Karkkipäivä
Karkkipäivä

Make-up For Dummies – huulimeikki

Huulimeikki. Mitäs opeteltavaa siinä nyt on? :)

EmmaStone_lipstick

Emma Stonen ihastuttava huulipunalook.

No ei välttämättä paljonkaan. Jokainen osaa vetää puikosta väriä huulilleen, eikä siihen tarvita kymmentä eri sivellintä tai häivytystaitoja. Näin ollen postaus ei tule paljastamaan mitään mielettömiä huulipunatricksejä, mutta jotain ajattelin huulien punaamisesta ja erilaisista huulimeikkituotteista kertoa.

Ei ole olemassa kosmetiikka-aihetta, josta meikäläiseltä ei riittäisi jutun juurta. ^_^

Huulet_vertailu

Allekirjoittaneen huulet muuttuvat kuin eri henkilön huuliksi huulipunan vaikutuksesta.

Huulipunalla on monia funktioita. Se voi muuttaa arkisimmankin lookin hetkessä wa-wa-woom glamouriksi, tai pelkistetyimmillään kalpeat ja ohuet huulet terveemmän ja täyteläisemmän näköisiksi. Toisille huulipuna on ehdoton osa päivittäistä tyyliä, toiset taas luottavat huulipunaan lähinnä juhlatilaisuuksissa.


Oli miten oli, huulipunia ja -kiiltoja löytyy joka lähtöön.

Lipstick

1. Perinteiset huulipunat

Perinteisissä huulipunissa on yleensä paljon pigmenttiä, ja ne tekevät peittävää jälkeä. Koostumuksia on mattoja, kiiltäviä, helmiäisiä ja kimaltavia. Laatuja on myös monia, ja ne vaihtelevat valmistajittain. Ylellisimmät punat tuntuvat huulilla voidemaisen miellyttäviltä ja kosteuttavilta, ja pysyvät pitkään. Toiset punat tuntuvat kuivilta ja levittyvät epätasaisesti. Ei siis välttämättä ole huuliesi syy jos puna näyttää kamalalta. Kokeile toista merkkiä.

Huulipunan kanssa kannattaa aina käyttää huultenrajauskynää, etenkin jos huulesi ovat vaaleat tai huultesi rajat epäselvät. Rajauskynällä saat huulillesi selkeämmän muodon ja huulipuna kestää pidempään karkailematta huultenympärysiholle.

Sannin huulipunavalinta – Rouge Dior.

Huulet_vertailu_2

Värittömät ja tylsät huulet muuntuvat kunnon juhlahuuliksi tarkalla rajauksella, kirkkaanpunaisella punalla ja huulikiillolla.

ShineLipstick

2. Kuultopunat

Kuultopunissa on vähemmän pigmenttiä kuin perinteisissä punissa, ja ne tekevät kiiltävää, läpikuultavaa jälkeä. Ne tuntuvat huulilla kevyemmiltä, ja ovat yleisesti ottaen helpompia käyttää kuin perinteiset punat, sillä niiden kanssa ei ole yhtä tarpeen käyttää rajauskynää. Kuultopunien hylsy voi erota perinteisestä puikkomaisesta huulipunasta, sillä kuultopunat ovat usein pehmeämpiä rakenteeltaan.

Sannin kuultopunavalinta – Clinique Buttershine.

LipStain

3. ”Lipstainit”

Lipstain eli suoraan suomennettuna huulentahraaja on nestemäinen pigmentti, joka imeytyy huuleen ja kestää erittäin pitkään. Tälle huulimeikkiryhmälle ei ole ilmeisesti vieläkään keksitty suomenkielistä nimeä. :) Lipstainit ovat useimmiten tussi- tai sivellinmuodossa. Koska lipstain ei jää huulen pinnalle vaan imeytyy, se tuntuu hyvin luonnolliselta ja olemattomalta. Päälle voi laittaa huulirasvaa, jos huulet tuntuvat kuivuvan.

Näitä huulimeikkejä ei löydy kotimaan markkinoilta monia, viimeisimpänä mainstream-tulokkaana on Max Factorin keväällä Suomeen rantautunut Lipfinity Lip Tint.

Sannin lipstainvalinta – en ole käyttänyt, mutta tekisi mieli kokeilla Tarten tai Stilan staineja.

JuicytubesLE

4. Huulikiilot

Huulikiiltojen alakategorioita on yhtä monia kuin erilaisia huulipunia, mutta kaikille on yhteistä kiilto ja huulipunia ohuempi ja ”juoksevampi” koostumus.

Perinteinen huulikiilto tulee joko vaahtomuoviapplikaattorilla tai siveltimellä varustetussa hylsyssä, tai puristettavassa tuubissa. Ennenvanhaan myös kuulapäiset hylsyt olivat yleisiä. Perinteinen kiilto on usein tahmeaa, ja kaikki tuntevatkin ihanan tuskastuttavan ”hiukset-huulikiillossa” -efektin. Tahmeus on ikävyydessään kuitenkin olennainen osa huulikiillon toimivuutta – tahmea kiilto pysyy huulilla paremmin. Mitä vähemmän tahmaa, sitä nopeammin kiilto liukenee huuliltasi.

Toiset huulikiillot ovat voidemaisia ja tuntuvat huulilla miellyttävän hoitavilta. Tällaiset kiillot ovat etenkin aikuisten makuun.

Oman ryhmänsä muodostavat superpeittävät huulilakat. Ne tuovat erittäin intensiivisen ja kostean kiiltävän tuloksen ja pysyvät hyvin. Tahmafaktori on luonnollisestikin korkea. :)

Neljäs suosittu  huulikiiltoryhmä on turvottavat huulikiillot. Olen tehnyt niistä oman postauksensa, jonka löydät täältä.

Sannin huulikiiltovalinta – Dermaglow Instant Lip Plumper.

Tintedlipbalm

5. Sävytetyt huulirasvat

Sävytettyjä huulirasvoja löytyy hyvinkin voimakkailla pigmenteillä, eikä jälki aina eroa kuultopunasta. Sävytetyt huulirasvat ovat kuitenkin rasvaisempia ja hoitavampia.

Sannin sävytetty huulirasvavalinta – Korres Mandarin Lip Butter Stick

* * *

Erilaisia huulimeikkejä eri ”finisheillä”.

Huulet3

Perinteinen huulipuna. Lancome Color Fever Lipstick, sävy Rouge Glamorama.

Huulet5

Kuultopuna. IsaDora Jelly Kiss Lipstick, sävy Lilac Tulle.

Huulet4

Kuultopuna. Make Up Store Sheer Lipstick, sävy Survivor.

Huulet6

Huulikiilto helmiäis- ja kimalle-efektillä. Ylähuulella L’oreal Glam Shine Holographic, sävy Gold Holographic. Alahuulella L’oreal Glam Shine Natural Glow, sävy Pearly Nude Glow.

Huulet7

Huulikiilto pelkällä kiillolla, ns. ”wet look”. Dior Addict Ultra-Gloss Reflect, sävy Fuchsia Poplin.

RedLipstick_vertailu

Huomaa, että kuultohuulipuna voi ulkoisesti näyttää aivan yhtä pigmenttiseltä kuin perinteinenkin huulipuna. Esimerkiksi kuvan Survivor-punasta ei kuvan perusteella uskoisi, että se tekee läpikuultavaa jälkeä.

Loppuun muutama vinkki!

Huulet8

Jos huultesi rajat ovat epäselvät ja iho huultesi ympärillä kirjavaa, levitä huulten ympärille peiteainetta ennen huulimeikin tekoa. Saat huuliisi selkeämmän muodon.

Huulet1

Jos symmetrisen rajauksen aikaansaaminen tuntuu vaikealta, merkitse ensin pienillä viivoilla kohdat, jotka sitten yhdistät.

Huulet2

 • Muista aina kostuttaa huulesi huulirasvalla hetkeä ennen huulimeikin tekoa, jotta huulten pinta on mahdollisimman tasainen ja sileä. Anna huulirasvan imeytyä kunnolla ennen meikin aloittamista.
 • Jos huulesi ovat kuivat ja röpelöiset, kuori ne kevyesti edellisenä päivänä (jos olet vaikka tekemässä juhlameikkiä). Klassikko on käyttää huulten kuorintaan hunajaa ja hammasharjaa – hiero huuliisi hunajaa ja harjaa pintaa kevyesti hammasharjalla. Huuhtele ja kosteuta huulirasvalla.
 • Huulimeikin kestoa voi tehostaa erillisellä huultenpohjustajalla. Oma suosikkini on Bare Mineralsin Lip Rev-er Upper, jota ei tosin enää saa Suomesta. Kauppojen nykyvalikoimista löytyy huultenpohjustajia ainakin MACiltä , Goshilta ja Guerlainilta.
 • Mikäli vierastat huulimeikkiä ja ylimääräistä väriä huulillasi mutta haluaisit kuitenkin freesata kalpeita huuliasi, kokeile väritöntä huulikiiltoa. Se tekee huulista välittömästi terveemmän ja täyteläisemmän näköiset, ilman että näytät meikatulta.

Kuinka moni käyttää päivittäin huulimeikkiä? Mitä huulimeikkituotetta ilman ette voisi elää (näin dramaattisesti ilmaistuna ^_^)?

Kommentit (59)

 1. val

  Ihana postaus, mä kuolailen varsinkin lip stainien ja lacquereiden swatcheja (oi, suomen kieli) todella paljon, mutta jotenkin en vain itse osaa käyttää huulilla juuri mitään. Saan vaan hampaat väritettyä, tai sitten huulipuna leviää ihanaksi reunukseksi huulten ympärille ja keskellä ei ole mitään…

  Nykyään tosin väsyneinä aamuina olen huomannut, että Diorin kiiltopunat ovat aika parhaita kavereita, kosteuttavat tarpeeksi ja kun käyttää sävyjä, jotka ovat lähes omien huulten sävyisiä, mutta hieman punaisempia, näyttävät huulet paljon terveemmiltä. Ja ehkä huomio ei kiinnity tummiin silmänalusiin yhtä nopeasti:)

 2. Hannukkaz

  Huulirasva on aivan ehdoton! Huomasin tämän etten tule toimeen ilman huulirasvaa viime viikolla, kun vanha loppui ja uuden saamiseen meni n. viikko ja huulet olivat aivan rohtuneet ja kipeät! Muff :))

  – Hannavee
  http://likoorikahvi.blogspot.com

 3. Mari

  Ajattelin vain kertoa että nyt on taas Nakedia saatavilla Beauty Bayssa, jos joku jäi viimeksi ilman =)
  Tilasin omani perjantaina ja tänään se on lähtenyt matkaan. Saapas nähä kauanko kestää reissu..

 4. Essi

  Yksi huulipunien vakikäyttäjä ilmoittautuu!

  En ole mikään himomeikkaaja siinä mielessä, että tälläytyisin joka päivä – usein menen ihan pokkana paljaalla naamalla. Mutta niinä päivinä kun viitsin tälläytyä, niin huulimeikki on yleensä aina se meikin fokus. Johtuu siis ihan siitä, että siinä missä silmäni ovat sellaiset kissamaisen kapeat ja silmäluomet raskaat eikä niitten meikkaamisessa ole paljoa mieltä, niin huuleni ovat puolestaan todella täyteläiset ja ”kurvikkaat”. (Siihen pisteeseen, että multa on useampaan otteeseen kysytty olenko käynyt ottamassa huulin täytettä…) Korostakoon jokainen omia parhaita puoliaan, vai mitä? :D Näyttää sitä paitsi kivalta kun on kunnon suukkosuu! :P Väritkin vaihtelee aika laajasti ihan perusroosasta siihen tummimpaan punaiseen.

  Ja siitä tuleekin mieleen kysymys: olisiko arvon bloggarilla suositusta oikein täydellisen punaisesta huulipunasta? En ole sitä prikulleen oikeaa Ferrarinpunaista löytänyt vielä – kaikki kokeilemani on joko liian tummia, tai sitten taittuu vähän liikaa joko oranssiin tai viininpunaiseen. Kovassa haussa siis se ihan, ihan JUST kirkkaanpunainen.

  • Sanni

   Esimerkiksi Cliniquen Flamenco on aika hyvä. MACin Russian Redia pidetään myös aivan klassisena punana.

   Tai mitäs tykkäsit noista tässäkin postauksessa näkyneistä Lancômen Rouge Glamoramasta tai IsaDoran Summer Redistä?

 5. eppe

  Bepanthen on kyllä ainoa, mitä käytän ihan päivittäin. Tai sitten laitan Elisabeth Ardenin eight hour creamia. Mulla on myös muutamia roosan sävyisiä huulikiiltoja tai muuten aika naturelleja, usein, jos on tumma silmämeikki, en edes halua kuin sipaisun huulirasvaa huuliin. Haaveilen kylläkin jostain korallin sävyisestä huulipunasta :)

 6. Hemu

  Miun vakkarihuulimeikki arkisin on joku suht neutraali huulikiilto. Silloin, kun on enemmän aikaa, tykkään laittaa tulenpunaiset huulet :) Oon vaan aika käsi huulten rajaamisen kanssa, tuntuu etten opi sitä ikinä, argh…! Yleensä huulissa on siis vähintään huulirasva, meikki tuntuu muuten keskeneräiseltä.

  Ootko muuten testannu Lumenen huulilakkoja? (Huvittava nimi tuotteella btw :D) Jos oot niin kiinnostas kuulla siun arvio niistä. Itte oon harkinnu sävyn 4 kokeilemista, mutta epäilen sen kestävyyttä ja että sen kaverina täytys kuitenkin olla huultenrajauskynä.

  • Sanni

   Olen kokeillut töissä toistaiseksi yhtä Lumenen huulilakkaa, ja minusta se oli aivan upea. Olin ajatellut tehdä niistä postauksen, mutta Virve hoitikin jo homman pois. :)

 7. AnnaNörde

  Aloin käyttämän huulipunia kiiltojen sijaan kun löysin Maybellinen kestohuulipunat (jotka sitten joku urpo lakkautti) ja siirryin niiden kautta ns. oikeisiin huulipuniin eli MACMACMACMAC-osastolle. Ihan parhaat pigmentit niissä Amplified-versioissa, kantsii kokeilla. Pohjalla UD:n pohjustaja, toimii. Välillä käytän kiiltoja jos ei tunnu huulipunottavalta mutta rajauksia vain kunnon tummanpunaisen kanssa. Ei ne mulla karkaa huulien yli muutenkaan.

  • Sanni

   Amplified Creme -koostumuksen sävy Up The Amp on himottanut jo pitkään… :)

 8. Elisa

  En ole pitkään aikaan käyttänyt muita huulituotteita kuin Smashboxin ihanaa huulikiiltoa… Sitäkään en tosin joka päivä. Vinkki huulten kuorintaan: hiero huulia suihkun jälkeen kostealla froteepyyhkeellä. Toimii ainakin mulla :)

  Luin juuri Cosmon aurinkoliitteestä, että nuorten naisten ihosyöpä alkaisi useimmiten juuri huulista. Eli ostoslistalla on aurinkosuoja myös huulille…

  • Sanni

   Onneksi suurimmassa osassa huulirasvoja on jo valmiiksi suojakerroin. :)

 9. HeidiB

  Olen ollut viimeiset puolitoista vuotta huulimeikkivammainen ja hiljalleen olen taas ”pakottanut” itseni käyttämään huulimeikkiä. Ihan vaan sen takia kun punia ja kiiltoja on kertynyt laatikoihin ja tuntuu ikävältä jättää ne sinne roikkumaan. Aikaisemmin huulikiillot (etenkin MACin kiillot) oli mun lempihuulimeikki, mutta tällä hetkellä on menossa siirtymävaihe ja taidan ehkä olla vaihtamassa kiillot puniin. Olen etenkin ihastunut MACin Honeylove mattapunaan joka ei tunnu huulilta millään, sitä kun käyttää unohtaa, että on huulipunaa lainkaan!

 10. badbomben

  Mä olen aika lailla huulipunafani. Kyllä kiiltokin on kiva mutta jos olisi pakko valita, kumpaa käyttäisin koko loppuelämäni ajan, olisi se puna <3 Mielellään aika marjaisa sävy.

 11. Rii

  Olipa kiva postaus! Ja hyödyllinenkin :) Itse hihkuin täällä jo pelkästään tolle, kun valitsit Cliniquen Buttershinet lemppari kuultopuniksi. Niiden avulla täällä opetellaan nimittäin siirtymään vähän voimakkaampiin huulimeikkeihin :) Lipstaineista omistan yhden, Max Factorilta, ja ainakin omasta mielestäni toimii todella hyvin tilanteessa, jossa edessä on pitkä (baari-)ilta, eikä viitsi koko aikaa olla lisäilemässä huulipunaa.

 12. vaneee

  Kiitos vinkeistä! En käytä arkisin yleensä huulipunaa, mutta joskus esim. juhliin mennessä saatan laittaa vähäsen. Itselläni on Cliniquen huulipunia, ja nättiä jälkeä tulee :)
  Mutta ehdoton lempparini huulimeikeistä on Lancômen ”Juicy Tubes” huulikiillot, jotka myös kosteuttaa huulia.

 13. T

  Kiitos jälleen kerran loistavasta postauksesta! Osaisitko suositella halvemmista merkeistä jotain samansävyistä kosteuttavaa ja ns. kevyttä punaa kuin tuo MUS:in Survivor vai kannattaisiko saman tien investoida MUS:iin?

  • Sanni

   Olen ikävä kyllä tosi huono muistamaan ja vertaamaan eri merkkien huulipunasävyjä, koska niitä on sadoittain. Muistan vain omat suosikkini. :) Eli vastatakseni kysymykseesi minun pitäisi olla työpaikallani vertailemassa Survivoria muihin puniin.

   Suosittelen, että käyt Sokoksella tai Kicksissä swatchaamassa Survivorin, ja vertaat sitä vaikka Lumenen Lip Shineihin ja Maybellinen Watershineen tai Color Sensational High Shineen. Tai vaikka Goshin Soft’nShine Lip Balmiin. :)

 14. Rinaww

  uuhh, Karkkipäivä lienee ainut blogi mitä seuraan. Tämä vain on pompannut silmilleni, ja olen sitten lueskellut aina kun kerkeän. Tosi mukavaa ja selkeää luettavaa, paljon kuvia sekä teksti on hyvää, siinä näkyy selkeästi kätesi jälki kun useammin lueskelee. Itse olen toosi nuori [luultavasti näihin muihin lukijoihin verrattuna] mutta meikeistä tms olen kiinnostunut. Vaikka huulimeikkiä koskaan en tee, tämä oli jälleen kerran ihana, selkeillä kuvilla ja kuvateksteillä varusteltu postaus (: Kiitos semisti tästä blogista!

 15. ooops

  Itselläni on suunnilleen yhtä vaalea iho, kun tässä postauksessa tuossa vasemmanpuoleisessa kuvassa, jossa sulla punaiset huulet. Mitä meikkivoidetta käytät?
  En ole vieläkään onnistunut löytämään tarpeeksi vaaleaa meikkivoidetta itselleni..

  • Sanni

   Käytän talvisin Lily Lolon Blondieta, mutta se ei suinkaan ole mikään ihan kalpeimmasta päästä oleva meikkipohja. Ihoni on vaalea, mutta ei Lumikki-tasoa. :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.