Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mitä ”karppaaja” syö 10 tunnin lennolla?

Lentomatka ruokatarjoiluineen on hiilihydraattitietoiselle tilanne, jossa ruokavaliota on käytännössä mahdoton noudattaa. Lentoateriat kun pohjautuvat 90-prosenttisesti riisiin, perunaan ja pastaan, ja kyljessä tulee leipää, välipalojenkin koostuessa vehnäisestä pullasta tai croissantista. Hyvällä lykyllä (lihaa syömättömän kannalta) proteiinin lähteenä voi olla kalaa, mutta pari ruokalusikallista eväkästä ei riitä pitämään kylläisenä 10 tuntia.

”Karppaajan” (en pidä tästä sanasta, tiedätte, mutta helppo käyttää) ruokavalio ei ymmärrettävästikään ole niin mainstreamia, että lentoyhtiöt tarjoaisivat erikoisruokavaliovaihtoehdoissaan vhh:ta. Niinpä vähähiilarinen matkustaja ottaa lennoille aina omat eväät. Euroopan sisäisen lennon pärjää vielä jotenkuten proteiinipatukalla, mutta Atlantin yli lentoa ei.

Mun eväskassi koostuu näistä:

 lentoevaat_img_4311

Tonnikalaa, kananmunaa, kirsikkatomaattia, porkkanaa, selleriä, paprikaa, Koskenlaskija-juustoa, kaura-minihiilarileipää ja proteiinipatukoita.

Muistan kun joskus aiemmassa blogijutussa kerroin ottavani usein lentokone-evääksi tonnikalaa, joku älähti että ”Eihän lentokoneeseen saa ottaa kalaa, kun joku voi olla allerginen”. Esimerkiksi Norwegianin itse tarjoamissa aterioissa on vaihtoehtona kala. Kalaevään mukaanottaminen ei siis ole kiellettyä. Jäin nimittäin tuon aiemman kommentin jälkeen huolestuneena miettimään, että olenko oikeasti tietämättäni tuonut koneeseen kiellettyä ruokaa, mutta niin ei sitten olekaan.

lentoevaat_img_4318

Leipä ei tunnetusti kuulu säännöllisesti syömääni ruokaan, edes näinä minihiilari-versioina, mutta eipä sitä käy kieltäminen että eväänä leipä toimii älyttömän hyvin. Siemennäkkärikään kun ei ole reissuystävällistä ruokaa (murenee reppuun saman tien), tartun evästilanteissa mielelläni näihin kaupan valmiisiin vhh-leipiin.

Hienoa että nyt vhh-trendin laskettua muutama vähähiilihydraattinen leipätarjokas on kuitenkin säilynyt kaupoissa, toivon että ne eivät koskaan katoa. Ja nythän on tullut niitä uusia vatsaystävällisempiä leipiäkin, eivät vhh:ta mutta muuten viljalaadun kannalta vatsaystävällisemmiksi kehitettyjä. Minusta on hyvä juttu että tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja, vaikka kaupoista tuntuukin etenkin rahka- ja jogurttituotteiden kohdalla kohta loppuvan hyllymetrit… ^_^

Kommentit (37)

 1. Arlene

  Muistan silloin kun itse oli vhh-ruokavaliolla (nykyään olen harmillisesti lipsunut siitä pois, mutta joskus vielä palaan siihen) harmitti just se kun ei ollut oikein leipää mitä syödä. Siemennäkkärit oli kyllä pop ja joitain muitakin leivänkorvikkeita tuli syötyöä.
  Jäin myös pohtimaan sitä, että olen niin laiska tekemään itselleni eväitä, että olisin todennäköisesti syömättä koko lennon ajan jos lentokoneen menusta ei löytyisi mitään minulle kelpaavaa syötävää :D Paastoaminen käy multa niin helposti…

  • Sanni

   olisin todennäköisesti syömättä koko lennon ajan jos lentokoneen menusta ei löytyisi mitään minulle kelpaavaa syötävää :D

   Apuah, minusta ei olisi tuohon… ^_^ Nälän tunteet tulee niin voimakkaina ja tulee herkästi tosi paha olo (päänsärky, heikotus) jos ei saa ravintoa. Ketoosi-tason karppauksesta voi sanoa yhden hyvän puolen (siis joka olisi jatkuvastikin hyvä asia, muuten en haluaisi induktiokarppausta noudattaa kestotyylisesti): nälän tunteiden huomattava heikentyminen. Eli vaikka on nälkä ja ei saisi ruokaa moniin tunteihin, ketoosissa sen kestää ilman heikotusta.

 2. VerdeL

  Hirmuinen määrä evästä :-) Selviäisin tuolla satsilla vielä seuraavankin päivän.
  Pieni huomio: Voipi olla niin, että tuo kala lasketaan ”nesteeksi” lentokentän turvatarkastuksessa. Taitaa vähän käytänteet vaihdella. Varmaan tiedätkin, mutta kerron nyt muillekin, että Usaan ei saa viedä kasviksia, tai tuoretta lihaa tai kalaa, Eli jos jotain niistä unohtuu laukkuun astuessa koneesta ulos, etkä ole ilmoittanut niitä maahantulokaavakkeessa voi tullissa vierähtää kauemmin kuin oli tarkoitus, jos asia käy ilmi.

  • Sanni

   Hirmuinen määrä evästä :-) Selviäisin tuolla satsilla vielä seuraavankin päivän.

   Hahah, joo, mä olen aika suuriruokainen ^_^ Nojoo, kaikkea ei varmastikaan tule syötyä, mutta mä olen tällainen ”parempi liikaa kuin liian vähän” -tyyppi… :D

   Voipi olla niin, että tuo kala lasketaan ”nesteeksi” lentokentän turvatarkastuksessa.

   Ei lasketa, on tullut testattua monet kerrat :) Nytkin ollaan jo turvatarkastuksen toisella puolella ja tonnarit meni läpi että heilahti. Purkkiin pakatusta tonnikalasta en tiedä, purkissa voi olla enemmän nestettä, mutta nämä littanaan folioon (?) pakatut ovat hyvin vähänesteisiä.

   Varmaan tiedätkin, mutta kerron nyt muillekin, että Usaan ei saa viedä kasviksia, tai tuoretta lihaa tai kalaa,

   Jes, tiedossa on :) Ne mitkä jää syömättä menee roskiin koneesta ulos tullessa. :)

 3. sara

  En ole edes tiennyt, että lentokoneeseen saa ottaa eväitä ellei osta niitä sitten kentältä. :) Onko sinulla siis kaikki kuvassa oleva mukana? Minulla ei pitkillä lennoilla usein edes ole kova nälkä vaan syön lähinnä siksi, kun pitkä lento on niin tylsä. Ja joskus ehtii kentällä syödä parempaa ruokaa ennen lentoa.

  • Sanni

   Onko sinulla siis kaikki kuvassa oleva mukana?

   Joo on ^_^ :D Olen aika suurinälkäinen ja varaudun mieluummin liialla kuin liian vähällä ruoalla :) Tuskin ihan kaikkea saan syötyä, mutta seurueeseen kuuluu muitakin suita jotka todennäköisesti vähempieväisinä toivottavat mun ylijäämät tervetulleeksi täyttämään omaa vatsaa :)

 4. iituliina

  Kala-säännöstä en tiedä, mutta tonnikala haisee niin vahvasti, että jättäisin lentoeväistä pois. Samoin keitetty kananmuna, vaikka se ei itseäni ällötäkään. Se kymmenen tunnin lento oksennusta pidätellen ei kauheasti innosta. :/

  Itse en oo ikinä syönyt lennoilla muutenkaan mitään, käytän lennot nukkumiseen ja syön sitten kohteessa. ;) (Ja kyllä, 13 tuntisiakin lentomatkoja on tullut lenneltyä.)

  • :D

   oksennusta pidätellen :D aika liioiteltua. lentoyhtiöhän saattaa vaikka tarjoilla ateriana jotain tonnikalapastasalaattia, mistä sitä ikinä tietää? sittenkö kaikki pidättelesivät oksennusta :D

  • Niina

   Näin kala-allergisena pakko todeta, että tonnikala haisee tosi vahvasti ja saa aikaan todella voimakkaan pahoinvoinnin :( Ymmärrän kyllä että olisi kätevä matkaeväs, mutta toivottavasti ei satuta samaan koneeseen :D

  • Jumping Juniper

   Vaikkei tonnikala mitenkään erityisen hyvältä tuoksu niin hakisin apua jos sen haistamisen takia joutuu pidättelemään oksennusta tuntikausia, se ei ole normaalia. Normaaliin elämään laskettavat hajut, äänet ym. on vaan kestettävä jos käyttää liikennevälineitä joissa on tiiviisti muita ihmisiä, tai jätettävä väliin jos itsellä on ylipääsemättömiä ongelmia. Se ei ole muiden ihmisten ongelma.

   • Melle

    Mielenkiintoinen näkökanta. Mua kiinnostaa, millaista apua ko. asiaan voisi olla saatavilla?

    Mun kokemuksen mukaan allergiset ja herkkänenäiset ovat hyvin tietoisia siitä, mitä heidän on kestettävä, ja osaavat kyllä pitää huolta itsestään :D

    Ja koska ulkomaailmasta eristäytyminen ei ainakaan minun mielestäni ole suotavaa kenellekään saati edes mahdollista, ehkä meidän vaan olisi hyvä yrittää tulla toimeen toistemme kanssa, olemmepa herkkänenäisiä tai haisuleita :)

  • Tara

   Niin, ei varmaan ole olemassakaan ruoka-ainetta jonka hajua joku ei inhoaisi. Jos tälle linjalle lähdetään, niin tarjoiluihin kuuluisi vain vesi ;) ihan oikeasti nyt ei puhuta mistään ”lorautin päälleni pullon hajuvettä”-tyyppisestä hajuhaitasta, vaan tonnikalasta, jonka haju leijuu ilmassa sen viisi minuuttia mitä ruokailu kestää. Kyllä mua henk. koht. enemmän häiritsee se ihmisten piereskely ja vauvojen kakkavaippojen aromit siellä koneessa :)

   • Sanni

    Hauskoja nää teidän kommentit ^_^ :D

    Ei mutta joo, kyllä itsekin olen sillä elämänasenteella että tavallisia, normaaliin elämään kuuluvia hajuja kuten satunnaisia ilmavaivoja, hikeä ja erilaisten ruoka-aineiden hajua pitää pystyä sietämään kohtuudella. Se on elämää. Jos ei siihen kykene, niin olen samaa mieltä kuin joku aiemmin kommentoinut että se ei silloin ole muiden ihmisten vaan kyseisen heikkotoleranssisen henkilön ongelma. Varmasti ikävä sellainen, en epäile yhtään, mutta sanotaanko että kun esimerkiksi itse en yhtään pidä broilerista tai sen hajusta, niin ei tulisi mieleenkään pitää siltä pohjalta paheksuttavana että joku toinen syö broileria lähettyvilläni.

    • Elina

     Allergiaa ei kyllä kannattaisi vähätellä ja allergiassa ei ole kyse ”mieltymyksistä”. Ystävälläni on niin paha kala-allergia, että jo pelkkä haju aiheuttaa pahoivoinnin sekä iho- ja hengitysoireita. Ikävää, että monien mielestä ko. ihmisten pitäisi pysyä poissa ihmisten ilmoilta vain siksi, että joillakin on vaikeaa kunnioittaa kanssaeläjien terveyttä.

     • Sanni

      Allergiaa ei kyllä kannattaisi vähätellä ja allergiassa ei ole kyse ”mieltymyksistä”. Ystävälläni on niin paha kala-allergia, että jo pelkkä haju aiheuttaa pahoivoinnin sekä iho- ja hengitysoireita.

      Ymmärrän erittäin hyvin enkä missään nimessä vähättele allergiaa, mutta jos lentoyhtiötkin ovat päättäneet tarjota lennoilla kala-aterioita (kuten esimerkiksi Norwegian tekee), niin en näe miten jonkun yksittäisen matkustajan kalaa sisältävä eväs tekisi tilanteesta ratkaisevasti pahemman kala-allergisille matkustajille.

 5. Mirveli

  Hih, tulin kommentoimaan samaa kuin iituliina :)
  Kylmät keitetyt kananmunat haisee ihan sairaan pahalta, samoin tonnikala. Niin hyviä kun ne ovatkin maultaan ja jatkuvasti omassa ruokavaliossanikin! Jättäisin ne kyl lentoeväistä pois.
  Ihanaa reissua!

 6. Minnaps

  Ei se tonnikala siellä muille haise, siellä on niin hyvä ilmanvaihto, jos ei olisi, niin jengi kuolisi hien ja pierujen hajuun lentokoneessa.

  Kiitti ruokavinkistä! Itse tilaan gluteenittoman aterian lennoille ja ne on ollut hyviä, tosin niissä on riisiä, mut syönkin jonkin verran hiilareita, koska se nukuttaa kivasti. Usan lennoilla yritän siirtää rytmiäni tulevan kohteen mukaan, siirrän kelloni näyttämään tulevan paikan aikaa ja mietin että mitä siihen aikaan yleensäkin kotona syön ja nukunko vai olenko hereillä ja sen mukaan elän koneessa, sillain olen säästynyt kamalilta jetlageilta. Lisäksi olen huomannut sen, että lentskarissa pitää juoda paljon vettä ja syödä vähäsuolaista ruokaa, että perilläkin mahtuu kengät jalkaan. Ihanaa reissua!

 7. Katje

  Kiitos ruokavinkeista, en edes tiennyt etta tonnikalaa saa vieda, hyva tietaa :)

  Lisavinkki: Itse en huomannut kerran, etta kaikissa evaissani oli pahkinaa jossain muodossa, ja sitten lennon alussa kuulutettiin, etta lennolla on joku niin allerginen, etta mitaan pahkinaa sisaltavia evaita ei saa avata. Onneksi oli lyhyt lento, mutta seuraavalla lennolla muistin, etta vahan variaatiota evaisiin :)

  Hyvaa reissua!

 8. piu

  Minua ällöttää, kun joku syö bussissa tai lentokoneessa banaania. Kauhea lemu! En kuitenkaan ole vielä katsonut asiakseni alkaa ääneen paheksua. ;)

 9. anniM

  Siis oliko sulla tou koko setti tuollaisenaan mukana koneessa?! Eikö olis helpompi tehdä leivät valmiiksi munineen ja tonnareineen kotona, eikä levitellä kaikkia aineksia koneessa?

  • Sanni

   Jos olisin mennyt kotoa suoraan lennolle, olisin toki tehnyt eväät valmiiksi (lukuunottamatta tonnikalaa joka on helpompi ja siistimpi avata vakuumipakkauksestaan vasta ruokailuhetkellä). Nyt kyseessä oli lento joka lähti Tukholmasta, ja matka eväineen starttasi koti-Tampereelta jo 26 tuntia ennen lennon lähtöä. Tällöin ruoka kannattaa säilyvyyden kannalta ottaa mukaan sellaisenaan, joku tonnikala-kananmunavoileipä olisi 26 tunnin reppumuhimisen jälkeen varmasti aika mehevässä kunnossa…. Eikä varmasti enää syöntikelpoinen.

 10. Siiri / Pilkettä-blogi

  Tuttuja valintoja, olen itse kirjoittanut aiemmin kirjoituksen samasta aiheesta. ;)
  http://blogit.terve.fi/pilketta/lchfpaleo-ja-matkustaminen/

  Ainoa vaan että minä en ole kyllä onnistunut saamaan tonnikalaa lentokoneeseen -ainakin kaksi kertaa ovat takavarikoineet turvatarkastuksessa kun se sisältää nestettä. :/ Olen kyllä kuljettanut mukana jääkaapissa käynyttä grillibroileria. ;)

  • Sanni

   Olipas tutun näköisiä aterioita sun kuvissa ^_^ Miinus lihatuotteet :) Mutta hyvin tuttua settiä minunkin lautasilta :)

   Tonnikalasta – oletko kokeillut John Westin pussiin pakattua tonnikalaa, se sisältää huomattavasti vähemmän nestettä kuin purkkiin pakatut (en tiedä millä nimellä tuota pakkausta kutsuisi, onko se nyt alumiinia vai foliota…) :
   http://www.johnwest.fi/tuotteet/tuotteemme/index6e03.html?id=13

   Mä en ole koskaan yrittänytkään viedä koneeseen tonnaripurkkia kun niissä on niin paljon nestettä ja ovat tosi hankalia avata, ja sotkevat helposti koneolosuhteissa. Nappaan aina mukaan noita John Westejä :) Ne ovat ainoa Suomen kaupoista löytyvä pussipakattu tonnikala, ulkomailta tuohon tapaan pakattua löytyy enemmänkin.

   • Siiri / Pilkettä-blogi

    Pussitonnikalaa ei ole tullutkaan testattua, pitää pitää mielessä. :)

 11. Jaana

  Tonnikalapurkeista tulee ensimmäisenä mieleen, että ne kansien reunat ovat todella terävät, joten lienee laskettavissa teräaseiksi siinä missä kynsisakset tai sukkapuikotkin. Meillä töissä on tapahtunut ihan tikkaamiseen johtanut työtapaturmakin roskiksessa pystyssä olleesta tonnaripurkin kannesta, johon joku laitoshuoltaja työnsi sormensa roskiksia tyhjätessään :S

  Ja tuohon hajuasiaan: Milloin ihmisten omista ongelmista tuli koko kansan asioita? Jos itsellä on ongelma keräkaalin hajun kanssa, niin miten sen pitäisi liikuttaa muita ihmisiä niin merkittävästi, että tämän kaltaisissa tilanteissa evästäjän pitäisi ottaa asia huomioon? En tajua.

  Olen kuullut ihmisistä, joita kuvottaa mikron tai nahan haju, pitäisikö jättää nahkalaukut kotiin ja pyytää avotulella lämmitettyjä aterioita :D voiko tai pitääkö tässä maailmassa nykyään varautua ihan kaikkeen :D vaikeaksi menee.

  Anteeksi nyt vain, mutta…

  • Sanni

   Tonnikalapurkeista tulee ensimmäisenä mieleen, että ne kansien reunat ovat todella terävät, joten lienee laskettavissa teräaseiksi siinä missä kynsisakset tai sukkapuikotkin.

   Jep, siinä toinen syy (nesteen lisäksi) miksi en ota koneeseen purkkitonnaria vaan tuota vakuumipakattua (kuvassa). Olen itsekin saanut purkeista usein haavoja…. Lisäksi nuo purkkimuotoiset ovat yksinkertaisesti tosi epäkäytännöllisiä matkaolosuhteissa koska sotkevat niin helposti, purkkia on lähes mahdoton avata ilman että sieltä roiskahtaa öljyä tai vettä päälle.

   Milloin ihmisten omista ongelmista tuli koko kansan asioita? Jos itsellä on ongelma keräkaalin hajun kanssa, niin miten sen pitäisi liikuttaa muita ihmisiä niin merkittävästi, että tämän kaltaisissa tilanteissa evästäjän pitäisi ottaa asia huomioon?

   Vähän samaa mieltä. Huomaavaisuus toisia kohtaan elämässä on tietysti hyvä ja mitä kannustettavin asia, mutta mitä eväisiin tulee; koska mikä tahansa ruoka-aine voi kuvottaa jotakuta, ei kai voida olettaa että ihmiset lopettavat eväiden syömisen sillä perusteella, että joku rasiasta löytyvä ruoka-aine saattaa inhottaa kanssaihmistä? Tonnikalakin on niin yleinen ruoka-aine että sitä löytyy joka toisesta kaupankin tarjoamasta evässalaatista. Jos tonnikalan haju olisi todella huomattava, yleisesti tunnustettu ongelma niin arvelen että tämä näkyisi myös valmissalaattien sisällössä.

 12. Zara

  Olen samaa mieltä että ei ole montaa pahempaa hajua kuin tonnikala ja kananmuna, vaikka maistuisivatkin hyvältä. En missään nimessä söisi näitä yleisellä paikalla tai pienessä tilassa kuten lentokone. En ole herkkä hajuille mutta kyllä minua ällöttäisi jos joku näitä ruokia söisi lentokoneessa.

 13. sanna

  Ihanaa reissua Sanni! Teethän tuliaiskosmetiikasta postauksen? =)

  • Sanni

   Kyllä, jos vain ostan mitään kosmetiikkaa ^_^

 14. iituliina

  Syntyipä tästä haloo. :D Kyllä mä ainakin haluan ottaa kanssaeläjät huomioon lennoilla (niinkuin muuallakin, tietty). Tiedättehän; menen vessaan jos on ilmaa vatsassa, en laita hajuvettä tai valitse kaupasta niitä voimakashajuisimpia eväitä mukaan sinne lentokoneeseen. (Enkä siis missään vaiheessa puhunut epämiellyttävistä hajuista, vaan nimenomaan voimakkaista. Se ja sama, vaikka olisi ruusuntuoksu, mutta liian vahva on liian vahva ja aiheuttaa päänsärkyä ja kuvotusta).

  Lentokone on yksi niistä harvoista tilanteista, joista se herkkänenäinen ei voi häipyä siinä vaiheessa, kun joku avaa sen tonnikalansa. Normaalielämässä taas melkein tilanteesta kuin tilanteesta pääsee pakoon sitä valmistonnikalasalaattia, joten en näe Sannin esimerkkiä mitenkään validina.

  • Sanni

   OK. :) Jokaisella on oikeus näkemykseensä.

 15. Pandi

  Miten makeisten hiilarit lasketaan? Jos siis hh esim. 90 g, josta sokeria 0 g, kaikki 90 g sokerialkoholeja. Mikä määrä lasketaan imeytyvää hh? Kiitos!

  • Sanni

   Sokerialkoholi ei juurikaan imeydy ja lasketaan karppauksessa imeytymättömäksi, eli jos 90 g on sokerialkoholeja niin silloin 0 g imeytyy.

 16. porkkanapäivä

  karppaajan ei kannata syödä porkkanaa. ykköstyypin diabeetikkona on tullu ihmeteltyä hiilihydraatteja monia vuosia ja porkkanan hiilihydraatit on jotenki tosi jänniä. verensokeri pomppaa kattoon parinki porkkanan jälkeen. en sitte tiiä mikä siinä on, imeytyykö ne hiilarit jotenki oudosti vai mikä…

  • Sanni

   Porkkanat eivät tosiaan sovi ketoositason karppaukseen (ns. Atkinsin induktioon), mutta ”normivhh:lla” jossa ei pyritä jatkuvaan ketoosiin ne ovat ok, toki yksiköllisiä eroja on aina, niinkuin kaikessa. :)

 17. Thj

  Toki kalan vieminen ei varmaan ole virallisesti kiellettyä. Mutta voi evääksi otettu kala olla kyllä ihan eri tavalla vaarallinen kuin lentoyhtiön puolesta tarjottu. Kalanhajulle allerginen osaa piiloutua vessaan ruokailun ajaksi, mutta entä kun hän nukkuu lähistöllä toisen syödessä kalaeväitä ei-ruoka-aikaan… toki sama vaara on allergisella missä vaan, mutta koneesta ei pääse pois.

  • Sanni

   Mutta voi evääksi otettu kala olla kyllä ihan eri tavalla vaarallinen kuin lentoyhtiön puolesta tarjottu.

   Öööö… millähän tavalla? Miten lentoyhtiön tarjoama kala on allergiselle vähemmän vaarallinen kuin jonkun eväskala?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.