Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mádara-saippuat

”Jouluaattopostauksesta” tutut Mádaran palasaippuat nyt esittelyssä, olkaa hyvä. :)

MadarasaippuatIMG_0984

Sain Mádaran maahantuojalta testiin merkin uusia tuotteita, joihin nämä saippuat kuuluvat.

Palasaippuoita on sekä kasvoille että käsille & vartalolle. Kumpaakin laatua on kahta erilaista; kasvoille kirkastava Blackberry & White Clay ja tasapainottava Birch & Algae ja vartalolle Cloudberry & Oat Milk ja Cranberry & Juniper. Sain Koivu & Merileväsaippuan kasvoille ja Lakka & Kauramaitosaippuan vartalolle, tämän Kauramaitoversion pitäisi ilmeisesti olla Karpalo & Katajaa kosteuttavampi.

Kuten tuli jo aiemmin todettua, pakkaukset ovat aivan ihastuttavat. Mä olen niiiin sucker tällaiselle kauniille pakkaus-designille, mikä on toisaalta aika turhaa kun pakkaus lentää roskiin tuotteen siirtyessä käyttöön.

MadaraBirchAlgaeSoap

Koivu & Merilevä -kasvosaippua

En voi aikaisempien kokemusteni (Clinique, Flow Kosmetiikka) perusteella julistaa olevani mikään palasaippuaputsarin ylin ystävä, vaikka tunnetusti tykkään runsaasti ja pehmeästi vaahtoavista puhdistustuotteista. Saippuoista vain tuppaa jäämään se, no, tiedättehän te, ”saippuannarskuva” jälkitunne. Eikä iho pelkästään narsku vaan jää über-nahkeaksi, minkä itse koen hyvin epämiellyttävänä.

Mádaran Koivu & Merilevä yllättää iloisesti poikkeavuudellaan. Kun vaahtoa alkaa huuhtoa iholta, ei tunnukaan narskuvalta – ennenkuin ihan, ihan lopuksi kun huuhtomista jatkaa tarpeeksi pitkään. Huuhdellessa tuntuu kuin ihon ja sormien väliin jäisi pehmeä, liukas ”tyynykerros”. Kun huuhtelua jatkaa pitkään ja vettä lisää tarpeeksi monesti, alkaa ”tyyny” liueta ja lopulta iho saavuttaa narskuvan tilan. Kannattaisikohan huuhtelu lopettaa ennen tuota narskutilaa..? Jääkö iholle silloin rasvainen pinta…?

Yritin miettiä syytä tälle ilmiölle. Miksi Flow Kosmetiikan Yrtti-Savi-saippua narskutti ihon saman tien huuhdellessa ja Mádara ei? Liukuvasta tyynyfiiliksestä päättelen, että Mádaran täytyy olla rasvaisempi kuin Flow’n. Siinä on myös glyserolia mitä Flow’ssa ei ole. Pelkästään inciä katsomalla ei kuitenkaan ole selvää, kumpi saippuoista on rasvaisempi, Flow’ssakin on ihan kärjessä sheavoita ja kaakaovoita. Toisaalta…. siinä on myös savea, mitä Mádarassa ei ole.

Ette oikeasti usko miten paljon tämä saippuoiden käytös mietityttää minua…! Toiset rakastavat niitä, toiset eivät voi sietää juuri tuon narskuvuuden ja potentiaalisen kuivattavuuden takia. (Jos teitäkin mietityttää, suosittelen lukaisemaan juttuni Saippuan kuivattavuudesta, jossa haastattelin Päivi Kousaa. Ja nyt kun muuten itse luin tuon jutun uudestaan, tajusin, että olen pirhana kokonaan unohtanut ostaa niitä pH-liuskoja..!)

MadaraCloudberryOatSoap

Lakka & Kauramaito -käsi- ja vartalosaippua

Tästä kaverista minulla on nyt sitten vähemmän sanottavaa, kun purin  tuonne kasvosaippuaan jo nämä narskuvuus/koostumusihmetykseni. :)

Lakka & Kauramaito vaahtoaa pehmeästi ja tuoksuu miedosti. Tässä saippuassa ei ole samaa ”tyynyefektiä” kuin Koivu & Merilevässä, mutta iho ei kuitenkaan jää mitenkään supernarskuvaksi. Tuttu nahkeus on tietysti viimeisenä iholla. Mutta kaukana siitä nahkeudesta mitä esimerkiksi Flow’n Yrtti-Savi jätti iholle kun käytin sitä Kreikan matkan alkuviikkoina suihkusaippuana (sitten oli pakko vaihtaa normisuihkugeeliin kun en kestänyt enää).

Yhteisesti totean vielä näistä Mádaran saippuoista, että iho ei jää näiden jäljiltä yhtä kuivan tuntuiseksi kuin muiden kokeilemieni palasaippuoiden. Iho ei siis heti ala kiristellä ja huutamaan voidetta päälle kosteuden alkaessa haihtua pesun jälkeen.

Palasaippuoilla on kannattajansa, ja sitähän ei voi kieltää etteivätkö ne olisi ekologisin mahdollinen pesuaine koska eivät jätä mitään jälkeensä luontoon. Pakkauskartonkikin maatuu. Minusta ei taida kuitenkaan tulla saippuaihmistä… Muuten kuin käsien osalta. :)

Madarasaippuat

Ja hei, täytyy nyt reiluuden nimissä sanoa tähän loppuun, että negatiiviset Flow-kokemukseni johtuvat varmaankin (tai toivon mukaan) vain siitä, että minulle valittiin testattavaksi väärä saippua. Savi-Yrtissä kyllä lukee, että se on tarkoitettu kuivalle ja normaalille iholle,  mutta kun siinä on myös savea tasapainottamassa talineritystä niin tämä mahdollisesti vähentää kosteuttavaa vaikutusta. Flow’lla on paljon eri saippuoita, ja jos testikappaleeni olisi ollut vaikkapa Hunaja-Kaura, niin kokemukseni olisivat saattaneet olla ihan erilaiset.

P.S. Jos olette odottaneet palashampootestin jatkumista, niin voin kertoa että testaan tässä välissä isoa liutaa normishampoita ja hoitiksia, ja palaan ”saippuaoopperan” pariin joulukuun puolivälin tienoilla kun saan tämän toisen projektin hoidettua alta pois. :)

Kommentit (44)

 1. eye

  Mulla on Flow’n saippua, se missä on niitä suolarakeita. En muista, onko se kasvo- vai vartalosaippua, mutta oon sutinut sitä suihkussa ihan universaalisti kaikkialle.

  Tiedä johtuuko se tuosta suolasta vai mistä, mutta sain hillittyä omaa aikuisiän akneani sillä. Ja juu, kuivattaahan se ihoa, ja tuntuu kiristävän, mutta omalla kohdalla nuo tuntemukset katoavat heti kun rasvaan naamani, eli heti kun suihkusta astun pois.

 2. Sanna

  Uu! Piti oikein säästellä tätä postausta, että pääsin lukemaan kunnolla. Olen todella kauan miettinyt noita Mádaran saippuoita, että mikä sopisi iholleni parhaiten.

  Ihastuin todella paljon Flow’n himalajansuola-sitrus -saippuaan. Siinä todellakin tuli tuo narskuva fiilis, jota olen aina Doven palasaippuoiden kanssa karsastanut, mutta Flow’n kanssa se häipyi kun sai ihon kuivaksi. Tykkäsin, että se teki todella hyvää epätasaiselle kasvojen iholle.

  Ehkä nyt uskallan kokeilla tuota koivu & merilevä -saippuaa myös.

 3. Tiiia

  Jei! Odotan taas palasaippua testailua, viime kertainen oli niin mielenkiintoista seurattavaa:D!

 4. ida

  Oli pakko tulla kertomaan tänne, että ostin Ella Bachén Intex 2 -voiteen ja tänään lähtee ekaa kertaa testaukseen! Sen perusteella miten paljon olet ylistänyt tätä tuotetta, odotan vähintäänkin pientä ihmettä XD (Ja kiinnostuneille tiedoksi: ostin Helsingistä EL-Salongista hintaan 37 €)

  • Sanni

   Sen perusteella miten paljon olet ylistänyt tätä tuotetta, odotan vähintäänkin pientä ihmettä XD

   Apua, kunnon paineet :D No, mäkin odottaisin kyllä hyvää tulosta, mutta en pelkästään omien kokemusteni vaan myös muilta saamani massiivisen palautteen perusteella, tosi moni on kertonut hankkineensa Creme Intex 2:n ja todistaneensa näppyjen heti lähteneen kuivumaan..! :) Naureskelin tuossa juuri yksi ilta Mr. Karkkipäivälle että miltä tuntuu kun SUN suosittelema tuote on saavuttanut niin mielettömän suosion…! ^_^

 5. Ann

  Lakkaa ei karpaloa ;)

  • Sanni

   Hups, meni tuossa yhdessä kohdassa sekaisin. ;)

 6. Veppe

  Kävin kurkkaamassa Flow’n ja noiden Mádaran saippuoiden incit, ja onhan ne hyvin erilaiset, joten voisi odottaakin eroja olevan. Flow’n saippua vaikuttaa kyllä aika mähmä-alttiilta, kun sisältää shea- ja kaakaovoita ja saveakin vielä, jotka kaikki tosiaan ovat aika… no, tahmaista tavaraa. :) Mutta kuvittelisin silti, että pahinta siinä sun Flow-kokemuksessa on saattanut olla se kova vesi, jonka kanssa tavallinenkin saippua on todella huono vaihtoehto, saati sitten tuollainen mähmäterästetty versio. Levä ja leväuutteethan ovat iholla aika limaista tavaraa ja sitovat vettä, joten kokeilemasi Mádaran kasvosaippua saattaa olla ekstraliukkaan tuntuinen siitäkin syystä, sen lisäksi että on saippuana varmaan miedompaa kuin Flow’n.

  Vilkaisin myös tuon vanhan saippuapostauksesi, kun en muistanut sellaista ollenkaan, vaikka varmastikin on tullut luettua. Olin tosi yllättynyt siitä, että saippuasta on valloillaan mielikuva vähemmän kuivattavana pesuainevaihtoehtona. Itse olen melkeinpä koko ikäni nähnyt ja kuullut vain varoitteluja sen kuivattavuudesta. Olen myös nähnyt pH-merkinnän lähes kaikissa normikaupan palasaippuoissa (ja yleensä se on yhtä korkea kuin kodin yleispuhdistusaineessa, mistä syystä en iholle laittaisikaan), mutta ehkä se ei sitten ole niin tavallista varsinaisten kosmetiikkamerkkien tuotteissa, eihän niitä muissakaan putsareissa juuri näy. :p

