Karkkipäivä
Karkkipäivä

”Mitä maksat jos kirjoitan?”

Olin tässä kirjoittamassa huomiselle juttua keskiviikkoisesta Biodelly-vierailustani. Halusin kirjoittaa alkuun pienen pätkän blogeista, mainospostauksista ja kaupallisuudesta, mutta sehän sitten lähti tuttuun Sanni-tyyliin rönsyämään. Kun kirjoitus ei lopulta liittynyt postauksen varsinaiseen aiheeseen mitenkään, päädyin irrottamaan tekstin tähän omaksi pakinakseen.

Ajatuksiani blogien kaupallisesta/tilatusta vs. omaehtoisesta sisällöstä.

Biodelly_vierailu_Sanni

Tekee mieli lausua muutama sana aiheesta mainospostaus. Blogit ovat nykyään niin kaupallisia, että tämänkin tyyppinen postaus (–> viittaa huomiseen postaukseen) nähdään itsestäänselvästi yrityksen ”tilaamana” mainoksena. Eikä moni bloggaaja varmaan tänä päivänä enää edes tekisi tämän kaltaista juttua oma-aloitteisesti ilman palkkiota. Minua tällainen hieman ärsyttää, vaikka ymmärränkin kehityksen nykytilanteen taustalla. On erittäin ok, että bloggaajat tienaavat blogeillaan eivätkä mainostajat hyväksikäytä heitä, mutta ääripäässä ilmiö on mennyt suuntaan, jossa bloggaaja jo lähtökohtaisesti miettii, miten voi hyötyä jostain kirjoittamastaan.

Myös mainostajien päässä suhtautuminen on muuttunut. Voitteko kuvitella, että minulle viime vuonna tarjottiin palkkiota, jotta vinkkaisin blogissa tapahtumasta, jonka tyyppisistä minulla on muutenkin ollut tapana vinkata lukijoilleni ihan vapaaehtoisesti. Jäin jotenkin tosi hämmentyneeksi. (En ottanut palkkiota vastaan.) Samalla on totta kai hyvä, että varta vasten tilatusta mainoksesta tarjotaan palkkiota, mutta hämmennyin siitä asetelmasta, että nykyään bloggaajan jopa oletetaan toivovan palkkiota jonkun asian mainitsemisesta.

Ehkä minua voi pitää tyhmänä ja totaalisen anti-bisnes-tajuisena, mutta kyllä minun mielestäni blogien ”kuuluu” edelleen perustua tavallisten ihmisten arkisille havainnoille ja ei-ostetuille mielipiteille. Sen, että pitää blogia jossa kirjoittaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan, tulisi perustua omaehtoisuuteen ja vilpittömään innostukseen jakaa asioita. Tätä nykyä se on monelle myös työ josta maksetaan, mutta asetelman ei pitäisi muuttaa pohjimmaista lähtökohtaa blogin pitämiseen; halua jakaa jotain omaa. Intohimoja, ajatuksia, kokemuksia…. Jotain, joka lähtee omasta tarpeesta kirjoittaa, kertoa. Ei ulkopuolisen sanelemasta.

En ehkä löydä tähän parhaita mahdollisia sanoja (tulee heti mieleen pari loistavaa verbaalikkoa lukijoideni joukossa jotka varmasti keksisivät tähän mitä nasevimmat ilmaisut ;)), mutta toivottavasti tajuatte mitä haen takaa. Totta kai blogeissa on myös kaupallisia yhteistyökuvioita – ja saakin olla, mutta mielestäni maksetut ja/tai mainostajan aloitteesta luodut postaukset eivät saa muuttua blogien itsetarkoitukselliseksi sisällöksi. En pidä siitä, että viime vuosien kehitys on muuttanut lukijoidenkin suhtautumisen blogikirjoituksiin – melkein mikä tahansa juttu nähdään herkästi mainoksena, ”se kirjoittaa tuosta kun se on hyötynyt, saanut siitä jotain”.

Toivoisin, ettei kenenkään bloggaajan aihevalintoja ohjaisi ajatus siitä, miten kirjoituksesta voisi hyötyä. Omaehtoisuus ja tietynlainen kotikutoisuus ovat juuri niitä asioita jotka tekevät blogeista BLOGEJA, tavallisen ihmisen ääniä, verrattuna viihteellisiin aikakauslehtiin joissa kaupallisuus ja suhteet mainostahoihin ohjaavat sisältöä hyvin pitkälle.

Minä ainakin tulen edelleen aivan vapaaehtoisesti ja ilolla vinkkailemaan erilaisista tapahtumista, joiden tiedän kiinnostavan lukijoitani. Ja nostamaan esiin tuotteita, joille tarjoamastani näkyvyydestä en saa senttiäkään. On ihan hullu ajatus, että ottaisin rahaa jostain, josta kirjoittaisin muutenkin. Tiedän, tällä ajatusmallilla ei varmastikaan rikastu, mutta omaan selkärankaani tällainen ei sovi.

Jos mainostajat jo nyt tarjoavat bloggaajille palkkiota yhden lauseen menovinkistä, en voi olla miettimättä, meneekö tilanne parissa vuodessa siihen, että bloggaajat alkavat odottaa palkkiota suunnilleen mistä tahansa toista osapuolta hyödyttävästä  blogisisällöstä. ”Hmm, miksi kirjoittaisin kengistä x tai kaupasta y, kun sehän on ilmainen mainos kenkämerkille ja kaupalle? Kysynpä heiltä, mitä he maksaisivat jos mainitsen heidät blogissa”.

Kyllä, kärjistetty esimerkki. Mutta ehkäpä totta jonkun kohdalla jo nyt..?

Kai minä olen hyvin naiivi dorka kun edelleen tuotan toisille ilmaisia mainoksia vain siitä ilosta, että itseäni kiinnostaa tutustua vaikka luomiväriin x tai yritykseen y, ja arvelen lukijoitanikin kiinnostavan. En ajattele näitä mainoksen kannalta. Minulle ne ovat vain kiinnostavaa sisältöä – joka nyt sattuu myös täyttämään mainoksen tunnusmerkit näkyvyyden kautta. Sillä näkyvyys = mainosta.

Huomenna siis jälleen luvassa mainos Sannin piikkiin – maksoin ihan liputkin Turkuun.

:)

Kommentit (112)

 1. Jonttu

  Mitä käytät keittiössä käsienpesuaineena? Itselläni minikeittiö, joten minulla on käsienpesuaineena tiskiaine, eli Fairya tällä hetkellä. Se ei kylläkään ole kovin hellävaraista käsille, kun siinähän on tuo ärsyttävyysmerkkikin… Tiskit tiskaan hanskat kädessä.

  • Sanni

   Käytän milloin mitäkin, tällä hetkellä jotain sitruunan tuoksuista nestesaippuaa.

   • Jonttu

    Eli sinulla ei siis ole mitään erityistä löytö-tason käsienpesuainetta keittiöön? :) Tarkoitan noita tuotteita, joita olet korvamerkinnyt hyviksi löydöiksi.

    • Sanni

     Eli sinulla ei siis ole mitään erityistä löytö-tason käsienpesuainetta keittiöön? :)

     Eip :)

     • Elli A

      Eucerin suihkuöljy. Pesee hyvin, ei tuoksu miltään ja ei kuivata käsiä. Ja saa täyttöpakkauksina, eli voi kaataa millaiseen pumppupulloon vaan.

    • Kikkis

     Olen itse pessyt räpylöitäni Dermosilin keittiösaippuoilla, hinta-laatu -suhteeltaan mielestäni hyviä. Salvia häivytti kokkauspuuhien hajut käpälistä ja Polka tuoksuu hyvälle ja näyttää nätille. Ehkä tosin hivenen voimakastuoksuinen, jos sattuu olemaan herkkä.

     • Jonttu

      Selvä, kiitos vinkeistä. :) Tosiaan melkein mikä tahansa varmaan parempi käsille kuin Fairy.

     • Sanni

      Polka tuoksuu hyvälle ja näyttää nätille.

      Hei, hyvä kun muistutit tuosta Polkasta! Mun piti tilata sitä jouluna Dermoshopista mutta se olikin sitten loppunut siinä vaiheessa kun menin vihdoin tilausta tekemään – ja nyt sitä sitten kumma kyllä onkin Dermoshopin Outletissa! :D Nyt mää saan sen! :) Minttukarkin tuoksuinen keittiösaippua kuulostaa niin hyvältä! :)

  • venlaalaa

   http://www.iherb.com/Clearly-Natural

   Meillä on tuota sitruunantuoksuista nestesaippuaa keittiössä käsienpesuhommissa :)

 2. Aidan

  Juuri tämän vuoksi palaan aina uudelleen lukemaan karkkipäivää, vaikka en edes ole erityisen kiinnostunut kosmetiikasta (vaan ruuasta ja budjettimatkailusta)! Rakastan sitä aitoutta, joka täällä on. Sitä että jos kirjoitat tuotteesta omaa arviotasi, tiedän että se on aito rehellinen mielipiteesi. Pidän myös siitä, että haluat laittaa hyvän kiertämään jakamalla/myymällä halvalla tuotteita joita olet saanut ja joille ei ole käyttöä itselläsi.

  On vähän kurjaa, kun monissa lempiblogeissani nykyään on postaus toisensa perään erilaisia kampanjakirjoituksia, eikä koskaan saa selville edes sitä, ostaisiko kirjoittaja tuotetta omalla rahallaan, vai kirjoittaako arvion vain velvollisuudesta. On sääli, että tämän vuoksi myös monet aidot bloggaajat joutuvat erikseen mainitsemaan ovatko ostaneet tuotteen itse. Mitä väliä sillä on? Minä saan lukea ilmaiseksi joka päivä useita viihdyttäviä blogeja, suon jokaiselle kirjoittajalle todella mielelläni sen, että he saavat tuotteita ilmaiseksi. Minä saan heidän avullaan tietää, olisiko tuote sellainen, josta minä mahdollisesti pitäisin? Mutta koska rehelliseen mielipiteeseen ei monissa blogeissa enää voi luottaa, ei tuotearvioista tms. kokemuksista ole juurikaan hyötyä.

  Kiitos siis, että olet pysynyt aitona!

  • Sanni

   Kiitos itsellesi palautteesta, Aidan! :)

 3. Hyvää blogia arvostava

  En meikkaa, en ole kiinnostunut Kreikasta matkailumaana enkä myöskään ole kiinnostunut vähähiilarisesta ruokavaliosta. Lisäksi olen 56-vuotias. En taida siis olla peruskohderyhmää (jos sellaista edes on). Silti luen tätä blogia, ja tämän viimeisen kirjoituksesi perusteella ymmärrän jälleen paremmin miksi. Hyvä Sanni! Jatka samaan tapaan, arvostan tyyliäsi ja pohdintojasi.

  • Sanni

   En meikkaa, en ole kiinnostunut Kreikasta matkailumaana enkä myöskään ole kiinnostunut vähähiilarisesta ruokavaliosta. Lisäksi olen 56-vuotias. Silti luen tätä blogia.

   <3 <3 :) :)

 4. Tiia

  Sun pitäis laittaa sivupalkkiin tilinumero, jonne kaikki ”vahingossa mainostetut” tahot saisavat maksaa omantuntonsa mukaisen palkkion vapaaehtoisesti:D

  • Sanni

   ^_^ ^_^ :D

 5. Kristalli

  Moni kommentoija onkin tiivistänyt ajatukseni hyvin, mutta haluan vielä erikseen kiittää sinua että olet pitänyt Karkkipäivän juuri tällaisena blogina! Luotan tuotearvioisihi ihan eri lailla kuin moniin muissa blogeissa esiintyviin, ja rakastan rehellistä ja tinkimätöntä linjaasi, innostuksesi kosmetiikkaa kohtaan paistaa kirkkaasti läpi. Olen jopa oppinut tykkäämään matka- ja ruokapostauksistasi, vaikka aluksi aihe tuntui siltä ettei kiinnostaisi ollenkaan, mutta yllätyksekseni olen ahminut kaikki vanhatkin matkakertomukset läpi. Olet niin hyvä kirjoittamaan, että varmaan lukisin kauppalistaasikin innolla :D Annat lukijoillesi paljon itsestäsi, ja ilostutat ja tuot lämpöä, mutta sopivassa suhteessa myös syvällisempiä ja vakavampia pohdintoja, ja tämän takia olet pysynyt yhtenä suosikkibloggaajanani. Iso kiitos tästä, ja myös useasta hyvästä tuotevinkistä, olen löytänyt monta luottopurnukkaa ansiostasi, viimeisimpänä hankintana tänään naistenpäivälahjana itselleni Benecosin Pink Honey -huulipuna. Ihanaa naistenpäivää ja toivottavasti karkkipäiviä on luvassa vielä vähintään seuraavat kuusi vuotta! <3

  • Sanni

   Kiitos Kristalli! :)

   Olen jopa oppinut tykkäämään matka- ja ruokapostauksistasi, vaikka aluksi aihe tuntui siltä ettei kiinnostaisi ollenkaan, mutta yllätyksekseni olen ahminut kaikki vanhatkin matkakertomukset läpi.

   Ja etenkin tähän: jee ^_^

   viimeisimpänä hankintana tänään naistenpäivälahjana itselleni Benecosin Pink Honey -huulipuna.

   Tuo on niin ihana ja käytännöllinen sävy :) Toivottavasti teistä tulee hyvät ystävät :)

 6. Pieni Lintu

  Itse vinkkailen erittäin usein mitä olen ostanut ja löytänyt ja mistä pidän, ihan oma-aloitteisesti. Silloin tulee tunne kirjoittaessa että on pakko heittää joku ”tää ei oo sitte mainos” lause kehiin, että ei lukijat luule että piilomainostan. Vaikka miksi meidän pitäisi sanoa, että ”tämä ei ole mainos” jos ei kerran ole..mutta tulee vain sellainen olo. :D Itse laitan aina postauksen alkuun jossain muodossa erittäin selvästi jos kyseessä on mainos tai teksti sisältää mainoslinkin.

  • Sanni

   Vaikka miksi meidän pitäisi sanoa, että “tämä ei ole mainos” jos ei kerran ole..mutta tulee vain sellainen olo. :D

   Tiedän niin mitä tarkoitat. Vaikka onhan se tavallaan mainos – tuot vinkilläsi tuotteelle näkyvyyttä, ja kaikki näkyvyys on mainosta. Se vain ei ole valmistajan/merkin edustajan aloitteesta tehty mainos. :)

 7. Ansku

  Noo, on täällä vielä sellaisiakin blogeja, jotka ovat olleet pystyssä jo pitkään (omani pian viisi vuotta), mutta postauksista ei ole maksettu rahallista korvausta. Tällä hetkellä juuri pohdiskelen aihetta. Koska harrastukseni vie niin paljon aikaa, ja antaa ehkä joillekin jotain (iloa, hyötyä tms), olisi ihan hauskaa jos voisin itsekin ansaita jotain. Siis jotain muuta kuin iloa siitä, että voin ehkä jakaa iloa tms muille. Ihan vaikka käteistä ;) Varsinkin kun teen nykyisin vain puolikasta työaikaa, jotta avoimille opinnoille sekä blogille jäisi enemmän aikaa.

  Mutta lähtökohtani olisi kuitenkin tämä sinunkin peräänkuuluttama intohimo asiaan. En voisi kuvitella että kirjoittaisin aiheista jotka eivät kosketa minua, tai joiden en voisi kuvitella koskettavan lukijoitani. Mutta myönnän kyllä, ettei minua haittaisi lainkaan se, että saisin korvauksen siitä että olen kirjoittanut jotain, jonka olisin kirjoittanut myös ilman sitä korvausta. Ainakin se olisi aidoista lähtökohdista kirjoitettu juttu.

  • Sanni

   Tällä hetkellä juuri pohdiskelen aihetta. Koska harrastukseni vie niin paljon aikaa, ja antaa ehkä joillekin jotain (iloa, hyötyä tms), olisi ihan hauskaa jos voisin itsekin ansaita jotain. Siis jotain muuta kuin iloa siitä, että voin ehkä jakaa iloa tms muille. Ihan vaikka käteistä ;)

   Tienatahan voi myös ilman portaaleja tai toimeksiantajaa :) Moni bloggaaja tienaa erilaisilla kumppanuusmarkkinointiohjelmilla kuten Trade Tracker ja
   Trade Doubler.

   Lisätietoa blogilla tienaamisesta saa mm. täältä.

   • Ansku

    Itseasiassa juuri kirjauduin Trade Doubleriin, mutta en ole vielä edennyt asiassa. Kiitos! :)

 8. Jannii

  Hei! Olen valitsemassa uutta kasvovoidetta vanhojen loputtua ja rehellisesti sanottuna en tiedä mihin pitäisi päätyä. Ajattelinkin kysyä sulta jos osaisit antaa vinkkiä.

  Tähän mennessä en ole käyttänyt luonnonkosmetiikkaa tai juurikaan välittänyt että mitä voidetta käytän, tää onkin ehkä näkynyt siinä että varsinkin talvisin hurjasta rasvaamisesta huolimatta iho hilseilee paljon. Nyt luin artikkelin parabeeneista jossa sanottiin niiden jopa vanhentavan ihoa, mikä ei ole ensimmäinen vaikutus jota kasvovoiteelta toivoisi:) Olen nyt 21, ja aika stressi vanhenemisen suhteen on aika kova, erityisesti silmänalusissa jotka aika suuret ja kuopalla on rypyt ja jopa silloin tällöin pientä pussittamista ilmaantunut. Muuten mun iho on aika normaali ja hyvässä kunnossa. Ainakaan finnejä ei ole tuskin koskaan.

  Oon nyt eniten katsonut estelle&thld sarjaa, ja sieltä katsellut biohydrate- ja biodefense sarjoja. Se mitä aiemminkin oon pohtinut on anti age tuotteiden käyttöä liian nuorena, voiko siitä olla haittaa vai onko se vain hyvä että enemmän tehoaineita mukana? Pystyykö tämän ikäisen iho hyödyntämään kalliimpien ja vanhemmille ihmisille suunnattujen sarjojen tehoaineita? Mietein että jos esimerkiksi valitsisin biohydrate -sarjan yövoiteen jatkuvaan käyttöön, tai vastaavasti biodefense -sarjan päivävoiteen? Olen ajatellut ostaa vain yhden voiteen ja käyttää sitä sekä aamulla että illalla, jotenkin lompakkoystävällisempi ratkaisu tähän hetkeen:) Entä seerumit? Mulla on mennyt vähän ohi että kuuluuko niitä käyttää koska ja mikä niiden suurin tarkoitus ja vaikutus ihoon on?:) Saa toki kertoa jos jollain muulla sarjalla olisi paremmat edellytykset hidastamaan ihon vanhenemista suunnilleen samasta hintaluokasta. Entä silmänympärysvoide, eroaako sarjojen silmänympärysvoiteet paljon kasvovoiteista vai voisiko samaa voidetta levittää vain ohuelti koko kasvoille? Muistelisin että kirjotit tästä joskus jonkun muun tuotteen kohdalla:)

  Aiheeseen liittymättä olen vähän lukenut mikroneulausteloista, onko sulla tietoa tai kokemusta? Jos joskus tutustut enemmän olis tosi mielenkiintoista lukea postausta aiheesta!:) Vois olla mielenkiintoista testata, vaikka en tiedä pitäiskö odottaa vielä muutama vuotta :)

  Kiitos jos jaksat vastata, ymmärrän että tuli vähän pitkä viesti:)

  • Sanni

   Nyt luin artikkelin parabeeneista jossa sanottiin niiden jopa vanhentavan ihoa, mikä ei ole ensimmäinen vaikutus jota kasvovoiteelta toivoisi:)

   Älä usko noita ;) Ihan vakavasti. Harvasta kosmetiikan ainesosasta liikkuu niin villejä ja väänneltyjä ”totuuksia” netissä ja mediassa kuin parabeeneista.

   mitä aiemminkin oon pohtinut on anti age tuotteiden käyttöä liian nuorena, voiko siitä olla haittaa vai onko se vain hyvä että enemmän tehoaineita mukana? Pystyykö tämän ikäisen iho hyödyntämään kalliimpien ja vanhemmille ihmisille suunnattujen sarjojen tehoaineita?

   Minä olen kaiken asiasta oppimani, ymmärtämäni ja maalaisjärkenikin perusteella sitä mieltä, että anti age -tuotteista ei ole haittaa, joskaan ei hyötyäkään nuorelle iholle. Koulussa opetettiin, että iho vain jättää hyödyntämättä ne ainesosat joita se ei tarvitse, ja tämä käy minun järkeeni. Maksaessasi esimerkiksi veltostuneelle iholle tarkoitetusta, kalliista, kiinteyttävästä voiteesta, maksat ihan turhasta. Ihosi hyödyntää voiteesta kosteutusominaisuuden, ne kiinteyttävät ainesosat ovat kuin ylimääräisiä palikoita palapelissä.

   Suosittelen lukemaan tämän postauksen, siellä kerron seerumeista ja anti-age-tuotteista ja niiden vaikutuksista:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/05/21/ihonhoito-for-dummies-osa-4-anti-age-ja-muut-erikoistuotteet/

   Seerumeiden suurin hyöty nuorelle iholle on lisäkosteutus rasvattomassa muodossa. :) Seerumin käyttö on paikallaan vaikkapa silloin, kun normaali päivävoiteesi ei riitä kosteuttamaan (esim. talvella), ja haluat lisäkosteutta ilman päivävoiteen vaihtamista täyteläisempään. Seerumia voi käyttää aamuin ja/tai illoin voiteen alla. Seerumia voi myös käyttää yksinään voiteen sijaan, kuten itse teen kesäisin.

   Estelle & Thildin BioDefense-linjaa en ole vielä ehtinyt testaamaan, joten en osaa sanoa linjan tuotteiden koostumuksista mitään.

   Mikäli ihosi on niin kuiva että ihan hilseilee, saattaa BioHydrate-linjan yövoidekin olla sinulle liian kevyt. Vaikea sanoa, kun en tiedä minkä tyyppisellä voiteella olet nyt ihoasi hoitanut. Oikeasti kuiva iho vaatii rasvaisen voiteen, mutta pelkästään pintakuivalle iholle riittää vesipitoisempi, kuten nuo BioHydrate-linjan voiteet. Hilseily on yleensä ”syväkuivan” ihon tunnusmerkki, mutta pintakuivakin iho voi hilseillä mikäli altistuu tarpeeksi kosteutta riistäville olosuhteille. Mä tekisin kenties niin, (jos olet kiinnostunut juuri E&T:stä), että ostaisin BioHydrate-yövoiteen 24-h-käyttöön, ja jos iho vieläkin hilseilee, niin ostaisin E&T:n kasvoöljyn ja sekoittaisin sitä yövoiteeseen.

   Entä silmänympärysvoide, eroaako sarjojen silmänympärysvoiteet paljon kasvovoiteista vai voisiko samaa voidetta levittää vain ohuelti koko kasvoille?

   Riippuu oman ihon sietokyvystä. Useimmissa tapauksissa sama voide mitä käyttää kasvoille sopii myös sy-iholle, sy-voiteet eivät eroa kasvovoiteista merkittävästi, useimmiten olennaisimpana erona on hajusteettomuus ja kevyempi koostumus. Jos sy-iho tuntuu reagoivan kasvovoiteeseen huonosti, vaihtaisin vähintään hajusteettomaan.

   Mikroneulauksesta minulla ei valitettavasti ole mitään kokemusta, se on hoito johon en varmaan edes uskaltautuisi :) Tai sanotaan näin, että jos ihoni olisi huonossa kunnossa ja kokisin mikroneulauksesta saattavan olla hyötyä, niin saattaisin kokeilla. Mutta koska ihoni on ihan hyvässä kunnossa, en haluaisi altistaa sitä neulaukselle silkasta uteliaisuudesta.

   • Nimetön

    Kiitos paljon vastauksestasi!:)

 9. Heidi

  Mun täytyy tunnustaa, etten juurikaan ajattele blogien kaupallisuutta enkä missään nimessä lue blogeja mikään kaupallisuustutka päällä :D Enkä osaa suhtautua blogien harrastamaan (piilo)mainontaan sellaisella tunteen palolla kuin moni muu. Luotan omaan lukutaitooni ja uskon, että kyllä ne motiivit sieltä tekstistä paistavat läpi, enkä siten selittelyjä, ”ostin tän ite” – tyyppisiä kommentteja kaipaa. Voi tosin olla, että olen vaan sinisilmäinen :D

  Enkä välttämättä kaipaa edes niitä ”*tuote saatu” – merkintöjä, vaikka ymmärränkin, että piilomainonta on kiellettyä ja yhteistyöpostaukset tulee merkitä selvästi. Esimerkiksi jossain ”Kuukauden loppuneet” – postauksessa mulle on ihan sama, onko tuote ostettu itse vai saatu blogin kautta. Sama pätee tuotearvosteluihin – vai pitäisikö mun lukijana jättää kaikki kehut heti omaan arvoonsa, kun postaus onkin toteutettu yhteistyössä kaupallisen tahon kanssa :D

  Ylipäätään jos joku tuote on bloggaajan mielestä täyttä p*skaa, voiko tuosta tuotteesta rahan kiilto silmissä kirjoitettu postaus olla kovinkaan antoisaa luettavaa? Siinä saa olla taitava kirjoittaja ja kovin suuri rahan tarve. Itselleni muutenkin tuollanen ”kehun koska sain ilmaiseksi” – tyyppinen ajattelu, josta lukijat tykkäävät bloggaajia syyttää, on todella vieras ja sotii täysin omaa ajattelutapaa vastaan. Blogin kirjoittamisen mielekkyys kuitenkin kumpuaa halusta jakaa omia mielipiteitä ja kokemuksia ja herättää keskustelua, joten pelkkien mainostekstien kirjoittaminen lienee kaiken lisäksi todella tylsää.

  • Sanni

   Mun täytyy tunnustaa, etten juurikaan ajattele blogien kaupallisuutta enkä missään nimessä lue blogeja mikään kaupallisuustutka päällä :D Enkä osaa suhtautua blogien harrastamaan (piilo)mainontaan sellaisella tunteen palolla kuin moni muu. Luotan omaan lukutaitooni ja uskon, että kyllä ne motiivit sieltä tekstistä paistavat läpi

   *peukku*

   Blogin kirjoittamisen mielekkyys kuitenkin kumpuaa halusta jakaa omia mielipiteitä ja kokemuksia ja herättää keskustelua, joten pelkkien mainostekstien kirjoittaminen lienee kaiken lisäksi todella tylsää.

   Nimenomaan.

 10. Maarit

  Pakko olla niin samaa mieltä, kuin suurin osa kommentoijista! Tää sun blogi on raikas tuulahdus nykyblogimaailmassa. Ihan hurja määrä blogeja on tippunut lukulistalta, varsinkin mainostuksen vuoksi.

  Tykkään kovasti lukea sun juttuja, koska a) tämä on yllätyksellinen blogi, aihepiiri on suht laaja b) reissupostaukset ! c) sun tyyli on omintakeinen, persoonallinen, kaikkine hassuine ”pakkomielteineen” (ota tää hyvällä <3) :)

  • Sanni

   a) tämä on yllätyksellinen blogi, aihepiiri on suht laaja b) reissupostaukset ! c) sun tyyli on omintakeinen, persoonallinen, kaikkine hassuine “pakkomielteineen” (ota tää hyvällä <3) :)

   Ihana Maarit! ^_^ <3 Kyllä – otan hyvällä! :)

 11. NG

  Kiitos pohdinnasta!

  Et varmaan ilahdu, kun ehdotan tätä.. mutta oletko koskaan ajatellut testata ja kirjoittaa blogijuttua aasialaisesta kosmetiikasta? Varmastikaan et ole missannut korealaisten ihonhoitotuotteiden kasvavaa suosiota länsimaissa – jokainen itseään kunnioittava blogisti lähestulkoon on tehnyt jonkinalisen noteerauksen aiheeseen ;)

  Mikään korealaiskauppa ei (vielä!) sinua ehkä tunne, mutta hinnat ovat niin kohtuullisia, että pieni tilaus esim. Ebayn tai Cosmetic-loven maailmaan ei varmasti veisi perikatoon… Valikoimissa on monia ns. luonnollisiakin vaihtoehtoja, esim. Innisfree-sarja, joka taitaa peräti olla amerikkalaisen Certified organic-luokituksen kantaja.

  Suomessa voi nyt jopa tilata suhteellisen hyvin tunnettua Missha-sarjaa eestiläisestä nettikaupasta http://missha.ee/ jos kauko-itä kauppapaikkana ei innosta..

  Olisi mielenkiintoista lukea käsityksiäsi ja kokemuksiasi korealaisten, noh, eksoottisesta ja innovatiivisesta kosmisvalikoimasta – tuntuma voi olla aivan eri kuin tähänastiset :)

  Kuka tietää, vaikka avautuisi jopa ovi hedelmälliseen yhteistyöhön jonkin korealaiskaupan kanssa :)

  • Sanni

   Varmastikaan et ole missannut korealaisten ihonhoitotuotteiden kasvavaa suosiota länsimaissa – jokainen itseään kunnioittava blogisti lähestulkoon on tehnyt jonkinalisen noteerauksen aiheeseen ;)

   Hehheh – en ole missannut, mutta meitsi ei kai kunnioita itseään ^_^

   Ei mutta joo, myönnän ihan rehellisesti, että minua tuo aasialaiskosmetiikka ei ole niin hurjasti kiinnostanut, BB-voiteita lukuunottamatta.

   Misshasta olen jopa (katos, en mä ihan kalkkis ole :D) kirjoittanut blogiin Suuressa BB-voidevertailussa. Innostuin Misshasta sen verran, että minun oli tarkoitus tilata Perfect Cover BB-voiteesta oma sävy syksyn 2012 pitkän reissun jälkeen (sain Missha-näytteen kaverilta juuri ennen matkalle lähtöä), mutta ei-niin-yllättävästi Missha oli kaikonnut kauas ajatusten pohjalle kun kolme kuukautta myöhemmin palasin Suomeen. Enkä tullut koskaan tilanneeksi omaa Perfect Coveria. Ajatus on kuitenkin aina aika ajoin kuplinut mielessä… ;)

   Mikäpä etten joskus vetreytyisi tilaamaan muitakin korealais-kosmetiikkainnovaatioita, mutta toistaiseksi ne eivät vain ole onnistuneet herättämään suurempaa kiinnostusta. En ole koskaan ollut järin tunnettu trendikkyydestäni. :/

   • NG

    Joo, ei kaikkien trendien kanssa tarvitse kulkea myötäsukaan… mutta kun olet kosmetiikan kanssa kuitenkin paljolti kaikkiruokainen ja avarakatseinen, tässä olisi tilaisuus avartua vielä lisää. Haluaisin lukea kommenttejasi ja tuntemuksiasi korealaisten koostusten ja keksintöjen suhteen… siellä on niin omalaatuisia, joskus turhan tuntuisia, mutta myös hyvin toimivia tuotteita – tarpeisiin, joita ei kuluttajan ennen tiennyt olevankaan ;)

    Missha ei BB-creamien kohdalla ole kaikki kaikessa, itse tykkään enemmän Skin79-sarjan Oriental Gold ja VIP -kreemeistä. Etude House on monipuolinen meikkitalo, joilla on myös laadukkaita ihonhoitojuttuja – samoin Innisfree, jonka puhdistusöljy on loistava ja ei-kuivattava.
    Funktionaalisen kosmetiikan saralla Korea on myös näköjään melko edistyksellinen – siellä kun viranomainen valvoo esim- brightening-väitteillä myytäviä tuotteita ja niiden tehoa… C-vitamiinia, niasiiniamidia jne… saa melko edulliseen hintaan monelta sarjalta, samaten kemiallisia kuorintoja. Eli, jos ihastuit Paulan AHA-kuorintoihin, vastaavia saa edullisemmin Aasian suunnalta.

    Yritän vielä ylipuhua sinut, sillä laajan tuntemuksesi ja kokemuksesi kautta osaisit avata sellaisia vertailu- ja valotusnäkökulmia, mitä ihan joka bloggaajalla ei ole.

    • NG

     Tekee melkein mieli tilata ja lähettää sinulle sieltä jokin ’liemi’, josta sitten kirjoittaisit pitkän arvion ja analyysin :D
     Korea näyttää olevan aikamoinen seerumien taivas!

    • Sanni

     Yritän vielä ylipuhua sinut, sillä laajan tuntemuksesi ja kokemuksesi kautta osaisit avata sellaisia vertailu- ja valotusnäkökulmia, mitä ihan joka bloggaajalla ei ole.

     :) Ääk, imartelevaa ^_^

     Tämä aasialaiskosmetiikkajuttu on muuten hyvä esimerkki siitä, mitä kosmetiikan muuttuminen pelkästä vapaa-ajan friikkeilystä työksi on käytännössä merkinnyt. Vaikka olenkin myyjän työt lopetettuani toipunut pahimmasta kosmetiikkaähkystäni, en voi kieltää, etteikö kosmetiikka tietyssä mielessä edelleen myös väsyttäisi. Se on läsnä niin kokonaisvaltaisesti elämässäni, että kaikesta ei pysty enää innostumaan samalla tavalla kuin ennen blogi- ja kosmetiikkamyyjäaikojani. Niin hullulta kuin se saattaa kuulostaakin.

     Kuvaan liittyy jälleen myös se odotusten luoma stressi, joista puhuin yksinmatkailusta kirjoittaessani. Kun on profiloitunut kauneusbloggaajaksi, lukijat odottavat tiettyjä asioita. Kuten vaikkapa aasialaiseen kosmetiikkaan perehtymistä. ;) Ja se odotus muuttaa suhdettani asiaan… Vaikea selittää, kuten niin monia tunnepohjaisia juttuja.

     Mutta lupaan jättää (a)asian muhimaan. :) Ei minulla lähtökohtaisesti tietenkään ole mitään aasialaiskosmetiikkaan tutustumista vastaan. :) Siihen ei vain ole riittänyt tarpeeksi innostusta.

     • NG

      Apua, ei missään nimessä ollut tarkoitus lisätä stressiä tai kasata jotain vaatimusten kuormaa.. Totta kai toimit oman kiinnostuksesi ja motivaatiosi mukaan.

      Ymmärrän tietyllä tavalla myös tuon mainitsemasi kosmetiikkaähkyn…
      Ajatukseni oli ainoastaan vinkata, että kun et vielä ole täysin kosmetiikasta kirjoittamista lopettanut, niin näkökulmasi aasialaistuotteisiin olisi erittäin arvokas ja kiinnostava – ei tietenkään mikään pakkopulla :)
      Kun blogisi on esitellyt esim. Kiehl’sin ja monen muun vähemmän tunnetun sarjan ominaispiirteitä, ajattelin korealaisten juttujen joukosya myös varmasti löytyvän jotain sinua innostavaa. Vaikka ne kehutut C-vitamiiniseerumit ja happokuorinnat.. :)

      • Sanni

       Apua, ei missään nimessä ollut tarkoitus lisätä stressiä tai kasata jotain vaatimusten kuormaa.. Totta kai toimit oman kiinnostuksesi ja motivaatiosi mukaan.

       Ei huolta, kyllä mä otin tuon sinun kommenttisi/toiveesi kohteliaisuutena :) Siis että lukija kokee mun mielipiteen niin kiinnostavana, että toivoo siltä pohjalta postausta aihepiiristä, joka on henkilölle muuten jo tuttu. Siitähän voi olla vain otettu :)

       Mä hyödynnän nyt tässä sitten ihan röyhkeästi sun perehtyneisyyden alueeseen :D – vähän samaan tapaan kuin Paula’s Choicen kohdalla jolloin pyysin Veppeä suosittelemaan mulle mitä tuotteita mun kannattaisi tilata :) Minulle saa siis mieluusti laittaa vinkkejä hyviksi havaituista aasialaisen kosmetiikan nettikaupoista (vaikka sähköpostiin). Alentaa projektiin ryhtymisen kynnystä ;D

       • NG

        Hehee, en ole mikään asiantuntija, vaan pelkkä aloittelija korealaiskosmetiikan harrastuksessani :) Mutta muutamia vinkkejä voin kyllä jakaa:

        Kansainvälisiltä ja suomalaisilta sivuilta luettujen arvioiden & käyttökokemusten perusteella suosittelisin seuraavia lähes kulttiaseman saavuttaneita tuotteita kokeilun arvoisina:

        C 20 OST C-vitamin serum:
        http://www.wishtrend.com/skin-care/502-vitamin-c20-serum-ost.html

        Tehokas C-seerumi, jolla luvataan ihohuokosten pienentämistä, pigmenttiläiskien vaalenemista ja tietysti ryppyjenkin siliämistä. Kokeilussa on nyt vanhempi, alkoholillinen versio, mutta markkinoille on tullut uudempi, tiivistetty, vielä vahvempi cocktail.
        http://www.wishtrend.com/skin-care/1215-pure-vitamin-c215-advanced-serum-c20.html

        Itse asiassa koko Wishtrend.com -sivustoa voi lämmöllä suositella ns. funktionaalisten kosmetiikkatuotteiden kauppapaikkana. Vaalentavia, silottavia ja mustapäitä poistavia tuotteita moneen makuun.

        Wishbox-paketeissa on usein hyviä tuotekomboja tarjoushintaan!

        COSRX- sarja on hajustamattomien nimenomaan AHA-, BHA-, ja muihin tehoaineisiin perustuvien seerumien tuotelinja.
        http://www.wishtrend.com/318-cosrx

        Myös Klairs on ns. funktionaalista kosmetiikkaa, hajustamaton ja herkkäihoisille kehitetty sarja, jota tietääkseni myy vain Wishtrend.
        http://www.wishtrend.com/59-klairs

        Toinen, laajempi koreakauppa on http://www.cosmetic-love.com/
        joka on valikoimaltaan laajempi, ja myy enemmän edullisia mainstream-tuotelinjoja. Söpöjä puteleita…:) Skaala on laaja, ja erityisesti värikosmetiikan ystävää se varmaan ilahduttaa..

        Postikuluton, luotettava nettikauppa.

        Ebay tietenkin on jo oma lukunsa, ja sieltä avautuu kaikkea kivaa, mutta näitä kahta putiikkia voi lämmöllä suositella vasta-alkajille :)

        • NG

         Näiden lisäksi pitää ilman muuta mainita korealaisten suosimat etanalimatuotteet – kyllä! Merkeistä kuuluisia ovat Benton (en tunne, mutta monet ovat kehuneet), Mizon ja myös esim. Tosowongoo. Lähes joka sarjalla on oma etanalitkunsa..
         Sanotaan heti, että etanoita ei limankeruussa mitenkään vahingoiteta – näin ainakin virallinen totuus.. Lypsäviä kultapossuja ei oteta hengiltä!
         Aika moni on kommenttien perusteella saanut etanoista avun jos jonkilaiseen ihovaivaan, mutta etanaliman lisäksi seerumeissa on paljon muitakin antioksidantteja ja marjauutteita jne…

        • Sanni

         Perustuuko nuo etanajutut samaan kuin Baba de Caracol..?

        • Sanni

         Suuuuuri kiitos NG! :)

 12. hh

  Hyvä kirjoitus! : )

  Blogimaailma on muuttunut niin paljon verrattain lyhyessä ajassa. Varmaan lukijat näkevät blogit aika omanlaisenaan mediana, versus esimerkiksi lehtiin (toisaalta niin erilaisia että onko vertailu järkevää…?).
  Blogin perustaminen on jotain mitä ”kuka tahansa voi tehdä” ja siitä voi sitten syntyä näitä palkka/sponssikeskusteluja, mitä nyt ollaan nähty. Ehkä? Blogaamista on tavallaan helpompi (?) peilata itseensä. ”Mitä minä tekisin?” jne.

  Njääh, meni asian vierestä :) Ihan pakko tännekin nyt kertoa, että nostalgia iski tänä aamuna. Tänään alkaa lopputenttirykäisyt (aaaapuaaaa..!) ja tätä tekstiä lukiessa aloin ajatella, että herrane aika, muistan vielä kun Karkkipäivästä sain jotain inspiraatiota meikkiin kun menin pääsykokeisiin :D Hauska, miten semmoisestakin saa itseluottamusta vaikkei se tiedon määrää lisääkään. Sama tekniikka on tänäänkin käytössä :D

 13. SaraGalaxy

  Erittäin hyvin kirjoitettu juttu, joka sai mut arvostamaan sua bloggaajana vieläkin enemmän! :)

  Itsellä on pieni blogi ja usein joudun kirjoittamaan, että postaus ei ole yhteistyössä tehty, jos en sitä erikseen mainitse, niin yleensä joku Anonyymi tulee kyselemään, että onko sponsoroitu.

 14. SaraM

  Tuli tästä kirjoituksesta heti mieleen yksi lifestyle/perhebloggaaja :D Tuntuu, että ko. ihminen mainostaa blogissaan ihan mitä vaan tyyliin vessapaperista ja lähikauppakäynnistä alkaen, kunhan tavara on ilmaista ja/tai asiasta kirjoittamisesta saa palkkion… Ja hän tekee myös sitä, että ”vihjailee” blogissaan tarpeistaan ja kas, pian kyseistä asiaa onkin ihan sattumalta tarjottu hänelle.

  Tämä oli tosi hyvä ja blogiskenelle tärkeä kirjoitus! Blogisi on edelleenkin yhtä hyvä kuin aina ennenkin ja aitous paistaa todellakin läpi ! :)

  • Sanni

   Blogisi on edelleenkin yhtä hyvä kuin aina ennenkin ja aitous paistaa todellakin läpi ! :)

   Kiitos SaraM <3

 15. EweS

  Tämä oli hyvä teksti. Jotenkin viimevuosina on alkanut toden totta ärsyttämään muuttunut blogimaaiLma. Tarkoitan lähinnä sitä kuinka aika moni tuntuu perustavansa kirjoituksensa sille mistä on saanut uusia vaatteita ja ollaan millon missäkin pippaloissa. Tulee tunne, että onko se elämä vain ja ainoastaan sitä pintaliitoa ja uusia tavaroita.

  ja kun ainakin olen siinä uskossa ollut, että bloggaaminen olisi harrastus ja sitä tehtäisiin kirjoittamisen ilosta ei ilmaisen tavaran perässä

  Huh tulipa asiaa mutta kiitos tästä. Pidän tyylistäsi kovasti ja allekirjoitan aika monia ajatuksia kanssasi :)

  • Sanni

   Kiitos EweS.

   Bloggaaminen ei ole enää kaikille bloggaajille pelkästään harrastus, mutta eihän tienaaminenkaan sitä tarkoita, että blogin täytyisi muuttua ilmaislahjojen ja pippaloiden esittelyfoorumiksi. Mutta tyylejä on tosiaan monia….

   • EweS

    Miettinyt sitäkin, että mitähän nämä pintaliito bloggaajat (tai no pitkään bloganneet yleensä)tekevät sitten jos jonain päivänä lukijoita ei enää innosta tai kirjoittajan oma innostus lopahtaa.. lähinnä ajattelin näitäkin ketkä ovat tottuneet tavaran saantiin. toki kukin elää tyylillään välillä jää vaan ihmettelemään yhtä jos toista :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.