Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mitä iho puuhailee öisin?

Eilen tuli taas juteltua tästä kaverin kanssa.

Mitä iholla tapahtuu yön aikana?

Jotain siellä todella tapahtuu, enkä nyt puhu soluaineenvaihdunnasta. Vaan ihan konkreettisesti siitä, että ihon pintaan nousee likaa syvältä huokosista. Miten iho sen tekee – mikä siellä oikein puskee tätä likaa pintaan – en tiedä, mutta aamut kertovat aina tarinaansa.

Luulitko ihosi olevan puhdas nukkumaan mennessä?

Minun ihoni ei ainakaan ole. Kaikesta päätellen.

Vanulappu_illalla

Päätän puhdistuksen aina kasvoveteen. Jos kasvovedellä kostutettu vanu jää vielä likaiseksi, suoritan puhdistuksen uudelleen. Useimmiten se ei jää. Tältä se näyttää yleensä iltapuhdistuksen jälkeen.

Sitä siis kuvittelee menevänsä nukkumaan puhtaalla iholla.

Mutta aamulla..

Vanulappu_aamulla

Kas, iho olikin likainen.

Tämä vanulappu tältä aamulta on itse asiassa poikkeuksellisen puhtaan näköinen, yleensä se on vielä paljon, öhm, ruskeampi.

Hikihän ei ole minkään väristä, eikä käsittääkseni talikaan, eli pelkistä ihon omista eritteistä väri ei tule.

KasvovedetIMG_1330

Ymmärrän ”aamulian” silloin, kun meikkaa paljon ja oleskelee jossain suuremmassa kaupungissa jossa ihoon kertyy päivän mittaan myös saasteita, ja putsarilla saa todella tehdä töitä että saa kaiken lian irtoamaan. Mutta ihan sama ilmiö oli seuranani myös Kreikan saarilla – joilla on meikannut lainkaan. Kuinka paljon voisi kuvitella jossain 300 ihmisen autottomassa kylässä olevan saasteita? Sellaisissakin aikaani vietin. Ja silti sama homma. Aamulla sai pyyhkiä likaa kasvoilta.

Kiinnostavaa.

Vanulaput_vertaus

En nyt tässä väitä, että on joku elämää suurempi asia jos huokosiin jää päivän jäljiltä likaa. Mutta ihan noin niinkuin ihon fysiologisena (voiko näin sanoa..?) ilmiönä kiinnostavaa.

Mitä ihossa oikein tapahtuu kun lika nousee unen aikana pintaan? Mikä siellä käynnistää tämän tapahtuman? Nouseeko lika vain simppelisti pintaan hien ja talin mukana? Varmaankin. En usko ihon olevan niin älykäs että se itse lähtisi ”tietoisesti” puhdistamaan itseään likahiukkasista. Hiki ja talihan ovat normaalia aineenvaihduntaa.

Jotain ajateltavaa niille, jotka eivät koskaan huuhdo kasvojaan aamuisin. ;)

Kommentit (108)

 1. Nimetön

  Hauskaa kyllä lukea näitä kommentteja! Minusta tuo ”lika” voi tulla ihan mistä vaan, ihmisestä riippuen. Hiki (sisältäen siis kaikki, mitä ihminen erittää sen mukana, pitäisi kysyä ammattilaiselta), tali, pöly vuodevaatteista, vaatteista(varsinkin värillisistä) ja ilmasta, kuolleet solut, bakteerit ja niiden aineenvaihdunnan tuotteet… Tuskin ihosta nousee likaa vain öisin. Kyllä sitä päivisinkin varmaankin tapahtuu, mutta melkein kaikki tuntuu käyttävän nykyään meikkiä eli sitä ei pysty niin helposti toteamaan.

  Luulen, että ruskea/kellertävä väri on hikeä ja talia. Kyllähän kuolakin jättää tyynyliinoihin ruskeat tahrat, joten jostain se väri tulee sylkeenkin (vai tuleeko se siitä valkoisesta tyynyliinasta?).

