Mämmi-mutakakku

Minulle tuli ihan selittämätön halu kokeilla mämmi-mutakakkua bongattuani reseptin Pirkasta (heh, mun ruoka”raamattu” :D).

Googlasin, onko mämmiä myös sokeroimattomana. On. Ja ei kun kauppaan.

Mammi_mudcake_IMG_5632

Hyväähän siitä tuli. :)

En ole muuten maistanut mämmiä ainakaan 10 vuoteen.

Sokeroimaton_MammiIMG_5609

Sokeroimattomassa mämmissä ei lopulta ole kuin 5 g vähemmän hiilihydraatteja kuin sokerillisessa, mutta hiilarit jakaantuvat niin, että sokeroimattomassa suurempi osa on tärkkelystä. 100 grammassa sokeroimatonta mämmiä on 28 grammaa hiilihydraattia, eli mitään hiilaritietoisen ravintoa se ei suoranaisesti ole. (Niinkuin eivät muuten kuivatut hedelmätkään, mutta esimerkiksi mantelijauhoihin leivottu taatelikakku kuuluu sallittuihin jouluherkkuihini! Ah, taatelikakku...)

Oli muuten varsin mielenkiintoista lukea mämmin historiasta Kympin sivuilta. Mämmihän on itse asiassa imelletty ruispuuro. En ole koskaan ajatellut sitä puurona, vaikka sitähän se tietenkin ainesosiensa puolesta on. :)

Mammi_mudcake_IMG_5648

Mämmi-mudcake by Pirkka

16 annosta, 24 cm irtopohjavuokaan

150 g voita

150 g Fazer-taloussuklaata (minä käytin 80% tummaa suklaata)

4 kananmunaa

2 dl sokeria (minä käytin Stevia-erytritolia)

200 g mämmiä

100 g mantelijauhoa

1/4 dl perunajauhoa (minä käytin PoFiberiä)

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sulata rasva miedolla lämmöllä teräskattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Lisää makeutus ja munat kattilaan sähkövatkaimella vatkaten. Sekoita joukkoon mämmi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia.

MammiMudcake_IMG_5613

Tein kakun puolikkaana pienempään vuokaan.

Minun kakulleni kertyi hiilareita noin 50 grammaa, ja yhteen palaan (kun kakun leikkasi kuuteen reiluun palaan) noin 8,3 g.

Paasiainen_

idMammi_Mudcake_IMG_5637

Kakkuun olisi voinut laittaa vielä enemmäkin mämmiä. Mämmi + suklaa = yllättävän toimiva yhdistelmä!

Monissa blogeissa on muuten tuntunut olevan nyt aiheena tämä ”relaa juhlakautena ja salli itsellesi herkuttelu – mutta fiksustikin voi herkutella”. Jep, samaa mieltä. :)

Hyvää pääsiäistä!

P.S. Mites te ja mämmi?

Kommentit (11)
  1. No, kun nyt kerran kysyt… :) Mämmi on herkkua, ja meillä sitä on syöty jo monta viikkoa kermamaitoseoksen kera, niin että kermapurkillekin on paikka jääkaapissa vakiintunut.
    Yksi luomurove tuli ostettua, mutta oli niin pliisun makuista, että palattiin ”äitien tekemään”.

    Olen lukenut blogiasi noin vuoden ja tämä on ensimmäinen kommentti (joulukalenteria lukuun ottamatta). Vanhoista postauksista klikkailen kiinnostavia otsikoita ja tutustun sinuun pikku hiljaa. Elän parhaillaan rinnakkaistodellisuutta keväässä 2012.

    Kiitos tästä blogista – aidot tekstisi elämän monelta kantilta kuuluvat parhaimpiin netin tarjoamiin sisältöihin ja antavat minulle paljon.

    1. Kiitos Teija! :)

      Tuo kerma-juttu mämmin kanssa on jännä. Minulle on itse asiassa selvinnyt vasta ihan viime vuosina, että valtaosa suomalaisista nauttii mämminsä kerman kera. Meillä mämmi syötiin aina maidon kanssa, ja kun Ahvenanmaalla näin paikallisten käyttävän lisukkeena kermaa, olin ihan järkyttynyt. ”Rasvaista, raskasta kermaa, jo valmiiksi raskaan mämmin kanssa, täh?? Täytyy olla jotain ruotsalaisten keksintöä”, ajattelin. Ja vasta myöhemmin minulle selvisi, että oma perheeni on päin vastoin syönyt mämmiä epäperinteisesti, ja kerma on koko Suomessa se perinteinen kumppani mämmille. Ajatus kermasta mämmin kanssa tekee edelleen pahaa, vain kerran maistoin tätä komboa Ahvenanmaa-vuosinani ja huhHUH miten raskasta settiä :D

  2. Mun mämmillä herkuttelu on kausittaista: joka toinen vuosi tykkään ja joka toinen vuosi en. :D Tänä vuonna mämmi tuntuu maistuvan jotenkin erityisen hyvältä, joten mietiskelin, että täytyykö tiistaina käydä kauppojen auetessa kurkkimassa, olisiko vielä mämmiä saatavana. Ja tietysti vaniljakastikkeen kera. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *