Mitä ”karppaaja” syö 10 tunnin lennolla?

Lentomatka ruokatarjoiluineen on hiilihydraattitietoiselle tilanne, jossa ruokavaliota on käytännössä mahdoton noudattaa. Lentoateriat kun pohjautuvat 90-prosenttisesti riisiin, perunaan ja pastaan, ja kyljessä tulee leipää, välipalojenkin koostuessa vehnäisestä pullasta tai croissantista. Hyvällä lykyllä (lihaa syömättömän kannalta) proteiinin lähteenä voi olla kalaa, mutta pari ruokalusikallista eväkästä ei riitä pitämään kylläisenä 10 tuntia.

”Karppaajan” (en pidä tästä sanasta, tiedätte, mutta helppo käyttää) ruokavalio ei ymmärrettävästikään ole niin mainstreamia, että lentoyhtiöt tarjoaisivat erikoisruokavaliovaihtoehdoissaan vhh:ta. Niinpä vähähiilarinen matkustaja ottaa lennoille aina omat eväät. Euroopan sisäisen lennon pärjää vielä jotenkuten proteiinipatukalla, mutta Atlantin yli lentoa ei.

Mun eväskassi koostuu näistä:

 lentoevaat_img_4311

Tonnikalaa, kananmunaa, kirsikkatomaattia, porkkanaa, selleriä, paprikaa, Koskenlaskija-juustoa, kaura-minihiilarileipää ja proteiinipatukoita.

Muistan kun joskus aiemmassa blogijutussa kerroin ottavani usein lentokone-evääksi tonnikalaa, joku älähti että ”Eihän lentokoneeseen saa ottaa kalaa, kun joku voi olla allerginen”. Esimerkiksi Norwegianin itse tarjoamissa aterioissa on vaihtoehtona kala. Kalaevään mukaanottaminen ei siis ole kiellettyä. Jäin nimittäin tuon aiemman kommentin jälkeen huolestuneena miettimään, että olenko oikeasti tietämättäni tuonut koneeseen kiellettyä ruokaa, mutta niin ei sitten olekaan.

lentoevaat_img_4318

Leipä ei tunnetusti kuulu säännöllisesti syömääni ruokaan, edes näinä minihiilari-versioina, mutta eipä sitä käy kieltäminen että eväänä leipä toimii älyttömän hyvin. Siemennäkkärikään kun ei ole reissuystävällistä ruokaa (murenee reppuun saman tien), tartun evästilanteissa mielelläni näihin kaupan valmiisiin vhh-leipiin.

Hienoa että nyt vhh-trendin laskettua muutama vähähiilihydraattinen leipätarjokas on kuitenkin säilynyt kaupoissa, toivon että ne eivät koskaan katoa. Ja nythän on tullut niitä uusia vatsaystävällisempiä leipiäkin, eivät vhh:ta mutta muuten viljalaadun kannalta vatsaystävällisemmiksi kehitettyjä. Minusta on hyvä juttu että tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja, vaikka kaupoista tuntuukin etenkin rahka- ja jogurttituotteiden kohdalla kohta loppuvan hyllymetrit… ^_^

Kommentit (37)
 1. Muistan silloin kun itse oli vhh-ruokavaliolla (nykyään olen harmillisesti lipsunut siitä pois, mutta joskus vielä palaan siihen) harmitti just se kun ei ollut oikein leipää mitä syödä. Siemennäkkärit oli kyllä pop ja joitain muitakin leivänkorvikkeita tuli syötyöä.
  Jäin myös pohtimaan sitä, että olen niin laiska tekemään itselleni eväitä, että olisin todennäköisesti syömättä koko lennon ajan jos lentokoneen menusta ei löytyisi mitään minulle kelpaavaa syötävää :D Paastoaminen käy multa niin helposti…

  1. olisin todennäköisesti syömättä koko lennon ajan jos lentokoneen menusta ei löytyisi mitään minulle kelpaavaa syötävää :D

   Apuah, minusta ei olisi tuohon… ^_^ Nälän tunteet tulee niin voimakkaina ja tulee herkästi tosi paha olo (päänsärky, heikotus) jos ei saa ravintoa. Ketoosi-tason karppauksesta voi sanoa yhden hyvän puolen (siis joka olisi jatkuvastikin hyvä asia, muuten en haluaisi induktiokarppausta noudattaa kestotyylisesti): nälän tunteiden huomattava heikentyminen. Eli vaikka on nälkä ja ei saisi ruokaa moniin tunteihin, ketoosissa sen kestää ilman heikotusta.

 2. Hirmuinen määrä evästä :-) Selviäisin tuolla satsilla vielä seuraavankin päivän.
  Pieni huomio: Voipi olla niin, että tuo kala lasketaan ”nesteeksi” lentokentän turvatarkastuksessa. Taitaa vähän käytänteet vaihdella. Varmaan tiedätkin, mutta kerron nyt muillekin, että Usaan ei saa viedä kasviksia, tai tuoretta lihaa tai kalaa, Eli jos jotain niistä unohtuu laukkuun astuessa koneesta ulos, etkä ole ilmoittanut niitä maahantulokaavakkeessa voi tullissa vierähtää kauemmin kuin oli tarkoitus, jos asia käy ilmi.

  1. Hirmuinen määrä evästä :-) Selviäisin tuolla satsilla vielä seuraavankin päivän.

   Hahah, joo, mä olen aika suuriruokainen ^_^ Nojoo, kaikkea ei varmastikaan tule syötyä, mutta mä olen tällainen ”parempi liikaa kuin liian vähän” -tyyppi… :D

   Voipi olla niin, että tuo kala lasketaan ”nesteeksi” lentokentän turvatarkastuksessa.

   Ei lasketa, on tullut testattua monet kerrat :) Nytkin ollaan jo turvatarkastuksen toisella puolella ja tonnarit meni läpi että heilahti. Purkkiin pakatusta tonnikalasta en tiedä, purkissa voi olla enemmän nestettä, mutta nämä littanaan folioon (?) pakatut ovat hyvin vähänesteisiä.

   Varmaan tiedätkin, mutta kerron nyt muillekin, että Usaan ei saa viedä kasviksia, tai tuoretta lihaa tai kalaa,

   Jes, tiedossa on :) Ne mitkä jää syömättä menee roskiin koneesta ulos tullessa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *