Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mun eka kosmetiikan ärsytysreaktio

Heh, tässä aika odottamaton raportin aihe ja ehkä ihan turhakin (”No so what, monilla muilla iho oireilee kaiken aikaa”), mutta kun tällainen tapahtuu ensimmäistä kertaa koskaan niin täytyyhän siitä nyt kirjoittaa omaan kosmetiikka-aiheiseen blogiin. :)

Kuten otsikosta näkee, sain ensimmäistä kertaa ärsytysreaktion kosmetiikkatuotteesta. Ihoni on yhtä omituista vuotta lukuunottamatta (tämä oli lukion kolmannella mutta se olisi jo oman postauksensa aihe, vuosi päättyi Roaccutan-kuuriin) ollut aina helppo ja herkästi reagoivan vastakohta, sille ovat sopineet mitkä voiteet ja putsarit tahansa ja ainoastaan meikkituotteet ovat välillä aiheuttaneet vähemmän mieleisiä oireita kuten epäpuhtauksia.

HavlikApoteka_CeskyKrem_IMG_9631

Aloitin tällä viikolla Tshekistä ostamani Havlik Apoteka -luonnonkosmetiikkatuotteiden testauksen, ja voide nimeltään Cesky Krem on nyt kolmena iltana peräjälkeen saanut ihoni ärtymään.

Kun laitoin välillä toista voidetta, iho ei reagoinut, joten reaktion täytyy johtua Cesky Kremistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heti voiteen levityksen jälkeen kasvojeni vasenta puolta alkoi kihelmöidä. Muutamaan kohtaan nousi paukama ja iho ympärillä alkoi punoittaa. (Kuvat ovat vähän ylivalottuneita, en saanut oireita ikuistettua yhtä ”pahana” miltä ne näyttivät livenä.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutaman minuutin kuluttua yksi paukamista laajeni melkein sentin levyiseksi, vähän hyttysenpistoa muistuttavaksi patiksi jota kutitti vietävästi. Patin koko ei tule kuvassa esiin mutta se oli aika iso, turvonnut alue jatkui laajemmalla ihon alla. Reaktio on toistunut voimakkaampana seuraavien kokeilukertojen myötä.

Aamulla paukama on kadonnut.

Monet iho-oireet, joita helposti pidetään allergisena reaktiona, ovat muuten ärsytysreaktioita, eivät allergiaa. Minun kohdallani kyse on mitä ilmeisimmin ärsytysreaktiosta. Kosmetiikan aiheuttaman ärsytys- ja allergiareaktion erottaa niiden alkamisajasta; allerginen reaktio on yleensä viivästynyttä ihokosketusallergiaa ja ilmenee 1-4 päivän viiveellä. Ärsytysreaktio taas näkyy iholla välittömästi sen jälkeen kun tuotetta on laittanut iholle. Usein ärsytysoire myös helpottaa kun tuotteen pesee pois, allergisessa reaktiossa oireet saattavat pysyä iholla pitkään ja vaatia hoitoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joku muu ehkä huolestuisi tai olisi vähintään harmissaan kun muuten hyvä voide aiheuttaa tällaista, minä taas pidän tätä hurjan kiinnostavana :)

Mikähän kumma tässä voiteessa aiheuttaa reaktion? Olen käyttänyt vuosien saatossa, etenkin blogivuosien aikana kymmeniä ja kymmeniä erityyppisiä voiteita niin normi- kuin luonnonkosmetiikan puolelta ja voisin kuvitella ihoni altistuneen kaikille mahdollisille kemikaalikombinaatioille. (Luonnonkosmetiikan ainesosatkin muuten ovat kemikaaleja, välillä näkee jonkun puhuvan kemikaaleista kuin ne liittyisivät vain synteettiseen kosmetiikkaan mutta kyllä kasviuutekin on kemikaali siinä missä syklopentasiloksaani).

Tuntumaltaan Cesky Krem muistuttaa hyvin paljon Dr. Hauschkan Melissa-voidetta, ja siinä onkin sitruunamelissaa. En bongaa voiteen incistä mitään sellaisia ainesosia jotka ainakaan näin suoralta kädeltä vaikuttaisivat tuntemattomilta ja iholleni uusilta.

Havlik Apotekan sivuilla tuotetiedot lukevat vain tshekiksi, ja käännyin Google Translaten puoleen saadakseni lisätietoa tuotteesta:

HavlikApoteka_kaannos

”Ainekset ostimme tuntemattomalta kasviparantajalta”…? Mmm, okei… :D Mitähän lie parantaja sekoitukseensa laittanut? ^_^

HavlikApoteka_CeskyKrem_kaannos2

Nojoo, Google-kääntäjää voi lähinnä käyttää viihdetarkoituksiin, se tiedetään. :)

.

En usko että reaktion aiheuttaja selviää, mutta teki mieli kirjoittaa tästä kokemuksesta kun se osoittaa, että on olemassa ainesosia, joista näköjään minunkin ”kaiken kestävä” ihoni ärtyy.

Muut Havlik Apotekan tuotteet eivät ole aiheuttaneet oireita.

*

Heitetäänpä loppuun kysymys, kuinka moni Karkkipäivän lukijoista on (selvitetysti) allerginen jollekin kosmetiikan ainesosalle?

*

P.S. Aiheeseen mitenkään liittymätön tiedote mutta laitan sen nyt tähän kun en viitsi erillistä postausta tehdä näin lyhyestä vaikkakin superkivasta uutisesta: Biodelly Shop on tällä viikolla avannut ovensa Turussa osoitteessa Rauhankatu 10. :)

Avajaisten kunniaksi Biodelly tarjoaa kaikki normaalihintaiset tuotteet -15%, tarjous on voimassa niin myymälässä kuin verkkokaupassakin sunnuntaihin 21.8. saakka. Verkkokaupassa edun saa koodilla BEAUTYSHOP.

Kommentit (100)

 1. Kaitlin

  Mulla tulee salisyylihaposta sellasia isoja vesikellomaisia ”finnejä” joista sitten ”räjähtäessään” tulee about teelusikallinen veristä mönjää ulos, jotka jättävät vielä hurjan kuopan jälkeensä joiden paraneminen kestää ikuisuuden :/

  (anteeksi ällö kuvaus :)

  • Sanni

   sellasia isoja vesikellomaisia ”finnejä” joista sitten ”räjähtäessään” tulee about teelusikallinen veristä mönjää ulos, jotka jättävät vielä hurjan kuopan jälkeensä joiden paraneminen kestää ikuisuuden :/

   Uaarghh… :/

 2. Ruska

  Tätä kommenttia sinun ei tarvitse julkaista, koska tarkoitukseni ei ole piilomainostaa kenenkään blogissa.

  Herkkäihoisena ja sitä kautta kosmetiikan sisältämiin ainesosiin perehtyneenä toteutin haaveeni ja perustin oman kosmetiikkaverkkokaupan herkkäihoisille ja hajusteyliherkille. Hellimmin.fi on minulle tärkeä saavutus ja olen siitä erityisen ylpeä. Toivon, että siitä olisi apua muillekin herkkiksille.

  Käy ihmeessä vilkaisemassa kauppaani. Uskoisin, että sinä ainakin arvostat vaivannäköäni ”suomentaa” kaikkien myymieni tuotteiden inci-listat :)

  • Sanni

   Julkaisin kuitenkin :) Ja tsekkaan sivusi myöhemmin :)

   Edit. Tsekattu :) Heti tule palautetta mieleen: etusivulla lukee ”Tuotteet ilman minkäänlaista ominaistuoksua on merkitty ”täysin tuoksuton”- leimalla”, mutta jos saa ehdottaa, niin ehkäpä sanamuoto ’minkäänlaista hajustetta’ sopisi tuohon paremmin kuin ’ominaistuoksua’, sillä eiväthän ihmiset ole allergisia ominaistuoksulle vaan hajustekemikaaleille. ;) Täysin hajusteettomassakin tuotteessa on useimmiten jonkinlainen raaka-aineiden luoma ominaistuoksu.

   Ja toinen palaute; esim. L’Orealin silmämeikinpoistoaineessa, jota kaupastasi löytyy, on tänä vuonna paljon puhututtanutta polyaminoproyl biguanide -ainesosaa joka on ollut kielletty kosmetiikassa vuoden 2015 alusta lähtien. Se on EU:n lainsäädännössä vaaraominaisuusluokitukseltaan kategoriassa 2, ”Epäillään aiheuttavan syöpää”. Tuli vain mieleen, että jos mieluiten tarjoat verkkokaupassasi erityisen hellävaraisia tuotteita, niin tuota polyaminopropyl biguanidea sisältävät tuotteet voisi olla hyvä jättää pois valikoimasta.

   terkuin Kriittinen Kosmetiikkakuluttaja ;)

   • Ruska

    Kiitos Sanni! Arvostan isosti sitä, että ehdit käydä katsomassa verkkokauppaa :)

    Täysin tuoksuton- leima on kehitetty hajusteyliherkille ja sisäilmasta sairastuneille, jotka eivät halua kosmetiikkaansa minkäänlaista tuoksua. Olen siis käynyt jokaisen tuotteen yksitellen läpi ja merkinnyt erikseen ne, joissa ei ole minkäänlaista ominaistuoksua. Kuten sanoit, hajustamattomassakin tuotteessa voi olla ainesosien ominaistuoksu ”fragrance free”-merkinnästä huolimatta, jolloin se ei sovellu niille, jotka sairastuvat tuoksuista eli ovat nimenomaan allergisia ominaistuoksulle. Hajusteyliherkät ja sisäilmasta sairastuneet ovat minulle ryhmä kuluttajia, joita ei vielä olla huomioitu, eikä esimerkiksi kosmetiikan verkko-ostamista ole tällä tavalla ennen mahdollistettu. Kaupassa purkkien avaaminen ja haisteleminen on vähintääkin paheksuttavaa ja palvelua on vaikea hakea kosmetiikkaosastoilta, koska tuoksujen vuoksi siellä on mahdotonta asioida. Hajustekemikaalit eivät omasta mielestäni sovi kenellekään, mutta niiden käyttö on jokaisen oma päätös. Sairaus tai tuoksuista sairastuminen ei ole oma valinta.

    Ja kiitos! Touhutessani verkkokaupan perustamisen ja tuotevalikoiman kanssa en yksinkertaisesti muistanut tätä ainesosaa vaikka olen siitä useamman jutun lukenut, eikä kukaan asikkaista ollut vielä maininnut asiasta. Otan kriittisen kosmetiikkakuluttajan kommentin tosissani ja poistan tuotevalikoimastani polyaminopropyl biguanidea sisältävät tuotteet turvallisuuden vuoksi. Haluan kuitenkin toimia jatkossakin niin, että tuotevalikoima perustuu tuotteitani tarvitsevien toiveisiin ja tarpeisiin, eikä pelkästään omaan harkintakykyyni, joka näköjään voi pettää ;)

    • Sanni

     hajustamattomassakin tuotteessa voi olla ainesosien ominaistuoksu ”fragrance free”-merkinnästä huolimatta, jolloin se ei sovellu niille, jotka sairastuvat tuoksuista eli ovat nimenomaan allergisia ominaistuoksulle.

     Ok, loogistahan tuokin nyt kun asian ”avaa”. Jotenkin olen vain mieltänyt tuoksuallergian nimenomaan hajustekemikaaliallergiaksi, mutta tietoni asiassa ovat epäilemättä hyvinkin vajaat. Olisi muuten kiinnostavaa joskus päästä kunnon kosmetiikka-allergiaperehdytykseen. *idealamppu syttyy*…. Eihän sellainen mitenkään mahdotonta ole? :)

     Hyvää jatkoa sinulle yrityksesi kanssa :) Hajusteettomiin tuotteisiin erikoistuneita myymälöitä varmasti kaivattaisiin markkinoille enemmänkin.

     • Ruska

      Kiitos kannustuksesta :)

 3. InQ

  Pahin allergia tuli Lumenen mustaherukkapäivävoiteesta (vuonna 2007). Ehdin käyttää voidetta viikon, kunnes kasvoni menivät täysin punaisiksi ja kuumiksi. Lähetin voiteen takaisin Lumenelle ja he testasivat voiteen labrassa. Voide oli kuitenkin kunnossa, eli olin allerginen jollekin normaalille ainesosalle. Muut Lumenen tuotteet eivät ole koskaan aiheuttaneet ongelmia, eli pitäisi tutkia (jo haudatun) tuotteen sisältöä, että selviäisi!

 4. Minnaps

  Minun iho rähjähtää jos käytän Benzo-alkuisia aineita. Lisäksi Sls-shampoossa saa päänahan verille ja paukamille.
  Sun näppylät näyttää nokkosrokolta ja talttuu hyvin ihan perinteisellä allergialääkkeellä, kutina häviää ja paukama pienenee nopeampaa.

  • H

   Hei! Olen myös huomannut ongelmia sls:n kanssa. Olisiko sinulla suositella shampoota ja suihkugeeliä missä tätä ainetta ei ole? Tai jos joku muu kommentoija osaisi kertoa?

   • Sanni

    Esim. Kicksissä myytävä Marc Anthonyn hiustuotelinja on SLS:tön, itse olen tänä kesänä aivan rakastunut Anthonyn Volume-shampooseen.

    Useimmat sertifioidun luonnonkosmetiikan shampoot sekä suihkugeelit ovat myös sulfaatittomia, oma lempparini on Weledan suihkuvaahdot jotka ovat tosi kermaisia ja ihanan tuntuisia iholla. Luonnonkosmetiikan shampoot taas ovat jääneet kakkoseksi normikosmetiikalle, yhtäkään superhuippuhyvää shampoota en ole sertifioiduilta merkeiltä löytänyt.

  • Sanni

   ja talttuu hyvin ihan perinteisellä allergialääkkeellä, kutina häviää ja paukama pienenee nopeampaa.

   Mun paukamat laskevat yön aikana eli hoitotoimenpiteitä ei ole tarvinnut :) Olen käyttänyt voidetta vain iltaisin ja mennyt nukkumaan naama punoittaen ja paukamilla, mutta aamulla paukamat ovat poissa.

 5. Nansuli

  Hei!
  Kuvassa ihosi reaktio näyttää urtikarialta eli nokkosihottumalta. Se voi olla allergista, jolloin oireilu tulee yleensä minuuteissa kosketusalueella ja voi levitä ympäristöönkin. Kosketusurtikaria voi olla myös ei-allergista eli ärsytyksen aiheuttamaa, tällöin oireilu tulee hitaammin (yleensä 45 min kuluessa) ja pysyy yleensä vain kosketusalueella. Mainitset tekstissä viivästyneen allergian, joka tosiaan tulee hitaasti, aikaisintaan muutaman tunnin kuluttua. Hitaiden reaktioiden oireena on ekseema eli ihottuma, ei urtikaria. Hidaskin reaktio voi olla allerginen tai ärsytysmekanismilla kehittyvä. Tämä on tärkeä aihe käsitellä täällä blogissa ja kuten kommenteista näkyy, oireilu on varsin yleistä. Kiitos hyvästä blogista!

 6. Pipsnam

  Mulla ei juuri ikinä tule allergiaa tai kummallisia reaktioita mistään, mutta l’orealin q10 total repair -kasvovoide aiheutti moneksi päiväksi kummaa punoitusta ja kutinaa. Olin pari kertaa käyttänyt sitä naamalle ja aina kasvot punoitti vielä seuraavana päivänä, mutta kun normaalistikin kasvot helposti punehtuu esim.suihkun jälkeen niin en sen suuremmin asiaa ajatellut, pientä kutinaakin oli mutta olin joskus aikasemmin käyttänyt jotain tehokasta retinol-a -voidetta jonka toimivuuteen käsittääkseni ihan kuului lievä kutina ja hilseily, niin taisin ajatella nytkin vaan että tässäpä toimivaa tavaraa! :D
  Joku päivä sitten levittelin tuota lorealin voidetta myös kaulalle ja dekolteelle ja seuraavana päivänä tajusin että ei tää kyllä ihan normaalia punoitusta ole, punaiset rajat meni ihan selvästi siinä kohtaa mihin olin voidetta levittänyt. Vielä kolmen päivän jälkeen oli selvät rajat näkyvillä ja siinä vaiheessa google sauhuamaan ja löysinkin monia punanaamaisia kohtalotovereita, mutta monilla oli myös naama ihan turvonnut tai tullut jotain palovammoja kyseisestä aineesta!
  Yritin nyt uudestaan pikaisesti googletella ja muutamia kokemuksia löysin, ja ilmeisesti se oli methylisothiazolinone -niminen asia joka aiheuttaa noita oireita. Aiemmalla googlettelukerralla löytyi paljon enemmän kokemuksia noista reaktioista kuin nyt mutta ehkäpä en nyt osannut ilman tuota voidepurkkia hakea oikeilla hakusanoilla…tai sitten laitan foliohatun päähän ja epäilen jotain lorealin salaliittoa googlehakutuloksien puhdistamisessa hehheh..

 7. LillyLollo

  Minä sain kasvoni kirkuvan punaiseksi, kun viimeksi käytin La Roche-Posayn näppyvoidetta. Koskaan ennen se ei ole aiheuttanut mitään reaktioita. Voi olla, että tulee kaikenlaisia altistuksia päällekkäin ja sitten lopulta reagoi johonkin. Ei paniikkia.

 8. tarra

  Mielenkiintoista kyllä että juuri tuo tuote aiheutti sulle reaktion. Mullakin mystisesti jotkut tuotteet aiheuttavat hirveän punoituksen ilman, että inciä katsomalla tulee hullua hurskaammaksi, kun ainesosat vaikuttaa sellaisilta, mitä käytän muutenkin. Sain esim. tosi pahan kuumotus- ja punoituskohtauksen kaikista paula’s choicen ”skin recovery” -linjan tuotteista, jotka on nimenomaan tarkoitettu herkälle iholle ja punoitusta vastaan, mutta kaikki muut paulas choicen tuotteet on toiminut tosi hyvin.

  Btw, musta on harmi kuulla, että täälläkin niin moni on saanut pahoja reaktioita metyyli-isotiatsolinonista. Hesarista luin, että sen käyttö on lisääntynyt nimenomaan ihmisten parabeenipelon takia, vaikka parabeeneja ei ole todistettu syöpää aiheuttaviksi, ja vaikka ne ovat käsittääkseni yksi vähiten allergisoivia säilöntäaineita (hesarin artikkeli täällä: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1453867497250). Mm. sen vuoden 2004 parabeenitutkimuksen, josta kaikki lähti, tekijä on itse antanut julkisuuteen lausunnon, että tutkimus ei osoita parabeenien aiheuttavan syöpää… mutta pelko on varmaan niin voimakas tunne että jos se on kerran onnistuttu herättämään niin se ei hevin lähde.

  • Sanni

   Jep, tuo parabeenihysteria on niin turha juttu :/

  • Pipsnam

   Nyt vasta tajusin että tuo mulle punoitusta aiheuttava methyli-sanahirviö oli sama kuin mistä jo joku aiempi kirjoittelija oli saanut oireita!
   Googlettelin nyt vähän pirteempänä lisää tuosta ja päätin alkaa tietoisesti välttämään kyseistä ainetta. Yhtäkkiä mieleen välähti että mun jo kymmenen vuotta käytössä olleeseen lempparipuhdistusaineeseen tuli vuos-pari sitten muutos, kun noista parabeneeista luovuttiin ja….. eikös vaan nyt sieltä incistä löydy tätä allergisoivaa pirulaista!
   Samalla tuon koostumus muuttui huonompaan suuntaan mutten ollut silti jaksanut etsiä yhtä toimivaa ja halpaa putsaria (freemanin geelimäinen pear -puhdistusaine kyseessä), mutta nyt on näköjään sekin askel otettava elämässä! Voi blääh!

 9. milipili

  Mullahan on krooninen urtikaria, kämmenet menee tuollaiseksi jos en syö antihistamiinia päivittäin. Tai oikeastaan ne ovat punaiset koska yksittäisiä nokkoselta näyttäviä kuvioita ei erota, kerran turposivat sormet ja se vaihteli kädestä toiseen ja sormien päistä tyveen.

  Tänhän siis sain meidän vanhoista, sinisistä työvaatteista. Alkoi hitonmoisella kutinalla niskassa ja kaulassa ja lopuksi sai kämmenet kyytiä. Onneksi noista ei jää jälkiä.

  • Sanni

   Tänhän siis sain meidän vanhoista, sinisistä työvaatteista

   :( Vaatteista..? Mikä niissä aiheuttaa allergiaa, kankaan väriaine..? Tai no, voihan luonnon kuiduillekin oll allerginen, mutta ei teillä varmaan villaisia työvaatteita ole..? (Muille tiedoksi että tunnen milin ;))

   • milipili

    Ihotautien lääkäri sanoi vaatteiden olleen liian kovia iholleni, ilmeisesti siniselläkin oli jotain tekemistä asian kanssa.

    • sinivioletti

     Sininen ja violetti ovat väreinä eniten allergisia reaktioita aiheuttavia. Sinisestä ripsiväristä olen yhden reaktion läheltä nähnyt ja se ei ollut kaunista katseltavaa. Paraneminen vei monta viikkoa lääkärikäynteineen ja hoitoineen.

 10. Iita

  En ainakaan tiedä, että olisin millekään allerginen. Joskus minulle kyllä tulee kehoon nokkosihottumaa, mutta en osaa yhdistää sitä mihinkään tiettyyn.

  Kärsin kyllä aknesta ja olen joskus miettinyt voiko akne olla oire jostain epäsopivasta tuotteesta/ruoka-aineesta. Toivon että kirjoitat postauksen sinun roaccutan kuurista. Olen itsekin syönyt jo yhden. Apu tuli vain joksikin aikaa. Toinen mietityttää… Onhan se toisaalta hirveää myrkkyä keholle… Olen muutenkin alkanut suosimaan mahdollisimman luomua kosmetiikassa.

  Akne & roaccutan postaus olisi kyllä tervetullut!

  • Mia

   Hei, mä tiedän ihmisiä joille tulee kylmä/kuuma vaihtelusta urtikariaa. Ei välttämättä usein, mutta joskus riittää ihan kylmässä tehty juoksulenkki.

   • NG

    Joskus muinoin atopiasta kärsiessäni vaivana oli myös urtikaria – siis aika paha sellainen. Immuunisysteemini taisi olla aika heikossa kunnossa, ja se näkyi mm. kuntoilun yhteydessä (siis hikoilun ja hengästymisenkin) räjähtäneissä paukamakohtauksissa. Joskus meni lähes taju, kun veri pakkasi iholle, ja sisäelimet tietysti jäivät ilman …
    Jouduin kerran ensiapuun ambulanssillakin kohtauksen iskettyä, onneksi silloin päivystysvuorossa ollut fiksu lääkäri tunnisti oireet ja suositteli antihistamiineja.
    Nyt en enää saa mitään vastaavia reaktioita hikoilustakaan, kaikin puolin siis kuin uusi ihminen.

 11. NG

  Ärsytysreaktioita olen saanut milloin mistäkin – pahimpaan atopia-aikaan, yli 10 vuotta sitten, oli kiven takana löytää nimenomaan jotain, mikä EI olisi pahentanut ihon tilaa..

  Nyt tulehdustilan lähdettyä ja ihon ollessa ehjä en juurikaan saa oireita, mutta kasvoille käytän lähinnä hajustamattomia tuotteita. Joskus jokin vartalovoide saa aikaan kutinaa, silloin lopetan käytön ja jätän sen jalkarasvaksi…
  Hurjaa nähdä, että sinullakin joskus iho reagoi; olet siis sittenkin ihminen :) Human after all! ;)
  Toivottavasti tuo on vain väliaikaista: itse en kyllä luottaisi jonkin tuntemattoman kansanparantajan sekoittamaan yrttikimaraan :)

  • Sanni

   Hurjaa nähdä, että sinullakin joskus iho reagoi; olet siis sittenkin ihminen :) Human after all! ;)

   Hehheh ^_^ Luin tämän ironisella sävyllä :D

   • NG

    Ihosi turnauskestävyys on usein tuntunut olevan suorastaan superhuman .. ! :

 12. NG

  Lähtökohtaisesti välttelen kyllä kaikkia tunnetuiksi allergeeneiksi tiedettyjä kasviuutteita, kuten taikapähkinä, sitrushedelmät ja minttu – en kaipaa kihlemöintiä ihonhoitoon, en vaikka olisi mikä..

  Aasialaisissa ihonhoitojutuissa saattaa olla joitain tuntemattomampia yrttejä, toistaiseksi en ole saanut oireita, vaikka olen joitain kasvonaamioita käyttänytkin ilman INCI-listan tuntemusta..

 13. Aahoo

  Mulla ei ole virallisesti todettu allergioita, mutta suositut eos-huulirasvat saa mun huuliin aikaan avohaavoja ja rakkuloita. Ei kiva. Minkään muun huulirasvan kanssa en ole tätä efektiä tosin huomannut. Lisäksi olen allerginen tekstiileissä oleville väri- tai säilöntäaineille. Olin aiemmin vaateliikkeessä töissä, mutta jouduin lopettamaan, kun käteni olivat myös samanlaisilla rakkuloilla ja avohaavoilla. Lääkärit tosin sanoivat sillon, että en oikeastaan luultavasti ikinä saa selville, että mille aineelle olen herkistynyt, kun tekstiileissä on niin paljon kaikkea erilaista. Pohdinkin siis, että mahtaisiko jotain samantapaista ainetta olla tekstiileissä ja kosmetiikassa… Huulirasva-oireet nimittäin tulivat vasta jo todetun tekstiiliallergian jälkeen. ”Positiivinen” puoli on, että poikaystävällä on hauskaa, kun tyttöystävä on allerginen vaatteille :D

  • Sanni

   ”Positiivinen” puoli on, että poikaystävällä on hauskaa, kun tyttöystävä on allerginen vaatteille :D

   Ei saisi nauraa toisen allergialle mutta tämä oli vain niin hassu ^_^ :D

 14. Jenny

  Mä nyt kommentoin vaikka mulla ei mitään todettua allergiaa olekaan :) Mulla on aika herkkis iho kasvoissa, kaulassa ja dekolteella. Tälle alueelle saattaa tulla nokkosihottumaa ihan vain siitä että vahingossa raapaisen ihoa ja uskon että tämäkin johtuu joistakin kosmetiikkatuotteista, mutta en ole saanut selvitettyä mitään tiettyjä tuotteita saati ainesosia. Mutta sen olen huomannut, että ainoat kunnon ärsytysreaktiot olen saanut luonnonkosmetiikasta tai muista luonnollisilla ainesosilla mainostavista tuotteista :/ Mun iho on hyvin rasvoittuva ja aika paksu ja kestää kaiken maailman aknemyrkyt ja superkuivattavat finnivoiteet ja liuokset, mutta ei välttämättä jotain ihan tavallista kasvovoidetta tai kasvovettä. Ihojutut on kyllä niiin mystisiä!

 15. Violetti

  Mulla on yliherkkyys, joka olisi sulle kauhistus: meikkien violetti väri!!!

  Se alkoi 90-luvun lopussa, kun meikkasin yläasteella ollessani (oon sua muutaman vuoden nuorempi) Estee Lauderin meikkipaletilla ja ainoastaan paletin kuudesta sävystä violetti sai luomeni turpoamaan, punoittamaan ja kutisemaan, ja ainoastaan siitä kohdasta, missä luomiväriä oli ollut. Sen jälkeen suurin osa violeteista luomiväreistä ja rajauskynistä on aiheuttanut saman efektin (olen kokeillut vuosien varrella suurimman osan perusmeikkikynistä ja myös Benecosin violetti paletti teki toissavuonna saman tempun). Mikä on jännä, niin välillä myös saman merkin muun väriset meikkikynät voivat aiheuttaa samanlaisen reaktion (muistaakseni näin kävi joskus Rimmelin muiden sävyjen kanssa, ei siis vain violetin) ja viime vuonna luomeni turposivat Lumenen allergisille tarkoitetusta mustasta kynästä.

  Koen, että silmämeikkini olennaisin ja tärkein osa on rajaus (silmään saa kauniin muodon ja se tuo silmät niin hyvin esille. Pelkkä ripsiväri jättää olon jotenkin alastomaksi :D), joten tämä taipumus on ollut todella ärsyttävä. Ja silmäni taittavat vielä selvästi vihreään, joten mielelläni korostaisin niitä violeteilla ja purppuroilla… Mutta onneksi muitakin värejä on olemassa ja nyt olen pystynyt käyttämään jo melkein kolme vuotta Goshin vedenkestäviä meikkikyniä ongelmitta (en ole sattuneesta syystä testannut siitä vielä violettia…). :)

  Että näin täällä. :D

  • Sanni

   Mulla on yliherkkyys, joka olisi sulle kauhistus: meikkien violetti väri!!!

   Ohoh..! :-0

   Tosin violetin ja punaisen pigmentin erilainen vaikutus iholla on minullekin jossain määrin tuttua, vaikkakaan mistään ärsytysreaktioista ei ole kyse. Tiettyjen punertavien violettien luomivärien sävy pureutuu ihoon niin tiukkaan ettei se lähde kokonaan yhdellä pesulla vaan kuluu pois vasta ajan (muutamien päivien) kanssa.

   Koen, että silmämeikkini olennaisin ja tärkein osa on rajaus (silmään saa kauniin muodon ja se tuo silmät niin hyvin esille. Pelkkä ripsiväri jättää olon jotenkin alastomaksi :D)

   Mä koen ihan samoin ;) Pelkällä ripsarilla silmät tuntuu hädin tuskin meikatuilta. Vasta rajaus tuo silmät kunnolla esiin.

   • Kaitlin

    Tästä muuten muistui mieleen kun ~15 vuotta sitten teininä luin jonkun lehden meikkipalstaa jota piti muistaakseni Raili Hulkkonen, ja hän siinä totesi että meillä vaaleaihoisilla suomalaisilla on sellaiset ”sian silmät” ellei me käytetä ripsaria ja rajausta, ja se jotenkin kolahti teinityttöön että ”voi ei, en halua näyttää porsaalta! joten lisää vaan mustaa silmiin jotta näytän ihan pesukarhulta sitten!” :D

    • Sanni

     ^_^ :D

 16. Meu

  Mäkin mielenkiinnolla ja jopa hieman innostuksen sekaisella ihmetyksellä muutama viikko sitten arvelin, että olisin saanut uudesta silmänympärysvoiteesta ihoreaktiota: pari päivää käytettyäni heräsin aamulla silmänaluset täynnä pienenpieniä punaisia pilkkuja! Olin pari päivää ilman voidetta ja sitten taas pari päivää voiteen kanssa testatakseni, johtuivatko pilkut kenties tästä. Pilkkuja ei kuitenkaan kuulunut takaisin, ja lopulta tajusin, että nehän liittyikin aika suurella varmuudella silloin edellisenä iltana tekemääni ilmajoogaharjoitukseen… :D Pää alaspäin roikunnat tekivät siis tehtävänsä ja pienenpieniä verisuonten purkaumia on kuultanut ohuen ihon alta. Aika sopivasti sattui yksiin voiteen vaihdoksen kanssa, mutta oikeastaan ihan kiva että syy löytyi muualta kuin suht tyyriistä uudesta hankinnasta. ^_^

  Ja hei, mitenkäs mä muistelin, että sulla olis ollut kosme-reaktio kerran aikaisemminkin? Siitä jostain kasvonaamiosta? Vai olikos se vaan niin, että sen kuuluikin olla ”ärtsyä”? :D

  • Sanni

   pari päivää käytettyäni heräsin aamulla silmänaluset täynnä pienenpieniä punaisia pilkkuja!

   Mulla on muuten pari kertaa käynyt ihan samalla lailla, että odottamatta ilmestyneet punaiset pilkut silmien alla ovat saaneet mut huolestumaan, että reaktio johtuisi kosmetiikasta. Mutta syy onkin sitten löytynyt treeneistä :)

   Ja hei, mitenkäs mä muistelin, että sulla olis ollut kosme-reaktio kerran aikaisemminkin? Siitä jostain kasvonaamiosta? Vai olikos se vaan niin, että sen kuuluikin olla ”ärtsyä”? :D

   Kyllä, se oli se Supermoodin AHA-happonaamio jonka kuuluukin tehdä iho punaiseksi. Mulla vain ei ollut koskaan aiemmin käynyt AHA-happotuotteiden kanssa noin, vaikka aiemminkin testaamani AHA-seerumit ja -naamiot ovat sisältäneet ”varoituksen” ihon punoitusreaktiosta. Siksi reaktio sai blogissa erityishuomion :)

 17. Jenni

  Olen allerginen jojoballe. Huulirasvat, huulikiillot ja huulipunat sisältävät yllättävän usein jojobaa. Oire ei tule heti, vaan useamman käyttökerran jälkeen. Esimerkiksi jojobaa sisältävä huulirasva vaan pahentaa huulien kuntoa ja lopulta iho kuoriutuu huulista. Aluksi en ymmärtänyt mistä se johtui ja kun tuttu Labellon huulirasva sai huulet huonoon jamaan. Kunnes luin tuoteselostetta ja tajusin, että Labello oli lisännyt huulirasvoihin jojobaa. Tämä sama oli myös Lumenen tuotteissa. Lumenea en ole aikoihin käyttänyt enkä tiedä tämän hetkistä tilannetta.

 18. Nelli

  Erityisesti muutaman viime vuoden aikana tuntuu kuin olisin tullut kaikelle allergiseksi. Kaikki hiuskosmetiikka ärsyttää päänahan punaiseksi ja kutiavaksi ja erityisesti silmämeikit saavat luomet turpoamaan umpeen. Turvotuksen ja oireet saa laskemaan vain todella voimakkailla kortisolilääkkeillä ja voiteilla.

  Ihotautilääkärissä prick- ja epikutaanitesteillä selvisi kosmetiikan osalta mm. parafenyleenidiamiini, lanoliini, hajusteseos 1, metyylikloori/metyyli-isotiatsolinoni, kromi, koboltti ja bentsoyyliperoksidi-allergiat. Meilahden ihotautilääkäri ja hoitajat yhdessä tulivat hämmästelemään miten voi olla niin monta voimakkaasti reagoivaa ja laajalle leviävää reaktiota samanaikaisesti.

  Ilmeisesti mun kroppa muodostaa lisää yliherkkyyksiä ja allergoita syystä jota en tiedä. Arjesta pärjää allergioitta erittäin lyhyt-incisellä luonnonkosmetiikalla ja littanalla luomutukalla. Mielummin kuitenkin näyttää pliisulta kuin joutuu sairaalaan!

  • Sanni

   Ihotautilääkärissä prick- ja epikutaanitesteillä selvisi kosmetiikan osalta mm. parafenyleenidiamiini, lanoliini, hajusteseos 1, metyylikloori/metyyli-isotiatsolinoni, kromi, koboltti ja bentsoyyliperoksidi-allergiat. Meilahden ihotautilääkäri ja hoitajat yhdessä tulivat hämmästelemään miten voi olla niin monta voimakkaasti reagoivaa ja laajalle leviävää reaktiota samanaikaisesti.

   En keksi muuta sanottavaa kuin voihan kurjus :( Onneksi sentään on vielä jotain kosmetiikkaa jota pystyt käyttämään, toivotaan ettei enää tulisi lisää herkistymisiä..!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.