Miksi Kreikassa on vain miestarjoilijoita?

Oletteko koskaan kiinnittäneet huomiota siihen, että Kreikassa on paikallisissa ravintoloissa vain miestarjoilijoita, ja ylipäänsä miesvaltainen henkilökunta?

Naisia näkee tarjoilijoina ja tiskin takana kahviloissa ja baareissa, mutta ei juuri koskaan ruokaravintoloissa. Monissa muissa maissa asia on juuri päinvastoin.

Olen ihmetellyt ilmiötä pitkään, mutta vasta tällä reissulla tulin selvittäneeksi mistä tapa johtuu. Haastattelin kreikkalaisia ystäviäni ja ravintoloiden henkilökuntaa.

Paroslaisen taverna Apostoliksen tarjoilijalta Dimitriltä saan kuulla, että tarjoilijan ammattia pidetään Kreikassa raskaana työnä, joka ei sovellu naisille.

”Raskaana?”

”Kyllä, tarjoilija joutuu kantamaan päivät pitkät painavia tarjottimia täynnä astioita ja työskentelemään keittiön kuumuudessa, Dimitris kertoo.”

Kahvilassa työ on kevyempää joten se soveltuu paremmin naisille. Hmmm… :)

Illallisella uuden taiwanilaisen ystävän kanssa Parikian illassa

Kuitenkin, naisia näkee nimenomaan keittiön puolella.

Ateenalaisen ystäväni Mariannan mukaan ”Et koskaan näe mieskokkia kreikkalaisessa tavernassa.” Kokkaus on naisen tonttia.

”You go to a Greek taverna to eat “mama’s food”, Marianna kertoo. Ja tämän vaikutelman olen itsekin saanut.

Mieskokkeihin olen törmännyt Kreikassa lähinnä fine dining -paikoissa kuten Ateenan Funky Gourmet -ravintolassa joissa ruokaan suhtaudutaan ihan eri asenteella kuin perinteisissä ravintoloissa.

Taverna Adoron tarjoilijoita naurattaa

Mariannan mukaan ainoastaan hienostokahvilat käyttävät (kauniita) naistarjoilijoita houkutellakseen sisään tietyntyyppistä asiakaskuntaa, mutta perinteisessä tavernassa näkee naisen tarjoilemassa vain jos hän omistaa tavernan itse.

Mielenkiintoista.

Mitäs tuumaatte, te jotka olette Suomessa töissä ravintola-alalla? Onko tarjoilijan työ fyysisesti sellaista että sen voisi perustella sopivan paremmin miehille?

P.S. Off topic – hei, Kreikan aurinko on taas tehnyt mun hiuksiin aika kivan liukuvärjäyksen ^_^ :)

Muita kreikkalaisia ilmiöitä:

Älä heitä vessapaperia WC-pönttöön

Kreikkalainen salaatti – vakava asia

Kommentit (22)
  1. Itse olen tehnyt 50-50 tarjoilijan että kokin töitä viimeiset 12 vuotta ns. ”kovissa” paikoissa (300-700 annosta päivässä) ja koen kyllä tarjoiluvuoron raskaammaksi, kuin keittiövuoron. Askelia tulee mieletön määrä, joista suurin osa raskaiden annosten/juomaprikkojen kanssa. Siihen lisäksi kiire, hälinä ja henkinen rasitus (Olet kaikille ystävällinen ja yrität kiireestä huolimatta kohdata asiakkaan henkilökohtaisesti. Lisäksi ohikulkiessa yhdestä jos toisesta pöydästä huikataan jotain; lisää juomaa, laskua tms, joten ajatus juoksee ja keskeytyy taukoamatta.) Lisäksi vielä se, että varsinkaan kiirepäivinä ruokataukoja ei todnäk ehdi pitää ja syöt pitkän työpäivän aikana ehkä viisi ranskalaista ja silti yrität pysyä positiivisena samalla, kun asiakkaat herkuttelee :-D
    Keittiössä on toki myös raskasta, kun on kuuma ja kiire ja ajatustyötä riittää, mutta ei ainakaan tarvitse samalla yrittää jutella muille kuin työparille.
    Toki hyviäkin puolia löytyy molemmista, eihän kukaan muuten tätä tekisi. Esim alalle hakeutuvat ihmiset on yleensä ihan huippuja työkavereina ja yhdessä saa lisää tsemppiä läpi tiukimmankin työpäivän. Ja suurimmaksi osaksi asiakkaat on ihania ja esim vakkarin saapumisesta ilahtuu aidosti :-)
    Toki Kreikassa näyttää olevan usein niin paljon väkeä töissä, että samanlaista kiireen tuntua en oo havainnut. Ja siellähän on usein baarimikko erikseen, joka laittaa kaikki juomat valmiiksi tarjottimille, joten siinä jää selvästi enemmän aikaa palveluun :-)

  2. Kieltämättä hassu perustelu ihan senkin puolesta, että on paljon muitakin raskaita töitä, joita naiset voivat tehdä siinä kuin miehetkin :) Mutta kaipa tuo voi olla kulttuuriin juuttunut tapa sitten.

    Aiheeseen löyhästi liittyen kävin muinoin viron alkeiskurssin, jolla opettaja tuli maininneeksi, että Virossa on hienoissa ravintoloissa vain miestarjoilijoita. Sen en usko liittyneen työn raskauteen :D Tiedä sitten, onko ihan täysin todenperäinen juttu ja jos, niin mistä johtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *