Karkkipäivä
Karkkipäivä

Missä on ihmisten käytöstavat?

Jouduin perjantaina laivalla niin loukkaavan ja epäasiallisen käytöksen kohteeksi, että menin ihan sanattomaksi hämmennyksestä ja pahasta mielestä. Yleensä olen suhteellisen sanavalmis nainen ja osaan sanoa törkeille tyypeille ns. ”vastaan”, mutta nyt saatoin vain katsoa näitä ihmisiä hämmästyksen ja häpeän vallassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten kerroin perjantain postauksessa, olin lähdössä iloisin mielin Siljan Happy Lobster -ravintolaan, jossa ruokailu on minulle aina laivamatkojen kohokohta. Ruoka on vain jotain niin hyvää, ja hinta-laatu-suhde saa tällaisen köyhäilijänkin suupielet korviin. ”Rapuhetki” tuo minulle muuten niin arkiseen ja rutinoituneeseen laivamatkaan pienen kultareunuksen.

M/S Symphonyn Happy Lobster on todella ahdas, ja pienet pöydät ovat käytännössä aivan vieri vieressä. Se on myös aina täynnä, no, ainakin viikonloppuisin. Minut ohjattiin pöytään, jonka vieressä 15 sentin päässä istui noin viisissäkymmenissä oleva, vähän fiinimmän näköinen pariskunta. He olivat käymässä keskustelua jälkiruokavalinnoista, ja olivat hieman kyllästyneen näköisiä tarjoilijan viimein purjehtiessa heidän pöytäänsä ja pahoitellessa että he olivat saaneet hieman odottaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, pariskunnan odotellessa jälkiruokaansa minä sain alkuruokani. Se oli Äyriäislautanen, ehdoton lempparini Happy Lobsterissa ja tilaan sen joka kerta. Taustatietona kerrottakoon, että en ole mitenkään hurjan tottunut rapuveitsen käsittelijä ja auon lähes kaikki ravut sormin. (Alkuruokalautasella tosin ei mitään suuria rapuja olekaan, ne saa mielestäni ihan kätevästi auki ilman veistä.) Muistan aina, kun tilasin äyriäislautasen ensimmäistä kertaa ja olin ihan että apua, miten näitä syödään… Lautasella taisi olla kolme erilaista välinettä niiden käsittelyyn. Sitten huomasin, että muutkin ravintolassa käyttävät sormiaan ja tarjoilijakin nauroi että ”ota ihan rennosti, nämä saa syödä ihan miten haluaa”. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noniin, mutta siis perjantaihin. Olen jo pitkään aikonut kirjoittaa blogiin pienen jutun Happy Lobsterista ja rapujen syönnistä, ja halusin ottaa juttua varten pari kuvaa. Otin esiin kamerani ja nappasin Äyriäislautasesta muutaman kuvan. Tämä vei alle minuutin eikä varmastikaan kiinnittänyt kenenkään huomiota koko ravintolassa – paitsi viereisen pöydän fiinin pariskunnan. Laittaessani kameraa takaisin laukkuun, alkoi pariskunta kommentoida kuvien ottoani kovaan ääneen.

”Siis ei herranjumala miten noloa, ihan järkyttävää”, mies sanoi.

”Aivan, siis niin järkyttävää”, nainen komppasi.

”Voi hyvänen aika kun kaikesta pitää koko ajan olla ottamassa kuvia, tämäkään tyttö tuskin pystyy odottamaan että pääsee laittamaan kuvat jonnekin Twitteriin tai Facebookiin”, mies sanoi.

”Niin juuri, ihan paaaaakko laittaa kaikesta syömästään heti kuva Facebookiin”,  nainen sanoi.

”Ihan järkyttävää”, mies totesi. Äänensävy oli niin liioitellun teatraalinen, että jos en itse olisi ollut arvostelun kohteena, olisin varmasti revennyt nauramaan.

”Niin järkyttävää”, nainen jatkoi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pariskunnan tarkoitus oli eittämättä, että kuulen kaiken tämän. Vaikka he eivät olisi korottaneet ääntään, olisin toki silti kuullut, istuinhan vain 15 sentin päässä. Päätin keskeyttää taivastelun ja sanoin heille:

”Anteeksi nyt vain kovasti, mutta aion kirjoittaa ravintolavierailustani jutun. Tarvitsen siihen kuvia”.

”Niin joo, ihan varmaan”, nainen sanoi ja katsoi minua niin ylimielisesti että ihan jäädyin.

”Ihan sama mutta järkyttävän noloa tuollainen”, mies sanoi ja katsoi minua yhtä ivallisesti.

Olin niin puulla päähän lyöty että pystyin vain tuijottamaan heitä.

Siinä tämä hienon näköinen pariskunta istui kuvitellen olevansa parempia ihmisiä hienoine käytöstapoineen, ja katsoivat oikeudekseen alkaa arvostelemaan ja pilkkaamaan ”noloa rahvasta”. Toinen tulee ravintolaan hyvillä mielin syömään, ja nämä ihmiset alkavat ääneen pilkkaamaan häntä.

id_Pariskunta

Kuva: 123rf.com © Alvaro Cabrera Jiménez

Nainen katsoi minua melkein aggressiivisesti, ilmeisen provosoituneena siitä, että ylipäänsä olin kehdannut avata heille suuni. Hän alkoi selittää:

”Me oltiin juuri Pariisissa, ja sielläkin yhdessä ravintolassa istui tyttö joka alkoi kuvaamaan croissantiaan, siis ihan kääääsittämättömän noloa. Siinä se väänteli ja käänteli itseään sen kameran kanssa, jooooka puolelta piti saada kuva siitä hemmetin voisarvesta, niin uskomattoman noloa.”

Tätä kertoessaan nainen alkoi itse vääntyillä ja kääntyillä istuimellaan, esittäen croissant-tyttöä. Hän heilui tuolillaan niin että päätyi osittain melkein syliini. Aloin miettiä, oliko nainen juovuksissa. Aikamoisen ylimitoitettu reaktio kuvanottooni. Nainen ei kuitenkaan vaikuttanut humaltuneelta. Hän vaikutti vain – – erittäin ylimieliseltä ja tuohtuneelta.

Olisin halunnut sanoa vielä jotain, mutta en kertakaikkiaan kyennyt. Tunsin oloni loukatuksi ja samalla häpesin pariskunnan puolesta. Käsittivätkö he ollenkaan käytöksensä epäasiallisuutta? Miten joku kehtaa olla noin epäkohtelias ventovieraalle ihmiselle? Mitä olin heille tehnyt? Otin kolme kuvaa ruoka-annoksestani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käännyin pois ja aloin syödä rapujani. Hetken kuluttua kuulin, kun nainen vielä totesi miehelleen, ”On se kyllä ihmeellistä että lapset ja nuoret ylipäänsä tilaavat mitään äyriäisiä kun eihän ne osaa edes syödä niitä.” Mies komppaili.

Lapset ja nuoret…!

. . .

Ilta meni melkein pilalle. Olin vähän aikaa kuohuksissa moisesta julkisesta ”hyökkäyksestä” ja oli aika ikävä yrittää siinä syödä annostaan jota olin niin kovasti odottanut, viereisen pöydän mulkoillessa ruokailuani. Onneksi pariskunta poistui pian ja hyvä ruoka pelasti tunnelmaa edes vähän. Toisen annokseni, Scampi-salaatin, sain syödä rauhassa.

Okei. Ruokien kuvailusta on tullut blogien ja muun kuvapainotteisen sosiaalisen median kautta varsinainen ilmiö, ja varmasti se ärsyttää joitakin ihmisiä. Helkkari, myönnän itsekin että se näyttää vähän huvittavalta ja joissain tilanteissa varmasti jopa nololta. Mutta häiritseekö se ketään? Ja jos häiritsee, eikö olisi kohteliasta pitää se omana tietonaan ja päivitellä vaikka kaverinsa kanssa keskenään tilanteen jälkeen?

Kumpi on nolompaa – se että ottaa kaikessa hiljaisuudessa valokuvan lautasestaan vai se että alkaa ääneen taivastelemaan ja dissaamaan kuvan ottanutta henkilöä – niin että henkilö ja puoli ravintolaa kuulevat? En pysty ymmärtämään tällaista perusteetonta ilkeyttä.

Luulen, että tässä asiassa minulla on arvostelijoitani paremmat perusteet todeta heidän käytöksestään;

”Ihan jääärkyttävää”.’

P.S. Laitan tänne taas yhteisen vastauksen kaikille niille kommentin jättäneille joille en henkilökohtaisesti vastannut – kiitos ”kollektiivisesta paheksunnastanne” tällaista rahvaan kyykytystä kohtaan, todella harmi ettei kyseinen pariskunta tai ylipäänsä heidän kaltaisensa ”Paremmat Ihmiset” tätä juttua ja keskustelua lue. Voisi tehdä hyvää saada vähän ajattelemisen aihetta. Kaikkiin kommentteihin olisi tehnyt mieli vastata mutta niitä on niin paljon, kiitos runsaasta osanotostanne!

Kommentit (134)

 1. Teija

  :( Harmittaa puolestas kun pilasivat osittain sun reissun. Sun kuvaaminen ei varmasti haitannut ketään ja en ymmärrä mitä noloa siinä kuvaamisessa on??? Mä kuvaan melkeen aina kaikki reissujen mätöt, oli sitten kyse rinkelistä tai kunnon ravintola-annoksesta. Kuvaan ihan itelleni, osa pääsee myöhemmin Faceen tai blogiin, osa ei. Osa reissuahan se syöminen on, miksi en kuvaisi? Hienosti pidit hermosi ja vastasit nätisti tälle pierupariskunnalle, itse en olis pystynyt, vaan olisin kähissyt jotain Mind your own business -monologia :D

 2. Mie

  Sitä ei ikinä kyllä uskoisi, mitä kaikkea ns. fiinimmän näköiset ihmiset saattavat suustaan päästää. Itse olin kerran kaupassa, jossa eräällä ahtaalla käytävällä oli siististi pukeutunut (Burberryn trenssin jne.) vanhempi nainen ostoskärrynsä kanssa. Ostoskärry tukki käytävän, enkä koe kohteliaaksi mennä törkkimään toisten kärryjä, mutta halusin päästä niisä ohi, joten aloitin lauseen ”Anteeksi, …” Ennen kuin ehdin sanoa muuta, tämä rouva tokaisi, että ”Tuollaiselle h*oralle minä en anna yhtään mitään” ja lähti kärryjensä kanssa pois. Seisoin siinä sitten hetken pällistelemässä ja miettimässä, että mitähän hittoa tässä nyt juuri tapahtui.

  • Sanni

   Ihmiset voivat olla ihan käsittämättömiä >:-0

 3. Tyttö ilman helmikorvarua

  Ei tässä ole kyse enää käytöstavoista, tuossa oli joku selkeä tarkoitus loukata. Ilmeisesti joillakin jää päälle vielä aikuisiälläkin käytös, joka vaikuttaa omaan silmään samalta kuin yläasteikäisten eksyneisyys oman itsensä ja paikkansa hakemisessa ja sen kanavointi toisten pilkkaamisella.

  En mäkään mikään jeesus ole, kyllä sitä tulee joskus arvosteltua toisia tarpeettomasti. Monesti siinä on ehkä taustalla sitä oman itsensä epävarmuutta. Ihmiset nyt ovat sellaisia, arvostelu jotenkin kuuluu meihin, vaikka tiedostaisikin, että oikeastaan taustalla etsii itseään. Mutta ei herranisä sitä tarvitse toisille sanoa! Siinä toimitaan jo puhtaassa loukkaamistarkoituksessa, vaikka nyt kyseiset ihmiset kokisivatkin Silja Linen paikkana, missä ravusyöntietiketti on tarkkaa.

  Ei pysty tajuamaan. Yleensä pitäisi olla jotain oikeasti hampaankolossa, jotta tollaista menee laukomaan kenellekään. Kovaan ääneen tehtynä tuo ei ole pelkästään toisen pilkkaamista hänelle itselleen, vaan jopa tahallista naurunalaiseksi saattamista muiden silmissä. Tällaisessa tapauksessa tosin todennäköisesti muut mahdolliset sivustaseuraajat kokivat myötähäpeää kyseisen pariskunnan puolesta.

  Pienenä porukoiden kanssa lomareissuilla otettiin jopa täysin ilman mitään sosiaalisen median tarkoitusta kuvia ties mistä Banana Split -annoksista, ihan vain muistoksi. Taidettiin olla aika järkyttäviä!

  • Sanni

   Pienenä porukoiden kanssa lomareissuilla otettiin jopa täysin ilman mitään sosiaalisen median tarkoitusta kuvia ties mistä Banana Split -annoksista, ihan vain muistoksi. Taidettiin olla aika järkyttäviä!

   Ihana! ^_^ :D

   Kovaan ääneen tehtynä tuo ei ole pelkästään toisen pilkkaamista hänelle itselleen, vaan jopa tahallista naurunalaiseksi saattamista muiden silmissä.

   Nimenomaan.

   Itse olen kuvannut jopa Michelin-tähden ravintoloissa ruoka-annoksiani ilman että kenenkään kanssaruokailijan kulmakarva on edes kohonnut.

 4. Min_de

  Siis aivan käsittämättömän idiootteja ihmisiä! Harmi, että vasta jälkeenpäin aina keksii kaikkea näppärää, mitä olisi voinut sanoa… Itse toisaalta raivostun tällaisista ihmisistä ja toisaalta minun käy heitä vähän sääliksi. Heillä on aivan pakko olla jotain vikaa päässä tai tosi pahoja henkilökohtaisia ongelmia, esim. avioliitossa. Tosin tässä tapauksessa vakka on tainnut löytää todella kantensa. ;D

  Ääliömäistä alkaa arvostella toista kuvien otosta. Jos kuvat ottaa huomaamattomasti, ei sen pitäisi häiritä muita. Olisithan voinut olla vaikka toimittaja jostain ruokalehdestä tms ja onhan näitä blogipostauksiakin mukavampi lukea, kun niissä on aiheeseen liittyviä kuvia.

  Joku kommentoi, että kuvissa ei saisi näkyä ihmisiä, koska jonkun vaimolle oli selvinnyt jostain kuvasta miehen pettävän häntä. Eiköhän tuossa tapauksessa tulisi syyttää tätä miestä, eikä kuvaajaa..?

 5. Ceci

  HYI ETTÄ. Samanlaisessa tilanteessa, mikäli pystyisin hillitsemään itseni, ilmoittaisin tyynesti tarjoilijalle (tarpeeksi kovaan ääneen tietysti) että haluan vaihtaa pöytää, koska viereisessä istuvat känniääliöt / kakkosluokan kansalaiset / muut white trash pellet häiritsevät ruokailuani.

  Tämä siis jos en vain alkaisi huutamaan kuin hinaaja. Siis aivan käsittämättömän törkeää.

  Vaikka ravintolalla olisi 10 tähteä niin kyllähän nyt omaa ruoka-annostaan saa kuvata! Ketään ei niin, että on tunnistettavissa, mutta tuollaiset yleiskuvat ovat ihan normaaleja.

  • Sanni

   haluan vaihtaa pöytää, koska viereisessä istuvat känniääliöt / kakkosluokan kansalaiset / muut white trash pellet häiritsevät ruokailuani.

   <3 <3 <3 *tykkää*

   Kyllä tosiaan jälkeenpäin tulee mieleen vaikka mitä nasevaa mitä olisi pitänyt sanoa, mutta eihän se siinä tilanteen päällä ollessa tule mieleen kun aivot on ihan lamaantuneet…

 6. Soleil

  Joo, toivottavasti oli pariskunnalla ”hyvä mieli”… Todella vaikea ymmärtää moisten surkimusten motiiveja.

  En usko, että kyse edes oli (juurikaan) kuvaamisesta. He ilmeisesti vain halusivat purkaa aggressioitaan johonkin ja sinä satuit istumaan vieressä.

  Ei tuossa tosiaan ole enää kyse edes mistään etiketistä, vaan ihan ”common decency” -periaatteesta. Ei ihmisiä saa kohdella miten vain. Jouduit sanallisen hyökkäyksen kohteeksi.

  Erityisen ärsyttävää on tuollainen epäsuora kommentointi. Se on jotenkin pelkurimaista, eikä siihen muka ”saisi” vastata mitään. Hyvä kun vastasit! :)

  Tuskin muuten olisivat kehdanneet tehdä tuota, jos olisit ollut syömässä esim. miehesi kanssa.

  T. Soleil

  • Sanni

   Tuskin muuten olisivat kehdanneet tehdä tuota, jos olisit ollut syömässä esim. miehesi kanssa.

   Näin minäkin veikkaan. Helppo oli ottaa yksinäinen ”tyttö”raukka uhriksi.

   Ei tuossa tosiaan ole enää kyse edes mistään etiketistä, vaan ihan “common decency” -periaatteesta. Ei ihmisiä saa kohdella miten vain.

   Samaa mieltä, näin on.

   Hyi että tulen vieläkin niin vihaiseksi kun ajattelen heitä, pitäisi jo yrittää unohtaa tuo välikohtaus. Mutta mitäs menin bloggaamaan asiasta… :P

 7. Milou

  Huh, nuo on just niitä tilanteita, joita ei oleta tapahtuvan ja sitten kun tapahtuu, niin ei pysty hämmennykseltään sanomaan mitään omaksi puolustuksekseen.

  Itselleni kävi taannoin näin:

  Olin Lorealin tapahtumassa tekemässä ilmaisia lakkauksia. Apunani lakkauksia oli tekemässä, sanotaan nyt vaikka Tanja. Teimme lakkauksia aivan vierekkäin ja asiakkaita oli välillä jonoksi asti. Tanjalle tuli asiakas, joka oli ilmeisesti seurannut lakkauksiamme jo jonkin aikaa jonosta. Tämä asiakas sanoi Tanjalle, että toivottavasti lakkaat paremmin kuin TUO (tuolla tarkoitti siis minua). Asiakas kysyi, että miksi TUO jättää kynnet sivuilta lakkaamatta? (En edes jättänyt, lakkasin hyvin ja huolellisesti ja minulla on vuosien kokemus lakkauksista ja mm. rakennekynsistä ) Esitin että en kuullut mitään, mitä asiakas minusta puhui. Tanjakin oli häkeltynyt ja naureskeli, että ei kynsilakkaa kuitenkaan kynsinauhoille tarvitse laittaa :D ”Joo mutta TUO lakkaa ihan rumasti, ei varmaan ole mikään ammattilainen” Tuossa vaiheessa laskin mielessäni kymmeeneen…Olimme kaikki siis saman pöydän ääressä ja n. metrin päässä toisistamme, eli minä ja oma asiakkaani kuulimme erittäin hyvin, miten Tanjan asiakas minua parjasi. Oma asiakkaanikin oli tilanteesta hyvin hämillään.
  En pystynyt sanomaan mitään, olin niin hämmentynyt siitä, miten nainen kehtasi tulla viereeni arvostelemaan ammattitaitoani, aivan kuin olisin ollut ilmaa… Myöhemmin samana päivänä menin omalle vakituiselle työpaikalleni iltavuoroon ja sama nainen tuli myös sinne asiakkaaksi. En tiedä esittikö tämä, mutta vaikutti siltä, että hän ei muistanut minua (täysin erilaiset työvaatteet jne.). Palvelin häntä kuin ketä tahansa muuta ja hän käyttäyti ihan normaalisti.. Varmaan oli aamulla jäänyt läkkeet ottamatta!

  • Sanni

   *puistelee päätään* Voi kauhistus tuota asiakasta…. :(

 8. M

  Ei hitto. Menin sanattomaksi. Ite oisin varmaan reagoinut purskahtamalla ensin nauruun, mielellään pariskunnan ruokia kohden että olisivat saaneet vähän hyi nii järkyttävää kuolaa annostensa päälle :DD Sen jälkeen olisin varmaan todennut jotain tyyliin ”Kukakohan se oikeasti nolo tässä on, minä joka kuvaan rauhassa ruokaa josta olen maksanut vai te keski-ikäiset ah-niin-aikuiset ihmiset jotka ivailette täysin tuntemattomalle henkilölle tällaisesta naurettavasta pikkuasiasta?”
  Ugh, olen puhunut :D

 9. heidi

  tähän on kommentoinut aika moni ihminen mutta itsekin todeta sama asia, että olipa kerrassaan todella huonoa käytöstä parilta! Jokainen saa pitää mitä asioita itse tykkää noloina tai arvostaa mitä haluaa mutta ääneen tuollaisen toteaminen teki heistä kyllä niitä noloja, jos heille on niin tärkeää toimia arvokkaasti niin mihin se pääsi heidän itsensä osalta nyt unohtumaan. hyvin kaukana kaikki arvokkuus. Omasta mielestäni käytyöksen kultainen sääntö on kuitenkin, että elä ja anna muiden elää ja pidä negatiiviset ajatukset muista ominasi julkisesti. ja niin, tuli vielä parisuhde aspektikin mieleen, luulisi hyvän parin osaavan viestittää toisilleen sanattomasti ajatuksiaan jos pakko jotain mikä ei niin sopivaa. myös sääli siis paria ja heidän harhojaan ja käytöstään toisiaan nolaten.

 10. heidi

  niin todettakoon vielä äskeisen kommenttini perään, että en ole aina itsekkään ollut mikään ihana ihminen. myönnän samantien kärsiväni kaksisuuntaisesta mikä aihettanut joskus hyvinkin agressiivista käytöstä nimenomaan sanallisesti mutta sentään tiedostan sen ja olen käynyt pitkän tien asian korjaamiseks ja siksi myös ymmärrän pitkälle kaikenlaista. itse olen jo 30v mutta aivotkin nuorilla kehittyvät 25 ikävuoteen asti miksi normaalin nuorenkin joskus ehkä asiaton käytös voi olla ymmärrettävää vaikka nykyään tuntuu, että nuoret ovat niitä hyvä käytöksisiä enenmpi kuin vanhemmat ihmiset näin kun asiakaspalvelussa on ja seurannut mutta jos vielä sitä vanhempana tuollaista ilmenee niin jokin ei ole ihan kunnossa:/

 11. Myy / Nutturapää

  Päädyin Ahvenanmaajutusta tähän vanhaan postaukseen ja pakko jakaa kokemukseni tältä kesältä, koska kyseessä oli niin samanlainen pariskunta. :D Olin lähdössä keskustasta töistä bussilla kotiin. Menin bussiin ensimmäisten joukossa ja tottakai ikkunapaikalle. Vähän myöhemmin bussiin tuli keski-iän ohittanut pariskunta, joka ei päässyt enää vierekkäin istumaan, joten nainen istui viereeni ja mies riviä edemmäksi. Mulla oli puhelin kädessä, koska aina bussimatkan aikana luen Hesarista uutiset, selaan instan läpi yms. perusjuttua mistä ei lähde mitään ääntä. Nainen ehti istua vieressäni ehkä minuutin tai kaksi ja totesi ihan selkeällä äänellä miehelleen, että ”Siis mä en kestä kun toi ämmä räplää kokoajan puhelinta” ja siirtyi edemmäs istumaan. Olin niin hämmentynyt ja loukkaantunut, etten pystynyt kuin tuijottamaan suu auki naisen perään.

  • Sanni

   ?? Ei herranjestas ihmisten tapoja, OIKEASTI…!! Välillä ihmisten aivottomuus jättää ihan jäätyneeksi. Ei tuollaiseen keksi edes mitään vastarepliikkiä. Jos niin ärsyttää, niin miksi ei pitää omana tietonaan? Jos hiljainen ”kännykän räpläys” on huonoa tai vähemmän hienostunutta käytöstä ja omiaan aiheuttamaan perusteltua harmia vieressä istujalle, niin millaisena käytöksenä sitten voidaan pitää asian täyteen ääneen kommentoimista ja toisen mielen pahoittamista..? *ei pysty ymmärtämään*…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.