Mun eka kosmetiikan ärsytysreaktio

Heh, tässä aika odottamaton raportin aihe ja ehkä ihan turhakin (”No so what, monilla muilla iho oireilee kaiken aikaa”), mutta kun tällainen tapahtuu ensimmäistä kertaa koskaan niin täytyyhän siitä nyt kirjoittaa omaan kosmetiikka-aiheiseen blogiin. :)

Kuten otsikosta näkee, sain ensimmäistä kertaa ärsytysreaktion kosmetiikkatuotteesta. Ihoni on yhtä omituista vuotta lukuunottamatta (tämä oli lukion kolmannella mutta se olisi jo oman postauksensa aihe, vuosi päättyi Roaccutan-kuuriin) ollut aina helppo ja herkästi reagoivan vastakohta, sille ovat sopineet mitkä voiteet ja putsarit tahansa ja ainoastaan meikkituotteet ovat välillä aiheuttaneet vähemmän mieleisiä oireita kuten epäpuhtauksia.

HavlikApoteka_CeskyKrem_IMG_9631

Aloitin tällä viikolla Tshekistä ostamani Havlik Apoteka -luonnonkosmetiikkatuotteiden testauksen, ja voide nimeltään Cesky Krem on nyt kolmena iltana peräjälkeen saanut ihoni ärtymään.

Kun laitoin välillä toista voidetta, iho ei reagoinut, joten reaktion täytyy johtua Cesky Kremistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heti voiteen levityksen jälkeen kasvojeni vasenta puolta alkoi kihelmöidä. Muutamaan kohtaan nousi paukama ja iho ympärillä alkoi punoittaa. (Kuvat ovat vähän ylivalottuneita, en saanut oireita ikuistettua yhtä ”pahana” miltä ne näyttivät livenä.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutaman minuutin kuluttua yksi paukamista laajeni melkein sentin levyiseksi, vähän hyttysenpistoa muistuttavaksi patiksi jota kutitti vietävästi. Patin koko ei tule kuvassa esiin mutta se oli aika iso, turvonnut alue jatkui laajemmalla ihon alla. Reaktio on toistunut voimakkaampana seuraavien kokeilukertojen myötä.

Aamulla paukama on kadonnut.

Monet iho-oireet, joita helposti pidetään allergisena reaktiona, ovat muuten ärsytysreaktioita, eivät allergiaa. Minun kohdallani kyse on mitä ilmeisimmin ärsytysreaktiosta. Kosmetiikan aiheuttaman ärsytys- ja allergiareaktion erottaa niiden alkamisajasta; allerginen reaktio on yleensä viivästynyttä ihokosketusallergiaa ja ilmenee 1-4 päivän viiveellä. Ärsytysreaktio taas näkyy iholla välittömästi sen jälkeen kun tuotetta on laittanut iholle. Usein ärsytysoire myös helpottaa kun tuotteen pesee pois, allergisessa reaktiossa oireet saattavat pysyä iholla pitkään ja vaatia hoitoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joku muu ehkä huolestuisi tai olisi vähintään harmissaan kun muuten hyvä voide aiheuttaa tällaista, minä taas pidän tätä hurjan kiinnostavana :)

Mikähän kumma tässä voiteessa aiheuttaa reaktion? Olen käyttänyt vuosien saatossa, etenkin blogivuosien aikana kymmeniä ja kymmeniä erityyppisiä voiteita niin normi- kuin luonnonkosmetiikan puolelta ja voisin kuvitella ihoni altistuneen kaikille mahdollisille kemikaalikombinaatioille. (Luonnonkosmetiikan ainesosatkin muuten ovat kemikaaleja, välillä näkee jonkun puhuvan kemikaaleista kuin ne liittyisivät vain synteettiseen kosmetiikkaan mutta kyllä kasviuutekin on kemikaali siinä missä syklopentasiloksaani).

Tuntumaltaan Cesky Krem muistuttaa hyvin paljon Dr. Hauschkan Melissa-voidetta, ja siinä onkin sitruunamelissaa. En bongaa voiteen incistä mitään sellaisia ainesosia jotka ainakaan näin suoralta kädeltä vaikuttaisivat tuntemattomilta ja iholleni uusilta.

Havlik Apotekan sivuilla tuotetiedot lukevat vain tshekiksi, ja käännyin Google Translaten puoleen saadakseni lisätietoa tuotteesta:

HavlikApoteka_kaannos

”Ainekset ostimme tuntemattomalta kasviparantajalta”…? Mmm, okei… :D Mitähän lie parantaja sekoitukseensa laittanut? ^_^

HavlikApoteka_CeskyKrem_kaannos2

Nojoo, Google-kääntäjää voi lähinnä käyttää viihdetarkoituksiin, se tiedetään. :)

.

En usko että reaktion aiheuttaja selviää, mutta teki mieli kirjoittaa tästä kokemuksesta kun se osoittaa, että on olemassa ainesosia, joista näköjään minunkin ”kaiken kestävä” ihoni ärtyy.

Muut Havlik Apotekan tuotteet eivät ole aiheuttaneet oireita.

*

Heitetäänpä loppuun kysymys, kuinka moni Karkkipäivän lukijoista on (selvitetysti) allerginen jollekin kosmetiikan ainesosalle?

*

P.S. Aiheeseen mitenkään liittymätön tiedote mutta laitan sen nyt tähän kun en viitsi erillistä postausta tehdä näin lyhyestä vaikkakin superkivasta uutisesta: Biodelly Shop on tällä viikolla avannut ovensa Turussa osoitteessa Rauhankatu 10. :)

Avajaisten kunniaksi Biodelly tarjoaa kaikki normaalihintaiset tuotteet -15%, tarjous on voimassa niin myymälässä kuin verkkokaupassakin sunnuntaihin 21.8. saakka. Verkkokaupassa edun saa koodilla BEAUTYSHOP.

Kommentit (100)
 1. Kosmetiikka ei yleensä aiheuta mulla mitään ärsytys- tai allergiaoireita. Kerran sain Yves Rocherin huulirasvasta punasen, kirvelevän ihottuman huulten ympärille. Tää tapahtu joskus 90-luvulla. Sen jälkeen oon ollu hyvin skeptinen Rocherin kosmetiikkaa kohtaan.
  Joistain pyykin huuhteluaineista mulle tulee nokkosihottumaa, paukamia ja kutinaa. Vähän harmittaa ku en oo sit oikein uskaltanut tutkia mikä ne oireet aiheuttaa ja sen takia en oikein voi käyttää huuhteluaineita. Ehkä jotain allergialiiton hyväksymää vois kokeilla

  1. Joistain pyykin huuhteluaineista mulle tulee nokkosihottumaa, paukamia ja kutinaa.

   Olen kuullut monenkin saavan oireita juuri pyykinhuuhteluaineista ja olettanut sen liittyvän voimakkaisiin hajusteisiin. Hajusteethan ovat muutamien hiusväriaineiden ohella eniten allergisoivia ja ihoärsytystä aiheuttavia kemikaaleja. Huuhteluaineissa on ihan mielettömät määrät hajusteita…

