Miten tavalliset naiset hoitavat ihoaan?

Meillä tuli töissä juttua ihonhoidosta. Työkaverini, päälle 50-vuotias C kertoi, ettei hän käytä minkäänlaisia kasvovoiteita. Olin hämmästynyt.

”Et minkäänlaisia, koskaan?” ”En”, työkaverini vastasi. Kävi ilmi että hän myös puhdistaa ihonsa käsisaippualla.

Keskusteluun liittyi muutama muukin kollega, jotka C:n tavoin eivät juurikaan käytä ihonhoitotuotteita.

Aihe oli minusta sen verran kiinnostava että haastattelin läpi kaikki lähimmät työkaverini. Tulos ei ainakaan rohkaise kauneusalan työntekijöitä, tämän porukan perusteella ei paljon myyntejä tule..! :D ^_^ Hoitaako suomalaisnainen ihoaan keskimäärin näin ylimalkaisesti? En sano väärin, sillä pelkkä vesipesukin on ihan yhtä pätevää hoitoa siinä missä 10-vaiheinen K-Beauty-rutiinikin, jos se itselle riittää ja olo omassa ihossa on mukava.

 

Joukossa myös bloggaajan iho

 

Vastaajina oli yhdeksän suomalaisnaista ikähaarukassa 20-60+, jotka työskentelevät toimistotehtävissä alalla joka ei liity kauneudenhoitoon.

Vastaajista vain yksi käyttää erityisesti anti-age-nimikkeen voiteita, kaikkien muiden käyttäessä vain ”(jotain) kosteusvoidetta”. Vain kaksi, vastaajista nuorimmat, käyttää erityistuotteita kuten naamioita ja kuorintoja. Seerumia käyttää vain yksi. Kysyin huomaavatko työkaverini ihossaan eroa vuodenaikojen välillä, ja käyttävätkö he esimerkiksi rasvaisempaa voidetta talvella. Vain yksi vaihtaa voiteen koostumusta vuodenaikojen mukaan, muut eivät huomaa mitään eroa ihon tarpeissa kesästä talveen.

Ylipäänsä kiinnostus ihonhoitoa kohtaan on työkavereideni keskuudessa niukka, myös nuorempien kohdalla. Kyselin suosikkimerkeistä, mutta vain muutama pystyi ylipäänsä nimeämään – tai muistamaan – minkä merkkisiä tuotteita hän käyttää. Yhdeksästä vastanneesta kolme pesee kasvonsa saippualla, kaksi pelkällä vedellä. Neljä käyttää varsinaista kasvoille tarkoitettua puhdistusainetta.

Nyt kun aurinkosuojan tärkeys on ollut Karkkipäivässäkin paljon tapetilla, kysyin työkavereilta myös aurinkosuojan käytöstä. Kolme ei käytä aurinkosuojatuotteita lainkaan, ja vain yksi käyttää koko kesän. Muilla aurinkovoiteen käyttö rajoittuu etelän lomaan tai kevääseen ja alkukesään; ihon totuttua aurinkoon voidetta ei enää käytetä.

Mielestäni monenkin työkaverini iho on hoidon niukkuuteen ja ikään nähden ihan hyvässä kunnossa, esimerkiksi aurinkovoiteettomuus ei pahemmin näy hillittöminä pigmenttiläiskien tai ryppyjen määränä. Ihot näyttävät kutakuinkin siltä, miltä sen ikäisen ihon odottaakin näyttävän. Olisi kyllä mielenkiintoista ottaa kuvat vastaavasta joukosta 50+ -vuotiaita jotka ovat koko ikänsä käyttäneet runsaasti ihonhoitotuotteita.

Vaikka otanta oli näin pieni ja juuri tämän työkaverijoukon epäkiinnostus ihonhoitoa kohtaan voi olla pelkkä sattuma, en voi olla miettimättä, kuinka suuren prosentin kuluttajista tämän ihonhoitomentaliteetin omaavat ihmiset muodostavat todellisuudessa? Ja miksi kauneusteollisuuden markkinointi ei pure heihin? :D He katsovat samoja mainoksia kuin mekin mutta eivät ryntää viimeisimmän seerumin tai BB-voiteen perään, tai ylipäänsä koe tarvitsevansa mitään sellaisia.

Voi olla että oma kiinnostus ja työ alalla on vaikuttanut kuvitelmaani, että suurin osa naisista käyttää jotain voiteita ja puhdistusaineita. Ehkä asia on oikeasti ihan toisin; oletteko miettineet, jos me voidefiilistelijät ja säännöllisesti ihonhoitoa harrastavat olemmekin todellisuudessa kauneusmarkkinoiden potentiaalisessa kuluttajaryhmässä vähemmistö?

Kiinnostavaa.

.

YHDEKSÄN SUOMALAISEN NAISEN IHONHOITORUTIINI

 

NAINEN 50 + ”Pärjään käsisaippualla”

Puhdistus: käsisaippua muutaman kerran viikossa, muuten vesi.

Kosteutus: ei mitään.

Meikki: ripsiväri, ja vain juhlien yhteydessä. Arkena ei lainkaan meikkiä.

Aurinkosuoja: vain kun matkustaa etelän lomille, Suomessa ei käytä.

NAINEN 50 + ”Vettä ja perusvoidetta”

Puhdistus: vain vesi.

Kosteutus: apteekin perusvoide iltaisin, aamulla ei voidetta.

Meikki: ei käytä.

Aurinkosuoja: ei käytä.

NAINEN 50 + ”Kosteusvoidetta silloin kun muistaa”

Puhdistus: vesi + joskus oliivisaippua. Silmämeikin poistoon Enjo-kuitulappu.

Kosteutus: käyttää satunnaisesti kun muistaa. Kotona Nivean ja Dermosilin kasvovoiteet.

Meikki: ripsiväri.

Aurinkosuoja: käyttää, mutta vain kesän alussa kun iho ei tottunut aurinkoon.

NAINEN 60 + ”Klassinen aikuisen naisen ihonhoitorutiini”

Puhdistus: puhdistusmaito ja kasvovesi. Poistaa maidolla myös silmämeikin. Kotona Dermosilin tuotteita.

Kosteutus: omistaa sekä päivä- että yövoiteen ja suosii anti-age-voiteita.

Meikki: ripsiväri ja rajauskynä. Joskus satunnaisesti meikkivoidetta.

Aurinkosuoja: käyttää, sama voide vartalolla ja kasvoilla.

Silmänympärysvoide kuuluu vain yhden työkaverini ihonhoitorutiiniin

 

NAINEN 60 + ”Saippuaa ja voidetta”

Puhdistus: saippua, mieluiten itse tekemä. Satunnaisesti myös kasvovesi. Ripsivärin poistoon öljy tai rasvaisempi kasvovoide.

Kosteutus: käyttää kosteusvoidetta aina puhdistuksen jälkeen eli useimmiten iltaisin. Voiteen merkillä tai laadulla ei ole väliä, voi olla mikä tahansa.

Meikki: ripsiväri ja juhliin myös huulipuna.

Aurinkosuoja: vain alkukesästä. Käyttää samaa tuotetta vartalolla ja kasvoilla.

NAINEN 30 + ”Atooppinen iho ohjaa kosmetiikkavalintoja”

Puhdistus: vain vesi.

Kosteutus: apteekin perusvoide tai vedetön salva, välillä lääkärin määräämää.

Meikki: ei käytä.

Aurinkosuoja: ei käytä.

NAINEN 20 + ”Hajusteettomuus tärkeää”

Puhdistus: käyttää sekä vaahtoavia että maitomaisia kasvoputsareita.

Kosteutus: Nivea Soft iltaisin, Apobasen öljytön geeli päivisin meikin alle. Käyttää myös silmänympärysvoidetta sekä kosteuttavaa seerumia tarpeen mukaan, kun iho tuntuu kuivemmalta.

Erityistuotteet: käyttää silloin tällöin naamioita ja kuorintaa.

Meikki: käyttää kevyttä meikkiä päivittäin, niin meikkivoidetta kuin silmämeikkiä.

Aurinkosuoja: vain kesän alussa mutta ei ihon rusketuttua.

NAINEN 20 + ”Laitan rahaa mieluummin meikkiin kuin ihonhoitoon”

Puhdistus: käyttää kaksivaiheista puhdistusta: poistaa ensin meikin puhdistusliinoilla ja pesee sitten kasvot kasvoputsarilla kahdesti varmistaakseen että kaikki lika ja meikki lähtee. Viimeistelee kasvovedellä.

Kosteutus: käyttää kosteustuotetta aamuisin meikin alla, iltaisin ei mitään. Käytössä mikä tahansa halvin mahdollinen voide, merkillä ei väliä. Ostaa ihonhoitotuotteet yleensä ruokakaupasta.

Erityistuotteet: finnigeeli tarpeen mukaan. Syväpuhdistava naamio 2 x viikossa, kosteuttava naamio satunnaisesti.

Meikki: käyttää vahvaa meikkiä päivittäin.

Aurinkosuoja: vain meikkivoiteen sisältämä SPF, ei käytä erikseen aurinkovoidetta.

.

NAINEN 40 + ”Klassinen perusihonhoitorutiini”

Puhdistus: käyttää geelimäistä kasvoputsaria päivittäin, joskus puhdistusmaitoa. Käytössä erikseen silmämeikinpoistoaine (suosikki Lumenen).

Kosteutus: kasvovoide käytössä päivittäin, aamuin illoin. Merkki vaihtelee mutta Rosenserien kuuluu suosikeihin.

Meikki: töissä arkimeikki koostuen ripsiväristä, rajauskynästä ja puuterista, juhliin laittaa enemmän meikkiä. Vapaalla ei käytä meikkiä.

Aurinkosuoja: käyttää erillistä kasvoaurinkovoidetta koko kesän.

*

Toisten ihonhoito näyttää lomamatkallakin tältä… ^_^

Kysykääs ihan mielenkiinnosta omilta työkavereiltanne huomenna kuinka moni heistä hoitaa ihoaan ja käyttää jotain muutakin kuin vettä ja saippuaa :) Jos joku jaksaa, voi raportoida tänne kommenttilaatikkoon – minua kiinnostaa :)

Niin – ja onhan varmaan Karkkipäivän lukijoidenkin joukossa riisutun ihonhoidon tai jopa ei-hoidon edustajia..?

Lisää aiheesta:

Ihonhoito For Dummies

Kommentit (122)
 1. Ensimmäisenä tuli vain mieleen kuinka paljon ihoa kiristää käsisaippualla pesun jälkeen, ja sitten vielä jättäisi laittamatta kosteutusta. Ai kamala! :-D

  1. Ihan sama tuli itsellekin ensimmäisenä mieleen ja myös kysyin tästä työkavereiltani – ”eikö teidän ihoa muka kiristä saippuan jälkeen?” (Minulla kiristää vähän jo pelkän vedenkin jälkeen….) Kuulema ei. :)

   1. Ainakin kuvissa ihot NÄYTTÄVÄT kuivilta ja punoittavilta, mutta ehkä siihen on tottunut? Minulla kiristää pesun jälkeen, mutta parin tunnin päästä ei enää.

    1. Kiinnitin samaan huomiota, osassa kuvista näytti silltä että iho olisi ihan korppuisen kuiva suorastaan. Yllättäen se 20-vuotias oli mukana tässä, meikki korosti kuivaa ihoa aika epäimartelevalla tavalla. oma äitini on kuuskymppinen, mutta tämän iho ei näytä lainkaan samalta kuin noissa kuvissa, mutta tämä hoitaakin ihoaan luonnonkosmetiikan seerumein ja voitein, ja huolimatta runsaasta auringonotosta mitä on harrastanut ilman suojavoiteita, näyttää ainakin 10v ikäisiään nuoremmalta. mutta varmaan kun tuohon käsisaippualla pesuun ja voiteiden skippaamiseen on ihonsa totuttanut ei ehkä edes tajua sen kiristävän tai tuntuvan kuivalta, se on perustila joka on ollut aina. Sanoisin että suurin osa tuntemistani naisista käyttää vähintään kasvojenpuhdistusainetta ja jotakin voidetta. Miesystävä taas pesee naamansa suihkusaipualla eikä suostu laittamaan mitään rasvaa naamaansa, vaikka ihonsa näyttää välillä niin kuivalta että hilseilee. Eikä käytä isänikään mitään, pitää hömpötyksenä.

    2. Ainakin kuvissa ihot NÄYTTÄVÄT kuivilta ja punoittavilta, mutta ehkä siihen on tottunut?

     Varmasti juuri näin, henkilö on tottunut siihen miltä iho tuntuu ja se on hänelle normitila. Tuosta punoituksesta yksi kollegani kyllä kommentoi, että hän tiedostaa ihonsa punoittavan ja sille hän periaatteessa voisi vaikka tehdäkin jotain, mutta ei vain lopulta jaksa koska se on ylimääräinen ”vaiva”.

     Ja kyllä pintakuivuus tosiaan tulee joissain kuvissa esiin, mutta yleisesti IRL-tilanteessa, kun katson työkavereitani, ei heidän ihoissaan mikään erityinen ”ongelma” varsinaisesti pistä silmään. Jos nyt ei tuon yhden kollegan couperosaa laske mukaan. Muuten ihojen yleisvaikutelma on terve ja hyvinvoiva, ihot eivät ole sameita, (ikään nähden) poikkeuksellisen ryppyisiä, läikikkäitä tai kuivia. Kuten kirjotin, ihot näyttävät minusta ikäisiltään, siltä miltä tämän ikäisten ihon voi odottaa näyttävän. Voi olla, että ihoa koskettaessa paljastuisi muita ominaisuuksia kuten karheutta tai kuivuutta, mutta en tokikaan alkanut lääppiä kollegoiden ihoa :D Ja voihan olla, että jos vesi- ja saippuahoitoa harrastavat henkilöt olisivat hoitaneet ihoaan vuosien ajan seikkaperäisemmin, iho tosiaan olisi ikäistään nuoremman näköinen. Juuri siksi olisi kiinnostavaa nähdä verrokkina samanlaiset elintavat omaava ryhmä ihmisiä, jotka päinvastoin olisivat koko ikänsä hoitaneet ihoa monivaiheisesti ja tunnollisesti. Näkyisikö se heidän ihossaan ja millä tavalla?

     1. Pitäiskö tässä nyt sit alkaa kuvaamaan ja pistää sulle johtopäätökset tuossa 30 vuoden päästä kun ois 50+. :-D mä en silti niin kauheasti ajattele ihonhoidon suhteen sitä, miltä se iho näyttää vanhempana, vaan pidän vaan kunnon puhdistetun ja kosteutetun ihon tunteesta. Ja tosiaan kyllä se meikkikin yleensä näyttää paremmalta, kun on iho hyvin kosteutettu. :-)

 2. Jos vain pärjäisin ei-hoidolla, olisin varmasti ihon ei-hoitaja. Kesällä se voisi hetkittäin jopa onnistua, mutta käytännössä vesipesunkin jälkeen on saatava kosteusvoidetta tai ihoa alkaa kiristää. Talvella on mahdoton ajatellakaan elämää ilman kosteusvoidetta, pahimpina aikoina korvaan iltaisen perusvoiteen kosteusnaamiolla. Tämmöistä se on kuivaihoisena :P

  1. Vaikuttaa tosiaan siltä että kenelläkään työkavereistani atoopikkoa lukuunottamatta ei ole kuiva iho. Vaikea uskoa että kukaan ihotyypiltään kuivaihoinen valitsisi olla ilman hoitovoiteita, iho tuntuisi varmasti niin epämukavalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *