Mitä tuoksu kertoo brändistä? Näin syntyy kosmetiikkatuotteen tuoksu

Kaupallinen yhteistyö: Transmeri

Kosmetiikkatuotteiden tuoksut. Erittäin merkittävä osa kosmetiikkabrändin tai -tuotteen imagoa ja vetovoimaisuutta. Tuoksu on osa brändäystä, se heijastaa yrityksen arvomaailmaa ja vaikuttaa vahvasti kuluttajan kokemukseen tuotteesta. Ei siis ole lainkaan pikkuasia, millaisen tuoksun valmistaja tuotteisiinsa valitsee.

Tuoksut ovat aihe, josta en koskaan väsy puhumaan, ja sain idean tarkastella ihonhoitotuotteiden tuoksumaailmaa viiden eri brändiesimerkin kautta.

Tuotteet sekä brändit ovat minulle tuttuja töiden kautta: Whamisa, Tash, Mossa, Nurme ja Haut-Ségala.

MISTÄ KOSMETIIKKATUOTTEEN TUOKSU MUODOSTUU?

Tuoksun voi luoda kolmella tavalla, kun puhutaan luonnonkosmetiikasta.

1 Raaka-aineet itsessään. Monissa luonnon raaka-aineissa on voimakas tuoksu, jota voi joko hyödyntää tuotteen tuoksukonseptissa tai sitten peittää se, jolloin on käytettävä masking-ainesosia. Monet kukat, marjauutteet, kookos, vanilja, yrtit kuten rosmariini ja piparminttu sekä kahvi ovat esimerkkejä raaka-aineista, jolla voi rakentaa miellyttävän ja hienostuneenkin tuoksun käyttämättä lainkaan varsinaisia hajusteita.

2 Eteeriset öljyt. Eteeriset öljyt ovat perinteisin luonnonkosmetiikassa käytetty tuoksuaine. Niillä on sekä terapeuttinen eli ihonhoidollinen että tuoksua tuova ominaisuus. Eteerisillä öljyillä voi luoda vahvoja ja mielialaan vaikuttavia tuoksuja. Koska ne ovat hyvin voimakkaita aineita sisältäen myös herkistäviä komponentteja, niitä tulee käyttää tarkasti rajatuilla pitoisuuksilla.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää joko huolellisesti harkittuina tuoksusinfonioina, jolloin niillä voidaan luoda hyvinkin parfyymimainen tuoksuharmonia, tai sitten ihonhoidollinen ominaisuus etunenässä, jolloin tuoksu voi olla ”raaempi”, vähemmän harmoninen ja ikäänkuin ei-sävelletty.

Tyypillisesti eteeriset öljyt tuovat tuotteeseen yrttimäisen, intensiivisen kukkaisen, mausteisen, itämaisen, vihreän tai sitruksisen tuoksun.

3 Luonnolliset tuoksuaineet. Kolmas tapa on käyttää kukista, hedelmistä ja kasveista eristettyjä tuoksumolekyylejä tai eteerisistä öljyistä eristettyjä tuoksukomponentteja. Nämä tunnistaa incissä nimellä ’parfum’, ’fragrance’ tai ’aroma’, ja eteeristen öljyjen komponentit omilla nimillään kuten ’linalool’, ’limonene’, ’citronellol’, ’geraniol’ jne. Jälkimmäiset tulee merkitä inciin, kun niiden pitoisuus iholle jätettävässä tuotteessa ylittää 0,001%.

Tämän ryhmän tuoksuaineilla voidaan luoda kaikkein ”parfyymimaisin” tai normikosmetiikan tuoksuja muistuttavin tuoksu, sillä ryhmän tuoksuilta puuttuu eteeristen öljyjen kipakkuus ja yrttimäisyys. Samalla niistä puuttuu myös eteeristen öljyjen terapeuttinen ja ihonhoidollinen ulottuvuus. Nämä tuoksut ovat luonnonkosmetiikan uusinta teknologiaa, eikä niitä käytetä vanhan koulukunnan tuotteissa. Näiden tuoksuaineiden valmistus tapahtuu raaka-aineita vahvasti muokkaamalla, ja vaikka ne ovat täysin luonnollista alkuperää, kaikki valmistajat eivät niitä arvomaailmansa tai konseptinsa puolesta halua käyttää.

TASH SISTERHOOD

Tuoksutyyppi: hienostunut, moderni, puuterinen, ”ei-vihreä”.

Tuoksuaine incissä: parfum.

Tash brändäytyy ylelliseksi kosmetiikaksi ja tuoksu on rakennettu harkitusti vahvistamaan tätä viestiä. Tuoksu kertoo myös siitä, ettei Tash profiloidu perinteiseksi luonnonkosmetiikaksi (vaikka tuotteet sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ovatkin). Toisin kuin perinteisemmät luonnonkosmetiikkasarjat, moni moderni luonnonkosmetiikkayritys korostaa viestinnässään enemmän tuotteiden tehokkuutta, elämyksellisyyttä ja korkeaa laatua suoraviivaisen ”vihreyden” sijaan.

Tashilla haluttiin luoda signature-tuoksu, joka ei assosioidu luonnonkosmetiikalle tyypilliseen vihreän yrttiseen, kukkaiseen tai metsäiseen tuoksuun, vaan on hienostunut sekä moderni olematta tiukasti sukupuoleen sidottu.

Tuoksu on todellakin ehkä kaikkein ei-luonnonkosmetiikkamaisin jonka tiedän. Tash-tuoksu on puuterinen, kevyesti parfyymimainen, matala, ”kuiva” ja hienoisesti unisex-henkinen. Erittäin mielenkiintoinen ja elegantti tuoksu, joka erottaa Tashin kilpailijoistaan. Jos et pidä eteerisistä öljyistä etkä myöskään kukkaisen parfymoidusta tuoksusta, kokeile Tashia.

Kahdessa tuotteessa, DD Glow-seerumissa sekä Empow Hydro Glow Moisturiserissa, on käytetty muutamia eteerisistä öljyistä eristettyjä tuoksukomponentteja (linalool ja limonene), mutta näidenkin kohdalla tuoksu on yhtä hillitty ja puuterinen kuin muissa sarjan tuotteissa.

MOSSA

Tuoksutyyppi: marjainen, leikittelevä, iloinen, nuorekas, moderni.

Tuoksuaine incissä: aroma, fragrance sekä eteerisistä öljyistä eristetyt tuoksukomponentit.

Mossan tuoksumaailma on Tashin tapaan huolellisesti harkittu ja kehitetty vahvistamaan brändin viestiä. Siinä on todellakin onnistuttu!

Mossan makean marjaiset ja hedelmäiset tuoksut pursuavat iloa, kertovat luonnollisuudesta ja tuovat käyttäjälleen mielihyvää. Mossan aktiiviaineet pohjautuvat marjoihin ja brändi on nuorekas, positiivinen ja helposti lähestyttävä, ja tuoksu kiteyttää tämän täydellisesti.

Mossan tuoksu ei ole perinteisen luonnonkosmetiikkamainen, vaikka luonnollisuutta henkiikin. Marjaiset ja hedelmäiset tuoksut muistuttavat normikosmetiikan tuoksuja ollen pehmeitä ja ”helppoja”, verrattuna eteeristen öljyjen yrttiseen säpäkkyyteen. Mossan tuotteissa käytetään eteerisistä öljyistä eristettyjä tuoksuaineita, mutta eristettyinä ne eivät tuoksu enää samalta kuin osana kokonaista eteeristä öljyä, jossa kymmenet tai jopa sadat tuoksumolekyylit yhdessä muodostavat voimakkaan vivahteikkaan tuoksun.

Omiin tuoksusuosikkeihini Mossalta kuuluu V-Lift-seerumi, Love Clean -käsisaippua sekä Vitamin Cocktail -voide.

WHAMISA

Tuoksutyyppi: erikoinen ja persoonallinen: yhdistelmä eteerisiä öljyjä sekä raaka-aineiden ja fermentoinnin tuomaa ominaistuoksua.

Tuoksuaine incissä: eteeriset öljyt kuten Aniba Rosodora Wood Oil, Geranium Maculatum Oil, Pogostemon Cablin Oil jne.

Whamisan tuoksumaailma on yksi markkinoiden persoonallisimpia ja tunnistettavimpia. Mikään muu sarja ei tuoksu samalle. Tuoksu jakaa mielipiteitä, mutta erikoisuudessaankin Whamisan tuoksut ovat monien rakastamia.

Vaikka Whamisalla epäilemättä on jonkin verran mietitty valmiin tuotteen kokonaistuoksua, on tuoksujen välittämä vaikutelma rento ja tuntuu paikoin hyvinkin orgaaniselta, ei ”harkitun sävelletyltä”.

Whamisan uniikki tuoksumaailma syntyy yhdistelmästä eteerisiä öljyjä sekä tiettyihin raaka-aineisiin käytetyn fermentoitimenetelmän tuomaa ominaistuoksua, joka on aavistuksen ”hapan”. Lisäksi moni raaka-aine itsessään tuoksuu, kuten kukkauutteet sekä natto-kumi.

Eteerisillä öljyillä on Whamisan tuotteissa ihoa hoitava, tuoksua antava sekä tuotteen säilyvyyttä parantava funktio. Tuoksut vaihtelevat suuresti eri tuotteiden välillä, ollen paikoin mietoja ja hillittyjä, paikoin hyvinkin voimakkaita.  ”Helpoimmillaan” Whamisan tuoksut ovat klassisen kukkaisia, kuten uudistettu Deep Rich Toner, tai voimakkaan yrttimäisiä, kuten kulttiklassikko Water Cream, jossa tuoksuu mm. sen pääaktiiviaine, fermentoitu natto-kumi. Foaming Gel -puhdistusgeeli puolestaan on todella säpäkän sitruksinen, ja Nourishing Cream pehmeän pähkinäinen.

Omiin suosikkeihini kuuluu intensiivisen vihreä ja sitrushedelmäinen Refresh Oil sekä metsämansikkainen Deep Rich Mist.

NURME

Tuoksutyyppi: perinteinen, hillitty, syntyy eteerisistä öljyistä.

Tuoksuaine incissä: eteeriset öljyt kuten Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Lavandula Angustifolia Flower Oil, Cymbopogon Citratus
Leaf Oil jne. (Eriteltynä myös näiden sisältämät herkistävinä tunnetut tuoksukomponentit kuten citral, limonene ja linalool).

Nurme edustaa perinteistä luonnonkosmetiikkaa ja käyttää tuoksuaineina ainoastaan eteerisiä öljyjä. Yrityksen alkutaipaleella suhde tuoksuihin oli tiukempi, ja vaikka Nurme on aina käyttänyt eteerisiä öljyjä saippuoissaan, he eivät alussa hajustaneet voidemaisia ihonhoitotuotteita lainkaan. Yrityksen alkuvuosina perustaja Marit Tiits kertoi, että Nurmen tuotteisiin lisättiin tuoksua ainoastaan, jos sillä oli jokin tuotteen hyödyn kannalta perusteltu funktio. Valikoimaan kuului mm. täysin hajustamattomia body buttereita, kukkaisvesiä sekä öljyjä.

Sittemmin Nurmen suhde tuoksuihin on muuttunut rennommaksi, ja kaikki paitsi Baby-linjan tuotteet sekä puhtaat kasviöljyt sisältävät eteerisiin öljyihin pohjautuvan harkitun tuoksun. Uskon, että tähän on vaikuttanut suoraan kuluttajien odotukset – oli tuoksulla syvempää funktiota tai ei, valtaosa kuluttajista haluaa kosmetiikkatuotteensa tuoksuvan hyvältä.

Whamisaan verrattuna Nurmen eteeristen öljyjen maailma on aivan erilainen: yksinkertaisempi ja miedompi. Yhdessä tuotteessa käytetään yhtä tai maksimissaan kahta eteeristä öljyä ja tuoksuyhdistelmät ovat helppoja, miellyttäviä ja tuttuja, kuten mandariini-appelsiini, sitruuna-eukalyptus ja laventeli-salvia. Oma suosikkini on Tyrni-Appelsiini-tuoksusarja.

Nurme myy myös puhtaita eteerisiä öljyjä käytettäväksi aromaterapeuttisiin tarkoituksiin.

HAUT-SÉGALA

Tuoksutyyppi: ei lisättyjä hajusteita eikä masking-ainesosia, vain raaka-aineiden oma tuoksu.

Tuoksu incissä: ei tuoksua.

Ranskalainen Haut-Ségala valmistaa luomuöljyihin, -rasvoihin ja -kukkaisvesiin perustuvia tuotteita, joissa ei käytetä mitään ylimääräistä. Tuotteissa tuoksuu ainoastaan raaka-aineiden ominaistuoksu. Niinpä osa tuotteista ei tuoksu juuri miltään, kuten kaktusviikunamaseraatti, tai niissä on viehättävä tuoksu kuten ruusunmarjaöljyn marjaisuus, Monoi-vartalovoin gardenia ja kookos tai vaniljaöljyn pehmeä vaniljaisuus. Jokin tuoksu voi myös olla epämiellyttävä, kuten allekirjoittaneen mielestä granaattiomenan siemenöljyn tuoksu.

Avainsanoja Haut-Ségalalla ovat puhtaus ja käsittelemättömyys, mikä takaa raaka-aineiden parhaan tehon. Moni valmistaja, jopa sertifioidun luonnonkosmetiikan sisällä, käyttää raffinoituja eli puhdistettuja öljyjä ja rasvoja, joista niiden ominaistuoksu ja -väri on poistettu kosmeettisten ja esteettisten tarkoitusperien vuoksi. Tällöin poistuu kuitenkin myös raaka-aineen sisältämiä iholle hyödyllisiä aktiiviaineita kuten vitamiineja ja antioksidantteja, eikä raffinoitu öljy ole yhtä hoitava kuin käsittelemätön.

Haut-Ségalan kaltaisen brändin kohdalla arvomaailma ylittää kaupallisuuden, sillä myymällä esimerkiksi erikoisen tuoksuista granaattiomenaöljyä yritys myy omien arvojensa mukaisen korkealaatuisen tuotteen, mutta elämyksellisyydeltään tuote ei välttämättä ole sitä, mitä valtavirtakuluttaja haluaa. Toki myös tällaisille yrityksille ja tuotteille on ilman muuta oma kohdeyleisönsä, mutta valitsemalla tuoksuttomuuden ja käsittelemättömyyden, valitsee myös tietyn epäkaupallisuuden ja pienemmät markkinat, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan.

Nurme on esimerkki yrityksestä, joka ajan myötä taipui kuluttajien odotuksiin ja muokkasi brändiään ja konseptiaan sen mukaisesti. Mikä on täysin ok. Haut-Ségala taas edustaa nicheä, jossa ei pyritä kosiskelemaan valtavirtakuluttajaa, ja sekin erittäin ok.

On valtavan kiinnostavaa ja kiehtovaa tarkastella brändejä tuoksuvalintojensa ja -suhteensa kautta. Kosmetiikkatuotteen tuoksu kertoo lopulta paljon enemmän, kuin luomansa välitön mielikuva.

Allekirjoittanut rakastaa tuoksuvaa kosmetiikkaa, ja välillä valmistan tuoksuvia ihonhoitotuotteita itsekin.

Nurmen ja Haut-Ségalan kaltaiset brändit tarjoavat tähän loistavaa materiaalia: tässä on mm. valmistamani Piparminttu-May Chang balsami, jota käytän iltaisin käsi- ja kynsinauhavoiteena. :)

Resepti:

3/4 Haut-Ségalan Coconut Oil Body Butteria (sekoitus sheavoita, kookosöljyä sekä kaakaovoita)

1/4 Haut-Ségalan manteliöljyä

Yksi tippa Nurmen piparminttuöljyä

Yksi tippa Nurmen May Chang (litsea cubeba) -öljyä

Mmmm..! Rakastan mintun ja sitrushedelmien tuoksuja, ja piparminttu toimii tosi kivasti raikkaan sitruksisen litsea cubeban kaverina.

Minkä tuoksutyypin asiakaskuntaan te kuulutte? 🙂 Vetoavatko yrttisen vihreät tuoksut, voimakkaat eteeriset öljyt, makeus, mietous tai normikosmetiikan parfyymoituja tuoksuja muistuttavat tuoksut?

Jos teidän pitäisi valita näistä viidestä brändistä yksi vain tuoksumaailman perusteella, minkä valitsisitte?

kauneus ihonhoito luonnonkosmetiikka
Kommentit (36)
  1. Kiitos taas mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Itse olen ollut marjaisten ja hedelmäisten tuoksujen ystävä, joten tällä perusteella Mossa olisi se minun sarja. Kuitenkin olen vanhemmuuteen muuttunut koko ajan enemmän tuoksuyliherkäksi enkä ole enää vuosiin voinut käyttää esim. hajuvesiä. Sinänsä jännä,ettei kaiken silti tarvitse olla hajusteetonta tai tuoksutonta. Parfyymimaiset tuoksut ovat suurin ongelma ja aiheuttavat pääkipua. Näin ollen ehkä Haut-Segala olisi se varmin valinta. Tällä hetkellä käytän Nacomin öljyjä ja niissä on se mieto ominaistuoksunsa, mutta se haihtuu nopeasti. En niin kaipaa tuoksua tuomaan ylellisyyttä tms ihon hoitoon. En myöskään liiemmin kiinnitä huomiota pakkauksiin. Minua kiinnostaa oikeastaan vain tehoaineet, niiden vaikutukset ja purtilon kyljessä olevat lupaukset. Tylsän käytännöllinen suhtautuminen siis. Se ylellisyyspuoli on siinä, että koen vihdoin voivani ostaa muutakin kuin marketin halvinta ja olen löytänyt sopivat kombot, joilla iho voi hyvin.

    1. Kiinnostavaa :) Kiitos kun jaoit ajatuksia aiheesta.

      Mulla on periaatteessa sama suhde kosmetiikkaan siinä mielessä, että sillä on eniten väliä mitä pullo sisältää. Mutta kuitenkin loppupeleissä, jos edessäni on kaksi suunnilleen yhtä hyvää vaihtoehtoa, päädyn käyttämään paremman tuoksuista.

  2. Lisään vielä edelliseen, että toki kaunis pakkaus minunkin silmää miellyttää ja on osa elämystä. Päädyn aina kuitenkin miettimään, mitä se hieno purkki maksaa ja saisiko tuotteen edullisemmin, jos se olisi pakattu tavanomaisemmin. En tavallaan halua maksaa turhasta. Käytännöllisyys sekä tuotteen säilyvyys/hygieenisyys taas ovat tärkeitä ja kaiken pitäisi ollakin pumppupulloissa. Olen ammatiltani kirjanpitäjä… Sekö tässä nyt paistaa läpi, kun mietin liiankin (?) käytännöllisesti ja pakkausten kuluja sun muita. 😂 Ihan sivuraiteille lähti nyt juttu. Sekin kertoo minusta. 🤭

    Ai joo, shampoon pitää tuoksua hyvältä (ja vaahdota kunnolla), mutta tuoksu ei saa liiaksi jäädä hiuksiin. Etten minäkään nyt ihan kummajainen ole. 😂

    1. Olen ammatiltani kirjanpitäjä… Sekö tässä nyt paistaa läpi, kun mietin liiankin (?) käytännöllisesti ja pakkausten kuluja sun muita. 😂

      😅👍 Just hyvä! (Tykkään siitä kun johonkin asiaan suhtaudutaan intohimolla tai pieteetillä, samaistun..!)

      Mulle pakkauksen vetovoimaisuus ilmenee seuraavilla tavoilla:

      Lasi vs. muovi – lasi on aina vetovoimaisempi
      Tarraetiketti vs. pakkaukseen painetut tekstit – painettu teksti viestii välittömästi korkeammasta laadusta kuin tarraetiketti. (Tosin tunnen myös hyvälaatuisia tarraetiketti-tuotteita, esim. Laveran monet tuotteet olivat/ovat varustettu tarraetiketeillä, mutta ovat silti laadukkaita. Mutta kyllä tarra heti luo vaikutelman halpuudesta – mitä Lavera tietysti myös on :D, ja vähentää tuotteen esteettistä arvoa.
      Kuvitus vs. clean pakkaus – tykkään kuvista ja tyylikkäät, kauniit (mielellään taiteellisesti toteutetut) kuvat vetävät mua aina puoleensa. Tällä on mulle niin suuri merkitys, että vilpittömästi harmittaa, kun esimerkiksi Frantsilan uusi UPEA pakkaus-kuvitus jää vain ulkopakkauksiin, ja itse tuotteet ovat hyvin riisutut ja vailla kuvia.

      Kuvitus vaikuttaa voimakkaasti mun ostohaluun, mutta kotona, kun tuotteet ovat jo käytössä, käytän yhtä lailla ”tylsiin” pakkauksiin pakattuja kuin tyylikkäisiin pulloihin pakattuja tuotteita. Sanotaan näin, että kaupassa en ostaisi tylsän näköistä pulloa, mutta työni kautta saan niitä joka tapauksessa, ja kyllä nekin käytettyä tulee :D (Jos totean ne iholla hyviksi.) Jos en olisi ammatissani, jossa ilokseni pääsen tutustumaan monenlaisiin tuotteisiin, mulle olisi henkilökohtaisesti korkea kynnys ostaa esimerkiksi muovinen, halvan näköinen tarraetiketillä varustettu seerumipullo, vaikka kuinka tietäisin, että sen sisältämä tuote on hyvä. (Ja jäisin siis vaille näiden tuotteiden hyötyjä / kokemusta.) Nämä on erikoisia juttuja..! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *