Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mies raportoi: Elämää friikin puolisona

Kysyin tuossa ennen reissuun lähtöä mieheltä, olisiko hän halukas toimimaan vieraskynänä Karkkipäivässä vielä toisenkin kerran. Monet teistä toivoivat ACO-jutun kommenteissa lisää äijänäkökulman blogisisältöä Karkkipäivään. ”Ehmmm”, mies ynähti. Ynähdyksen sävystä oli vaikea päätellä, oliko ehdotus mieleinen vai vaivaannuttava. ”Minusta olisi itse asiassa hauskaa kuulla ajatuksiasi siitä, miltä tuntuu elää kosmetiikkafriikin puolisona,” sanoin.

Annoin miehen jäädä miettimään asiaa.

Tässä muutama ilta sitten mieheltä oli tullut sähköpostia.

”Mä tein tällaisen tutkimusraportin”, saateviestissä luki.

Raportin? Avasin tiedoston. Se oli melkein kolmisivuinen…! Piti lyhentää rankalla kädellä että sitä ylipäänsä pystyi laittamaan tänne blogin puolelle. :D

Joudun myös tunnustamaan, että tekstin tyylilaji ja sanasto oli sellaista, etten edes ymmärtänyt kaikkea lukemaani… Tiivistyksessä pois jätettyjen osuuksien joukossa oli mm. tällaisia: ”Kyetäkseni luomaan tutkimuksen pääongelman, minkälaista on elämä kosmetiikkafriikin kanssa, ratkaisua tukevat alakysymykset, pureuduin aihealueeseen suppean otsikkoanalyysin kautta.” Sekä ”(…) päivärutiinien ei voida arvioida eroavan mediaanin, eli joukon keskimmäisen alkion käyttäytymisestä. Mediaanin voidaan tässä tapauksessa todeta kuvaavan tyypillistä jakaumaa paremmin kuin keskiarvon.”

 

Whaaat? ^_^

Oliahiukset_mokilla

.

Lauantain vieraskynänä siis Mr Karkkipäivä, aiheesta:

Elämää kosmetiikkafriikin puolisona

Vuodesta 2004 lähtien olen osittain tietämättäni tullut aloittaneeksi seurantatutkimuksen, jonka tulokset nyt vihdoin esitellään tässä tutkimusraportissa ”Elämää kosmetiikkafriikin kanssa”.

Friikki voidaan nähdä kummajaisena tai jonkun asian innokkaana harrastajana. Friikki johtaa myös hörhöön, joka puolestaan on omituinen henkilö.

Tutkimusmenetelmänä oli tarkoitus käyttää passiivista osallistuvaa havainnointia, mutta yleisten elämän sujuvuuteen vaikuttavien seikkojen, sekä tutkijan oman mielenterveyden vuoksi menetelmä on muodostunut ajan kulussa aktiiviseksi osallistuvaksi havainnoksi.

Yleiset havainnot

Kosmetiikkafriikin tarkkailu luonnollisessa elinympäristössä ei ole kokeneelle tutkijalle mitenkään erityisen haastavaa. Asiaan perehtyneen tutkijan on helppo asemoida itsensä osaksi tutkittavan kohteen elämän muodostavia rutiineita ja tapahtumia. Tutkija voi myös yrittää rikkoa kosmetiikkafriikin elämänjärjestystä sijoittelemalla omia tavaroitaan eriskummallisiin paikkoihin, jättämällä roskat lajittelematta, laittamalla muovirasioita tiskikoneeseen, pesemällä lakanat muun pyykin seassa tai kuuntelemalla musiikkia samalla kun katsoo televisiota friikin tutkiessa kosmetiikka netissä. Ja sen jälkeen havainnoida tutkittavan kohteen käytöksessä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia.

Keittiokosmetiikka

Kosmetiikkafriikki on yleisesti ottaen varsin elämänmyönteinen, iloinen, pirskahteleva ja positiivinen ihminen, joten hänen keskittymistään ei ole kovin helppo häiritä vähäpätöisillä tai suuremmillakaan asioilla. Putelit ja purtilot kyllä löytävät paikkansa, loputtomat listat päivittyvät ja saunan täyttyminen erilaisilla tuotteilla jatkuu.

Tutkimuksen kohteena olleen kosmetiikkafriikin päivä alkaa lähes poikkeuksetta kohtuullisen aikaisella heräämisrituaalilla. Tähän rituaaliin kuuluu kosmetiikkafriikahtelun lisäksi kahvi. Kahvi korvaa kosmetiikan aamuisin. Yllättävää kyllä, mutta kosmetiikan käpälöinti ei kuulu aamun keskeisimpiin rutiineihin.

Päivän kuluessa kosmetiikkafriikin käytöksestä voidaan kuitenkin löytää muutamia normaalista poikkeavia käyttäytymismalleja. Näihin malleihin kuuluvat tietenkin meikkaaminen, erilaisten hajustetestien tarjoileminen ja kommenttien vaatiminen näistä aggressiiviseenkiin sävyyn, meikkaaminen, loputtomien listojen päivittäminen, meikkaaminen, hiustenpesutapahtuma, asioiden ajoittainen valtava päivittely, kaikkiin lähettyvillä oleviin kosmetiikkaliikkeisiin tunkeutuminen ja siellä erilaisten puteleiden ja pullojen tunnustelu, härskit, meikkaamiseen liittyvät ehdotukset sekä kolmen tunnin pituinen itsensä rasvaamisprojekti päivän päätteeksi.

Mies_varjaa

Vaikutukset tutkijaan

Huolimatta tutkijan kokemuksesta, saattavat omat tottumukset muuttua yhteiselon jatkuessa vuodesta toiseen. AXE-mieheys hukkuu helposti ympäristön tarjoilemaan ärsyketulvaan. Vähitellen erilaiset naamarasvat, silmänympärysvoiteet, kuorinta-aineet (muukin kuin hiekkapaperi) ja silmänalusiin käytettävä koostumus muuttuvat osaksi tutkijan elämää.

Pienistä ja mitättömistä tottumusmuutoksista huolimatta, kosmetiikkafriikkiyden ei ole todettu tarttuvan kahden eri sukupuolen välillä. Kumpaankaan suuntaan. Sillä kosmetiikkafriikki ei ala kyllästyksenalaisenakaan käyttämään AXE:a tai partavaahtoa parran ajamiseen.

Metatasolla tutkijan tietämys kosmetiikasta kasvaa salakavalasti. Tutkija ryhtyy huomaamattaan silmäilemään kosmetiikkatuotteiden inci-listoja tai katselemaan markettien puteleita halveksuvin ilmein, tai keskustelemaan parturissa hiustuotteiden koostumuksista ja niiden vaikutuksista.

EnrouteMaranelloBologna

Sanni_Ferrarissa

Kosmetiikkafriikin puolison elämän keskeisimmiksi haasteiksi muodostuivat tutkimuksen aikana odottaminen ja ajoittainen tylsistyminen. Näiden ilmiöiden esiintymistä voi hallita suuntaamalla kosmetiikkafriikin huomio hänen kannaltaan uudella tavalla elämyksellisiin asioihin. Kosmetiikkaliikkeiden tietoinen välttely tai tutkittavan huomion kiinnittäminen ohiajavaan punaiseen italialaiseen urheiluautoon kosmetiikkaliikkeen ohikävelyn ajan, toimii yleensä kohtuullisen hyvin. Kosmetiikkafriikin voi myös huoletta viedä metsään useammaksi päiväksi. Hän selviää siellä ihan hyvin.

MiesHoidossa

Mr Karkkipäivä kosmetologilla, syyskuu 2010. (Juttu täällä.)

Johtopäätökset ja suositukset

Tutkimuksen perusteella kosmetiikkafriikissä ei tunnistettu merkittävästi mediaanista poikkeavia havainnejoukkoja. Oman elämän sovittaminen kosmetiikkafriikin elämänrytmiin onnistuu useimmilta kokeneilta tutkijoilta. Suurimmat ongelmakohdat esiintyvät ns. aikakriittisissä multitasking-tilanteissa, kosmetiikkafriikin huomion lukittuessa (padlocked) hänen mielenkiintonsa kannalta keskeiseen ärsykkeeseen.

Tutkimuksen perusteella voidaan kosmetiikkafriikkiyden ja oman elämän hallinnan mahdollistamiseksi suositella kosmeettisen perustietämyksen hankintaa, pientä käyttäytymismallin muutosta, uusien (itse valittujen) ärsykkeiden tarjoamista sekä aikaisempaa rennompaa elämänasennetta ja positiivisuutta.

Tutkimuksen ulkopuolisena havaintona tunnistettiin omaan tekemiseen, omien mahdollisuuksien hyödyntämiseen ja positiivisuuden kautta menestymiseen liittyvien tekijöiden keskeinen merkitys yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Tutkija poistuu kuorimaan naaman, suorittamaan viimeisen voitelun sekä nukkumaan.

* * *

Viestien vaihtoa iMessagessa:

Sanni: ”Mikä tämä tällainen juttu oli…? En tajunnut varmaan kolmasosaa lukemastani…. Kauhean vaikeaa sivistyssanastoa…!”

Mies: (kuiva äänensävy tihkuu ruudun läpi) ”Pyrin formaaliin tunnelmaan jossa on käytetty stereotypioita ja sarkasmia muodollisemman tekstin sisällä. Kyllä se on ihan tarkoituksella epärento.”

Voi… mies..!

Juhannus_sydan

Kommentit (61)

 1. Kalkkis :)

  :D Mahtavaa! Loistava tutkimusraportti Mr K:lta! Teräviä huomioita ja riemastuttavia johtopäätöksiä. Tätä oli ilo lukea, nyt sitten odottelemme taas uutta raporttia. :)
  Sanni, sinun matkajuttusi ovat olleet taas niin mielenkiintoista luettavaa. Kiitos, kun jaat kokemuksesi meidän lukijoiden kanssa!!
  Kalkkis :)

  • Sanni

   Kiitos Kalkkis! :)

 2. Camilla

  Voi ei, ihana tuollaisen teknillisemmän miehen kirjoitus! Tekstistä paistaa läpi se, että tekemisessä on käytetty aikaa ja vaivaa ja huomaa siitä myös sen, miten paljon mr. Karkkipäivä naisestaan välittää :) kivan erilainen postaus lifestylebloggaajien kirjoitusvirheitä vilisevien merkintöjen seassa!

 3. meow

  Huikeeta! Onko sun mies matemaatikko/tilastotieteilijä? Ihan varmasti jotain luonnontieteitä lukenut, kun tuollai kirjottaa :D

  • Sanni

   Ei ole (ainakaan tietääkseni :D) matemaatikko eikä nuo tilastotieteetkään kai kuulu ihan ammatinkuvaan. :) Mutta tutkimusraportteja on ilmeisesti kirjoiteltu ennenkin..! ;)

   • meow

    Aaaa, se selittää!

 4. Päivi

  Vau sanoinkuvaamattoman hyvä postaus! ^_^ Hyvä hyvä Sanni ja Mr Karkkipäivä!

 5. Nimetön

  Asiani ei koske postausta, mutta tarvitsisin apua sävytetyn kosteusvoiteen hankinnassa. Ihoni on todella vaalea, mutta keltapohjainen. Usein peitevärit ja meikkivoiteet ovat liian oransseja (esim. Maybellinen fit me concealer sävy 15) ja jos menen sävyn vaaleammaksi, sävy on liian pinkki. Puuterini on Lancomen teint idole ultra compact powder foundation sävyssä 010 beige porcelain, joka on juuri sopiva, eli jotain samantyyppistä sävyä etsitään. Meikkivoiteena käytin kesällä TBS moisture white shiso bb creamiä, mutta sen on käynyt syksyn mittaan liian tummaksi. Sama homma kesäpuuterini kanssa (Clinique stay-matte sheer pressed powder sävyssä 01 stay buff). Ihotyyppini on nuori, rasvoittuva ja näppyjä on jonkin verran. Etsin siis mattaa sävytettyä kosteusvoidetta tai meikkivoidetta joka on peittävyydeltään kevyt ja joka antaa ihon hengittää. Hintaluokka olisi mieluiten alle 20e. Ja jos voit suositella jotain hyvää meikkivoideharjaa, suosituksia otetaan vastaan ;)

  • Sanni

   Vastaan kohta! :)

  • Sanni

   Hmm, paitsi että enpä osaakaan vastata.. :/ Maybellinen Fit Me’n sävyjä en tunne lainkaan, ja koska siitä alkaa jo olla aikaa kun olin viimeksi entisellä työpaikallani myymässä Lancômea niin en osaa tuon 010 Beige Porcelainenkaan perusteella suositella mitään. Yleensäkin helpottaisi tietysti jos tällaisen kysymyksen näillä tiedoilla saisi työpaikallaan niin voisi konkreettisesti swatchata sävyt testereistä ja lähteä etsimään mätsiä hyllyistä..! ^_^

   Oletko kokeillut Lancômen sävytettyjä kosteusvoiteita? Heille lienee ilmestynyt BB:kin sen jälkeen kun itse viimeksi olin työvuorossa, niiden sävyistä en osaa sanoa mitään… Mutta joo, tuo keltapohjaisuus on vähän haastavaa, tosi monet sävytetyt päivävoiteet on pinkkejä tai muuten vain tosi tummia.

   Yhdistelmään ”todella vaalea mutta keltapohjainen” voisi löytyä ratkaisu Clarinsin meikkivoiteista. Esim. Skin Illusion on hyvä kosteuttava, ohut, puolipeittävä ja valoaheijastava meikkivoide. Hups, etsitkin mattaa… Siinä tapauksessa Ever Matte olisi parempi. Käypäs kurkkaamassa vaaleimpia sävyjä Clarinsilta! Maksavat toki enemmän kuin 20€, mutta siitä hintaluokasta en noilla spekseillä ikävä kyllä osaa suosituksia antaa. :/

   Meikkivoideharjalla tarkoitat ilmeisesti sivellintä? Hyvä ja edullinen on mm. Kicksin omassa sarjassa, ja sitten jos tykkää paksummasta ja viistoon leikatusta niin Kicksin BB-voidesivellin on täydellinen. Esittelin siveltimen täällä:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/05/01/viimeisin-sivellin-ihastus/

 6. nipsuu

  Hahhah :D

  Saako uudella, mitä mister karkkipäivä tekee työkseen? Raportista päätellen olettaisin hänellä olevan ainakin jonkinlainen korkeakoulututkinti (todennäköisesti yliopisto?) Sen verran hyvin tuntui taittuvan ”tieteellisempikin teksti”, vaikka paikoitellen kapulakielimäistä olikin :).

  • Sanni

   Saako uudella, mitä mister karkkipäivä tekee työkseen?

   Ei taida mies haluta että kerron hänestä mitään noin henkilökohtaista, minkä kyllä ymmärrän.

 7. Kriksu

  Aivan mahtavaa, Mr. Karkkipäivä! Blogin ahkera lukija ja päivä-ammatiltaan luonnontietelijä kiittää hauskasta tekstistä! Hyvä tyyli =).

 8. Ariana

  Awww! Ihana mies, ihana raportti! Kiitos miehellesi päivän parhaista nauruista :D

 9. Ansku

  Tää oli osuva teksti kyllä! :-)

 10. Aurinkoinen

  Te olette ihana, toisiaan täydentävä pari! Hauskaa olla pitää :)

 11. Kati

  Ihan mahtava postaus!!!! Jotain_ muuta välillä.

 12. Kate

  Taisit iskeä insinöörin. Osanottoni. :D

 13. Sonia

  Lisää, yleisö vaatii lisää! :D Loistavaa tekstiä tutkija kirjoittanut.

 14. Kiksteri

  Ihan paras :D

 15. eev_a

  höööh, olisin halunnut lukea koko tutkimusraportin!!! (kai ymmärrät miten vakavaa on ryhtyä käpälöimään tieteellisen tutkimuksen tuloksista raportointia!?! ja vielä tutkimuskohteen toimesta! :D)

  • Sanni

   ^_^ Suurimmat pahoitteluni..!

   Uskon silti, että moni ei olisi jaksanut lukea niin pitkää tekstiä… Se olisi näyttänyt tosi raskaalta blogiympäristössä.

   • Lotta

    Hei voisithan laittaa tuon koko kirjoituksen jonkin linkin tai välilehden taakse, josta halukkaat voivat sen käydä lukemassa:)

 16. StyleC

  Buahahaa, ihan huippu :D Myös minussa sisäinen tutkijani hirnuu miehesi hyvin havainnoimille ja käsitteistämille ilmiöille ;)

 17. Etusormi

  Ah, sainpa tutkijamiehenikin hetkeksi kiinnostumaan kosmetiikkablogista tämän kirjoituksen myötä ;). Kuulemma piristi työpäivää muiden samantyyppisten raporttien joukossa :D. Taisipa omakin kosmetiikkahömpötykseni saada hyväksyvämmän silmäyksen tämän myötä, joten kiitos tästä :D!

  • Sanni

   Copypeistasin tämän kommentin juuri äijälle iMessagessa, kiitos itsellenne :)

 18. Sadettaja

  Ihana julkaisu! Olen blogisi satunnainen selailija, tekstejä lueskelen muiden kauneus-, tyyli-, muoti-, lifestyle-, listaonloputon- blogien rinnalla.

  Tänään taas päädyin tutkiskelemaan julkaisuja. Niitä olikin tällä kertaa kertynyt yllättävän paljon, hmm.. olenkohan tehnyt töissä oikeasti töitäkin! Hämmästyttävää!

  MUTTA asiaan siis, tämä postaus vahvisti sen päätelmän, minkä olen sinusta tehnyt. Olet ”harvinaisen” fiksu bloggaaja, jalat maassa-tyyppi, mikä on positiivista vaihtelua oman elämänsä hehkuttajiin. Ymärrän toki, että blogimaailma on hyvin pinnallinen ja ihmiset lukevat mielellään positiivisista asioista ikuisten itkuvirsin sijaan. On kuitenkin ihana myös joskus lukea ns. arkisia tekstejä, joissa ei yritetä tehdä pienistä asioista maailmaa hetkauttavia taikka jotka eivät maalaile arkipäivää pastellinsävyiseksi. Toki sinunkin teksteistäsi välittyy eräällä tavalla kaunis elämä, mutta se on jotenkin luonnollinen ja puhuisin ennemmin elämänkatsomuksesta.

  Miehesi rehellinen, ihanan huumorintäyteinen ja piristävä tutkimusraportti oli viimeinen niitti omissa päätelmissäni! :) Jos postaus olisi ollut otsikolla ”Sannin viisi nolointa ja ihaninta tapaa” olisin ehkä joutunut muovaamaan päätelmäni uudestaan…

  Kiitos, että tuot positiivisen poikkeaman bloggaajien joukkoon. Kaikki kun eivät jaksa lukea pinkkien hattarapilvien päällä pomppivista leideistä (miksei miehistäkin)! :)

  • Sanni

   Voi kiitos Sadettaja aivan ihanasta kommentista! <3 Voi miten hyvälle mielelle tulinkaan. Kerron miehellekin terveiset! Kaunista ja kuulasta syksyn jatkoa sinulle! :)

 19. Eräänlainen friikki

  Moi, törmäsin sattumalta tähän vierasblogaukseen ja härregud kun oli suloinen. Ihanaa, miten kehystät äijäsi tutkimusraportin. Todella hellyttävää. Kiitoksia kun nostitte hymyn huulilleni näin heti aamusta ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen.

  • Sanni

   Kiitos samoin itsellesi :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.