 2. Moikka Sanni!
  En ole aiemmin kommentoinut, mutta nyt haluan sanoa, että iso kiitos sinulle aivan mielettömän ihanasta blogista. Olen lukenut blogiasi jo monta vuotta, ja Karkkipäivä on ollut sellainen blogi, jonka pariin olen aina mieluusti palannut vaikka lukulista onkin moneen otteeseen uudistunut :) Tämän kesän olen ollut kesätöissä siivoojana ja työnkuvani on sellainen ettei tekemistä millään riitä koko kahdeksantuntiseksi työpäiväksi. Olenkin käyttänyt luppoaikaa selaamalla postauksiasi alusta asti ja kahminut inspiraatiota, ideoita, ajateltavaa ja hyvää mieltä, todellinen piristysruiske päiviin ^__^
  On inspiroivaa huomata, kuinka olet blogisi elämänkaaren varrella kehittynyt bloggaajana! Ihailen sujuvaa ja persoonallista kirjoitustapaasi ja nyt blogin arkistoja selatessa olen huomannut, että otsikoinnin taito on sinulla myös hallussa! Tulee aivan valinnanvaikeus kun miettii mitä ensin lukisi, jokainen otsikko on niiiiin houkuttava! :)
  Arvostan rehellisyyttäsi ja rohkeuttasi kirjoittaa. Se tekee blogistasi aidon ja mielenkiintoisen. On ihanaa, että blogisi on jotain omanlaistaan eikä pelkkää ”pintaliitoa” jota monet blogit ovat pullollaan. Arvostan sitä, että olet rohkeasti oma itsesi, ja jotenkin blogistasi välittyy syvällisen pohdinnan ohella semmoinen ihana ns. lapsenmielisyys, josta hirveästi pidän ihmisissä :) Mitenhän sitä kuvailisi, hmm ehkäpä sellainen fiilis, että saa innostua ihanista meikkileikeistä ja hullaantua kosmetiikasta ja My little ponyista ja pastelliväreistä eikä tarvii olla semmoinen vakava stereotyyppinen aikuinen! Hankala kuvailla, kirjoittaminen ei ole taidoistani vahvin, mutta ehkä sait kiinni :D Vaikutat niin mukavalta ihmiseltä!
  Siitä rehellisyydestä vielä. Itsetunto-ongelmien kanssa painiskelevana olen kokenut että itsetuntoon, kateuteen, rintoihin yms. liittyvät avoimet tekstisi ovat olleet erityisen ajatuksiaherättäviä. Minulla on itse asiassa hyvin saman tyyppinen, ”poikamainen” hoikka vartalo kuin sinulla, ja pidin kroppaani epäviehättävänä ja epänaisellisena. Sinua taas olen aina pitänyt todella viehättävänä ja kauniina, ja jotenkin nyt koin ikään kuin herätyksen kun tajusin, että miksi ihmeessä olen omaa vartaloani inhonnut ja sinun hyvin samankaltaista ihaillut?! :D Sitä katsoo itse itseään niin kovin kriittisin silmin!

  Tulipa tästä puhelimella näpyteltynä melkoisen sekava teksti.. mutta ajattelin että täytyy antaa sulle jotain takaisin ihanasta blogistasi, josta olen itse saanut niiiin paljon iloa! <3
  Ihanaa syksyä sulle Sanni :)

  1. Kiitos Anna <3 <3 <3 Olipa ihanaa palautetta :)

   Ja hei – jos olet noin pitkän viestin saanut kirjoitettua puhelimella, ja täysin ilman typoja, niin HUGE RESPECT :) Minä (joka liityin älypuhelinklaaniin vasta tämän vuoden helmikuussa) en edelleenkään osaa kirjoittaa älypuhelimella, se kosketusnäyttö on mun kömpelöille sormille painajainen… En edes lyhyttä tekstaria saa kirjoitettua ilman virheitä. :p

   blogistasi välittyy syvällisen pohdinnan ohella semmoinen ihana ns. lapsenmielisyys, josta hirveästi pidän ihmisissä :) Mitenhän sitä kuvailisi, hmm ehkäpä sellainen fiilis, että saa innostua ihanista meikkileikeistä ja hullaantua kosmetiikasta ja My little ponyista ja pastelliväreistä eikä tarvii olla semmoinen vakava stereotyyppinen aikuinen! Hankala kuvailla, kirjoittaminen ei ole taidoistani vahvin, mutta ehkä sait kiinni :D

   Sain kiinni oikein hyvin ^_^ Mä olen omastakin mielestäni tosi lapsellinen tai lapsenmielinen (ja haluan ollakin sellainen), en tiedä kumpaa sanaa käyttää, ehkä jälkimmäinen on sopivampi termi. Meillä tämä taitaa kulkea suvussa kun äitinikin on vielä 7-kymppisenä hassu ihmettelijä, samoin jo 30 täyttäneet sisareni ovat hyvin samanhenkisiä :) Joskus 10 vuotta sitten tuli harmiteltua kun tällaisella persoonallisuudella ja habituksella ei oikein saavuta ”auktoriteettimaisuutta” tai edes tietynlaista uskottavuutta (alasta riippuen), töissäkin asiakkaat tytöttelivät mikä ärsytti, mutta sitten mieli muuttui ja tätä nykyä olen pelkästään iloinen ”antivakavasta epäaikuismaisuudestani” :)

   Kiva muuten kuulla että ajatuksesi tai suhtautumisesi vartaloosi on muuttumassa myönteiseksi (niin ainakin Olin tekstin tulkitsevinani), tyytymättömyys omaan kehoon on ikävä ja kuluttava lasti ja kaikkien tällaisten tuntemusten kanssa elävän toivoisi joskus ”havahtuvan” ja hyväksyvän itsensä sellaisena kuin on syntynyt (transsukupuolet asia erikseen ;) Luontokin voi erehtyä…). Minäkin ihailen edelleen muiden kroppia mutta omani on ihan ok vaikkei vastaakaan kauneusihannettani, ei tarvitsekaan :) Se olen kuitenkin minä ja tykkään itsestäni sellaisena kuin olen <3

   Ihanaa syksyä sinullekin Anna :) Syksyn mehukas kirpeys on jo ilmassa ja voin jo melkein haistaa maahan pudonneet lehdet ja kosteuden… Olen löytänyt itseni jo vähän haikeana fiilistelemässä Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlia jotka ovat yksi ihanimmista syystapahtumista ja jotka taas missaan kun venytän kesää Kreikan muodossa lokakuulle saakka…. Voi kun voisi saada joka vuosi kokea sekä Suomen syyskuun että Kreikan syyskuun ^_^

   1. ”Ja hei – jos olet noin pitkän viestin saanut kirjoitettua puhelimella, ja täysin ilman typoja, niin HUGE RESPECT :) Minä (joka liityin älypuhelinklaaniin vasta tämän vuoden helmikuussa) en edelleenkään osaa kirjoittaa älypuhelimella, se kosketusnäyttö on mun kömpelöille sormille painajainen… En edes lyhyttä tekstaria saa kirjoitettua ilman virheitä. :p”

    Kannattaa kokeilla kirjoittaa pyyhkäisytekniikalla :) Siinä siis sormea liu’utetaan näytölle jokaisen kirjaimen päällä. Itellä oli ja on vieläkin sama ongelma, mun sormet on liian kömpelöt kosketusnäytölle enkä saa yhtäkään SANAA kirjotettua ilman virhettä. Kun löysin ton swype-tekniikan, niin sitä ongelmaa ei enää ole :) Siinäkin voi olla alkuun totuttelemista, koska puhelin tuntee vain kirjakielisanat, ja kaikki puhekielisanat täytyy ”opettaa” eli kirjoittaa sana kerran näppäilemällä. Ja puhelin saattaa ehottaa myös muita samankaltasia sanoja, esim. liu’uttaa ”ota” niin tarjoaa: ota, oota, ottaa, oottaa, osa, osaa mikä on välillä rasittavaa, mutta vähemmän rasittavaa kun jokainen kirjain näppäillä erikseen :D

    https://www.youtube.com/watch?v=lcKJVmJCIyw Tässä vielä video, erityisesti 2:00 kohdasta eteenpäin. En piä sua mitenkään tyhmänä, mutta sanallisesti on vaikea selittää ja ehkä ymmärtää tekniikka, jos ei ole koskaan sellasesta kuullut :)

    1. Täytyy perehtyä tuohon kun ehdin :D Mutta lähtökohtaisesti mulla on jo asennevamma (on aina ollut ^_^) touch-screenejä kohtaan ja epäilen ettei meistä koskaan tule parhaita ystäviä ^_^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *