Moi Loviisa

Lähdin spontaanille reissulle Loviisaan!

En ole koskaan ennen käynyt täällä.

Mondo-lehdessä oli aiemmin keväällä juttu Loviisasta, ja olin ihan että hei, miten olen missannut tällaisen puutaloidyllin…! Loviisa on vähän niinkuin tuntemattomampi ”pikku-Porvoo”, ja vielä enemmän niinkuin ”manner-Suomen Maarianhamina”, tekisi mieli sanoa nyt Loviisassa puoli päivää tallusteltua :)

Loviisan vanhakaupunki eli alakaupunki muodostaa yhden Suomen parhaiten säilyneistä 1700-luvun kaupunkialueista. Ihastuttavia, alkuperäisiä 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun puutaloja on alueella korttelikaupalla.

Vaeltelin alueen mukulakivikaduilla ja hiekkateillä tänään ihastuksesta huokaillen. Todellakin, miten en ole koskaan rekisteröinyt Loviisaa matkailukartallani..?

Puiden reunustamat esplanadit, monet puistot ja kaupunkia halkova metsäinen Myllyharju tekevät Loviisasta todella vehreän kaupungin.

Myllyharjulla kulkee kaunis 1,7 km kävelyreitti kirkolta uimarantaan, sinne suuntaan huomenna..!

Vahankaupungin teistä ja kaduista monet ovat asfaltoimattomia, mikä vahvistaa alueen historiallista tunnelmaa.

Loviisan vanhimmassa rakennuksessa majailee ravintola Degerby Gille. Harmillisesti, se on auki vain torstaisin lounasaikaan ja muulloin tilauksesta. Saavuin Loviisaan tänään vasta iltapäivällä ja missasin mahdollisuuden ruokailla ja vierailla tässä historiallisessa rakennuksessa. Höh. Jokin toinen kerta sitten.

Tuhannen Tuskan Kahvilan nimen tarina kenties selviää reissun aikana..?

Viivyn Loviisassa sunnuntaihin asti, koska täältä ei pääse pois julkisilla lauantaina! :D Jep, Loviisasta ei kulje mitään busseja lauantaisin. Sunnuntaina kulkee yksi Helsingin suuntaan..!

Mutta mikäs täällä on viikonloppua viettäessä. Jospa vierassataman Laivasillalla olisi silloin jo elämääkin. Laivasilta on Loviisan kesämeiningin keskus ravintoloineen ja suola-aitoissa toimivine pikku-myymälöineen, mutta ehkä toukokuun loppu ei vielä ole tarpeeksi kesää..? Tänään satamassa oli vielä hyvin hiljaista.

Muuten, loppuun vielä yksi havainto Loviisasta, joka oli yllättävä mutta ehkä ihan positiivinenkin :) Täällä on ihan todella, todella vähän mitään kauppoja. Oma fiilikseni on, ettei täällä ole kunnollista kauppakeskustaa lainkaan. Kaupunki on suurempi kuin Maarianhamina (15 000 asukasta), mutta keskustassa on esimerkiksi vain yksi ainoa ruokakauppa..!

Mitään tuttuja vaateketjuja täällä ei ole ollenkaan. R-Kioski ja Hesburger löytyy :) Muuten kaupallinen tarjonta koostuu pienistä paikallisista yrittäjistä kuten kampaamo, kukkakauppa, kirjakauppa, optikko. Sympaattista, ja jollain tapaa rauhoittavaa :)

Kommentit (16)
 1. Viime kesänä tuli vierailtua Loviisassa päiväreissun verran. Vaikka oli keskikesä ja aurinkoinen sää niin fiilis jäi jotenkin vaisuksi, en oikein osaa selittää. Tiedät joittenkin paikkojen kanssa natsaa ja joittenkin ei. Toisaalta mies on vähän hätähousu ja kaipaa enemmän elämää ympärille, joten ehkä sekin vaikutti.

  Odotimme, että keskikesällä torilla olisi ollut jotain, mutta se oli autio tyyliin klo 14. Kauppoja ei juuri ollut tosiaan, pyörähdimme sitten jossain urheiluliikkeessä. Toki sitten oli muutamia putiikkeja, ne olivat ihan ok, parasta oli vanhassa puutalossa oleva kahvila-ravintola terasseineen (nimeä en muista). Satama-alue taisi olla melko uusi, mutta siitäkin puuttui se jokin fiilis (ihmisiä?).

  Toki vanhat puutalot olivat viehättäviä, mutta osittain tyhjiä ja huonossa kunnossa, ainakin keskustan tuntumassa. Jäi sellainen fiilis, että monia yrityksiä lopettanut ja liiketiloja jäänyt tyhjilleen (korona, muuttotappio?). Että pikkuisen enemmän jos puhaltaisi elämää, niin Loviisa voisi olla ihan kiva. Porvoo kuitenkin vetää pitemmän korren, jos niitä voi verrata.

  Tuhannen Tuskan kahvila taitaa olla yksi suositeltu paikka käydä, muistaakseni luin jälkikäteen vasta vinkkejä :D. Odotan mitä kaikkea reissultasi bongaat, sinulla on kyky nauttia kaikenlaisista ympäristöistä ja nyansseista :).

  1. Mondon artikkelista jo luin, että Loviisa on tosi epäturistillinen Porvooseen verrattuna, joten olin osannut varautua hiljaiseen menoon. Silti erityisesti ravintoloiden vähyys yllätti. Ja pienemmässä Maarianhaminassa asuneena kauppojenkin vähyys toki yllätti, mutta niiden vähyys voi tietysti olla ihan positiivinenkin asia nykymaailmassa, jossa kaupallisuus tuntuu johtavan kaikkialla…

   Loviisan hiljaisuutta pohdiskeltuani tajusin, että on väärin odottaakaan, että täällä olisi turistillisempien paikkojen kaltaista palvelutasoa. Foodiena tietysti aina iloitsen ravintolatarjonnasta, mutta eipä Maarianhaminassakaan varmasti olisi yhtä montaa ravintolaa, jos se ei olisi niin suosittu ja tunnettu matkailukohde. Porvoo on trendikkyydessään ja tunnettuudessaan ihan oma lukunsa, siellähän on enemmän ravintoloita kuin monissa sitä suuremmissa kaupungeissa.

   No, ei ainakaan ole hankala tehtävä ehtiä testaamaan Loviisan kaksi foodie-kohteen oloista ravintolaa tällä lyhyellä visiitillä :)

   1. Joo me tehtiin sellainen äkkilähtöreissu, enkä ollut perehtynyt Loviisaan etukäteen yhtään. Kuitenkin nimi ja jonkinlainen mielikuva oli olemassa, eihän sitä muuten olisi keksinyt sinne mennä.

    On tosiaan ihan viehättävää ja virkistävää se hiljaisuus ja palvelujen vähyys, riippuu tietysti mitä itse kaipaa. Usein kyllä on tosiaan tylsää myös samat ketjut ja liikkeet joka paikassa. Iso peukku yksityisyrittäjille!

    P.S. Yritin muuten kommentoida siideri-postausta, mutta jostain syystä ei mene läpi. Toisen kerran yrittäessäni herjaa että vastaavanlainen viesti on jo jätetty. No ei mitään niin tärkeää, ajattelin vaan mainita :).

    Mukavaa viikonloppua ja nauti Loviisasta! On aina kiva lukea reissujuttujasi – aitoon ja havainnoivaan Sanni-tyyliin!

    1. P.S. Yritin muuten kommentoida siideri-postausta, mutta jostain syystä ei mene läpi. Toisen kerran yrittäessäni herjaa että vastaavanlainen viesti on jo jätetty. No ei mitään niin tärkeää, ajattelin vaan mainita :).

     Tämä ehkä johtui siitä, että en ollut vielä julkaissut viimeisintä kommenttiasi siihen postaukseen..? Jos siis yritit julkaista täsmälleen samaa kommenttia, näkyikö se vielä ”pending”-tilassa…?

     Nyt se on anyway julkaistu ja keskustelu jatkuu :)

     Loviisan loma jatkuu tänään mitä kauniimman sään merkeissä, ainakin nyt aamulla näyttää todella lupaavalta..! Tänään ohjelmassa ainakin Kappelinpuisto, Rosenin ja Ungernin maalinnoitukset ja Bistro Kronan, josta kuulema saa ”ihan törkeän hyvän juustolautasen”..! 😋

 2. Loviisasta on kai kuitenkin niin lyhyt matka Helsinkiin, että kai oletetaan heidän käyvän siellä ainakin vaateostoksilla.
  Loviisasta itään kuten Kotkan ja Haminan toreilla sama meininki. Torimyyjät tulevat jo 6-8 välillä ja mieluusti pakkaavat ja lähtevät viikonlopun viettoon siinä klo 13 aikoihin. Monet kahvilat sulkevat ovensa klo 14. Sen jälkeen paikalliset ABC asemat tai ylipäänsä miehitetyt huoltoasemat ovat ainoat kahvilat.

  1. Loviisasta on kai kuitenkin niin lyhyt matka Helsinkiin, että kai oletetaan heidän käyvän siellä ainakin vaateostoksilla.

   Varmasti näin. Ja onhan vilkas Porvoo ihan ”naapurissa”, paikalliset varmaan suuntaavat sinnekin shoppailemaan ja käymään ravintoloissa. Hmm, onkohan Loviisassa muuten ollenkaan yökerhoja…?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *