Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mitt Åland <3


Varoitus. Tämänkertainen postaus ei liity meikkeihin millään lailla.

Olen suunnitellut tätä postausta jo varmaan kuukauden päivät, ja nyt kun sitten viimein sain kuvat kasaan, on Ahvenanmaa muutenkin pinnalla nettikeskusteluissa. Kommenttien perusteella suurin osa suomalaisista toivottaisi Ahvenanmaan mielihyvin sinne missä pippuri kasvaa, tai vähintään menolipulla Venäjälle. Surullista. Itse en ota kantaa siihen onko Ahvenanmaa Suomelle vain taloudellinen taakka tai onko saaresta meille ylipäänsä mitään hyötyä. Minulle Ahvenanmaa on toinen koti. Kuuden saarella vietetyn vuoden jälkeen kaipaan sinne joka päivä. Haluan jakaa kanssanne palan minun Ahvenanmaatani.
Autio Nygatan syksyisenä sunnuntai-iltapäivänä.
Maarianhamina on Ahvenanmaan ainoa kaupunki. Siellä asuu 11 000 ihmistä. Kesäisin Maarianhamina täyttyy tuhansista turisteista ja kaduilla kuuluu monien kielien iloinen sekamelska. Saksalaiset golfturistit, ranskalaiset purjeveneilijät ja manner-suomalaiset polkupyöräturistit syövät vieri vieressä saaristolaispannukakkua pääkadun kahviloissa. Talvisin kaupunki on kuin toinen.

Västerhamnin vierassatama on lempipaikkojani. Tässä punaisessa paviljongissa sijaitsee Strömsö-kokki Michael Björklundin ravintola, josta saa kesäisin parhaat ruoat. Kylmä siideri ÅSS Paviljongenin terassilla auringonlaskussa on kesän parhautta.


Melontaretkellä Pohjois-Ahvenanmaan saaristossa.


Syksyn värit entisellä kotipihallani.

Marie-Barin kahvilassa penkkejä kuluttavat samat ukot viikosta ja vuodesta toiseen. Viime vuoden he seurasivat kuinka kadun toiselle puolelle valmistui uusi kulttuurikeskus Alandica.

Kirjasto on erinomainen paikka kuluttaa aikaa syksyisin ja talvisin kun kaupunki hiljenee.


Lehtien peittämä Norragatan.


Galleria Kakelhallenissa on pieniä, tiheään vaihtuvia näyttelyitä.


Viimekertaisesta näyttelystä löysin Golden Girlille sopivan taideteoksen.

Kastelholman linna ympäristöineen on upea paikka. Täällä järjestetään mm. Ahvenanmaan perinteiset pikkujoulumarkkinat. Kuuma glögi linnan kellarissa on jokajoulukuinen must. (Vaan liekö pääsen sinne tänä vuonna…)


Jan Karlsgårdenin aittoja Kastelholman kupeessa.

Maarianhaminan ykkösravintola on Indigo. Alakerrassa saa hyvää (ja tyyriinpuoleista) a la carte -ruokaa, ja yläkerran lounge-baarissa voi nauttia kevyempiä bistro-menun annoksia ja aloitella viikonlopun viihdeputkea jättiläissuuren design-lampun punaisessa hämyssä.

Ekologinen luomukahvila Bönan (papu) sijaitsee Itäsataman Merikorttelissa. Suuntaa tänne jos kaipaat mm. vegaaniruokaa.


Kahvilla kaverini N:n kanssa. N nauttii Bönanin puolukka-kauraleivosta.


Öinen Ålandsvägen.

Onko joku lukijoista käynyt Ahvenanmaalla?

Olisi myös mukava kuulla teidän rakkaista paikoistanne. Missä on teidän kotinne?

Kommentit (19)

 1. HeliMaaria

  Ihania kuvia Ahvenanmaalta! Itse olen käynyt siellä syksyllä -93 (12-vuotiaana), kun vietimme viikon leirikoulussa Eckerössä. Pakko päästä vielä takaisin, nyt niitä (lukuisia!) kauniita pikkukirkkojakin osaisi arvostaa ihan eri tavalla…

 2. Serafia

  Kävin joskus pienenä vanhempien kanssa. Viime kesäksi hain sinne kesätöihin, mutta en päässyt. Josko ensi kesänä sitten. :D Se olisi ihan täydellinen kesätyöpaikka. :D

 3. Meiju

  Olen käynyt Ahvenenmaalla kaksi kertaa, ja kyllä tykkäsin paikasta kovasti. Ekan kerran olin perheeni kanssa kun siellä olin koiranäyttely ja toisen kerran olin luokkaretkellä noin viikon siellä. Ajattelin että kyllä sinne voisi lähteä uudestaan joku kerta, kunhan vaan sattuu sopiva ajankohta. :)

  Oma kotini on Jyväskylässä, täällä olen syntynyt, ja asunut aina ainakin 30km säteellä. Täältä en minnekkään haluaisi, vaikka tämä on pieni ja ankea kaupunki niin silti niin kovin rakas.

 4. Marvin

  Ahvenanmaalla on ikuisesti paikka sydämessäni. :) Vietin siellä kaksi kesää, jotka totisesti muutiivat elämääni. Viime kesänä en sinne päässyt ja tuntui kovin oudolta ja tyhjältä.

 5. Anonymous

  Joku tuntee tämän postauksen jälkeen suurta kaipuuta Ahvenanmaalle! Vaikka viime käynnistäni on aikaa, tunnistin useita paikkoja valokuvistasi, kiitos niistä. :)
  Matkustelimme siis usein kesäisin Ahvenanmaalle mökkeilemään ja viettämään aikaa perheen ja tuttavien kanssa, kun olin pieni. Tuhansia hyviä muistoja sieltä, harmi kun ei ole nyttemmin tullut käytyä.

 6. Nea/ Fashioned in Finland

  En ole käynyt mutta nyt kyllä tahtoisin sinne. Ihania kuvia :)

 7. Karoliina

  Kauniita kuvia! en ole Ahvenanmaalla koskaan kaynyt, mutta kenties viela joskus mahdollisuus tarjoutuu. Minun kotini on kylla ehdottomasti tama Istanbul, en voi kuvitella pois muuttavani…

 8. Jenni

  Kävin Ahvenanmaalla toukokuussa 2004 9. luokan luokkaretkellä. Postauksesi jälkeen aloin miettimään että josko vierailisi siellä uudestaan joskus. Silloin sitä oli niin typerä teini ettei osannut arvostaa koko reissua, siellä oli vaan "kämästä, mälsää eikä mitään menoa". :D Kastelholman linnasta aivan upea kuva, itsellänikin joitain surkeita sieltä sisältä.

 9. Camilla

  Olen käynyt Marianhaminassa sekä… Lumparnin pohjoispuolella olevassa jossakin kalastajakylässä, jossa on hieno linna. En nyt muista kuollaksenikaan nimeä. Ja tietysti saaristossa siinä ympärillä (purjehtien kun liikkuu, niin helppo käydä kaikkialla!). Lähes joka kesä tulee käytyä jossakin ympäryssaaristossa, mutta 2005 tosiaan tuli ihan siellä Ahvenanmaan "mantereella" käväistyä.

  Pidän paikasta todella paljon. Yleensäkin saaristo kuuluu ehdottomasti yksiin lempipaikkoihini Suomessa. :) Voisin helposti kuvitella Marianhaminassa asuvanikin jonkin aikaa, vaan siellä ei tulevalle ammatilleni varmaankaan työmahdollisuudet maailman parhaimmat ole.

