Karkkipäivä
Karkkipäivä

Make-up For Dummies – perussilmämeikki

Miksi meikkaamme silmiä?

Silmien korostaminen ei suinkaan ole mikään nuori trendi ihmisen historiassa, vaan silmiä on meikattu jo antiikin ajoista. Silmät ovat ”sielun peili”, kuten sanotaan, ja katseemme kertoo meistä enemmän kuin mikään muu. On siis luonnollista, että silmiä on aina haluttu korostaa.

Ancientmakeup

Suuret silmät ovat klassinen kauneusihanne. Mitä tahansa silmien meikkaamisella halutaankin saada aikaan, useimmiten se on ensisijaisesti pyrkimystä saada silmistä suuremmat ja näyttävämmät. Jopa valmiiksi suurisilmäiset korostavat silmiään mielellään vähintään ripsivärillä. Helpoin tapa tuoda silmiin näyttävyyttä onkin juuri ripsiväri – muutama veto ja silmät ovat heti avonaisemmat ja katse rajattu kun silmää kehystää tumma ripsistö.

Maskara

Yksinkertaisin perusmeikki syntyy siis ripsivärillä. Kun siihen lisää rajauskynän, saa jo paljon aikaiseksi. Siinä missä maskara avaa silmät, voi rajauskynällä lähteä muokkaamaan silmän muotoa. Rajauskynä onkin mielestäni tärkein silmämeikkituote ripsivärin ohella. Rajauksella voi tuoda tuuheutta ripsirajaan, pidentää silmän muotoa, pyöristää sitä, pienentää, suurentaa ja tehdä dramaattisia varjostuksiakin, jos sen tekniikan hallitsee.

Jos ei ole mitenkään erityisen kiinnostunut meikkaamisesta, luomiväri ei ole mielestäni mikään ehdoton tuote. Ripsiväri ja rajaus riittävät vallan hyvin, ja näiden lisäksi suosittelen jokaiselle silmäluomen sävyn tasoittavaa ja luomen kiiltoa hillitsevää pohjustustuotetta. Vaikka et käyttäisikään luomiväriä, pysyy rajauksesi siistimpänä ja silmäsi näyttävät ylipäänsä valoisammilta kun olet pohjustanut luomen. Omat luomeni esimerkiksi ovat jatkuvasti hikisen näköiset ilman pohjustusta.

Jos kuitenkin haluat tuoda silmiin lisää kolmiulotteisuutta ja muokata silmän muotoa entisestään, otetaan mukaan luomivärit.

Luomivari_duo

Perusmeikkiin tarvitset kaksi sävyä: tumman ja vaalean. On makuasia, mitkä nämä sävyt ovat. Turvallisin valinta on tietysti jokaiselle sopivat ruskea ja luonnonvaalea, mutta sävyt voivat yhtä hyvin olla vaaleanvihreä ja tummanvihreä, vaalea liila ja tummanvioletti tai vaaleansininen ja tummansininen jne. Pääasia, että sävyjen välillä on kontrasti.

Luomivari_kvartetti

Käyttäessä luomivärejä on jälleen makuasia, laittaako ripsivärin ja rajauksen ensin vai vasta viimeisenä. Osa laittaa luomivärin viimeisenä, koska kokee sotkevansa rajauksella ja maskaralla niin, että niiden jälkiä pitää joka tapauksessa korjailla. Ehkä ammattimaisempi tapa on kuitenkin tehdä toisin päin. Tietysti voi myös olla tyyliseikka, haluaako jättää rajauksen luomivärin alle jolloin siitä tulee utuinen ja huomaamaton, vai tehdä sen päälle jolloin se muokkaa silmää näkyvämmin.

Teit sitten miten päin tahansa, klassisen luomivärimeikin perustekniikka on tämä: vaaleaa sävyä koko luomelle ja tummempaa sävyä joko ulkonurkkaan ja/tai luomivakoon. Voit levittää sävyt luomivärien mukana useimmiten tulevilla vaahtomuoviapplikaattoreilla tai sitten pehmeämmän tuloksen saadaksesi siveltimillä. Häivytykseen tarvitset aina siveltimen, se ei onnistu kovin hyvin vaahtomuovilla. Olen tehnyt häivytyksestä oman tutorialin, jonka voit lukaista täällä (tosin esimerkkimeikki ei ole mikään aloittelijan perusarkimeikki).

Applikaattori_sivellin

Itse levitän useimmiten vaaleat koko luomen sävyt vaahtomuoviapplikaattorilla ja tummemmat sävyt siveltimellä.

Luomenosat

Silmämeikkiä rakentaessa kannattaa ajatella silmäluomen jakautuvan kolmeen osaan: liikkuva luomi (1), luomivako (2) ja kulmaluu (3). Silmämeikki ei lopu luomivakoon, vaan kulmaluullekin kannattaa aina levittää vaaleaa sävyä. Kulmaluun sävyllä on kaksi tehtävää: korostaa kulmakarvojen kaarta ja häivyttää luomivaon varjostusta. Kun laitat luomivakoon varjostuksen, kannattaa sen reunat siis aina häivyttää kulmaluun sävyllä.

Seuraavaksi tutorial perusarkimeikkiin.

Perusmeikki_tarvikkeet

Perusmeikin tarvikkeet: pohjustustuote, neutraali ruskeiden sävyjen luomiväripaletti, rajauskynä ja ripsiväri.

Dummytuto_alku

Sävykartta. Oikeanpuoleisesta silmäluomesta näette, miksi pohjustus on hyvä juttu. Luomi on paljaana todella kirjava, ja verisuonet kuultavat luomivärinkin läpi.

Dummytuto1

1. Levitä vaaleaa sävyä koko luomelle aina kulmakarvaan saakka.

Dummytuto2

2. Levitä keskitummaa sävyä luomivakoon silmän muotoa seuraten.

Dummytuto3_

3. Levitä tummin sävy ulkonurkkaan. Jos sinulla on vain yksi tumma sävy, käytä samaa sävyä sekä luomivaossa että ulkonurkassa.

Dummytuto4_

4. Rajaa yläluomi kynällä. Rajauksen vetäminen pikkuisen ulkonurkan yli on aina kaunistavampaa silmälle kuin sen lopettaminen jyrkästi siihen mihin luomi loppuu.

Dummytuto5_

5. Rajaa halutessasi alaluomi pehmeästi keskitummalla luomivärin sävyllä, ja tee ihon sävyinen sisärajaus. (Sisärajaus = luomen reunan limakalvolle tehty rajaus.)

Dummytuto6_

6. Lisää ripsiväri.

Rajauksista olen tehnyt erilliset postaukset, ja aloittelijalle sopii osa 1: Silmänrajauksen perusteet.

Mikäli haluat kokeilla silmämeikissäsi värejä, mutta olet epävarma meikkaaja ja pelkäät tuloksen lipsahtavan helposti pellemaskin puolelle, kokeile hentoja pastellisävyjä ilman varjostuksia. Hohtavat, miedot pastellisävyt häivyttyvät kuin itsestään ja meikissäsi on raikas väripiste ilman että näytät riikinkukolta. Yksinkertaisin pastellimeikki syntyy ihan vaikka vain levittämällä yhtä sävyä koko luomelle. Kokeile vaaleaa liilaa, mintunvihreää tai kevyttä persikkaa. Muista häivyttää pastellisävynkin raja vaalealla kulmaluun sävyllä. Pastellimeikin kanssa sopii yksinkertainen, tumma yläluomen rajaus.

Kaikille väreillä meikkauksen aloittelijoille suosittelen lämpimästi IsaDoran Blooming Spring -palettia, joka on ehkä täydellisin pastellipaletti meikkimarkkinoilla.

ID_BS_paletti

Seuraavassa osassa teemme ilta- ja juhlameikin.

Kommentit (60)

 1. Pixie

  Blogisi rohkaisemana olen alkanut käyttää reilummalla kädellä luomivärejä. Vielä kuitenkin hangoittelen vastaan tuon kulmaluun kanssa: näytän mielestäni ihan sirkuspelleltä, jos vedän luomivärit sinne asti. Teenköhän jotain väärin?

  • Sanni

   Laitatkohan sinne liian vaaleaa sävyä? Kulmaluun highlighterin tulisi olla niin lähellä omaa ihon sävyä kuin mahdollista, ettei se näytä luonnottomalta. Vahvakontrastiset bilemeikit ovat tietysti asia erikseen, mutta tavallisiin arki- ja juhlameikkeihin sopii hyvin luonnollinen kulmaluun sävy. Valkoinen pomppaa takuuvarmasti esiin, samoin voimakashelmiäiset sävyt. Kulmaluun sävy kannattaa myös levittää aina siveltmellä niin se tulee kevyemmin ja hieman läpikuultavasti, vaahtomuoviapplikaattorilla tulee helposti liian peittävä jälki.

  • Kuorotipu

   Jos kulmaluulle on oikea sävy vielä hankinnassa niin kannattaa vilkaista Grimasin luomivärejä. Grimasin 280 on kiva mattavaalea, ainakin omasta mielestä täydellinen kulmaluulle (sama sävy ollut jo 10 vuotta käytössä). Ei pomppaa silmiin ja napin hinta taitaa olla jotain 7e kieppeillä.

   Terheniltä löytyy ainakin muutama hyvä kuva missä on tätä käytetty kulmaluulla

   http://sensaisti.blogspot.com/search/label/grimas

   • Kuorotipu

    Pakko korjata, että sävy onkin 580 (ainakin oman luomarin pohjassa lukee niin). Jostain syystä Terhenin käyttämä 280 näyttää kuvissa täysin samalta.

 2. Etusormi

  Välineisiin liittyvä kysymys tähän väliin. Millä aineella puhdistat noi Macin siveltimet? Itellä on nyt kans pari niitä mutta en oo vielä uskaltanu puhdistaa niitä millään etten pilaisi. Voiko pestä perus puhdistusaineella, millä naamansaki puhdistaa? Vai tarviiko jotain erikoisainetta?

  • Sanni

   Marseille-saippua on se, mitä aina suositellaan aitokarvaisten sivellinten pesuun. Sitä käytän itsekin. :)

 3. nimetön

  Tosta ripsivärillä sottaamisesta. Näin youtubesta jossain tutorialissa käytettävän esim. pahvista käyntikorttia, jonka yhteen reunaan oli leikattu silmän muotoinen ’kolo’. Korttia pidettiin ripsien ja ihon välissä toisella kädellä ja kaikki töhryt jäi siihen. En sitten tiedä miten toi toimii ’oikeessa elämässä’.. Onko kokemusta?

  • Sanni

   On olemassa myös varta vasten tuohon tarkoitukseen luotuja ”mascara guardeja”. :) Mutta tuo käyntikortti passaa yhtä hyvin.

 4. mari

  Heippa.
  Jos tuppaa hikoilemaan kovasti, millä ihmeellä saa pysymään silmämeikin kohdallaan. Itse olen käyttänyt luomilla pohjustusvoidetta (lumene), päälle puuteri ja sitten luomiväri. Aina luomiväri löytyy yläluomista, kasaantuu luomivakoon tai ”häviää” pois hikoillessa. Myös kajaalille tuppaa käymään näin. Ripsivärin olen löytänyt, joka ei lähde.

  • Sanni

   Pohjustustuotteissa on suuria eroja, kokeile ihmeessä jotain laadukkaampaa tuotetta. Itselläni ei Lumene toimi ollenkaan, liian öljyinen koostumukseltaan. Suosittelen aina vaan kaikille ja ikuisesti Urban Decayn Primer Potionia. Jos et jaksa/halua netistä tilailla, niin Elizabeth Ardenin Eye Fix Primer on myös tosi hyvä.

 5. gloria

  Hei ihana silmämeikki! Mulla on tapana vetää vähän överiksi päivämeikinkin kanssa kun jostain syystä kuvittelen että neutraali, vähän vaaleampi meikki kuten tässä tutoriaalissa ei ”erotu” lainkaan, ja tykkään siis käyttää vaikka mustaa tai tummanruskeaa varjostuksissa. Pitääpä joskus kokeilla tämäntyylisillä sävyillä (josko sitä tekis vaikka pikku visiitin Inglotille kohtapuoliin :D).

 6. Nanna

  Onpa nätti meikki! :)

  Minua on aina ihmetyttänyt, että miksi ripsiväri neuvotaan lisäämään luomivärin jälkeen? Hyvin hillittyä meikkilinjaa suosivana olen aina järkeillyt, että ripsiväritöhryt on helpompi putsata meikkaamattomalta luomelta :D Tälle on kuitenkin joku fiksu meikkitekninen selitys? :D

  • Sanni

   Oman logiikkani (ja käytännön kokemuksien ^_^) mukaan maskaroidut ripset tulevat ikäänkuin muun silmämeikin ”tielle”, ja siksi ripsiväri kannattaa laittaa viimeiseksi. Ennen ripsaria ripset ovat pehmeät ja ”olemattomat”, mutta maskaran jälkeen jäykät ja kirjaimellisesti tiellä. En pysty laittamaan esimerkiksi rajausta enää yhtä hyvin ripsen tyveen kun ripset on kaarrettu ja maskaroitu, tai sitten joudun kädellä painamaan niitä alaspäin jolloin esim. taivutus oli turhaa. :)

   • Kuorotipu

    Itsellä ainakin rapisee luomiväriä ripsille sen verta, että ripsari tulee laitettua aina vasta luomivärin jälkeen. Näyttää paljon siistimmältä.

    • Sanni

     Tuokin pointti vielä, juuri niin. :)

 7. santsumantsu

  Tosi hyvä postaus. Tuo värien häivytys ja miten pitkälle tuota tummaa uskaltaa laittaa on mulle ollut aina se mysteeri. Nyt pitääkin kokeilla tämän mukaan.

  • Sanni

   Tummaa voi toki laittaa vaikka kuinka pitkälle, mutta juuri se määrittelee sen, tuleeko meikistä arkimeikki vai näyttävämpi juhlameikki.

 8. Nimetön

  Ihana postaus! Itselläni vain on pienet silmät, ja puhuit ettei pienisilmäisten kannata tehdä banaanivarjostusta. Jos nyt oikein käsitän, niin eikös se tarkoita tuota, minkä teit ohjeissa keskitummalla sävyllä?

  Olisiko sen vaalean sävyn hyvä kuitenkin olla tuollainen ihon sävyn läheinen? Entä tumman, olisiko hyvä olla noin tumma kuin mitä käytit postauksessasi tummimpana sävynä, vai olisiko tuo keskitumma parempi?

  Toivottavasti saat selvän selostuksestani, ja ihanaa jos viitsit hieman valaista tätä dummya.

  • Sanni

   Kyllä, banaanivarjostus on se minkä tein keskitummalla sävyllä. Jos silmissä on hyvin vähän tilaa liikkuvan luomen ja kulmaluun välillä, peittää banaanivarjostus helposti koko tämän alueen, jolloin silmä näyttää vain vajoavan syvälle koloon. Tällöin ei tietenkään ole mitään mieltä lähteä sellaista varjostusta tekemään.

   Vaalean koko luomen sävyn on hyvä arkisessa perusmeikissä olla lähellä ihon omaa sävyä. Liian valkoiset sävyt eivät näytä luonnolliselta ja liian tummat sävyt taas vievät meikkiä smokympaan suuntaan. Vaalea sävy voi toki olla muunkin sävyinen kuin ihon, eli vaikkapa vaaleansininen, vaaleanpunainen tai vaaleanvihreä, kunhan sävy”syvyys” on lähellä ihon omaa sävyä. Toivottavasti ymmärrät mitä yritän tällä sanoa. ^_^

   Ulkonurkan tumman sävyn ei tarvitse olla niin tumma kuin mitä itse käytin ohjeen meikissä, vaan yhtä hyvin ulkonurkassa voi käyttää tuota keskitummaa sävyä. Mitä tummempaa sävyä käyttää, sitä selkeämmin muokkaa silmää.

   • Nimetön

    Voi kiitos! Ehkäpä minäkin nyt uskallan kokeilla luomien meikkaamista. :)

 9. rita

  hei mua rupes kiinnostamaan toi isadoran luomiväripaletti! onko siinä paljon pigmenttiä :) ?

  • Sanni

   On! :) Tosin pastellivärienhän kuuluu olla miedompia kuin ei-pastellien. Saan tuon paletin sävyillä luomilleni saman sävysyvyden kuin napeissa näkyy, ja sävyt erottuvat selvästi toisistaan luomella. Koostumus on pehmeä ja helposti levittyvä. Tuo on ollut lempipalettini jo kaksi vuotta. :)

   Mm. tässä postauksessa on Blooming Spring -meikkikuvia:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2009/05/02/isadora-blooming-spring/

 10. Panda

  Minulle tuo ulkonurkan tummimman sävyn laittamisen kohta ja ”muoto” on vieläkin hämärän peitossa. Teoria hallussa, mutta kun en vaan saa sovellettua sitä minun pallon muotoiselle syvällä olevalle silmälle :/.

 11. Tuhkimo76

  Onko tämän MAC:n paletin sävyt miten lähelle Dr Hauchkan Stone colours-paletin sävyjä?

  • Sanni

   Ovat itse asiassa aika lähellä. Vaaleimpien sävyjen erona se, että Shroomissa on hohdetta ja Hauschkan vaalea on matta. MACin Wedge (vaaleanruskea) ja Copperplate (harmaanruskea) ovat lähes identtiset Stone Colours -paletin vastaavien kanssa, mutta Stone Coloursin tummanruskea on selvästi mustempi kuin MACin Mystery.

 12. Jenni

  Olen lukenut blogiasi aika kauan jo, siitä asti kun lähdit sinne reissuun. Mitä siitä nyt tulee… No anyway, tutustuin silloin blogiisi koska halusin neuvoja lähinnä juuri luomivärien käytön suhteen. Jotenkin miulta on mennyt tuo ”Valitut palat” osio täysin ohi ja huomasin sen vasta eilen… josta bongasin tämän jutun ja päätinpä sitten tänään kokeilla näitä ohjeita luomivärin laittoon. Ja arvaapa kuule mitä! Ei voi muuta sanoa kun KIITOS! Olen vihdoin ymmärtänyt miten luomivärit levitetään, jotta ne näyttää hyvältä. :D Olikin sopivasti ystävän valmistujaiset tänään ja sain kommenttia että näytin erityisen hyvältä… haluan uskoa, että se johtui meikistäni ;)

  • Sanni

   Tosi kiva kuulla! :) Siitä ne luomivärileikit sitten alkaa! :D

   Lämpöistä joulun aikaa!

 13. sonjasusan

  Onkohan hiustenvärin muutoksessa tekemistä meikin kanssa, mietin et pitääkö esim. vaaleahiuksisen meikata eri lailla ku tummahiuksisen vaivai..? Musta ”taiottiin” hetki sitte blondi ja ennen olin tumma hiuksinen, nyt tuntuu ettei meiki näytä ollekkaa nii kiwalta kun aiemmin tumma hiuksisena :/

  • Sanni

   Onkohan hiustenvärin muutoksessa tekemistä meikin kanssa

   Kyllä hiustenvärikin vaikuttaa. :) Esim. nyt kun itselläni on violetit hiukset niin käytännössä kaikki muut kuin liilat ja sinisävyiset meikit näyttää riiteleviltä.

   Tummahiuksisella tummasävyiset meikit eivät näytä yhtä vahvoilta kuin vaaleahiuksisella. Itse kuitenkin sanon aina että meikkauksessa kaikkein tärkeintä on seurata omaa tyyliään ja mieltymyksiään, ei sitä mikä nyt sattuu sopimaan hiuksiin tai vaatteisiin. Meikkaushan on tapa ilmaista itseään, se on osa persoonallista tyyliä siinä missä pukeutuminen, asusteet, korut ja kampauskin :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.