Karkkipäivä
Karkkipäivä

Madrid-Lissabon-New York-Helsinki

Enhän mä minnekään Andalusiaan sitten päässyt. Tai valinta se oli.

Taloudelliset syyt ohjasivat minut Madridiin.

Huomaan, että peruskoulun maantiedon tunneista on liian kauan, enkä ollut lainkaan tajunnut miten valtava maa Espanja itse asiassa onkaan. Välimatkat ovat huimia. Bussimatka Barcelonasta Granadaan olisi vienyt puuduttavat 14-16 tuntia ja kustantanut halvimmillaan 72 euroa. Sevilla olisi tyhjentänyt lompakkoa jo sadan euron edestä. Olin ihan puulla päähän lyöty.

Bussi Madridiin maksoi vain 30 euroa, ja haikein mielin luovuin Andalusian reitistä. Minun oli päätettävä haluanko ennemminkin maksaa Granadasta ja Sevillasta vai säästää rahaa USAn lentolippuun. Jälkimmäinen tuntui mielekkäämmältä.

Tänä aamuna heräsin varhain aikeenani naputella teille poskipuna-aiheinen postaus. Mutta muutamaa tuntia ja kuumeista eBookers-sessiota myöhemmin minulla oli postauksen sijaan lentoliput Lissabonista New Yorkiin ja sieltä Helsinkiin. :)

Loppumatkan suunnitelma näyttäisi nyt tältä: lauantaina yöjuna Lissaboniin, torstaina lento New Yorkiin, kaksi viikkoa USAssa ja yritys löytää halpa keino vierailla ystäväni luona länsirannikolla ja paluu Suomeen 15. joulukuuta.

Eipä tässä sitten oikein muuta. :)

Yksi sana Madridista: monumentaalinen.

Pidän kyllä Barcelonasta enemmän. Barcelonassa on enemmän sielua.

Kommentit (27)

 1. Emmi L.

  Amerikkakateellinen täällä hei! Onneksi keväällä pääsen toivottavasti mun kakkosperheen luokse itärannikolle :)

 2. Reetta

  Itse kävin keväällä viikon sisällä sekä Madridissa että Barcelonassa, ja jostain syystä Madrid viehätti enemmän. Tosin aika Barcelonassa oli lyhyt eikä vielä ollut kunnolla lämmintä että olisi saanut ottaa rantaelämästäkin kaiken irti.. Mutta hassua, mä vaihtaisin nuo sun kuvaukset kaupungeista just toisinpäin! :D Turvallista ja nautinnollista loppureissua, tätä on ollut ilo seurata kun ei itse pysty just nyt mihinkään matkustamaan! :)

 3. Karoliina

  Pitkään olen blogiasi jo seurannut mutta en varmaan koskaan kommentoinut. Mahtavan kuuloinen reissu sinulla! :) Varmaan jo tiesitkin, että USAan matkustaessa pitää etukäteen täyttää netissä ESTA-kaavake, ettei tule ongelmia maahan pääsyssä. Mukavaa loppureissua!

  • Sanni

   Pitääkö se nykyään täyttää netissä…? Vai onko tämä joku eri kaavake kuin se minkä saa lentokoneessa täytettäväksi…?

   • emppu

    Joo pitää täyttää netissä, se maksaa vähän mutta ei oo mikään paha siis ja on voimassa kaks vuotta. Ilman sitä et pääse lentokentältä mihinkään :)

   • NY

    Kyllä, netissä! On eri asia kun lentokoneessa täytettävä lappu. Ja se on siis pakollinen, joten älä unohda! :)

   • Mii

    Esta täytetään netissä ja se maksaa 14 dollaria. Lentokoneessa saat täytettäväksi tulliselvityskaavakkeen eli on eri lomake. Esta on matkustuslupa. Ja ihanaa matkaa Atlantin toiselle puolen, olimme kesällä 10 pv Nykissä, elämäi ensimmäinen matka Euroopan ulkopuolelle ja rakastuin. Nyt säästän rahaa, jotta mahdollisesti ensi kesänä voisi taas suunnata Nykiin tai muualle USAn. Tosin tämä matkasi on kyllä lisännyt omaa kuumetta päästä taas Kreikan saarillekin,eikä tuo Madridkaan näytä hullummalta paikalta :) Joten mukavaa matkan jatkoa sinulle, tulevat kohteesi ovat molemmat minulle tuttuja ja molemmista olen pitänyt tosi paljon. Lissabonista jäi mukavan raukea kuva, tunnelmallinen, vähän rapistunut kaupunki, jossa kaikki toimi ainakin meidän osaltamme hyvin, Etelä-Euroopassa kun näin ei välttämättä aina ole.

   • Mari

    Juu, on eri kaavake. Itse matkustan Kanadasta USA:an, ja tuo ESTA kaavake taytetaan ja maksetaan netissa, jolloin saat ESTA numeron joka taytyy olla jotta edes paasee koneeseen lahtokentalla. Lentokoneessa taytetaan sitten ihan vain tulli/maahantulolappu. Nain muistelisin viime reissultani toukokuulta, mutta kannattaa tottakai tarkistaa jos saannokset ovat muuttuneet. ESTA numero on muistaakseni voimassa pari vuotta, joten kun sen kerran haet, niin et sitten tarvitse uutta jos matkustat pian uudestaan. Onnea matkaan ja kiitos kivoista matkakertomuksista — niita on ollut hauska lueskella!

   • julia

    ESTA on siis eri kaavake, kuin se koneessa täytettävä! Toi ESTA on vähän kuin viisumi, eli sillä haetaan matkustuslupa Yhdysvaltoihin. Se myös maksaa noin parikymmentä dollaria ja on voimassa kaksi vuotta.

   • Nina

    Nykyään pitää täyttää netissä ESTA ja se maksaa muistaakseni 14 taalaa tms. On voimassa kaks vuotta (elektroninen ESTA). Myös matkustajan ennakkotiedot (API) pitää täyttää ja muistaakseni paluulippu tai lippu jatkolennolle,jotta täyttää visa waiver-ohjelman vaatimukset. Finskin sivuilla hyvin koottu vaadittavat asiat.

    http://www.finnair.com/FI/FI/information-services/before-the-flight/travel-documents/travel-documents-advance-information-required-united-states

    • Nina

     ja unohdin toivottaa hauskaa New Yorkia. Se on mun lempparikaupunki ja jos vain saan koiranvahtiasiat järjestykseen,niin toivon pääseväni sinne taas ensi keväänä.

    • Sanni

     Enpähän voi muuta sanoa kuin että thank God mulla on blogi..! Ilman teitä lukijoita mä en olisi tiennyt tuosta ESTAsta mitään enkä siis olisi päässyt koko Nykiin! Huh…

     Kiitos siis kaikille jotka antoivat mulle tietoa asiasta..! <3

 4. candycane

  Ihania kuvia!!

 5. Mane

  Halvasta en tiedä, mutta juna New York -> Chicago -> San Francisco maksaa suuntaansa jotain $250. Kestää kolme päivää, on tosi hienot maisemat etc.

  Takaisin sitten jollain halpa lennolla?

  http://www.amtrak.com/california-zephyr-train

  • Sanni

   Tuollainen Amtrak-matka olisi kyllä ihana…. Olen aina haaveillut sellaisesta…! Vähän samaan tyyliin kuin Siperian junamatkasta :) Sekin pitäisi joskus toteuttaa!

 6. Anonyymi-Anna

  Hyvää matkaa Sanni! Ulkomailla asuessani blogisi oli minulle kosketus koti-Suomeen (ja toki hyvä kosmetiikkahankintojen ja meikkivinkkien lähde). Suomeen muuton jälkeen lukemisesi unohtui, mutta tänään päätin vilkaista kuulumisiasi ja yllätys oli aika suuri:)

  Matkalle lähtö on vaikeaa, mutta joskus välttämätöntä. Yksin tehty pitkä reissu tai vieraaseen paikkaan muuttaminen ovat jotain sellaista minkä merkityksen luulee tajuavansa heti mutta koko totuus valkenee vasta myöhemmin.

  Ihanaa että miehesi suhtautui suunnitelmiisi noin rakentavasti. Vaikka kotiin palattuani vannoin itselleni etten lähde enää mihinkään pitkälle niin Karkkipäivä on the Roadin luku sai lähtökuumeen polttelemaan. Tiedät varmasti miksi. Toivon loppumatkallesi ihania kohtaamisia, voimaa vastoinkäymisiin ja paljon positiivisesti yllättäviä hetkiä!

 7. pualu

  Liftaa! Okei voi olla vähän liian jännä ratkaisu yksin matkustavalle… Ehkä CS:n kautta löytyisi matkakavereita? ;)

  Tuo junavaihtoehto kuulostaa kivalta myös. :)

 8. Sarp

  Aiaiai… Lueskelen blogiasi innolla vaikken mitään kommentoi. Matkakertomuksesi ihania.
  Voi kun olisin tiennyt että olit Madridiin tulossa… Olen täällä asunut jo kymmenen vuotta ( ensin ihan keskustassa) ja olisin voinut näyttää paikkoja (tosin työn puolesta vain huomenna).
  Minun oma Mr tuossa sanoo että jos haluat nähdä espanjalaiset häät (guardia civilin univormun ja miekkojen kera) voit mennä huomenna Iglesia Castrenseen joka on Bailenin ja Mayorin risteyksessä. Klo 17 :)

  Seuraavalla kerralla ilmoittele ajoissa (voit kirjoitella mailin) niin opastan sinut Aranjueziin, Avilaan tai Toledoon – tosi hienoja paikkoja. Tai Madridin vuoristomaisemiin! Ei tietysti ole niin kuin Granada mutta kuitenkin… Kyllä täälläkin voi olla ”sielukasta” vai miten se nyt sit sanotaan.
  Lissabon on tietysti myös ihana paikka.

  Pidä hauskaa!

  • Sanni

   Hei, laitan sulle meiliä! :) Uskomatonta että mun lukija ilmoittautuu Madridista…! ^_^

 9. Sarp

  Tuota liftaamista en muuten suosittele ainakaan tàssä maassa (enkä oikeastaan muuallakaan). Moottoriteillä se on muuten kielletty.
  Junamatka yöllä Lissaboniin on aikaa säästävä!, vaikka istumapaikka on vähän rasittava. Muuten hyvä ratkaisu.

 10. Marisa

  Jenkkeihin reissaamisesta vielä sen verran, että sinnehän tarvii nykyään sen biometrisen passin. En tiedä onko ihan pakollinen, vai muuten vaan erittäin suositeltava ja elämää helpottava. Ehkä sinulla ja muilla sellaiset jo onkin, mutta mulla ei ja muistutan itselleni aina sen hankkimisesta, jos ja kun haluaisin keväällä lähteä New Yorkiin.
  Mahtavaa loppureissua, kuulostaa lupaavalta! :)

  • Sanni

   Ei ole biometrista passia…. Todella kummallista ettei eBookers sano asiakkailleen mitään ESTAsta tai tästä passihommasta, minusta olisi vähintään asiallista muistuttaa lentolipun varaajaa dokumenteista joita ilman hän ei pääse maahan.

   • Nimetön

    Biometrinen passi on siis sellainen, jossa on se siru – niitä on jo useita vuosia Suomessa myönnetty, eli jos passisi on myönnetty 21.8.2006 jälkeen, se on biometrinen. Jos ei ole sirua, tarvii viisumin. Siitä tiedät onko sirullinen passi, kun katsot passin etukantta, siinä ylhäällä pitäisi olla suorakaide ja pallo keskellä.

    ESTA tulee olla tehtynä 3 vrk ennen matkaa, ja luottokortilla maksettu käsittelymaksu. Siihen tarvitset passin tiedot, ja osoitteen usa:ssa (osoite voi toki olla mikä vaan keksitty hotellin osoite vaikka).

    Toivottavasti onnistuu rajamuodollisuudet!

    • Sanni

     Tuolla aiemman kommentoijan linkittämällä Finskin sivulla lukee Visa Waiver -ohjelman alla näin:

     ”Joidenkin maiden kansalaisten kohdalla hyväksytään ainoastaan biometrinen passi; Suomen kansalaisen kohdalla ennen 26.10.2006 myönnetty passi kelpaa, vaikka ei ole biometrinen”.

     Eli tällä perusteella vanha, vuonna 2004 myönnetty passini kelpaa Visa Waiver -ohjelman puitteissa.

     ESTAn täytin ja maksoin juuri! :)

 11. Tiia

  USAssa voi saada maansisäisiä lentoja edullisesti. Tosin, jos aiot lentää itärannikolta länsirannikolle, hintaa tulee väistämättäkin hieman enemmän. USA on ihan mahtava ja rikaskulttuurinen maa, nauti! :)

 12. Tiltu Kultu

  Oijoijoi New Yorkista olen kade :)
  Finnairilta tuli ainakin pari vuotta sitten kyllä ihan erikseen infoa USAan matkustajalle ja siinä oli maininta tuosta ESTAsta. Hyvä, että moni huomasi siitä muistuttaa, eikä tullut mutkia matkaan :)

 13. Reetta

  Ai ihanaa, pääset New Yorkiin! Olen siitä itsekin jo vuosia haaveillut. Varo sitten, ettet tuo lutikoita tuliaisina, niiden määrä on räjähdysmäisesti kasvanut siellä ja muuallakin maailmassa. Niistä on todella vaikea päästä eroon (tiedän läheiseni kokemuksesta). Kannattaa varuiksi pakastaa kaikki matkatavarat tullessa pari päivää, jotta kaikki mahdolliset tuliaishyönteiset kuolee.

  Mutta ihanaa matkaa! Toivottavasti koneen katoamisen harmistus hälvenee viimeistään matkalla Atlantin yllä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.