Karkkipäivä
Karkkipäivä

Maarianhaminan ravintolaopas

Tässä tulee opas Maarianhaminan ruokapaikkoihin, olkaa hyvä :) Ehkäpä jokunen teistä on vielä tänä kesänä – tai tulevina – suuntaamassa Ahvenanmaan lomalle ja vinkeistä on hyötyä :)

Hyötyä tai ei, ainakin itselleni on ilo näitä kirjoittaa ^_^

Ahvenanmaa_ruoka_IMG_2447

Ahvenanmaalla melkein kaikki on kalliimpaa kuin mantereella eivätkä ravintolat tee poikkeusta. Jos haluaa mennä ihan ”ravintola-ravintolaan” eli muualle kuin pikaruokaloihin tai lounaspaikkoina tunnettuihin kotiruokatyyppisiin paikkoihin, on keskihinta pääruoalle jossain 25 euron paikkeilla. Lasi viiniä + kaksi ruokalajia irtoaa harvoin alle viidellä kympillä Maarianhaminassa.

Vähän edullisempiakin paikkoja kuitenkin on, kun tietää mihin mennä :) Jaottelin ravintolat kolmeen ryhmään niiden hintatason mukaan.  Oppaassa ei luonnollisestikaan ole mukana ihan jokainen Maarianhaminan murkinamesta mutta valitsin mukaan suosituimmat ja itsestäänselvimmät, tai sellaiset jotka mielestäni ansaitsevat olla mukana. Lopussa on lista Maarianhaminan ulkopuolella sijaitsevista tärkeimmistä ravintoloista.

Älkää antako hintojen pelästyttää, Ahvenanmaa on tunnettu erinomaisesta paikallisia ja pitkälle luomuja raaka-aineita suosivasta ruoastaan ja löytyypä saarelta myös yksi Suomen parhaimpiin lukeutuvista ravintoloista. Kyllä tänne passaa tulla syömään ja naatiskelemaan :)

MAARIANHAMINAN RAVINTOLAT

EDULLISET

Mhamina_ravintolat_Dinos

Dino’s

Yksi kaupungin suosituimmista ja vakiintuneimmista ravintoloista, Dino’s tarjoili rentotunnelmaisessa miljöössä messeviä pihvejään ja burgereitaan jo vuonna 2003 kun itse muutin kaupunkiin. Paikan konsepti on mielenkiintoinen; se on kaupungin rock-kansan suosima elävän musiikin rock-baari JA perheystävällinen, rento ruokaravintola. Tunnelman täydentää tatuoitu (ja ystävällinen) henkilökunta, joskus mietin onko Dinosin työllistymisehdoissakin vaatimus tatuoinnista… :) Tämä jos mikä on Maarianhaminan kaiken kansan paikka, jos et keksi minne mennä syömään ja tykkäät rehdistä, konstailemattomasta ruoasta joka täyttää vatsan, tule Dinosiin.

Erityishuomio: burgereistaan tunnettu Dino’s yllättää kaupungin luovimmalla kasvisruokamenullaan! Täällä kasvisruokailijan ei tarvitse tyytyä tavanomaisiin risottoihin ja salaatteihin, kesän listalla komeilee mm, get this: tempehiä..!! Kasvisruoasta kiinnostuneena kävin testaamassa Dinon vegeannoksia ja vaikutuin, niistä juttua myöhemmin loppukesällä (suunnitteilla kasvisruoalle omistettu teemaviikko…)

Pääruoat 15,90€ – 29,80€.

Ravintolat_Mhamina_Bryggan

Ångbåtsbryggan

En tiedä älyäisikö monikaan turisti suunnata tänne syömään, sillä paikka on itse asiassa minigolfradan yhteydessä. Koko nimi kuuluukin Ångbåtsbryggans Äventyrsgolf eli ”Höyrylaivalaiturin Seikkailugolf” :D (Alueella sijaitsi muinoin kaupungin höyrylaivasatama.).

Ei-kulinaristisesta assosiaatiostaan huolimatta golf on supersuosittu myös ruokapaikkana, ja ravintola voi ylpeillä kaupungin halvimmilla hinnoilla. Ruoan tyyli on toki sen mukainen, ja Bryggan (kuten paikkaa puhekielessä kutsutaan) onkin jotain ”kunnon” ravintolan ja pikaruokapaikan väliltä. Plussaa kasvisruokavaihtoehdoista, listalta löytyy mm. tofua. Mutta älkää odottako huolella harkittuja makuyhdistelmiä ;)

Pääruoat 12,50€ – 19,90€.

Ravintolat_Mhamina_Sittkoffska

Sittkoffska Gården

Kävelykatu-Torggatanin pienessä kauppakeskuksessa sijaitsevaa Sittkoffska Gårdenia voi suositella mitä lämpimimmin lounaspaikaksi tai miksei illallisellekin jos tykkää illastaa vähän varhaisemmin (ja jos kauppakeskusmiljöö vastaa toivettasi illallispaikasta…). Keittiö sulkee kello 19.30 ja ravintola kello 20.00.

Tunnelmallisesti sisustettu ravintola tarjoaa päivittäin maistuvaa lounasta lähiraaka-aineista ja listalla on aina liha-, kala- ja kasvisvaihtoehto. Ravintolan yhteydessä toimii delicatessen-puoti joka myy ahvenanmaalaisia herkkuja kuten mustaa leipää, juustoja ja leikkeleitä.

Lounas 10,50€, à la carte 15€ – 20€.

Ja sitten vähän pizzaosastoa:

Ravintolat_Mhamina_Niska

Pub Niska

Suosittu Niska itäsataman Merikorttelissa tarjoilee ahvenanmaalaisesti ”plåtbröd”-nimellä kulkevaa pizzaa persoonallisilla täytteillä, ei kotipizza-meininkiä. Pizzan lisäksi listalla myös salaatteja ja uuniperunaa. Auki kesäisin.

Ravintolat_Mhamina_Albin

Pub Albin

Lyömättömällä paikalla auringonlaskun puolella kaupungin länsisatamassa museolaiva Pommernin kupeessa. Jos haluat pizzasi kaupungin parhaalla maisemalla (olettaen että tykkäät merestä ja veneistä ja tunnelmallisista auringonlaskuista), tule Albiniin. Niskan tavoin myös Albinin pizzat edustavat raikkaampaa, persoonallisempaa täyteideologiaa kuin perushalpispitserioiden tarjokkaat. Auki kesäisin.

Kotipizza

Löytyy täältä Kotipizzakin sen tutun ja turvallisen ystäville :)

Diablo

Kotipizzan naapuri Diablo tarjoilee Maarianhaminan ainoat kiviuunipizzat kaupungin keskeisimmällä paikalla.

Adlon

Länsisatamassa lähellä Vikingin ja Siljan terminaalia sijaitseva suosittu sport-baari ja pizzeria samannimisen hotellin yhteydessä. Miksi tulla tänne? No, ehkä katsomaan jotain matsia pizzan mätön ohella :)

.

KESKIHINTAISET (= kalliihkot, Ahvenanmaalla kun ollaan)

  Ravintolat_Mhamina_Indigo

Indigo

Kiistatta yksi Ahvenanmaan suosituimmista ja mukavimmista paikoista, Indigo on valintasi jos haluat varman nakin mutta naapuri-Dinosin ”rock meets Rosso” -konsepti ei ihan iske ja haluat jotain asteen fiinimpää.

Yläkerran baarissa ja kesäterassilla voi tilata edullisemmalta ja simppeliltä bistro-listalta, alakerran ravintolassa harkitummalta ja hinnakkaammalta à la carte -menulta. Yläkerran hämyisä baari on viikonloppuisin supersuosittu alkuillan istuskelupaikka DJ’llä tai elävällä musiikilla höystettynä. Indigo kuuluu M:haminan ehdottomiin lempipaikkoihini ja tarkempi esittely paikasta löytyy täältä. Samalla tyylikäs, samalla kotoisa, samalla fiini, samalla rento, tänne voi tulla kahville, viinilasilliselle, tanssimaan, illallistreffeille tai vaikka tekemään töitä kun netti ei toimi kotona :D Indigo on ihan kaikkea <3

Pääruoat à la carte 21€ – 32€

Ravintolat_Mhamina_kvarter5

Kvarter 5

Uudistuneen Hotelli Pommernin yhteyteen viime vuonna avannut Kvarter-vitonen Ålandsvägenillä on vuoden aikana voittanut puolelleen paikallisten suopeuden, vaikka ei suosiossaan Indigon ja Dinosin kanssa kilpailekaan. Hotellimiljöö antaa paikalle väistämättä leimansa, mutta ollakseen hotellin ravintola on ”Vitonen” kuitenkin oikein viihtyisä ja erottautuu Maarianhaminan muista ravintoloista viini- & snacks -konseptillaan. Laadukkaan à la carte -listansa lisäksi paikka houkuttelee asiakkaita ahvenanmaalaisten tapasten ja viinilasin ääreen Indigon ohella kaupungin parhaalla viinilistalla.

Terassi vilkkaasti liikennöidyn läpikulkuväylä Ålandsvägenin varrella ei ole ihan itsestäänselvä hitti (kuka haluaa katsella lasillisensa äärellä autotietä ja ruokakaupan seinää?), mutta Kvarter 5:n terassi onnistuu kummasti olemaan varsin viehättävä ja vetää ainakin allekirjoittanutta helposti puoleensa ilta-aurinkoisuudellaan. Muut keskustan terassit jäävät varjoon jo päivällä tai alkuillasta.

Pääruoat 14€ – 32,50€. Kvarter 5:n tarkempi esittely ruokakokemuksineen täällä.

Ravintolat_Mhamina_Paviljongen

ÅSS Paviljongen

Supersuosittu ”auringonlaskupaikka” länsisatamassa ja kaupungin vanhimpia ravintoloita. Paviljongenin terassin tunnelmaa ei voita mikään aurinkoisena kesäiltana.<3

Rakastan tätä paikkaa vaikka hinta ja laatu eivät aina kohtaa; annosten koot vaihtelevat ja olen saanut Paviljongenissa niin naurettavan pikkuruisen taideahvenannoksen josta tuli vain vihaiseksi  kuin hervottoman katkarapusalaatin jossa ällistyttävän valtava rapukeko hukutti alleen kaikki vihannekset. Mutta ruoka on täällä (minulle) melkein sivuseikka sillä paikka on tunnelmassaan ainutkertainen eikä näkymää veneiden mastojen taakse valuvasta auringosta lämpimänkultaisine hämyineen voita mikään. Auki kesäisin.

Pääruoat 19€ – 32€

  idRavintolat_Mhamina_Knorring

F.P. Von Knorring

Suosikkipaikkani itäsatamassa – ja muuten ainoa paikka itäisellä puolella jossa voi nauttia (ulkokannella) auringosta lähes sen laskuun saakka. Tärkeä tekijä aurinkofriikille ;) Muut itäsataman paikat jäävät varjoon jo alkuillasta.

Laivaravintola Von Knorringissa on monien muiden maarianhaminalaisravintoloiden tapaan kaksi menua, yksinkertaisempi terassi/ulkokansimenu ja arvokkaampi à la carte -lista. Paikan marinoitu munakoisoannos saa Sannilta (alias munakoiso-aficionado) täydet pisteet. Laivan kansi on ÅSS Paviljongenin jälkeen minulle mieluisin paikka nauttia lasillinen ilta-auringossa :)

Pääruoat 14,60€ – 30,90€

Ravintolat_Mhamina_ArkenGarden

Kuva: Visitaland

Arken Garden

Maarianhaminan yöelämän keitaassa eli hotelli Arkipelagin (”Arken”) yhteydessä sijaitseva Arken Garden mainostaa itseään kaupungin suosituimpana kesäravintolana. Suosio perustunee Arkenin yökerhon ylivertaiseen dominanssiin koko Ahvenanmaan viihde-elämän keskuksena. Allekirjoittaneen mielestä katettu terassi hotellirakennuksen varjossa ei ole erityisen tunnelmallinen, mutta se on suosittu kuin mikä ja monelle etenkin viikonloppuisin itsestäänselvä illanaloituspaikka. Pääseehän Gardenista myöhemmin illalla ilmaiseksi yökerhoon joraamaan ;)

En tiedä onko Arken Garden turistille mikään erityisen persoonallinen Maarianhaminaelämys, mutta suosion paikallisten keskuudessa ymmärtää kun ”täällähän ovat kaikki”. Garden on yhtä lailla näyttäytymis- kuin ruokailupaikka. Yhdeksästä alkaen terassilla soi trubaduurimusiikki.

Pääruoat 15€ – 30€ (myös mukava valikoima kasvisruokavaihtoehtoja)

.

KALLIIT

Ravintolat_Mhamina_Nautical

Nautical

White Guiden noteeraama, Ahvenanmaan arvostetuin, paras ja samalla tietysti kallein ravintola. Nautical on kohde sinulle, jolle ruokahetki on kulinaristinen elämys, ei pelkästään nälästä eroon hankkiutumista. Jos vain kukkaro sallii, suosittelen Nauticalin kuuden ruokalajin maistelumenua viiniparituksineen.  Ravintola on tunnelmaltaan klassisen hienostunut valkoisine pöytäliinoineen ja hovimestari-tyylisine tarjoilijoineen. Palvelua saa myös suomeksi ja erityisruokavaliot huomioidaan maistelumenun yhteydessä kun niistä ilmoittaa varauksen yhteydessä. Itse söin lihattoman version maistelumenusta toukokuussa 2013, taivaallinen makumatka josta kerroin kuvineen täällä.

Nautical sijaitsee länsisataman puolella samassa rakennuksessa kuin Merenkulkumuseo.

Pääruoat 34€ – 41€, maistelumenu 75€.

Jos yläkerran arvokkaampi ”pönötys” – ja hinnat – eivät ole sinun juttusi (vaikka ei täällä tosiaan tarvitse pönöttää :D), valitse alakerran rennompi terassibaari Nauticaltan joka on auki juhannuksesta kesäsesongin loppuun. Altanilla tarjoillaan maukasta terassiruokaa terassihinnoin, Nauticalin korkeasta laadusta tinkimättä. Jos käyt syömässä Ångbåtsbrygganilla ja tulet sitten Nauticaltaniin jossa nautit samanhintaisen annoksen, voit vain miettiä mistä h*mmetistä ylipäänsä maksoit Brygganilla ;)

.

HavsVidden_illallinen

Hyviä ravintoloita Maarianhaminan ulkopuolella

Manner-Ahvenanmaa

HavsVidden, Geta – Upeassa ja uniikissa miljöössä meren ja karun luonnon keskellä, kaukana kaikesta muusta :) Hotelli HavsViddenin ravintolan keittiö tunnetaan Nauticalin ohella Ahvenanmaan parhaana. HavsViddenin esittely täällä.

Smakbyn, Sund – Ahvenanmaan oman tähtikokki Michael Björklundin ruokaelämyskeskus Kastelholman linnan kupeessa.

Soltuna, Geta – sympaattinen Soltuna Geta-”vuoren” huipulla ei prameile ulkonäöllään mutta tarjoaa erinomaista, huolella valmistettua ja kauniisti esillepantua ruokaa. Soltunan joulupöytä on Ahvenanmaan suosituimpia.

Pub Stallhagen, Finström – Stallhagenin panimon yhteydessä sijaitseva gastropub on yksi henkilökohtaisia suosikkejani, aina takuuvarman hyvää ruokaa rennossa, tunnelmallisessa miljöössä. Hinta-laatu-suhde etenkin lounaalla on aivan huikea. 2-3 annosvaihtoehdosta koostuva lista vaihtuu päivittäin. Stallhagenin esittely täällä.

Seagram_annos

Kuva: Seagram

Saaristo

Seagram, Föglö – kalaherkkuja notkuvasta saaristolaisbuffetistaan tunnettu erittäin suosittu ravintola Degerbyn keskustassa lähellä vierassatamaa. À la carte -listalla myös liharuokia, kasvisvaihtoehto puuttuu.

Glada Laxen, Kumlinge – omalla pienellä Bärön saarella sijaitseva kalaruokiin erikoistunut kotoisa ravintola. Bäröön pääsee omalla veneellä tai tilaamalla ilmaisen kuljetuksen, Laxenin omistaja Henrik hakee vieraat Kumlingen satamasta. Ei kasvisruokia.

Salteriet, Sottunga – saariston tuoreimpia krouveja, kesällä 2014 Sottungan vierasvenesatamaan avattu kotiruokaravintola Salteriet on noussut nopeasti suosioon.

Brudhäll, Kökar – Karlbyn vierassataman yhteydessä sijaitsevan hotelli Brudhällin tyylikäs ravintola tarjoilee suussasulavaa saaristolaisruokaa. Brudhäll ja Kökar kuuluvat paikkoihin joita suosittelen ehdottomasti osaksi Ahvenanmaan vierailua jos vain aikaa riittää retkeillä manner-Ahvenanmaan ulkopuolella. Brudhällin laiturista lähtee kesäisin taksivene Källskärin pikkusaarelle jota ei pidä missata, tämän uniikimpaa paikkaa saa hakea!

.

P.S. Olen vihdoin saanut päivitettyä aiemmat Ahvenanmaan ”lomaoppaani” niin että tiedot ovat nyt ajan tasalla. :)

Löydät vinkit Ahvenanmaan ja Maarianhaminan vierailuille täältä:

Destination Mariehamn

Lomakohteena Ahvenanmaa

Kommentit (40)

 1. Mira / Blinger Shimmer -blogi

  Tiedän kyllä mistä hankkia vinkkejä jos joskus Ahvenanmaalle matkaan :) Samanlaiset postaukset olisi loistavia ihan jokaisesta Suomen kaupungista :D

 2. hannna1

  Kiitos hyvistä vinkeistä ja kattavasta postauksesta! Tuli vain mieleeni, osataanko näissä ravintoloissa tyypillisesti suomea vai pitääkö asiointi hoitaa ruotsiksi/englanniksi? :)

  • Sanni

   Useimmissa ravintoloissa vähintään ymmärretään suomea sen verran että tilauksen voi antaa suomeksi. Ravintoloitsijoiden tavoitteena on että ainakin kesäaikaan henkilökunnassa olisi aina suomenkielentaitoisia koska he haluavat palvella suomenkielisiä asiakkaita joita kesäisin riittää, mutta sellaisiakin ravintoloita kyllä on joissa asiointi täytyy hoitaa ruotsiksi tai englanniksi. Kannattaa aina aloittaa suomeksi, sitten selviää millainen kielitaito kohdalle osuneella tarjoilijalla on :)

   • hannna1

    Jotenkin sitä edelleen häkeltyy, kun saa näin kattavan ja nopean vastauksen kysymykseensä :’) Kohtelet meitä lukijoita ihanasti!

    • Sanni

     Tähän oli niin helppo vastata ^_^ :D

 3. kukkis

  Ahvenanmaa olisi ihana paikka viettää lomaa. Olen monesti haaveillut, että olisi ihanaa perheen kesken vierailla ja oleilla. Ja olenkin tehnyt sinne matkaa netin välityksellä ja laskeskellut budjettia. Mutta, mutta……edulliset ravintolat? Oikeesti? Minun mittakaavassani, kallista! Tietysti kaikki on suhteellista. Ei olisi ikinä varaa koko perheen syödä noin kalliisti. Säästän koko vuoden kesän lomaa varten, jotta saisimme jotain kivaa reissua aikaiseksi, joten tuolla kyllä ruoka veisi suuren osuuden budjetista. Mutta kyllä me sinne vielä joskus ja itse tehden ruoka tulee halvemmaksi. Kaunista siellä on :)

  • Sanni

   Mutta, mutta……edulliset ravintolat? Oikeesti?

   Ahvenanmaa on kallis. :/ Kesäkuussa yksi tunnettu ahvenanmaalaispoliitikko kirjoitti paikallislehteen äkäisen ja karrikoidun mielipidekirjoituksen aiheesta nostaakseen tapetille saarimaakunnan ravintoloiden tyyriyden etenkin Ruotsista tulevalle turistille ja perheille. Aihe on täällä ylipäänsäkin esillä mediassa tasaisin väliajoin. Mutta ravintolahintoihin tuskin on koskaan tulossa muutosta alempaan, turistit (ja paikalliset) maksavat hinnat joka tapauksessa hampaita kiristellen ja niin kauan kuin niin tapahtuu, ravintoloitsijoilla tuskin on houkutusta laskea hintoja :/

   Mun mielestä kuitenkaan noiden edullisiksi luokittelemieni paikkojen hintataso ei ole sen korkeampi kuin manner-Suomen edullisina pidettyjen ns. perheravintoloiden kuten vaikka Rosson tai Pancho Villan. Kaikissa noissa paikoissa saa useampia eri pääruokia alle 20 eurolla, siinä missä keskihintaisissa paikoissa vain kasvisruoan tai kenties hampparin saa siihen hintaan. Mun mielestä ravintolaruoka on suhteellisen kallista kaikkialla Suomessa, eikä perheelle oikein jää muita mahdollisuuksia kuin valita pikaruokapaikkoja (Subwayt, Mäkkärit, pitseriat) jos haluaa syödä oikein edullisesti – tai sitten tietysti varata keittiöllinen majoitus ja kokata itse.

 4. Vilma

  KIITOS tästä! Lähdemme elokuussa kiertämään Ahvenanmaata omalla veneellä, joten listaltasi tulee varmasti useampi ravintola testattua. Ostinkin miehelle synttärilahjaksi lahjakortin hotelli Havsviddeniin, taidamme käyttää sen ravintolaan ;) Ilmeisesti siellä huomioidaan myös kala-kasvisruokavaliota noudattavat ruokailijat melkoisen hyvin? Hauskaa viikonloppua! :)

  • Sanni

   Ostinkin miehelle synttärilahjaksi lahjakortin hotelli Havsviddeniin

   Oi ihanaa :)

   HavsViddenin tasoisessa paikassa huomioidaan kaikki ruokavaliot ja allergiat :) Kalaruokaa saa Ahvenanmaalta ihan kaikkialta, kasvissyöjillä voi olla haasteellisempaa esim. saaristokuntien pienemmissä ravintoloissa mutta voisin kuvitella että niissäkin aivan varmasti pyöräytetään kasvissyöjäasiakkaalle vaikka joku salaatti vaikka kasvisruokia ei listalta aina löydykään.

   P.S. Vähänkö olisi ihanaa päästä joskus itsekin kiertämään Ahvenanmaata veneellä… Olen vähän kade teille :)

   • Vilma

    Jep, tulikin jo nyt viikonloppupurjehduksella pyrähdettyä itäiselle Ahvenanmaalle ja testattua Lappon Galeasen-ravintola. Tunnelma terassilla oli juuri sellainen ihanan ahvenanmaalaisen rento, ja toki saimme myös ihailla ilta-auringon kultaamia mastoja. Maukkaita kalavaihtoehtoja oli kolme ja jälkkäriksi herkullista ahvenanmaalaista pannukakkua. Suosittelen lämpimästi, jos joskus siellä päin liikut. Veneily on kyllä ihanaa, kunpa vain olisi enemmän lomaa, mua ei pois täältä vesiltä saisikaan. <3

    • Sanni

     Lappo (ja koko Brändön kunta) on muuten ainoa Ahvenanmaan kunta jossa en ole vielä käynyt :)

     • Vilma

      Oho! :O Sinne siis ensi tilassa!

 5. Sari

  En tiedä mistä mielikuvani oli aiemmin muodostunut, mutta kuvittelin, että Ahvenanmaalla on muutama hassu ravintola :D Nyt alko jo kuulostamaan siltä, että siellähän vois joskus käydäkin x)

  • Sanni

   Täällä on ravinteleita vaikka kuinka ^_^

  • Ande

   Hämmästelin ihan samaa!

 6. Jonttu

  Ostin muuten Sisu-rahkan juotavassa muodossa ja oli tosi hyvää. Oikeastaan älyttömän kätevä välipala, kun ei tarvitse edes lusikoida vaan voi vain kaataa kurkusta alas.

  • Sanni

   Tällä nyt ei ole mitään tekemistä sinun kokemuksesi kanssa mutta kerronpahan kuitenkin kun on kiva sun kanssa aina jutustella ^_^, että itse en tykkää juotavista aterioista, ne ei tunnu ruoalta :D Kaikki juotavat jogurtit, rahkat ja smoothie-hässäkät on mulle ihan turn-off, mä kaipaan kunnon ”työstettävää” = pureskeltavaa ruokaa että aivojen kylläisyysalueelle menee viesti siitä että ylipäänsä olen syönyt jotain ravintoa ^_^ Juotavat ei oikein rekisteröidy :D

   • Jonttu

    Ahaa. Minulle tuo suhteellisen iso pullollinen vie aika ison nälän ihan hyvin, paremmin kuin energiapatukat. Proteiinipatukat kun tuppaavat olemaan aika pieniä kooltaan vaikka ovatkin energiatiheitä, niin jos on nälkä ja on jossakin menossa, niin tulee aina täydennettyä energiapatukkaa vielä jollakin lisäjutulla.

    Nyt on kyllä mennyt syömiset huonosti tässä viime aikoina, kun on ollut niin kiirettä. Alkuviikosta olin reissussa, ja oli porukan painostuksesta pakko taipua syömään kiinalaisessa. Oli kyllä tosi kipeänä maha runsaan riisimäärän jälkeen. Itselläni oli mielessä vain sinun blogin ruoka-annokset ja Viron ravintolat, niin ei innostanut yhtään syödä kiinalaista. Mieluummin siis vaikka Sannin kekseliästä kotiruokaa hyvillä ravintoarvoilla… Ja veden juominen myös jäi vähälle kiireessä, joten huomaa heti, että turvotusta on tullut. Edes juoksemaan en ole ehtinyt kohta kahteen viikkoon. Tähän vielä päälle se, että vuorotyöt ovat estäneet kunnollisen nukkumisen parin viikon ajan, niin ei oikein vartalo ja kasvot tykkää (kasvojen tehovanhennusta).

    Olen muuten testaillut Lumenen suihkugeelejä ja -kuorintoja. Ihana on etenkin vadelmakuorinta; hillakuorinnasta en niinkään oikein tykännyt – kuorintana hyvä mutta tuoksu ei vain innosta, ehkä menisi paremmin lätyn päällisenä. Suihkugeeleistä ihanin koostumuksen ja tuoksun puolesta ehdottomasti Mustikka. Ei kyllä minusta tuoksu mitenkään erityisemmin mustikalta, vaan pikemminkin mustaviinimarjalta, mutta on ihanaa, ei liian lirua. Vadelmasuihkugeeli taas oli liian kädestä lipeävää.

    • Sanni

     Proteiinipatukat kun tuppaavat olemaan aika pieniä kooltaan vaikka ovatkin energiatiheitä, niin jos on nälkä ja on jossakin menossa, niin tulee aina täydennettyä energiapatukkaa vielä jollakin lisäjutulla.

     Niin erilaisia voi olla kokemukset :) Minusta esim. Questit on tosi järeitä ja harvoin jaksan syödä sellaisen kokonaan, tai jos on oikein kova nälkä ja pakko korvata kokonainen ateria Questilla niin sitten syön patukan seuraksi myös vähän pähkinöitä ja vatsa täytyy tehokkaasti :)

     Itselläni oli mielessä vain sinun blogin ruoka-annokset ja Viron ravintolat, niin ei innostanut yhtään syödä kiinalaista.

     Olitteko siis Tallinnassa? :)

     Riisistä tuli mieleen että eihän sitäkään ole pakko valtavia määriä vatsaansa laittaa vaikka kiinalaisessa söisikin ;)

     • Jonttu

      En ole käynyt Tallinnassa, mutta haluaisin kovasti!

     • Jonttu

      Quest on jotenkin täyttävämpi kuin muut proteiinipatukat, sen olen pannut merkille.

      • Jonttu

       Piti muuten ostaa sellaisia vähän enemmän keittolautasen kokoa lähellä olevia salaattikulhoja, kun entiset olivat niin pieniä, että niiden vetoisuudella ei kyllä nälkä lähtenyt mihinkään. Nyt voin tehdä kunnon tujusalaatteja. :)

       • Sanni

        Minäkin käytän salaatteihin isompia kulhoja kuin keittolautasia, keittolautaset on ihan liian pieniä :D Tai jos niihin kokoaa salaatin pitää koota kaksi annosta ^_^

        • Jonttu

         En ole edes käyttänyt salaateille keittolautasia vaan sellaisia ihan pikkuisia kulhoja (Ikeasta). Siis tällaisia:
         http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50258950/

         Nyt tähän aikaan vuodesta lempiherkku on mansikat, niistä ei vain saa kyllikseen. Tuli mieleen, kun juuri mansikoita torilta hain, syötkö sinä mansikoita ja jos syöt, niin minkälaisia määriä kerralla?

         On kyllä mennyt syömiset itselläni huonoon suuntaan, koska vuorotyö eikä aikaa nukkua kunnon yöunia juuri milloinkaan. :( Kehon jatkuva väsymys saa aikaan sen, että on pakko syödä kääretorttu joka päivä.

        • Sanni

         syötkö sinä mansikoita ja jos syöt, niin minkälaisia määriä kerralla?

         Syön silloin tällöin, tykkään esimerkiksi mansikka-halloumi-salaatista. Minulle mansikat on enemmänkin salaattiainesosa mutta joskus, jos pakkasessa ei ole muita marjoja, saatan laittaa rahkankin sekaan. Vaikea arvioida kerta-annoksen määrää (tämä oli muuten aika hassu kysymys ;D), mutta alle desin varmaankin.

        • Jonttu

         Ohoh. Aika vähän syöt. Itse voisin syödä mansikoita vaikka koko ajan, tuoreita siis. Ne ovat niin yli-ihania!

 7. Lusa

  Käytiin mökillä Nauvossa kesäkuussa ja siellä taksikuski kertoi, että Houtskäristä pääsee lautalla Ahvenanmaan saaristoon ilmaiseksi. Innostuin heti ja aloin suunnitella matkaa mökiltä Maarianhaminaan :D, joten tämä postaus tulee tarpeeseen! Tänä kesänä ei todennäköisesti ehdi kesäkurssien takia, mutta ensi kesänä sitten. Btw, miten Maarianhaminasta pääsee järkevästi mantereelle? Mietin, että jos tekisi jännän lenkin, eikä edes-takaisin matkaa :>

  • Sanni

   Jep, Ålandstrafikenin saaristolautoilla henkilölippu on maksuton :) Vain autot ja pyörät maksavat :)

   Btw, miten Maarianhaminasta pääsee järkevästi mantereelle?

   Vikingillä ja Siljalla pääset Turkuun ja Helsinkiin, ne ovat ainoat yhteydet Maarianhaminasta manner-Suomeen. Långnäsin satamasta pääsee Turun lisäksi Naantaliin Finnlinesin lautalla, mutta Finnlinesin reitillä ajoneuvo (tai polkupyörä) on pakollinen (!!). Aika harva tuota Finnlinesin yhteyttä käyttää.

   Iltapäivälautta Maarianhaminasta Turkuun on kaikkein edullisin ja nopein tapa päästä mantereelle, matka kestää 5,5 tuntia ja maksaa kesän high seasonilla 15 euroa (Viking, Siljan hintaa en muista). Vikingin lautta lähtee 14.25 ja Siljan 13.45.

   Helsingin lautat ovat yölauttoja ja tätä myöten paljon kalliimpia, toki matkakin on paljon pidempi.

 8. Anne

  Varattiin just miniloma Maarianhaminaan elokuun alkupäiviksi, joten tämä tuli kuin tilauksesta! Informatiivinen postaus, kiitos! :)

  • Sanni

   Kivaa :)

 9. Nimetön

  No nyt sen keksin! Oon miettinyt mihin kotimaassa(/Tallinna) sitä vielä kesällä tekisi viikonlopun reissun ja täältä blogistasi se vastaus taas löytyi. Ahvenanmaan reissua suunnittelemaan! :) osaatko antaa jotain suosituksia? Haluttaisiin varmaan ainakin liikkua luonnossa (koirat mukana?), ehkä autolla kierrellä myös jos nähtävää riittää niin että kannattaa autolla lähteä…? Ooh. En malta odottaa…! :)

  • Sanni

   osaatko antaa jotain suosituksia? Haluttaisiin varmaan ainakin liikkua luonnossa (koirat mukana?), ehkä autolla kierrellä myös jos nähtävää riittää niin että kannattaa autolla lähteä…?

   Autolla kannattaa lähteä aivan ehdottomasti, jos haluaa nähdä muutakin kuin Maarianhaminan :) Julkinen liikenne Ahvenanmaalla on tunnetusti (etenkin kesäaikaan) täysin turistille hyödytön.

   Ahvenanmaalla on paljon pidempiä ja lyhempiä luontopolkuja ja vaellusreittejä, tässä hieman lisäinfoa niistä:

   http://www.visitaland.com/fi/articles/vandring/

   Käytännössä suosittelen ostamaan Vandra, cykla och paddla på Åland -kirjan (myydään kirjakaupoissa Maarianhaminassa ja Visit Ålandin toimistossa) jos mielii ihan kunnolla samoilemaan, kokemuksesta tiedän että noita reittejä on vähän hankala löytää, etenkin noita pidempiä, ilman karttaa. Lyhyemmät alle kolmen kilsan luontopolut on useimmiten merkattu ja kyltitetty todella hyvin.

   Mun Top 10 suositukset manner-Ahvenanmaalla ovat:

   * Eckerön Posti- ja Tullitalo ja rakennuksessa toimiva ihana Café Tsarevna ja sen viikonloppubrunssi <3
   * Degersandin ranta Eckerössä. Ahvenanmaan upein!!
   * Kastelholman linna Sundissa
   * Bomarsundin rauniot Sundissa (tällä alueella suosittelen lämpimästi vaelluskirjaan merkityn patikkareitin kävelyä, reitti tarjoaa huikeita maisemia ja alue avautuu aivan eri tavalla kuin jos vain kulkee ympäri itsessään varsin tylsät rauniot)
   * Sundin kaunis vanha kirkko (jos on yhtään kiinnostunut kirkkoarkkitehtuurista ja historiasta)
   * HavsViddenin hotelli/ravintola Getassa, jos ei budjetti taivu majoittumiseen kalliohuvilassa (minkä ymmärtää, ei mikään halpa vaihtoehto) niin kannattaa käydä edes lasillisella hotellin tunnelmallisessa, tyylikkäässä aulabaarissa. Tai tietysti illallisella.
   * Pub Stallhagen Finströmissä
   * Uffe På Berget -kahvila ja sen yhteydessä sijaitseva näkötorni Finströmissä
   * Pyöräily Maarianhaminasta Järsöön pengerteitä pitkin, kauniimpaa reittiä saa hakea.
   * Patikka joko Getabergenillä tai Långbergsödalla

 10. Annukka

  Kiitos oppaasta, ehkä käytämme sitä ensi reissulla. Tämän kesäinen meni jo. Minulla on sen verran ”ronkelit” matkaseuralaiset, että sopivan ravintolan etsiminen meinaa usein päätyä pieneen perheriitaan. :) Viime reissulla söimme minigolfpaikassa, joksi itse sitä nimitämme sekä Smartparkissa. Molemmissa meille mieluinen ruoka.

 11. Nelli

  Juuri eilen varattiin kolmen yön reissu Ahvenanmaalle elokuulle. Sun postauksista saa tosi kivasti vinkkejä reissua varten! :) Tiedossa ainakin ruuasta nauttimista (mun mielestä kaikkien matkojen päätarkoitus), vähän golffia sekä muuta luonnossa oleilua. En malttais odottaa!!

  • Sanni

   Mahtavaa :) :) :)

 12. Mari

  Hyvä ja kattava ravintolaopas! Lasten kanssa reissatessa illalla ruokapaikkaa hakiessa ravintolaksi valikoitui Park Alandian oma ravintola ja sen pihvi olikin täysi kymppi! En muista milloin olisin ravintolassa saanut niiin täydellisen medium miinuksen kuin siellä sain!
  Lasten annoksissa tuoreet ahvenfileet paistettuna ilman ihmeellisyyksiä iso plussa myös. Koko pöytäseurueelta vahva suositus!

  • Sanni

   Park tunnetaankin hyvänä ravintolana :) Kivaa kuulla että tekin saitte loistokokemuksen :)

 13. Cadoe

  Kiitos ravintola-arvioista :)
  Harmillisesti olen huomannut, että näissä postauksissa olevat linkit toisiin postauksiin eivät toimi ainakaan minulla . Tulee WordPress->virhe -ilmoitus ”Sivusto on arkistoitu tai hyllytetty”. Johtunee blogin alustan vaihtumisesta? Varmaan joku muukin kommentoinut, mutta ajattelin varmuuden vuoksi kertoa, jos kukaan muu ei ole huomauttanut :)
  Vanhempiin juttuihin pääsee toki haun kautta :)

  • Sanni

   Johtunee blogin alustan vaihtumisesta?

   Jep, johtuu muutosta Indiedaysilta K&T:lle. Tosi paska juttu mutta K&T:ltä sanoivat että sille ei voi mitään, he eivät saaneet ”erilaisen osoiterakenteen” vuoksi muutettua sisäisiä linkkejä ohjautumaan automaattisesti. :/

   Olen muuttanut manuaalisesti suosituimpien, paljon linkkejä sisältävien postausten linkit (kuten Kreikka- ja Ruoka-hakemistot) ja muuttelen yksitellen aina jos joku kommentoi tietyn linkin toimimattomuutta. Kuten nyt tässä postauksessa. Nyt linkit on päivitetty :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.