Karkkipäivä
Karkkipäivä

Make-up For Dummies – meikkipohja

Make-up for dummies (eli vapaasti käännettynä ”meikkausta tolloille” :P) -sarjan toisessa osassa opetellaan meikkipohjan saloja. Meikkipohja = kasvojen ihon tasoitus väripigmenttejä sisältävällä aineella.

Aloitan kertomalla, että

meikkipohja on meikin tärkein osa.

Upeinkaan silmä- tai huulimeikki ei pääse oikeuksiinsa, jos kasvojen iho on laikukas, väsyneen kalpea tai vaikka väärän sävyiseksi meikattu. Tai mikäli et meikkaa silmiä ollenkaan, riittää tasainen ja heleä iho itsessään herättämään olemuksesi.

Omistatko jo luonnostaan upean ihon? Onnittelut! :) Mutta kauneimmassakin ihossa on usein jotain pientä tasoitettavaa tai sävytettävää. Kaunista ihoa ei tarvitse meikata tukkoon. Riittää, että sipaisee kasvoille vaikka sävyttävää päivävoidetta ja peiteainetta tarvittaviin kohtiin. Puuterinkin voi unohtaa.

Meikkipohja

Tässä esimerkki ”meikittömästä” meikistä. Silmät on avattu ripsivärillä ja sisärajauksella ja kelmeälle iholle on tuotu lämpöä meikkipohjalla, aurinkopuuterilla ja poskipunalla.

Katsotaan sitten millaisia aineita löytyy meikkipohjan luomiseen.

Meikkipohjat

Perinteisin meikkipohjatuote on nestemäinen meikkivoide. Niitä on kaikilla merkeillä, ja koostumuksia löytyy ohuen läpikuultavasta paksuun, mattaan ja peittävään. Valinnanvaraa siis riittää. Nestemäinen meikkivoide sopii kaikille ihotyypeille.

Kiinteä meikkivoide, joista tunnetuimpiin lukeutuu Joe Blascon meikkivoide, on peittävin vaihtoehto. Nämä meikkivoiteet on alunperin luotu elokuva- ja teatterimaskeerauksen tarpeisiin. Niitä ei pidetä erityisen hoitavina iholle, mutta niiden peittokyky on lyömätön. Ne sopivat siis erityisen hyvin kirjavalle ja epätasaiselle iholle. Kiinteässä muodossa löytyy myös kevyempiä ja kosteuttavia meikkivoiteita, mutta niiden koostumus on erilainen kuin ”teatteripohjien” eikä niillä saa yhtä peittävää jälkeä.

Meikkivoiteen päälle laitetaan useimmiten vielä puuteri, joka kiinnittää meikin paikoilleen ja pitää ihon kiillottomana. Toiset meikkivoiteet pysyvät paikoillaan ilman puuteriakin, ja kuulaan nykytrendin mukaisesti kuivan puuteroitua pintaa halutaan jopa vältellä. Puuteria voikin sipaista vaikka vain T-alueelle, tai poskipäille poskipunan alle.

Kevyemmän ja nopeamman meikkipohjan saa tehtyä meikkivoiteen ja puuterin yhdistelmällä, eli meikkipuuterilla. Meikkipuuteri on peittävämpää ja ikäänkuin voidemaisempaa kuin ”tavallinen” puuteri, ja ohuen vipan sijaan se levitetään kasvoille useimmiten sienen avulla. Meikkipuuterit soveltuvat hyvin normaalille ja rasvoittuvalle iholle. Kuivalla iholla ne voivat korostaa pintakuivuutta.

Meikkipuuterista on markkinoilla myös jauhemaisia versioita, joilla saa kiinteää meikkipuuteria hienojakoisemman tuloksen. Jauhemaisiin meikkipohjiin lukeutuu myös viime vuosina suuren suosion saavuttanut mineraalimeikkipohja. Se tuntuu iholla kosteammalta kuin perinteinen meikkipuuteri, ja ikäänkuin sulaa ihoon. Mineraalipohjalla saa hyvinkin peittävää jälkeä, ja se sopii myös kuivalle iholle.

Meikkipohja_valineet

Millä meikkivoide levitetään? Vaihtoehtoja siihenkin on useita. Yleisin tapa lienee meikkisieni. Sillä saa tasaisen ja peittävän tuloksen, mutta sienet myös imevät meikkivoidetta sisäänsä, minkä vuoksi ne ovat hieman epätaloudellisia. Ne eivät myöskään ole kovin pitkäikäisiä.

Ammattilaiset suosivat meikkivoiteen levityksessä siveltimiä. Perinteinen meikkivoidesivellin on littana ja synteettinen, ja sillä saa joko peittävää tai kevyttä jälkeä. ”Skunkki”– eli tuplakuitusivellin on pörheä, ja sillä saa kevyempää, luonnollista jälkeä. Skunkeissa on sekä aitoa että synteettistä karvaa.

Neljäs väline on sekin hyvin yleinen, eli omat sormet. Tämän tekniikan etuna on se, että sormien lämpö notkistaa meikkivoiteen ja helpottaa sen levitystä. Sormilla ei kuitenkaan aina saa kaikkein tasaisinta tulosta.

Mineraalimeikkipohjan laittoon on oma välineensä, tiheä ja paksu kabuki-sivellin. Mineraalipuuteri levitetään iholle pyörittelevin, kevyesti ihoa painavin liikkein.

Meikkipohja_sivellinlevitys

Meikkivoidesiveltimellä kannattaa tehdä pieniä, ristikkäisiä vetoja yhdensuuntaisten sijaan. Ristikkäiset vedot häivyttävät siveltimen jättämiä jälkiä ja tuovat peittävyyttä.

Peiteaineet

Meikkivoiteen jälkeen levitetään peiteaine. Tämä järjestys siksi, että meikkivoiteen jälkeen näet, paljonko sinulla ylipäänsä on peitettävää jäljellä.

Peiteaineita on niinikään monenlaisissa pakkauksissa ja muodoissa. Kaikki tuntevat perinteisen peitepuikon, joka soveltuu parhaiten näppyjen peittoon. Tummille silmänalusille sopivat paremmin ohuet, voidemaiset tuotteet, joita löytyy niin tuubimallisina, siveltimellä varustettuna sekä vaahtomuoviapplikaattorilla. Couperosan ja muun epätasaisen ihonvärin peittoon sopivat paksummat ja hieman vahamaiset, kiinteän meikkivoiteen tyyliset peiteaineet, jotka levitetään siveltimellä tai sormella.

Valokynä sotketaan nykyään usein peiteaineeseen. Se ei riitä useimmille peittämään yksinään. Esimerkiksi tummat silmänaluset kannattaa peittää ensin peiteaineella, ja laittaa vasta sen päälle valokynää. Valokynässä ei ole yhtä paljon väripigmenttejä kuin peiteaineissa. Sen tarkoitus on ensisijaisesti tuoda iholle valoa, eli häivyttää varjoja optisella harhalla.

***

Ja sitten naama kuntoon step-by-step!

Meikkipohja_1

Ennen meikkipohjan laittoa, levitä iholle kosteusvoide ja odota, että se on kunnolla imeytynyt.

Meikkipohja_2

Tässä kasvoille on levitetty mineraalimeikkipohja ja mineraalipeiteaine. Iho on tasoittunut, mutta näytän vielä kalpealta. (Ja jostain syystä nimenomaan mineraalimeikki näyttää kuvissa aina vaaleammalta kuin livenä.)

Meikkipohja_3

Sudin seuraavaksi kasvoille aurinkopuuteria isolla sudilla. Aurinkopuuteri on rusehtavan väristä puuteria, jota voi käyttää joko koko kasvoilla tuomaan tervettä väriä, tai varjostuksena muotoilemaan kasvoja.

Itse olen hieman arka aurinkopuuterin käyttäjä, sillä olen niin vaalea että aurinkopuuteri näyttää kasvoillani helposti likaiselta. Laitankin sitä hyvin varovasti, tai käytän pelkkää poskipunaa.

Meikkipohja_4

Nyt kasvot ovat terveen sävyiset. Jäljellä enää poskipuna, ja kasvomeikki on valmis.

Kasvojen varjostamisesta ja poskipunan & korostuspuuterin paikasta olen tehnyt oman postauksen, jonka löydät täältä.

Mikäli haluan näyttää lähes meikittömältä, viimeistelen lookkini ripsivärillä ja sisärajauksella, joka tehostaa katsetta näyttämättä kuitenkaan meikiltä. Beigen tai roosan sävyinen läpikuultava huulikiilto tuo vielä eloa värittömille huulilleni.

Meikkipohja5

Ylasisarajaus

Näin teet näkymättömän yläsisärajauksen. Alaluomelle voit tehdä samanlaisen sisärajauksen, mutta ihonsävyisellä kynällä.

Ja näin olemme saaneet kasvot eläviksi. :)

Seuraavassa osassa teemme arkisilmämeikin luomivärillä.

Kommentit (109)

 1. Sonjaa

  Ihan vaan kiitoksia tulin sulle tänne kirjoittelemaan. Välttelen vähän kommentointia, koska saat ihan älyttömästi kysymyksiä ja vastaat niihin tosi paneutuen. Sulla menee varmasti ihan törkeesti aikaa kommentteihin vastaamiseen!

  Oon kesästä lukenut sun blogia, ja täällä on ihan uskomattoman paljon hyviä vinkkejä. Tähän postaukseen löysin googlen avulla. Etsin tietoa siitä, miten meikkivoide täytyisi levittää ja tännehän se google mut ohjasi. Aikaisemmin on siis käytössä olleet esim. maybellinen dream matte mousse ja lorealin ”mineraali”puuteri, nyt siirryin ainakin vähäksi aikaa meikkivoiteeseen ja ehkä seuraavaksi otan kokeiluun mineraalit.

  Mutta siis superpaljon kiitoksia yksityiskohtaisista vinkeistä! Oon oppinut tästä blogista niin paljon :) Ihanaa kevään odotusta!

  • Sanni

   Kiitos Sonjaa! :) Olet oikeassa siinä että välillä menee ihan hurjan paljon aikaa kommentteihin vastaamiseen, mutta pyrin silti jostain aina kaivamaan siihen aikaa koska lukijat ovat tietysti minulle rakkaita ja tärkeitä <3

 2. dummmmm

  Ihoni on rasvoittuva ja siinä on paljon mustapäitä ja hieman näppyjäkin. Haluaisin vaihtaa meikkivoide-puuteri combon pelkkään meikkipuuteriin, mutta pelkään että tulos ei ole tarpeeksi peittävä? MACin Studio Fix, Cliniquen Almost Powder ja Isadoran Cream Powder Foundation ovat pyörineet mielessäni, sillä niitä on kehuttu joka paikassa. Kiitos jo etukäteen mikäli vastaat, blogistasi on ollut paljon apua! :)

  • Sanni

   Kaikkein peittävin meikkipuuteri on kiistatta mineraalimeikkipohja :) IsaDoran Cream Powderia en ainakaan itse pidä juuri lainkaan peittävänä. Cliniquen Almost Powder peittää hyvin jos vaihtaa rasian mukana tulevan siveltimen sieneen. MACin meikkipohjatuotteita en ikävä kyllä tunne, en ole niitä koskaan kokeillut.

 3. Tiina

  Heips,en tiedä vastaatko näin vanhaan aiheeseen, mutta kirjottelen kuiteskin…Siis ihan huippu juttu tämä blogi,luen tätä kuin jotkut ”raamattua”…kiitos myös netti-ostos vinkeistä:-)

  Meikäläisellä on tullut ongelmaksi, kun Blascosta tulee näppylää(tai ainakin pakko laittaa tauolle)loistava sävy minulle on ollut sp.lite olive 1,joskus myös alabasteri…tykkään peittävästä…couperosaa ym. löytyy…Osaisko vaikka joku kultainen lukijasi kertoa mikä olisi vastaava sävy Ben nyeltä,Kryolasta,Artdecosta?

  Jossain kerroit Make up storelta vaalesta milk sävystä..kattelin netistä,niin ilmeisesti enää ei siinä studio-napissa ei ole tuota milk sävyä?

  Lily Lolosta kanssa kiinnostuin kanssa..siinäkin sen sävyn löytäminen olisi edessä..ja voiko sen kanssa käyttää tavallista peitevoidetta,kun niitä on kertynyt tuonne pakkiin?

  Sitten vielä,saako mistään meikkisientä leikkaamattomana levynä,voisi siiten leikata saman malliseksi kuin Blascon sienet on? Ei ole tullut vastaan…

  Iso kiitos vielä Sinulle ja kaikille jotka antaisi vinkkejä:-)

  • Sanni

   Hei Tiina!

   Make Up Storen Studio-napeissa on eri sävyt kuin nestemäisissä meikkivoiteissa, eli Milk’iä ei ole koskaan Studio-versiona löytynyt. Muistaakseni Ultra on niistä vaalein.

   Mineraalimeikkipohjan kanssa voi kyllä käyttää tavallista peiteainetta, mutta jos peiteaineesi on tosi vahamaista ja laitat sen ennen mineraalipohjaa voi puuterimainen mineraalituote ”jämähtää” peiteaineen kohdalle. Peiteaineen olisi siis hyvä olla voidemaista ja ”kuivuvaa”, siis sellaista joka ei jätä tahmeaa pintaa. Tai sitten voit kiinnittää vahamaisen peiteaineesi kevyesti irtopuuterilla ennenkuin laitat päälle mineraalipohjan.

   Mitä tulee leikkaamattomaan meikkisienilevyyn, tuohon en osaa ikävä kyllä vastata.

   • Tiina

    Iso kiitos nopeasta vastauksesta..laitoin jo näyte tilauksen Lololle:-)
    Jotenkin olen epäileväinen,kun se on vähän kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta…pianhan se selviää!

    Aurinkoista kesää toivotan Sinulle.

 4. Dummie

  Heippa. Kävin eilen Kicksin liikkeessä pyytämässä apua meikkivoiteen valinnassa kun olen aina ollut ruskettunut mutta nyt olen ”päästänyt” itseni normiväriseksi eli iho on sekaiho,posket punoittavat,isot huokoset poskissa,juonteita jo kun ikää alkaa olemaan päälle 30..Eli olin ihan hukassa meikkivoiteen valinnassa koska en ole koskaan käyttänyt sellaisia.Ei ole tarvinnut,ruskettunut iho on aina ollut riittävän kaunis..Mutta nyt ,minulle siis valittiin Estee Lauderin Double wear :Ivory cream sävy 8/… nooooooo. Nyt kun sipasen sitä sienellä/sormilla ihan sama millä kasvoihin huolellisesti,ei liian paksusti, plus aurinkopuuteria poskille…olen ihan zombi geishan näköinen.Väritön kalpea,plus että ihohuokoset on tosi rumasti korostuneet vaikka juuri sitä intin etteihän tää näytä sitten siltä että olis ihohuokoset täytetty maalilla.Hyi hyi hyi.En minä tuota voi käyttää =D En tiedä onko tarkoitus näyttää tuolta vai mikä tässä mättää… Mutta toooodella liiiiiian meikaton näköiseksi vetaisi ihon. Kuin naamion ois iskeny naamaan =D Eihän ne siel liikkeessä kokeillu tosiaan kuin siihen leukaperään sävyä ja thats it… no mutta erihän se on kun kasvoihin kokonaisuudessaan sen vetää =/ Tekis mieli mennä näyttäytyyn että tällanenkö siitä piti tulla =D Ennemmin kuljen sekaihoisena ,posket punoittaen =/ ja jos vielä joutuu pohjustusvoiteen levittään niin miehän oon virallisesti oikea pakkelinaama..

  • Sanni

   Mutta toooodella liiiiiian meikatun näköiseksi vetaisi ihon. Kuin naamion ois iskeny naamaan =D

   Double Wear on tosi peittävä kestomeikkivoide, eli en kyllä ihmettele tuota vaikutelmaa jos aiemmin olet tottunut käyttämään kevyempää meikkipohjaa. Tietenkään en voi tietää, mitä olette myyjän kanssa keskustelleet, eli en yhtään osaa sanoa miksi sinulle on juuri tuo meikkivoide tarjottu.

   Ikävä kyllä jos/kun asiakas on kasvoille kokeillun sävyn itse hyväksynyt, ei avattua pakkausta voi enää palauttaa. Asiakkaalla on aina mahdollisuus toivoa saada meikkivoide kokeiltua koko kasvoille jolloin sävyn näkee kaikkein parhaiten, itse esimerkiksi tarjoan aina tätä mahdollisuutta jotta asiakas varmasti varmistuu sävystä.

   Koska en tiedä, mitä olette myyjän kanssa puhuneet, en osaa oikein ottaa tapaukseen kantaa. :/

 5. Karoliina

  Kiitos Sanni ihanasta blogista, josta löytyy apua jokaiseen meikkiongelmaan! Yhteen juttuun kaipaisin apua vielä. Ihoni on rasvoittuva, mutta olen niin kyllästynyt puuterin käyttöön kun mun iholla se ei vaan näytä hyvältä. Osaatko sanoa toimiiko primer-meikkivoide-meikinkiinnityssuihke rasvaisella iholla vai onko se puuteri käytännössä pakko lisätä?

  • Sanni

   Hei Karoliina! Ihana kuulla että olet löytänyt blogistani hyödyllisiä juttuja :) :-*

   Puuteria ei ole pakko lisätä rasvoittuvalle iholle, vaan joillekin voi riittää jopa pelkkä matta-primer yhdistettynä mattapinnan jättäviin, ei-rasvaisiin kosteustuotteisiin (meikin alla). Mutta jos iho rasvoittuu erittäin voimakkaasti, ei meikki välttämättä asetu millään ilman puuteria. Kannattaa muuten kokeilla meikinkiinnityssuihkettakin primerina, tosin se voi myös kuivattaa. Mutta testaa ihmeessä mattaprimer-meikkivoide-kinnityssuihke-yhdistelmää, ilman puuteria, se voi hyvin toimia :) Sillä joillain se toimii :)

   Olethan muuten kokeillut myös blotting-papereita puuterin sijaan? Eli jos/kun iho alkaa päivän mittaan kiiltää, painelet ylimääräisen rasvan pois kasvo/blotting-paperiin, et puuterivippaan?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.