Karkkipäivä
Karkkipäivä

”Miltä tuntuu olla tunnettu?”

”Saanko kysyä yhtä juttua”, sanoi lukijani Vilma viime viikon perjantaina, kun istuin hänen ja miehensä viihtyisässä purjeveneessä Maarianhaminan itäsatamassa. ”Miltä tuntuu olla tunnettu? Miltä tuntuu kun niin moni tietää kuka sä olet ja varmaan tunnistaa kadulla?”

  Kuvitus_perjantai190816_4

Menin vähän hämmennyksiin. Olenko minä tunnettu? Voiko minusta käyttää sellaista ilmaisua? Kerroin Vilmalle, ettei minulla ole sellaista kokemusta itsestäni, tuntui melkein kiusalliselta edes spekuloida asiaa. Vilma oli toista mieltä ja myönsi jopa jännittäneensä tapaamistamme, kun minä olen, öh, tunnettu. Karkkipäivän Sanni. Joku jännittää minun tapaamistani…?

Minun mielessäni ’tunnettuja’ ovat julkkikset, poliitikot ja muut julkisuudessa paljon olevat henkilöt, jotka syystä tai toisesta esiintyvät eri medioissa niin usein että heistä tulee kansalle ”tuttuja”. Minä esiinnyn vain omassa mediassani, blogissani.

Ovatko kaikki julkista blogia pitävät henkilöt tunnettuja koska heillä on netissä sivusto, jota kellä tahansa on mahdollisuus lukea? Jos eivät, niin miten määritellään ’tunnettu bloggaaja’? Lukijamäärien perusteella? Julkisuushakuisuuden perusteella? Keskustelupalstojen perusteella..? ”Noniin, minusta on nyt kirjoitettu Vauvaan 12 ketjua, olen tunnettu!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse asiassa sain saman tyyppisen kysymyksen keväällä eräässä Skype-haastattelussa, jossa eräs toinen lukijani haastatteli minua pro gradu -tutkielmaansa aiheesta ”yksityisyyden hallinta blogeissa”. Minua pyydettiin pohtimaan, miten koen yksityisyyden ja tunnettuuden rajat, ja miltä tuntuu kun vaikka tunnistetaan kaupungilla. Tuolloinkin pasmat menivät sekaisin ja tunsin oloni kiusaantuneeksi ja oudoksi. Siis mitä, olenko minä jostain perspektiivistä tunnettu? Kirjoittelen netissä jostain kosmetiikkapurkeista ja juustoaddiktiostani.

Mistä sitä itse tietää onko jollain lailla tunnettu, kun eihän sitä konkreettisesti voi nähdä tai tuntea? Kun linkki julkisuuteen on vain se oma palsta netissä eikä naama korista lehtiä eikä heilu jossain kaikenmaailman tosi-tv-ohjelmissa tai visailuissa? Toki on henkilöitä, jotka ovat alunperinkin aloittaneet blogin tavoitellakseen julkisuutta ja heitä miellyttää ajatus oman nimen ja naaman tunnistettavuudesta, mutta se on eri juttu. Tosin en tiedä kuinka monesta tällaisesta henkilöstä sitten lopulta tulee tunnettu. Uskon, että valtaosa bloggaajista kirjoittaa blogiaan ihan muiden asioiden kuin ”kuuluisuuden” motivoimana. Minäkin kuulun tähän porukkaan.

idSeglinge_IMG_239

Tiedän, että Suomessakin on tosi suosittuja bloggaajia jotka voisi jopa nähdä julkkiksina, kuten Mungolife-Anna ja ehkä WTD-Nata (ja joo, näin Linda Juholan Ruotsin TV:ssä kun istuin viimeksi laivassa Turusta Maarianhaminaan), mutta kovin monen muun bloggaajan kohdalla en osaisi käyttää ilmaisua ’tunnettu’.

Indiedays-kollegani Annika O. oli pari vuotta sitten yksi Suomen googlatuimpia ihmisiä (ja on ehkä edelleen..?), ja tuolla perusteella henkilöä kai voi jo pitää varsin tunnettuna. Itse en kuitenkaan osaa nähdä Annikaa julkkiksena (anteeksi Annika), juuri siksi kun hän on bloggaaja. Voi tietysti olla, että kuulun tässä asiassa ja kokemuksessa vain väärään ikäpolveen ja bloggaajien julkkis-status on vahvempi nuoremman ikäluokan keskuudessa. Mitä muut mun ikätoverit sanovat..?

Blogikulttuuri on erilaista eri maissa, ja esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassahan monet bloggaajat ovat julkkisasemassa siinä missä missit ja ministeritkin. Ja onhan siellä niitä bloggaajamiljonäärejäkin. Mutta Suomessa on eri meininki, täällä blogiscene on edelleen paljon arkisempi ja maanläheisempi. Ainakin minun mielestäni. Ei täällä bloggaajat mun mielestä ole mitään ”somebodyja” :)

Kuvitus_perjantai190816_5

Mitä te ajattelette bloggaajien tunnettuudesta? Mikä määrittelee, onko joku blogi tai bloggaaja ’tunnettu’?

Onko Suomessa teidän mielestänne julkkisbloggaajia?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silmäpussibloggaaja nuotiolla :)

P.S. Olisi muuten tosi kiinnostavaa kuulla kommentti aiheeseen myös joltain näiltä suosituimmilta bloggaajilta, kuten juuri Annikalta, Annalta tai Lindalta. Kokevatko he itsensä kuuluisiksi tai suorastaan julkkiksiksi..?

Kommentit (57)

 1. nata

  vähän myöhässä, nyt vasta huomasin :) ensinnäkin olen otettu mielipiteestäsi, itseäni ei haittaa yhtään kuluttaa naamaa. eihän se julkisuus ole tavoite, mutta välillä silti jännää nähdä oma lärvi vaikkapa lehden sivuilla.

  täällä stadissa kukaan ei tule juttelemaan, ei tule väkisinkään mitään julkkisoloa. usein isommassa, tuntemattomassa porukassa joku myöntää lukevansa blogia ja aika paljon niitä tuntuu löytyvän. kaipa siis joku on joskus wtdssa käynyt.

  mielestäni julkkiksen ja bloggaajan erottaa se, että julkkis on etäinen hahmo ja bloggaaja ikään kuin kaveri. julkisuushohtoon kuuluu jotenkin juuri se saavuttamattomuus, kun taas bloggaajan kanssa voi käydä keskustelua. niin ja näkyvyys perinteisessä mediassa ratkaisee. suomalaisista bloggaajista koen hanna gullichsenin olevan eniten ”julkkis”, tv-ohjelma ja kirjat, esiintymiset ja haastikset.

  • Sanni

   Kiva kun kävit osallistumassa, nata :)

   mielestäni julkkiksen ja bloggaajan erottaa se, että julkkis on etäinen hahmo ja bloggaaja ikään kuin kaveri. julkisuushohtoon kuuluu jotenkin juuri se saavuttamattomuus, kun taas bloggaajan kanssa voi käydä keskustelua. niin ja näkyvyys perinteisessä mediassa ratkaisee.

   Jep, näin minäkin sen koen.

 2. Kaisuli / Siamese Lipstick

  Mä olen vähän ulalla kaikista muista bloggaajista paitsi kosmepuolen. En ollut koskaan kuullutkaan Annika O:sta. :)

  • Sanni

   Oho :D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.