Karkkipäivä
Karkkipäivä

Maaninen käsienpesijä?

Montako kertaa päivässä te pesette käsiä?

LOccitane_vaahto_

Olen alkanut miettiä, liittyykö käsieni vuosi vuodelta paheneva kuivuus lopulta käsien pesemiseen. Pesenkö käsiäni liian usein? Mikä määrä on ”liian usein”?

Minulla ei ole pöpömaniaa, eli tiheä käsienpesu ei johdu bakteerikammosta ja hygieniafriikkeydestä. (Minähän käytän vuosia vanhoja kosmetiikkatuotteita ja syön iloisesti ajat sitten parasta ennen -päivänsä ohittaneita elintarvikkeita eli bakteerikammoinen en tosiaankaan liene..! :D)

Arvostelematta_LushIMG_9784

Mutta – en voi sietää pienintäkään tahmaa tai lian tunnetta käsissä.

Kun meikkaan, pesen kädet sen aikana parikin kertaa – ensin pesen peiteaineen ja silmämeikinpohjustusaineen jämät sormista, sitten luomiväreistä tai mineraalimeikistä pöllynneet jauheet ja kimalteet.

Kun teen ruokaa, huuhdon käsiä joka välissä; kun olen tarttunut oliiviöljypulloon, pilkkonut kasviksia, käsitellyt voipakettia, raastanut juustoa, kuorinut sipulia…

En käytä joka kerta saippuaa vaan joskus riittää pelkkä vesi, mutta jos lika on yhtään rasvaista käsi hakeutuu automaattisesti saippuan luo. Meillä kuluu käsisaippuaa todella paljon.

Tuntuisi ehkä järkevämmältä pestä kädet vasta sen jälkeen kun ruoka on laitettu ja kaikki tahmapullot, ruoka-ainekset ja kastikkeet käsitelty, mutta en pidä siitä, että tahmaisista sormistani jää likaa keittiön pintoihin kuten jääkaapin kahvaan ja kaappien oviin joita tulee auottua koko ajan ruoanlaiton aikana.Urtekram_Ruusu_saippua

Onko tämä maniaa vai normaalia?

Olen alkanut oikeasti miettiä sitä.

MadaraCloudberryOatSoap

En myöskään kestä sitä, että puhelimeen jää meikki- tai kosmetiikkalikaa. En tiedä pystyisinkö tarttumaan puhelimeen juuri rasvatuilla käsillä. En varmaankaan. Tämä ei ehkä ole normaalia.

Miten ihmiset ylipäänsä vastaavat älypuhelimeen jos kädet on juuri rasvattu..?

Eihän pyyhkäisynäyttö kai edes toimi jos sormissa on voidetta..?  Tai jos ne ovat märät..? Hullua kyllä, nämä olivat ensimmäisiä ajatuksiani kun viime vuonna vihdoin liityin älypuhelinten omistajiin. Mietin, miten paljon helpompaa oli vastata näppäinpuhelimeen.. :D

saippua

Käsilaukussa kulkee jatkuvasti varastollinen Savetteja ikävien tahmatilanteiden varalle. Nekin varmaan kuivattavat…

Olen yrittänyt tänään laskea kuinka monta kertaa pesen käsiä. Luovutin 20+ pesukerran jälkeen… Peseminen on niin automatisoitunutta että en aina edes rekisteröi, että taas tuli käytettyä sormet hanan alla. Aamulla ennen töihin lähtöä kädet oli huuhdottu jo ainakin 10 kertaa (meikkaus, aamiaisen valmistus), töissä lounaalla viisi kertaa (! käsittelin öljyistä tonnikalapurkkia) ja kahvitauolla olin jo seonnut laskuissa.

Kuulostaako tämä normaalilta? Pesevätkö muutkin käsiään usein?

Ja onkohan käsieni kuivuminen osittain itseaiheutettua..?

Kommentit (125)

 1. Karoliina

  Meillä ei lapsuudenkodissa pesty käsi oikeasti ikinä, en muista ainuttakaan kertaa, että vanhemmat olisi pesseet tai opettaneet mua pesemään ja sekös olikin sitten päiväkodissa ja koulussa outoa, kun kädet piti ennen ruokaa ja vessassa käynnin jälkeen pestä (ja joo kyllä skippasin nuo yleensä, jos ei kukaan ollut vahtimassa). Ja harrastin myös ratsastusta ja monet kerrat söin eväitäkin tallilla ilman käsipesua, vaikka olisin just silitellyt hevosta tai vaikka putsannut hepan kaviot… Nykyään pesen aina (nykyiseltä mieheltä opittu tapa, luojan kiitos) ulkoa tultua, vessassa käynnin jälkeen ja monesti ruuan laiton aikana niinkun sinäkin ja myös ennen kun lähden töistä kotiin niin käyn pesemässä kädet ja töissä kanssa vähän joka välissä, koska käsittelen rahaa. Myös puhelimen näytön desinfioin päivittäin, koska siihen tietty kertyy ne kaikki käsipöpöt kaupungilta ja rahoista ym. Ja pikkuisen joo ällöttää nykyään äitini luona syödä, kun hän ei edelleenkään edes ennen ruuan laittoa pese käsiään…

  • Sanni

   On nämä käytäntöjen erot eri perheissä ja kasvatuksissa kyllä jänniä….

 2. Linda

  Apua kylläpä hirvitti lukea kommenttiosiota! :D Komppaan kanssa sitä, että kädet pitää ihan vähintään pestä sisälle tullessa, ruuanlaiton aloittaessa ja vessakäynnin yhteydessä!! Oikeesti hirvittää mitä kaikkea kaupungilla ja busseissa tarttuu omiin käpäliin, jos ei edes vessakäyntien yhteydessä pestä käsiä. :D Vaikka mulla on atooppinen iho, ei käsissä tunnu missään vaikka useasti pesenkin nestemäisellä saippualla kädet. Käsivarret on sitten täysin asia erikseen, mutta se nyt taas ei liity käsienpesuun mitenkään. :)

 3. RipRap

  Ihan mahtava keskustelu täällä meneillään! Kaivoin henkiset popparit esiin jo ihan alkupään kommenteissa. Ollaan kaveriporukassa kovia pesemään käsiä ja ollaan kaikki luettu tätä keskustelua. Veikkaan että paviaanin kakka jää vakkari ilmaukseksi meidän porukassa ?

  • Sanni

   Henkiset popparit… ? Mutta joo, kaikenlaistahan tämä keskustelu on paljastanut ihmisten suhtautumisesta käsihygieniaan, osa tosiaan sarjassa ”en tiedä haluaisinko tietää tätä kaveristani…”

 4. RipRap

  Ja olisipa ällöttävää, jos joku tuttu olisi täällä julistanut ettei pese käsiään. Kyllä muuttuisi suhtautuminen ”Hei, olen leiponut. Tuutko kahville viesteihin?”

 5. Sanna

  Vähän ot, mutta kommentoin silti vielä; moni sanoo inhoavansa ”tahmatassuja”, minua taas inhottaa että ihmisen käsistä käytetään termiä ”tassut”. Ihmisellä on kädet, joillakin muilla eläimillä tassut. Eihän myöskään sanota että ”Rasvaan sorkkani X kertaa päivässä”, tai että ”Ostin kauniin kaviokorun”, tai ”Tämä kynsilakka sopii kauniisti eviini”. :•[ Yksi ällöimmistä sanonnoista joihin joskus olen törmännyt on, kuinka joku ”tassuttelee keittiöön” tms. Yyyyääääähhhh!! :•p

  Kiitos ja anteeksi, ja mukavaa viikonloppua kaikille kädellisille.

  • Sanni

   Ihmisillä nyt vain on tapana käyttää eri asioista lempi- ja hellittelynimiä :) Ei minunkaan rakkaani ole muroaskista, mutta silti kutsun häntä usein raksuksi.

   Mutta ymmärrän ja sallin myös kaikille oikeuden ärsyyntyä toisten antamista lempinimistä ^_^

 6. Minni

  Olen ihan samanlainen! Pesen käsiäni todella usein, mutta en pelkää pöpöjä, vaan inhoan vain tahmaisia käsiä. Olen paljon tietokoneella ihan jo työnikin puolesta, ja erityisinhokki on hiiren käyttö tahmaisilla käsillä. Silloin pitää kyllä puhdistaa sekä hiiri että kädet. Kotona minulla on mattapintainen hiiri, joka ei tunnu niin tahmaiselta, mutta työpaikan sileäpintainen hiiri tuntuu heti tahmaiselta, jos kädet vähänkin hikoilevat. Valitettavasti inhoan myös käsivoidetta ja käytän sitä lähinnä öisin, kun ei tarvitse koskea mihinkään (ja voi laittaa puuvillahanskat käsiin). Pakostakin kädet kuivuvat, kun niitä pesee paljon eikä tykkää rasvata niitä. Mutta mieluummin näin kuin että pitäisi olla jatkuvasti tahmaisilla käsillä.

 7. Henni

  Todella mielenkiintoinen keskustelu ja todella hyvä aihe! Mulle on opetettu kotona että kun tullaan ulkoa pestään kädet, ennen ruokailua pestään kädet ja kun käydään erittämistarpeilla sen jälkeen pestään kädet(ja myös kuivataan hyvin). Tätä noudatan koska olen tottunut/rutinoitunut. Perheessäni on aina pidetty siisteydestä ehkä osittain isäni pölyallargian ja muiden allergioiden vuoksi. Olen töissä hoitoalalla jossa hygienisyys on kaiken a j o . Joskus työkaveri ihmetteli kun kerroin aina peseväni kädet heti kotiin töistä/ulkoa palatessani(samalla kerroin tähän liittyvästi rituaalista…kissani hyppää aina lavuaarin reunalle ja vaatii syliin ottamista heti kun olen pessyt käteni:) ). Hämmästyin moista ihmettelyä koska usein käsistä lähtee kunnon lika ulkoa tullessa. Kannan myös käsilaukussa yleensä aina savetteja/kosteuspyyhkeitä sekä nenäliinoja(joihin voi kuivata kädet jos on ”ilma”kuivain yleisessä wc:ssä). Julkiset wc-tilat ällöttävät, mutta toisaalta oman mökin biokompostoivan huussikäynnin jälkeen en välttämättä koe pakottavaa tarvetta pestä käsiäni…tosin harvoin jätän pesemättä. Tiedän että tässä on ristiriita, mutta kuljen mökillä huonommissa vaatteissa, usein tukka likaisena, ilman meikkiä ja usein kädet ja vähän naamakin mullassa…joten ehkä silloin se käsien pesu pisulta tullessa ei ole ykkös asia.Hmmm…ehkä olenkin muuten hygienisempi normi arjessa kaupungissa kuin maalla aikaa viettäessäni….

  Ymmärrän kuitenkin myös näkökantaa liiallisesta hygieniasta. Olen lukenut että on enää vaikea esimerkiksi sairaaloissa löytää puhdistusaineita pinnoille jotka tappaisivat ”super”bakteereita. Tämä on hyvin huolestuttava ilmiö. Olen myös melko allergisesta suvusta ja olen miettinyt hygienisyyden merkitystä asiaan. Pahentaako liika hygienisyys allergioitani? En kuitenkaan ole juuri ikinä kipeä…influenssaa ei ole ollut minulla ikinä ja vatsatauti kerran elämäni aikana ja sekin saattoi olla ruokamyrkytys lounasravintolasta.

  Ja kädet rasvaan yleensä vain kämmenselästä silloin ei tarvitse kärsiä sormien tahmaisuudesta johonkin koskiessa.

 8. maria

  Tää on ihan loistava keskustelu. :D Kun olin töissä citysiivoajana, eli poimin roskia ja ruokkosin kukkapenkkejä kaupungin palveluksessa, pesin ensin jatkuvasti käsiä. Käytiin työkaverin kanssa rakentava keskustelu siitä, miksi podin niin kovaa ahdistusta aiheen ympärillä, ja aloin pestä käsiäni vähemmän ihan niitä säästääkseni. Plus ettei siinä ollut mitään tolkkua, että pesin käsiä vain liatakseni ne saman tien uudestaan. Olen kokenut jonkinlaista regressiota aiheen kanssa ja olen nyt koittanut opetella uudestaan siihen, ettei koko ajan tartte olla saippuapurkilla: mä vielä pesen aina lähimmällä saippualla, ja esim. keittiössä se on fairy, eli extrakuivattava saippua! Mutta on mulla sitten myös tuttu, joka vaihtaa aina kotiin tullessaan vaatteet ja sai ahdistuskohtauksen, kun istahdin hänen sohvalleen ”ulkovaatteissa”, eli samoissa joissa oltiin oltu koulussa (asuin toisella paikkakunnalla enkä mitenkään voinut vaihtaa vaatteita kun tultiin tutun kämpille). Sen ekan kerran jälkeen hän levitti viltin aina kun saavuin, ennen kuin sain istua sohvalla. Mutta eipä tuolle voi nauraa, kun itse joudun töissä salaa pesemään kädet aina jouduttuani käyttämään muiden näppiksiä ja hiiriä. :D Ukoilla hikoaa kädet herkemmin kuin itsellä ja niiden laitteissa on aina semmonen ällö tahmanen kerros päällä. Omaksi kunniakseni en pese käsiäni ennen kuin alan syömään, jos ei ole erityistä syytä, ja skippaan välillä vihannesten pesun jos kyse on suomalaisesta tuotannosta: jostainhan munkin pitää ne PAVIAANIN KAKAT saada?

  Mulle valkeni tässä about vuosi takaperin, että mun kaveri ei reissussa pese juuri koskaan käsiään käytyään tarpeillaan: me valmistetaan aina reissussa yhteiset illalliset, joten eka reaktio oli karsea kuvotus. Se oli hieno semmonen kohtaaminen, kun oma rima oli siinä, että tietysti pitää pestä edes vedellä, varsinkin kun tehdään yhdessä ruokaa, ja hänen rimansa oli, että jos ei kerran koske mihinkään, niin miksi pitäisi pestä. Me oltiin niin eri tasoilla asiassa, että me ei edes tajuttu toistemme puheista että itse tosiaan pyyhkäisen aina pissaamisen jälkeenkin ja pesen sitten kädet, ja hän ei pese, vaikka pyyhkäisisikin. Meni melkein vuosi, että tajuttiin mitä toinen oikeasti sanoikaan. :D Noh, mietittyäni asiaa sitten jonkin aikaa totesin, että luotan siihen ettei mun kaverilla ole (NÄKYVÄÄ) PAVIAANIN KAKKAA käsissään kun tehdään yhdessä ruoat, eikä mulle ole koskaan yhteisillä reissuilla tullut oksennus- tai ripuliriemuja, joten ehkä vain suljen sisäisen silmäni kaikelta kamalalta, ja syön ruokani kiltisti. Toisaalta kaveri on sitten alkanut pestä kätensä ja ainakin pyyhkäisee välillä kosteuspyyhkeellä ennen illallista omat näppinsä, kohteliaisuuden nimissä.

  • Sanni

   ja sai ahdistuskohtauksen, kun istahdin hänen sohvalleen ”ulkovaatteissa”, eli samoissa joissa oltiin oltu koulussa (asuin toisella paikkakunnalla enkä mitenkään voinut vaihtaa vaatteita kun tultiin tutun kämpille). Sen ekan kerran jälkeen hän levitti viltin aina kun saavuin, ennen kuin sain istua sohvalla.

   Ohoh… tuo on jo aika extremeä… Kuulostaa enemmänkin neuroosilta kuin normaaliin hygieniaan kuuluvasta toimenpiteestä….

   Mutta eipä tuolle voi nauraa, kun itse joudun töissä salaa pesemään kädet aina jouduttuani käyttämään muiden näppiksiä ja hiiriä. :D

   Nojoo, heh, onhan tämäkin… ^_^ aika voimakkaalta kuulostava pöpökammo :D Mutta voin kyllä ymmärtää mitä tarkoitat tuolla ”ukkojen näppi-efektillä”… ^_^ Saattaapa olla omaa läheistä kokemustakin :D

   ja hänen rimansa oli, että jos ei kerran koske mihinkään, niin miksi pitäisi pestä.

   Tästä täytyy nyt kysyä tarkentava kysymys, että mitähän ystäväsi tarkoitti tällä..? ”Ei koske mihinkään”..? Siis ulkona ollessaan tai vessassa käydessään..? Miten se on mahdollista..? Eikö joku pyyhi pissan jälkeen….? No, ymmärrän että miehet eivät niin tee vaan vain ravistelevat (sekin vähän yöks), mutta naiset… Vetääkö joku vain pissattuaan pikkarit ylös eikä pyyhkäise siinä välissä..?

   • maria

    (…Nyt kun mietin niin on tästä paljon pidempi aika jo, useampi vuosi kun näitä keskusteluja käytiin. Sen jälkeen on molemmilla hygieniakäytännöt muuttuneet.)
    Tämän pitkän, monivuotisen aivotreenin jälkeen käsitin, että hän tarkoittaa, että koska siinä on vessapaperi välissä, hän ei ”koske mihinkään”. Ja puhutaan siis ulkotiloista ja reissuolosuhteista, eli aina ei ole vettä ihan heti ulottuvilla, kotona ja julkisissa vessoissa tietysti normaalihygienialla. Itte tulee kannettua kosteuspyyhkeitä hankalissa olosuhteissa kun saan pissatulehduksen aika lailla päivässä jos en pyyhi. Aikaisemmin muuten itsekin tuli aika usein vaan vedettyä pikkarit ylös, mutta se pissatulehdushomma reissussa ei ole ihan best.

    No, omasta mielestä se on vähemmän ällöä kuin se, että yksi tuttu pesi käsin vauvansa kakkaisen takapuolen vessan lavuaarin yllä ilman saippuaa, ja sitten vaan pikaisesti virutti omat kädet, edelleen ilman saippuaa, ja pyyhki samaan käsipyyhkeeseen kuin muutkin. Siinä oli hengittämistä lapsettomalle, joka ei ihan sisäistänyt sitä logiikkaa.

    Kaikki tämmöset on ehkä ihan hyvää siedättymistä? Mulla on ihan oikeasti ollut joskus aika pahakin likakammo ja pakkomielle käsien pesemisestä ja puhtaudesta, ja se, että toiset ei murehdi juuri mistään, on ihan hyvää kyseenalaistamista sille omalle tarkkuudelle. Oon aika hyvin siedättynyt kaikenlaiseen, ja esim. reissuissa en ole lähellekään niin tarkka kuin ennen: voin jopa koskea julkisissa vessoissa ovenkahvoihin! Joskus pitää vain hyväksyä, että rapatessa roiskuu?

    • Sanni

     Jokainen totta kai tavallaan mutta myönnän, etten ollut tullut ajatelleeksikaan että joku (nainen) ei pyyhkisi pissattuaan…! ^_^ Kaikkea sitä oppii blogipostaustensa myötä :) Ehkä toiset ihmiset anatomiansa perusteella jäävät vähemmän, hmm, märiksi alhaalta pissalla käynnin jälkeen eikä tarve pyyhkiä ilmoita fyysisesti itsestään…? :D Ja tosiaan, alushousuthan on jokaisen omat eikä se muille kuulu eikä meihin muihin vaikuta jos jonkun pikkareihin jää vähän ”matskua” vessassa käynnin jälkeen… ^_^ (Käsienpesu taas saattaa vaikuttaa…)

   • Elli A

    Jos on kyseessä tarpeeksi alkeellinen ja likainen wc, niin en itsekään (kaiken ylihygieniaperiaatteideni keskellä) pese käsiä juuri siinä tilassa. Esimerkiksi jonkun alemman hygieniatason maan yleinen vessa, jossa on pöntön sijaan reikä lattiassa, on sellainen esimerkki. Silloin menen koppiin sisään ja ulos, niin että avaan ja lukitsen oven paperilla, joita pidän laukussa. Pyyhin toki paperilla, mutta arvioin että käteni ovat sen jälkeen puhtaammat kuin jos koskisin likaisen vessan vesihanojen säätimiin. Noissa paikoissa ei yleensä ole hanoja joita voi avata ja sulkea esim yhdellä vinulla kyynärpään avulla, vaan sellaisen kylmä- ja kuuma -kierresäätimet, jotka täytyy avata kahdella kädellä kiertämällä. Pyyhin kädet ulkona desinfioivaan käsipyyhkeeseen. Sitten kun seuraavan kerran pääsen tilaan jossa on käsienpesumahdollisuus niin pesen kädet sitten vedellä. Tietenkään tässä välissä en syö käsin tai muutenkaan koskettele silmiä tai kasvoja tai (saatikka muiden kasvoja tai ruokaa).

    Ymmärrän tuon näppis-ajatuksen. Minun salainen ”näppikseni” on toisten älypuhelimet. Ihmiset näppäilevät niitä kaikkialla (ratikassa, kaupassa, jopa vessassa :) ) ja harva puhdistaa puhelimia. Joillakin puhelimen suojakuoret ovat ihan pinttyneen tahman peitossa. Kerran olin salaattibaarissa, jossa myyjä teki salaatteja ja välillä aina räpläsi puhelintaan. Salaattien päälle hän ripottelin sitten paljain käsin parmesaanilastuja.. Poistuin jonosta ja jätin salaatin tilaamatta. :)

    • Sanni

     Voi eiiiihh tuo salaattibaarikokemus….

 9. mari

  Teen paljon puutarhatöitä. Istutan taimia, vaihdan taimia isompiin ruukkuihin, lapan kanankakkarakeita/hevonjaskaa ihan paljain (tai kastunein käsinein) ruukkuun. Välillä ihan ihmisen pissaa/hevosen pissaa lantraillaan kastelukannuun, jolla lannoitetaan ruokakasveja Suomessa.
  Samoilla käsillä kerään mansikoita, pensasmustikkaa, vadelmaa, metsämustikkaa, kanttarelleja…ihan myyntiinkin. Samoin menee pottiputkella puuntaimea hakkuaukeelle satoja työpäivän aikana. Metsässä ei ole käsienpesumahdollisuutta, yleensä ei puutarhallakaan ja ihan vessakäynti hoituu pajupuskassa/kyysimetsässä ja pepun pyyhintään on käytettävissä huonoimmillaan se käytetty nenäliina.
  Käteni eivät ole aina edustuskunnossa, niissä on työstä johtuen tummentumia/kovettumia/mustat kynsinauhat/känsiä… Perhejuhliin olen vaalentanut työmiehen käsiäni kloritella ja hangannut hiekkakivellä kovettumia pois. Käteni eivät ole kauniit, osittain tunto on työstä johtuen pois, sinänsä kätevää kun en tarvii grillimakkaroita tulessa kääntäessäni eristeitä….

  Talvella tekemäni sähköasennustyöt huolehtivat, ettei känsät ohene edes talvella.

  Ampiaiset tms., keltiäiset (polttavasti purevia pieikeltaisia muurahaisia), joidenkin kasvien maitiasneste ja aurinko ja kyyt purressaan saavat käsiini erityisen rumia jälkiä. Ne ei lähde

  Pesen kädet kotiin tullessa, saippualla ja lämpöisellä vedellä. Mustat ja kovettumat ei pesussa lähde pois. Joskus ittekseni olen miettinyt,mitä ihmiset ajattelee työmihen känsämustakäsistäni just otetaan itse buffetpöydissä.

  • Sanni

   Olipa taas ihan älyttömän mielenkiintoista, käsilläsi on kyllä mielettömän aktiivinen elämä :) (Vähän erilaisia päiviä sun käsillä kuin meillä toimistotyöläisillä… ^_^) Pystyn kyllä käsittämään erilaisen hygienian tason tällaisissa olosuhteissa. Totta, en kiellä etteikö ajatus ”pissaisilla käsillä” poimittujen mansikoiden ostamisesta ja syömisestä tunnu vähän ikävältä mutta toisaalta, uskon että olen sellaisia mansikoita (ja muita vihanneksia ja hedelmiä) jo elämäni aikana aika paljon popsinutkin…

   Saako kysyä, eikö myyntiin poimittavien marjojen ja sienten kerääjien hygieniaolosuhteita mitenkään tarkisteta tai valvota? Eikö kerääjille esimerkiksi ole yleisestikään tarjolla wc:tä (vaikka Bajamajaa marjapellon reunassa)? (Pahoittelen jos kuulostan tosi naiivilta, en ole koskaan poiminut marjoja kaupallisessa tarkoituksessa.) Tai työn tapahtuessa metsässä, eikö poimijoita varusteta puhdistavilla kosteuspyyhkeillä jotta he voivat ”puska-asioilla” käytyään puhdistaa kätensä? Tuntuu vain jotenkin hassulta, kun miettii hygieniaedellytyksiä elintarvikealalla ylipäänsä Suomessa, että marjan- ja sienten poimintaan ei liittyisi samanlaisia vaatimuksia. Kotipellot ja omaan käyttöön poiminta on toki asia erikseen, mutta tarkoitan nyt ”järjestäytynyttä” toimintaa eli kaupallisesti marjoja, sieniä ja vihanneksia toimittavia tiloja.

   Tuo käsien vaalennus Kloritella oli minule jotain ihan uutta… Huhhuh, aika rankka käsittely iholle varmaan..?

   Sitten tuohon viimeiseen kommenttiin jonka pyysit jättämään pois… Voi eih… ^_^ ^_^ Kukaan ei varmasti tajunnut mitään, älä huoli.

   Lopuksi vielä sanottava että tämä toi aamun ekat naurut (ja en nyt tietenkään naura itse sille että käsistäsi on osin tunto pois…):

   sinänsä kätevää kun en tarvii grillimakkaroita tulessa kääntäessäni eristeitä….

   Ja hei, kyyn puremista piti vielä kysyä: puhuit niistä niin tavanomaisena asiana, suunnilleen kuin nokkosen pistämästä. Pureeko sinua siis kyyt säännöllisesti..? Ilmeisesti työssäsi altistuu sellaiselle..?

   • Elli A

    Voi eiii… Nyt kaduttaa niin paljon, että luin tämän kommentin.. Ihan järkyttävää luettavaa. Siinä meni ehkä tämän kesän ostomarjojen pakastaminen. Myös tuo ajatus, että joku lannoittaa syötäviä marjoja tai mitä lie ihmisen pissalla on joko puppua tai totaalisen laitonta, ja sitten se tarkoittaa sitä etten tule enää tukemaan mitään pikkutiloja, jos siellä ei ole mitään valvontaa.. Isoilla tiloilla noudatetaan (toivottavasti) elintarvikelakia ja sen säännöksiä, sekä käytetetää esim. HANSKOJA, ja en todellakaan kertakaikkiaan usko, että lannoitus tapahtuu eläimen tai ihmisen pissalla!

    Tuohan on ihan yhtä pahaa välinpitämättömyyttä ja vielä pahempaa kuin se paviaaninkakkahenkilön harrastama. Se, että joku pitää omia ulosteitaan niin puhtaina, että voi pyyhkiä peppunsa vanhaan nenäliinaan ja sen jälkeen kerätä myyntiä varten mansikoita (joita syötetään sellaisenaan ja pesemättä esim- pienille lapsille!) on niin paha juttu, että aion oikeasti kysyä tätä alaa valvovilta tahoilta. Olen kertakaikkiaan järkyttynyt!

   • mari

    ”Saako kysyä, eikö myyntiin poimittavien marjojen ja sienten kerääjien hygieniaolosuhteita mitenkään tarkisteta tai valvota? Eikö kerääjille esimerkiksi ole yleisestikään tarjolla wc:tä (vaikka Bajamajaa marjapellon reunassa)?”

    Ei. Mansikkapelloilla saattaa olla tarjolla vessa, kun kävelet 3km suuntaansa. Kun saat palkan poimittujen kilojen mukaan, voit miettiä kuka lähtee vessaan pissalle.
    Poimijoita ei kukaan varusta millään. Poimija voi itse ottaa käsidesin mukaan. 90% poimijoista ei ole suomalaisia.
    Minulla on hygieniapassi, tautitilanteeni on testattu, näin ei ole ulkomaalaisilla poimijoilla.

    Klorite on ainoa aine, jolla saa mustat tahrat käsistä pois. Mun kädet on niin parkkintuneet, ei vaikuta klorite tai nokkoset tai tulikuumat makkarat (yleinen vitsi kaveripiirissä).

    En muista kuin monta kertaa kyy on purrut. 6 puremaa kymmenestäei aiheuta mitään oireita. Ilmeisesti kyy käyttänyt jo myrkkynsä muualle. Pienet vaarallisimpia.

    Elli A : isoilla tiloilla nimenomaan pissa lantrataan vedellä lannoitteeksi (luomua).
    Huom! kun marjat alkaa olla poimintakunnossa kastellaan puhtaalla vedellä Suomessa.

    ” Se, että joku pitää omia ulosteitaan niin puhtaina, että voi pyyhkiä peppunsa vanhaan nenäliinaan ja sen jälkeen kerätä myyntiä varten mansikoita (joita syötetään sellaisenaan ja pesemättä esim- pienille lapsille!) on niin paha juttu, että aion oikeasti kysyä tätä alaa valvovilta tahoilta. ”

    Kannattaa poimia itse, muuten et voi olla varma. Ulkomaisia poimijoita on niin paljon.
    Kun kysyt, takaan sinun saavan siistityn vastauksen.

    Toisaalta: Väitän että pyyhinnän jälkeen normi kännykästä löytyy enemmän bakteereja, kuin käsistäni puskapissin jälkeen.

    Oletko ajatellut, että marjoihin pissaa hiiret/myyrät/ketut/koirat/siilit? Jos tuontikoiran/kissan madotus ei ole kunnossa, niin suomimyyrän ulosteeseen saattaa levitä ekinokokkiisi, siili/linnut levittää salmonellaa…
    Joskus tieto lisää tuskaa: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/luonnonvaraiset-elaimet/

    ps: lannoitusmääräykset löydät Eviran sivuilta!

    • sara

     Anteeksi, mutta minua vähän huvitti tuo oletus, että metsistä (ei siis marjapelloilta) marjoja ja sieniä kerääville pitäisi järjestää käsidesit yms. Kyllähän siinä marjojen ja sienien mukana tulee sankoon sivutuotteena lehtiä, sammalta, hyönteisiä, multaa jne. Myyntiin kerää myös paljon yksityisiä ihmisiä, joilla ei edes ole mitään ”työnantajaa”.
     Itse kerään vain omaan käyttöön ja käytän paperia/kosteuspyyhkeitä tarpeen mukaan, mutta en ole edes tullut ajatelleeksi, että kaupalliseen myyntiin keräävien oletettaisiin toimivan näin, koska keräämisen aikana ne kädet likaantuu kuitenkin. Oma siisteysstandardi on selkeästi erilainen silloin kun toimitaan metsässä. :)

 10. Minna

  kuivakätinen täällä hei eli kertonee siitä tuleeko käsiä pestyä, tulee.. Jokaisen vessareissun jälkeen saippualla, aina ruokaa tehdessä jos vähänkin jotain rasvaista tunnetta käsissä niin saippualla, juurikin tuon takia etten kestä levittää sitä lähmää niihin purkkeihin ja kahvoihin jne, en kestä sitä ajatusta :) kasvisten jälkeen käy pelkkä vesi jos jotain tunnetta niistä on käsiin jäänyt. Jos puhelin soi heti rasvauksen jälkeen niin en edes vastaa :D annan käsien ensin kuvia niin ettei niistä nyt hirveästi jäisi jälkiä. Harvoin tulee rasvattua kun mietin että no jos kohta haen kahvia/lounasta/aamista niin taas pitäisi pestä kädet tai jos kohta pitää käydä vessassa niin taas pitäisi pestä ja taas rasvata uudestaan.. eli yleensä koko päivän aikana ei tule kertaakaan rasvattu ja siltä kädet näyttävät ja tuntuvatkin, kuin hiekkapaperia. Mutta kyllä, käsienpesuaine keittiössä ja vessassa kuluu hyvää vauhtia. En voi ymmärtää ihmisiä jotka käyvät vessassa a) pyyhkimättä ja/tai b) pesemättä käsiä :D enkä ole bakteerikammoinen, tosiaan voin syödä/juoda hieman vanhoja tuotteita kunhan maku on vielä kunnossa, ja kotini vaatisi hurjaa megasiivousta.. eli bakteereita ei vältellä, vaan tavoitellaan vain sitä tunnetta että kädet ovat puhtaat :D

 11. Tiia

  Tää oli kyllä viihdyttävää luettavaa. :) Jaanpas omat tapani: pesen kädet aina vessan yhteydessä ja ulkoa sisään tullessa sekä silloin, jos niissä on näkyvää likaa, yhteensä n. 10 + kertaa päivässä. Käytän pesuun kotona Lushin palasaippuaa tai nestesaippuaa (tällä hetkellä Palmolive), likaisuusasteesta riippuen, nestasaippua on siis mielestäni puhdistavampi. :) Henkilökohtaisesti koen palasaippuan vähemmän kuivattavampana kuin nestesaippuan ja esim. julkisten tilojen nestesaippuat ovat aivan superkuivattavia. Mutta: en koe tarvetta rasvata käsiäni juuri koskaan – ainoa paikka jossa käteni tuntuvat kuivilta on lentokone. Käytän vuodessa yhteensä n. 2 pientä käsivoidetuubia, enkä esim. talvikaudella saa edes yhtä pientä tuubia käytettyä. Jos siis saan joululahjaksi 5 pienen käsivoiteen pakkauksen, olen ongelmissa, koska niitä ei kulu… joulun 2015 käsivoiteet ovat vielä korkkaamatta. :D Voiteen mukanaan tuoma tahmaisuus on mulle aivan tuntematon käsite, en ole koskaan ajatellut sitä, mutta silloin harvoin kuin käsiäni rasvaan, esim. töissä, jatkan välittömästi töitäni, enkä koe esim. hiireen mahdollisesti siirtyvää voidejäämää mitenkään vastenmielisenä. :D :D

  • Sanni

   Mielenkiintoista :)

   (Ja ole vain onnellinen kun ei tarvitse rasvailla käsiä ^_^)

 12. Neea

  Pesen käsiä melko usein. Käytin pitkään käsienpesussa luonnonöljyistä tehtyjä aitoja palasaippuoita. Palasaippuoita pidetään jotenkin kuivattavina, mutta mielestäni nimenomaan sulfaattipitoiset nesteet kuivattavat paljon enemmän. Ne ovat kuin miedompaa Fairya. Palasaippuoista jäi käsiin jopa sellainen pieni öljykerros, jos ei muistanut vaahdottaa tarpeeksi. Palasaippuoitahan pidetään epähygieenisempinä, kuin nestemäisiä, mutta kotioloissa koin ne hyväksi vaihtoehdoksi. Siihen saakka, kun huomasin lavuaarin menevän tukkoon saippuajäämistä! Lavuaaria sai muutenkin pestä todella usein, sillä öljyinen saippua kertyi tahmaksi sen pinnalle. Nykyään käytän palasaippuaa vain kasvojen pesuun, mutta varmistan, ettei se sisällä kookosöljyä. Käsiä pesen nestemäisillä aineilla.

  • Sanni

   Minunkin mielestäni palasaippuat kuivattavat vähemmän, mutta toisaalta sulfaatittomat luonnonkosmetiikan nestemäiset saippuat ovat vielä miedomman tuntuisia.

 13. sssansan

  Piti nyt palata vielä kommentoimaan tähänkin :D
  Mä en jaksa vapaa-ajalla hirveästi hygieniasta nipottaa, koska olen sellaisessa työssä, jossa joudun olemaan ”ylihygieeninen” eli desinfioimaan käsiäni ja pintoja jatkuvasti.
  Mulla ei ole mitään ongelmaa siinä, että esim. syön likaisilla käsillä :D Saatan olla vaikka päivän kaupungilla ja kierrellä kaupoissa, olla bussissa, yms. joissa kosken ”likaisia” asioita, ja sitten ostaa karkkipussin ja popsia karkkeja niillä likaisilla käsillä, tiedän että monen mielestä tämä on ällöttävää :D Mutta itse en jaksa välittää, ajattelen vaan, että se ylläpitää vastustuskykyä :D
  Vessassakäynnin jälkeen kyllä pesen yleensä aina kädet, ja yleensä myös kotiin tullessani, etten tuo ja levitä vahingossa bakteereita muille perheenjäsenille.
  Mutta vaikken bakteereista ole niin tarkka, niin tuosta näkyvästä liasta sitäkin enemmän! :D Oon just sellainen, että meikatessa, ruokaa laittaessa, jne. on pakko huuhdella kädet aina kun niihin menee jotain näkyvää likaa. Tämä johtuu ihan siitä, että inhottaa, jos niillä likaisilla käsillä sitten koskee muualle ja joka paikka on täynnä niitä sormenjälkiä ja joutuu siivoamaan ekstraa :D

  • Sanni

   Tämä johtuu ihan siitä, että inhottaa, jos niillä likaisilla käsillä sitten koskee muualle ja joka paikka on täynnä niitä sormenjälkiä ja joutuu siivoamaan ekstraa :D

   Juurikin näin, I hear you :)

 14. EV

  Samis! Mainitsemiesi tilanteiden lisäksi pesen kädet useimmiten ulkoa sisälle tultaessa sekä silloin, jos joudun koskemaan sellaisiin tavaroihin, jotka jotenkin alitajuisesti ”ällöttävät” minua – kuten esimerkiksi avaimet ja kolikot (kolikkotrauma on varmaan lähtöisin kaupan kassalla työskentelystä ja ihmisten käsissä hionneiden, likaisten kolikkojen käsittelystä :D).

  Vaikka en itseäni ihan pöpökammoiseksi nimittäisikään, niin joku pieni fiksaatio minulla kyllä taitaa olla erityisesti syömiseen ja käsien puhtauteen liittyen. En halua syödä tai valmistaa ruokaa omilla likaisilla käsilläni, mutta kaikkein vähiten haluan jakaa muiden liat. Painajaista, jos joku vaikka tarjoaa purkkaa tai karkkia niin, että ottaa ne ensin omaan käteensä ja ojentaa sitten eteenpäin… Ja pari päivää sitten haukoin henkeäni baaritiskillä, kun baarimikko laittoi lasiini jäitä paljain käsin, hui kamala! :”””D #firstworldproblems

 15. Eevis

  Mun mielestä sun käsienpesurutiinit kuulostaa täysin normaaleilta. Itse kuulun myös vähän väliä käsiä huuhtovien kerhoon. :) Inhoan klähmän tunnetta käsissä ja esim ruuanlaiton ja meikkaamisen aikana huuhtaisen käsiä vähän väliä. Saippualla pesen vähintään jokaisen vessakäynnin yhteydessä ja tullessani ulkoa/kaupungilta kotiin. Töissä pesen käsiä myös ahkerasti, sillä paikassa, jossa on satoja 7-15 -vuotiaita lapsia kaikenmaailman epidemiat ja pöpöt ja taudit leviävät aika tehokkaasti esim. ovenkahvojen kautta. Talvisin mun käsien iho onkin ihan järkyttävässä kunnossa ja rasvaa kuluu, tosin kuivuuteen vaikuttaa pesemisen lisäksi tietenkin myös kuiva sisäilma. Iho paranee hämmästyttävästi aina lomien aikana, esimerkiksi näin kesällä käsiä ei tarvitse rasvailla juuri lainkaan, en tiedä onko tämä merkki työpaikan sisäilmaongelmista vai johtuuko yksinkertaisesti pesemisen ja yleisen stressin vähenemisestä.

  • Eevis

   Täytyy vielä lisätä, että olin ihan kauhuissani, kun kerran työpaikan vessassa kollega pyyhälsi omasta kopistaan, heilautti käsiään sekunnin vesihanan alla ja jatkoi matkaa. Että jos aikuiset ei pese käsiään tuon huolellisemmin, mitä voi olettaa lasten ja nuorten tekevän? Ei ihme, että kaiken maailman vatsataudit ja kihomadot sun muut leviää :S

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.