”Miltä tuntuu olla tunnettu?”

”Saanko kysyä yhtä juttua”, sanoi lukijani Vilma viime viikon perjantaina, kun istuin hänen ja miehensä viihtyisässä purjeveneessä Maarianhaminan itäsatamassa. ”Miltä tuntuu olla tunnettu? Miltä tuntuu kun niin moni tietää kuka sä olet ja varmaan tunnistaa kadulla?”

  Kuvitus_perjantai190816_4

Menin vähän hämmennyksiin. Olenko minä tunnettu? Voiko minusta käyttää sellaista ilmaisua? Kerroin Vilmalle, ettei minulla ole sellaista kokemusta itsestäni, tuntui melkein kiusalliselta edes spekuloida asiaa. Vilma oli toista mieltä ja myönsi jopa jännittäneensä tapaamistamme, kun minä olen, öh, tunnettu. Karkkipäivän Sanni. Joku jännittää minun tapaamistani…?

Minun mielessäni ’tunnettuja’ ovat julkkikset, poliitikot ja muut julkisuudessa paljon olevat henkilöt, jotka syystä tai toisesta esiintyvät eri medioissa niin usein että heistä tulee kansalle ”tuttuja”. Minä esiinnyn vain omassa mediassani, blogissani.

Ovatko kaikki julkista blogia pitävät henkilöt tunnettuja koska heillä on netissä sivusto, jota kellä tahansa on mahdollisuus lukea? Jos eivät, niin miten määritellään ’tunnettu bloggaaja’? Lukijamäärien perusteella? Julkisuushakuisuuden perusteella? Keskustelupalstojen perusteella..? ”Noniin, minusta on nyt kirjoitettu Vauvaan 12 ketjua, olen tunnettu!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse asiassa sain saman tyyppisen kysymyksen keväällä eräässä Skype-haastattelussa, jossa eräs toinen lukijani haastatteli minua pro gradu -tutkielmaansa aiheesta ”yksityisyyden hallinta blogeissa”. Minua pyydettiin pohtimaan, miten koen yksityisyyden ja tunnettuuden rajat, ja miltä tuntuu kun vaikka tunnistetaan kaupungilla. Tuolloinkin pasmat menivät sekaisin ja tunsin oloni kiusaantuneeksi ja oudoksi. Siis mitä, olenko minä jostain perspektiivistä tunnettu? Kirjoittelen netissä jostain kosmetiikkapurkeista ja juustoaddiktiostani.

Mistä sitä itse tietää onko jollain lailla tunnettu, kun eihän sitä konkreettisesti voi nähdä tai tuntea? Kun linkki julkisuuteen on vain se oma palsta netissä eikä naama korista lehtiä eikä heilu jossain kaikenmaailman tosi-tv-ohjelmissa tai visailuissa? Toki on henkilöitä, jotka ovat alunperinkin aloittaneet blogin tavoitellakseen julkisuutta ja heitä miellyttää ajatus oman nimen ja naaman tunnistettavuudesta, mutta se on eri juttu. Tosin en tiedä kuinka monesta tällaisesta henkilöstä sitten lopulta tulee tunnettu. Uskon, että valtaosa bloggaajista kirjoittaa blogiaan ihan muiden asioiden kuin ”kuuluisuuden” motivoimana. Minäkin kuulun tähän porukkaan.

idSeglinge_IMG_239

Tiedän, että Suomessakin on tosi suosittuja bloggaajia jotka voisi jopa nähdä julkkiksina, kuten Mungolife-Anna ja ehkä WTD-Nata (ja joo, näin Linda Juholan Ruotsin TV:ssä kun istuin viimeksi laivassa Turusta Maarianhaminaan), mutta kovin monen muun bloggaajan kohdalla en osaisi käyttää ilmaisua ’tunnettu’.

Indiedays-kollegani Annika O. oli pari vuotta sitten yksi Suomen googlatuimpia ihmisiä (ja on ehkä edelleen..?), ja tuolla perusteella henkilöä kai voi jo pitää varsin tunnettuna. Itse en kuitenkaan osaa nähdä Annikaa julkkiksena (anteeksi Annika), juuri siksi kun hän on bloggaaja. Voi tietysti olla, että kuulun tässä asiassa ja kokemuksessa vain väärään ikäpolveen ja bloggaajien julkkis-status on vahvempi nuoremman ikäluokan keskuudessa. Mitä muut mun ikätoverit sanovat..?

Blogikulttuuri on erilaista eri maissa, ja esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassahan monet bloggaajat ovat julkkisasemassa siinä missä missit ja ministeritkin. Ja onhan siellä niitä bloggaajamiljonäärejäkin. Mutta Suomessa on eri meininki, täällä blogiscene on edelleen paljon arkisempi ja maanläheisempi. Ainakin minun mielestäni. Ei täällä bloggaajat mun mielestä ole mitään ”somebodyja” :)

Kuvitus_perjantai190816_5

Mitä te ajattelette bloggaajien tunnettuudesta? Mikä määrittelee, onko joku blogi tai bloggaaja ’tunnettu’?

Onko Suomessa teidän mielestänne julkkisbloggaajia?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silmäpussibloggaaja nuotiolla :)

P.S. Olisi muuten tosi kiinnostavaa kuulla kommentti aiheeseen myös joltain näiltä suosituimmilta bloggaajilta, kuten juuri Annikalta, Annalta tai Lindalta. Kokevatko he itsensä kuuluisiksi tai suorastaan julkkiksiksi..?

 

Kommentit (57)
 1. Mielenkiintoinen aihe, jota olen itsekin miettinyt. Oon huomannut oman blogini ollessa puheenaiheena ihmisten kanssa, että usein keskustelu johtaa kohtaan missä multa kysytään ”Sä varmaan tiedät sen Karkkipäivän Sannin?” :D Toki muistakin tunnetuista bloggaajista on tullut puhetta, mutta tuntuu, että useimmiten susta :)

  Itse tavallaan erottelen some-julkkikset (lasken bloggaajatkin sellaisiin) ja sitten ”oikeat” julkkikset. Hölmösti selitetty, mutta ehkä hiffasit mitä mä ajan takaa tuolla :D Toki jotkut ”oikeatkin” julkkikset pitävät blogia, mutta he ovat alunperin tunnettuja jotain muuta kautta.

  Multa on joskus kysytty, että mitä jos susta tuleekin julkkis jos sun blogista tulee tosi suosittu? Mua on lähinnä hymyilyttänyt ja naurattanut se kysymys :D En tiedä, ehkä ihmiset käsittää ”julkkiksen” niin eri tavoin :) Suomessa tosiaan se blogin kautta tunnetuksi tuleminen on vähän eri mittakaavassa, kuin vaikka Jenkeissä.

  Ps. ”Julkkis” ja ”Tunnettu” on mulle kai tavallaan sama asia :D

  1. Itse tavallaan erottelen some-julkkikset (lasken bloggaajatkin sellaisiin) ja sitten ”oikeat” julkkikset. Hölmösti selitetty, mutta ehkä hiffasit mitä mä ajan takaa tuolla :D

   Hiffasin, tuo on varmaan ihan ”pätevä” jako ^_^ Somejulkkikset voivat olla oma alalajinsa :) Silti en itse osaa nähdä bloggaajia, noita muutamaa megasuosittua lukuunottamatta, oikein edes somejulkkiksinakaan. Mutta se johtuu varmaan siitä mitä kirjoitit, että ihmiset käsittää ”julkkiksen” niin eri tavoin. Mulle julkkis on enemmänkin sellainen jonka suunnilleen kaikki tietää, ihminen joka jatkuvasti on uransa puolesta julkisuudessa. Kuten muusikot, näyttelijät, poliitikot, mallit jne. Vaikka blogitkin ovat julkista mediaa, niin mä en osaa rinnastaa niitä ”valtamediaan” joka mulle on lehdet, tv ja radio.

   Blogi voi olla suosittu, mutta se ei minulle tarkoita sitä, että ihminen blogin takana olisi sitä myöten ”tunnettu”. Siksi ajatus siitä, että esim. itse olisin jonkun näkökulmasta tunnettu, on hassu. ’Karkkipäivä’ voi olla kauneus- ja lifestyleblogeja lukevan kohderyhmän keskuudessa mahdollisesti tunnettu juttu, mutta että Karkkipäivän Sanni olisi tunnettu henkilönä, tuntuu ihan hullunkuriselta ja kiusalliseltakin ajatukselta.

 2. Itsestä tuntuu että myös blogitunnettavuus on samalla lailla pirstaloitunutta kuin muukin tunnettavuus. En esimerkiksi yhtään tiedä keitä nuo Anna ja Annika ovat, minun ystäväpiirissä taas tunnetuin bloggaaja olisi ehdottomasti Stella Harasek ja osalla varmaan myös Eeva Kolu. Sellaisia henkilöitä joista heti tietää kenestä puhuu kun kertoo että Eeva suositteli tätä kirjaa tai Stellan blogissa oli sen ja sen bändin video. Monet tietävät myös kenestä puhutaan kun kertoo että Karkkipäivässä puhuttiin tästä kasvovoiteesta.
  Samaan tapaan kuin lähipiirissä ei ole juuri ihmisiä jotka lukevat iltapäivälehtiä tai katsovat paljon televisiota eivätkä siten juuri tunnista ns. turhia julkkiksia, en usko että moni myöskään tietäisi noita sinun mainitsemia henkilöitä. Täytyy nyt toki alkaa kyselemään onko asia näin.

  1. Itsestä tuntuu että myös blogitunnettavuus on samalla lailla pirstaloitunutta kuin muukin tunnettavuus. En esimerkiksi yhtään tiedä keitä nuo Anna ja Annika ovat, minun ystäväpiirissä taas tunnetuin bloggaaja olisi ehdottomasti Stella Harasek ja osalla varmaan myös Eeva Kolu.

   Hyvä pointti. Mun tapa kimputtaa Suomen blogiscene yhdeksi sceneksi on lopulta vähän ontuva, kuulostaa loogiselta että eri lajityyppien blogiryhmillä on aivan eri lukijat eivätkä kaikki tunne kaikkien genrejen suosituimpia blogeja.

   En tiedä miksi olen ajatellut että kaikki blogeja lukevat tietävät esim. Mungolifen ja Annika O:n, nyt kun sitä miettii niin sehän on ihan hölmö oletus. Enhän itsekään esimerkiksi tiedä ketään tubettajia, vaikka somemediaahan se on sekin ja rinnastuu blogeihin, ja tubettajissa on vielä paljon blogejakin suurempia yleisömääriä kerääviä tyyppejä jotka niissä piireissä epäilemättä koetaan henkilöinä jotka ”kaikki tietää”. (Olipas pitkä ja kökkö lause..!)

   Kai minunkin on ”hyväksyttävä” että voin olla jollain tapaa tunnettu oman blogigenreni kohderyhmän keskuudessa. Mutta viitaten siihen mitä tuossa ylempänä Jusulle kirjoittelin, en osaa nähdä jonkun blogin kirjoittajaa tunnettuna vain siksi, että hänen bloginsa on tunnettu (ainakin jossain kontekstissa), en missään tapauksessa itseänikään. En tiedä saako tästä kukaan kiinni :D Siksi tilanteet kuten Vilman kanssa käyty keskustelu veneellä tuntuvat niin hassuilta eikä niihin osaa suhtautua :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *