Karkkipäivä
Karkkipäivä

Mádara Nourish & Repair

Nyt lähdetään sitten tutustumaan luonnonkosmetiikkamerkkien hiustuotteisiin. Ensimmäisenä vuorossa Mádara, joka on suhteellisen uusi tulokas Suomen kosmetiikkamarkkinoilla.

Alkuun muutama sana luonnonkosmetiikan hiustuotteista yleisesti. Lukijoiden joukossa on varmaan hc-luomukäyttäjiä, jotka ovat huomanneet, etteivät monenkaan luonnonkosmetiikkabrändin hiustuotteet ole sertifioituja. Tämä on ihan totta ja tavallaan vähän hämmentävää. Mikäli tuote ei ole saanut sertifiointia, se tarkoittaa, ettei tuote täytä luonnonkosmetiikan laatuvaatimuksia. Monien hiustuotteiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että tuotteeseen on lisätty synteettisiä tai muuten vain sertifioinnin kannalta ei-sallittuja ainesosia. [Miksi näitä aineita sitten lisätään? Tietonurkka postauksen lopussa niille, jotka vielä jaksavat lukea.]

Ovatko luonnonkosmetiikkabrändien hiustuotteet sitten ylipäänsä luonnonkosmetiikkaa? Kyllä ne ovat, mutta eivät sanan puhtaimmassa merkityksessä. Vaikka tuotteisiin on lisätty joitain synteettisiä aineita, raaka-aineet ovat kuitenkin pääasiallisesti luonnosta. Useimmissa tapauksissa luonnollisia raaka-aineita on yli 90%. Silikoneja, mineraaliöljyjä ja ja SLS:ää (sodium laureth/lauryl sulfate) ei käytä mikään merkeistä.

MadaraHair

Mádaran hiustuotevalikoimaan kuuluu kolme linjaa; Nourish & Repair kuiville ja vaurioituneille hiuksille, Colour & Shine värjätyille ja käsitellyille hiuksille ja Gloss & Vibrancy normaaleille hiuksille. Shampoot ovat sertifioituja, hoitoaineet eivät. Muotoilutuotteita ei Mádaralla ole.

Madara_Nourish_and_Repair

Sain testattavaksi Nourish & Repair -shampoon ja hoitoaineen.

Mádaran tuotteissa on käytetty paljon baltialaisia yrttejä ja kukkia, ja tämä on huomattavissa myös tuotteiden tuoksussa. Käytän parhaillaan viittä eri Mádaran tuotetta, ja niissä on kaikissa tunnistettava madaramainen yrtti-heinätuoksu. Nourish & Repair -tuotteet sisältävät kalmojuurta, piharatamoa, takiaista, nokkosta ja kvitteniä.

Shampoo on koostumukseltaan kevyen geelimäistä lirua. (Ei täyteläistä, niinkuin mainosteksti lupailee.) Se pesee hyvin hellävaraisesti, ja sitä tarvitsee ”normi”shampoota enemmän. Se vaahdottuu kuitenkin runsaasti, ja tyvi jää kahden vaahdotuksen jälkeen hieman narskuvaksi. Latvat eivät jää takkuisiksi. Shampoo oli minulla mukana myös Kreikan matkalla, missä sen mieto pesuteho kävi erityisen selväksi. Se ei kyennyt täysin puhdistamaan Ateenan saasteisen ilman likaamia hiuksiani, ja päänahka jäi jokaisen pesun jälkeen osittain likaisen tuntuiseksi. Koti-Suomessa tätä ongelmaa ei kuitenkaan enää ole ilmennyt.

Arvio: hyvä shampoo huonokuntoisille hiuksille, joihin ei käytetä paljon muotoilutuotteita. Mitä hellävaraisempi shampoo, sitä parempi kuiville ja rasittuneille hiuksille, mutta epäilen, ettei Nourish & Repair puhdista kunnolla voimakkaita hiusvahoja tai geelejä.

Madara2

Hoitoaine on aivan mahtavaa! Koostumus on geelivoidemainen, ja tuntuu hiuksiin levittäessä todella liukkaalta. Ei ”katoa” hiukseen niinkuin jotkut heikot hoitoaineet tekevät, vaan selvittää hiukset todella tehokkaasti. Tykkäilen kovasti! Hiukset jäävät huuhdellessa sileiksi ja selviksi.

Vaikka hoitoaine ei ole sertifioitu, mainitaan 99% raaka-aineista olevan luonnollisista lähteistä. Vaikuttavina aineina löytyy glyserolia, betaiinia, vehnäproteiinia, yksi pehmentävä rasva-alkoholi sekä yllämainitut kasviuutteet (joista ainakin nokkosella on ihan virallisestikin hiuksia hoitava funktio). Kun silmäilen inciä, en löydä kuin yhden ainesosan joka todennäköisesti on se luonnonkosmetiikan ”ei-sallittu”; distearylethyl dimonium chloride. Kyseessä on antistaattinen (= hiusten sähköisyyttä vähentävä) aine.

Arvio: oikein hyvä, kevyehkö hoitoaine. Jättää hiukset kevyen ja sileän tuntuisiksi. Erittäin miellyttävä koostumus. En usko, että Nourish & Repair on ylihoitavaa normaaleillekaan hiuksille (ja nyt kun katson normaalien hiusten hoitoaineen inciä, niin siellähän on samoja vaikuttavia aineita). Suosittelen!

Mádaran tuotteita saa mm. Ruohonjuurista, Ekoloista ja valikoiduista Life-myymälöistä. Tarkka lista jälleenmyyjistä löytyy täältä. Shampoilla ja hoitoaineilla on hintaa 11,90€, ja Hyvinvoinnin Tavaratalossa Nourish & Repair -tuotteet näyttävät juuri olevan tarjouksessa 7,95€.

Tietonurkka:

Niin, miksi niitä synteettisiä aineita sitten pitää lisätä luonnonkosmetiikan hiustuotteisiin? Sain asiaan selventävän ja loogisen vastauksen Laveralta, jonka hiustuotteet eivät myöskään ole sertifioituja. Lainaan tässä hieman tiivistäen estenomi Minna Viinikallion tekstiä:

”Hiuksiaan pesevä ja hoitava kuluttaja toivoo, että hiukset olisivat pesun jälkeen helposti kammattavat ja muotoiltavat, ne tuntuisivat pehmeiltä ja kiiltäisivät, eivätkä lentäisi sähköisinä. On jokseenkin mahdotonta valmistaa nykyaikaisiin hiustuotteisiin tottuneen kuluttajan vaatimuksia vastaavia shampoita ja hoitoaineita vain pelkistä luonnonkosmetiikan raaka-aineista. Erityisesti kemiallisesti käsitellyt hiukset jäävät usein luonnonkosmetiikkashampoon ja -hoitoaineen jälkeen vaikeasti käsiteltäviksi, takkuisiksi ja kiillottomiksi. Talvisaikaan ongelmana on hiusten jääminen sähköisiksi, sillä luonnonaineilla ei ole hiusten sähköisyyttä poistavaa ominaisuutta.

Laveran hiustuotteita kehittäessä on tehty  tietoinen kompromissi, jonka haittapuolena on se, että sertifiointimahdollisuus on menetetty. Etuna taas on se, että tuotteilla saavutetaan erinomainen lopputulos sekä pesevyydessä että hoitavuudessa. Tuotteisiin on valittu joitain synteettisiä raaka-aineita, jolloin hiuksista saadaan puhdistettua tehokkaasti myös muotoilutuotteet ja hiusten kammattavuus, muotoiltavuus, kiilto ja sähköttömyys tyydyttävät vaativaakin kuluttajaa.”

*Kuvat Mádaran sivulta, paitsi keskimmäinen mun oma.*

Kommentit (11)

 1. Tiitu

  Haa, sun blogin aiheet seuraa mun ajatusta! Nyt kun meikit ja voiteet on itsellä vaihdettu luonnonkosmetiikkaan, niin nyt olen juuri etsimässä shampoota.

  Ja sun blogista sain sysäyksen tähän luonnonkosmetiikkaintoiluun, kun päätin kokeilla suosittelemaasi Lily Lolon meikkivoidetta, johon hurahdin täysin. Sen jälkeen aloin ottaa selvää asioista ja asteittain pyrin vaihtamaan kaikki tuotteet luonnonkosmetiikkaan. Aiemmin ajattelin, että joutuisi tinkimään laadusta, mutta sehän onkin jopa päin vastoin!! Tietty jotain poikkeuksia, ripsari itsellä edelleen L’orealilta.

 2. Supermess

  Joitakin Mádaran tuotteita näyttäisi olevan Stockmannin Hulluilla Päivillä esillä / tarjouksessa (syväpuhdistusvaahto kasvoille, kosteusemulsio ja uudistava yövoide), ehkäpä heiltä löytyy muitakin sarjan tuotteita… ?

  • Sanni

   Oi, tuota syväpuhdistavaa vaahtoa mun täytyy suositella! Se on noussut mun ykkössuosikiksi kaikista tähän saakka kokeilemistani luonnonkosmetiikan putsareista. Tuoksuu erikoiselle, niinkuin kaikki Mádaran tuotteet (vähän sellaiselle jännän hiivaiselle), mutta jos siitä ei piittaa niin kannattaa kokeilla! Vaahto on ihanan liukasta ja pehmeää kasvoilla ja iho jää todella puhtaan tuntuiseksi, jopa hieman narskuvaksi.

 3. iinush

  Kokeilin yhtä Joicon hoitoainetta ja se ”katosi” hiuksiin… Silleen ettei sitä ehdi edes ”vaahdottaa” kun ei se vaahdotu. Mistä se siis johtuu? Tuskin Joicon kohdalla laadusta ainakaan? :D

  • Sanni

   Eihän hoitoaineiden kuulu vaahdottua….?

 4. Ulpu

  Tosi mielenkiintoinen postaus taas, kiitos, kun jaksat jakaa näitä kokemuksia.:) Mä oon niin kiinnostunut luonnonkosmetiikasta niinkuin kosmetiikasta muutenkin, on tosi kiva lukea näitä arvioita, koska tuotteet on suht tuntemattomia vielä. Voipi olla, että joudun tilaamaan ko. shampoon tai ainakin hoitiksen (tilasin just iHerbistä kivan Giovannin shampoon) ja Madaran dödön haluan hankkia myös.:)

 5. Noora Katariina

  Hei,

  kiitos tästä postauksesta! Pähkäilen tässä juuri ”minkä luonnonkosmetiikkashampoon ostaisin” -pulmaa, ja Mádara oli yksi vaihtoehdoista. Tämä selvensi asiaa mukavasti. :) Lisää tällaista!

 6. Laura

  Todella tervetulleita nämä hiusjutut :) Oletko kokeillut shampoo paloja? Siis ihan niitä ”oikeita” vaikka nyt vihreän kosmetiikan? Minulla ei niistä ole pahaa sanottavaa ainakaan. Toimivat minulla yllättävästi ihan vaihdellen normi shampoon kanssa ja ihan tavallisten ( jopa silikonisten)hoitoaineiden kanssa.
  Tuosta Mádarasta tulee mieleen ensimmäisenä hopeanuoli :D
  Ainakin lapsuuden muistikuvien mukaan siinä oli madara niminen karhu.

 7. Micci

  Santen Brilliant Care-hoitoaine on paras kokeilemani hoitoaine ikinä. Voittaa Tigit jne mennen tullen. :)

  • Sanni

   Olen kuullut aiemminkin kehuja tuosta Brilliant Care -hoitiksesta, varmasti menee kokeiluun!

 8. Sonia

  Postasin juuri tukkaongelmista, ja pohdiskelin, josko sitä vaihtaisi sulfaatittomaan ja silikonittomaan shampoohon. Onko se sen arvoista? Luuletko, että mun hampputukkaani ei paljon pelasteta millään shampoon koostumuksella, kun sitä kerran kuukaudessa värjään ja tyvestä niskatukasta blondaan, että saan pidettyä pinkkimustana?

  Ja tuleeko mieleen suositeltavia shampoita mitä olisi värjätyille hiuksille kehuttu, ei tarvitse olla luonnonkosmetiikkaa?

  Voit toki lukea koko pitkän avautumissurkuttelupostaukseni blogistanikin ja vastata sinne, mutta kysyin nyt täälläkin suoraan sulta kun ymmärtäisin juuri sinun jotain näistä tajuavan. :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.