  Oli kiva, että tuossa saippuapostauksessa tuli esille se, että pesutuotteen voimakkuus on niiden pesevien aineiden määrästä kiinni, eikä suoraan siitä, mitä aineita tuote sisältää. Mua ihan aidosti ihmetyttää ihan hirveästi se, mistä sellainen käsitys tulee, että jokin ainesosa incissä tekisi tuotteesta automaattisesti rajun. Kun monet sulfaatitkin ovat oikeasti *hellästä* päästä tensidejä, niin on tosi kurja esimerkiksi lukea sellaisia tuotearvosteluja, joissa sanotaan että ”Siis tää shampoo on ihan parasta, tukka on mahtavassa kunnossa! update: Huomasin että tää sisältää sulfaattia. OMG! Heitin roskiin.” Ihmetyttää, miten jotkut kuvittelevat ihon tai hiusten puhdistuvan, kun tuote ei saa sisältää juuri mitään puhdistavia ainesosia… Hysteria yhden termin ympärillä voi kyllä kasvaa mielettömäksi!

  • Veppe

   Pitää täsmentää sanomaani: tuon ”jokin ainesosa incissä tekisi tuotteesta automaattisesti rajun” toki ymmärrän, jos se ainesosa on jokin kunnon myrkky, mutta että tavallinen pinta-aktiivinen aine… :P Kaipa ihmisillä on vaan ihan väärä käsitys sulfaateista – jossain afrokiharapäiden ketjussa varmaan keksittiin, että mietoa sen olla pitää, ja sanoma vaan vääristyi ja levisi turhan laajalle. Koko homma olisi varmaan huvittavaa niiden silmissä, jotka näkivät aikoinaan vaihdoksen kuivattavista saippuoista ”uusiin, hienoihin ja käytännöllisiin nestemäisiin pesuaineisiin”. :D

  • Sanni

   Mutta kuvittelisin silti, että pahinta siinä sun Flow-kokemuksessa on saattanut olla se kova vesi, jonka kanssa tavallinenkin saippua on todella huono vaihtoehto, saati sitten tuollainen mähmäterästetty versio.

   Kyllä, jäin aika vahvasti sen käsityksen valtaan että Kreikassa mikä tahansa saippua toimii huonommin kuin täällä meillä päin… MUTTA, Flow’n kasvosaippua jätti ihon ihan yhtä epämiellyttävän narskuvaksi täällä kotimaassakin. Eli tuon Savi-Yrtin kohdalla maantieteellinen sijainti ei minun kohdallani vaikuta tuloksen miellyttävyyteen. ;)

   Olin tosi yllättynyt siitä, että saippuasta on valloillaan mielikuva vähemmän kuivattavana pesuainevaihtoehtona.

   Minusta taas saippuasta on aina ollut se ”yleismielikuva” kuivattavana pesuaineena, vasta koulussa kuulin kosmetiikan kemian opelta päinvastaista. Eli nämä kuivattavuutta vastaan puhuvat ovat aina olleet mun näkemyksen mukaan vähemmistöä. :)

   Olen myös nähnyt pH-merkinnän lähes kaikissa normikaupan palasaippuoissa (ja yleensä se on yhtä korkea kuin kodin yleispuhdistusaineessa, mistä syystä en iholle laittaisikaan)

   Oho..! :-O Täytyykin alkaa lukea noita saippuoiden pakkaustekstejä tarkemmin…

   “Siis tää shampoo on ihan parasta, tukka on mahtavassa kunnossa! update: Huomasin että tää sisältää sulfaattia. OMG! Heitin roskiin.”

   XD *lol*

   • Veppe

    Joo siis olen ihan tosissaan monta kertaa lukenut kirjaimellisesti ^tuollaisen tuotekommentin, esim. MUAssa! Älytöntä!

 7. Muru-Jenni

  Miulla on tuo Blackberry & White Clay, ja olen aivan ihastunut siihen! Iho jää kyllä narskuvaksi, mutta kun kuivamisen jälkeen iho ei kuitenkaan kiristä yhtään. Ja mielestäni se on parantanut ihoa kummasti. Vaikea tosin ihan varmaksi todeta lopullinen ihon puhdistaja, kun yhtä aikaa palasaippuan kanssa otin käyttöön uuden kasvoveden (Madaraa sekin).. Joka tapauksessa koko ajan pintaan pyristelevä aikuisiän akneni on suht kurissa :) harmi vain kun asun tällä hetkellä Atlantin toisella puolella, niine n saa täydennettä kohta loppuvaa Madara-varastoani :(

  • Sanni

   Eikö sinne Atlantin toiselle puolelle voi tilata jostain nettikaupasta..? Luulisi että Mádaraa saisi jostain kansainvälisestäkin verkkokaupasta. Anyone know…?

 8. Marika

  Tosi kiva, kun testasit näitä!

  Mä koin palasaippua-ahaani vuosi sitten yöpyessäni Hiltonissa. Siellä käsisaippuana oli palasaippua, joka jätti käsiin ihan mielettömän tunteen. Oli pakko ottaa se saippua mukaan kotiin (käsittääkseni kun muutenkin puolikäytetty hotellikosmetiikka menee roskiin?), niin ihanaa se oli! Olin aina sitä ennen kuvitellut, että palasaippuat kosteuttavat. Nykyisin meillä on kuitenkin ollut kylppärin käsisaippuana vain paloja. :) Nuo kasvosaippuat kiinnostavat myös!

  Minä olen muuten se, jonka kanssa vaihdoit muutaman kommentin Ma Provencen shampoopaloista. Nyt, vähän pidempään käytettyäni ajatukseni eivät ole muuttuneet. Minun hiukseni eivät tule tuuheammiksi, eivätkä myöskään ole lähmääntyneet vaan lopputulos on sama, kuin muillakin (luonnonkosmetiikka)shampoilla, tosin syväpuhdistetuman oloinen. Niimpä olenkin käyttänyt shampoopalaani vain noin kerran viikkoon, aina kun tuntuu että hiukset tarvitsevat ekstrapuhdistusta. Ihan kiva tuote kuitenkin! Mutta en sitten tiedä, johtuuko tuttu lättänyys omasta hiuslaadustani vai tekeekö tämä shampoopala kenellekään sellaista leijonaharjaa, kuin FLow teki sinulle? :)

  • Marika

   Siis piti sanomani, että olin kuvitellut palasaippuoiden kuivattavan, mutta tuo Hiltonin saippua tuntui kosteuttavalta ja jätti kädet ekstrapehmeiksi. :)

  • Sanni

   Mutta en sitten tiedä, johtuuko tuttu lättänyys omasta hiuslaadustani vai tekeekö tämä shampoopala kenellekään sellaista leijonaharjaa, kuin FLow teki sinulle? :)

   MaProvence odottaa minuakin… :) Saa sitten nähdä tuleeko uutta leijonanharjaa :D Kiva kun kerroit kokemuksestasi.

   (Mäkin olen muuten ottanut Hotelli Kämpistä kaksi kertaa palasaippuan mukaan kun ne niiden saippuat on jotain niin taivaallista…! Siis käsienpesuun. ;))

 9. Salka

  Meikä on kyl ihan palasaippua fani kropan pesun suhteen. Ne toimivat omalla kropallani paremmin kuin suihkushampoot, jotka saattavat saada ihon kutisemaan ( luulin aluksi kutinan johtuneen hajusteista mutta joudun varmaan pyörtämään sanojani..). Omia suosikkejani ovat olleet Korresin pomegranate sekä Najelin kuolleen meren mutasaippua. Seuraavaksi aion kokeilla alepposaippuaa :)

  Mutta sitä mun piti sanoa, että kandee varata aikaa noiden ph-liuskojen etsimiseen..iherb on varmaan suhteessa nopein..yritin itse nimittäin ostaa niitä liuskoja tyyliin ” no kyllähän niitä nyt apteekin hyllylt löytyy”- mentaliteetilla, mutta eipä vaan löytynyt ( saavat kyllä tilattua, mutta sain varoituksen että hinta voi olla kova..), ei myöskään luontaistuoteliikkeistä.

  • Sanni

   Noniin, iHerbistäpä tietenkin..! ^_^ Kiitos Salka.

   • Tiia

    Ihan tavallisia ph-testejä löytyy myös varmasti kaikista niistä liikkeistä, jotka myyvät akvaariokaloja. Ihan vaan vinkkinä, jos ei tunnu mistään saavan. Eivätkä uskoakseni ole kovin kalliita. Tosin ne värikarttatestit eivät kaiketi ole kovin tarkkojakaan… Mene ja tiedä.

    Katsoin, että tuota MaProvencea näytti olevan ihan paikallisessa S-Marketissakin. Pitäisiköhän ottaa sellainen kokeiluun seuraavaksi.

 10. Veppe

  Sori, tässä on jo ihan liikaa kommenttia… :D Halusin vielä sanoa ”saippuoiden puolustukseksi”, että se ’sisältö ratkaisee’ -periaate koskee toki yhtä lailla niitäkin. En siis mitenkään erityisesti fanita sulfaatteja. :) Nykyään on niin nestemäisenä kuin kiinteänäkin niin monenlaisia pesuaineita, ettei pelkän muodon perusteella voi sanoa, millaista jokin on. Vaikken saippuaa kasvoille tai kropalle käytäkään, niin olen kovasti tykästynyt joihinkin palasaippuoihin käsien pesussa, ja parhaat ovat olleet selvästi vähemmän kuivattavia kuin jotkut aiemmin käyttämistäni nestesaippuoista. Esimerkiksi Ĺushin hunajaa ja mehiläisvahaa sisältävä Honey I Washed the Kids -saippua on tosi hellä, jopa kosteuttava. Sopivia tuotteita voi siis kyllä löytyä missä tahansa muodossa.

  • Veppe

   Ei ollut kyllä tarkoitus lisätä Lushiin mitään eksoottista aksenttia… :D

   • Sanni

    Eipä..! :D Tiedämme että Lushilla on erityispaikka sydämessäsi…! ^_^ Nojoo, vitsivitsi.

    Btw, en ole vieläkään päässyt kokeilemaan sitä Fair Trade Honey -shampoota koska yritän selvitä kaikista jonossa olevista testishampoista ensin. Hidasta hommaa kun pesen hiukset vain 2-3 päivän välein.

    • Veppe

     No saat kyllä sympatiani testaamisurakkaan, kosmetiikkajemmoissa on suunnilleen 10% kivaa ja 90% ahdistavaa… :p No voi se suhde nyt oikeesti vähän parempikin olla, mutta kuitenkin. Olen itse tykästynyt FTH:takin enemmän hunajapohjaiseen suihkugeeliin It’s Raining Meniin hiustenpesussa, mutta oikein hyviä molemmat, ja mulle tosiaan lähes kaikki mitä olen Lushilta hiuksille kokeillut on ollut tosi hyvää. En ole mikään lifetime-lushfani, vaan melko vähän aikaa sitten kunnolla tutustuin, ja löysin vaan sellaiset tuotteet, joita olin aina etsinytkin, niin jäin sitten onnellisena niihin. En tietty silti suinkaan kaikista Lushin tuotteista tykkää! :)

     Moni varmaan kokeilee kaikkea ihan ilokseenkin, mutta mä olen aina vaan etsinyt niitä täydellisiä (tai edes sopivia) tuotteita ja haaveillut siitä, että ei tarvitse enää etsiä ja kokeilla. Varsinkin kun on kärsinyt kauan tosi pahoista iho-ongelmista yms, niin se kokeileminen ei ole nautinto, vaan epätoivoista, ja jokin sopiva ja vielä toiveetkin täyttävä on aika utopistisen mahtava juttu. Siksi olen kaikkiaan tosi iloinen siitä, että olen lopultakin löytänyt muutaman merkin, joilta saan kaiken tarvitsemani and then some! :D

     Kun on yläasteikäisestä asti käyttänyt ison osan vapaa-ajastaan naamansa sorkkimiseen ja ainesosien opetteluun yms, niin alkaa kolmekymppisenä olla aika väsynyt siihen. Haluan vaan vetää syvät henkoset greipintuoksuisesta suihkugeelistäni ja ajatella tyytyväisenä, ettei tarvitse koko ensi vuonna muuta kuin uusia verkkotilauksia. No, oletan tekeväni muutakin, heh, mutta en ainakaan ravaa kaupoissa/apteekissa stressaamassa. Se on helpottavaa.

     • Sanni

      Varsinkin kun on kärsinyt kauan tosi pahoista iho-ongelmista yms, niin se kokeileminen ei ole nautinto, vaan epätoivoista, ja jokin sopiva ja vielä toiveetkin täyttävä on aika utopistisen mahtava juttu.

      Voin vain kuvitella..! Tuolla taustalla ei varmaan ainakaan tekisi iholleen palvelusta ryhtymällä kosmebloggaajaksi..! :D Kun löydän jonkun suosikin josta _tiedän_ että tätä jäisin mielellään käyttämään seuraaviksi vuosiksi, niin sehän tarkoittaa sitä että voin käyttää sitä vain hyvin epäsäännöllisesti ja lyhyemmissä jaksoissa – mikäli haluan jatkaa tuotearvostelumateriaalin tuottamista blogini lukijoille –> ei voi jäädä käyttämään yhtä purkkia kerralla loppuun.

      Siksi olen kaikkiaan tosi iloinen siitä, että olen lopultakin löytänyt muutaman merkin, joilta saan kaiken tarvitsemani and then some!

      Varmasti! :) Loistavaa että olet sellaiset merkit löytänyt. :)

 11. Tiltu Kultu

  Myös Crabtree & Evelynin palasaippua (ainakin laventeliversio) jättää kädet yllättävän pehmeiksi.

 12. Saara

  Sanni auta mua :( miten saan akneihoni rauhoittumaan? kosmetologikäynnit tai mitkään putsarit eivät ole tähän asti toimineet… tässä alkaa pikkuhiljaa vaipua epätoivoon.

  • Sanni

   Saara, olen tosi pahoillani mutta en osaa auttaa :( Akneiho vaatii ammattilaisen apua joten neuvon sinua kääntymään ihotautilääkärin puoleen. Jos kynnys mennä lääkäriin on kuitenkin korkea, niin aloita lisäämällä ihonhoitorutiiniisi salisyylihappopitoinen kasvovesi ja bentsoyyliperoksidia sisältävä hoitovoide/geeli (saa apteekista, osa on reseptivapaita niinkuin Basiron ja Brevoxyl).

  • Nimetön

   En ole Sanni, mut toivottavasti näistä vinkeistä olisi jotain apua. 1. Kokeile gluteenitonta/maidotonta ruokavaliota, myös ravintolisät kuten omega-3 ja sinkki voivat auttaa! 2. Suosi hellävaraisia putsareita ja mineraalimeikkejä. Perinteiset akneihon tuotteet ovat ehdoton ei ainakin tällä suunnalla.. Luonnonkosmetiikassa on palasaippuoita jotka sopivat akneiholle, esim Aleppon oliivisaippua :) 3. Kosteutuksessa kookosöljy oikeasti hillitsee ihon rasvoittumista, jos se on ongelmana. Itselläni ennen voimakkaasti kiillellyt iho on pysynyt suorastaan kuivana mineraalipuuteri+kookosöljy -combolla.
   Sanni, tästä tulikin mieleen postausehdotus: sinulla kun ei ole aknea/iho-ongelmia ollut ja näistäkin varmaan usein silti kysytään, niin haluaisitko koota niistä kärsineiden lukijoiden kokemuksista/vinkeistä postauksen. Monelle voisi olla apua! :)

   • Sanni

    Sanni, tästä tulikin mieleen postausehdotus: sinulla kun ei ole aknea/iho-ongelmia ollut ja näistäkin varmaan usein silti kysytään, niin haluaisitko koota niistä kärsineiden lukijoiden kokemuksista/vinkeistä postauksen. Monelle voisi olla apua! :)

    Hyvä idea muuten, mutta kuten tuosta sunnuntain Radiofrekvenssipostauksestakin kävi ilmi, lukijat ovat vähän ”huonoja” jättämään kokemuksiaan kosmetiikkatuotteista/palveluista/melkein mistä tahansa. Ymmärrän tätä ”ilmiötä” kyllä siinä mielessä, että tilastojenkin mukaan vain 2-3 prosenttia blogien lukijoista kommentoi koskaan. Eli jos sinulla on 1000 vakiolukijaa jotka käyvät blogissasi päivittäin, vain 20-30 kpl heistä jättää ikinä kommentin. Se ei tarkoita sitä, etteikö ihmisillä olisi mielipiteitä/sanottavaa asioista, mutta blogit eivät ole valtaosalle lukijoista interaktiivisia paikkoja vaan nopeasti luettavaa viihdettä niinkuin naistenlehdet, eihän juuri kukaan naistenlehtiinkään kommentoi (vaikka lehdet kovasti pyytävät palautetta nettisivuillaan). Kommentin jättäminen vie aina aikaa, ja useimmat vain mieluummin lukevat blogeja ilman omaa ”osallistumista”. Ymmärrän heitä täysin, on ihan yhtä ok olla hiljainen kuin osallistuva lukija. :)

    Mutta siis näissä kokemusten kysely-jutuissa tämä kommentinjättämis-passiivisuus aiheuttaa sen, että kokemusten kysymisessä ei lopulta ole paljonkaan järkeä. Ihmisillä on kokemuksia, mutta he eivät jaksa niitä jakaa. :) Minulla on suunnitelmissa ensi vuoden alkuun epäpuhtaan ihon tuotteita esiinnostava teemaviikko/teemapäivät, todennäköisesti tulen tuolloin lukijoiden kokemuksista kysymään. Saamme sitten nähdä kuinka moni innostuu ”kantamaan kortensa kekoon”. :)

    • Heidi

     Oi, tuo teemaviikko kuulostaa juuri sopivalta!

     Mutta pakko kommentoida kuitenkin tuota kommentointia… Sitä en epäile ollenkaa, etteikö kommentoijia olisi lukijoista vain pieni osa. Kuitenkin uskaltaisin väittää, että kokemusta epäpuhtaasta/akneihosta on useammalla kuin radiofrekvenssihoidosta. Eli siinä mielessä ei kannata ”pelästyä” tuota rf-hoitokokemusten jakamispuutetta.

     Toisaalta ainahan sitä voidaan miettiä, ”kannattaako” tehdä postauksia, joiden pääasiallinen sisältö on, että jakakaa omat kokemukset kommenteissa, sillä jokaisella on varmasti useampiakin ”ongelmia”, joihin haluaisin muiden vinkkejä. Kohta ei muita postauksia toivottaisikaan! ;)

     • Sanni

      Eli siinä mielessä ei kannata “pelästyä” tuota rf-hoitokokemusten jakamispuutetta.

      Joo, en mä pelkästään siitä vetänyt noita edellisessä kommentissa esittämiäni johtopäätöksiä, tämä ”haluttomuus” kokemusten jakamiseen on tuttua muistakin aiheista. :)

  • Veppe

   Mä nyt laitan vielä (pitkän) korteni kekoon, siltä varalta että joku tähän joskus törmää. Mulla on vuosien varrelta ihotautilääkärin diagnoosi kaikkiin seuraavista: akne, ruusufinni, suunympärysihottuma, atooppinen ekseema. Fun! Sain aikoinaan reseptin Roaccutaniin, ja varmaan elämäni olisi ollut paljon helpompaa jos olisin kuurin hakenut, mutta en vaan halunnut myrkyttää itseäni enkä ottaa riskiä loppuiän mega-ekseemasta, kun olen niin moniongelmainen. Naamassani on ”ylimääräisenä” enää punoitusta ja mustapäitä, joita voin toki yhä parantaa, mutta tämäkin on jo hyvä tulos ja on vaatinut paljon.

   Ravinto on tietenkin tärkeä osa – ei aknea mikään pizza aiheuta, mutta tarvittavat ravintoaineet pitää tietty saada ja ylenpalttista mässäystä välttää, ja juoda paljon vettä. Mulla kystistä aknea pahensi laktoosi – olen intolerantti. Joten on hyvä keksiä, kärsiikö jostain intoleranssista tai allergioista, jotka vatsaa sekoittamalla näkyvät naamassakin. Niissä uskomuksissa, että jokin tietty ravintolähde tai -aine aiheuttaisi yleisesti aknea, ei kuitenkaan ole totuuspohjaa. Päihteitä kannattaa toki välttää.

   Ihonhoitotuotteista suurin osa oli ainakin minulle suorastaan haitallisia. Tulehtunutta ihoa ärsyttää melkein kaikki, ja useimmat akneiholle suunnatut tuotteet ovat täynnä alkoholia ja/tai muita ärsyttimiä ja mainostavat sisältävänsä esim. salisyylihappoa mutta ovat koostumukseltaan täysin tehottomia. Kävin itse läpi aika lailla kaiken mitä kaupoista ja apteekista ym löytyy, huonoin tuloksin. Yhtään apua sain vasta Paula’s Choicen BHA-tuotteista ja muista merkin ihonhoitotuotteista. En ole kosmetiikka-alalla ja tuotteet on hankittu perinteisesti köyhtymällä, joten katson ihan rehdiksi suositella niitä.

   Amerikkalaisen Paula’s Choicen tuotteita saa tilaamalla englanninkielisestä Euroopan verkkokaupasta (Hollannissa) luottokortilla tai paypalin kautta. Tuotteista voi tilata testereitä, hinta tuotteesta riippuen n. 40/70 senttiä/kpl. Täysikokoiset tuotteet vastaavat hinnoiltaan apteekkikosmetiikkaa (n. 20-25 e/kpl), ovat minusta isoja ja todella riittoisia. Suosittelisin akneiholle erityisesti 2% BHA-geeliä tai -liquidiä, ja putsaria, kasvovettä sekä kosteustuotetta eri sarjoista omien tarpeiden mukaan. (Yhdessä BHA:n kanssa monet käyttävät akneen apteekista saatavaa bentsoyyliperoksidia, Paula’s Choicekin tästä mainitsee.) Verkkosivuilla on kattavat kuvaukset ainesosista, siitä keille tuote sopii, yms. Tuotteita voi myös hakea ongelman/ihotyypin mukaan. Kaikki merkin tuotteet ovat hajusteettomia, eikä perustuotteissa ole alkoholia tai muitakaan tuttuja ärsyttimiä kuten mentolia, teepuuöljyä, hamamelista tms.

   Kovin tuhdeilla meikeillä ei ihoa tosiaan kannata peitellä. Jos meikkaa, niin suosittelen mineraalimeikkiä. On hyvä antaa ihon hengittää kunnolla. Iholle kannattaa tarjota raitista ulkoilmaa – edes iltähämärissä, jos ei muuten kehtaa. Ja sen kunnon ihonhoitorutiinin pitää tietty olla päivittäinen, aamuin illoin, mutta se on varmaan kaikille ongelmaisille selvää.

   Kaikki eivät välttämättä saa tarvittavaa apua lääkkeettömästä hoidosta, ja voi olla että ihotautilääkärillä kannattaa käydä. Kaikki eivät kuitenkaan voi/halua niitä vahvoja kuureja popsia, ja jos jonkun muunkin kohdalla näin on, niin kannustan kyllä vielä jaksamaan ihonhoidon kanssa. Kyllä siitäkin voi paljon apua saada, kunhan tietää mitä tekee! Tsemppiä!!

 13. Anni

  Heip! Ajattelin vaan kiittää, olet ollut yksi inspiraation lähde siinä, että olen alkanut siirtyä kokonaan luonnonkosmetiikkaan. Siirtymävaihetta vielä mennään, kun en raaski muutamia vanhoja puteleita keskenkään jättää, mutta jo nyt, muutaman viikon jälkeen tunne iholla on aivan eri. Viimeinen sysäys oli käynti ekokosmetologilla… nyt vasta käsitän miten suuri ero synteettisen ja luonnollisen ”fiiliksessä” onkaan, iho tuntuu oikeasti tykkäävän! :) Olen toki jo pitkään käyttänyt joitakin tuotteita esim. Weledalta, mutta tällainen kokonaisvaltainen vaihdos on saanut odottaa tänne asti. Blogisi on avartanut valtavasti kuvaa luonnonkosmetiikan tarjonnasta ja ominaisuuksista!

  Ps. Oletko muuten tutustunut Dermosilin Ecocert-sarjan ihonhoito-öljyyn? Aivan ihana<3 Tosin taitaa olla ikävä kyllä vain kausituote nyt jouln alla.

  • Sanni

   Voi kun kiva kuulla, Anni! :) Ilostuttaa puolestasi! :)

   Dermosilin ekosertifioitu sarja on tuttu, mutta koska en itse käytä ihonhoidossa öljyjä, en ole tuohon öljyyn tutustunut. (Koen että öljyt ovat enemmän kuivan ihon juttu, kesällä käytän välillä vartalon iholla mutta kasvoilla en koskaan.)

   • Lurjus

    Kuivaihoisena kommentoin, että ihoni kaipaa nimenomaan kosteutta, ei rasvaa/öljyä. Monia muiden kehumia öljyjä olen kokeillut sekä kasvoille että vartalolle. Ihoni ei ”ime” öljyä, vaan se voi jäädä killumaan ihon pinnalle ja iho on seuraavana päivänä jo kuivan hilseilevä. (Siltikin, että levitän öljyn kosteahkolle iholle).
    Madaran Karpalo-Kataja saippua on täydellinen! (Pakkausta en raski heittää roskiin.) Myös saippuan tuoksu ja väri on täydellinen, joten saippua on oikea hemmottelutuote. I love!

 14. Annakaisa

  Mun tekisi niin mieli kokeilla näitä Madaran saippuoita, pakkaukset ovat hurmaavia ja itsessään tuo saippuakin on kaunis. Harmikseni, en ole tähän mennessä kuitenkaan löytänyt iholleni sopivaa kasvosaippuaa, ne kun kuivattavat hipiääni liikaa ja pelkäänkin, että näiden kanssa kävisi samoin :/

 15. AR

  Nyt on pakko kommentoida, että sun postaukset on mun päivän kohokohtia :) Sun tapa kirjoittaa on niin jotenkin hauska ja saa hymyn huulille!

  • Sanni

   Kiitos AR! :)

 16. Minna Vuorinen

  Osaatko sanoa onko luonnonkosmetiikassa sellaista kasvovoidetta, mikä sisältäisi uva- ja uvb-suojan, vai olisiko se silloin enää luonnonkosmetiikkaa? Oon aika uusi näissä luonnonkosmetiikkajutuissa ja oon yrittänyt sellaista etsiä, mutta turhaan. Haluaisin käyttää ihonhoidossa vain luonnonkosmetiikan tuotteita, mutta minulle on myös tärkeää suojata kasvojeni herkkä ja ohut iho auringon haitallisilta säteiltä. Osaatko neuvoa hieman minua tässä asiassa, olisin hyvin kiitollinen :)

  • Sanni

   Ainoa luonnonkosmetiikan SPF-voide jonka tunnen, on Green Peoplen Say Solution SPF 15
   http://www.greenpeople.co.uk/day-solution-spf15-50ml.aspx

   Green Peoplea myydään ainakin Sokoksilla, muualla en ole Suomessa niihin törmännyt.

   Olen käsittänyt että kaikissa aurinkosuojaa lupaavissa voiteissa (joissa on siis SPF-merkintä) tulee olla sekä UVB- että UVA-suoja, ainakin EU:n lainsäädännön mukaan, mutta tuossa Green Peoplessa ei erikseen mainita UVA:ta ja B:ta.

   vai olisiko se silloin enää luonnonkosmetiikkaa?

   Titaanidioksidi ja sinkkioksidi ovat fysikaalisia auringonsuoja-aineita, ja niitä saa käyttää luonnonkosmetiikassa. Tosin sinkkioksidia ei jostain syystä enää saa mainostaa UV-filtterinä, vaikka se sellainen käytännössä onkin. Luonnonkosmetiikan aurinkotuotteissa käytetään juuri näitä kahta mineraalia.

   • Minna Vuorinen

    Kiitos vastauksestasi. Olen yrittänyt etsiä hyvää luonnonkosmetiikan kasvovoidetta ja menin ihan hämilleni kun niissä ei ole merkintää lainkaan noista UVA- ja UVB-suojista, mitä normirasvoissa tottunut näkemään. Eli mitä minun pitäisi tarkistaa luonnonkosmetiikan kasvovoidetta ostaessani, että tiedän varmasti rasvan suojaavan auringon haittavaikutuksilta, titaani- ja sinkkioksiditko? Tosiaan vasta-alkaja olen vielä näissä asioissa, mutta kiitos suuresti sinulle ja blogillesi, täältä olen hurjasti saanut tietoa luonnonkosmetiikasta! :)

    • Sanni

     Eli mitä minun pitäisi tarkistaa luonnonkosmetiikan kasvovoidetta ostaessani, että tiedän varmasti rasvan suojaavan auringon haittavaikutuksilta, titaani- ja sinkkioksiditko?

     Kyllä :) Titanium dioxide ja zinc oxide. Tosin mikä tahansa näitä sisältävä tuote ei tietenkään suoraan ole aurinkosuojatuote, vaan niiden pitoisuudella on ratkaiseva merkitys. Jos tuotteessa ei mainita UV-suojasta, ja se sisältää ko. ainesosia, ei pitoisuus varmastikaan ole tarpeeksi korkea suojaamaan ihoa riittävästi niin että tuotetta voisi kutsua varsinaiseksi ”aurinkotuotteeksi”. Tuo Green Peoplen voide on ainoa luonnonkosmetiikan suojakertoimella varustettu kasvovoide jonka itse tunnen, monilla muilla merkeillä on sitten niitä kropan SPF-tuotteita.

     Iloa luonnonmukaiselle kosmetiikkataipaleellesi! :)

 17. Anna

  Moikka!

  Oisko sulla, jotain hyviä vinkkejä minkälaisilla peiteaineilla saisi peitettyä aknetta hyvin, mutta niin, että lopputulos näyttäis kuitenkin mahdollisimman luonnolliselta? Oon luvannut auttaa pikkusiskoani tekemään vanhojen tansseihin meikin. Olen tehnyt paljon juhlameikkejä itselleni, mutta lähinnä mietityttää kun siskoni iho on aikalailla huonomassa kunnossa kuin omani. Siskolla näppyjä on paljon otsan alueella, ei miten saisin ne parhaiten peitettyä? Kiitos paljon jos ehdit vastata:)

  • Sanni

   Luonnolliseen tulokseen peiteaineen pitäisi tietysti olla mahdollisimman ohutta, mutta ohuilla peittareilla taas ei käytännössä koskaan ole samaa peitevoimaa kuin paksummilla… Eli oikeastaan tällaisissa tapauksissa täytyy päättää, haluaako ennemminkin täyden peiton ja hieman paksumman näköisen meikkikerroksen vai sen luonnollisen tuloksen jolloin näpyt ja punoitus kuultavat osin läpi.

   Jos haluaa näpyt kunnolla piiloon, on runsaspigmenttinen, vahamainen peiteaine ratkaisu. Ja markkinoiden tunnetuin ja suosituin sellainen on Joe Blascon peiteaine. (Jo meikkivoidekin on todella peittävä.) Minä tekisin sinuna niin, että peittäisin siskon otsan Blascon kaltaisella peiteaineella ja käyttäisin muualle kasvoihin ohuempaa meikkipohjaa, niin koko meikkiin ei tule pakkelimainen fiilis. Aloita tietysti levittämällä meikkivoidettakin otsalle, niin saat jo vähän peittoa. Sitten Blascoa aknen päälle ja huolellinen kiinnitys matalla irtopuuterilla.

   Jos budjetti ei riitä Blascoon, yksi ”halpisvinkki” on ostaa Max Factorin Pan Stik -meikkivoidepuikko, ja käyttää sitä otsalla peiteaineen tavoin. (Koko kasvoille en sitä suosittele ellei halua sitä kuuluisaa pakkeli-lookkia, tuo on nimittäin tosi paksua kamaa.) Pan Stik täytyy myöskin kiinnittää puuterilla niinkuin Blasco.

   Löysin tällaisen blogikirjoituksen Pan Stikista, jossa on vallan erinomaiset, havainnollistavat kuvat Pan Stikin peittokyvystä näppyisellä iholla:
   http://do-it-now-remember-it-later.blogspot.fi/2012/09/kokeilussa-max-factor-pan-stik.html

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.