Maisemasnobi Jejun paratiisisaarella

Tiedättekö mikä on maailman suosituin lentoreitti?

Yllätytte: se on eteläkorealainen kotimaan reitti Soulin Gimposta Jejun saarelle.

Tiheimmillään lentoja Soulista Jejulle lähtee kymmenen minuutin välein ja reittiä liikennöi viisi korealaista lentoyhtiötä. Kyseessä on siis sanalla sanoen pirun suosittu kohde. Ja speksit kuulostavatkin fantastisilta; vulkaaninen, trooppinen paratiisisaari, ”Korean Havaiji”, maisemat niin ainutlaatuiset että osa saaresta on nimetty UNESCOn luonnonperintökohteeksi. Traveller.comin mukaan ”puhdasta Instagram-kultaa”; dramaattisia tulivuorimaisemia,  maanalaisia luolia, upeita vaellusreittejä ja kuvankauniita rantoja.

Jeju_Hallasan_
Kuva: Wikimedia Commons
Jeju_Hallasan_1451
Kuva: Jeju island Biosphere Reserve

Tällä pohjalla voi sanoa, että odotukset ovat korkealla.

Mutta – jo majapaikkaa etsiessä hämmennyin. Selailin kuvia Bookingissa, Hotels.comissa ja Airbnb’ssä ja majoitusilmoitusten kuvat saaren eri alueista olivat sanalla sanoen vähemmän pittoreskeja. Halusin majoittua johonkin kivaan, viehättävään kylään tai tunnelmalliseen pikkukaupunkiin kahden viikon miljoonakaupunkioleskeluni jälkeen, ja kuvittelin tehtävän olevan helppo nakki Jejun kaltaisella saarella. Majoitushakupalveluiden kuvat maalasivatkin ihan erilaista kuvaa.

Lonely Planetin oppaasta olin lukenut suosituksen majoittua Jejun eteläpuolelle Seogwipoon joka on saaren toiseksi suurin asutuskeskus pääkaupunki Jeju-si’n jälkeen. Lounarin mukaan Jeju-si ei ole erityisen viehättävä ja kuvailee pienempää Seogwipoa kuvauksellisemmaksi vaihtoehdoksi jonka sijainti on parempi vaellusreittienkin kannalta. Lopulta valitsin Seogwipon epämairittelevista kuvista huolimatta ja buukkasin vaeltajien suosiossa olevan hostellin. Kyllä todellisuus maisemien puolesta varmasti olisi paikan päällä jotain muuta.

Mutta ei se ollut. Puolentoista tunnin bussimatkan aikana Jeju-si’n lentokentältä Seogwipoon ikkunoiden ohi lipui arkisia maisemia jotka eivät saaneet kättä hapuilemaan kameraa kohti kertaakaan. No, ehkä tämä bussi vain ei kulje sellaista reittiä, joka näyttäisi saaren parhaita puolia..?

Jeju_Jungmun
Kuva: Wikimedia Commons

Viimeistään kyydin saavuttaessa saaren suosituimman ja eksklusiivisimman resort-kylän Jungmunin aloin miettiä, onko minussa matkailijana jotain ihan pielessä tai kemiat täysin vinksallaan korealaisten lomasaarten kanssa, kun paikka kitscheine viihdemuseoineen ja geneerisine hotellikomplekseineen vailla aidon kylän tunnelmaa näytti minusta aivan kamalalta. Vai onko aasialaisilla turisteilla vain erilainen maku ja mieltymys lomasaarten suhteen kuin eurooppalaisilla…? Tai – ehkä täällä ei ylipäänsä ole viehättäviä ”postikorttikyliä”, jospa aasialaiset saaret ovat kaiken kaikkiaan tyyliltään ja rakennusarkkitehtuuriltaan niin erilaisia, ettei täällä voi odottakaan kohtaavansa Välimeren saarten tyyppistä idylliä…? En tokikaan odottanut samanlaisia kyliä, mutta en kuitenkaan tällaista epätunnelmallisuutta.

(Kuulisin todella mielelläni kokemuksia jos lukijoiden joukossa on aasialaisilla saarilla tai maaseudulla matkustelleita, kertokaa minulle että täällä on myös niitä postikorttikyliä… :))

Vien teidät nyt mukanani kierrokselle Seogwipon suosituimmille ja vierailijan kannalta kiinnostavimmille alueille; satamaan, vesiputouksille, ravintolakaduille ja ostoskaduille.

Seogwipo_IMG_4024

Seogwipon keskustaa halkova pääkatu on nimetty saarella 50-luvulla vaikuttaneen, Korean merkittävimpiin taidemaalareihin kuuluvan Lee Jung Seopin mukaan.

Lee Jung Seop näkyy täällä kaikkialla; hän on selvästikin hyvin rakastettu Jejulla vaikka ei ollut syntyjään saarelta ja asui täällä vain muutamia vuosia ennen kuolemaansa.

Seogwipo_IMG_4028

Seogwipon keskusta on jyrkkää. Osa Lee Jung Seop -kadusta muutamine sivukatuineen on autotonta  kävelykatualuetta.

Seogwipo_IMG_4029

Taidetta Taepyong-ro-kadun varrella, takana nousee kävelykatualue.

Seogwipo_IMG_4127

Ostoskatu Jungjeong-ro. Tämän kadun varrella ovat mm. kaikki kosmetiikkaliikkeet.

Torstai140917_IMG_9857

Toinen ostoskatu Jungang-ro.

Torstai140917_IMG_9852

Tässä on majapaikkani, Gudeok Guest House, Hiking Inn (vaalea kerrostalo kuvan keskellä).

Torstai140917_IMG_9855

Yläkeskustan ravintolakatu.

Torstai140917_IMG_4186

Vilkkain ruokapaikka kaupungissa on Olle Market -kauppahalli, olin tosi iloinen kun putkahdin tänne eilen illalla nälkäisenä. Oli kivaa löytää paikka täynnä elämää vähän aavemaisen hiljaisten katujen jälkeen.

Torstai140917_IMG_4033

Satamakatu, tämä on osa kaupungin pisintä ”food specialized street” -aluetta nimeltään Chilshimni Food Street.

Seogwipo_IMG_4037 Seogwipo_IMG_4074

Satamaa ilta- ja yövalaistuksessaan kehutaan Seogwipon turistiesitteissä ”not to be missed” -materiaaliksi.

En tiedä olenko minä sitten joku esteettisen matkailun snobi vai ovatko Kreikan tai Sveitsin kameraa rakastavat kyläidyllit yksinkertaisesti vain hemmotelleet minut piloille, kun en kertakaikkiaan voinut yhtyä esitteiden ylistykseen, ja minusta koko Seogwipo vaikutti tuikitavalliselta tai jopa tylsältä kaupungilta vailla erityistä charmia.

Eilisen kohokohta oli ehdottomasti auringonlasku, joka piirsi taivaalle todella kauniin valonäytöksen. Kuin Jejun versio revontulista…

Seogwipo_IMG_4051

Seogwipo_IMG_4065

Seogwipo_IMG_4073

Seogwipo_IMG_4089

Katselin näytöstä melkein tunnin ja värien kirjo tuntui muuttuvan intensiivisemmäksi minuutti minuutilta. Seisoin Saeyengyon sillalla ja minut valtasi tuttu, maailmaan rakastunut tunne ja harmitus Seogwipon epätunnelmallisuudesta valui hetkellisesti pois.

Kyllä se varmasti on luonto  joka Jejulla on se juttu, urbaanit ympäristöt voin jättää omaan arvoonsa. (Jungmun? Valitsen Santorinin, kiitos.) Mutta näyttää pahasti siltä, että luontokokemukset tässä UNESCON maailmanperintökohteessa ovat vaarassa jäädä väliin Jeju-visiitilläni…. :( Nyyh.

Syy?

Nohh, arvatkaas mikä pälähti tänään jälleen puhelimen näytölle:

Torstai140917_IMG_4139

Käännös: ”Älä käytä tänään kello 10:stä eteenpäin laivayhteyksiä äläkä lähde kalastamaan”.

Soul-emäntäni Ellaynakin oli viivalla; hyvin pian tämän hätätiedotteen jälkeen sain häneltä viestin, jossa hän kertoi Japanista päin tulevan taifuunin tuovan Jejulle rankkoja sateita viikonlopuksi.

(Ellayna on kuin mun ”Etelä-Korean äiti”, huolehtii koko ajan että onhan minulla kaikki kunnossa <3)

Torstai140917_Jeju_weather

Tällaista tiedossa. Möööö…

Tänään aamupäivällä sää oli vielä aurinkoinen ja puolipilvinen. Turisti-infossa suositeltiin siirtymään sisätiloihin viimeistään kello 15.00 jolloin sateen oli määrä alkaa.

Käytin rajallisen ajan tehokkaasti hyödyksi ja vierailin Seogwipon kahdella vesiputouksella joista toinen on UNESCOn listalla.

Torstai140917_IMG_9763

Jeongbang-putous.

No, se näytti vesiputoukselta. :) Pieneltä sellaiselta.

Torstai140917_IMG_9773

Matkalla toiselle putoukselle kuljin tunnetun Chilshimni-ruokakadun kautta.

Torstai140917_IMG_9778

…mutta… missäs täällä nyt sitten on niitä ravintoloita..? Ilman kylttiä en osaisi heti arvata tätä katua ruokaan erikoistuneeksi. Chilshimnin varrella on Seogwipon tihein ravintolakeskittymä – ainakin kaikkien esitteiden ja kadun varrella olevien karttojen mukaan…

Torstai140917_IMG_9779

Whoa, on täällä ainakin yksi – – – terassi…! ^_^

Torstai140917_IMG_9800

Torstai140917_IMG_9804

…mutta muuten ravintolatarjonta jäi hyvin vaatimattomaksi. En tiedä missä ne sitten piileskelevät.. Kuljin katua lounasaikaan eikä yksikään silmiin osunut ravintola näyttänyt edes olevan auki.

Torstai140917_IMG_9788

Toisella puolella katua maisemat eivät myöskään tenhonneet…

Joo, hemmetti. Taidan olla muutaman muun saaren pilalle hemmottelema. :(

Tai maisemasnobi. :(

Torstai140917_IMG_9810

Satama-alue on nimeltään Songsang-dong, ja täälläkin maisemiin yhdistetään hartaasti Lee Jung Seop. Kaikissa turistikävelyreittien opastekylteissä mainitaan, miltä alue on näyttänyt juuri taiteilija Leen silmin. :)

Täältä ei varmaankaan voi lähteä käymättä vielä hänelle omistetussa museossa.

Torstai140917_IMG_9815

Songsang-dongin ”keskusta”; parin ravintolan ja matkustajakodin luoma keskittymä.

Tästä on 15 minuutin kävelymatka Seogwipon tärkeimmälle nähtävyydelle, UNESCOn kohteisiin kuuluvaan Cheonjiyeonin vesiputoukselle.

Torstai140917_IMG_9838

Se näyttää tältä.

Torstai140917_IMG_9842

Eli… aika lailla samanlaiselta kuin edellinenkin vesiputous.

Kaunis, mutta pääsymaksun arvoinen..? No… Onhan noita putouksia nähty. Mutta nyt on rastittu listalta kaikki Seogwipon tärkeimmät alueet ja nähtävyydet. :)

Ja… minulla on Jejulla vielä kolme päivää jäljellä. Jos säätiedotukseen on luottaminen, istun niistä suuren osan sisätiloissa sateen ropinaa ja tuulen ulvontaa kuunnellen. Turisti-infosta sanottiin, että sunnuntaina saattaa olla selkeämpää. Voin kuitenkin ilmeisesti unohtaa niin kovasti odottamani vaellussuunnitelmat. :´-( Odotin Hallasanin vuoren patikan olevan Etelä-Korean matkani kohokohtia.

No, säälle ei mitään voi. Ja joka tapauksessa, olen iloinen että pääsen kokemaan myös toisenlaista Koreaa vastapainona Soulin ja Busanin kuhinalle. Jejulla on ainakin hyvin erilaista.

Hallasan
Kuva: Visit Korea

Hallasanin huipulta.

*

Torstai140917_IMG_4191

Loppupäivä kuluikin sitten koneen äärellä, ja samaa puuhaa on varmaan luvassa huomenna ja ylihuomenna. Aamulla se sitten selviää – piippaako puhelin taas hätätiedotettaan. Ainakin nyt on aikaa syventyä perusteellisesti K-Beautyn maailmaan :) <3

(Kuva on hostellini katolta jossa on yhteinen keittiö ja chillailu-alue, ja taustalla omistajapariskunta kiinnittää  pressuja kattoterassin oviin myrskyn varalle.)

Torstai140917_IMG_4193

Täytyy sanoa, että K-Beauty-genren arvostetuimpiin blogeihin kuuluva Snow White And The Asian Pear on niin hyvin ja mukaansatempaavasti kirjoitettua kosmetiikkafiilistelyä ja tihkuu niin harrasta perehtyneisyyttä, että tätä lukisi vaikka ei a) olisi kiinnostunut tippaakaan aasialaisesta kosmetiikasta tai b) kosmetiikasta ylipäänsä. Olen valtavan iloinen tästä löydöstä.

Että tervetuloa vain, taifuuni. :) Sunnuntaihin mennessä tiedän ehkä kaiken korealaisesta kauneusfilosofiasta ^_^

Kommentit (20)
  1. Mun mielestä Thaimaassa on paljon ihania paikkoja, esim Ko Phi Phi -saari on todellakin paratiisisaari, jos ei lasketa saaren keskustakaupunkia, joka on hyvin pieni kyllä sekin, mutta siis turismin valtaama, kuten koko saari, mutta syrjemmällä on bungalow-majoitusta paratiisimaisemilla. Tosin en tiedä, onko toi ihan sitä mitä tarkoitat, mutta ainakin itellä oli sellanen wow-fiilis tuolla. :) Ja uskoisin, että Aasiasta löytyy muutoinkin paljon upeita luontokohteita.

  2. Järkyttävät ”maisemat”. Olen mykistynyt.

    Hyvää matkaa kaikesta huolimatta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *