Mitäs nää KVATIT nyt olikaan? Asiaa hiuskosmetiikan teknologiasta

Tässä postauksessa voit:

 • Oppia, miksi luonnonkosmetiikkabrändi vaihtaa tuotteidensa sertifikaattia
 • Tutustua loistavaan ja hyödylliseen ainesosaan nimeltä ’kvatti’
 • Osallistua kilpailuun, jossa voit voittaa ihanan setin Laveran hius- ja vartalotuotteita

🙂

Eikös ole aika hyvät hyödyt tällä jutulla? Kannattaa lukea. :)

Julkaisin jokin aika sitten Instagramissani sisältöä liittyen Laveran uusiin hiustuotteisiin; miksi ne on vaihdettu eri sertifikaatin alle kuin muut Laveran tuotteet –  ja miksi uudistetut hoitoaineet nyt viimein toimivat minunkin hiuksissani. 🙏🏻 Sisältö oli tosi suosittua, ja sain kiinnostuneita yksityisviestejäkin aiheeseen liittyen.

Hyvin toimivat ja selvittävät hiustuotteet ovat se, mitä kuluttajat haluavat, ja selvästi kuluttajia kiinnostaa oppia, millä vinkeillä hyviä hiustuotteita voi löytää.

Niinpä päätin kirjoittaa aiheesta bloginkin puolelle. Onhan täällä aika lailla suurempi joukko seuraajia kuin mun IG-stooreilla. :)

Disclaimer: olen töissä Laveran maahantuojalla ja tehnyt töitä merkin kanssa 10 vuotta.

Laveran tuotteet ovat NaTrue-sertifioituja. NaTrue on yksi suurista eurooppalaisista luonnonkosmetiikan sertifikaateista, eri sertifikaateista voit muuten lukea lisää täältä. (Tieto tosin on jo muutaman vuoden vanhaa, mutta siellä käy ilmi joitain pääpointteja kolmen eri suuren sertifikaatin eroista.)

Yleensä brändi sertifioi kaikki tuotteensa yhdellä ja samalla sertifiointitaholla, ja valitsee sen tahon, jonka kriteerit parhaiten vastaavat yrityksen omia tuotantoon liittyviä valintoja ja arvoja.

On aika poikkeuksellista, että brändi vaihtaisi tuotteensa kesken kaiken toisen sertifikaatin alle, tai osan tuotteistaan. Lavera on kuitenkin tehnyt näin, ja siihen on hyvä syy.

SERTIFIKAATTIEN EROISTA JA HIUSKOSMETIIKAN TEKNOLOGIASTA

NaTrue ja Ecocert ovat kummatkin tunnettuja, isoja sertifiointiorganisaatioita. NaTrue on hieman Ecocertia tiukempi kriteereissään, ja rajaa pois joitain sellaisia ainesosia, joita Ecocert sallii. Yksi tällaisista ainesosaryhmistä on kationiset kvaternisoidut yhdisteet (tuttavallisemmin kvatit), joihin lukeutuu polymeereja sekä tensidejä.

Kvatit ovat silikonien ohella kaikkein paras selvittävä ainesosa hiuskosmetiikassa.

Kvatti käytännössä yksin täyttää hiustenhoitoaineen funktion, eli selvittää ja silottaa hiusta ja tekee hiuksista helpommin kammattavat. Se ei välttämättä tarvitse mitään muita hoitavia aineita rinnalleen. (Mutta toki hoitoteho on parempi, kun kvatin seuraan yhdistää pehmentäviä ja kosteuttavia ainesosia.)

Silikonit ovat täyssynteettisiä yhdisteitä, kvatteja taas voidaan valmistaa sekä synteettisistä että luonnollisista materiaaleista.

Silikonit ovat täysin poissuljettuja luonnonkosmetiikasta, mutta kvatteja voi käyttää – sertifiointitahosta riippuen. Tiukemmat sertifiointiorganisaatiot kuten NaTrue ja BDIH eivät salli kvatteja, koska ne ovat pitkälle modifioituja ainesosia ja niiden valmistus kuluttaa verraten paljon enemmän energiaa kuin esimerkiksi kasviuutteiden ja -öljyjen. Kielto liittyy siis puhtaasti ainesosan valmistukseen, ei siihen, etteikö lähdemateriaali olisi luonnollinen.

Tiukempien tahojen pointti on perusteltu. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa halutaan välttää turhaa energian kulutusta. Mutta mikä sitten lopulta on ’turhaa’?

Mitä hiustenhoitotuotteisiin tulee, markkinoilla ei ole sellaisia luonnollisia, ei-modifioituja ainesosia, jotka selvittäisivät hiukset yhtä tehokkaasti kuin kvatit ja silikonit. Ja kuluttajat haluavat, että hiustenhoitoaineet selvittävät takut.

Näin ollen luonnonkosmetiikan hiustuotevalmistajat ovat sen valinnan edessä, seuraavatko he energiaystävällisempiä ja mahdollisimman vähän raaka-ainetta muokkaavia valmistustapoja, vai haluavatko he valmistaa sellaisia hiustuotteita, joita kuluttajat odottavat.

Lavera sitoutui pitkään NaTruen arvoihin myös hiustuotteidensa osalta, mutta kuluttajat eivät olleet täysin tyytyväisiä. Tiedän mistä oli kysymys, sillä kuuluin itse näihin kuluttajiin. Shampoot toimivat, mutta hoitoaineet eivät olleet tarpeeksi selvittäviä ja silottavia, ja hiukset jäivät aina vähän karheiksi.

Lopulta kuluttajien toiveet painoivat vaakalaudalla enemmän, ja Lavera päätti formuloida hiustuotteensa uusiksi kvattiteknologiaa hyödyntäen, ja vaihtaa ne Ecocertin alle.

Minä sanon vain: kiitos ja mahtavaa. 😍

Kvatit ovat tehokkaita, eikä niitä yleensä tarvita reseptiin kuin yksi, jotta saadaan jo aikaan selvittävä teho. Normikosmetiikan puolelta tuttuja kvatteja ovat etenkin cetrimonium chloride ja behentrimonium chloride. Jos tutkailet hiustenhoitoaineitasi, löydät varmasti monista niistä jomman kumman näistä.

Laveran tuotteissa on käyteteyt kvatit ovat guar hydroxypropyltrimonium chloride (shampoot) ja distearoylethyl dimonium chloride (hoitoaineet). Myös shampoissa käytetään kvatteja, koska kuluttajat eivät tykkää, jos shampoon koostumus on liian pesevä ja takuttava.

MISTÄ TUNNISTAN KVATIT?

Kvattiyhdisteitä on paljon ja eri nimillä, mutta on pari nimen osaa, joista tunnistaa useimmat hiuskosmetiikassa käytetyt kvatit.

’ONIUM   (tulee ’ammoniumista)

Kun bongaat tämän osan ainesosan nimessä, kyseessä on kvatti. ’Cetrimonium’, ’behentrimonium’, ’hydroxypropyltrimonium’, ’dimonium’… Luonnonkosmetiikan kvatit kuuluvat ’onium-nimisten ryhmään.

POLYQUATERNIUM

Polyquaternium-ainesosat ovat kvaternäärisiä polymeerejä. Esimerkkejä: polyquaternium-10, polyquaternium-11, polyqiaternium-23. Etenkin tuota ”kymppiä” näkee tosi paljon hiustuotteissa. Näitä ei käytetä luonnonkosmetiikassa. (Ainakaan vielä.)

Kemian ”oppitunnin” jälkeen on aika keskittyä ihailemaan Laveran söpöjä pulloja. 💖

Minusta nykyiset pakkaukset ovat karkkimaisessa värimaailmassaan hurjan suloisia. Tykkään asettaa niitä riviin ja vain katsella ja fiilistellä, kun värit näyttävät niin kivoilta ja pullojen kuviointikin on mielestäni sievää ja tyylikästä. :) (Merkki aivan erityisestä kosmetiikkafriikkeydestä). Toki mulla on vielä hyvässä muistissa Laveran hiustuotepakkausten kehityskaari (katso alempi kuva), mikä tekee nykytilanteesta perustellusti ihailtavan :D

Laveran hiustuoteuudistus on kahdella sanalla todella onnistunut. Vaikka shampoot olivat minusta erinomaisia jo edellisen uudistuksen jälkeen, ovat ne nyt vieläkin parempia. Ja hoitoaineet – nyt voin minäkin vihdoin käyttää Laveran hoitoaineita..!

Tältä Laveran hiustuotteet näyttivät 10 vuotta sitten… Pitkälle on tultu – niin koostumuksellisesti kuin ulkonäöllisesti. :)

.

Avataan vielä lopuksi yhden Laveran hoitoaineen inci. :) Merkkaan merkittävimmät hoitavat ainesosat 💛:lla.

(Ainiin, mutta pitikös kemian oppitunnin olla jo ohi… :D No, ne lukevat jotka jaksavat, toiset voivat hypätä postauksen loppuun ja kilpailuun :))

EXPERT REPAIR & DEEP CARE -HOITOAINE

(suosikkini ja hoitoaineista hoitavin)

AQUA – vesi
ALCOHOL DENAT. – etanoli, liuotin. Lavera käyttää kaikissa tuotteissaan alkoholia vaikuttamaan sekä tuotteen koostumukseen sekä säilyvyyteen. (Alkoholin lisäksi hiustuotteissa on vain yksi säilöntäaine; bentsyylialkoholi.)
BEHENYL ALCOHOL – pehmentävä rasva-alkoholi ja emulgaattori, pitää emulsion stabiilina
💛 DISTEAROYLETHYL DIMONIUM CHLORIDE – kvatti, selvittävä ja hiusta silottava aine
💛 MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL – makadamiansiemenöljy, pehmentää hiusta
💛 OLEA EUROPAEA FRUIT EXTRACT – oliiviuute, pehmentää hiusta
💛 CHENOPODIUM QUINOA SEED EXTRACT – kvinoauute, muodostaa hiuksen pintaan suojaavan, vahvistavan ja esimerkiksi värjättyjen hiusten sävyä suojaavan kalvon. Parantaa hiuksen pintatuntumaa (kvinoa on kvattien ohella Laveran hiustuoteuudistuksen avainainesosa.)
ARCTIUM LAPPA ROOT EXTRACT – isotakiaisuute, antioksidanttinen (tämä on muuten ainoa ainesosa joka ei mun nähdäkseni mitenkään hoida hiusta eikä vaikuta koostumukseen, enkä ymmärrä sen funktiota hoitiksessa)
💛 ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER – aloe vera, kosteuttava
💛 PISUM SATIVUM PEPTIDE – hernepeptidi. Muodostaa hiuksen pinnalle suojaavan kalvon ja sitoo kosteutta
LEUCONOSTOC/RADISH ROOT FERMENT FILTRATE – retiisin juuresta ja maitohappobakteerista valmistettu kosteuttava aine, joka myös edistää tuotteen säilyvyyttä
GLYCERIN – glysreroli, kosteuttaa
INULIN – inuliini, kosteuttaa
CETEARYL ALCOHOL – pehmentävä ja emulsiota muodostava rasva-alkoholi, emulgaattori
GLYCERYL UNDECYLATE – pehmentävä aine ja emulgaattori
FRAGRANCE – tuoksuaine(iden yhdistelmä)
LIMONENE – hajuste
BENZYL ALCOHOL – säilöntäaine, hajuste

LAVERAN HIUSTUOTTEET

Laveran hiustuotevalikoimassa on viisi shampoo & hoitoaine -paria sekä kaksi yksittäistä shampoota.

 • GLOSS & SHINE -shampoo ja -hoitoaine normaaleille ja kiillottomille hiuksille

Kvinoa ja avokado. Gloss & Shine -tuotteet ovat Laveran suosituimmat hiustuotteet ja sopivat useimmille hiuksille silloin, kun hiukset ovat normaalit mutta kaipaavat lisää kiiltoa. (Ja kukapa sitä ei kaipaisi..? ;))

 • VOLUME & STRENGTH -shampoo ja -hoitoaine hennoille hiuksille

Kvinoa ja bambu. Tuotteet sopivat hennoille, ongelmattomille hiuksille tuomaan ryhtiä ja kuohkeutta.

 • COLOUR & CARE -shampoo ja -hoitoaine värjätyille hiuksille

Kvinoa, goji, karpalo ja granaattiomena. Tuotteet on kehitetty suojaamaan värjättyjen hiusten sävyä ja lisäämään värin kiiltoa ja kestoa. Shampoossa on alhaisempi sulfaattipitoisuus kuin muissa sarjan shampoissa, ja hoitoaineessa taas vähemmän öljyjä kuin muissa hoitiksissa = saadaan aikaan koostumus, jossa minimoidaan väriä liuottavien aineiden osuus. Öljyt hoitavat, mutta myös liuottavat väriä.

 • REPAIR & CARE -shampoo ja -hoitoaine kuiville ja käsitellyille hiuksille

Kvinoa ja viinirypäleensiemenöljy. Tuotteet sopivat hoitamaan kuivia ja käsiteltyjä hiuksia.

 • EXPERT REPAIR & DEEP CARE -shampoo ja -hoitoaine erittäin kuiville ja vaurioituneille hiuksille

Kvinoa, makadamiansiemenöljy ja oliivi. Vielä hoitavampi duo kuin ylempi; erittäin vaurioituneille hiuksille.

 • BASIS SENSITIV MOISTURE & CARE -shampoo ja -hoitoaine herkälle ja kuivalle hiuspohjalle sekä kuiville hiuksille

Kvinoa, sitruunaruoho ja aloe vera. Kosteuttavat ja rauhoittavat tuotteet kuiville, mutta ei-käsitellyille hiuksille sekä herkälle hiuspohjalle. Sitruunaruoho rauhoittaa ärtynyttä hiuspohjaa ja tuo kiiltoa. Hoitoaineessa on kevyt, vähäöljyinen koostumus jossa on enemmän kosteuttavia kuin pehmentäviä ainesosia, sitruunaruohoa sisältävää hoitoainetta voi myös levittää hiuspohjaan vahvistamaan rauhoittavaa vaikutusta.

 • FAMILY SHAMPOO koko perheelle

Kvinoa ja omena. Hellävarainen shampookoostumus sisältää miedosti kosteuttavia ainesosia ja sopii koko perheelle, kun hiuksissa ei ole ongelmia.

 • FRESHNESS & BALANCE -shampoo rasvoittuville hiuksille ja hiuspohjalle

Kvinoa, piparminttu, vihreä tee ja sitruuna. Raikastava shampoo rasvoittuville hiuksille.

Mielenkiintoista: Lavera on valinnut markkinoida tätä shampoota ainesosaduolla ”kvinoa ja matcha”. (Nostettu esiin pakkausteksteissä.) Matcha on trendikäs teejuoma ja sana, jonka moni kuluttaja tunnistaa, ja yhdistää hyvinvointiin. Shampoossa ei kuitenkaan ole ’matchaa’, sillä matcha ei ole ainesosa, vaan vihreästä teestä valmistettu japanilainen teejuoma.

Shampoossa on käytetty teepensaan, camellia sinensins, lehtiuutetta. Tällä lehtiuutteella puolestaan on erittäin monipuolisia hyötyjä ihonhoidossa, mutta hiuksissa se ei oikeastaan tee mitään, poislukien piristävä tunne ja supistava vaikutus hiuspohjassa (pitoisuudesta riippuen). Shampoon todellinen vaikuttava teknologia liittyy puhdistavien aineiden koostumukseen, sekä raikkauden tunnetta tuoviin piparminttu- ja sitruunauutteisiin. Kvinoakaan ei tässä tapauksessa liity shampoon rasvoittuvalle hiukselle sopiviin ominaisuuksiin.

Hyvä esimerkki jälleen markkinoinnin erikoisesta maailmasta. Freshness & Balance -shampoo tosiaan sopii rasvoittuville hiuksille, mutta viestinnässä on nostettu esiin kaksi ainesosaa, jotka eivät mitenkään liity shampoon ominaisuuksiin, mutta joiden on arvioitu kuulostavan kiinnostavilta. :)

No NYT sitten viimein kilpailuun 😀

Voit voittaa sinulle ja kaverillesi setin Laveran hiusten- ja vartalonhoitotuotteita.

Osallistuminen:

Kerro kommenttikentässä, mikä Laveran shampoo ja hoitoaine sopisivat juuri sinun hiuksillesi, ja voit voittaa JUURI NE TUOTTEET. 😍

Pakettiin sujautetaan myös suihkuun kaveriksi Laveran suosituin suihkuvaahto; pehmeän makeiden marjojen tuoksuinen Natural Superfruit Body Wash, sekä herkullisen tuoksuinen, nopeasti imeytyvä Revitalising Appelsiini & Tyrni -vartalovoide 🍊🍒

Hedelmiä ja marjoja kerrakseen kaamoksen harmauteen..!

Voittajia arvotaan kaksi. Voittaja ilmoittaa, mitkä hiustuotteet hänen kaverinsa toivoo omaan pakettiinsa. :)

EDIT. Voittajat on arvottu. Voitto osui nimimerkeille Kanerva ja momo. Voittajiin on otettu yhteyttä :)

KILPAILUN SÄÄNNÖT

 • Arvonnan järjestää Karkkipäivä-blogi ja Transmeri Oy
 • Arvontaan voi osallistua 31.10.20.-7.11.2020
 • Arvontaan voi osallistua vastaamalla kilpailukysymykseen. Jätä sähköpostiosoite sille varatulle riville, se näkyy vain arvonnan järjestäjälle
 • Luovutettuja sähköpostiosoitteita käytetään ainoastaan arvonnan voitosta tiedottamiseen ja palkinnon toimittamiseen
 • Voittaja arvotaan 8.11.2020 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Voittajan nimimerkki julkaistaan myös Karkkipäivä-blogin sivulla
 • Osallistuneiden kesken arvotaan Laveran tuotesetti, arvo 45€. Voittajia arvotaan kaksi.
 • Mikäli osallistuja haluaa peruuttaa suostumuksensa yhteystietojensa käyttöön, sen voi tehdä jättämällä kommentti: ”Peruutan suostumukseni” tämän postauksen kommenttilaatikkoon tai ottamalla yhteyttä arvonnan järjestäjään: karkkipaiva (at) hotmail.com
 • Palkinnon vastaanottaja vapauttaa järjestäjän vastuusta, joka aiheutuu tai väitetään aiheutuneen arvontaan osallistumisesta, palkinnon lunastamisesta tai sen käyttämisestä.
 • Osallistumalla arvontaan osallistuja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan arvonnan sääntöjä
kauneus hiusten-hoito
Kommentit (183)
 1. Colour and care – on ollut käytössä jo tovin. Väriä hoitava ja ihanasti hiukset selvittävä! (Minulla värjätyt ja kosteina kihartuvat, helposti takkuuntuvat hiukset)

 2. Omille hiuksille sopisi varmaan parhaiten Expert repair & deep care. Hiukset ovat puoleen selkään ja latvat kuivat, hiuksissa oma väri. Selvittävää, silottavaa, kosteuttavaa ja hoitavaa shampoota ja hoitoainetta siis kaipaavat :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *