Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mielipide: valokynän mystinen suosio

Tässä aihe, josta minun on pitänyt kirjoittaa suunnilleen blogin ensimmäisestä vuodesta lähtien.

Olen sitten kuitenkin odotellut, josko kertyvä ikä (ja juonteet) lisäisivät ymmärrystäni tuotetta kohtaan ja kokisin ennen pitkää suuren oivalluksen ja sananmukaisen valaistumisen, koska täytyyhän tässä joku fantastinen juttu olla kun siitä on muodostunut sellainen klassikko. Kiistatta yksi meikkiteollisuuden suurimmista bestsellereistä.

Valokynat_IMG_9735

 Mutta vuodet vierivät eikä tuotteen nerous ole avautunut minulle yhtään sen enempää.

Valokynä.

What’s the big deal?

Valokynat_IMG_9726

Valokynä on yhtä kuin mietopigmenttinen peiteaine valoaheijastavalla ominaisuudella. Jotkut valokynät tekevät hyvin läpikuultavaa jälkeä, toiset voivat olla peittovahvuudeltaan lähes tavallisen peiteaineen tasolla. Useimmat valokynän nimellä myytävät tuotteet ovat kuitenkin peittävyydeltään hyvin mietoja, koska niiden ei ole tarkoituskaan juuri peittää.

Mitä niiden on sitten tarkoitus tehdä?

Häivyttää tummia silmänalusia, ryppyjä ja juonteita ja korostaa highlighterin tavoin kasvojen korkeimpia ja keskeisimpiä kohtia kuten kulma- ja poskiluuta ja nenänvartta. Valokynän pitäisi olla (ja onkin monelle, kulttistatuksesta päätellen) korvaamaton monitoimituote jolla kasvot loihditaan freesiksi käden käänteessä. Parit nopsat viivat valokynää nassuun, levitys ja voilá, olet upea.

YSL_ToucheEclat

Kuva: YSL

YSL:n Touche Éclat on maailman myydyin valokynä, valmistajan mukaan sitä myydään jossain päin maailmaa joka 10. sekunti.

ToucheEclat_howto

Vinkkejä valokynän käyttöön YSL:n sivuilta.

Ihmiset rakastavat valokynää. Se kuuluu kosmetiikan yleissivistykseen ja suunnilleen jokaisen meikkaavan naisen meikkilaukkuun. Mutta tätä blogia kirjoittaa meikkifriikki, joka toistuvista yrityksistä huolimatta ei ole löytänyt valokynän funktiota. Myönnän ihan suoraan, että minun mielestäni se ei tee oikein yhtään mitään.

Jos tarvitsee peittää silmänalustummuutta, miksi valita läpikuultava valokynä kun homman saa hoidettua huomattavasti tehokkaammin varsinaisella peiteaineella? Myyjän työssä huomasin, että moni valokynää hakevista asiakkaista haki sitä nimenomaan tummien silmänalusten peittoon. Sain aikaan hämmennystä kertomalla, että itse asiassa peiteaine peittää paljon paremmin kun siinä on enemmän pigmenttiä. Moni kertoi olleensa siinä uskossa, että valokynä peittää parhaiten. Niin hyvin on valokynä markkinoitu ;)

ThePeachyMakeUp_face

Ja mitä tulee juonteiden ja ryppyjen häivytykseen – onko joku oikeasti saanut valokynällä niitä häivytettyä? Olen vedellyt valokynää töissä lukemattomien asiakkaiden otsa- ja suupieliryppyihin ja yrittänyt hymyillä peilin kautta asiakkaalle vakuuttavasti että ”Joo-o, eikös olekin ihmetuote,” vaikka itse en näe että juonteille olisi tapahtunut yhtään mitään. Omat otsaryppyni eivät myöskään ole yhtään sen vähemmän näkyvissä valokynäkäsittelyn jälkeen.

Pieniin juonteisiin valokynää ei oikein pysty edes laittamaan, sehän leviää kuitenkin myös juonteen ympärille jolloin koko idea juonteen pohjan valaisemisesta vesittyy.

ThePeachyMakeup_face2

Entä korostaminen? Juuei, ei avaudu sekään minulle valokynäperspektiivistä.

Jos haluan tuoda valoa ihoon, valitsen hehkuvoiteen tai puuterin. Valokynässä on mielestäni varsinaisiin highlighter-tuotteisiin verrattuna aika köyhänlaisesti valoaheijastavuutta, joissain yksilöissä hädin tuskin havaittavasti, joten en näe niiden suoriutuvan tästäkään tehtävästä kovin hääppöisesti.

Valokynat_2IMG_9735

Valokynä on silmissäni omituinen puolitehoinen reppanatuote. Se peittää, mutta ei yhtä hyvin kuin peiteaine. Se tuo iholle kuultoa, mutta ei lähellekään niin hyvin kuin kuultotuotteet. Sen pitäisi häivyttää juonteita, mutta siinäkin tehtävässä silikonifillerit toimivat ylivertaisesti paremmin.

Millaisiin tarpeisiin ihmiset sitä siis käyttävät? Mitä hyötyä siitä on?

Vai olenko minä vain sokea sille yksinkertaisuudelle, että maailmassa on valtavan suuri joukko ihmisiä, joille tällainen välimallituote on täydellinen? He eivät tarvitse peittoa eivätkä kaipaa selkeää hehkua, mutta ihan pikkuisen kumpaakin samassa paketissa on tuhkimotuote #1? :)

En tiedä, kai mä olen ihan tollo ^_^ Mutta valokynää en käytä eikä sen päälle tajunnut ryppyinen äitinikään, joten kai meitä on useampiakin.

Kommentit (109)

 1. Ammi

  Ahaa, valokynän mitääntekemättömyys onkin ehkä sen ominaisuus. Joskus muinoin sellaisen hankin minäkin ja petyin, kun en osannutkaan tehdä sillä kaikkea sitä, mihin sen piti pystyä.

 2. Cisu

  Minulle valokynä on helppo ratkaisu poskipäiden, kulmien ja huulten korostamiseen. Sain YSL näytteen ja se oli välitöntä rakkautta. Tosin olen yksinkertainen helppouden ratkaisujen meikkaaja, pohjana sensain meikkipuuteri, sipaisu diorin puuteria ja ysl valokynä korotukset, niin olen hetkessä loihtinut upean pohjan meikille.

 3. Mira / Blinger Shimmer -blogi

  Itsekään en ole koskaan oikein valokynälle lämmennyt, koska ihan kuin sinäkään en itsekään ole löytänyt sitä juttua mikä valokynässä on :D Tällä hetkellä on itseasiassa edes valokynää omista.. (Aikanaan olen kyllä työnkin puolesta testaillut kaikki mahdolliset valokynät läpi, mm. tuon kulttimaineessa olevan YSL:n valokynän..)

 4. maria

  Mä en kanskaan kyllä osaa vaan käyttää sitä. Musta tuntuu että sillä tulee jotenkin oudon väsynyt luukki, vaikka tarkoitus olisi toimia just toisin päin! Mulla se menee just niin, että kaikki aine kerääntyy minimaalisten, näkymättömien ryppyjen ympärille, niin että yhtäkkiä ne vaan korostuu ja tulee näkyviin. En myöskään saanut niillä tummia silmänalusia peitettyä ollenkaan niin hyvin kuin ihan vaan silkalla meikkivoiteella. :D

 5. Jonttu

  Kommentit läpi lukeneena huomaa sen, että kirjotuksen sävy houkutteli samanmielisiä kommentoimaan samansuuntaisesti. No se on ihan luonnollista.

  Mutta sitten oma mielipiteeni. Tummasilmäalusisena (nykyään tosin vähän vähemmän kuin ennen)ei tulisi koskaan mieleenikään yrittää peittää silmänalusia tai mitään muitakaan peittoa kaipaavia kohtia valokynällä – tämän ymmärtää, kun pyöräyttää mistä tahansa valokynästä ainetta kämmenelle ensimmäisen kerran: ei vain tule toimimaan siihen tarkoitukseen. Mutta valokynä kyllä toimii toisenlaiseen tarkoitukseen: sillä voi tosiaan hennosti tuoda valoa ja nuoruutta kasvoille ja vastaavasti poistaa varjoja, ja tässä tuote toimii mielestäni erittäin hyvin. Itse saan valokynällä myös tehtyä korostukset kulman korkeimman kohdan alle ja poskipäälle paremmin kuin varsinaisella korostustuotteella tai esim. luomivärillä – lopputuloksesta tulee hyvin luonnollinen mutta silti näkyvä.

  Peitän silmänaluset tällä hetkellä NYXin peiteaineella, mutta silmänalusten matalimpaan kuoppaan laitan vielä valokynää (tässä pitää olla tarkkana, että laittaa valokynää vain erittäin pienelle alueelle) ja silmän sisänurkkaan. Tuo kyllä sellaista lisävaloa, mitä peiteaineella ei saa.

  Eli minulle valokynällä on meikkituotteiden joukossa ihan oma, ansaittu paikkansa (ei ole kuitenkaan välttämättömyystuote, mutta auttaa erityisesti huonosti nukuttujen öiden jälkeen). Mutta! Valokynien maine on ehkä niin huono siksi, kun markkinoilla on myös tosi surkeita valokyniä. Siis esim. We Care Iconin valokynä oli tosiaan kuin huonoa peiteainetta (vielä erittäin huonosti levittyvää ja kasvoille asettuvaakin) lähes ilman minkäänlaista valoisuusefektiä. Ostinpa sitten Dermosilin valokynän vaaleimmassa sävyssä ja tajusin, mitä tarkoittaa valokynä. :)

  • Mima

   Aamen! Kaipailinkin tällaista kommenttia, olen samaa mieltä.

   Nuorena hommasin valokynän saadakseni peitettyä todella tummat silmänaluseni. Ei onnistunut, päin vastoin. Näytin ylimeikatulta, valokynä pakkaantui juonteisiin, eikä ne tummat silmänaluset mihinkään häipyneet. Muuten valokynä toimi; sain korostettua poskipäitä, kulmaluuta yms..

   Nykyään käytän oranssiin/punaiseen taittavaa peiteainetta silmänalusiin, vihreää häivyttämään punasuutta jne.

   Valokynää vain mainostetaan harhaanjohtavasti. Ja ihmisethän uskovat. Okei, valokynä voi toimia niillä, joiden iholla ei sen suuremmin ole mitään ongelmia, mutta varmaan pääsääntöisesti valokynää harkitsevat tarvitsevat jotain hieman tujumpaa.

   Ja se laatu. Kuten sanoit, markkinoilta löytyy niitä oikeasti huonojakin valokyniä. Eli ei auta kuin testailla.

  • We Care Icon :(

   We Care Iconin valokynä on tosiaan turhuudessaan suorastaan humoristinen tapaus :D

   Sellaisen sai kaupan päälle, kun osti kaksi muuta merkin tuotetta ja kun tuotteet oli tarjouksessa, ostin neljä tuotetta ja sain kaksi valokynää. Kaikki We Care Iconit jäi muutaman kokeilun jälkeen käyttämättä, koska ovat ihan hämmentävän huonoja tai sitten onnistuin vain osumaan niihin kaikkein onnettomimpiin tuotteisiin :D

   On tuotteita, joiden hintalappu kertoo tuotteen laadusta kaiken oleellisen…

   • maria

    No mä kyllä tykkään We Care Iconin geelirajauksesta, niistä kimaltavista. :D Ne jotenkin toimii mulle tosi hyvin.

 6. Tee

  Minä olen käyttänyt valokynää kai lähestulkoon niin kauan kuin se on ollut markkinoilla. Nuorempana se riitti silmänalusiholle peitoksi,nyt tarvitaan jo kovemmat aineet. Laitan sitä kyllä joskus peiteaineen päälle vielä. Lisäksi olen käyttänyt sitä ylähuulen päällä, silmän ulkonurkassa, otsalla, leuassa, nasaalijuonteissa, poskipäillä. Ja väitän, että jos meikkaan vain toisen puolen kasvoista valokynällä, eron kyllä huomaa. Itse pidän siitä, että tosiaan valokynällä on vaikea mennä överiksi. Kai se on laimeaa contouringia verrattuna nykyajan vastaavaan, johon en kyllä koskaan lähtisi mukaan…Pieni fiksaus riittää minulle.

 7. Sennu

  Nyt menee vähän ohi aiheen, mutta…

  Minulle selvisi juuri, että L’Oréal on lopettanut maailman parhaan pohjustusvoiteensa eli sen purkissa olevan vaaleanpunaisen jankin. Nyt pitäisi siis löytää joku vastaavalla koostumuksella varustettu ihohuokosia häivyttävä ja ihon mattaiseksi tekevä tuote. Ehdotuksia otetaan vastaan! :)

  • Sanni

   Markettimeikkipuolelta en tunne vastaavaa mutta Clarinsin Instant Smooth Perfecting Touch Primer on hyvin samankaltaista; vaahtomaista purkkijankkia. Tuntumaltaan Lorkkua pehmeämpää ja vähemmän kuivaa, ns. ylellisemmän tuntuinen.

 8. NG

  En käytä valokynää, mutta en muutenkaan ymmärrä varjostuksen / korostuksen ihmeitä.. pakkelointi omalla kohdallani on kaikin puolin turhaa, sillä meikit ’haihtuvat’ siinä päivän mittaan..
  Käytän meikkivoidetta tai aasialaista BB/CC-voidetta, mutta sen lisäksi en kaipaisi mitään erityiskorostuksia tai häivytyksiä..

  Joskus meikkivideoissa näkee sitä hard core-pohjustusta, missä kasvoille levitetään jos jonkin väristä pohjustajaa ja korostajaa, tuomaan hehkua ja tasaisuutta meikkivoiteen alle .. en jaksaisi moista ’kuvausmaskia’ montakaan kertaa tehdä, au naturel on ihan kiva :)
  Valoa hehkuu kasvoilla mutenkin, jos kesällä hiki nousee nenänpintaan..

 9. Nimetön

  Olen muutaman vastaajan lailla käyttänyt valokynää neutraloijan päällä ja siten se toimi hyvin. Myös juonteisiin olen laittanut niihin valokynää ihan menestyksellä. Syvempiin ryppyihin ei ehkä sitten toimi? Nykyisin käytän kyllä muita tuotteita, laiskistuin kai.

  Mitä highlightereihin tulee niin puuterimaiset ovat aina liian hileisiä, paitsi Meowin cat glow, mutta siinäkin olen laiskistunut etten jaksa irtopuutereita ollenkaan.

 10. Lilli

  Mä käytän valokynää päivittäin tummiin silmänalusiin. Valokynän kanssa lopputulos on luonnollisempi kuin peiteaineelle, oon aika vaalea niin valokynä on paremman sävyinen.

  Korostukseen mulla on kuitenkin toinen tuote :)

 11. meow

  Oon aina miettiny tätä juuri! Ihanaa että niin moni onkin samaa mieltä :D

 12. Vivs

  Kamalaa jos noin asiakkaita huijaa ”Olen vedellyt valokynää töissä lukemattomien asiakkaiden otsa- ja suupieliryppyihin ja yrittänyt hymyillä peilin kautta asiakkaalle vakuuttavasti että ”Joo-o, eikös olekin ihmetuote,” vaikka itse en näe että juonteille olisi tapahtunut yhtään mitään. Omat otsaryppyni eivät myöskään ole yhtään sen vähemmän näkyvissä valokynäkäsittelyn jälkeen.”

  Tässähän menee viimenenkin luotto kaikkiin meikkikauppojen myyjiin ja heidän avustukseensa.
  Mikä juttu se on että vaikka olisikin myymässä meikkejä ei voi rehellisesti sanoa mikä sopii ja toimii? onko sielläkin noi tiukalla joku palkkaus tai provikat että pitää oikeen valehtelemalla myydä asiakkaalle tuotetta?
  ikinä en ole ymmärtänyt tuollaista. itsellä ei omatunto kestäisi jos vielä noin vahva mielipide ettei tuote hyödytä mitään.

  • Sanni

   Mikä juttu se on että vaikka olisikin myymässä meikkejä ei voi rehellisesti sanoa mikä sopii ja toimii? onko sielläkin noi tiukalla joku palkkaus tai provikat että pitää oikeen valehtelemalla myydä asiakkaalle tuotetta?

   Voin kertoa että mulla on ollut pitkään aiheesta suunnitteilla oma postauksensa. Nimittäin…. niinhän se on, että kosmetiikkaliikkeiden myyjien suosituksia ohjaavat tietyt lainalaisuudet. Jos on yhtään sisällä kaupallisen alan toiminnassa niin sen ymmärtää, niin karua kuin se onkin :( Tämä oli yksi syistä, miksi itse en olisi pystynyt jatkamaan alalla kovin pitkään, vaikka irtisanouduinkin muista syistä.

   Paras myyjä on valitettavasti se myyjä, joka parhaiten osaa manipuloida asiakkaan ostamaan a) kalleinta mahdollista, b) kappalemääräisesti eniten tuotteita (jos asiakas on tullut hakemaan vain huulirasvaa hänet täytyy saada ostamaan ainakin kaksi muutakin tuotetta) ja c) myyntikilpailun aikana ensisijaisesti aina kilpailun järjestävän merkin tuotteita. Tämä on totuus ja se voi tuntua pahalta, mutta näin se on kaupan alalla, jossa numerot ja kuittien loppusummat määrittävät liikkeen menestyksen. Toki näilläkin vaikuttavilla taustatekijöillä asiakkaan on mahdollista saada myyjien suositusten kautta loistavia itselleen sopivia tuotteita, mutta on hyvä tiedostaa, mitkä tekijät vaikuttavat myyjän suosituksiin. Se on kaupan alan raadollinen laki.

   Postaus, jota olen aiheesta suunnitellut, on kulkenut työnimellä ”Rehellisyysvamma”. Vaikka juuri valokynän kohdalla tunnustankin tuoneeni sen asiakkaille esiin positiivisemmassa valossa (heh) kuin itse sen koen (koska kosmetiikkaliikkeessä asiakkaalle on luotava myönteisiä elämyksiä), niin yleisesti ottaen Rehellisyys oli minulle myyjänä suuri heikkous ja ”vamma”. Sen vuoksi minusta ei koskaan tullut kuittien perusteella Myymälän Parasta Myyjää. En kyennyt siihen manipulaatioon joka huippumyynteihin päästäkseen on hallittava. Sanavalintani kuulostaa karulta, ja myymäläkielellä ’manipulaatio’ tietysti puetaan kauniisti sanoihin; ”Saa asiakas oivaltamaan, millä kaikilla tavoilla ja tuotteilla hän voi vielä paremmin hoitaa kauneuttaan, sinä olet asiantuntija, sinä voit tarjota hänelle ratkaisuja ja elämyksiä joita hän ei ole itse tullut edes ajatelleeksi”. Selkokielellä: ”Keksi asiakkaalle lisätarpeita, myy enemmän”. Joku saapuu ostamaan vain käsivoidetta, ja taitava myyjä saa hänet poistumaan myymälästä painavan kassin kera. ”Niin joo, kyllähän mä varmaan tarvitsin tämän luksusserumin, limited edition -valokynän, lasisen kynsiviilasetin ja kuivien hiusten naamionkin…. Vai tarvitsinko?”

 13. Iitanen

  Valokynän kanssa kun puhuttiin paljon silmänalusista, niin sun täytyy ehdottomasti kokeilla tätä hitusen kyseenalaista taktiikkaa – nimittäin tummien silmänalusten peittämistä HUULIPUNALLA :D

  http://blogit.terve.fi/ostolakossa/voiko-punaisella-huulipunalla-peittaa-tummat-silmanaluset/

  • Sanni

   Joo, mä luinkin tuon jutun Virven blogista kun se ilmestyi, aika huisi :) Toisaalta kun asiaa ajattelee loogisesti, niin huulipunan voisi jo valmiiksi sekoittaa meikkivoiteeseen, sillä niksin toiminta perustuu huulipunan ja meikkivoiteen yhteisvaikutukseen ja siihen, että punainen pigmentti tekee meikkivoiteesta enemmän sinisyyttä neutralisoivan. Meikkivoide siis vastaa itse peittämisestä. Mutta kyllähän tuon voisi uteliaisuuttaan testata :) Vähintään se tuntuu jännältä, että huulipuna vaivatta sulautuisi meikkivoiteeseen kun meikkivoiteen levittää silmien alle ^_^ Luulisi että punaa kulkeutuu siveltimen mukana muuallekin kasvoihin.

 14. Kukka

  Pakko vielä kommentoida tänne, vaikka keskustelu onkin jo hiljentynyt. Kun aikoinaan luin tämän postin nyökkäilin tyytyväisenä valokynän turhuudelle. Koskaan en ollut sellaista käyttänyt enkä edes harkinnut ostamista. Seuraavalla viikolla lähdin etsimään aiempaa parempaa peiteainetta tummille silmänalusille. Oranssi peitekynä näytti tekevän tarpeeksi peittävää jälkeä, mutta jätti ihon mielestäni jotenkin tunkkaisen näköiseksi. Myyjä siihen sitten suositteli päälle valokynää. Mielessäni naureskelin, että niin varmaan, että mä jonkun valokynän ostaisin, etenkin kun olin just lukenut tämän postin. Mutta…

  Se vaan oikeasti näytti todella toimivan tässä tarkoituksesssa! (kuten aiemmissakin kommenteissa joku totesi) Myyjä oli laittanut mulle Diorin valokynää ja taas mielessäni naureskelin, että senku näkis, että mä raaskin ostaa Dioria, sitä päivää kun ei vielä oltu koskaan nähty. Kysyin sitten jotain halvempaa versiota ja myyjä ohjasi mut L’Orealin valokynän luo. Mutta… sen laatu ei vaan mitenkään tyydyttänyt sen jälkeen, kun oli kokeillut sitä Dioria. L’Orealin oli jotenkin kimalteleva, enkä tykännyt siitä yhtään (glitterit erikseen, kiitos).

  Ja niin siinä sitten kävi, että lähdin kaupasta Diorin valokynän omistajana. Ja olen ollut tyytyväinen. Tämän käyttötarkoituksen lisäksi koen, että saan sillä tehtyä kulmaluun korostuksen luonnollisemmin kuin tähän asti kokeilemillani luomiväreillä. Ja kun tässä innostuin värittämään kulmat aiempaa tummemmiksi ja muotoilemaan enemmän, niin olen valokynällä ja peiteainesiveltimellä lopuksi kätevästi korjaillut reunojen muotoa. Luulen siis jopa, että kun tämä valokynä joskus loppuu, Diorin tiski kutsuu meikäläistä. Elämässä voi tapahtua totaalisia ylläreitä :D

  • Sanni

   Elämässä voi tapahtua totaalisia ylläreitä :D

   Näköjään ^_^ :D Onnittelut tästäkin kosmetiikkaystävästä Lorkun palettien lisäksi :)

   • Kukka

    En kyllä halua edes laskea, kuinka monta muuta ystävää on tullut kotiutettua viime viikkoina :D Mulla on ollut kaikkien aikojen kosmetiikankotiutusviikot! Sokoksen Kutsu kauneuteen ja -20% yhdestä tuotteesta joka päivä ja normit Kicksin etukupungit ikään kuin vaikutti asiaan :D Ne on ne ale-kiksit, minkäs teet ;)

    • Sanni

     Mä ostin noilla Kutsu Kauneuteen -kupongeilla kolme rajauskynää ja yhden luomivärin :) Kaikki Urban Decayta :)

     • Kukka

      En siis olekaan ihan yksin :) Tämä kommenttina sekä tähän, että sen toisen postauksen kommenttiin ostosten ajoittamisesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.