensimmäisen oireet luultavasti karppauksen myötä katoavat/vähentyvät. Kannattaa uhrata hetki elämästä lääkärin vastaanotolla piipahtamiseen, jossa yksillä labroilla saa monet yleiset syyt poissuljettua – josko maha sallisikin esim. tiettyjen viljojen käytön ilman että olo on kuin ilmapallolla?

 12. Lilli

  En voi kun kiittää todella paljon näistä terveellinen ruokavalio -aiheisista postauksista, inspiroivat minua aivan älyttömästi! Juuri vetäsin kurkustani alas linkittämäsi minuuttisämpylän, siis kerrankin tämä leivänhimoinen sai leipää jossa enemmän protskua kuin hiilareita!! Tosin kaloreidensa puolesta ei kehtaa vetää yhtäpaljon päivässä kuin pahimpina aikoina olen leipää syönyt.

  Olin vhh-ruokavaliolla muutama vuosi sitten vain 3kk, lisäsin liikuntaa ja laihduin 8kg! Olen siis ylipainoinen, vieläkin, ja laihdutus/terveellinen elämäntapa -yritykset menevät yleensä puihin huonon itsekurin takia. Nyt kuitenkin, näin uuden vuoden ja esim. sinun blogisi innoittamana, haluan taas yrittää muuttaa ruokavalioni ja elämäntapani pysyvästi, tuntea kehoni terveemmäksi ja kauniimmaksi ja olen niin täynnä energiaa tästä!

  KIITOS :).

 13. Tipitii

  Jes, täällä kans mennään kohti ketoosia! :) Siksi näitä juttuja on kiva lukea. Minulla hiilarien vähennys ja ”karppausruokavalio” tekevät olosta pirteämmän, kevyemmän ja kaikin puolin hyvän. Mahani oikuttelee heti kun syön esim. perunaa, juurikin eilen sain sen taas todeta koulussa heti syönnin jälkeen :(

  Mutta tuo sana karppaus… voi elämän karut kävyt, kun siitä on tehty niin kamala kuolemansynti! Ja multa saattaa tulla esim. sisko kysymään ihan pokkana, että vieläkö olen sillä ”kamalalla Atkinsin dieetillä, joka tappaa”… Niin, mikä liene elämän tarkoitus sitten loppupeleissä? :D Aika syvällistä on tämä henkensä riskeeraus tällä ruokavaliolla :D:D:D:D

  Eli itse haluan painoa alas, turvotusta pois ja syödä hyvää ruokaa mistä minun kroppani pitää. Haluan syödä hyvänmakuista ruokaa ja nauttia siitä, ilman että minun pitää miettiä onko siinä nyt liikaa rasvaa.

  Tsemppiä kaikille, jotka pohtivat uskaltaako kokeilla! Suosittelen, ja mielellään enemmän kuin sen pari viikkoa. Tämä kun on elämätapa, ei pikadieetti. :)

  • Tiia

   Pakko vielä(kin) kommentoida, kun tuo on niin tyypillistä… Atkins-> kuoli ite! = hengenvaarallinen dieetti!!! Ihan kuin Atkins olisi väittänyt tekevänsä ihmisistä kuolemattomia (fyi Atkins itse liukastui Manhattanin kadulla, New Yorkin ison lumimyrskyn jälkeen. Löi päänsä ja kuoli kallonmurtumaan. Herra oli tuolloin yli seitsemänkymppinen ja työmatkalla)

   Itse en ole kenellekään / minnekään huudellut mitä syön ja miten.

 14. Jta

  Mukavaa, että joku muukin karttaa karppaus määritelmää.

  Olen uinut ruokavalioden viidakossa 8 vuotta ja vihdoin löytänyt itselleni sopivan muodon vähähiilihydraattisesta perheestä. ”Peruskarppaamisesta” olen siirtynyt hitaisiin hiilihydraatteihin, johon kuuluu mm. se, että maitotuotteet jätetään lähes kokonaan pois. Vain raejuusto kuuluu jokapäiväiseen ruokavalioon, sekä kermaa ja hapanmaitotuotteita harvakseltaan. Yksi helpotus on ollut proteiinipirtelö, kun minulle kiire aamuina aamupala meinaa jäädä välistä. Sun Warriorin luomuriisiproteiini on mainio, joka sopii myös vegaaneille. Itselläni on vielä 16 kg painon pudotusta edessä.

  Itselläni lääkäri ei todennut laktoosi-intoleranssia eikä keliakiaa, vaikka molemmista tulee oireita. Lisäksi peruna on tooodella paha. Ruoka on ollut lääkkeeni, jolla on parannettu vaikka mitä. :)

 15. Arlene

  Heei, vähän nyt aiheeseen liittymätön kysymys, mut miten kynnet voi? Tekikö reissaaminen loppujen lopuksi ihmeitä kynsien kunnolle? Ainakin tuossa litteä maha-kuvassa näyttävät todella hyvältä :)

  • Sanni

   Kynnet voivat jälleen suhteellisen huonosti.:( Heti kun siirryin Kreikan lämmöstä pikkuhiljaa kohti länteä ja viileämpiä säitä, kynsien kunto rapistui. Ilmankosteudella on siis asian kanssa erittäin paljon tekemistä. Samoin biotiinitablettini loppuivat reissun keskivaiheilla, ja sekin saattoi tietysti vaikuttaa. Nyt olen taas biotiinikuurilla ja odottelen josko kynnet yhtään elpyisivät. Lyhyet ne ainakin on (mun standardien mukaan :P).

   • pualu

    Oon huomannu ite, että liikunnalla näyttäisi olevan iso merkitys kynsien kunnolle. Kynnet muuttuu vahvoiksi, kun harrastan jotain rankahkoa liikuntaa (salitreeni tms), mutta jos lopetan, niin kuukauden parin päästä alkaa lohkeilu ja haurastuminen. Taidanpa tästä lähteä jumppaamaan. ->

 16. Katja

  Tuo vhh-ruokavalio kuulostaa kyllä hyvältä ja näyttää sopivan sinulle. Noita aterioita katsoessani tuli kuitenkin mieleen, että toimiiko tuota noudattaessa maha kuitenkin hyvin? Koska lievä karppaus yleensä saa aikaan ummetuksen, niin mietinkin, että miten saat sen estettyä noudattamalla kuitenkin vhh-ruokavaliota?

  Itsekin haluaisin tuota kokeilla, mutta olen vaan kerta kaikkiaan liian koukussa suklaaseen ja yleensäkin sokeriin. Etkö himoitse niitä lainkaan tuon ruokavalion aikana?

  • Sanni

   toimiiko tuota noudattaessa maha kuitenkin hyvin? Koska lievä karppaus yleensä saa aikaan ummetuksen, niin mietinkin, että miten saat sen estettyä noudattamalla kuitenkin vhh-ruokavaliota?

   Riittävä kuidun saanti pitää suolen toiminnassa, ja itse saan tarpeeksi kuitua kasviksista ja etenkin siemenistä.

   Ummetus on käsittääkseni yleistä monilla karppauksen alussa, mutta helpottaa kyllä nopeasti kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon. Itselläni ei ole ollut ongelmia sen ihka-ensimmäisen viikon jälkeen. Silloin join päivittäin lasin vettä johon oli liotettu pellavansiemeniä, tehokas ”kuitu-shot” jos suoli niskoittelee.

   Etkö himoitse niitä lainkaan tuon ruokavalion aikana?

   Vähähiilihydraattisen ruokavalion ”nerokkuus” piileekin juuri siinä, että se poistaa nuo koukutukset. Näin on! Kun elimistösi tottuu pois sokerista ja muista nopeista hiilihydraateista, huomaat ettei se enää himoitse niiden perään. Sokeriin tulee riippuvaiseksi, sitähän nuo ”himotukset” ovat. Kun riippuvuus katkeaa, et vain yksinkertaisesti enää kaipaa makeita herkkuja.

   Itse en koskaan ole karkkiin tai suklaaseen niin koukussa ollutkaan, mutta leivonnaisista luopuminen tuntui aluksi hirveältä. Sitten tajusin että kakkuja, piirakoita ja muffinsseja voi leipoa karpistikin, mutta suurin osa leipomuksistani jää pakkaseen koska mitään makeita herkkuja ei vain enää tee mieli niin paljon kuin ennen. Saatan yhtenä päivänä haluta syödä kaksi kookosmuffinssia, ja sitten unohdankin ne kuukaudeksi.

   Ainoa ”karkki” mitä syön on vähintään 70% tumma suklaa. Siinä makunautinnon tuo kaakao, ei sokeri. :) Mutta tätäkään herkkua ei tee mieli kuin ehkä kerran kuussa. ^_^

 17. kyselijä

  Olen 15 v. Painan n.52.5 kg ja olen n. 165 cm pitkä. Miun mielestä miulla on pömppävatsa ja haluaisin sen saada pois. Miten tämä onnistuisi?

 18. dohuru

  MtcqE1 eykxtxwoyzby, [url=http://oupxjzbckrzu.com/]oupxjzbckrzu[/url], [link=http://svwxqwlgllxi.com/]svwxqwlgllxi[/link], http://hxttccxsxmar.com/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.