Karkkipäivä
Karkkipäivä

Miten ihoa tulisi hoitaa?

Eräs asia mietityttää minua töissä usein. Tämä liittyy perusihonhoitoon ja siihen, miten monet tarvitsevat siihen apua. Mitä on ammattimainen ihonhoito? Miksi niin monet luottavat ammattilaisen neuvoihin siinä, millä puhdistaa ihonsa ja mitä voidetta käyttää?

Meillä käy paljon asiakkaita, jotka pyytävät apua sopivien ihonhoitotuotteiden löytämisessä. Silloin tällöin käy myös asiakkaita, jotka pyytävät apua mutta mainitsevat kuitenkin, että ”kosmetologini on suositellut minulle näitä tuotteita, ja hänhän tietää parhaiten.”  Ihonhoito2

Mitä eroa loppujen lopuksi on kosmetologin ja ei-kosmetologin suosituksissa, jos kummatkin työskentelevät alalla? Mitä kosmetologi tietää enemmän, ja miksi hänen sanansa olisi ns. uskottavampi? Tiedämmekö me alan ihmiset ylipäänsä perusihonhoidosta enemmän kuin tavallinen, maalaisjärjellä varustettu kuluttaja?

Tämä on kysymys, josta olen jutellut töissä monien kosmetologi-kollegoideni kanssa.

Perusihonhoito on ihon puhdistamista ja kosteuttamista. Minä en ole käynyt kosmetologikoulua, mutta seuraava ”peruskaava” on minullekin tuttu:

 • Rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle vaahtoava puhdistustuote ja ihohuokosia supistava kasvovesi. Kosteusvoide mahdollisimman kevyt ja öljytön. Perushoitoon on hyvä kuulua myös säännöllinen kuorinta ja syväpuhdistavat naamiot.
 • Sekaiholle vaahtoava puhdistustuote ja tarpeesta riippuen joko voimakkaampi, ihohuokosia supistava kasvovesi tai miedompi, kosteuttava kasvovesi. Kosteusvoide emulsiomainen.
 • Kuivalle iholle emulsiomainen, voidemainen tai öljymäinen puhdistustuote ja kosteuttava kasvovesi. Kosteusvoide täyteläinen. Perushoitoon on hyvä kuulua myös kosteuttavat naamiot.
 • Herkälle ja cuperoottiselle iholle emulsiomainen tai voidemainen puhdistustuote ja mieto, alkoholiton kasvovesi. Kosteusvoide suojaava ja täyteläinen. Ihon kuorintaa tulisi välttää, ainakin fysikaalista kuorintaa.

Ihonhoito1

Nämä ovat siis sellaisia perusasioita, joihin ei mielestäni tarvitse mitään syvällistä asiantuntemusta. Epäpuhtaan ihon omistaja tajuaa itsekin, että ihoa voisi olla hyvä kuoria. Rutikuivan ihon omistaja ymmärtää, että vedetön puhdistus kuivattaa ihoa vähiten. (Emme nyt lähde tässä mihinkään erityistilanteisiin missä iho on vaikka niin pahasti tulehtunut ettei sitä voi kuoria tai muihinkaan ihotautilääkärin alueelle kuuluviin iho-ongelmiin.)

Olen välillä ollut huolissani siitä, että olenko minä jotenkin huonompi kosmetiikan myyjä kun en ole opiskellut kosmetologiksi. Mitä myymälätyössä tarvittavia tietoja ja taitoja kosmetologeilla on, mitä meillä muun koulutuksen omaavilla ei ole? Kävi ilmi, että olen stressannut ihan turhaan. Olen ”haastatellut” neljää kosmetologikollegaani, eikä heillä ole kellään sen tarkempia niksejä tai vinkkejä eri ihotyyppien tai ongelmien hoitoon. Jos asiakas haluaa tasoittaa ryppyjään, hänelle myydään ryppyvoide. Jos asiakas haluaa ihon kiillon kuriin, hänelle myydään mattapinnan tekevä voide. Jos asiakas valittaa veltostuneesta ihosta, hänelle myydään kiinteyttävä voide. Jne. Ihonhoito ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä. ^_^

skin-food-tube

Myyjillä ei ole omakohtaista kokemusta joka ikisestä tuotteesta, joten jos asiakas vaikkapa kysyy ”markkinoiden parasta anti-ageing-voidetta”, myyjä todennäköisesti myy sen voiteen, jonka merkillä on meneillään myyntikilpailu, tai josta hän on lukenut positiivisia kommentteja alan lehdistä / netin kosmetiikkapalstoilta. Tai hän myy voiteen, jota on hehkutettu koulutuksissa eniten, ja joka täten on jäänyt parhaiten myyjän mieleen. Tai jos mitään myyntikilpailua ei ole menossa, ja asiakas kysyy myyjältä sellaisesta tuotealueesta josta myyjällä on paljon omakohtaista kokemusta, hän todennäköisimmin suosittelee omia lempituotteitaan. (Nimimerkillä kuinkahan monta L’orealin Golden Beige -nappia olen myynyt…. ^_^) On jännä miettiä, että asiakkaat monesti ajattelevat meidän oikeasti tietävän kaikista tuotteista kaiken, ja mikä on tehokkainta mihinkin vaivaan. Se on kertakaikkiaan mahdotonta liikkeessä, jossa myytäviä artikkeleita on tuhansia.

Ihonhoito4

Hoitoloissa työskentelevät kosmetologit saavat tietenkin paremman käsityksen asiakkaan ihosta, mutta onko kosmetologin suosittelema hoito-ohjelma tuotteineen automaattisesti parempi ja henkilökohtaisempi kuin kosmetiikkaliikkeen myyjän suosittelema? Mietitäänpä. Hoitoloissa on myynnissä paikasta riippuen yleensä 2-3 eri sarjaa. Varmaan löytyy paikkoja jotka käyttävät vain yhtäkin sarjaa. Se hoito-ohjelma, jota kosmetologi asiakkaalleen suosittelee, riippuu siis ihan siitä mihin hoitolaan asiakas sattuu kävelemään. Jos käyt Ella Baché -hoitolassa, sinulle räätälöidään Ella Baché -ihonhoitosuunnitelma. Jos käyt Dermalogica-hoitolassa, sinulle suositellaan Dermalogicaa jne. Sarjoilla on yleensäkin yhdet tuotteet eri ihotyypeille, eli valinnanvaraa henkilökohtaiseen räätälöimiseen on loppujen lopuksi aika vähän. Yksinkertaisimmillaan sarjaan saattaa kuulua tuotteita vain normaalille- ja sekaiholle sekä kuivalle iholle. Yksi hoitolatyötä ennen tehnyt kollegani kertoi, ettei heidän liikkeensä edustamalla sarjalla ollut tuotteita rasvaiselle iholle. Joissain tapauksissa asiakas ei siis edes saa juuri oman ihotyyppinsä tuotesuosituksia.

Näin ollen en pidä kosmetologin tekemää hoito-ohjelmaa sen erikoisempana kuin kenen tahansa muun tietyn merkin konsulentin tai edustajan. Kauan alalla ollut ja laajan tuotetuntemuksen omaava kempparin täti saattaisi pystyä ”räätälöimään” paljon paremman tuotepaketin, kun ottaa huomioon että valinnanvaraa merkkien välillä on huomattavasti enemmän kuin hoitolassa.

Ihonhoito3

Olisi mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksianne tässä asiassa. Luotatteko te asiantuntijan neuvoihin ihonhoidossa? Odotatteko, että vaikkapa Sokoksen kemppariosaston myyjä osaa auttaa teitä löytämään oikean kosteusvoiteen paremmin, kuin te itse? Tietenkin on itsestäänselvää, että myyjät tietävät usein kuluttajaa enemmän viimeisimmistä tuoteuutuuksista ja täsmätuotteista, mutta odotatteko, että he tietävät vaikkapa meikinpuhdistuksesta olennaisesti enemmän kuin tavallinen nainen, joka meikkaa ja pesee kasvonsa päivittäin? Onko Karkkipäivän lukijoiden joukossa henkilöitä, jotka eivät rehellisesti tiedä, millä heidän kannattaisi kasvonsa pestä ja miten usein ihoa olisi hyvä kuoria?

Varmasti on olemassa ihmisiä, jotka oikeasti eivät tiedä mitään ihonhoidosta. Tuskin kaikki maatalon emännät (näin hatusta temmattuna esimerkkinä) jaksavat iltaisin miettiä, että pitäisiköhän sitä nyt laittaa jotain yövoidetta. Mutta uskoisin, että nämä ihmiset eivät ylipäänsä edes asioi kosmetologeilla tai kosmetiikkamyymälöissä. Meidän asiakkaamme ovat pääsääntöisesti ihmisiä, jotka tietävät kyllä perusasiat — mutta haluavat ehkä vain kuulla vahvistuksen ammattilaisen suusta. Itse voin kertoa, että en ole eläissäni kysynyt kempparin myyjältä apua ihonhoidossa. Kerran tosin kysyin Lumenen edustajalta vinkkiä silmänympärysvoiteeseen, ja sanoin että haluan silikonittoman voiteen. Edustaja ei kuitenkaan kyennyt kertomaan, missä Lumenen sy-voiteista on silikonia ja missä ei, joten etsin sitten senkin tiedon itse pakkausselosteesta.

Toivottavasti kukaan lukija ei muuten erehtynyt luulemaan, että jotenkin aliarvostan kosmetologeja ja kuvittelen itse tietäväni yhtä paljon. Näin ei siis ole missään nimessä. Perusihonhoidollisesti tietoni lienevät samalla tasolla, mutta kosmetologit ovat ammattilaisia hoitotyössä, josta minä en tiedä mitään. Kosmetologi osaisi suositella ja suorittaa vaikkapa pahasti arpisille kasvoille siloittavan sarjahoidon tai selluliittimuhkuroille ultraäänikäsittelyn. Hoitotyö on kuitenkin eri asia kuin myymälätyö.

Kuvat täältä, täältä, täältä, ja täältä.

Kommentit (114)

 1. Nimetön

  Ihan rehellisesti musta tuntuu siltä, että olipa myyjä kuka tahansa, kosmetologi tai kempparin myyjä, en usko että osaisi myydä minulle juuri oikeanlaista tuotetta sen lyhyen hetken aikana kun olen esimerkiksi kosteusvoidetta ostamassa. Otan tietysti neuvot vastaan, mutta itse päätän noudatanko niitä.

  Silloin harvoin kun ihoni kokee jotain rajuja muutoksia (ja vähän muullonkin) käyn luottokosmetologini luona, joka osaa kyllä auttaa muutenkin kuin tuputtamalla omia Ella Bache -tuotteitaan. Tämän kosmetologin luona olen käynyt nyt noin kymmenen vuoden ajan ja kertaakaan hän ei ole myynyt minulle myymiään tuotteita vaan on ehdottanut minun iholleni sopivia tuotteita muualta. Ja koska jokainen käyntikerta on noin tunnin mittainen, uskon, että kosmetologi saa ihostani paremman käsityksen kuin myyjä vaikkapa Sokoksella alle vartin jutustelun jälkeen. Toki jollekin nuo perus myyjän ohjeet saattavat olla tärkeitäkin.

  • Sanni

   Onpa sulla kyllä loistava kosmetologi kun oikeasti suosittelee juuri sun iholle sopivia tuotteita, eikä vain niitä joita itse myy. Mahtavaa!

 2. Krisuli

  Osaisitko neuvoa mitään ei-rakeista kuorintaa kasvoille? Kun aina sanotaan, että herkkä ja couperoottinen iho tulisi kuoria rakeettomalla, hellävaraisella kuorinnalla, mutta en tiedä miltään merkiltä kyseistä tuotetta.

  • Sanni

   Mm. Lumenella on rakeeton kuorintavoide Arctic Aqua -sarjassa. Body Shopin kuoriva hunaja- & kauranaamio on myös rakeeton. Noita tehokkaampi on Dermalogican Daily Microfoliant -entsyymijauhe, sekoitetaan kädellä vesitilkkaan ja hierotaan ihoon. Olen tuota pari kertaa kokeillut ja iho jäi jotenkin tosi puhtaan ja hyvän tuntuiseksi.

 3. Iitu

  Ah, tätä kommenttiboksia lueskellessa koin valaistuksen ja taidankin jättää yövoiteen pois kokeilumielessä! Ihoani ei edes kiristele puhdistuksen tai kasvovedenkään laiton jälkeen, miksi siis tungen yöksi rasvaa naamaani vaikka ihooni tulee herkästi epäpuhtauksia? Aivan, koska jokapuolella kehotetaan niin tekemään :-D Talvella tilanne saattaa tosin olla erilainen, koska muuten rasvoittuva ihoni pintakuivuu todella rajusti, mutta ehkäpä se tottuisi yövoiteettomuuteen kun vaihdan talveksi muutenkin kasvoveden alkoholittomaan ja puhdistusgeelin -maitoon.

 4. Elsu

  Moi!

  Kiitos hyvästä blogista! En seuraile yleensä blogeja mutta tämä Karkkipäivä-blogi on kyllä todella hyvä! Kivaa kun postaat usein ja postauksesi ovat usein mielenkiintoista luettavaa täynnä :)Mukavaa loppukesää!

  • Sanni

   Kiitos Elsu! Aikeena on kyllä hieman harventaa postauksia, mutta onhan joka toinen tai kolmas päivä silti suhteellisen usein. :)

 5. pikkukata

  Minä luotan kumpiinkin, tosin ehkä hitusen verran enemmän kosmetologeihin, tuntuu että myyjät suosittelevat tuotteita joka on tällä hetkellä ”in”. Kerran nimittäin olin ostamassa erästä MF:n meikkivoidetta, jota ei ollu tarjolla sillä hetkellä. Myyjä suositteli sitten Rimmelin Stay Mattea, jonka vaalein sävykin oli mulle hitusen liian tumma. Myyjä kuitenki suositteli mua ostamaan sen ja sano et häivytä vaan hyvin. Noh, ei ne häivyttämiset auta paskaakaan, jos meikkivoide on liian tummaa :D Ehkä kyseessä oli vaan työhönsä tympääntyny tai väärällä jalalla noussu ihminen, joka halus vaan mahdollisimman äkkiä eroon asiakkaastaan… :D

 6. hattara

  mun ihossa nyt eniten ärsyttää mustapäät ja oon kyllä aika paljon käyttänyt aikaa niistä tuskailuun. tiedän että kosmetologi vois tehdä hyvää, mutta en halua opiskelijana laittaa isoja summia siihen, ennen kuin olen löytänyt edes jonkun tuotteen, jolla hillitä ongelmaa. jotenkin olen ajatellut sen niin, että jos nyt käyn ammattilaisella nih kuukauden päästä tilanne on sama, eikä raha nyt hirveän säännöllisiin käynteihin riitä. toisaalta olen taas valmis maksamaan jostain puteleista enemmänkin jos on TÄYSIN varmaan että muutosta parempaan tapahtuu…

  huoh.

 7. MissSwiss

  Uskoisin, että sekä kempparintädeissä että kosmetologeissa on mainioita, että niitä jotka eivät välttämättä ole ihan terävimpiä veitsiä leipälaatikossa. Joskus olen Stockmannilla kuunnellut ohi kulkiessani, kuinka yli-innokas esittelijä on mainostanut kovaääniseen pintaverisuonet poistavaa couperosatuotetta. =P Huolestuisin todella paljon, jos verisuoneni poistuisivat voidetököteillä. Toisaalta olen myös törmännyt kosmetologiin, joka ihonpuhdistuksen ja miliumien poiston jälkeen puhdisti ihoni neo amiseptilla, joka kirvelee ihan tajuttomasti ja mainosti insinöörejä tunnekylmiksi ääliöiksi. Sen jälkeen hän kysyi vasta ammattiani. Terkuin, tuleva DI.

 8. Quutti

  Luotan eniten itseeni ja incilukutaitooni, lisäksi kuuntelen mielelläni kaverien mielipiteitä ja luen nettikeskusteluja. Ihoni on atooppinen, viime aikoina tosin aika hyvässä kunnossa.

  Kasvovesikeskusteluun lisäisin, että käytän kasvovettä omana puhdistustoimenpiteenään esim. silloin, kun en ole meikannut ollenkaan enkä siten tarvitse vesi/putsarikäsittelyä tai aamulla, kun en aio käydä suihkussa. Muuten käytän kasvovettä harvakseltaan peruspesun ja -voitelun välissä enkä ole sen kummemmin huomannut vaikutusta suuntaan tai toiseen.

 9. purple

  .. Jatkan vielä.

  Monilla täällä on kokemuksia että kempparista ja kosmetologilta ostetut tuotteet eivät sitten sovikaan..

  Onhan päivänselvää että emme me kosmetologitkaan (puhun nyt enimmäkseen tästä näkökulmasta kun itse olen kosmetologi, vaikkakin olen ollut kempparissakin töissä) voi ihan täysin tietää mikä sopii juuri sen tietyn asiakkaan iholle. Tällä tarkoitan sitä, että kokeilemallahan ne tosiaan löytyvät ne mitkä parhaiten sopivat ja mitkä itseltä tuntuvat hyvältä. Tätä pyritään avittamaan testereiden ja näytteiden avulla ja hoitolassa myöskin tyyliin; ”tämän laitoin tuossa hoidon aikana sinne sun iholle, miltäs se nyt tuntuu”..

  Kosmetologi ja kempparin myyjät auttavat ja neuvovat mutta eivät voi täysin tietää miten tuote juuri sen asiakkaan iholla käyttäytyy. Ihoanalyysin avulla suosittelemme mielestämme parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman ja myymme mielestämme parhaat mahdolliset tuotteet juuri niihin asioihin, joihin asiakas haluaa ihossaan vaikuttaa. Kuten aiemmin tuossa jo vastasin yhteen viestiin, vikaan voi mennä kosmetologi omankin ihonsa kanssa. Aina ei vaan tuotteet sovi, mutta sitten katsotaan ja arvoidaan tilanne uudelleen.

  Itse kosmetologina pyrin aina olemaan mollaamatta muiden tuotteita. Meillä töissä yhtenä hoitosarjoista on Dr. Baumann (tämä mm. siksi että pomoni on äärettömän allerginen ihminen). Baumann perustuu ajatukseen että tuotteet eivät sisällä mitään ylimääräisiä täyteaineita, kemiallisia säilöntä- ja hajusteaineita. Ne ovat siis hyvin siedettyjä. Tätä sarjaa myydessäki kerron kyllä, kuinka INCI on kolmasosan siitä mitä kempparituotteet (mikä on totuus, eikä mielestäni mollaamista).. Annan myös esimerkkejä INCIistä suomeksi, mitä tuotteet sisältävät.

  Mielipide, että kosmetologin tekemä hoitosuositus ei ole kummempi kuin kempparin myyjän.. – Olen seurannut pomoani joka on työskennellyt alalla 30 vuotta yrittäjänä. Hänen tietopohjansa on uskomaton. Kuuntelen hänen ohjeensa asiakkaille ja aina vain yllätyn mitä kaikkea asioihin saattaa liittyä. Hän käy ihon ongelmat läpi niin ravinnon, käytettyjen tuotteiden kuin elintapojenkin kautta..

  Kempparissa harvoin perehdytään näin syvälle. Ja olen huomannut eron (työskenneltyäni molemmissa, hoitolassa + kempparissa), kempparissa tyyli myydä on erilainen kuin hoitolassa. Piti hoitolaan mentyään opetella pois kempparin myyntityylistä. Ei kempparissa niin tarkkaan perehdytty, eikä välttämättä edes osattukaan. Eivätkä varmasti osaa kaikki kosmetologitkaan, sekin on päivänselvää. Tasoeroja on. Vasta valmistuneena voin sanoa että tämä on elämänkoulu, koko elämän jatkan oppimista ja varmasti on asioita joihin minulla ei löydy vastausta. Koen työpaikkani laadukkaaksi oppipaikaksi juurikin sen omistajan vuoksi. Sellaista kokemusta on hankala päihittää. En tässä yritä vähätellä kempparin myyjiä, niinkuin ei Sannikaan kosmetologeja.. Tosi hyviä neuvoja olen saanut kempparistakin edelleen vaikka itsekin tiedän asioista.

  Yövoiteista.. Nykyisin itse laitan voiteen ainoastaan yöksi, en aamulla ollenkaan. Yöllä ihon toiminta vilkastuu ja hoitavat ainesosat imeytyvätkin paremmin ihoon. Aamulla laitan hoitavan mineraalimeikin enkä voidetta alle ollenkaan. Meikissä itsessään suojakerroin. Ja hyvin on pärjännyt ainakin kesällä. Talvella arvioin tilanteen uudelleen kun ihoni kuivuu.

 10. MADE

  Hiii,
  alotin just lukemaan blogiasi. Tää on ihan mahtava. Kavereillekkin oon jo ehtinyt mainostamaan :p (sori toi oli pakko sanoa tähän alkuun..)

  Asiaan, olen kanssasi samaa mieltä siinä, että meikkauksesta voi tietää, vaikka ei olisikaan kosmetologi tms. Itse en ole ikinä nuoren ikäni vuoksi käynyt kosmetologilla, eikä minulla sinne mikään hinku ole. Laveralta olen saanut näytteitä ja ne vaikuttavat hyviltä.

  Oikeastaan olen aika laiska tekemään mitään naamani eteen. Pesen meikit pois ja naaman. Joku kosteusvoide minulla on mutta sitä en ole jaksanut käyttää. Haluaisin myös ostaa jonkun hyvän kasvoveden, mutta en osaa käyttää niitä oikeassa järjestyksessä :D

  • Sanni

   Putsari – kasvovesi – kosteusvoide ;)

 11. Sannu

  Mielenkiintoinen postaus, mutta vieläkin mielenkiintoisempi on tästä herännyt keskustelu.

  Nyt kun olen siirtymässä ja osittain jo siirtynyt lunnonkosmetiikkaan olen ensimmäistä kertaa törmännyt siihen, että yövoidetta ei tarvita tai että kasvovesi on turhaa. Juuri, kun koko tähänastisen elämäni olen saanut kuulla päinvastoin ja vasta jokin vuosi sitten oppinyt käyttämään kasvovettäkin säännöllisesti. Ja nyt törmään tosiasiaan, että kaikilla merkeillä ei edes ole kasvovettä, ja toisillakin vain siitä syystä, että kuluttajat sen tahtovat (kuulemma).

  Nyt kyllä aion uskaltautua kokeilemaan yövoiteettomuutta ja kasvovedettömyyttä, josko tämä muutos tekisi ihmeitä. Raskauksien jälkeen kun ihoni on palannut normaalitilaansa, näppy siellä, toinen täällä. Voi miksei voi olla koko ajan raskaana, niin ihonikin olisi täydellinen? :D

  Itse postauksen aiheeseen. Kysyn toisinaan neuvoa tuotteiden valinnasta kosmetiikkamyyjiltä, varsinkin nyt, kun olen siirtynyt kotimyyntikosmetiikasta ihan uusille vesille. Tiedän kyllä tai ainakin luulen tietäväni, miten ihoani tulisi hoitaa, mutta tuotetietoutta kaipaan, monasti myös testerit ovat hukassa ja tuotteiden hinnat (näin tuntuu olevan kaikissa tämän ketjun liikkeissä). En oleta, että myyjät tietävät joka tuotteesta kaiken, mutta käyttökokemukset kyllä ilahduttavat. Maalaisjärki on kyllä mukana koko ajan, ihan kaikkeen en usko ja vastaan onkin tullut niin mielenkiintoisia myyntiargumentteja, että on tuote jäänyt ostamatta ihan myyjän ammattitaidottomuuden takia. Mutta on sitä tullut ostettua enemmän kuin piti, koska myyjä on osannut kertoa tuotteista ja etsiä juuri ne, jotka kriteereihin sopivat. Nopeasti sitä oppii, että keltä myyjältä mitäkin kannattaa kysyä (vakkariliikeissä).

  Kosmetologeilta en ole saanut ihonhoitoon kuin ympäripyöreitä vinkkejä, joista ei ole ollut koskaan mitään hyötyä. Tähän asti kaikki ovat vain arvuutelleet, mikä voisi olla syynä johonkin ongelmaan tai lähinnä vain pyöritelleet silmiään. Tuotesuosituksia ei ole kukaan koskaan yrittänytkään tehdä, näytän kai liian köyhältä :D

 12. Nebu

  Mulla ei oo kyllä mtn tietoa, millä mun pitäs mun ihoo puhdistaa. Eikä mul oo kyl tietookaa siitä minkätyyppinen mun iho on 8 // Aika vaikee tilanne.. : DD

 13. Mirri

  Ääh, en nyt enää löydä viestiä, jota halusin kompata, mutta minunkin mielestäni kosmetologien tulisi suositella ns. selkeille tapauksille lääkäriä. Jotkut kun eivät välttämättä edes tiedä lääkekuurin olevan tehokkain(/ainoa) tapa saada iho normalisoitua; ostetaan vaan tujuja pesuaineita tai maksetaan turhaan kosmetologikäynneistä.

  Tosin samaan hengenvetoon voisi todeta että eivät ihotautilääkärit (ja lääkärit yleensäkään) kovin rajattomasti tiedä, ja kärjistetysti lääkäreistä voisi sanoa että jos jotain on lukenut oppikirjassa niin sen mukaan sitten sokeasti mennään. Esim. Saksassa tällaista jäykkää lyhytnäköisyyttä on saatu karistettua pois paljon tehokkaammin.
  Hyvin yleisissä vaivoissa kun tuntuu että lääkäreillä tulee seinä todella äkkiä vastaan, eikä sitten osata edes sanoa mikä ’voisi’ vaivaan auttaa. Sanotaan vain että ei tässä oikein mitään voida tehdä, pärjäile. Ja pienellä googletuksella löytää sitten vaikka kuinka paljon esim. kanssakärsijöiden hyväksitoteamia ei-apteekkituotteita, joista saa oikeasti apua.
  Enkä todellakaan ole mikään ”kovaa lääketiedettä” karsastava hippi :D välillä vaan ihmetyttää miten pihalla lääkärit voivat olla.
  Enkä nyt edes ala pauhata ihotautilääkärien suosittelemien ”ylivertaisten apteekkirasvojen” sisällöistä (aqualanista taisi täällä ollakin jo postaus)
  ;)

  Menee muuten ihan kiitettävästi aikaa jo tällaisen jäsentämättömän hälläväliäreplyn räpeltämisessäkin; en ymmärrä miten bloggajat ehtivät kirjoittaa ja kuvata jutun per päivä! Toisin sanoen, 2-3 päivän välein postaaminen kuulostaa oikein hyvältä, ehtii myös useammat kommentoida (ja saat varmaan myös paremmassa rauhassa vastailtua kysymyksiin, jos sellaisia tulee).

  • Sanni

   Lähipiiriini kun kuuluu lääkäri, niin tiedän kyllä hyvin mitä tarkoitat…. ;) Lääkäritkin ovat tosiaan ihmisiä ja yksilöitä, ja kaikilla ei todellakaan ole samoja tietoja. Se on tavallaan aika karua, eikä tavallinen ”potilas” tule sitä ajatelleeksi. En mä ainakaan, ennenkuin olen nyt kuullut paljon inside-lääkärijuttua. Perusoppikirjatiedot ovat toki lääkäreillä samat, mutta siihen se sitten alkaakin loppua. Jos menet lääkärille, jolla on takanaan 30 vuoden ura ja lukuisia vaikeita keissejä ja hän on muutenkin opiskellut laajasti eri hoitomuotoja, tai lääkärille, joka valmistui 2 vuotta sitten, niin onhan siinä todellakin eroa.

   Vähän aiheesta liveten, mulla on muuten eläinlääkäristä useita sellaisia kokemuksia, että kun lapsena vein sairastelevia hamstereitani lääkäriin, niin lääkäri kaivoi pöytälaatikosta jonkun ”Pikkujyrsijöiden taudit” -tyylisen kirjan ja pläräsi oireita vastaavan taudin sieltä. Että ihan itse olisin varmaan voinut myös ko. kirjan käydä ostamassa ja diagnosoida eläimeni sairaudet.

   Mitä tulee pitkien tekstien kirjoittamiseen (ja itse asiassa lyhyempienkin), olet ihan oikeassa, niihin menee ihan älyttömästi aikaa. Eräs Indiedaysin suosituimpiin kuuluvista bloggaajista kertoi, että hänellä kuluu blogiin päivittäin aikaa n. 5-7 tuntia…………….. o_0 Menee jo aika hyvin työstä. Ja tämä kyseinen ihminen usein vielä tekee vain yhden postauksen per päivä, löytyyhän niitäkin jotka postaavat useammin….. En voi kuin ihmetellä missä välissä nämä ihmiset käyvät koulussa, töissä, tapaavat kavereita ja seurustelevat puolisonsa kanssa. Meillä tuli jo mun avomiehen kanssa riitaa viime vuoden keväänä kun istuin joka ilta (vain) noin kahden tunnin ajan väsäämässä blogipäivitystä.

 14. Heidi

  Olipa mielenkiintoinen teksti!

  Itse olen taistellut about aina oman naamani kanssa: mikään putsari tai rasva ei ole tuntunut auttavan, iho on aina yhtä epäpuhdas ja etenkin rasvoittuva. nyt sitten ”löysin” Lushin, ja sieltä naamaputsarin Coalface, ja enpä usko, että paluuta menneeseen enää on! On aivan uskomatonta, että ensin on noin kymmenen vuotta kokeillut halpisaineista aina sinne selektiiviseenkin, ja ihan yhtä tyhjän kanssa, ja nyt sitten löytyi tällainen saippua, joka saa ihon putipuhtaaksi ja hyvinvoivaksi! Alan uskoa ihmeisiin… :D

  Oli kyllä hassua huomata, ehkä sattuumaakin(?), että kun käytti pari viikkoa toista putsaria, niin iho rehahti ihan villiksi. :S En sitten tiedä, onko samaa sattumaa vai ei, mutta kun olin viikon lomalla, ja aloin taas käyttämään tuota Coalfacea, ja naamaan vedin ainoastaan todella kevyen kerroksen mineraalia (rasvat siis jäivät pois sekä illalla että aamulla), iho parani aivan käsittämättömästi. Nyt tällä hetkellä olen siis siinä tilanteessa, että voisin jopa uskaltautua ihmisten ilmoille ilman meikkiä, ja tämä ensimmäistä kertaa siihen kymmeneen vuoteen!!

  Nyt kun on tapahtunut sitten paluu arkeen, oikein pelottaa, että mitä sitä pitäisi/uskaltaisi naamallensa tehdä. Periaatteessa iho on sen rasvoittuva, eli varsinaista tarvetta rasvalle ei kai sitten ole, mutta kyllähän ihoa PITÄÄ rasvata, kun kerran joka paikassa niin sanotaa?! Eli ottaa nyt tässä sitten selvää, miten sitä ihoa pitäisi hoitaa…

 15. Melanie

  Moikka, Sanni!

  Tämä oli tosi hyvä postaus. Päätin kysyä sinulta seuraavaa, koska netin haut eivät tällä kertaa tuo haluttua tulosta.

  Mikä kasvoille tarkoitettu voide/geeli/fluidi/seerumi olisi öljytön, alkoholiton ja silikoniton? Tuote saisi olla luonnonkosmetiikkaa tai synteettistä, joskaan apteekin tuotteista en ensisijaisesti innostu. Salisyylihappoa taikka muita ”tujuja” aineita ei saisi olla, vaan hakusessa on mahdollisimman yksinkertainen ja kevyt voide. Mielestäni öljyttömiä voiteita on helppo löytää, mutta koska ne useimmiten ovat rasvaiselle iholle, ne ovat täynnä silikonia ja alkoholia. Ne eivät sovi iholleni. Monet kasvovedet mahtuisivat hyvin asettamiini raameihin, mutta niissä ei ole kosteustehoa tarpeeksi.

  Muistutatko vielä, mihin tuotteen kosteuttavuus yleensä perustuu silloin, kun siinä ei ole rasvaa/öljyä? Kalvonmuodostajiin ainakin ja ehkä joihinkin uutteisiin mutta onko muutakin?

  • Sanni

   Mikä kasvoille tarkoitettu voide/geeli/fluidi/seerumi olisi öljytön, alkoholiton ja silikoniton?

   Nyt joudun valitettavasti vastaamaan, että suoralta kädeltä mielessäni ei ole tuollaista voidetta, ja asian selvittämiseen menisi aikaa. Pitäisi siis alkaa käydä systemaattisesti läpi eri tuotteiden incejä. Suurimmassa osassa ohuimpiakin seerumeita on jotain öljymäisiä ainesosia, mutta niin pieninä pitoisuuksina ettei tuote tunnu yhtään rasvaiselta.

   Tästä postauksesta löydät vinkkejä silikonittomiin seerumeihin:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/03/06/4-x-kosteusseerumi/

   Noista Lumenen vastaisi eniten etsimääsi, sillä se on geelimäinen – mutta ei täysin öljytön. En valitettavasti myöskään muista onko siinä alkoholia.

   Muistutatko vielä, mihin tuotteen kosteuttavuus yleensä perustuu silloin, kun siinä ei ole rasvaa/öljyä?

   Kosteutta sitoviin eli iholla pidättäviin ainesosiin, kuten esimerkiksi glyseroliin (se kaikkein yleisin) ja hyaluronihappoon.

   • Melanie

    Kiitos vastauksesta. Pelkäsinkin, ettei tällaista tuotetta ole helppo löytää, sillä missään tuotteessa ei tosiaan tunnu toteutuvan kaikki toiveeni.

    Olen lukenut paljon postauksiasi, niin myös tuon seerumijutun, jota pidin hyvin valaisevana. Jos tyydyn silikonittomaan tuotteeseen, jossa alkoholia ja öljyjä ei olisi paljon, niin sitten valikoimaa on tosiaan enemmän.

    Hehkutit vain hetki sitten Melvitan Extraordinary appelsiinivettä, jonka ainesosat näyttävät omaankin silmääni oikein hyviltä (öljyä on vasta loppupäässä eikä alkoholikaan ensimmäisenä); mitä luulet, voisiko tämä kasvovesi olla tarpeisiini sopiva? Appelsiinivesihän on kirjoittamasi mukaan selvästi kosteuttavampi kuin tavallinen kasvovesi, eli voisikohan tuote käydä erittäin kevyestä voiteesta?

    • Sanni

     voisikohan tuote käydä erittäin kevyestä voiteesta?

     Mielestäni ei, siksi en maininnut sitä edellisessä vastauksessani. Kesällä se saattaisi mahdollisesti riittää omalle iholleni yksinään, mutta en uskaltaisi suositella tuota ns. yleisesti voiteen korvikkeeksi. :) Jos sinulla on minun tyyppiseni iho, niin kokeile ihmeessä, voihan hyvin olla että pärjäät sillä ainakin lämpimänä vuodenaikana. :)

     • Melanie

      Ok, kiitos! Kyllä varmaan kokeilen, kun uteliaisuus on sen verran suuri.

 16. Karoliina

  Aina kun googletan jotain ihonhoitoon liittyvää (mitä teen usein kun en löydä hyviä ihonhoitotuotteita koskaan), päädyn aina sinun blogiisi! Joten jos sulta löytyy aikaa niin olisin kiitollinen jos voisit auttaa:
  Sanoit että rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle ”vaahtoava puhdistustuote ja ihohuokosia supistava kasvovesi. Kosteusvoide mahdollisimman kevyt ja öljytön. Perushoitoon on hyvä kuulua myös säännöllinen kuorinta ja syväpuhdistavat naamiot”
  Voisitko siis kertoa mikä puhdistustuote, kasvovesi, kosteusvoide, kuorinta ja naamio olisi hyvä, mitä suosittelisit?

  Ja jos voisit vielä kertoa, että voiko näiden yhteydessä käyttää L’Oréalin Skin Perfection sarjaa johon kuuluu siis kaunistava päivävoide, korjaava ja kosteuttava päivävoide, korjaava seerumi ja raikastava silmänympärysvoide? En ole niitä vielä kokeillut, mutta löysin ne tänään nettiä selaillessa ja kuullostavat niin kovin hyviltä.

  Jos ei, tarvitsisin jokatapauksessa silmänympärysvoiteen koska mulla on luonnostaan tosi tummat silmänaluset.
  Lisäksi, koska haluaisin mahdollisimman kevyen ja luonnollisen meikin, olen miettinyt sävyttävää päivävoidetta ja jotain tosi hentoa puuteria, onko sulla mielessä jotain?

  Ymmärrän kyllä jos ei ole aikaa vastata, tulipa tästä pitkä viesti. Kiitos silti!

  • Sanni

   Katsellaan jos ehtisin huomenna vastaamaan :)

  • Sanni

   Hei Karoliina!

   L’Orealin Skin Perfection -linja ei ole tarkoitettu ensisijaisesti rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle, joten se ei siis vaikuta tasapainottavasti tällaisella ihotyypillä. Tottahan toki Skin Perfectionin kaltainen ”yleissarja” voi silti toimia myös rasvaisella iholla, mutta tuotteet eivät siis varsinaisesti auta tämän ihotyypin ongelmissa eli hillitse talin eritystä tai auta nitistämään epäpuhtauksia.

   Kysyit, mikä tuotesetti olisi ihollesi hyvä, ja haluan vastauksessani taas korostaa, että ehdotukset tuotteista perustuvat aina omiin kokemuksiin, mielikuviin tai asiakkailta saamaan palautteeseen, oikeasti en siis voi tietää mikä on hyvä ja toimivin sarja juuri sinun ihollasi. Voin vain tehdä ehdotuksia ja vasta kokeilemalla eri vaihtoehtojen välillä löytää sen omalle iholleen parhaan :) Tietylle ihotyypillekin tarkoitettujen tuotesarjojen välillä voi olla suuria eroja.

   Tässä muutama ehdotus erityyppisellä setillä:

   1) Markettituotesetti Garnier Pure Active: Purifying Daily Gel Wash + Pore Purifying Toner + 24 Hour Moisturiser + 3-in-1 Wash + Scrub + Mask (voi käyttää pelkästään kuorintana tai pelkästään naamiona).

   2) Luonnonkosmetiikkasetti Lavera
   : Refreshing Cleansing Gel + Purifying Facial Toner + Pore Refining Moisturising Fluid + Purifying Scrub + Purifying Mask (tai korvaa kaksi viimeistä samantyyppisellä 3-in-1 -tuotteella kuin Garnierillakin on, myös Laveran valikoimassa on samanlainen Wash-Scrub-Mask -yhdistelmätuote).

   3) Hoitolasetti Ella Baché: Voile Givre Demaquillant -puhdistusaine + Eau Polaire Revelatrice -kasvovesi + Detox Aromatique Creme Extra Matifiante + Savon Creme deep cleansing scrub + Masque Intex No.2

   Silmänympärysvoiteesta; ne eivät juurikaan auta krooniseen tummuuteen vaikka niissä sellaisia lupauksia onkin, parhaiten toimivat sellaiset voiteet joissa on valoaheijastavia pigmenttejä jotka häivyttävät tummuutta optisesti. Suosittelen esimerkiksi Lumenen Bright Now 360 Eye Treatment -silmänympärysvoidetta, se valaisee kivasti.

   Sävyttävistä päivävoiteista rasvoittuvalle iholle sopii Garnierin BB-voide josta löytyy myös rasvoittuvan ihon versio, päälle joku kevyt irtopuuteri, oma suosikkini on Laveran. Myös Lumenella on ihon kiiltoa hillitsevä BB-voide sekaiholle.

   • Karoliina

    ISO kiitos! Pitää käydä kaupassa siis :-)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.