Mitä ihmettä – matkailuyritys karppauskonseptilla!

Kaikkeen sitä törmääkin! :) Sain kuulla, että Ahvenanmaalla toimii eräs vähähiilihydraattista elämäntapaa promotoiva Camping/Bed & Breakfast -yritys, jonka yhteydessä toimii myös vähähiilihydraattiseen ruokaan keskittynyt ravintola! For real! Satuimme viime sunnuntaisella autoretkellämme ajamaan kyseisen paikan ohi, ja nähdessäni kyltin päätin, että tuollahan on pakko vierailla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kyseessä on Söderhagen Camping och Gästhem Eckerössä.

Noustessani autosta olin ihan että voikohan tää nyt pitää paikkansa… Tällainen syrjäisellä maaseudulla sijaitseva leppoisa leirintäalue, voiko täällä muka menestyä joku vähähiilihydraattinen ruokaideologia..?

Kun hetkeä myöhemmin astuin sisään Campingin päärakennukseen ja ravintolaan, minulle selvisi hyvin nopeasti että kyllä voi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lyhenne LCHF tulee sanoista ”low carb, high fat”, ja se on Ruotsissa suosituin ”karppauksen” muoto. LCHF on hieman vähemmän salliva ruokavalio kuin esimerkisi Atkins, ”älseehooäffät” eivät mm. käytä mitään maan alla kasvavia kasveja kuten porkkanaa ja rasvan määrää korostetaan vielä Atkinsiakin enemmän.

Soderhagen_5

Tiskin takaa minua tervehti Söderhagenin yrittäjäpariskunta Susanna ja Sven Eklund. Tunnustin pistäytyneeni ihan silkasta uteliasuudesta ja kerroin, etten ole aiemmin kuullut pelkkään vhh-ruokaan erikoistuneesta ravintolasta – kokonaisesta matkailuyrityksestä puhumattakaan. Kysyin, eivätkö campingin asiakkaat ihmettele ravintolan ruokatarjontaa.

Sven ja Susanna yllättivät minut kertomalla, että asia on aivan päinvastoin. Eklundien startattua campingin vhh-ravintolatoiminnan vuosi sitten, on asiakkaista valtaosa nykyään nimenomaan karppaajia. Söderhagenin maine on levinnyt nopeasti elämäntapa-karppaajien keskuudessa, ja juuri vhh-konsepti vetää campingille uusia asiakkaita. Kasvoilleni leviää melkein epäuskon ilme, kun kuulen, että Söderhagenilla on jopa virallinen LCHF-ruokasertifikaatti – ravintola on yksi kolmesta ainoasta Pohjoismaissa jolle sertifikaatti on myönnetty. Sarjassamme ”onko tällaisiakin oikeasti…?” :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Svens kyckling” eli Svenin kana on menun kestosuosikki. Annos koostuu juustokuorrutteisesta pekoniin kääritystä kanafileestä joka tarjoillaan gratinoidun parsakaalin kanssa.

Susanna on syönyt LCHF:n mukaisesti vuodesta 2008 ja Sven viimeiset kaksi vuotta. Sven on pudottanut ruokavaliolla 50 kiloa, Susanna 10. Söderhagenin nettisivuilta voi lukea pariskunnan ”vhh-taipaleesta” ennen ja jälkeen -kuvien kera.

Minun olisi tehnyt mieli jäädä lounastamaan Söderhageniin, mutta äitini ja Raita eivät vaikuttaneet ihan jakavan tätä kiinnostusta. Epäilemättä rouvien mielessä kangastelivat uusien perunoiden ja tuoreen leipäkorin kaltaiset herkut. ;) Susanna selitti, että toki ravintolasta saa menun ohitse myös ”normaalihiilarista” ruokaa kuten perunaa, pastaa ja leipää, mutta päätimme silti jatkaa matkaa alkuperäiseen lounaspaikkaamme. (Eikä listalta löytynyt mulle kalaakaan…)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutustelin vielä hetken Susannan ja Svenin kanssa, ja sain kuulla pariskunnan yhä vain laajemmista suunnitelmista vhh-toiminnan ympärille. Sven kertoi suunnitteilla olevan mm. vhh-leirejä ja teemaviikonloppuja, jolloin ruokavaliosta kiinnostuneilla olisi tilaisuus päästä helposti ja vaivattomasti kokeilemaan vähähiilihydraattista ruokaa kontrolloiduissa oloissa.

Soderhagen_6

Päärakennuksen seinillä on Söderhagenista kirjoitettuja lehtiartikkeleita. Edellisenä päivänä Sveniä oli käyty haastattelemassa Ruotsin Allers-lehteen. En selvästikään ole ainoa jossa Söderhagenin erikoislaatuinen konsepti herättää uteliaisuutta…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Susanna on onnistunut kehittämään myös vhh-Ahvenanmaanpannukakkureseptin jonka hän jakoi kanssani. Sitä on päästävä kokeilemaan…! :)

Mutta joo. Siis tällainen paikka! Ja tämän jutun tarkoituksena ei suinkaan ollut hehkuttaa vähähiilarista elämäntapaa (mun puolestahan jokainen saa todellakin syödä ihan miten haluaa ja miten hyvältä tuntuu), mutta heti kun kuulin ”karppi-campingista” niin tiesin, että näin omalaatuisesta paikasta on päästävä kirjoittamaan blogiin…! Kaikenlaisia yllätyksiä täältä Ahvenanmaalta löytääkin vielä vuosien jälkeen. :)

(Mr Karkkipäivä pitäisi kyllä viedä syömään Svens kyckling…! :D)

Kommentit (5)
  1. Wuhuu, tälle jutulle ja jutun aiheelle nostan hattua!! Kivaa ja kiitos, että kerroit tapauksesta. Susannan ja Svenin paikka on sinetöity seuraavaksi matkakohteeksi. Hienoa kuulla vhh-yrittäjyydestä! Tosin luulisi että Ahvenaamaalla saisi vaivattomasti kalaakin listalle.. Mutta anyway..sinne!!

    1. Voisin kuvitella että heillä varmaan on välillä kalaakin :) Me vain satuttiin poikkeamaan kalattomana päivänä..! :D

      Onpa hauska kuulla että ihan kiinnostuit paikasta! Susanna ja Sven vaikuttivat kyllä tosi sympaattisilta ihmisiltä.

  2. Kiitos mahtavasta vinkistä, seuraava kesälomakohde valittu! :) Kovasti myös olisin kiinnostunut vhh-Ahvenanmaanpannukakkureseptistä, jos voisit laittaa sen jakoon? Kiitos!! :)

    1. Laitan kyllä, sitten kun olen itse kokeillut valmistaa ja varmistun siitä että onnistuu! ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *