Karkkipäivä
Karkkipäivä

Maitotyttö

Ettepä arvaa missä olin eilen :)

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kauneusbloggaajasta maitotuoteasiantuntijaksi ^_^ Voitteko uskoa, että kiitos rahkapostausteni, minut kutsuttiin asiantuntijan ominaisuudessa Arlan eilen järjestettyyn tuotekehityspäivään? Minusta tämä oli jotain aivan hulvatonta, ja tietysti myös oikeasti hauskaa ja superkiinnostavaa.

Minua ei pyydetty kirjoittamaan osallistumisestani päivään, eikä se ollut oletuskaan koska kyseessä oli Arlan sisäinen ideointipäivä, ei markkinointijippo kuluttajille. Pyysin erikseen luvan saada tehdä päivästä postaus, sillä kokemus oli minusta ehdottomasti jakamisen arvoinen :)

Päivä alkoi vierailulla ruokakauppaan, jossa sain tehtäväksi koota minulle tyypillisen aamiaistarvikekorin. Korin sisältöä sitten ilmeisesti analysoitiin Arlan tiimissä, tässä tilaisuudessa en ollut itse läsnä. Siellä ne ovat tutkineet mun kananmunista, juustosta, kermasta, soijamaidosta ja kasviksista koostunutta koriani ja verranneet toisten kuluttajien valintoihin :) Olisipa ollut kiinnostavaa kuulla mitä kommentteja mun kori on kerännyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pääsin tapaamaan myös rahkan kategoriapäällikköä, joka haastatteli minua kulutustottumuksistani. Pidetäänpä nyt peukkuja pystyssä että Suomeen saadaan lisää rasvaisia maitorahkoja..! :D Ainakin yritin kovasti tämän suunnan puolesta rummuttaa..! :)

Kuten kuvista voi päätellä, päivään sisältyi myös maistelua. Maisteltavina oli niin rahkoja kuin jogurtteja, kaikki maustamattomia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terkkuja sille lukijalle, joka on kehunut Valion kreikkalaista – joo, täytyy myöntää että on muuten erittäin hyvää. Maistuu siltä kuin joku kreikkalaismummo olisi sen juuri kyökissään valmistanut. Selvästi erilainen, muista kreikka/turkkilaisista poikkeava maku, jossa aistimme jopa viilimäisyyttä. (Hehheh, ammatti-ihmisillä on varmasti maituotteiden kuvailuun yhtä rikas sanasto kuin viini- ja suklaa-asiantuntijoilla.)

Pahimman makuiset rahkat minun suuhuni olivat Rainbow’n rasvaton ja rahkakyselyni voittaja, Valion rasvaton pehmeä. Aika kaamean makuisia, mikä kirvoitti jälleen keskustelua siitä, valitsevatko ihmiset rasvattoman version oikeasti maun vai terveellisyyden (–> vähäkalorisuuden) pohjalta. Toki makuseikat ovat yksilöllisiä, eikä minun  makuni tietenkään vastaa koko kansan makua.

Jos tarjolla olisi enemmän  täyteläisempiäkin vaihtoehtoja, eikä rasvaprosentteja niin korostettaisi (jolloin rasvapelkoinenkin saattaisi ”vahingossa” ottaa kaupasta vaikka sen 2-prosenttisen), niin valitsisiko useampi kuluttaja rasvaisemman vaihtoehdon? Ihan puhtaasti huomattuaan, että se maistuu paremmalta? Moni rasvattomuutta vähäkalorisuuden kannalta suosiva kuluttaja ei todennäköisesti tiedosta, että ero rasvattoman ja vaikkapa 2,3% rasvaa sisältävän rahkan välillä on jopa niinkin pieni kuin 12,5 kaloria per purkki. Täyteläinen ei välttämättä ole sen epäterveellisempi, jos nyt terveellisyyttä haluaa tarkastella energiapitoisuuden näkökulmasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Päivän lopuksi sain osallistua kuluttajaraatiin, jossa arvioimme Arla Idea -päivän tiimien kehittämiä tuotteita ja konsepteja.

Opin päivän aikana paljon rahkan valmistuksesta – mm. sen, miten koostumukseen, makuun ja proteiinipitoisuuteen vaikutetaan. Poistetun heran määrällä voidaan säädellä sekä rahkan koostumusta että proteiinipitoisuutta – mitä enemmän heraa poistetaan, sitä kuivempi koostumus ja korkeampi protskupitoisuus. Valittu hapate puolestaan vaikuttaa eniten siihen, minkä makuista rahka on. Tietysti myös eri lehmien maidoissa on erilainen maku – alppimaito on tunnetusti ihan eri makuista kuin vaikka ruotsalainen maito. Myös laktoosi-käsittelyllä voidaan vaikuttaa makuun – jos laktoosi pilkotaan, on tuloksena hitusen makeampi maku kuin laktoosillisessa rahkassa tai rahkassa, josta laktoosi on poistettu kokonaan.

Sainpahan muuten vastauksen siihenkin, miten on mahdollista, että Arlan maustetuissa Protein-rahkoissa on saman verran proteiinia kuin maustamattomissa. Sokeri ja hedelmä vievät tietysti tilaa proteiinilta. Jotta maustettuun rahkaan saadaan yhtä korkea proteiinipitoisuus kuin maustamattomaan, siitä tehdään vähän kuivempi, eli siitä poistetaan enemmän heraa kuin perus-rahkasta. Näin ollen esimerkiksi Arlan maustamaton Protein-rahka on rakenteeltaan kosteampi kuin merkin maustetut Protein-rahkat. Sama selitys lienee taustalla myös Valio ProFeelien koostumuksessa, niissähän on myös sama proteiinipitoisuus kuin maustamattomissa.

.

Kerrassaan hurjan mielenkiintoinen kokemus päästä näkemään meijerifirman tuotekehittelyä sisäpuolelta. Tuotekehitys ylipäänsä alasta riippumatta on minusta äärimmäisen kiinnostavaa.

Sanoin arlalaisille, että tehkää tekin Milbonan kaltainen rahka niin ostan! :)

Nyt kun mulla on jo juustonkin valmistus hallussa, niin kai tässä voi pikkuhiljaa alkaa tituleeraamaan itseään oikeaksi maitotuoteasiantuntijaksi..! :D – – – – huumoria – – – –

Kommentit (64)

 1. elina

  Minä suosin Valion pehmeää maitorahkaa. Minusta se maistuu hyvältä. Ei tosin ole kokemusta kovin monesta muusta, mutta kyllä se ainakin Rainbown ja Ehrmannin peittoaa. Monen kymmentä purkillista olen suuhuni lusikoinut, mutta hiljattain vasta tajusin rasvattomuuden.

 2. Piu

  Olit Arlalla testailemassa maitotuotteita, mutta testipöydässä ei ole yhtäkään Arlan tuotetta, mutta sen sijaan Valion tuotteita enemmän kuin mitään muita… Kilpailevalla paremmat tuotteet ja halutaan päästä samalle tasolle?

  • Sanni

   mutta testipöydässä ei ole yhtäkään Arlan tuotetta,

   Testipöydässä oli Arlan Protein-rahka sekä Protein-jogurtti (joka on rahkan ja jogurtin sekoitus). Jos katsot ensimmäistä kuvaa niin näet Arlan tuotteet Ehrmannin ja Fagen purkkien takana :)

 3. jii

  Ähh mua kiinnostaisi kovasti toi Milbonan rahka, mutta en oo onnistunut löytämään sitä mistään Lidlistä! Asun Englannissa ja tuntuu et täällä kaikki rahkat on ihan tuntematon juttu :D höh. Pitää jatkaa kyttäystä josko se sieltä hyllystä joku päivä pomppaisi esiin…

  • Sanni

   Lidlien valikoima vaihtelee eri maissa, ja niissä maissa, joissa rahka ei kuulu tyypillisesti paikalliseen ruokakulttuuriin, ei Lidleissäkään ole rahkaa. Kuten Kreikassa, jossa rahka on täysin tuntematon asia. :/ Englanti kuuluu ilmeisesti samaan anti-rahka-vyöhykkeeseen. USAssakaan en ole rahkaan vielä törmännyt.

   • Muruska

    Joku saisi innostaa amerikkalaiset rahkan valmistukseen! Ikävä rahkaa (ja valion raejuustoa, täällä kaikki on semmoista ikävää möhnää – valiolla on kiinteää), se on niin kätevä aamupala, välipala, eväs… Quark-tuotteen löysin, mutta ei se ollut sinne päinkään. Toisaalta hintakin oli niin suolainen, että tuskinpa tulisi usein ostettua vaikka olisikin maultaan lähellä hakemaani :D

 4. Kami

  Mielenkiintoinen postaus, again! Faktahan on, että kova rasva on terveyden kannalta huono asia, mutta kohtuus kaikessa, tuskin kukaan saa suonia tukkoon jos syö pvässä vähän rasvaisempaa rahkaa, eiköhän se ruokavalion kokonaisuus ole se merkittävä tekijä sydän- ja verisuonitautien syntyyn, mukaanlukien henkilön muut elintavat, mahdollinen geneettinen taipumus ko. tauteihin, ylipaino jne.
  Nämä sun postaukset saa aikaan hauskoja keskusteluja:)

  • Sanni

   eiköhän se ruokavalion kokonaisuus ole se merkittävä tekijä sydän- ja verisuonitautien syntyyn, mukaanlukien henkilön muut elintavat, mahdollinen geneettinen taipumus ko. tauteihin, ylipaino jne.

   *allekirjoittaa*

 5. armi

  Jess…! :D Tiesin että tykkäisit tuosta Valion kreikkalaisesta. Joudun laittamaan kohta omaan jääkaappiini jonkun lukon kun eilen ostamani purnukka kuluu niin hurjaa vauhtia.. :)

 6. Sara

  Itse ostaisin aina Valion rasvattoman sijasta lennossa sitä pinkkiä täyteläistä mutta se rasvaton kerta-annoskaveri on melkein puolet edullisempi ainakin täällä päin. Kyllä, olen nuuka lappilainen ja myöskin rahkan ja muiden maitotuotteiden suurkuluttaja.
  Kotiin sitten suorilta puolen kilon törppöjä niin ei tarvitse ihan niin paljoa olla santsaamassa.

  Aiempaankin rahkapostaukseesi taisin kiitellä aktiivisuuttasi ja panostustasi asioihin kun aloitat pohdiskelut. Ihanaa että löytyy monipuolista (ennalta-arvaamatonta!!) sisältöä toisinkuin monilla ”kilpailijoillasi” pyörii tekstit lähinnä täysin samoissa aihepiireissä. Ps. kuinka moni olis ollut valmis näkemään tän verran vaivaa?

  • Sanni

   Kiitos Sara :)

   Ja totta tosiaan tuo hintaseikka – Valion täyteläinen on kallis :/ Laktoosittomasta puhumattakaan.

   Valion tavallisen ja Valion pehmeän rahkan hintaeroa en kyllä ymmärrä; miksi pehmeä on melkein puolet halvempi? Kummassakin saman verran tavaraa, samat ainesosat eikä laktoosiin käsittelyyn liittyvää lisäkustannusta.

 7. Jonttu

  Voisitko muuten tehdä sellaisen postauksen kuin kaikkien aikojen ihanimmat kosmetiikka-/meikkituotteet (tietenkin Sannin näkövinkkelistä)? :) Se voisi sisältää ultimate-suosikkeja.

  • Sanni

   Hyvä idea :)

 8. Ansu

  Pakko kommentoida tuohon rahkaheittoon valion mausta. Miulla ainakin ostopäätökseen vaikuttaa nimenomaan kotimaisuus ei rasvattomuus. Eikä juurikaan maku sillä heitän aina niin paljon marjoja sekaan :D

  Mielenkiintonen kokemus varmasti ollut tuo kaikenkaikkiaan!

 9. jenni

  Oi tuo Valion kreikkalainen jogurtti! Bongasin suosituksen siitä joku aika sitten kommenttiboksistasi ja kokeiluun lähti. Nyt sitä on jääkaapissa koko ajan, vaikka en ole koskaan aikaisemmin tykännyt mistään maustamattomista tuotteista. Kiitos sille joka jogurttia suositteli! :)

 10. kuorotipu

  Mä en ole ikinä oppinut tykkäämään maitorahkasta. Mun maailmassa se on toiminut ainoastaan kermaan sekoitettuna jälkkärinä marjojen kanssa. Pelkkä rahka esim. marjojen tai mehukeiton kanssa ei vaan uppoa. Mutta mä olenkin syönyt aina ehrmania…

  Ostin kokeeksi Milbonan 4,3% ja koin totaalisen ahaa-elämyksen; ihan superhyvää! Mä siis mutustelin sitä ihan ilman mitään lisukkeita muutaman lusikallisen :D Että kiitos tästäkin, yksi välipalavaihtoehto lisää töihin :)

  • Sanni

   :) *tykkää*

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.