Miksi mineraalimeikki on paras meikkipohja
Tuli fiilis, että haluan pitkästä aikaa taas kirjoittaa mineraalimeikkipohjasta.
Mineraalipuuteri on edelleen mun numero yksi meikkipohja, vaikka voidemaisella meikkipohjalla saan mielestäni vielä kauniimman ihon. (Nyt ihon ikääntyessä.)
Silti: ei ole mineraalimeikkipohjan voittanutta. Se on mulle helpoin, nopein ja luotettavin meikkipohja ja yksinkertaisesti käytettävyydeltään ylivoimainen.

Tutustuin mineraalimeikkipohjaan vuoden 2007 tienoilla, ja minusta tuli kertaheitolla uskollinen käyttäjä.
Sitä ennen olin käyttänyt tavallista meikkipuuteria, sillä en ollut koskaan nestemäisen meikkipohjan ystävä. Puuterimainen meikkipohja tuntui aina niin vaivattomalta levittää, ja lisäksi olin nuorempana saanut finnejä nestemäisistä meikkivoiteista.
Miksi mineraalimeikkipohja on niin hyvä?
💕 Mineraalipuuteri ei sisällä mitään ihoa tukkivaa: ei ainuttakaan kalvonmuodostajaa eikä edes talkkia, joka voi kuivattaa. Kun siirryin mineraalimeikkipohjaan, kosmetiikkanäppyjen ilmaantuminen loppui kuin seinään.
💕 Mineraalipuuteri asettuu iholle ohuemmin ja tasaisemmin kuin ns. tavallinen puuteri tai meikkipuuteri.
💕 Mineraalipuuteri sulautuu ihoon erinomaisesti ja tekee todella luonnollisen, ei-meikkimäisen näköisen pinnan.
💕 Mineraalimeikkipohja on superhelppo levittää; se ei vaadi yhtä tarkkaa levittelyä ja häivytystä kuin nestemäinen meikkipohja eikä jätä rajoja tai viiruja.
💕 Mineraalimeikkipohja on erittäin kestävä ja pysyy tyypillisesti koko päivän vaatimatta korjailua. – Kun siirryin käyttämään mineraalimeikkiä, mun kivipuuterin käyttö loppui kokonaan, sillä sille ei ollut enää käyttöä. Aiemmin oli itsestään selvää, että meikkiä piti korjailla ja kiiltoa taputella pois päivän aikana.
💕 Mineraalimeikkipohja sopii täydellisesti aurinkovoiteen päälle. Siinä missä nestemäinen meikkivoide voi sotkea aurinkovoiteen iholle muodostaman suojafiltterikerroksen, puuteri ei tee sitä.
💕 Yksinkertaisesti: voin luottaa mineraalimeikkipohjaan. Kun laitan sen aamulla, tiedän, että se pysyy koko päivän.


Voide- ja mineraalimeikkivoiteen ero tuli todettua jälleen kerran helmikuun alussa, kun tein pari työpäivää Sokoksen Hyvä Olo -viikolla.
Laitoin ensimmäisenä työpäivänä Nui’n meikkivoidetta, joka on suosikkini nestemäisistä meikkipohjista ja saan sillä ihan tajuttoman kauniin näköisen ihon. Aamulla iho olikin kaunis. Mutta lounastauolla huomasin, että pohja oli alkanut hieman sulaa, eikä enää näyttänyt yhtä siistiltä. Tätä ei tapahdu joka kerta, mutta mahdollisuus on aina olemassa. Työvuoron päättyessä iho kiilteli ympäriinsä ja meikki oli epätasaisen näköinen. Sain pyyhkiä sulanutta meikkiä vessassa paperilla nenänpielistä.
(Ero ’kauniin kuultavan’ ja ’hikisen sulaneen’ meikkipinnan välillä on merkittävä.. ;) Tiedätte varmaan, mistä puhun. :D)
Seuraavana päivänä tartuin Lily Loloon. ❤️ Meikki kesti moitteettomana iltaan saakka. Kyseinen meikki näkyy postauksen ylimmässä kuvassa.
Lily Lolo on pisimpään käyttämäni mineraalimeikkipohja, ja sarja, jolla aloitin. Vuosien aikana olen testannut varmaan parisen kymmentä eri merkkiä, ja yhä olen sitä mieltä, että Lily Lolossa on paras hinta-laatusuhde. Nykyään pidän eniten Alima Puren mineraalipohjasta joka on Lily Loloa peittävämpi, mutta Alima on puolet kalliimpi. Kolmas suosikki on kotimainen Korento.
Kun kerran kaikki mineraalimeikkipohjat koostuvat jauhetuista mineraalipigmenteistä, mikä sitten tekee niihin koostumuseroja? Niissä todella on eroja.
Mikä tekee mineraalimeikkipohjiin koostumuseroja?
🔸 Partikkelikoko – miten pieneksi mineraalijauhe on jauhettu (useimmat valmistajat eivät kuitenkaan käytä nanokokoa).
🔸 Mineraalipartikkkelien päällyste – onko pigmentit päällystetty? Päällystetyt pigmentit levittyvät hieman ”liukkaammin” ja voivat tuntua erityisesti herkällä iholla miellyttävämmille kuin päällystämättömät. Pigmenttejä voidaan päällystää mm. lesitiinillä ja jojoballa.
🔸 Mistä mineraaleista pohja muodostuu. Useimmissa mineraalipohjissa on titaanidioksidia, micaa, erilaisia rautaoksideja sekä sinkkioksidia. Titaanidioksidi tuo pääasiallisen peittävyyden, kiillemineraali mica tuo sekin peittävyyttä ja sillä voidaan luoda kuultoefektejä, rautaoksidit tuovat sävyn ja sinkkioksidilla on mm ihoa tasapainottava sekä UV-suojaa tuova vaikutus. Jotkin merkit eivät käytä mineraalipohjassaan sinkkioksidia. Mica yhdistetään usein hohtaviin ja kimaltaviin meikkeihin, mutta micaa on olemassa lukemattomina eri laatuina lähes mattaisesta helmiäiseen ja superkiiltävään.
🔸 Mineraalipigmenttien laatu. Kuten kaikkia kosmetiikan raaka-aineita, myös mineraalipigmenttejä on saatavilla eri laatuisina. Siksi vaikkapa kaksi täsmälleen saman incin omaavaa mineraalipuuteria voivat tuntua iholla erilaisilta.
🔸 Ja viimeisenä: käytetäänkö tuotteessa vain mineraalipigmenttejä, vai onko puuterissa myös muita lisäaineita. Yllättävän moni mineraalimeikkipohjan nimellä myytävä tuote sisältää jopa synteettisen puuteripohjan tai muunlaisia lisäaineita. (Tyypillisesti normikosmetiikan brändien ”mineraalimeikkipohjat” ovat tällaisia.) Itse käytän vain 100% mineraalimeikkipohjia, joihin myös päällystetyt pigmentit lasketaan.
Löysin vielä yhden hyvän ennen / jälkeen -verrokkikuvan mineraalimeikkipohjan pinnasta (tämä on viiden vuoden takaa):
Tämä kuvapari tiivistää minusta todella hyvin mineraalimeikkipohjan olemuksen: ihon sävy tasoittuu, pienet punoitukset peittyvät ja iho näyttää terveeltä ja tasaiselta, mutta samalla käytännössä meikittömältä. Huokosetkin näkyvät – vaikkakin kevyesti blurrautuvat -, mikä tekee pinnasta niin luonnollisen näköisen.
Kuvan meikkipohja on tehty Eco Mineralsilla.
.
Lopuksi:
Voidemainen vs. mineraalimeikkipohja, edut ja miinukset
Nämä siis mun iholla.
➕ Meikkivoide tekee ihon pinnasta etenkin nyt vanhemmalla iällä kauniimman ja heleämmän. Nuoremmalla iholla ero ei ollut niin selvä, nyt se on. Voidemainen meikki tekee ihosta sanalla sanoen mehukkaamman näköisen, Katja Koko lempi-ilmaisua lainaten. Ihon pienet vekit ja epätasaisuudet häivyttyvät meikkivoiteella paremmin, koska voide konkreettisesti täyttää ihon ”mikrokuoppia”. Parhaimmillaan voidemaisella meikkipohjalla saa aivan upean keijukaisihon.
➕ Voidemainen meikkipohja sopii paremmin juhlaan, meikki näyttää viimeistellymmältä ja, no, meikatummalta.
➖ Voidemainen meikkipohja on hitaampi laittaa kuin mineraali, ja tulos voi olla täysin kiinni käytetystä välineestä.
➖ Voidemainen meikkipohja saattaa sulaa iholla ja muuttua päivän aikana möhnäiseksi.
➖ Voidemainen meikkipohja tarttuu huomattavasti herkemmin vaatteisiin kuin mineraali, ja sotkee paidan kauluksia ja kaulaliinoja.
➕ Mineraalimeikkipohja on helppo ja nopea ja tekee aina takuuvarmasti hyvännäköisen ihon.
➕ Mineraalimeikkipohja on erittäin kestävä ja hylkii luonnostaan kosteutta.
➕Mineraalimeikkipohja tekee kaikkein luonnollisimman näköisen meikkipohjan.
➕ Paras meikkipohja kesään: sopii täydellisesti sipaistavaksi aurinkovoiteen päälle.
➖ Mineraalimeikkipohja voi korostaa ihon kuivuutta.
➖ Mineraalimeikkipohja voi korostaa ihon juonteita.
➖ Mineraalimeikkiohja ei ole yhtä peittävää kuin meikkivoide.
Olin käyttänyt viime vuodet talven meikkivoidetta (Hourglass Vanish stick) ja kesät Aliman meikkipohjaa. Iho kaipaa paljon peittoa, etenkin talvella ja rasvottuu helposti. Kumpikaan meikkipohjista ei kestänyt aamusta iltaan hyvänä edes pohjustustuotteiden kans. Nyt otin pari viikkoa sitten käyttöön Jane Iredalen puristepohjan yhdessä Mattifying primerin kans ja nyt on helposti peittoa (enemmän kuin Alimassa) ja ennenkaikkia hämmästyttävää pysyvyyttä! Kestää aamusta iltaan ja näyttää luonnolliselta. Jane Iredale ei taida olla kyllä puhdas mineraalimeikkipohja?
Ei ole, siellä on käytetty mm. dimetikonia helpottamaan levittyvyyttä. Saattaa ehkä vaikuttaa myös kestoon..?
Täällä yks meikkivoiteista mineraalimeikkipohjaan siirtynyt ja tää on ihan parasta! Ei enää lähmä naama tunnetta tai sellasta ”liian” meikattua fiilistä iholla. Oon vasta ihan alussa näiden mineraalijuttujen kanssa ja ihan eka mineraalipuuteri on Dermosililta, mut pitää kokeilla noita lily loloja ja bare minarlsia myös, ehkä :)
Joo, just tuo ”lähmättömyyden” tunne oli itsellenikin täysin ratkaiseva, kun muinoin siirryin mineraalipohjaan. :)
Sen jälkeen ihoni on kyllä alkanut sietää myös voidemaisen meikkipohjan tuntua (vuosikausiin en todellakaan voinut sietää meikkivoiteita), mutta mikään ei siltikään voita mineraalipohjan keveyttä ja ”no makeup” -tunnetta. ✌️