Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mmmm…. nyt maistellaan SUKLAATA! :)

Rakastan suklaata. Tummaa suklaata.

Suklaat_kaikki

Ja ihan niinkuin kosmetiikkaa, rakastan myös analysoida eri suklaiden makuvivahteita ja koostumuksia.

Mikäpä siis minulle mieluisampi teema illanistujaisiin kuin suklaamaistajaiset..! Kun viimeksi kokoonnuimme ystäväporukalla, saivat vieraat perinteisten suolaisten naposteltavien sijaan pelkästään suklaata. :) Valitsin maistajaisiin kahdeksaa eri laatua (joiden kaikkien piti olla tummaa mutta Brunbergin suklaa osoittautuikin ns. semi-tummaksi 44 kaakaoprosentillaan). Kaksi laaduista oli sokeritonta.

Suklaatasting2

Asettelin palat tarjoiluastiaan päällyspinta alaspäin, jotta maistelijat eivät tunnistaisi suklaata pintakuvion tai mahdollisen tekstin perusteella. Kyseessä oli siis sokko-tasting.

Maisteluraatiin kuului kuusi henkeä, jotka kaikki yhtä lukuunottamatta pitävät tummasta suklaasta. Eikä se yksikään suoranaisesti  inhoa tummaa suklaata. ;) Jokaisen palan jälkeen suklaan mausta käytiin keskustelua ja maistelijat kirjoittivat paperinpalalle arvioitaan.

Lopuksi äänestimme voittajan, minkä jälkeen paljastin mitä suklaita olimme illan aikana maistelleet. (Ja se voittajasuklaa selviää postauksen lopussa. ;))

Tarjottimelta löytyi seuraavia suklaita:

Lindt Excellence 70%

Fair Mary Tumma Suklaa 70%

Balance Dark 70% (makeutettu stevialla)

Fazer Thin Dark 70%

Brunberg Sokeriton 44%

Marabou Premium 70%

Bellarom Finest Dark 74%

J.D. Gross Ecuador Premium Cocoa 70%

Yksi suklaista tuomittiin yksimielisesti aivan navetan makuiseksi, toisessa maistui tupakka ja kolmannessa kaikki havaitsivat selvän kookoksen vaikkei ainesosista kookosta löytynytkään. Yhden koostumus ja maku osoittautuivat sokkotestistä huolimatta hämmästyttävän tunnistettaviksi. Lue eteenpäin niin  saat tietää mistä suklaista on kyse..! :) Esittelen teille raadin arviot makupaloista maistelujärjestyksessä.

.

Suklaat_Lindt

1. Lindt Excellence 70%

– Makeahko, pehmeä mutta hieman kitkerä

– Täyteläinen, pehmeä, samettinen

– Makea, marjainen, täyteläinen, pehmeä

– Perus-tummasuklaan maku

– Kirsikkainen, makean marjainen

– Makea, pehmeä, tasapainoinen, ei maistu 70-prossaiselta, ei yhtään kitkerää

Suklaat_FairMary

2. Fairy Mary

– Enemmän kaakaoinen, pehmeä, ei kitkerä

– Mieto ja pehmeä, melko makea

– Sellainen ”taloussuklaa”

– Miedompi, pehmeähkö

– Mieto

– Mauttomampi kuin edellinen, vetinen?

Suklaatasting3

Kaakaomaukujen kuvailu sai verbaliikan valloilleen…! :)

Suklaat_Stevia

3. Balance Stevia 70%

(makeutettu stevialla ja maltitolilla)

– Pehmeä ja kermainen mutta tavallinen

– Makeampi, jotenkin ”vaaleamman” makuinen, taloussuklaamainen

– Pähkinäinen, rasvainen

– Rasvainen ja hyvä

– Ei marjainen, taloussuklaamainen, tavallisempi

– Joulukalenterisuklaamainen, ei niin hienostunut, vähän halvemman makuinen

Suklaat_Fazer

4. Fazer Thin Dark 70%

– Perussuklaamainen, tuttu, herkullinen! Pystyisin syömään enemmänkin..!

– Rasvainen, ihan hyvä

– Oikein pehmeä, makea

– ”Fazermainen”, täyteläinen, pehmeä

– Pehmeä, täyteläinen, makea

– Tavanomainen, fazermainen

Suklaatasting1

.

Suklaat_Brunberg

5. Brunberg Sokeriton 44%

(makeutettu maltitolilla)

– Imelä, kookosmainen, rakeinen koostumus, rasvainen

– Kookoksinen, maitosuklaamainen, tosi makea, rasvainen

– Kookosmainen, vaaleampi, kiteinen

– Kookos, konvehtimainen

– Paras, vaalean makea, kookos, rakeinen

– Pehmeä, vaalea, kookoksinen, ihan erilainen

Suklaat_Marabou

6. Marabou Premium 70%

– ”Navettamainen”, homejuuston vivahde, pehmeä

– Tunkkainen kellarin maku, navetta

– Aurajuustomainen, ei-niin-makea

– Lanta :D, aurajuustomainen, vahva

– Ensimaussa aurajuusto, kitkerää, murenevainen koostumus

– Erikoinen, navettamainen, hyvä koostumus, pehmeä, kermainen, sellainen ”hyvä-outo”

Suklaatasting4

.

Suklaat_Bellarom

7. Bellarom 74%

– Hieman kitkerämpi, tummempi, tupakkamainen jälkimaku, ei niin hienostunut

– Rommikonvehtimainen, kitkerä, tupakkamainen

– Alkoholikonvehtimainen, kitkerähkö

– Kitkerä rommikonvehti

– Kitkerä, ei hyvä

– Viinin makua ja jälkimaussa tupakkaa

Suklaat_JDGross

8. J.D. Gross Ecuador 70%

– Maistuu sellaiselta ”lehtikeksin” toiselta puolelta, sukujuhlilta

– Makeampi, ei niin hyvä

– Samettinen, lehtikeksimäinen

– Perus, suklaakeksimäinen, neutraali

– Mummola

– Perus, ei hienostunut, keksimäinen

Suklaatasting5

. . .

…..ja voittajasuklaaksi äänestettiin lähes yksimielisesti (edelleen tietämättä minkä merkkisiä suklaita oli maisteltu)….. FAZERIN Thin Dark!

Suklaatasting_voittaja

Fazerin koostumuksen ja makumaailman tunnisti raadista useampi henkilö ja eräs kommentoi, ”Tämähän lohkeaa ihan niinkuin Fazer….” Mielenkiintoista että suuressa suomalaisessamme on noin tunnistettava tuntu…!

Maraboun navettamaisuus oli todellinen yllätys, Maraboun kun useimmat mieltävät sellaiseksi helpoksi perussuklaaksi. Yksi raadin jäsen kertoi myöhemmin ostaneensa Maraboun vaaleampaa suklaata, josta oli aiemmin pitänyt, ja nyt sekin maistui kuulema ihan navetalta..! ^_^

Minua kiinnosti, olisiko raati tunnistanut stevialla makeutetun suklaan, mutta sen makeus ei nostanut esiin mitään erityisiä kommentteja. Brunbergin maltitolilla makeutettu suklaa sai palautetta oudon rakeisesta koostumuksestaan ja päällehyökyvästä kookoksen mausta, mikä oli varsin erikoista ottaen huomioon ettei suklaan ainesosissa mainittu lainkaan kookosta.

GreenBlack85

Oma tämänhetkinen suosikkisuklaani ei ollut mukana tastingissa. Se on Green & Black’sin 85%. Se on niin pehmeää ja täyteläisen makeaa eikä yhtään kitkerää että ei millään uskoisi sen olevan yli 80-prosenttista. Aivan syntisen herkullista..! (Green & Black’silla on muuten aivan upeat nettisivut, enpä ole nähnyt noin tyylikästä kotisivua millään makeismerkillä..! Klikkaa joku suklaamauista ja kelaa sivua alaspäin, wow miten hienot grafiikat..!)

Minulle nämä maistajaisten 70-prosenttiset olivat hitusen liian makeita, mutta en halunnut ostaa vielä tummempia sillä arvelin niiden todennäköisesti maistuvan liian ”kaakaoiselta” osalle raadin jäsenistä. Tottumattomalle todella tumma suklaa maistuu useimmiten vain kitkerältä.

Mitkä ovat teidän lempisuklaitanne? Onko joukossanne enemmän maitosuklaan vai tumman suklaan ystäviä? Entäpä missä muodossa suklaa on parasta: levynä, patukkana vai artesaanikonvehtina? Vai jopa juomana? :)

Ahh, suklaa…. siitä voisi puhua loputtomiin…! ^_^

Kommentit (66)

  1. Jonttu

    Mistä kaupasta yleensä ostat tuota lempisuklaatasi? Itsellä ei ole sattunut silmään.

    • Sanni

      Green & Black’siä myydään mun mielestä vaikka missä :D Tai ainakin minusta tuntuu että näen sitä kaikkialla. Valikoima tietysti vaihtelee. Olisinkohan Ruohonjuuresta viimeksi ostanut tuota 85%:a…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.