Karkkipäivä
Karkkipäivä

Luonnonkosmetiikkakyselyn tulokset

Uskokaa tai älkää, täältä tulee vihdoin viimein kesän luonnonkosmetiikkakyselyn tulokset! :) Eihän tähän mennyt kuin puoli vuotta. :p Seuraavaksi jännätään miten pitkään vielä meneekään miesten ulkonäköpaine-jutun kanssa…! :D No, onneksi olen oma bossini eikä kukaan aseta blogiteksteille deadlineja :)

(Suosituin postaukseni Silmän muodot ja meikkaus odotti luonnoksissa vaatimattomat 10 kuukautta. ;))

Järjestin kesällä kaksi kosmetiikan käyttö- ja ostotottumuksia kartoittavaa kyselyä; ensimmäiseen vastasi huimat 2183 henkilöä ja se koski ”normikosmetiikkaa”. Sen tulokset voi lukea täältä. Toinen käsitteli luonnonkosmetiikkaa.

 Luonnonkosmekysely_kuvitus_6

Kurkataanpas vihdoin mitä kyselyyn vastanneet 763 henkeä sanoivat.

   Luonnonkosmekysely_1

Suurin osa vastanneista käyttää luonnonmukaista kosmetiikkaa, koska heitä miellyttää ajatus luonnollisista ainesosista ihonhoidossa. Kuten minua. :)

Vaikka siitä voi olla montaa mieltä, hoitaako sarviapilauute loppupeleissä oikeasti ihoa paremmin kuin ethylhexylglycerin, riittää itselleni perusteeksi jo se, että koen mukavampana laittaa iholle sellaista, jolla ihminen on voinut hoitaa ihoaan jo 5000 vuotta sitten. Luonnollisuus vetoaa jollain primitiivisellä tasolla. Kasvipohjaisilla aineilla on hoidettu hiuksia ja ihoa aikojen alusta, minullekin kelpaavat nuo aineet vaikka 2000-luvulla voisin muovipinnoittaa ihoni kaiken maailman labrakeksinnöillä. :)

Luonnonkosmekysely_2_2

Odotetusti valtaosa vastanneista on luonnonkosmetiikan suhteen sekakäyttäjiä. Oli kuitenkin kiinnostavaa huomata, että blogini lukijoiden joukossa on noinkin paljon pelkästään luonnonkosmetiikkaa käyttäviä. :)

Luonnonkosmekysely_kuvitus_1

MIHIN PERUSTAT TUOTEVALINTASI?

Tässä kysymyksessä vastaaja sai valita useamman kuin yhden vaihtoehdon.

Luonnonkosmekysely_4

Luottomerkki ja mainonta ovat ne, jotka vaikuttavat vastanneilla eniten valintoihin. En tiedä pitääkö tämä yleisellä tasolla paikkansa, mutta minulle on muodostunut kuva, että luonnonkosmetiikan käyttäjät olisivat merkkiuskollisempia kuin ”normi”kosmetiikan käyttäjät. Ainakin luonnonkosmetiikan käyttäjät puhuvat lemppareistaan jotenkin tunteikkaampaan sävyyn kuin muut kuluttajat. Tämä on siis oma kokemukseni. Ehkä suhdetta selittää sekin, että monille vihreän kosmetiikan käyttäjille merkkien valintaan liittyy ideologisia perusteita. Valintaa on aikoinaan mietitty muultakin kannalta kuin houkuttavan pakkauksen ja seksikkään mainoksen.

Koska valinnanvaraa on, vihreyden trendikkyydestä huolimatta, luonnonkosmetiikan puolella paljon vähemmän kuin normikosmetiikan, arvelen ”ekoihmisten” jäävän helpommin käyttämään yhtä tai muutamaa hyväksi havaitsemaansa merkkiä.

Luonnonkosmekysely_kuvitus_4

HINTATASOSTA

Luonnonkosmekysely_3

Luonnonkosmetiikan hintataso Suomessa jakoi vastanneet suunnilleen 50-50; 49% kokee hinnat liian kalliiksi ja 51% sopivaksi tai jopa edulliseksi. Myönnän, että yllätyin jakaumasta vähän. Niin usein kuulee ihmisten sanovan, että luonnonkosmetiikka on niin tyyristä.

Luonnonkosmekysely_5

Kun hinta rapsahtaa yli 30€:n, se on kallis. Samaa kertoi myös normikosmetiikan kyselytulos.

Kysyin myös, maksaako vastaaja mielellään luonnonkosmetiikasta enemmän kuin ”normi”kosmetiikasta. Vastausvaihtoehdot olivat ”Kyllä (ymmärrän miksi luonnonkosmetiikka on normikosmetiikkaa arvokkaampaa)” ja ”En, mutta hintataso on mikä on ja haluan käyttää luonnonkosmetiikkaa”. 55% vastasi ”en”, 45% ”kyllä”.

Seuraava kysymys (en viitsinyt kaikista laittaa noita diagrammeja): ”Mikäli olet seka- tai satunnainen luonnonkosmetiikan käyttäjä, ostaisitko enemmän luonnonkosmetiikkaa, mikäli se olisi edullisempaa?”

Suurin osa (46%) ostaisi, 10% ei ostaisi ja 25% ostaisi ”ehkä”.

Luonnonkosmekysely_kuvitus_3

Sitten merkkien tunnettavuuteen ja kiinnostavuuteen.

MITKÄ SEURAAVISTA TUOTEMERKEISTÄ OVAT SINULLE TUTTUJA?

Luonnonkosmekysely_6

Listasin vaihtoehdoiksi kaikki kyselyn luomishetkellä mieleeni tulleet Suomessa myytävät luonnonkosmetiikkamerkit. Tutuimpia vastaajille olivat Lavera ja Dr. Hauschka, jotka tunsivat melkein kaikki. Suuria ja tunnettuja brändejä ne ovatkin, mutta toisaalta vastaukset heijastelevat varmasti myös blogini sisältöä; nämä ovat ne kaksi luonnonkosmetiikan merkkiä, joista olen kirjoittanut blogissa kaikkein eniten. Jos kirjoittaisin yhtä paljon  Aloréesta, se olisi tietenkin tutumpi lukijoille.

Weleda ja Mádara kiipivät nekin yli 90% tunnettuuden. Vähiten tunnettuja olivat Evolve, Skin Blossom, Provida ja Alorée. Evolvea ei käsittääkseni enää tuoda Suomeen.

Luonnonkosmekysely_kuvitus_2

MITÄ SEURAAVISTA TUOTEMERKEISTÄ OLET KÄYTTÄNYT?

Luonnonkosmekysely_7

Voin vain miettiä, onko blogillani mahdollisesti ollut vaikutusta tämän listan ykkössijoitukseen – Lavera. Koska kyselyyn vastanneet ovat nimenomaan blogini lukijoita eivätkä ”random-luonnonkosmetiikan käyttäjiä”, voi olettaa, että Laveran suuri esilläolo blogissani on vaikuttanut merkin sijoitukseen tällä listalla.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, mikä merkki oikeasti on myynnillisesti Suomen ykkönen luonnonkosmetiikassa ;) Veikkauksia?

Kakkossijalle sijoittui Weleda ja kolmoseksi Mádara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KÄYTÄTKÖ JOTAIN SELLAISTA MERKKIÄ JOTA EI MAINITTU LISTASSA?

Vastauksia tuli tosi paljon, eikä kukaan jaksaisi lukea koko listaa (siinä mielessä kenties turha kysymys). Joitain mainitakseni vastausten joukosta löytyi merkkejä kuten Zuii, (värikosmetiikkamerkit jätin tarkoituksella kyselyn ukopuolelle), Terre D’Oc, Dermosilin ekolinja, Neal’s Yard Remedies, Desert Essence, Alba Botanica, L’Atelier Des Delices, NeoBio, Ole Hyvä, Suki, Natura Siberica, Less Is More ja John Masters Organics.

MITKÄ SEURAAVISTA TUOTEMERKEISTÄ KOET VÄHITEN KIINNOSTAVINA?

Luonnonkosmekysely_8

Tämän kysymyksen vastaukset jakautuivat todella tasaisesti, yksikään merkki ei noussut huomattavasti epäkiinnostavammaksi kuin toinen. Vähiten kiinnostavaksi koettiin Urtekram. Tämä perinteinen luonnonkosmetiikkamerkki onkin kieltämättä kärsinyt jonkinlaisen ”inflaation” viime vuosina modernimpien kilpailijoiden vallatessa markkinoita.

Luonnonkosmekysely_9

Suurin osa vastanneista ostaa luonnonkosmetiikkansa verkkokaupoista, mikä jälleen yllätti minut. Toisaalta, luonnonkosmetiikan saatavuus etenkin pienemmillä paikkakunnilla on niin huono, että vastauksen ei pitäisi yllättää. Rovaniemelläkin ihmettelin kun en mistään löytänyt kunnollista luonnonkosmetiikkaliikettä – ja Rollohan ei edes ole mikään pikkupaikkakunta.

Luonnonkosmekysely_kuvitus_5

Luonnonkosmekysely_10

Peräti 62% vastanneista kokee luonnonkosmetiikan vaikuttaneen myönteisesti ihonsa kuntoon.

Olisi muuten kiva kuulla tästä ihan sanallisiakin kokemuksia…? Minkä tyyppiseen iho-tilanteeseen luonnonkosmetiikka on auttanut?

Ja viimeinen kysymys:

Luonnonkosmekysely_11

Kiitos kaikille osallistuneille, kyselyt ovat minulle – ja toivottavasti lukijoillekin – aina yhtä mielenkiintoisia! :)

 

Kommentit (15)

 1. hellin

  Olipa mielenkiintoista! Kyselyn tulokset kiinnostavat varmasti alan ihmisiäkin.

  Veikkaan, että Laveralla olisi suurin menekki? Olisikohan Pro Luonnonkosmetiikalla tästä tietoa?

  Mielestäni luonnonkosmetiikassa on nykyään todella paljon valinnanvaraa ja saatavuus paranee koko ajan. Meikkejä ehkä joutuu eniten kalastelemaan sieltä täältä, mutta ihonhoitoa saa Prismastakin ja monella pikkupaikkakunnallakin on luontaistuoteliike. Mun kokemuksen mukaan ainakin Life-kauppiaat tilaavat asiakkaalle mielellään hyllystä uupuvan tuotteen, jos muuten myyvät ko sarjaa. Näin ei tarvitse maksaa postikuluja..

 2. Maisa

  ”Luonnonkosmetiikan hintataso Suomessa jakoi vastanneet suunnilleen 50-50; 49% kokee hinnat liian kalliiksi ja 51% sopivaksi tai jopa edulliseksi. Myönnän, että yllätyin jakaumasta vähän. Niin usein kuulee ihmisten sanovan, että luonnonkosmetiikka on niin tyyristä.”

  Yllätyin tästä myös! Luulisinpa kuitenkin, että moni joka tosiaan pitää luonnonkosmetiikkaa liian kalliina jätti vastaamatta tähän kyselyyn, koska ei käytä luonnonkosmetiikkaa (vaikka nyt just sen hinnan vuoksi) :) Siksi tulos on ehkä vähän ”vääristynyt” tuohon suuntaan.

 3. pussukka

  täytyy tässä kohtaa suitsuttaa jojobaöljyä. se todella tasapainottaa rasvoittuvaa ihoa. jojoba ei oikeastaan ole öljy vaan nestemäinen vaha, joka ominaisuuksiltaan muistuttaa ihon talia. iho todella luulee tuottaneensa tarpeeksi talia –> ei yritä enää kosteuttaa itseään.

 4. Jenn1n

  Vaihdoin kosmetiikkani 98% luonnonkosmetiikkaan (meikkejä lukuunottamatta, niissä ostan vain eläinkokeettomia tuotteita, luonnonkosmetiikkaa en ole kokeillut) n. 7-8 kuukautta sitten ja tuossa marras-joulukuussa aloin huomata ihmetyksekseni miten -huokoseni- ovat pienentyneet! Hurjasti, jopa, sillä minulla on ollut niin suuret huokoset, että moni on jopa kysynyt meneekö keskellä nenääni arpi (koska huokoset ovat siinä niin siistissä rivissä). Täysin ne eivät ole kadonneet, mutta en joudu enää pohjustamaan ihoani kaiken maailman myrkyillä saadakseni huokoseni edes vähän piiloon. Mikään kokeilemani ”normikosmetiikan” tai edes selektiivisen kosmetiikan tuote ei koskaan ole pystynyt vastaaviin tuloksiin.

  Muutenkin ihoni on tasaisemman värinen… enkä ole saanut luonnonkosmetiikasta allergiaa kuin kerran, vaikka normikosmetiikan kanssa sitä tapahtui jatkuvasti. :P

 5. NG

  Paitsi, että joskus 5000 vuotta sitten sarviapila tuskin oli saatavissa siinä muodossa, kuin nykyisin :-) Nykyajan luonnonkosmetiikka käyttää modernia teknologiaa kasviuutteiden jalostamiseen siinä missä normikosmetiikkakin, homma ei suju millään jauhinkivillä ;-)

  • Sanni

   Hehe, erittäin hyvä pointti ^_^

 6. RainDrop

  Olipa kiva saada tamankin kyselyn tulokset luettavaksi, vaikka toden sanoakseni olin jo unohtanut koko kyselyn.

  Toiveena seuraavan kyselypostauksen purkuun olisi, etta laittaisit tuollaiset pitemmat listat ja taulukot suuruusjarjestykseen niin etta esim. suosituin tai vahiten suosittu on ylimpana ja siita sitten suuruusjarjestyksessa. Nyt noita on vahan vaikea lukea ja hahmottaa tuloksia kun kaikki on (oletan) samassa jarjestyksessa kuin missa ne olivat kyselyssa.

  • Sanni

   laittaisit tuollaiset pitemmat listat ja taulukot suuruusjarjestykseen niin etta esim. suosituin tai vahiten suosittu on ylimpana ja siita sitten suuruusjarjestyksessa.

   Haluaisin itsekin kovasti että listaukset näkyisi niin, mutta Google Docs tekee nuo diagrammit ja mä en pysty järjestystä muuttamaan :/ Listaus näyttää tulokset samassa järjestyksessä missä olen ne vaihtoehtokenttiin naputellut.

 7. Vadelma

  Huh miten mielenkiintoista!

  Mun kasvojen ihon kunto parani hieman kun joskus 15 vuotiaana etsiydyin silloin vielä vanhoissa makasiineissa toimineeseen Ruohonjuureen ja ostin Providan helokkivoiteen. Providaa ja Weledaa käytin monta vuotta.

  Mutta mutta, koska nuorena mulla oli myös hormonaalinen ehkäisy, romahti ihon kunto dramaattisesti vasta kun 20 vuotiaana lopetin sen. Siitä ne ongelmat oikeastaan vasta alkoi kun paljastui, että pari vuotta hyvältä näyttänyt iho oli pelkkää harhaa. Tiesin kyllä että mulla on herkkä ja kuiva iho, mutta koska hormonien lopettamisen jälkeen puhkesi akne, jonka hoito osoittautui hankalaksi, sain tietää että mulla on myös atooppinen iho. Siinä on ne omat juttunsa, mitä se ei siedä, ja välillä tulee joku reaktio kun se ärtyy pakkasesta tai saunasta tai muuten vaan jostain.

  Luonnonkosmetiikka kuitenkin pitää se paljon paremmassa kunnossa kuin apteekin perusvoiteet. Se on jännä juttu. Mulle on kirjotettu reseptivoiteitakin, jotka ei vaan auta vaikka kuinka käytän niitä.

  Niissä ei ehkä ole yleisesti allergisoivia ainesosia, mutta toisaalta ei ehkä riittävää rasvaakaan, joten mun iho menee ihan kahdessa päivässä tosi hilseileväksi ja kirveleväksi jos putsarin jälkeen laitan jotain muka rasvaista apteekin voidetta. Mineraaliöljyähän niissä usein on, eikä se imeydy niinkuin kasviöljyt, joten huonokuntoinen iho ei parane sillä. Ehkä en oo vielä löytänyt niitä oikeita tuotteita apteekistakaan :D

  Mulle on kyllä ihan sama mitä luonnonkosmetiikka maksaa, koska jos se pitää mut ihmisen näköisenä ja vähentää tuskia, se on sen arvoista. Alkuun halusin käyttää sitä koska olin semmonen pikkuhippi, mutta nykyään kun oon käynyt jonkinlaisen voiderumban läpi, oon kuitenkin palannut luonnonkosmetiikkaan, koska se on tuottanut parhaita tuloksia.

  En toki ostais tuloillani niitä arvokkaimpia voiteita, mutta 15-25 e on jo ihan hyvä budjetti ok voiteen löytämiseen, etenkin jos tilaa netistä. En pysty pitämään sitä tuhlauksena, mun mielestä siinä saa rahoilleen vastinetta.

  Sain joululahjaksi Natura Siberican yhden kasvovoiteen ja oon niiin onnellinen siitä, loistava voide kun vaan opin käyttämään. Alkuun olin epäluuloinen kun hajustus oli niin voimakas. Mun iho on kuitenkin tykännyt siitä.

  Sitä pitää hieroa monta kerrosta aina edellisen imeytyneen kerroksen päälle, iho imee sitä paljon, mutta silti se ei kirvele. Hyvä merkki? Ainakin hilseily on vähentynyt, nyt plussakeleillä lähes kadonnut. Toki pakkanen kyllä lisää sitä väkisinkin, mutta tilanne on paljon parempi kuin 2 viikkoa sitten, kun taas epätoivoisesti olin lätrännyt niillä apteekin voiteilla aamusta iltaan ja iho oli kirkuvan punainen enkä pystynyt meikkaamaankaan sitä.

  Löysin myös täydellisen meikkivoiteen, mutta se on niin kallis etten tiedä viitsinkö/voinko ostaa sitä. Se ei tosin ole luonnonkosmetiikkaa.

  Olisi muuten mielenkiintoista tietää, millaisia Dr. hausckan meikkivoiteet on, kokeilin kaupassa mut vaikea arvioida peittäiskö ne punaisuutta tai kuivattaisiko ne.

 8. dea

  Ikäni iho-ongelmien (erityisesti aknen) kanssa tapelleena en olisi uskonut, että luonnonkosmetiikka auttaa ihon kuntoon niinkin dramaattisesti kuin se on omalla kohdallani tehnyt. Söin nuorempana useammankin roaccutan-kuurin joilla näpyt lähtivät, mutta ihon kunto alkoi aina kuurin jälkeen jossain vaiheessa kääntyä huonompaan. Oma akneni oli aika pinnallista, eikä aiheuttanut arpia tai syviä ihonalaisia tukkeumia. Kasvot olivat kuitenkin siinä kunnossa, että ilman meikkiä edes pikainen kaupassa käynti ei tullut kysymykseen.
  Kun alkaa olla lähempänä kolmea- kuin kahtakymmentä niin ei oikein teini-ikääkään voi syyttää ja ajatuksiin hiipii pikku hiljaa masentava ajatus siitä, onko loppuelämä näppyläisen ihon kanssa taistelua. Vaihdoin jossain vaiheessa kaikki kosteusvoiteet luonnonkosmetiikkaan ja pikku hiljaa siirryin mineraalimeikkipohjaan. Kasvojen iho ei ole täydellinen eikä siitä koskaan sellaista vauvanpeppua tulekaan, mutta näpyt ovat pysyneet poissa muutamia satunnaisia (suklaasta saatuja :D ) lukuunottamatta ja meikittä oleminen ei enää ahdista.
  Oikeastaan vasta kun jälkikäteen miettii tajuaa kuinka suuri muutos onkaan ollut. Masentava näky peilistä, illalla suihkun jälkeen, on vaihtunut siihen freesiin peilikuvaan, jolle on helppo hymyillä, kun näkee muutakin kuin ihoa kirjavoittavat näpyt.

 9. Miila

  Mulla on aina ollut suht hankala iho: näppyjä, myös hormonisellaisia, tulee ja menee, eivätkä ne ole olleet mitään pikku finnejä vaan isoja, jomottavia paiseita, joista jää tulipunaiset arvet. Samalla iho on ollut pintakuiva ja couperoottinen. Olen itse kosmetologi, joten huonoista ihonhoitotottumuksista ja -tuotteista ei ole ollut kiinni. Luonnonkosmetiikkaan vaihdettuani paiseet jäivät historiaan, ihon kosteustasapaino on hyvä ja väri tasainen. Toki luonnonkosmetiikkatuotteissakin on eroja ja olen huomannut, että siinä missä esim. putsariksi käy yleensä edullisempikin tuote, seerumiin ja/tai kosteusvoiteeseen kannattaa satsata, jos ei halua tinkiä kosteutustehosta tai ei-liian-kiiltelevästä lopputuloksesta.

 10. Jonttu

  Huu miten kattava esitys!

  Voisiko tuohon merkkiuskollisuuteen vaikuttaa myöskin se, että luonnonkosmetiikkaa ei mainosteta kovin aggressiivisesti, joten jos yhden hyvän on löytänyt, siinä on suhteellisen helppo pysyä ilman kiusauksia (toisin kuin normikosmetiikan puolella)?

  • Sanni

   Kuulostaa myös oikein järkeenkäyvältä syyltä :)

 11. Hanna

  FRANTSILA jäi puuttumaan! Suomalaista luomua :) Minä olen tykännyt kaikista niiden tuotteista!

  • Sanni

   Frantsila ei ole sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, valitsin kyselyyn vain sertifioituja merkkejä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.