 10. Anonymous

  Olen käynyt TOSI monta kertaa, aivan ihana paikka!:D
  Joka kesä suunnataan sinne, heinäkuussa.
  Viime kesänä oli Saksalais-kaveritkin mukana, ja tykkäsivät siitä mestasta ihan sikana!<3 Itsellekin paikka on rakas, niin monta kertaa olen siellä ollut. Ja, mikä siellä on erityistä; Auringonlaskut. Ne ovat aivan uskomattoman kauniita! Ei ole huonompi paikka se kuin esim. Tampere tai joku muu.

 11. Charming Nails:

  Haluaisin käydä Ahvenanmaalla, ihania kuvia ja tunnelmaa! Mä olen reissannut vähän pitkin suomea ja Hailuoto on mielestäni ihana paikka.

 12. Suvi

  Sukulaisiani asuu Ahvenanmaalla ja sen vuoksi on tullut käytyä. Viime käynnistä on kyllä ihan liikaa aikaa ja visiitit ovat aina sijoittuneet kesäaikaan. Kauniita kuvia ja ylipäätään saaristo viehättää todella! Kaipaan merta, varmaan koska olen itse meren lähistöltä kotoisin.

  Alkuperäinen kotikaupunkini on Pori, mutta fiilikset sen suhteen ovat ristiriitaiset. En teininä kokenut paikkaa omakseni ja olenkin asunut muualla 19-vuotiaasta asti. Nyt kuitenkin on jotenkin veri alkanut pikkuisen vetää takaisin. Porissa on kauniita paikkoja ja ennen kaikkea tuttuja ihmisiä, mutta en osaa sanoa viihtyisinkö siellä enää, onko elämäni tavallaan ollut jo liian kauan muualla…

 13. milipili

  Olen käynyt kahdesti ja en tykkää. Mua ahdistaa se eristyneisyys ja sisäänpäinkääntyneisyys ja se ettei siellä ole mitään. Jos tykkää maisemista ja luonnosta niin mikä ettei, mutta minua ei kumpainenkaan nappaa yhtään.

 14. Virve

  Ihana postaus ja ihania kuvia…etenkin tietysti tuo ihana taideteos. ;)

 15. Ella

  Olen asunut Ahvenanmaalla vuosia sitten. Ruotsini silloin oli täydellisen suomenruotsalainen ja ajattelinkin jo ruotsiksi :D Nyt kielitaitoni on heikentynyt :D

  Ihania kuvia sinulla, kiitos kun palautit muistoja mieleeni.

 16. Anniina

  Olen käyny Ahvenanmaalla kait kerran-pari, haluaisin käydä siellä uudemminkin! Jotenkin tosi kiva postaus, en oo koskaan tullu ajatelleeks, että siellä asuukin porukkaa :D Aattelin, et siellä on vaan mökkejä ja tällee :S

  Oma kotini on Hämeenlinnassa, varmaan johtunee siitä, että oon näin tyhmä. Hidas hämäläinen 8)

 17. Anonymous

  onpa eksoottista. oikeasti, miljoonakaupungin vinkkelistä tuo rauhallisuus oikein huokuu. ollapa tuolla kahvilla!

 18. Linda

  Hei, yritin kovasti etsiskellä täältä tietoa, jotta en olisi joku sadannes henkilö kysymässä samoja asioita… :D Mutta empä löytänyt. Sulla kun on spesiaali suhde Ahvenanmaahan kuitenkin, niin voisitko suositella kesätöitä siellä 19-vuotiaalle nuorelle, joka rakastaa saaristoa mutta kaipaa kuitenkin virikkeitä? Että löytyykö siellä tekemistä kahdeksi kuukaudeksi? Missähän pystyisi tutustumaan paikallisiin / muuhun nuorisoon?

  • Sanni

   Moikka! En juuri nyt ehdi mitenkään vastaamaan tähän (koska ei onnistu lyhyesti), palaan asiaan niin pian kuin ehdin! :) Tai oikeastaan voin laittaa sulle meiliäkin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.