  Jotenkin minusta tuntuu itsestäänselvältä, että kasvovoiteen myötä kasvoilla on aamulla enemmän likaa. Joko väri tulee itse voiteesta tai voiteeseen tarttuneesta pölystä, kun iho on tahmeampi. Eihän sitä voiteen väriä välttämättä erota iholle levitettäessä, mutta veden haihduttua, sen oltua iholla ja puhtaanvalkoisella vanulapulla ehkä erottaakin. Ja tietenkin ihoöljyt voivat olla jonkin värisiä.

  En oikein ymmärtänyt tuota jonkun kommenttia, että tali ei ole iholle tarpeellista. Ei kai se iho huvikseen talia tuota? Tali suojaa ihoa ja on osa ihon hyvinvointia samoin kuin hiki ja siinä olevat suolat ym. sekä iholla elävät ”hyvät” bakteerit jne. (kai pitäisi käyttää hienosti käsitettä ihon normaalifloora:D). Tottakai liiallinen tai liian vähäinen talintuotanto ei ole hyväksi, mutta tajusitte varmaan.

  Ihmettelen, miksi se on niin kauheaa, jos iholla on aamulla talia ja hikeä. Niin sen kuuluukin olla. Tai mitä tahansa likaa, jo pyyhkeestä tarttuu nukkaa iholle, kun kuivaat kasvosi. Olen myös atoopikko (lievä) ja en pese kasvojani aamuisin. Olen tullut siihen tulokseen, että annan ihon hoitaa ja suojata itse itseään. Pidän ihon pesua kuitenkin tärkeänä (yleensä ihan vedellä). Esim. jos ilmaantuu taiveihottumaa, nimenomaan pesen kyynärtaipeet hyvin, sillä voiteilla ei ole tuntunut olevan mitään vaikutusta.

  No nyt tuli vähän aiheen vierestä, mutta olkoon.

  • Veppe

   Tuosta, etteikö iho huvikseen talia tuottaisi (se talin tarpeettomuus oli siis mun aiemmasta kommentistani): Ihmiskehossa on/tapahtuu monenlaista, mikä ei ole lopputuloksena tarpeellista, hyödyllistä tai edes kovin soveltuvaa yksilön elintapoihin tai -ympäristöön. Emme ole valmis tuote. Ihmisillä vain on sitkeä taipumus nähdä asiat loppuun asti tarkoituksellisina ja selittää maailmaa itselleen mielekkäämmäksi.

   Terveyskirjastosta löytyy Matti Hannukselan artikkeli ”Atooppisen ihottuman ja tali-ihottuman ero”, joka alkaa näin:

   ”Tali ei ole lainkaan välttämätön ihon hyvinvoinnille. Mistä sen tietää? Sen voi päätellä pelkästään jo siitä, että lasten iho on kuulas ja kaunis, vaikka heidän talirauhasensa eivät vielä eritä talia. Talista on pelkästään haittaa, sillä ihon normaaliflooraan kuuluvat propionibakteerit sekä Cryptococcus ja Malassezia-rasvahiivat hajottavat talia. Syntyy vapaita rasvahappoja ja muita talin härskiintymistuotteita. Ne ärsyttävät ihoa, joka alkaa punoittaa, kutista ja hilseillä. —”

   • Nimetön

    Kai lapsillakin vähän talia erittyy? Eikö se ole kosteuden pitämisenkin kannalta tärkeää vai onko iholla jokin muu keino pitää kosteus ihossa? Ehkä tali sanana mielletään suurina määrinä rasvaa, joka kasaantuu ihohuokosiin, mutta tarkoitan siis ihan tavallista ihon rasvaa, jota ei edes kunnolla huomaa vanulapussa.

    Jos talia/rasvaa ei tarvita iholla, miksi sitten käytetään ihovoiteita? Samalla tavalla kai purkista laitettu rasva voi johtaa ihoärsytykseen.

    • Veppe

     Ihon kosteuden ylläpito ei ole talin varassa. Osa tekijöistä ei liity rasvaan ollenkaan (googlaa vaikka NMF), tärkeät lipidit kuten keramidit ja kolesteroli taas tulevat muualta ihosta kuin talirauhasista. En toki väittänyt, etteikö iho tarvitsisi *mitään* rasva-aineita.

     Kysymys ihovoiteista on ihan yksilöllinen, minään sääntönähän ne eivät ole tarpeen. Jollekin toimii rasvaton geeli, toisen iho tuottaa puutteellisesti rasva-aineita ja tarvitsee jotain enemmän. (Harvoinhan esim. atoopikotkaan silti täydellistä apua voiteista saavat.) Jotkut eivät käytä mitään.

     Kyllä, purkistakin saatu rasva voi ärsyttää ihoa, mutta toiset rasvahapot ovat ihon bakteereille ja hiivoille parempaa ravintoa kuin toiset, joten homma riippuu voiteen koostumuksesta.

   • Sanni

    Heheh, täällähän sä olit jo ottanut kantaa asiaan mitä ihmettelin tuossa ylempänä :)

    Mun on silti vaikea uskoa, että elimistö tuottaisi talia aivan turhan päiten. Vaikka en tieteen asiantuntija olekaan. :)

   • Elli

    Olen muuten miettinyt tuota asiaa aikaisemminkin. Lasten iho ei tuota talia, jolloin kasvot ovat aina freesit ja hiukset puhtaat. Lapsihan pärjää pesemättä hiuksia vaikka kaksi viikkoa, sillä hiuspohja ei tuota talia ja ”likaannu”. Samoin lapsen hiki ei haise, sillä iho ei tuota jotain bakteeria. Nuo kaikki asiat kuten ihon rasvoittuminen, hiuspohjan likaantuminen ja deodrantin tarve tulevat vasta kun puberteetti alkaa. Miksi? Miksi ihminen tarvitsee ihon ja hiusten rasvoittumista puberteetin jälkeen eli aikuisena? Ja miksi ihon rasvoittuminen eli likaantuminen aikaansaa myös sen että ihoa pitää kosteuttaaoiteilla? Vai johtuuko se siitä että pesemällä talin pois vanhoilla aineilla pesemme samalla jonkun muun suojabarriäärin? Lapsethan eivät tarvitse myöskään voiteita.

    • Sanni

     Erittäin mielenkiintoista…!

   • Ansku

    Allekirjoitan näkemyksesi, että ihmisillä on taipumus selittää kaikki kehon ilmiöt ”tarkoituksemukaisiksi”, vaikkei näin olisikaan. Silti Vepen suhtautuminen ihotaliin on eriskummallinen. Avaapa mikä tahansa fysiologian oppikirja, niin siellä sanotaan että talin tehtävä on voidella ja suojata ihoa, ja tehdä siitä vettähylkivämpi. Mikä tässä on vaikea käsittää? Jos koko juttu on tarpeeton, niin miksi on kehittynyt ihan talin tuottamiseen erikoistuneita talirauhasia? Yksittäinen ominaisuus voi olla sattumaa tai muun prosessin sivutuote, mutta että ihan spesifit rauhaset olisivat kehittyneet evoluutiossa sattumalta, enpä usko.

    Talin tarpeettomuuden perustelu lapsen ihon ominaisuuksilla on kömpelö. Lapsen iho nyt on ohuempi ja muutenkin erilainen, kuten muukin keho ja aineenvaihdunta. Kasvaessa hormonitoiminnan muutokset ohjaavat kypsymistä, joka ilmenee monin tavoin. Iho paksuuntuu, talin eritys lisääntyy, hien ja muiden eritteiden koostumus muuttuu, mikä tekee ihon otollisemmaksi erilaisille mikrobeille kuin aiemmin. Näistä johtuu mm. hien haiseminen jne (tiedoksi myös eräälle kommentoijalle, että iho ei tosiaankaan ”tuota” mitään bakteereita…)

    Liian suuri tai liian pieni talin tuotanto on asia erikseen. Ihon ärtyminen talissa muhivien mikrobien takia sen sijaan kuulostaa ikävältä sivuvaikutukselta, mikä on seurausta suojaavan ja voitelevan talin tuotannosta.

    Jos kiellät ihon tarvitsevan voitelua, niin sen kun todistat pointtisi ja lakkaat käyttämästä kosteusvoiteita.

    • Elli

     Hei, tämä eräs kommentoija tietää kyllä, ettei iho tuota bakteereja :) Tuossa kirjoitin nopeasti ja halusin tuoda esille lähinnä noita pohdintoja.

     Varmasti talilla on ollut ja on joku suojaava funktio, kuten ehkä myös hiusten rasvoittumisella voidaan ajatella olevan hiusta rasvoittava ja rasvakerroksen kautta päätä suojaava vaikutus. Mutta nämä minun tarkoittamani asiat ovat vain mielenkiintoisia ajatusleikkejä. Esimerkiksi niillä miehillä, joilla kasvaa eniten (suojaavaa?) karvaa muualla vartalossa, on usein kalju päälaki, joka ei käsittääkseni rasvoitu hiusten peittämän päälaen tavoin. Mikä funktio tällä on ihmisen toimintojen tai vaippaka evoluution kannalta? Mikseivät muut vartalon alueet puske talia kasvojen tai päänahan tavoin ihon suojaksi? Ehkä siksi että ne ovat päällimmäisenä esillä, mutta niin ovat käsien kämmenselätkin. Mikä olisikaan suomenkin ilmastossa kätevämpää kuin talineritys kämmenselässä. Säästyisi muutama purkki käsirasvaa! Heh.

     Toisaalta jos ajatellaan että lapsen iho ei ole tarvinnut suojausta (tali), koska lasta hoidetaan ja suojataan pennun tavoin, niin miksi nuo muutokset tapahtuvat vasta puberteetissä. Tuskin ihminen on ennen muinoin kohdellut tai suojannut lapsia pennun tavoin 11-14 vuotiaaksi?

     Siksi nuo asiat ovat joskut tulleet mieleen. Ei siksi, että olisin alan asiantuntija. Itse asiassa todella kaukana siitä. :)

     • Ansku

      On niitä talirauhasia muuallakin :) Itselläni ainakin selkä rasvoittuu kyllä, ja muualtakin. Vaatteiden peittämillä alueilla tali voi pyyhkiytyä tekstiileihin. Totta silti, että ihoalueiden välillä on suuria eroja erityksessä. Toivoisin itsekin, että kämmeneni talirauhasia olisivat aktiivisempia, tosin kun käsiä pesee monta kertaa päivässä, ei sitä rasvoittumista oikein pääse havainnoimaan.

      Mitä kaljuuntumiseen tulee, eiköhän se ole juurikin sellainen evoluution sivutuote, eikä itse tarkoitus :)

    • Veppe

     Kyllä mä kosteusvoiteita käytän nyt ja jatkossakin, mutta ainoastaan rasvattomia. :) ”Voitelua” en tarvitse, mutta tämä on toki vain oma tilanteeni. Poistan myös iholtani talia antaumuksella niin tehokkaasti kuin pystyn, mutta toki sellaisilla pesuaineilla, jotka eivät raasta ihosta liikaa mitään muuta.

     Mähän en kuitenkaan ole väittänyt, etteikö iho tarvitsisi *mitään* rasva-aineita, joten jutun siirtäminen talista kaikkeen mahdolliseen muuhun on vähän turhaa. En myöskään ajattele, että talirauhaset olisivat kehittyneet sattumalta tai turhaan, se on vähän eri asia kuin se, kuinka ehdotonta tali lopputuotoksena iholle on.

     Voit ihan rauhassa itse suhtautua taliin haluamallasi tavalla. En yrittänyt kummemmin tyrkyttää mitään kellekään, tämähän lähti taas ihan sivumennen mainitusta. Siitä vertauksesta lasten ihoon voi halutessaan valittaa suoraan sille Hannukselalle.

    • Nimetön

     ”Yleisesti luullaan, että talia tarvitaan ihon oikean rasvaisuuden ylläpitämiseen ja kuivuuden estämiseen. Luulo on väärä. Ihminen ei tarvitse talirauhastensa eritettä. Siitä on pelkkää harmia. Miksi ihmisellä sitten on sellaisia harmirauhasia? Ne ovat jäänteitä ajalta, jolloin ihmisen esi-isät liikkuivat karvapeitteisinä Afrikan sademetsissä ja savanneilla. Sen ajan muistoja ovat myös surkean pienet ihokarvamme, joita on kaikkialla kämmeniä ja jalkapohjia lukuun ottamatta. Talirauhasten tiehyet laskevat karvatuppiin, ja talin tarkoitus on pitää karvat kiiltävinä ja vettä hylkivinä. Vaikka karvat ovat ihmisrodulta lähes hävinneet, talirauhaset ovat tallella.”

     Terveyskirjasto.fi

     • Sanni

      Liekö samaa Matti Hannukselan artikkelia johon Veppe viittasi aiemmin..?

      • Veppe

       Ei ole mun muistaakseni samaa artikkelia. Kiitos vaan nimettömälle tuosta hyvästä lainauksesta, ei sillä että sekään monien asennetta muuttaisi… (”Mikä tässä on vaikea käsittää?”, heh.) Kauheeta miten tuskaista vääntämistä tällaisestakin asiasta tuli, ja jokunen aika vastenmielisenkin veemäinen kommentti, huhhuh. Ei jaksa oikein innostaa. :/

    • Veppe

     Täytyy vielä vinkata, että evoluutiota ja ihmisen ominaisuuksia on tosiaan ”vähän” helpompi ymmärtää, jos ulottaa ajattelunsa myös aikaan ennen tätä nykymallista (mm. lähes karvatonta) ihmistä. Voi myös pohtia, mikä funktio vettähylkivällä iholla olisi, verrattuna vaikkapa vettähylkivään karvapeitteeseen, jonka sisään jää eristävä ilmakerros… Toki suojapinnasta voi joissain olosuhteissa silti olla paljaalle ihollekin hyötyä, mutta ”eiköhän se ole juuri sellainen evoluution sivutuote, eikä itse tarkoitus”. ;)

 2. Joanna

  Mä oon miettinyt ihan samaa!!! Eniten mua naurattaa kun välillä aamuisin mun vanulappuun ilmestyy jotain pinkkejä hiutaleita…? PINK FOR LIFE :D

  • Sanni

   Pinkkejä hiutaleita…! :D Onko sulla jossain tekstiileissä kotona mahdollisesti jotain tuollaista..?

   • Joanna

    Varmaan kaikkialla :’D

 3. cadoe

  Minullla ei aamuisin mainittavasti irtoa mitään ”ylimääräistä”, mutta ongelmana on enemminkin iltapesulla meikin saaminen naamasta. Käytän meikkinä vain mineraalimeikkipohjaa, mutta en saa sitä puhdistettua kunnolla nykyisillä tuotteillani.

  Yritän käyttää jonkinlaista kaksoispuhdistusta käyttämällä ensin Aqualan L:ää ja sen perään joko Laveran basis sensitiv cleansing milk:iä tai Lumenen extra gentle cleanser:iä. Silti aika usein jää väriä kasvovedellä kostutettuun vanulappuun. Kunhan Aqualan L purkki loppuu, vaihdan sen johonkin öljyyn. Mikähän öljy sopisi parhaiten kasvojen puhdistukseen? Ainakin ripsari irtoaa minulla ilman hinkkaamista, kun käytän öljyistä tuotetta ennen varsinaista puhdistusta.

  Ennen käytin geelimäisiä puhdistustuotteita, mitkä puhdistivat nykyisiä tuotteitani paremmin meikin, mutta olivat muuten vähän turhan stydiä kamaa herkälle, ohuelle, pintakuivalle iholleni. Onko sinulla Sanni ollut vaikeuksia saada mineraalimeikkejä pestyä pois? Ja kenties puhdistustuotesuosituksia? En ole putsarin koostumuksen suhteen tarkka, kaikkeen tottuu, pääasia että puhdasta tulisi eikä naama helottaisi kuivana ja punaisena pesun jälkeen :)

  • Sanni

   Onko sinulla Sanni ollut vaikeuksia saada mineraalimeikkejä pestyä pois?

   Ei koskaan. Olen kyllä kuullut muutamalta muultakin lukijalta vuosien varrella että mineraalit eivät kunnolla lähde puhdistustuotteilla, mutta itselläni on päinvastainen kokemus, mineraalit irtoavat iholta meikkivoidetta helpommin. Mineraalimeikkipäivän jälkeen vanulappu jää harvoin likaiseksi yhden puhdistushuuhtelun jälkeen, kun taas meikkivoidepäivinä tuplapuhdistus on pakollinen lähes joka kerta.

   Mikähän öljy sopisi parhaiten kasvojen puhdistukseen?

   Monet öljyputsausmetodin käyttäjistä sekoittavat risiiniöljyä ja jotain toista öljyä, esimerkiksi oliiviöljyä. Risiiniöljy on kuulema erityisen puhdistavaa (jopa kuivattavaa) mutta sen koostumus on niin paksua ja ”kosmeettisesti epämiellyttävää” että siihen sekoitetaan toista, ohuempaa öljyä jotta iholle jäisi miellyttävämpi tunne. Sekoitussuhde sen mukaan, kuinka rasvoittuva iho on. Esim. tällä sivulla neuvotaan, että rasvoittuvalle iholle risiiniöljyä tulisi 30% seokseen, kuivalle iholle taas 10%.

   Moni käyttää myös pelkkää oliiviöljyä. Jos ei jaksa lähteä risiiniöljyä metsästämään niin aloittaisin pelkällä oliivilla :)

 4. V

  Valaistuin tänä aamuna mahdollisesta syy-seuraus-suhteesta ja pitääkin tulla tänne spekuloimaan :D Olen huomannut, että mitä vähemmän aikaa annan yövoiteen imeytyä ennen pään tyynyyn painamista, sitä likaisemmalta kasvovesivanulappu on aamulla näyttänyt – ikään kuin kostea iho keräisi tyynyn pinnalta likaa enemmän. Korvien välissä vai ei? Mielenkiintoista.

  • Sanni

   mitä vähemmän aikaa annan yövoiteen imeytyä ennen pään tyynyyn painamista, sitä likaisemmalta kasvovesivanulappu on aamulla näyttänyt – ikään kuin kostea iho keräisi tyynyn pinnalta likaa enemmän. Korvien välissä vai ei? Mielenkiintoista.

   Kuulostaa ihan loogiselta :) Varmasti nahkeaan ihoon tarttuu enemmän nukkaa ja muuta mahdollista tyynyn pinnalta.

   Mulla ei tosiaan yövoiteettomuus-viikon aikana jäänyt vanulappu minään aamuna mainittavan likaiseksi, eikä nyt tälläkään viikolla, kun testivuorossa on hyvin vähärasvainen voide joka imeytyy hujauksessa ja jättää täysin rasvattoman tuntuisen pinnan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.