Mihin käytän rahaa ja minkä verran

Rakastan kaikenlaisten tilastojen laatimista. Erästä rahankäyttöä ja kulutusta koskevaa podcast-jaksoa kuunnellessani sain idean laskea itsekin miten käytän rahaa.

Excel-hirmuna olen taulukoinut kaikki menoni viimeiset 10 vuotta. Otin tarkastelun kohteeksi viimeisen kokonaisen kalenterivuoden eli vuoden 2018.

Tietysti minulla on jo aika selkeä käsitys siitä miten käytän rahaa rahaa ja mihin sitä kuluu ilmiselvästi eniten, mutta numeronissenä minusta oli kiva saada luvut konkreettisina eteeni. Ja ainahan nuo kaaviot ovat kivoja <3

Otin laskentaan mukaan kaikki ns. vapaa-ajan kulut sekä ruoan, eli kaiken muun paitsi asumiskulut, pankkimaksut ja sen sellaiset.

Suurin osa eli puolet vapaa-aikaan kuluttamastani rahasta menee matkustukseen, se ei tullut yllätyksenä. Toiseksi suurin osuus menee elintarvikkeisiin ja kolmanneksi eniten käytän rahaa ulkona syömiseen eli ravintoloihin ja kahviloihin. Tähän summaan kuuluvat kaikki ulkona syömiset, niin tarkoitukselliset kuin olosuhteiden sanelematkin (työmatkojen ja laivamatkojen ruokailut).

Kaikki laskemani vapaa-ajan kulutus vuodelta 2018:

1 MATKAT 8254,29 euroa (kaikki matkat niin kotimaassa kuin ulkomailla majoituksineen ja kulkuvälineineen)

2 RUOKAKAUPPA 2697 euroa

3 RAVINTOLAT, KAHVILAT JA MUU ULKONA SYÖMINEN 2111,43 euroa

4 RANDOM-HANKINNAT 1946,76 euroa (tämän alla on sekalaisia menoja kuten pääsylippuja tapahtumiin, kurssimaksuja, lahjahankintoja läheisille sekä kaikki muut ostokset kuin kosmetiikka ja vaatteet)

5 KOSMETIIKKA 734,07 euroaei tämän enempää..!

6 LIIKUNTA JA TERVEYS 596,88 euroa

7 PUHELIN 424,41 euroa (tässä mukana myös paljon HSL:n matkalippuja Helsingissä, ostan liput aina puhelimella)

8 VAATTEET 417,77 euroa 

9 ALKO (!!) 175,71 euroa (toim. huom: kulutin kyllä Alkossa vuoden aikana vähän enemmän mutta olin saanut edellisenä jouluna lahjaksi Alkon lahjakortin ;))

10 APTEEKKI 41,28 euroa (en tiedä miksi tulin eritelleeksi tämänkin :))

Lisäksi olin käyttänyt 637 euroa joululahjoihin, mikä oli muuten aika vähän verrattuna yleiseen lahjabudjettiini. Johtui varmaan siitä että en viime vuonna saanut veronpalautusta… :P

MATKUSTUS on jotain, johon olen halunnut säästää ja investoida jo teini-ikäisestä lähtien. Se on aina ollut vapaa-ajan kulutuksen prioriteettini numero 1. Ja on sitä edelleen. En keksi mitään materiaa, joka voisi lyödä laudalta matkailun tuoman rikkauden.

Nyt tietysti matkailuun liittyy myös paljon negatiivistakin ilmastonäkökulman kautta, ja se saa minussa aikaan ristiriitaisia tunteita. Mieluiten matkustaisin kaikkialle junalla.

RUOKAKAUPPA nielee kuukausittain keskimäärin 200 euroa.

Arvelen, että yksittäisistä elintarvikeryhmistä minulla kuluu eniten rahaa soijamaitoon, juustoon ja kalatuotteisiin. Ne ovat kalliita ja käytän niitä paljon. Aamukahvini on täydellinen soijamaidolla ja joka aamu menee ainakin 3 dl kahvimaitoa.

Edit. No ei, kyllä mulla menee ruokakaupassa kaikkein eniten rahaa kasviksiin, olinhan tästä jo tehnyt viime vuonna oman postauksen :)

RAVINTOLAT ovat kuin omansalaista matkailua.

Tykkään valtavasti syödä ulkona ja näen ravintola- ja kahvilavierailun kokonaisuutena johon kuuluu ruoan lisäksi miljöö, sisustus, palvelu, paikan yleinen tunnelma – jopa kävelymatka ravintolakohteeseen.

Ravintolaillallinen tai viinilasi kivassa viinibaarissa voi todellakin olla kuin miniloma ja mitä parhainta lähiseutumatkailua <3

RANDOM-hankintojen alle kuuluvat myös My Little Ponyt ^_^

KOSMETIIKKAA ostan suhteellisen vähän. Syy on varmasti selvä: saan blogin kautta enemmän kosmetiikkaa kuin ikinä ehtisin käyttää.

Viime vuoden kosmetiikkashoppailuni koostuivat mm. USAn Sephora-hankinnoista, Yves Rocher -tilauksista, hiusväreistä, lempituotteideni täydennyksestä (kuten silmänrajaus- ja kulmakyniä) sekä sokkotestituotteista.

LIIKUNTAHARRASTUKSEEN kuluva vuosittainen könttäsumma on suhteellisen vaatimaton. Käyn kahdella salilla, joista toisessa minulla on edullinen päiväjäsenyys ja toinen on kunnallinen (Maarianhaminassa), mikä tekee siitä vielä edullisemman.

VAATTEITA ostan todella harvoin. Tämä kuva on vuodelta 2015 jolloin poikkeuksellisesti tein jopa blogiin jutun vaateshoppailustani.

Viime vuonna ostin muutaman paidan Alaskasta, pari hametta kirpparilta Tampereelta, yhden kevyttoppatakin Henkkamaukalta ja kolme trikoomekkoa – nämä kotimaisia. Pyrin ostamaan kotimaista silloin kun ostan jotain arvokkaampaa.

Mihin te kulutatte vapaa-ajalla eniten rahaa?

 

Kommentit (18)
 1. Mielenkiintoista! Olen itse ihan vasta aloittanut rahankäytön seuraamisen Pivon avulla eikä minulla ole vielä mitään tarkkaa tietoa kulutustottumuksistani, mutta ylijäämärahoilla on varmaan yleensä tullut osteltua lähinnä kosmetiikkaa. Vaatteiden ostaminen on jäänyt viime vuosina pikkuisen vähemmälle enkä ole koskaan ollut kauhean ahkera ulkona kävijä. Vielä viime vuonna opiskelin, niin ihan hirveästi tuota rahaa ei toki ollutkaan käytettävissä (jos kohta ei vieläkään :D). Tällä hetkellä säästän joskus lähitulevaisuudessa koittavaa muuttoa ja Jotakin Määrittelemätöntä Kivaa varten.

 2. Tässä ei siis ollut vuokria/vakuutuksia ym tylsää laitettu? Mä kans tykkään tilastoista, mutta olen niin hajamielinen ja tempoileva, että en saa pitkäjänteisesti tehtyä vastaavaa. Kerran tein kuitenkin yhden kuukauden:D.. ja olin ostanut karkkia ja muuta herkkua 75 eurolla!! Jösses! Siinä oli 3 lapsen kuukauden karkkipäivät sekä joku sukujuhla minne ostin namuja (niinkuin en itse söisi…hehhee), mutta summa yllätti kyllä! Minulla menee suurinosa ruokaan, suita on monta, myös eläinten suita :).
  Itseasiassa säästellään seuraavaa matkaa varten.. Ehkä mun pitäis pistää ylös mitä ostan, se voipi herättää törsäily-tottumuksista, kun ruohonjuuritasolla tarkkailee mitä tuli ostettua ja OLIKO PAKKO :)..

  1. Tässä ei siis ollut vuokria/vakuutuksia ym tylsää laitettu?

   Noup, tämä koski vapaa-ajan kulutusta ja sellaista rahankäyttöä, mihin voi itse vaikuttaa. Vuokraan, sähköön ja sellaisiin ei voi juuri vaikuttaa, ainakaan sen jälkeen kun on asuntonsa ja sähkösopimuksensa valinnut :D Esimerkiksi Ahvenanmaalla on sähkön suhteen monopoli eikä ole valinnanvaraa.

   Kerran tein kuitenkin yhden kuukauden:D.. ja olin ostanut karkkia ja muuta herkkua 75 eurolla!! Jösses!

   Minusta tuo ei muuten edes kuulosta pahalta..! Karkithan on yllättävän kalliita, samoin leivonnaiset. Veikkaan, että mun entisen ruokavalion aikaan kulutin kuukaudessa myös monta kymppiä pullaan ja kekseihin (mun heikkous).

   Ehkä mun pitäis pistää ylös mitä ostan, se voipi herättää törsäily-tottumuksista, kun ruohonjuuritasolla tarkkailee mitä tuli ostettua ja OLIKO PAKKO :)..

   Mulla auttoi budjetin ja rahallisten raamien taulukointi todella paljon ”piilotörsäilyyn”. Kun konkreettisesti pisti taulukkoon ylös, että tämän verran mulla on liikkumavaraa tai tili menee miinukselle, ja jakoi käytettävissä olevan rahan viikkobudjetteihin, esim. ”Ruokaan voi käyttää max 35 euroa, harrastuksiin 25 euroa”, siinä tuli pysyttyä. Kun ymmärsi, että kun tää 35 euroa tältä viikolta on käytetty, en vaan enää voi ostaa rahkapullia, niin sitten niitä ei ostanut :) Silloin kun summia ei koskaan nähnyt, ei hahmottanut oikeaa käyttövaraa, ja tuli koko ajan ostettua yli liikkumavaran.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *