Mikä tekee hyvän kasvovoiteen? Asiaa kasvovoiteiden koostumuksista

Tänään jutellaan kasvovoiteista. Mistä elementeistä voide koostuu? Mikä vaikuttaa voiteen koostumukseen ja ihotuntumaan?

Mikä tekee hyvän voiteen?

Viimeiseen kysymykseen vastatakseen on määriteltävä ”hyvä”. Se voi tarkoittaa monia asioita; mahdollisimman hoitavaa tai kosteuttavaa koostumusta, iholla miellyttävän tuntuista koostumusta, hyvän tuoksuista koostumusta.

’Mahdollisimman hoitava koostumus’ ei aina ole välttämättä iholla kaikkein miellyttävimmän tuntuinen. Moni kuluttaja haluaa kuitenkin kosmetiikkatuotteen tuntuvan mukavalta ja jättävän iholle sileän, miellyttävän tunteen, vaikka tunteella ei olisi mitään tekemistä hoitavuuden kanssa.

Tällä pohjalla myös kosmeettinen miellyttävyys voidaan laskea osaksi voiteen hyvää laatua ja suorituskykyä.

MISTÄ VOIDE KOOSTUU?

Kosteusvoide koostuu karkeasti neljästä ainesosakategoriasta: voidepohjasta, vaikuttavista aktiiviaineista, funktionaalisista ainesosista ja hajusteista.

VOIDEPOHJA

Voidepohja muodostuu vedestä, öljyistä ja rasvoista (sekä vahoista), ja voi muodostaa jopa 80% voiteesta. Öljyt voivat olla kasviöljyjä, estereitä, silikoniyhdisteitä tai mineraaliöljyjä. Vesi puolestaan voi olla puhdasta vettä, tai se voi olla kukkaisvettä tai esimerkiksi koivunmahlaa tai aloe veraa.

Valituista öljyistä sekä vedestä riippuen voidepohja voi jo itsessään olla erittäin hoitava. Luonnonkosmetiikassa voidepohja on aina hoitava, sillä luonnonkosmetiikassa käytetään ainoastaan kasviöljyjä. Myös valtaosa normikosmetiikan voiteista hyödyntää kasviöljyjä vähintään osana voidepohjaa. Apteekin perusvoiteet ovat esimerkki voidetyypistä, jossa on usein pelkästään mineraaliöljyjä tai synteettisiä öljyjä ja rasvoja.

Mitä tarkoittaa ”hoitava”, itse asiassa?

On hyvä erottaa, mitä hoitavuus eri ainesosien yhteydessä tarkoittaa. Mineraaliöljyt, silikonit ja synteettiset rasvat pehmentävät ja suojaavat ihoa ja ehkäisevät kosteuden haihtumista. Niiden pääasiallinen hoitava vaikutus on pehmentävyys. Kasviöljyt tekevät saman, minkä lisäksi ne myös hoitavat ihoa sisältämillään ravinteilla, kuten vitamiineilla, antioksidanteilla, mineraaleilla, rasvahapoilla ja polyfenoleilla.

Näillä mikroravinteilla on valtava kirjo hyödyllisiä vaikutuksia; ne uudistavat, elvyttävät, kirkastavat, kosteuttavat, puhdistavat ja korjaavat ihoa. Mineraaliöljyiltä uupuu täysin tämä vaikutus. Siksi voidaan miettiä, mitä hoitavalla lopulta tarkoitetaan. Voiteesta riippuen se voi tarkoittaa vain ihon pinnan pehmentämistä ja kosteuden lukitsemista, tai ihon kollageenisynteesin stimulointia, ihon sävyn parantamista, lipidivaraston täydennystä ja valovaurioiden korjaamista.

Itse ajattelen, että luonnonkosmetiikan ainesosat ravitsevat ihoa, koska ne sisältävät ravinteita. Synteettiset tai pitkälle muokatut (luonnonkin) ainesosat pehmentävät, silottavat tai sitovat kosteutta, mutta eivät ravitse.

AKTIIVIAINEET

Aktiiviaineet ovat se ainesosaryhmä, joka tuo voiteeseen tavoitellun erityisominaisuuden; rauhoittava, virkistävä, kiinteyttävä, juonteita silottava, epäpuhtauksia hoitava jne. Aktiiviaineiden osuus voiteessa on muutamasta prosentista kymmeneen prosenttiin. Toki voiteessa voi olla myös 0% aktiiviaineita, sillä voidepohja itsessään tekee voiteesta jo vähintään kosteuttavan.

Aktiiviaineisiin lukeutuvat esimerkiksi kasviuutteet ja -maseraatit, peptidit, hapot, erilaiset vitamiinit ja niiden johdannaiset ja monet laboratorioissa kehitetyt molekyylit. Tyrniöljy, hyaluronihappo ja retinoli ovat tunnettuja aktiiviaineita.

Moni kosmetiikan ainesosa palvelee useassa ainesosakategoriassa. Esimerkiksi e-vitamiini on sekä ihoa vapailta radikaaleilta suojaava (aktiivi)aine, että tuotteen rasva-ainesosien hapettumista hillitsevä tekninen ainesosa.

FUNKTIONAALISET AINESOSAT

Tähän ryhmään kuuluu valtava joukko ainesosia. Tuotteesta riippuen niiden osuus voi olla hyvin pieni, tai jopa 40%.

Funktionaalisiin ainesosiin kuuluu sekä ihoa hyödyttäviä ja hoitavia ainesosia kuten kosteuttavia humektantteja, että koostumusta muokkaavia teknisiä ainesosia. Täältä löydämme emulgaattorit, säilöntäaineet, pH:n säätäjät sekä koostumuksen silottajat ja paksuntajat.

Tämä osuus voiteessa ei ole välttämätön, kuten eivät aktiiviaineetkaan, mutta jotta saadaan kaupan hyllyllä ja asiakkaan kylppärin kaapissa säilyvä tuote, sekä voiteisiin asiakkaiden toivomia kosmeettisia ominaisuuksia, funktionaaliset ainesosat ovat tarpeen.

”TEXTURE ENHANCERS” ELI KOOSTUMUKSEN PARANTAJAT

Tämä on oma spesiaali ja alati kasvava moderni ainesosajoukkonsa funktionaalisten ainesosien kategoriassa – nykyään myös luonnonkosmetiikan formuloinnissa.

Ehkäpä juuri näissä ainesosissa on tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana eniten kehitystä, mikä on mahdollistanut luonnonkosmetiikan ja normikosmetiikan lähenemisen ihotuntumansa puolesta. Viisitoista vuotta sitten olisi ollut mahdoton löytää silkkisen sileää, ohutta ja ylellisesti levittyvää luonnonkosmetiikan voidetta – nyt niitä on saatavilla vaikka kuinka.

Normikosmetiikassa tunnetuin ja käytetyin texture enhancer ovat silikoniyhdisteet. Kuluttajat ovat normikosmetiikan puolella tottuneet silikonien tuomaan sileyteen ja liukuvuuteen, ja tästä tunteesta on ikään kuin tullut miellyttävän kasvovoiteen standardi. Se määrittää monelle kuluttajalle, onko voide ”hyvä”. Siksi tätä tunnetta tavoitellaan nyt myös luonnonkosmetiikan tuotteissa.

Texture enhancer -ainesosiin lukeutuu luonnonkosmetiikan puolella monia perinteisiäkin ainesosia kuten luonnon kumeja, mutta nykyään joukkoa määrittävät yhä enemmän äärimmäisen hienostuneet, esteriöljyihin ja -vahoihin perustuvat laboratorioissa luodut yhdisteet. Näillä ainesosilla on mahdollista luoda hyvin silikonimaisen silkkinen tuntuma voiteeseen, vailla silikoneja. Esteriöljyt vähentävät tuotteen rasvaista tai nahkeaa tunnetta iholla ja tekevät siitä kevyemmin liukuvan, ”kuivemman” ja silkkisemmän. Ylellisemmän.

Sanomattakin on selvää, että nämä ainesosat ovat hyvin modifioituja. Vaikka raaka-aineet tulevat luonnosta, ne on labrassa muokattu uusiksi aineiksi. Siksi osa luonnonkosmetiikan valmistajista ei niitä käytä, sillä ne eivät ihan istu puhtaimman luonnollisuuden raameihin.

Sensory appeal on kuitenkin se, mitä kuluttajat hakevat.

Koostumuksen parantajat ovat erityisen merkittävässä roolissa selektiivisessä kosmetiikassa, jossa tuotteen hienostunut koostumus saattaa olla kuluttajalle jopa tärkeämpi arvo, kuin sen hoitavuus.

HAJUSTEET

Hajusteet ovat äärimmäisen mielenkiintoinen ainesosaryhmä. Ne voivat olla mukana tuotteessa vain tuomassa tuoksua, tai niillä voi olla olennainen rooli hoitavana aktiiviaineena.

Jälkimmäinen ominaisuus on eteerisillä öljyillä, jotka ovat itse asiassa ensisijaisesti terapeuttisia aineita.

LAADUKAS KASVOVOIDE – YHDISTELMÄ HOITAVUUTTA JA KOSMEETTISTA MIELLYTTÄVYYTTÄ

Ensikysymällä moni ehkä olisi taipuvainen vastaamaan, että ”hyvän” voiteen tekevät hyvät, hoitavat ainesosat. Että voide kosteuttaa ja tekee ihon pehmeäksi, jos se niin lupaa. Jos vastaajille antaisi kokeiltavaksi kymmenen erilaisen ihotuntuman tuovaa voidetta ja pyytäisi arvioimaan, mitkä niistä ovat parhaita, todennäköisesti tuotteen miellyttävä ihotuntuma nousisi yhtä lailla vaikuttavaksi tekijäksi.

Voimme siis varmaan olla yhtä mieltä siitä, että sensorisella puolella on myös paljon merkitystä kosmetiikkatuotteen laadun kokemuksessa.

Minä olen voidellut naamaani sadoilla erilaisilla voiteilla niin työkseni kuin harrastuksena viimeiset 12 vuotta, ja tunnistan helposti voiteen reseptiikan pelkän ihotuntuman perusteella.

Oma kokemukseni – eikä mitenkään yllättävä havainto – on tämä: tuote on kosteuttavamman ja ravitsevamman tuntuinen, kun koostumuksen parantajia käytetään vähän tai ei lainkaan. Se on tietysti aivan ilmeistä, koska koostumuksen parantajat vievät tilaa hoitavilta ainesosilta.

MUTTA – mielestäni parhaissa tuotteissa vallitsee harkittu tasapaino hoitavuuden ja sensoristen ominaisuuksien välillä. Toiset firmat myös osaavat sensoristen tuotteiden formuloinnin paremmin kuin toiset, ilman, että voiteesta puolet on texture enhancereita.

ESIMERKKEJÄ KASVOVOITEISTA

Tarkastellaan kasvovoiteiden rakenteita muutamien esimerkkituotteiden kautta. Incejä katsomalla voi nähdä hyvinkin helposti, nojaako merkin reseptiikka paljon koostumuksen muokkaajiin, ja onko se esimerkiksi ravitseva, vai vain pehmentävä ja suojaava.

Luonnonkosmetiikka ja normikosmetiikka eroavat tässä fundamentaalisesti; normikosmetiikassa koostumuksen muokkaajia on käytetty aina – koska se on ollut mahdollista. Luonnonkosmetiikassa sallittuja ainesosia on paljon vähemmän, ja luonnollisia texture enhancereita on osattu kehittää vasta viimeisen vuosikymmenen aikana.

Olen merkinnyt koostumusta muokkaavat ainesosat keltaisella. Osa muokkaajista on myös hoitavassa roolissa, hyvänä esimerkkinä superyleinen ihoa pehmentävä esteriyhdiste caprylic/capric triglyceride.

DR. HAUSCHKA REVITALISING DAY CREAM

Dr. Hauschka on klassikkoesimerkki sarjasta, joka ei käytä koostumuksen muokkaajia käytännössä lainkaan. Sarjassa on ylipäänsä minimoitu tekniset ainesosat, ja voi sanoa, että hoitavuus on niin korkealla kuin olla voi.

Tämä myös tuntuu Dr. Hauschkan tuotteiden koostumuksissa. Ne ovat kyllä monen mielestä kosmeettisesti miellyttäviä (myös minun mielestäni), mutta kevyen silkkisiä ja ylellisesti iholla liukuvia ne eivät ole. Kasviöljyt, -rasvat ja vahat emulgoituna veden kanssa eivät yksinkertaisesti liu’u iholla samalla lailla kuin seos, johon on lisätty esteröityjä yhdisteitä.

HOITAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: korkea

MUOKKAAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: lähes olematon

TUOKSU: yrttimäinen, vihreä, uskollinen raaka-aineille

JOIK MOISTURISING DAY CREAM

Joikin voiteissa kokonaiset kasviöljyt ja -uutteet ovat pääroolissa, ja koostumusta muokkaavia ainesosia käytetään maltillisesti, voisiko sanoa ”normaalilla” tasolla. Muokkaavat ainesosat ovat ennen kaikkea rasva-alkoholipohjaisia emulgaattoreita, ihoa pehmentäviä emollientteja tai koostumuksen tihentäjiä, ne eivät edusta silikoneja imitoivien, uudempien texture enhancereiden tyyppiä.

Joikin voiteet tuntuvat iholla erittäin hoitavilta ja kosteuttavilta. Dr. Hauschkan tavoin koostumusta ei voi kutsua ”silikonimaisen” silkkiseksi, mutta koostumukset ovat ohuempia ja vähemmän rasvaisen tuntuisia kuin Hauschkalla.

HOITAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: korkea

MUOKKAAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: normaali

TUOKSU: yrttimäinen, vihreä, uskollinen raaka-aineille

WHAMISA DOUBLE RICH LOTION

Whamisa on omaa luokkaansa koostumusten maailmassa. Sarja on eteläkorealainen, ja aasialaisten kosmetiikkakemistien osaaminen on poikkeuksetta muuta maailmaa edellä. (Miksi, sen kun tietäisi..! Ainakin he tuntuvat pitävän kemistinsä ja heidän taitonsa visusti maanosan rajojen sisäpuolella..!)

Whamisan tuotteissa on korkeat pitoisuudet hoitavia ainesosia ja erittäin maltillinen määrä koostumusta muokkaavia ainesosia. Tuloksena sekä ravitseva, kosteuttava että kosmeettisesti hyvin miellyttävä voidekoostumus.

Kun katsoo inciä ja muokkaavien ainesosien minimaalista lukumäärää, voi vain ihmetellä, miten se on saatu niin valtavan eri tuntuiseksi kuin esimerkiksi Hauschkan ja Joikin voiteet. Whamisan koostumukset ovat sanalla sanoen hienostuneempia.

Whamisan voiteet ovat minulle suorituskyvyltään markkinoiden ykkönen. Voidepohjassa vesikin on korvattu aloe vera -uutteella, mikä maksimoi voidepohjan hoitavuuden.

HOITAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: korkea

MUOKKAAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: matala

TUOKSU: vaihtelee suuresti voiteiden välillä kukkaisesta pehmeän pähkinäiseen ja yrttiseen

EVOLVE DAILY RENEW FACIAL CREAM

Valitsin tähän vertailuun Evolven alkuperäisen voiteen, Daily Renewin. Daily Renew -voiteessa kasviöljyt ovat pääroolissa, mutta mukana on jo asteen hienostuneempia koostumuksen muokkaajia (kuin mitä esimerkiksi Joikin voiteet sisältävät). Vaikka ne eivät muodosta voiteesta suurta osaa, niiden vaikutus koostumukseen on jo selkeä.

Muokkaajissa on mukana perinteisiä ainesosia kuten emulgaattoreita, viskositeetin säätäjiä ja tavanomaisia emollientteja. (Emollientti = pehmentävä ainesosa.) Lisäksi joukossa on muutama nimenomaan silkkisyyteen erikoistunut ainesosa, kuten coco-caprylate/caprate sekä candelilla/jojoba/rice bran polyglyceryl-3 esters. Kummallakin on myös emulgoiva ominaisuus, mutta niitä käytetään ennen kaikkea tuomaan voiteeseen silikonimaista liukuvuutta.

Ainesosa, joka luo voiteeseen paksuutta, on cetearyl alcohol. Se on pehmentävä rasva-alkoholi, eikä sillä ole mitään tekemistä kuivattavan alkoholin (etanolin) kanssa. Kun tämän ainesosan näkee aivan incin kärjessä, voi yleensä päätellä, että kyseessä on paksuhko voide. Kaksi muuta yleistä emulgoivaa ja koostumusta paksuntavaa rasva-alkoholia ovat cetyl ja stearyl alcohol.

Evolven voidekoostumukset ovat tyylikkäitä, ja tässä ensimmäisessä voiteessa on hyvin onnistunut tasapaino hoitavien ja koostumusta parantavien ainesosien välillä. Evolven uudemmissa voiteissa, kuten Multi-Peptidessä ja True Balance Lotionissa, näkyy jo kehittyneempää esteriteknologiaa, ja niissä muokkaajat ovat suuremmassa roolissa.

HOITAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: keskitasoa korkeampi

MUOKKAAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: keskitasoa

TUOKSU: pehmeä, kevyesti mausteinen ja persoonallinen, luonnollinen

PATYKA HYDRA-SOOTHING MOISTURIZER

Patykan voiteen koostumuksesta näkee yhdellä silmäyksellä, että muokkaavat ainesosat ovat täällä todella vahvassa roolissa. Tämä ei tule yllätyksenä, kun kyseessä on selektiivinen brändi, jossa tuotteiden sensorinen miellyttävyys on avainasemassa.

Selektiivisen kosmetiikan ostaja odottaa sensorista kokemusta, joka erottaa tuotteen selvästi edullisemmasta kosmetiikasta. Tätä kokemusta rakentavat niin koostumukset kuin tuoksut. Koska hoitavilla ja ravitsevilla ainesosilla ei, ironista kyllä, voida tehdä koostumuksesta silkkistä, on käännyttävä texture-enhancereiden puoleen.

Niin hullulta kuin se kuulostaa, ylellisen luksustuotteen ainesosakokonaisuudessa voi olla (ja usein onkin) vähemmän hoitavia ja aidosti ihoon vaikuttavia ainesosia, kuin arkisemman brändin tuotteessa. Älä kuitenkaan suoraan vedä johtopäätöstä, että esim. Lidlin voide on hoitavampi kuin luksusbrändien. Kaikki on tuotekohtaista, ja halvoissakin sarjoissa on paljon koostumuksia, joissa käytetään vähemmän hoitavia ainesosia.

Patykan peruskosteuttavassa voiteessa aidosti ihoa hoitavia ainesosia ovat glyseroli, auringonkukansiemenöljy, sheavoi, aloe vera ja bisabolol.

HOITAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: keskitasoa alempi (pitoisuus prosentteina ei toki käy ilmi incissä, mutta vertaan hoitavia ainesosia suhteessa teknisten lukumäärään)

MUOKKAAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: korkea

TUOKSU: hienostuneen kukkainen

LUMENE LÄHDE 24 H VOIDE (minulla ei ole tästä kuvaa)

Lumenen voiteiden incit kertovat helposti ”taviksellekin”, miten normikosmetiikka eroaa luonnonkosmetiikasta; koostumusta muokkaavat ainesosat ovat suuressa roolissa, ja niitä käytetään runsaasti. Ei vain selektiivisissä sarjoissa, vaan päivittäiskosmetiikassakin. (Selektiivisissä sarjoissa muokkaajat vain ovat hienostuneempia.)

Lähde 24 H-voide on Lumenen kenties peruskosteuttavin voide. Voide on täynnään koostumusta rakentavia ainesosia ja kalvonmuodostajia; on estereitä, on hiilivetyjohdannaisia, on silikoneja, on akrylaatteja.

Hoitavuudeltaan voide on yksinkertainen; sen hoitava runko rakentuu muutamalle pehmentävälle ainesosalle (sheavoi ja rasvahappojen esterit) ja muutamalle kosteuttavalle ainesosalle (glyseroli, koivunmahla ja ksylitoli).

HOITAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: keskitasoa alempi (sama juttu kuin Patykassa; todellista prosenttia ei inci kerro, mutta arvioin hoitavien ainesosien lukumäärää muokkaaviin verrattuna)

MUOKKAAVIEN AINEIDEN PITOISUUS: korkea

TUOKSU: raikas, geneerinen

Kurkataan vielä lopuksi kahta perusvoidetta. Toinen on karvalakki-mallin voide eli niin perus kuin olla voi, toisessa hyödynnetään koostumusta silkkiyttäviä ainesosia.

AQUALAN L

Suomen ehkä suosituimman perusvoiteen Aqualan L:n koostumus vetää suun kuivaksi – ja itsekin olen sitä tyytyväisenä käyttänyt vuosikaudet. Voiteen ravitsevuusaste on 0%, eikä se myöskään kosteuta kovin tehokkaasti.

Hoitavat ainesosat ovat tämän tyyppisessä voiteessa yhtä kuin muokkaavat ainesosat. Aqualan L:n koko koostumus muodostuu synteettisistä estereistä, rasva-alkoholista ja etoksyloiduista emollienteista ja emulgaattoreista, mukana glyserolia kosteuttamassa ja fenoksietanoli säilömässä. Voiteen vaikutus iholla on pehmentävä ja kevyesti kosteuttava.

Aqualan L:n arveluttavat ainesosat ovat sen sisältämät etoksyloidut emulgaattorit. Etoksylointi on kemiallinen prosessi, jonka seurauksena tuotteeseen voi jäädä pieniä määriä karsinogeenisiä yhdisteitä kuten etyleenioksidia ja 1,4-dioksaania.

EU:n kosmetiikkalainsäädäntö on hyväksynyt etoksyloidut aineosat turvallisiksi käyttää, mutta osa kuluttajista kokee parempana välttää niitä. Vaikka itse loppuaine olisikin turvallinen, voi miettiä, kuinka mielellään haluaa käyttää kosmetiikan kemikaaleja, joiden valmistusprosessissa syntyy myrkyllisiä yhdisteitä.

(Etoksyloidun yhdisteen tunnistaa kirjaimista PEG tai PPG, sanasta ’polysorbate’ tai lopusta -eth, esim. Ceteareth-20).

AQUALAN PLUS

Aqualan Plus -voidetta kuvaillaan sanoilla; ”jättää iholle miellyttävän silkkimäisen tunnun. Iho ei jää kiiltäväksi eikä tahmeaksi voitelun jälkeen.”

Eli perusvoide, johon on haluttu tuoda sensorisia ominaisuuksia. Incissä näemmekin joukon ns. hienostuneempia koostumuksen muokkaajia, nyt mukana on myös silikonia, etoksyloitua mehiläisvahaa ja nailon-yhdiste (mikromuovia).

Tämän kirjoitukseni ei ole tarkoitus ottaa kantaa siihen, mikä kenellekin on hyvä ja laadukas voide, koska ’hyvä’ on niin yksilöllinen kokemus. Minulla ei myöskään ole mitään perusvoiteita vastaan, ja niillä on ilman muuta funktionsa markkinoilla – mitä ilmeisimmin perusteena on jo se, että perusvoiteissa kaikenlainen ihoärsytys on minimoitu.

Totean silti, että tämän kaltaisen täyssynteettisen, muovipitoisen ja 0% ravinteita sisältävän kosmeettisen ”pinnoitteen” laittaminen iholle tuntuu jo puhtaalla maalaisjärjellä vastenmieliseltä. Voide sisältää vielä kaiken lisäksi palmuöljyä, joka on epäeettinen ainesosa.

Oikein harmittaa, että luonnon raaka-aineet eivät koskaan voi kilpailla täyssynteettisten kanssa mitä tulee ihoärsytyksen ja allergisten reaktioiden minimointiin. Kasvipohjaisissa raaka-aineissa kemiallinen koostumus ei koskaan ole standardi, vaan vaihtelee vuodesta ja sadosta toiseen. Synteettisesti valmistetun raaka-aineen kompositio on aina muuttumaton, mikä vähentää ihoreaktioiden todennäköisyyttä.

Haluaisin jonain päivänä kirjoittaa erillisen postauksen perusvoiteista vaikka yhteistyössä jonkin lääkefirman kanssa. Haluaisin kuulla selityksen sille, miksi synteettisissä perusvoiteissa yhä käytetään näitä kyseenalaisia ainesosia. Eikö ole mahdollista valmistaa hyperneutraalia voidetta kokonaan eettisillä ainesosilla tai ainakin sellaisilla, joiden valmistus ei vaadi esimerkiksi etoksyloinnin kaltaisia myrkyllisiä aineita tuottavia prosesseja.

*

Millainen merkitys teille on voiteen ihotuntumalla? Valitsisitteko mieluummin silkkisemmän voiteen, joka ei kosteuta niin hyvin kuin toivoisitte, vai iholla tahmean tuntuisen voiteen, joka kuitenkin kosteuttaa hyvin?

kauneus ihonhoito
Kommentit (87)
 1. Kyllä noiden perusvoiteiden koostumus tosiaan aika hiljaiseksi vetää. Lisäksi ainakin minun ihollani perusvoiteiden ja halvemman hintaluokan synteettisten voiteiden jäljiltä tuntuu iholle jäävän inhottava ”kalvo”.

 2. Stadilainen
  13.2.2021, 21:55

  Supermielenkiintoinen artikkeli ja aionkin perehtyä siihen vielä ajatuksella myöhemmin!👌 Jäin miettimään tuota ihon ravitsemista. Kävin joskus kaksituhattaluvun alussa meikkikurssilla, jossa sanottiin, että ihoa ei voi ravita muuten kuin sisäisesti. Eli siis sillä mitä syö. 🤔

  1. Mä näen ihon ravitsemisen kosmetiikan ja ruoan kautta olevan kaksi eri asiaa. Ainakin se on ravitsemista kahdella ihan eri mekanismilla. Ruoan kautta nautitut ravintoaineet vaikuttavat ihoomme olennaisesti, se on selvää, mutta kosmetiikalla on myös oma, aivan ilmeinen hyötynsä. Jos kuivaihoinen (tai atoopikko) lopettaisi ihonsa voitelun kosmetiikalla, ja yrittäisi pitää sen pehmeänä ja joustavana vain syömällä vitamiinirikkaita kasviksia ja hyviä rasvahappoja, ei taitaisi onnistua. Suun kautta nautittu ravinto ei yksinään riitä. Vain normaali-ihoinen, jonka iho on luonnostaan tasapainossa, pärjäisi ilman kosmetiikan ”ravintoa”. Hänkin tarvitsisi vähintään UV-suodattimia kasvoilleen, joten se varmaan olisi kosmeettinen minimi :) (UV-suoja ei tokikaan ravitse….)

   Mä en tiedä, mikä olisi parempi ilmaisu kuin ’ravitseminen’, kun puhutaan rasvahapoista, kolesterolista ja keramideista. Vitamiinit eivät varmaankaan ole välttämättömiä iholle kosmetiikassa, mutta lipidit ovat. Kasvovoiteen ykkösfunktio on pehmentää ja kosteuttaa. ’Ravitseva’ on asteen intensiivisempää pehmentämistä, kuin pelkkä ’pehmennys’. Ravitseva ainesosa eli lipidi imeytyy ihon soluvälitilaan ja osallistuu siellä ihon suoja”muurin” vahvistamiseen.

   1. Kiitos vastauksesta! Juu, en tosiaan itse ole perehtynyt aiheeseen lainkaan enkä tiedä oliko ko. kouluttajakaan… 😂 Näin sitä vaan jotkut asiat jää muistiin ja pitää niitä totena ajattelematta sen enempää. Mutta nyt lähti kyllä omat vichyt ja niveat vaihtoon ja whamisaa tilalle.

    1. 👍🙂

     1. Stadilainen
      19.2.2021, 20:49

      Ja nyt on ihan pakko vielä kommentoida, koska ostin Sokoksen – 20% tarjouksen innoittamana nyt whamisan deep rich toner-kasvoveden ja water creamin (ja suljin silmäni ja aivoni kassalla… 😩)… Mutta siis, ensimmäinen tuntuma näihin tuotteisiin on aivan sanoinkuvaamaton! Miten voi olla mahdollista, että ihohuokoset sulkeutuu, kun käyttää kasvovettä? Iho on kuin eri ihmisellä! Missä pimennossa olenkaan elänyt tähän asti!?! Rautalangasta pitää vääntää näköjään meikäläiselle, mutta Kiitos siitä! Näitä tietoiskuja lisää😄

      1. Jeee..!! 🤗🤗 Onpa hienoa, että kokemuksesi on näin positiivinen :)

       Tervetuloa syväkosteutetun ihon maailmaan..! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *