Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mehukkaat luonnonkosmetiikkauutuudet

Suomeen on jälleen rantautunut uusi luonnonkosmetiikan vartalotuotesarja, ja tällä kertaa meitä lähestyy varsin mehukkaissa purkeissa ranskalainen Born To Bio.

Sarjan shampoot ja suihkugeelit on pakattu mehu/smoothie-pullon näköisiin pakkauksiin, mikä minusta on aika hauska idea. Sarjaa onkin jo esitelty useammassa kosmetiikkablogissa, ja näiden kommenteista on voinut lukea pakkausdesignin jakavan mielipiteitä.

Ovathan pakkaukset toki hieman lapsekkaan näköisiä, mutta minusta kuitenkin kivan pirteitä. Ja ovat edukseen rivissä kaupan hyllyllä –  muodostavat värikkään ”silmäkarkin” johon asiakkaan silmä tarttuu! :)

Sarjan nimeä pidän kyllä parantumattoman kielipoliisin ominaisuudessani hieman epäonnistuneena… ”Syntynyt bioksi? Syntynyt bioamaan….?” Mitä ihmettä…. Nimi aiheuttaa minussa samanlaista huvittunutta ärtymystä kuin Be Save! joka myös edustaa huonoa kielioppia eikä tarkoita yhtään mitään…. :P Ranskalaiset voisivat vaikka alkaa nimetä sarjoja omalla kielellään kun englanti ei selvästi ole heille vahvin puoli. :)

Sain testiin Mandariinisuihkugeelin ja normaalien hiusten shampoon. Suihkugeeli on hyvää peruskamaa, tuoksuu herkulliselle ja elämystä vahvistaa tieto siitä, että mehukkaan mandariinin tuoksu on 100-prosenttisesti luonnollinen eikä synteettisesti luotu. Kuten aina luonnonkosmetiikassa :)

Shampoo on vallan erinomaista luonnonkosmetiikka-standardeilla. Koostumus on samankaltainen kuin K Pour Karité -shampoon, eli muistuttaa ”normikosmetiikkaa”. Ei hyytelömäistä lirua, niinkuin suuri osa luonnonkosmetiikan shampoista. Vaahtoaa hyvin mutta ei takuta hiuksia, jättää pituudet päinvastoin jopa tavallista selvemmiksi. Tällaisista shampoista tykkään! Edit 02/2013 – Nyt pidempään Born To Bion shampoota käyttäneenä on hieman muutettava mielipidettä. Tykkään shampoosta edelleenkin eikä se tosiaankaan takuta, mutta vaahtoavuus ja pesuteho ovat huomattavasti K Pour Karitéa heikompia. BTB:tä on käytettävä paljon enemmän puhtaan tuloksen saamiseksi.

Pääasiallisena pesevänä ainesosana on ammoniumlauryylisulfaatti, jonka käyttöä kaikki sertifiointitahot eivät salli. Mutta kuten K Pour Karitén ja Marilou Bion kohdalla jo aiemmin opimme, näitä ”pahiksilta” kuulostavia sulfaatteja voikin valmistaa myös täysin kasviperäisesti.

(Pitäisi mennä erikseen jonnekin luonnonkosmetiikan standardit -kurssille jotta pääsisi perille näistä eri sertifikaattien periaatteista. Miksi jotkut kieltävät sulfaatit jos niitäkin kerran saa luonnosta? *ei ymmärrä*)

Kaksi muuta testiin saamaani tuotetta ovat Sensation Zen -deodorantti ja arganöljy vartalolle.

Born To Bion deodorantit ovat isoja, 75-millisiä. Meikäläisen käytössä tällainen kestää siis yli vuoden..! ^_^ Pidän Born to Bio -dödöstä enemmän kuin aiemmista luonnonkosmedödöistäni, tosin tämä on vasta neljäs laatuaan jota kokeilen. Olen nyt vihdoin sisäistänyt sen, että deodorantit eivät todellakaan pidä kainaloita kuivina, jos ne hikoavat. Olen tämän tiennyt jo ”aikojen alusta”, mutta silti esim. vielä Mádaran deodoranttia arvioidessani koin, että se pitäisi kainalot kuivempina kuin ilman tuotetta. No, sehän ei ole mahdollista, koska deodoranteissa ei ole hikitiehyitä tukkivia ainesosia (eli niitä monien mielestä pahamaineisia alumiiniyhdisteitä – itse en niitä pelkää).

Nyt en siis enää Sensation Zen -dödä arvioidessani odottanut, että kainalot pysyisivät yhtä kuivina kuin antiperspiranttia käyttäessä. Deodorantin tehtävänähän on pitää hien haju poissa, ei itse hikeä. Ja siinä Born To Bio onnistuu loistavasti, itse asiassa paremminkin kuin Mádara. Sarjassa on neljä eri tuoksuista deodoranttia, ja Zen Sensation tuoksuu miellyttävän miedolle vihreälle. Mahdollisesti bambulle..?

100-prosenttien arganöljy jättää ihon lievästi rasvaiseksi eikä imeydy kunnolla jos sen levittää kuivalle tai kevyesti kostealle iholle. Sovelsinkin sitten Clarinsin koulutuksessa saamaani oivallista vinkkiä (joka oli kasvoöljyille tarkoitettu mutta toimii tottakai yhtä hyvin kropallakin), eli suihkautin kämmenelle hieman kasvovettä ja sekoitin arganöljyn siihen. Kasvoveden sisältämät emulgaattorit emulgoivat öljyn, joka näin ollen imeytyy ihoon huomattavasti paremmin. Toimii! Kasvovesi-öljycocktail jättää ihon sileäksi, pehmeäksi ja – mikä tärkeintä – ei tahmeaksi.

Suosittelen kokeilemaan kasvoöljyjenkin kanssa! :)

* * *

Born To Bio -tuotteet ovat ilmestyneet luontaistuotekauppoihin helmikuun alussa, ja hinnat ovat alle kympin, paitsi vartaloöljyt jotka ovat kalliimpia. Hyvinvoinnin Tavaratalossa suihkugeelit maksavat tällä hetkellä 6,95€ ja shampoot 8,90€, ja kokohan on reilu 300 ml.

Kommentit (40)

 1. Minää

  Mua ihmetyttää miksi kaiken pitää olla englanniksi. Eikö enää voi käyttää omaa, rakasta äidinkieltään? Jos tuo tuote on ranskalainen, niin nimestä olisi voinut tulla vielä herkullisemman kuuloinen. Lähes kaikkien blogienkin nimet ovat englanniksi. Virkistävänä poikkeuksena Karkkipäivä. Onneksi!
  Kielet ovat rikkaus, ei kaiken tarvitse olla enkuksi!

  • maria

   Omalla kohdallani kyse on ainakin ymmärtämisestä. Jos BeSave olisi nimetty ranskaksi, olisin saattanut jäättää tuotteen ostamatta, koska ranskankieli on itselleni outo ja jättää minut kylmäksi. Jos suomalainen tai englanninkielinen blogi olisi nimetty ranskaksi, pitäisin sitä alitajuisesti jonkinlaisena turhantärkeänä hienosteluna. Englanti on hyvä, kansainvälinen kieli, jota suurin osa meistä ymmärtää. Sen lisäksi englannin kieli antaa mahdollisuuksia monenlaisiin sanaleikkeihin – ei sillä, nämä nimet ovat kyllä vähän hassuja.

 2. M

  Gogol: Luonnonkosmetiikan muovipurkit ei ole ihan sama juttu kun normikosmetiikan: sertifioinnit kun käsittää koko tuotteen elinkaaren; mukaan lukien siis myös käytetyn pakkausmateriaalin. Vaikka tuote olisikin pakattu muoviin, on se ainakin ympäristöystävällisempää versiota, ehkä kierrätysmuoviakin ja kuormittaa ympäristöä vähemmän esim kuljetuksen aikana (paino = hiilijalanjälki) kuin vaikka lasi. Sertifioinnissa hyvää onkin juuri se, ettei tuote ole luonnonkosmetiikkaa vain INCI:n osalta, vaan koko prosessi aina tehtaan käyttämästä vihreästä sähköstä saakka on ympäristöä kunnoittavaa.

 3. Suvi

  Aikalailla samoilla linjoilla teidän kanssa olen! Luonnonmukaisuus on aina plussaa ja pakkaukset ainakin jäävät mieleen. Käytän itse jonkin verran Laveraa kauneushoitolassa (Primaveran ohella) ja on kiva lukea kokemuksia tästä uudesta sarjasta.

 4. Myy

  Mahtava tuo kasvovesiöljyvinkki! Kiitos!

 5. Laura

  Ostin tuon deodorantin (tai se taisi olla eri tuoksuinen, sellainen ihanan minttuinen), mutta ikäväkseni huomasin, että se ei taida minulla toimia. Pari päivää meni hienosti, tänään se petti. Täytyy siis palata Mádaraan, joka mulla on toiminut hyvin (toivottavasti myös jatkossa :).

 6. Mira

  Oi voi, noi pakkaukset on jo itsessään niin syötävän suloiset, että näihin olisi hyvinkin helppo langeta!!

 7. Tummeli

  Hoi!

  Mulla ei toiminut tuo Born to bion dödö sitten yhtään. Hienhajua pukkas vaikka en edes hikoillut. Madara sen sijaan toimi mulla jumpassakin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.