Mossa – Mádaran marjainen pikkusisko

Monet teistä ovatkin jo kuulleet Mossasta, latvialaisen Mádaran kehittämästä uudesta luonnonkosmetiikan ihonhoitosarjasta.

Mádaran ja Mossan suhde on saman tyylinen kuin Lumenen ja sen sidekickin Natural Coden: kummatkin ovat samaa taloa mutta kohderyhmä, hintataso ja Mossan kohdalla myös jakelukanava on eri. Siinä missä isosisko-Mádaran brändiviestintä pohjautuu vehreyteen ja yrtteihin ja merkki profiloituu jakelukanaviensa kautta selektiiviseksi sarjaksi, viestitään Mossan puolella marjoilla ja antioksidanteilla, ja sitä myydään suuremmilla volyymeilla ekokauppojen lisäksi myös päivittäistavarapuolella. Näin Mossan hinta on myös saatu alhaisemmaksi:  suuremmat raaka-ainehankinnat –> alempi hinta.

Suomeen Mossa rantautui tämän vuoden alussa ja on saanut todella hyvän vastaanoton. Sarja on Mádaran tapaan Ecocert-sertifioitu.

Mossa_IMG_5208_

Mossan tuotevalikoima on pienempi kuin Mádaran, ainakin näin alkuun kun sarja on vasta lanseerattu. Sarjaan kuuluu yhteensä 11 tuotetta: kaksi putsaria, kaksi kasvovettä, kolme päivävoidetta, yövoide, BB-voide, silmänympärysvoide ja öljyseerumi.

Sain valita Mossan maahantuojalta kokeiltavaksi minua kiinnostavan setin, ja haaviin valikoituivat vaahtoava kasvoputsari (totta kai! :)), kasvovesi, päivävoide normaalille ja sekaiholle, täyteläisempi päivävoide kaikille ihotyypeille sekä silmänympärysvoide.

Mossa_IMG_5216

Youth Defence Cleansing Creme-Mousse

11,90€ / 200 ml

Päämarja: valkoherukka.

Valkoherukan AHA-happoja sisältävä puhdistusvaahto. Inci täällä.

Miellyttävästi vaahtoava, pehmeä ja paksu maitomainen geeli. Hedelmäinen tuoksu.

Mossa_Valkoherukka

Tykkään, mutta kokelas ei ihan lyö laudalta Kivvin ”maitogeeliä” jonka olen todennut kaikkein miellyttävimmäksi luonnonkosmetiikan geeliputsariksi (tosin uudistunutta Kivviä en ole vielä ehtinyt testaamaan, en tiedä onko koostumusta muutettu). Kivvin geelin muodostama vaahto ei ole yhtä runsasta kuin Mossan, mutta se huuhtoutuu iholta vaivattomammin.

Sanotaan, että Mossan geeli on toisiksi paras testaamistani :) Sen koostumus ei ole sitä perinteistä hyytelölirua johon luonnonkosmetiikassa niin usein törmää, ja siitä annan suuren peukun.

Mossa_IMG_5219

Youth Defence Soothing Vitamin Toner

11,90€ / 200 ml

Päämarja: lakka

Lakkauutetta sisältävä Soothing Vitamin Toner on tarkoitettu kuivalle ja herkälle iholle. Tässä meillä on taas sisällöltään mielipiteitä jakava kasvovesi, sillä se sisältää alkoholia toiseksi eniten veden jälkeen. (Seuraa potentiaalisesti tylsää yadda-yaddaa alkoholista, hypätkää toiseksi viimeiseen kappaleeseen jos ainesosalla ei ole teille väliä ;D)

Kuivattavaa alkoholia (kuten etanolia ja propyleenialkoholia) voi olla kosmetiikassa joko puhtaana tai  osana jotain kasviuutosta, jolloin etanolin läsnäolo on piilossa koska uutteen sisältämää alkoholia ei tarvitse mainita incissä erikseen. Uutteen ollessa kyseessä on alkoholin määrä kuitenkin niin pieni että sen kuivattava vaikutus on merkityksetön.

Puhtaan alkoholin funktio kosmetiikassa on yleisimmin toimia liuottimena minkä lisäksi se vaikuttaa tuotteen koostumukseen ja säilyvyyteen. Ihon pinnalla etanoli vaikuttaa antibakteerisesti ja huokosia supistaen, ja vie ihon pinnalta rasvaa (tarpeeksi korkeana pitoisuutena). Jälkimmäinen on siis yhtä kuin kuivattava vaikutus, josta minkään ihotyypin on vaikea nähdä hyötyvän – edes rasvoittuvan. Toki reseptin kokonaisuus vaikuttaa, ja kasviuutteita, -öljyjä ja muita hoitavia aineita voi olla enemmän kuin alkoholia, jolloin hoitavat ainesosat kumoavat etanolin kuivattavaa vaikutusta.  (Hatusta vedetty esimerkki; vesi 50%, etanoli 15%, kasviuutteet, öljyt + muut yhteensä 30%, säilöntäaineet ja hajusteet 5%). KUITENKAAN, en ole vielä toistaiseksi saanut kuulla hyviä (tai oikeastaan mitään) perusteluita sille, miksi etenkin kuivan ihon tuotteissa täytyisi käyttää etanolia. On selvää, että ilman etanolia tuote kuin tuote on vähemmän kuivattava.

Mossa_Lakka

Tämä nyt siis vain retorista pohdintaa, ja odotan kovasti että joskus tulevaisuudessa (ehkäpä syksyn Mádara-vierailulla? :)) saan kuulla joltain kemistiltä tyhjentävät perustelut etanolin roolista kuivan ihon tuotteissa. Onko se välttämätön vain säilyvyyden kannalta seoksissa, joissa syystä tai toisesta ei haluta käyttää muuta säilöntäainetta..?

Mossan lakkakasvovesi kuuluu niihin alkoholipitoisiin kasvovesiin, joka etanolistaan huolimatta ei tunnu iholla kuivattavalta. Ainakaan minun ihollani. Alkoholin kyllä tuntee sellaisena vähän ”säpäkkänä” tuntemuksena kasvoilla, mutta iholle jää kasvoveden jäljiltä hoidettu ja ”tuotetuntuinen” pinta, eli kaikki ei haihdu saman tien eikä ihoa todellakaan kiristä.

Mossan lakkakasvovedessä on vettä, etanolia, glyserolia, lakkauutetta, mustikkauutetta, ruusuvettä, betaiinia, natrium-PCA:ta ja tuoksuainetta. Ainesosat alkoholin ja tuoksuaineen välillä ovat hoidollisesti mitä parhaimpia.

 

Mossa_IMG_5234

Youth Defence Moisturising Antioxidant Day Cream

14,90€ / 50 ml

Päämarja: mustikka.

Ohut, notkeasti levittyvä ja miellyttävän tuntuinen kevyt voide. Juuri sellainen mun ihotyypin voide.

Myös tässä on alkoholia incissä toisena, inci kokonaisuudessaan täällä.

Mossa_Mustikka

Kevyt tuoksu on miellyttävä mutta vaikeasti määriteltävä, ei ainakaan puhtaan marjainen. Kun voidetta hieroo ihoon hetken tuoksu ikäänkuin lämpenee ja muuttuu, siitä tulee ehkä jopa vähän itämainen. En tiedä miten paljon teille käyttäjinä on väliä sillä miltä juuri kasvovoide tuoksuu, mutta itse kun olen tällainen tuoksutyyppi niin tykkään ainakin yrittää kuvailla tuotteiden tuoksuja :)

Kaiken kaikkiaan oikein mukavan ja raikkaan tuntuinen voide, käyttäisin mielelläni. Lisäpisteitä tulisi raikkaammasta ja jotenkin selkeämmästä tuoksusta joka kuvastaisi paremmin voiteen mustikkaisuutta :)

Mossa_IMG_5221

Vitamin Cocktail Ultra Moisture Intense Energising Day Cream

18,50 € / 50 ml

Päämarjat: tyrni ja vadelma.

Suosikkini kahdesta testivoiteesta: ihanan silkkisen ja pehmeän tuntuinen ja pehmentää ihon pinnan todella tehokkaasti. Alkoholiton.

Vaikka en lähtökohtaisesti koe ongelmaa alkoholia sisältävien voiteiden kanssa, niin jos minulla on kaksi yhtä hyvää voidetta joista toinen on alkoholiton, niin kyllä minä sen ’holittoman valitsen. :) Ylempänä mainitusta syystä: en koe että alkoholista on iholleni mitään hyötyä (jos ei haittaakaan), ja  alkoholittoman voiteen voi olettaa sisältävän alkoholin tilalla joitain sellaisia ainesosia, kuten antioksidantteja, joista taas hipiälleni on hyötyä ;)

Mossa_Tyrni_Vadelma

Voiteessa on kevyt persikkainen sävy ja mukava sitrushedelmäinen tuoksu, itse asiassa hyvin samankaltainen kuin Weledan Tyrni-linjan tuotteissa, mutta paljon miedompi. Olen pannut merkille että tyrnimarjaa sisältäviin tuotteisiin laitetaan järjestään tällainen appelsiininen tuoksu. Tyrniöljy itsessäänhän ei tuoksu kovin mehukkaalle tai makealle, joten sitä sisältäviin, tai etenkin sillä markkinoituihin tuotteisiin lisätään marjan keltaista ja pirteää väriä vastaava tuoksu.

Mossan Mustikka- ja Tyrni-Vadelma -voiteiden välillä voi havainnoida erityisen selkeästi alkoholin vaikutuksen ihofiilikseen. Kumpikin voiteista on koostumukseltaan yhtä ohuita, liukkaasti levittyviä ja nopeasti imeytyviä emulsioita, mutta alkoholiton Tyrni-Vadelma jättää ihoon pehmeämmän pinnan.

Tätä tekee mieli käyttää! Miellyttävimpiä voidetuttavuuksia tänä vuonna :)

Mossa_IMG_5237

Youth Defence Restoring Eye Cream

14,90 € / 15 ml

Päämarja: karhunvatukka.

Aloitan positiivisesta, eli voide tuntuu oikein mukavalta ja sopii niille jotka pitävät ohuemmasta fluid-koostumuksesta silmänympärysvoiteissa.

Sitten kritiikki: no alkoholi tässäkin. Jälleen toiseksi ylimpänä incissä, ja tällä kertaa pitoisuus (jotka muuten ovat reseptisalaisuuksia eikä tämänkään voiteen alkoholipitoisuutta kerrottu minulle kun kysyin sitä, minkä kyllä ymmärrän) on sen verran korkea, että aistin silmissäni alkoholihuurut jo ennenkuin olin katsonut inciä ja todennut alkoholi-tilanteen. Nykyäänhän teen aina niin, että tutustun inciin vasta kokeiltuani testituotteita iholla, niin ainesosaluettelon antamat ennakko-odotukset ja mielikuvat eivät vaikuta kokemukseen.

Tunne silmissä oli ensimmäisellä käyttöviikolla verrattavissa tunteeseen, jonka jotkut luonnonkosmetiikan ripsivärit, etenkin Dr. Hauschkan, aiheuttavat: tuotteen sisältämä alkoholi ikäänkuin kirvelee silmissä haihtuessaan. ’Kirvely’ on liian vahva ilmaisu mutta ymmärrätte mitä tarkoitan, jos vaikka desinfiointiainetta hieroo silmän lähellä tuntee samankaltaisen mutta voimakkaamman tunteen. Se menee nopeasti ohi mutta, no, mieluummin tietysti käyttäisin herkällä silmänympärysiholla alkoholitonta tuotetta.

Mossa_Karhunvatukka

Käytön myötä silmät tottuivat alkoholiin eikä huuruefekti enää niin tuntunut parin viikon jälkeen. Voiteessa on vähän saman henkinen vaikeasti määriteltävä tuoksu kuin Mustikka-päivävoiteessa, mutta kuitenkin pehmeä ja miellyttävä.

Alkoholin korostaminen tuotearviossa saattaa jonkun mielestä olla epäolennaista jos se kuitenkaan ei aiheuta minulle varsinaisia ärsytysoireita tai mitään oikeasti huolestuttavaa, mutta koska etanoli kiistatta tunnetaan yhtenä kosmetiikan ”irritanttina” eli ihoärsyttäjänä, ja toiset sitä mielellään välttelevät, katson perustelluksi kertoa tuotteiden alkoholipitoisuudesta.

Itse kuitenkin käytän ihan mielelläni Mossan Karhunvatukka-silmänympärysvoidetta, etenkin huuruefektin häivyttyä. Se on ohuin ja nopeimmin imeytyvä silmänympärysvoide mitä olen aikoihin kokeillut, edustaa juuri sitä koostumusta joka oli minulle nuorempana kaikkein mieluisin. Nykyään suosin ikääntyneillä silmänympäryksilläni hieman täyteläisempiä koostumuksia, ja tulevassa Estelle & Thild -arviossa on tulossa yksi aivan ihana edustaja tästä voidetyypistä. :)

*

Mites te muut jotka olette ehtineet jo Mossaan tutustumaan? Mitkä fiilikset?

Alkoholijutuista huolimatta annan itse Mossalle kokonaisuudessaan suuren peukun, sillä kaikki testituotteet tuntuivat miellyttäviltä ja sellaisilta joita voisin käyttää.

Marjatietoruudut Mossan sivulta.

Kommentit (41)
 1. Mä metsästin jossain vaiheessa ihohuokosia supistavaa (tai ainakin kys. vaikutusta lupaavaa) kasvovettä, ja silloin huomasin ettei tosiaan oo kauheesti alkoholittomia vaihtoehtoja tarjolla. Kävi mielessä että onkohan se supistusefekti mahdollistakaan ilman alkoholia…

  Suuret ihohuokoset on muutenkin yks ärsyttävimpiä iho-”ongelmiani”. Tuntuu että siihen usein tarjotaan ratkaisuks alkoholia supistamaan, tai silikonia tukkimaan huokoset, ja kumpikin vaihtoehto kuulostaa mun mielestä ikävältä.
  (BHA- ja AHA-happohommat on itseltäni vielä kokeilematta, kuulemma niistäkin voisi löytyä apu ammottaviin huokosiin)

  1. Ehdottomasti suosittelen! Näin kuukauden Paula’s choice BHA- jakso takana ja olen miettinyt miksi en ole aiemmin kokeillut.

 2. Joskus mulle opettiin(koulussa tai jossain koulutuksessa), että kun etanolia on tarpeeksi vähin, niin sen vaikutus on kosteuttava kuin supistava. En nopeasti etsien löytänyt tulea tällä, mutta tämän löysin: http://www.madaracosmetics.com/en/experts/expert:lauma-valeine/article:natural-alcohol-in-cosmetics-myths-and-facts/

  1. Joo, tuo linkattu artikkeli on tuttu :) Juttu ei kuitenkaan totea, etteikö tuote ilman etanolia ole joka tapauksessa vähemmän kuivattava ;) Artikkelissa puhutaan (tarkoituksella) vain etanolin käyttötarkoituksista ja siitä, ettei se ”yleensä” kuivata tai ärsytä ihoa kosmetiikassa käytetyissä pitoisuuksissa (alle 15%), mutta jättää tuomatta esiin että täysin alkoholiton tuote on tietysti aina hellävaraisempi vaihtoehto :)

   ”Adding alcohol to a skin care preparation in small amounts below 15% usually does not cause any adverse side effects like skin dehydration or irritation.”

   Kuulostaa kyllä kummalta että alkoholi millään pitoisuudella voisi olla kosteuttava..? Sehän ei sido kosteutta eikä tuo sitä ihoon vaan päin vastoin haihduttaa sitä. Jotta jokin ainesosa voi olla ’kosteuttava’, sen tulee joko itsessään tuoda ihoon kosteutta (kuten vaikka aloe vera) tai sitoa ja pidättää ihossa jo olevaa kosteutta (kuten vaikka glyseroli).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *