Muovinen juomapullo vaihtoon?

Muovit ja niiden ympäristövaikutukset ovat monia askarruttava aihe. Mutta muoveihin liittyy myös toinen suoraan terveyteemme liittyvä seikka, jonka myönnän itse käytännössä jättäneeni kokonaan huomiotta: muovikemikaalien sisältämät hormonihäiritsijät. Olen ollut niistä tietoinen, mutta pakko myöntää, että en ole jaksanut ajatella niitä sen syvemmin omassa arkielämässä.

muoviton juomapullo

Sain pitkästä aikaa pienen muistutuksen aiheesta, kun minulle lähetettiin testattavaksi – –  terveellisempiä juomapulloja. Kyllä, kauneusbloggaaja saa välillä sellaisiakin pr-lähetyksiä, jotka eivät liity kosmetiikkaan. Pullot kuitenkin liittyvät löyhästi teemoihin joista kirjoitan, kuten terveys ja kemikaalikuorman vähentäminen (luonnonkosmetiikan kautta).

Miten näitä nyt testaisi..? Katselin pulloja. Toinen valmistettu lasista, toinen ruostumattomasta teräksestä. Kyllä niistä varmaan vesi maistuu ihan samalta kuin siitä kuluneesta vissypullosta jota kannan aina mukanani. Taas sysäsin mielestäni perusteen niiden takana: ne pahat muovikemikaalit.

Pullot seisoivat viikon toimettomina lattialla keittiön pöydän alla. Jep, joskus pöydän alunenkin toimii testituotteiden säilytyspaikkana… Ne muistuttivat olemassaolostaan osuessaan aika ajoin jalkoihini ja vieriessään kolisten ympäriinsä. Eräänä päivänä vihdoin googlasin ”muovikemikaalit juomapulloissa”.

Muutaman artikkelin luettuani minulla oli kutakuinkin tällainen tiivistelmä päässäni: hormonihäiritsijöinä pidettyjä ftalaatteja ja BPA:ta eli bisfenoli-A:ta ei käytetä virvokejuomapullojen (PET-muovia) tai treenijuomapullojen (PE-HD tai PE-LD-muovia) muoveissa. Nämä ovat niitä juomapulloja joita itse käytän eniten. Saksalaistutkimuksen mukaan PET-muovistakin kuitenkin liukenee jonkin verran estrogeeniä matkivia aineita.

lasinen juomapullo

Oli tavallisten virvoke- tai treenijuomapullojen ksenoestrogeeniriski merkittävä tai ei, kysyntä muovittomille juomapulloille on kasvanut viime vuosina koko ajan, meidän kosmetiikkamyymäläänkin tuli sellaisia vuosia sitten. Jo tuolloin mieleeni iskostui, että olisi fiksumpaa vaihtaa lasiseen tai teräksiseen juomapulloon. Minulle lähetetyt vaihtoehtopullot ovat nekin tulleet Ruohonjuuren valikoimaan nimenomaan asiakkaiden toiveesta; pullojen perään oli kyselty niin paljon, että Ruohonjuuri pyysi lopulta Nordic Health Systemsiä alkamaan tuoda niitä maahan. Tässä muuten aika hyvä konkreettinen esimerkki siitä, kuinka asiakastoiveilla ja -palautteella todellakin on merkitystä. Jos jotain haluaa valikoimaan, kannattaa oikeasti sanoa siitä kauppiaalle eikä jäädä ääneti harmittelemaan päänsä sisällä.

Pullojen kaatuiltua keittiön pöydän alla tarpeeksi kauan otin ne lopulta käyttöön. Miksipä en ottaisi..? Kai sitä voi pelata varman päälle..? Ja onhan tällainen pullo nyt kivemman näköinen pöydällä kuin Pirkan kivennäisvesipullo (jota olen tähän saakka aina täyttänyt uudelleen, pidän vesipulloa koko ajan näkyvillä että muistan juoda tarpeeksi). Nämä ovat myös käytännöllisemmän muotoisia mukanakannettaviksi.

Juomapullo teräksestä

Päivän kysymys ja suuri uteliaisuuden aiheeni kuuluu:

Kuinka moni teistä huomioi muoviastioiden kemikaaleja?

Onko moni vaihtanut juomapullonsa tai keittiön muoviastioita muovittomiin vaihtoehtoihin?

NHS:n teräksiset ja lasiset juomapullot ovat Ruohonjuurissa toukokuun loppuun saakka tarjouksessa: lasipullo 15,95€ (norm. 17,95€) ja teräspullo 17,95€ (norm. 21,95€).

Kommentit (31)
 1. Olen itsekin viime aikoina katsellut lasi- ja teräspulloja ”sillä silmällä”, kun jatkuva uusien muovisten vesipullojen ostaminen on ruvennut tuntumaan sangen epäekologiselta touhulta. En siis ilkeä käyttää samaa muovipulloa paria viikkoa pidempään luettuani, että ne ovat varsinaisia bakteeripesäkkeitä…

  Nyt pohdin ainoastaan sitä, pystyykö kumpaakaan kestävämmistä vaihtoehdoista – lasista tai teräksistä – pesemään tiskikoneessa? Jos ei, onko suuaukko niin suuri, että käsinpesu onnistuu?

  1. Nyt pohdin ainoastaan sitä, pystyykö kumpaakaan kestävämmistä vaihtoehdoista – lasista tai teräksistä – pesemään tiskikoneessa?

   Lasisen voi pestä tiskikoneessa, teräksinen on käsinpestävä. Suuaukko kummassakin mahdollistaa käsinpesun (suuaukot näkyvät postauksen kuvissa), mikäli tarkoitit mahtuuko sinne tiskiharja helposti sisään. Käsi ei mahdu sisään :)

 2. Minulla on lasinen juomapullo. Siinä voi ottaa mukaan vaikka teetä. Ei tulisi mieleenkään laittaa muovipulloon kuumaa vettä. Pullossa on myös iso suuaukko, joten sen saa koneessa puhtaaksi. Pullo on niin tukeva, ettei kaatuile koko ajan. Oli kallis, mutta ei ole todellakaan harmittanut.

  Meidän ainoat muoviastiat on pakasterasioita ja vain lettupannu (käytetään harvoin) on teflonia tms. Vedensuodatuskannu on muovia ja olen aika ajoin miettinyt sen turvallisuutta. Varmaankin vaihdan sen jonain päivänä sellaiseen, josta varmasti tiedän, mitä materiaalia se on.

  Ei jaksa koko ajan tutkia ja murehtia, kun kaikilta myrkyiltä yms. ei voi kuitenkaan välttyä. Ja uusia löydetään jatkuvasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *